|
|
| נשלח ב-19/10/2008 18:08 |
|
| |
אציין (בידיעה מוחלטת) שהרב רוזן מעולם לא מילא תפקיד של ראש ישיבה בישיבת קרית ארבע, על כן הערך שלה בויקיפדיה אינו לוקה בחסר. יתר על כן, מכל פגישותי עם ויקיפדיה, יש לומר שערך ישיבת (ניר) קרית ארבע הינו מהמדוייקים ביותר שנתקלתי בהם. כך גם אמר לי מנהל ישיבת קרית ארבע (שהוא עצמו בוגר הישיבה), וכך שמעתי מבוגרים נוספים ודי בזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 21:32 |
|
| |
למאי,
איני בר הכי לקבוע איזו היא הדרך הראויה לנהל ישיבה. אני רק יכול לתרום מניסיוני כבוגר ישיבת הסדר מהותיקות-שמרניות.
למדתי בישיבה גמרא בעיון אצל ר"מים מעולים שצמחו בחברון, מיר וכולל חזו"א. מאוד נהניתי ואפילו העדפתי אותם על-פני אחרים. דא עקא, מעבר להנאה מעולם הלימוד הם לא הטביעו שום חותם עלי. הפער התרבותי בין בחור ממוצע בישיבה לבינם היה עצום. לי אישית זה לא מפריע כי אני לא מהסוג שמחפש לעצמו רב צמוד, אבל היו חבר'ה בישיבה שזה הציק להם. לדעתי יש לזה גם השלכות לתווך הארוך לאחר שעוזבים את הישיבה.
הישיבות הליטאיות מחנכות אנשים להישאר כל חייהם במסגרת הכולל, ולכן אין להם צורך בעבודה חינוכית וקשר אישי. גם בחורים חסידיים ימשיכו להיות כל חייהם במסגרת החסידות. בישיבות סרוגות אנשים יוצאים החוצה והם זקוקים למגוון כלים מעבר לשיעורי העיון.
ראוי שישיבה סרוגה תכיל בתוכה גם את הפן הלמדני, אבל אין הכרח שדווקא למדן יהיה ראש הישיבה. ציינת את ישיבת הכותל - אדרבה, גלריית הר"מים המרשימה שלה שימשה בקודש גם תחת הנהגתו של הרב הדרי שהוא יותר איש מחשבה מאשר איש לומדעס (דומני שטרם יסוד הישיבה הוא שימש משגיח בכרם ביבנה). גם מרכז-הרב התפתחה דוקא בשנות מנהיגותו של הרצי"ה.
אפשר גם ליצור מודל משולב של ראש ישיבה שמזוהה יותר עם למדנות וראש ישיבה שהוא יותר איש מחשבה (דומני שלשם כך הביא הרב קלמנזון את הרב ראם הכהן לעתניאל).
העניין עם 'ועדה מסדרת' לענ"ד נובע מתפיסה שהישיבה היא לא רכוש שעובר בירושה למשפחת ראש הישיבה אלא משהו ששייך לציבור. הציבור מורכב גם מראשי הישיבה אבל גם מהר"מים האחרים, התלמידים, הבוגרים, אישי ציבור וכו' - שכולם היו מעורבים במינוי ראשי הישיבה החדשים בגוש. מה רע בכך?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 21:37 |
|
| |
עוד שתי הערות לגבי ה'הדחות' -
א. הישיבות שהוזכרו עמדו במצב די קשה ותלמידים לא באו לשם. מה תעזור לישיבה גלריית ר"מים מכובדת באין מי שיבוא לשמוע אותם? האם הצורך לשנות את המצב הזה לא מובן?
ב. צ"ע האם ראש ישיבה צריך לכהן עד שיקרא לישיבה של מעלה. סוף סוף, ישיבה היא מוסד של בחורים צעירים. הם זקוקים לצוות רבנים שיהיה קרוב אליהם ויוכל לכוון אותם. לא צריך בשביל זה לפטר ראש ישיבה אבל בהחלט צריך לחשוב על הבעיה הזאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 22:10 |
|
| |
לממללא,
בתגובתך הראשונה עסקת יותר האם הרב צריך להיות למדן (במובן התלמודי של המילה) או בעל השקפה. זו שאלה נפרדת כשלעצמה ולא אעסוק בזה כאן, אם כי דעתי נוטה למסקנתך, אך בעיקר מטעמים אחרים.
אבל הנושא שלנו הוא אחר:
מי הבוחר את ראש הישיבה, - האם החלטה זו באה מלמעלה או מלמטה?
טענתי, שהאופן שבו זה בא בישיבת הר עציון, הוא דמוקרטי מידי לטעמי, משום שהחלטה זאת קובעת את המישור החינוכי בישיבה וכן את המעמד הציבורי-חינוכי שיש לאדם מסויים, וראוי שהמחליטים יתחשבו בעיקר בשיקולים ערכיים, ולא בשיקולים פופוליסטיים (מסוג שהזכרת ביחס לישיבת הכותל).
(אינני עוסק כעת בשאלה כיצד היו צריכים לנהוג בישיבת הכותל ודומותיה, אלא בשאלה העקרונית, מי וכיצד בוחרים מחליף לראשות הישיבה).
לגבי הערתך ביחס לגיל של ראש הישיבה, באופן עקרוני זה לא אמור להפריע. להפך, בישיבת מרכז הרב (לפחות עד לפני שלוש שנים), ה'דלק' לבוא לישיבה ולהמשיך ללמוד שם היה השהיה בצד הגר"א שפירא זצוק"ל. התשובות, השיחות והחידודים שלו הוו אבן שואבת לבחורי הישיבה (בפרט הצעירים).
(אגב, היום משכניעים אנשים ללמוד בישיבה באמירה: חובה להמשיך את המורשת של ר' אברום).
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 22:34 |
|
| |
ללא ספק היתה מבישה ההודעה במהלך ההלוויה של ר' אברום שהמספיד הבא יהיה ראש ישיבת 'מרכז הרב' הרב הגאון יעקב שפירא שליט"א.
אם יהיה אי מי שירצה למשוך את הדיון דווקא לגבי חילופי הגברא בישיבה זו, אשמח לעזור בכך.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 22:16 |
|
| |
עוד תזכורת קטנה (ולכן גם ההקפצה) הרב שפירא הוא שמינה את הרב ישראלי לכהן לצידו כראש ישיבת 'מרכז הרב'.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2008 21:58 |
|
| |
הייתי היום בהכתרתו הצנועה של ר' משה ליכטנשטיין לראשות ישיבת 'הר עציון'. מה אגיד לכם, היום יותר מיוחד להיות ר"מ בישיבה הנ"ל מאשר להיות ראש הישיבה שם.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2008 21:59 |
|
| |
כעת חזרתי מטקס ההכתרה של הרב משה ליכטנשטיין שליט"א.
נראה לי שמשהו בעייתי אצלם בכל האוירה שם. הם קצת אוטיסטים.
מה, באמת כולם מפרגנים, אפחד לא עושה חשבונות?
דיברתי עם תלמידים והם ממש לא ערכו חשבונות והשוואות ולמה זה כן וזה לא ומזתומרת שבן של הרב נהיה ראששיבה.
הרב האב עצמו, הקדיש כמה דקות מנאומו לנקודה זו, וטען בתוקף שהמינוי אינו משום שהוא בנו, אלא למרות שהוא בנו ולמרות החשש ממה יאמרו.
תכלס', ראיתי שבכל מקום יש אוכל במינוי ראש ישיבה חדש. ההבדל הוא רק אחד: יש מקומות שהאוכל הוא בשביל החוגגים ויש מקומות שהאוכל הוא בשביל לזרוק על הראש ישיבה.
|
|
| נשלח ב-28/10/2008 23:56 |
|
| |
לבשת חולצה לבנה לכבוד הטקס?
האוכל היה בקומת הכניסה, א"א לזרוק אותו על ראש הישיבה ממרחק כזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2008 09:15 |
|
| |
מלח מה רע בחולצה כחולה, לא שבת היום? אם רוצים אפשר להביא את האוכל.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2008 10:41 |
|
| |
מלח
אין לי חולצות בצבע אחר מלבד לבן, אלא אם כן אני מחליט לבא בפיז'מה.
לגבי האוכל, ראשית, ראש הישיבה גם היה בקומת הכניסה בעת הריקודים. ושנית, בישיבות בהם נוהגים להשליך אוכל, טורחים ומביאים אותו מהמחסן, במעלה כמה קומות.
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2008 16:34 |
|
| |
בעל, הבקשה היתה לבוא עם חולצות לבנות. אגב, אני אישית לבשתי חולצה שחורה.
מאיר, איזה ראש ישיבה?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2008 18:14 |
|
| |
לא הרב מדן, אם זו היתה הכוונה.
|
|
| נשלח ב-30/10/2008 19:15 |
|
| |
השאלה היא אם תלמיד בישיבה יספר לחברו: "עכשו פגשתי את ראש הישיבה".
החבר: "מי?"
- שלושה ניחושים.
???
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2008 19:20 |
|
| |
משתמשים שם בשפה הזו?
|