|
|
| נשלח ב-14/9/2004 11:00 |
|
| |
שאלה כללית
איך מתיישבת תפיסת הרמב"ם בנושא הקרבנות עם העובדה שאנו מתפללים בכל יום "והשב את העבודה לדביר ביתך"
וביו"ט אנו אומרים "ושם נעשה את זבחי חובותנו תמידים כסדרן ומוספין כהלכתם" וכו'.
הרי לפי הרמב"ם לכאורה היה עלינו להיות מרוצים מכך ש"התבגרנו" ונגמלנו מהצורך לעבוד את ה' בהקרבת קרבנות.
וקצת תימה שהרמב"ן שמתקיף כ"כ בחריפות את דברי הרמב"ם לא שואל שאלה זאת.
מעניין מה היה בלבו של הרמב"ם בהתפללו תפילות אלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2004 11:25 |
|
| |
אז זהו, שהטעות בהבנת דבריו של הרמב"ם היא שחושבים שהוא משווה את התפילה לעבודת הקורבנות, בעוד שהוא מתכוון להשוואה רק על צד הדמיון- הרי ברור שהתפילה לא תתבטל לעולם מבחינת הרמב"ם וחס וחלילה נחשוב שיש סתירה בדבריו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2004 11:47 |
|
| |
ואם חכמינו אמרו על קצתם במה שראו מחכמתם ומידותיהם: ראויים הם שתשרה שכינה עליהם כמשה רבנו, עליו השלום. ולא יעלם ממך עניין הדמיון - שהם דמו אותם בו, לא שהשוום אליו חלילה.....
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2004 12:03 |
|
| |
איקה
דבריך טובים ונכוחים ומתרצים את דברי יהוסף.
אך אין להם כמובן נגיעה לשאלה שאני עוררתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2004 12:10 |
|
| |
בר בי,
התייחסותי היתה לשאלת האשכול כמובן-
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2004 15:47 |
|
| |
בב"ר
אנו מתפללים לאוירה התורנית וקרבה לד' שיוצגה בדברים אלו, והן אין ספק שאם הקרבנות נושאים מסר, הם מתאימים כדוגמא, ובפרט שקשה לאמוד שבזמן תיקון התפילה כבר היה זה בגדר "זמננו" שהרמב"ם מדבר עליו
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2006 18:32 |
|
| |
יהוסף ושוטנג 
אילו לא נכנסתי לפורום אלא בשביל אשכול זה והציטוט מר' גדליה דיי.
בר בי רב
מה אתה חושב כשאתה מתפלל את ברכת קיבוץ גלויות ? אני למשל חושב שאני לא משנה כדי לא לפרוץ את המערכת ! את זה יכל הרמב"ם לחשוב כשהתפלל את הברכות המתייחסות לקרבנות.
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2006 19:29 |
|
| |
ימי,
האם מתוך רצון לא לפרוץ את המערכת לא עלול להיווצר מצב שבו התפילות שאותן אתה אומר מתרוקנות
מתוכן?
[ע"ע יקום פורקן לכבוד רישי גלותא ולכבוד רישי מתיבתא שכבר אינן קיימות כמעט אלף שנה).
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2006 19:41 |
|
| |
"וימח את כל היקום"...
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2006 19:53 |
|
| |
שחרית אכן כך כתבתי לגבי קיבוץ גלויות ומאי שנא.
בר בי רב לא זכיתי לרדת לסוף דעתך
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2006 20:49 |
|
| |
ימי
מספרים שבטמפל רפורמי מסויים החליט הראביי שה"יקום פורקן" כבר אינו רלבנטי ואין צורך לאמרו.
אך הרי גם שם ההרגל עשה את שלו , ולכן אמרו שם יקום פורקן אחד והשמיטו רק את השני.
לאחר זמן החליטו להפסיק לומר גם את היקום פורקן האחד.
כאשר שמע מכך רב העיר המליץ עליהם את הפסוק הנאמר במבול "וימח את כל היקום".
|
|
|
|
| נשלח ב-10/3/2006 01:42 |
|
| |
על אשכול זה נאמר ז,טז אַל-תְּהִי צַדִּיק הַרְבֵּה, וְאַל-תִּתְחַכַּם יוֹתֵר: לָמָּה, תִּשּׁוֹמֵם.
האדם הוא יצור מעשי, ונפשו נפעלת ממעשים שהוא עושה, וגם התורה מדברת אל האדם בדרך זו, וכל ציוויה המעשיים בדרך זו הם הולכים, וגם ה' כך מנהיג את עולמו, אדם שלא יתפלל לא יענהו ה', מפורסמים הסיפורים במקרא ובתלמוד שבני האדם נענו בעקבות תפילותיהם, די אם נזכיר את תפילתו של משה על המיצרים, אילו חשב בלבו מחשבות, לא היו מועילות מחשבותיו כלום, גם פינחס רץ עם הקטורת ובכך עצר את המגפה, כדאי להזכר בתפילות החכמים על עצירת הגשמים, מצוות התורה אינם סגולות, כך מנהיג ה' את עולמו.
ועוד דבר, כבר אמרו חכמים, יונה מעולי הרגל היה, ולפי שראה כהנים בעבודתם ולווים על דוכנם, שרתה עליו רוח הקודש. אמור מעתה, יהיה טעם המצוות אשר יהיה, אבל מצוות ה' לא על חינם נאמרו, והם הדרך היחידה להשיג קרבתו של מקום.
הודעה זו היתה הודעת קירקוע, שלא ירחפו בני האדם במחשבותיהם, ויכחישו את הכל.
תוקן על ידי - דרום_חוקר - 10/03/2006 1:48:09
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2006 22:35 |
|
| |
לכל חובבי הרנה והתפלה:
מה אתם אומרים לדברי הקרשקש וז"ל ולואי שלא יתפללו כלל
והנה לפי דברי הגמרא תפלה כנגד קרבנות תקנו, והקרבנות הוא אלילות כדברי הר"מ במז"ל
ממילא צודק הקרשקאי ודבריו כפתור ופרח!
"טוביה חטא וזיגוד-מנגיד"?!
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2006 00:27 |
|
| |
ההודעה כאן היא המשך דיון עם מאיר, שהתפתח בקישור הבא http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?whichpage=2&topic_id=1856081 הדיון הועבר לכאן, כי כאן מקומו.
מאיר הנכבד אמנם הפורום כאן הוקם בהשראתו של תלמידי הרב גדליה, אודה ולא אכחד, תודה מרובה צריך לומר לצדיק זה, שבזכותו יש בעולם פורום אשר ניתן לכתוב בו הסבר לדברי התורה, והכל בצורה הגיונית, מבלי לפחד שידחו את דבריך, רק מפני שלא רגילים לחשוב כך.
שיטת לימוד זאת איננה זרה לי כלל וכלל, למען האמת אנני מכיר שיטת לימוד אחרת, כי בבית המדרש שלנו, אשר בו אמונים על שיטת הרמב"ם, כך היא שיטת הלימוד מאז ומעולם, ומי שלא הורגל בכך, לאחר כמה דקות יברח מבית המדרש, כי ישברו לו הרבה מוסכמות.
אבל מה שנאמר כאן בשמו לא מתקבל על דעתי.
וכי מפני הטועים נקלקל את המתוקנים? מכיוון שלא יענה ה' לאדם אלא אם כן יתפלל אליו, כי אז לא נגדיר את המתפלל כעובד עבו"ז, אלא נחנך את בני האדם לידע את יחוד ה', וכפי שעשה הרמב"ם.
איננו חפצים להרבות בעובדי אלילים. איננו חפצים ליירא בני אדם מלקיים את מצוות התורה. אנו חפצים ליישר את בני האדם, ליישר את דעותיהם לאופן הנכון.
אנכי כהן, למרות כל הרמבמיסטיות שלי, אבל מכיוון שה' ציוה בתורה על הקרבת הקרבנות, משתוקק אני אימתי תבוא מצוה זו לידי ואקיימנה, העולם לא מסתיים בשכל, כי עם השכל לא נקיים שום מצווה, ישב האדם ויחכוך בשכלו על השגת ה', וכך יבלה את כל ימיו בשממון, זה ודאי אינו רצון ה', האדם הוא יצור מעשי, וחוקי התורה מצוות מעשיות הם.
למרות הרציונאליות של מורה הנובכים, אבל גם הלכות מעשה הקרבנות, הלכות תמידין ומוספין, לכל אותם דברים יש משקל זהה, ולאחר שיודע האדם את ההיגיון של מצוות ה', מכיוון שמצוות התורה אינם בטלות לעולם, גם אם בטל טעמם, אבל נקיים אותם בחפץ לב ושמחה, כי כך ציוה ה'.
סליחה על ההטפה, סליחה שיצאתי מגדרי, כך אני חושב, העולם לא נגמר בשכל, כי עם השכל נבטל את כל מצוות התורה.
תוקן על ידי - דרום_חוקר - 27/03/2006 0:30:05
 |
|
|
|
|
|