בית פורומים עצור כאן חושבים

חסמים בחשיבת בחור ישיבה - שאלה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/9/2004 14:12 לינק ישיר 

מי יענה לך אחרי הקדמה כזו?

היה כאן בעבר אשכול על נושא זה של השמות מאדם עד נח, ומנח ועד אברהם. מחקר המקרא טוען שישנה כפילות בין שתי השושלות. לינקזעצר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2004 00:01 לינק ישיר 

איני סבור שפיתוח יכולות למידה ברמה גבוהה הוא ערובה לחופש מחשבתי ולספקנות כלפי עיקרי אמונה. הראיה, שגם בחברות ליברליות קיימות תופעות של עדריות ביחס לערכים מקובלים או השקפות יסוד.

לגבי עולם הישיבות, אין ספק שהתופעה הזו קיימת בו ביתר שאת.

הסיבה לכך נעוצה לדעתי באלמנט הפחד, שהוא מרכיב חשוב בתופעה בכללותה.

הלמדנות הישיבתית אינה בהכרח פרי תאוות ידע. היא נוצרת על בסיס אמונה שהעולם הזה הוא פרוזדור לעולם הבא וכו'. זה מה שמריץ אנשים להעמיק בסוגיות. זה בדיוק גם מה שמונע מהם לשאול שאלות נוקבות וספקניות.

אם ניטול לדוגמה את ציבור ה'שנו ופירשו', הרי שאני משוכנע לגמרי שאחוז הלמדנים בו (כלומר, כאלו שימשיכו לעיין בספר בחדווה גם לאחר הפרישה) אינו גבוה מכלל האוכלוסיה.

זה מזכיר לי ראיון עיתונאי עם חברת מועצת עיריית ת"א בעבר מטעם מרצ, שציינה לשבח את תופעת החזרה בתשובה העממית בדרום העיר כיוון שהתוצאה שלה היא שציבור לא-למדני נוהר לשיעורי תורה לאחר העבודה, והיא דרשה זאת לשבח התופעה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2004 00:18 לינק ישיר 

יצחקומר,
רק הבהרה. אני מדבר על יישום כל מה שלומדים (בהחלט יכול להיות באותה מתודה של לימוד - ר' חיים ור' שמעון וכל 'כנופייא דילהון'), ולא על מה שקרוי היום לימוד הלכה, שאין לך דבר מעוות ורחוק מתלמוד תורה (ובודאי מפיתוח יכולת חשיבה עצמאית) ממנו.
אגב, בעולם הישיבות החרדי הרגיל אינני רואה מקוריות גם ביחס למתודות הלימוד, ולא רק בגבולות השאלות והספקנות.

יוריקס,
אתה קושר זאת לשאלת האכסיומות ותיחומן. זה מעורר בי הרהור לגבי דברי ממללא על החברות הליברליות, שגם בהן יש דברים לא מעטים שלא מערערים עליהם (פרט לבודדים, שגם הם בד"כ לא מיישמים).
האם לא נכון שהסיבה שאתה מחפש היא שבחברה החרדית הצליחו להביא למצב שכל האכסיומות הדתיות כולן מקבלות מעמד של אכסיומות המוסריות בחברה החילונית, למשל. פשוט יש יותר אכסיומות במעמד שלא ניתן לערעור, ולא שיש פחות נטייה לערעור?
השלכות של אי הבחנה כזו ניתן לראות לדוגמא, בכאלו שמידרדרים בחברה החרדית (שבאבניקים, קראו להם כשהייתי עוד בעניינים), שפעמים רבות מאבדים גם צלם אנוש ולא רק צלם אלוקים. בעוד שבחברה הד"לית למשל, אין קשר הכרחי כזה כלל וכלל. דוגמא נוספת, שמוצגת לענ"ד מעט (?) בקיצוניות, ניתן לראות באשכול (שהיה?!) סמוך על השחיתות וחוסר היושר בעולם החרדי.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2004 01:33 לינק ישיר 

ממללא,

לו לא היית מדלג על הודעתי הייתי מוצא כל דבריך בקיצור נכתבים

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חסמים בחשיבת בחור ישיבה - שאלה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.