בית פורומים עצור כאן חושבים

הרב שג"ר מול שאר העולם

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/7/2012 00:49 לינק ישיר 

מיימוני
אנסה לענות קצת כפי יכולתי. ההיה אפשר לראות את הסרט כולו בלינק שהביא נדב באשכול על פולמוס הרבדים. כשנסיתי אחרי זה כבר לא היה אפשר, איני יודע איך זה עובד.

איני חושב שזה מוזר שתלמיד חכם בוגר ינהל יומן. החיד"א ניהל יומן, מהרח"ו נהל יומן, היעב"ץ ינהל יומן, האדר"ת ניהל יומן, אלו רק כמה הידועים לי והזכורים לי כרגע. אני ממליץ מאד לכל אחד לנהל יומן, לא מסוג של בעלי המוסר, אלא פשוט יומן. הרב שג"ר כאדם שהיה מודע מאד לפנימיות נפשו, ניהל יומן שכנראה דיבר בה על ההתמודדויות הפנימיות שלו. אין בסרט הרבה גילוי של מה שהיה שם אלא כמה קטעים בודדים. יש לקוות שיבא יום והם יפורסמו במילואם. [כנראה שזה תקוות שוא, אבל מי יודע]

הכתבה מעלה נקודות מתוך הסרט, כדרכה של האתר ההוא, כמה שיותר סנסנציה. אבל בעיקרם נקודות נכונות.

הסרט כולו מסופר מנקודת מבטו של הרב ורדי, כמי שניסה להתקרב אל שג"ר וחש דחייה, אחרי מותו הוא מנסה להתחקות על הסיבות לכך. תלמידיו מנסים לתרץ את זה בדרכים שונים.

כנראה שהיה אדם מאד סגור ומופנם. והיה קשה ליצור איתו קשר חם ואוהב, כלפי משפחתו ביותר, ואפילו כלפי התלמידים. זו קושי המוכר אצל הרבה אנשים גדולים, הוא לא קיבל את עצמו, ממילא גם לא משפחתו. תלמידיו קצת יותר. זו גם חוויה מוכרת של אנשים פנימיים מאד, שמרגישים שרוב סוגי היחס של אדיבות וחמימות מזויפים ואינם אמתיים.

יש בו פסימיות עמוקה מאד כלפי החיים כפי שהם בעוה"ז, והרגשה מאד ברורה ומאיימת שזה לא זה, עד שהמוות הוא כמעט בשורה טובה, שיבא יום ונשתחרר מזה.  כמובן כשיודעים דבר כזה זה מביא לנו הבנה חדשה להרבה דברים.

ה"סוד", אינו אלא זה שהטנק שהוא ניהג במלחמת יוה"כ הופגז והוא כנהג היה היחיד ששרד, פצוע כמובן. וזה השאיר בו טראומה עמוקה. יש שם ראיון עם הרב מידן שהיה איתו שם, מזעזע. כמו כן מה שהוא דיבר על זה פעם [מובא בכתבה], איך ליד הטנק השרוף יש דשא ירוק. אמנם נטען שם ע"י אחותו שכבר מגיל צעיר חשב על המוות, לטענתה מהשפעת ההורים שהיו ניצולי שואה. כמו"כ מביאה קטע היומן שכתב בכתה י"ב, על שאיפתו לחיים, והערכת אחותו האם הוא חשב שהצליח.

הסרט בכללותו נוגע מאד ללב, ומציג זווית מאד אינטימית וקרובה של חיי אדם גדול. ראיון עם אשתו, בתו [שאכן מדברת דברים מאד קשים עליו, אבל לטעמי מתוך כאב עמוק וחשיפה גלויה מאד של רגשותיה. שנראה לי שזה שווה את המימד של לשה"ר שיש בזה. הכל תלוי בצורת ההסתכלות]

כמו"כ יש שם ראיון חשוב מאד עם ר' שלמה פישר, העתקתי הנקודות הרלוונטיות ממנו באשכול הרבדים. [הישן, לא זה של צבי עכשיו]

בקיצור, שווה לראות את הסרט, אך איני יודע איך ואם ניתן. אולי יש כאן בקיאים ממנו בענין הזה. [צריך לנסות את הקישור שהביא נדב.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 06:57 לינק ישיר 

יהי אור

תודה.

אם הבנתי, הרב שגר גילה בגיל צעיר, עקב הטראומה בצבא או קודם, עקב חיים במשפחה של ניצולי שואה, שהעולם הזה הוא מקום מפחיד ומסוכן, ואי אפשר לדעת כמה זמן ניתן לאדם לחיות, ואם החיים בכלל הם דבר נעים וחיובי.

מבחינה פסיכולוגית, למצב כזה יש שם. אלו חיים בעולם שאינו ידידותי, אינו מאיר פנים.

כל אדם מתמודד אחרת עם התגלית הזו. הרב שגר הגיב כפילוסוף ותשובתו היתה אקזיסטנציאליסטית. הוא הגיב ביראת שמים והשקיע בעבודת השם ולכן הוא דגם ודוגמא לדתיות. אבל מבחינה אישית הוא התקשה, בשל מה שתארת וסיכמתי כאן, או מסיבות אחרות, באופן יותר נוקשה גם כלפי הקרובים אליו. אני הייתי משער שזה נובע קודם כל מביקורת עצמית גדולה של אדם שבשל מעלותיו גם מתקשה להשלים עם זיוף וחוסר שלימות, גם בתוך עצמו וגם בסביבתו, וגם מפני שלא למד לקבל ברחמים ובאהבה (משפט מסוכן כלפי אדם שאיני מכיר ונחשב לגדול) את סביבתו ואת עצמו. האמנם כך הוא?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 07:06 לינק ישיר 

אילו האשכול היה עוסק רק ברב שג"ר, הרי שלא היה הגון להפנות ללינק המצ"ב, אבל הואיל וכותרתו היא הרב שג"ר מול שאר העולם, אפנה ל "שאר העולם".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 07:19 לינק ישיר 

מיימוני
כנראה. למעשה הפסימיות הזאת היא נחלתם של רוב או כל ההוגים האקזיסטנליים [או איך שמאייתים את המילה הזו] , ואינה מיוחדת לשג"ר.

אכן טענו שם שבגלל שהיה קשה לו עם עצמו, נטה להתייחס כך גם למשפחתו. כלפי תלמידים, שהוא לא זיהה עם עצמו כ"כ, היה קצת יותר נח לו.

אכן כל אלו תופעות ידועות ושכיחות, אלא הבחירה של האדם הוא מה לעשות עם זה, ואל מה הנתונים שהוא מתחיל עמהם מובילים אותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 07:32 לינק ישיר 

בעל בעמיו

הביקורת של נדב היא נגד "כלים שבורים" ונגד החסרונות של הגישה הפוסט מודרניסטית. (וכמו פעמים רבות אצל נדב, אני חושב לעצמי איך בדיוק הייתי רוצה לכתוב מה שהוא כותב אילו הייתי יודע מה שהוא יודע).

חלק מהביקורת ממש נוגע לדברים שנידונו כאן. כמו חוסר הערכה עצמית על ההישגים שכן יש לנו (או לאדם הפרטי את עצמו). לפי מה שהתחדש באשכול, זה לא ענין רק קיומי אלא גם פסיכולוגי אישי ביוגרפי.

וחלק אחר, פשוט כדאי לקרוא...

תודה על המאמר!

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 07:37 לינק ישיר 

יהי,

וכעיין דברי הרד"ב, האדמו"ר האמצעי,  ב"קונטרס התפעלות" בשם אביו הרב בעה"ת, בשם הרב המגיד ז"ל ש"לא יוכל אדם לבוא לקבלת אמתת רזין דאורייתא והשגת עמוקות האמיתית באור אין סוף, בלתי אם יש בו המרה הטבעית והעצמית שמושרשת בו מנעוריו ...עד שמואס ממש בחייו בתמידות בכל שעה ושעה והוא ענין מי שלבו דואג בקרבו ..."

תוקן על ידי ספרן ב- 09/07/2012 07:39:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 07:44 לינק ישיר 

ספרן
יש בדברים אלו חשיבות רבה. [-בעיקר הזיהוי שלו המגיד את המדה שבגמרא עם המ"ש הטבעי ממש. חוץ מהיותם אבחנה מדוייקת למדי של המציאות. רוב האנשים שהשיגו משהו גדול באמת היה להם מידה רבה של ה"לבו דואג" הזה, עד כדי דיכאון ממש.]
ובכל זאת, נדמה שיש דרך להפוך את זה גופא לאופטימיות עמוקה מאד, או אולי נכון יותר לכנות זאת צחוק עמוק מאד. [כאשר מבינים שהכל כלום, אפשר לבכות ואפשר לצחוק. אלו שני תגובות שונות לאותה הכרה.] זה לא בהכרח חייב להוביל ל"ימית את עצמו". זה יכול להוביל גם לחיים מלאים יותר. [עכ"פ ברצו"ש]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 07:46 לינק ישיר 

[ויצויין ספרו של הר"ש וולבה "עולם הידידות", והמאמר שבתוכו בשם זה, שבו מנגיד את חיי התומ"צ כחיים בעולם יפה וידידותי, מול הפסימיות והפחד והאקזיסטנלי]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 07:54 לינק ישיר 

יהי,

אכן כעיין דבריך כותב בעצמו שם בהמשך ..."אז ישכון בו ממקור כל החיים להחיות רוח נדכאים ואז נהפך האנחה שלו והמרה שחורה טבעית לשמחה ועונג רק מצד אלהות ששורה על נפשו ממש"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 08:12 לינק ישיר 

ואולי כתגובה לרב וולבה (או יותר מדויק, לשיטת הרב וולבה), כתב הגרי"ד את "איש האמונה הבודד"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 08:30 לינק ישיר 

בע"ב,

וכבר קדמה לכך הערתו הארוכה מאד (למעלה משני עמודים), הרביעית, למסתו הנודעת "איש ההלכה" עיי"ש בשליש האחרון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 08:32 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
[ויצויין ספרו של הר"ש וולבה "עולם הידידות", והמאמר שבתוכו בשם זה, שבו מנגיד את חיי התומ"צ כחיים בעולם יפה וידידותי, מול הפסימיות והפחד והאקזיסטנלי]

מעניין
כמעט בכל מודעת אבל של רב, מצויין שהיה נלחם מלחמת ה' בגבורים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 08:37 לינק ישיר 

יש לך מושג לכמה גבורה נצרך אדם כדי להגיע לאשליה ידידותית כזו? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 08:42 לינק ישיר 

ת"ט

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2012 14:38 לינק ישיר 

אכן לכל השקפת עולם שאינה ברירת המחדל צריך עבודה.
אבל אני מתנגד גמור לגישה שהפסימיות יותר נכונה או אמיתית בגלל זה מן האופטימית. רק בגלל שזה יותר שחור וקודר, [וממילא נקל יותר לאמץ], לא אומר שזה יותר אמיתי. יש מקום לאופטימיות גדולה בעולם הזה. אין ממה לפחד. רק לצחוק מן הכל, "משחקת בתבל ארצו".

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרב שג"ר מול שאר העולם
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.