בית פורומים עצור כאן חושבים

כפיה דתית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/9/2004 16:23 לינק ישיר 

דייויד אני מתנצל, ראיתי רק עכשיו. אשתדל בערב. שוב סליחה. אתה עדיין פה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2004 19:06 לינק ישיר 

יהוסף שלום,
אני כאן, ועוד איך שאני כאן. תודה על תגובתך.
אני עוקב אחרי כל התגובות ואחרי כל הפורום בכלל. אני נמנע מלהגיב או להכנס לדיון מהסיבה שיש המון חומר שאני פשוט לא מבין, כן, פשוט לא מבין. ציטוטים ממקורות, משפטים שלקוחים מהגמרא, דוגמאות שאין לי מושג על מה הנושא ומה המוסר השכל... אני כמובן מבין את הקונטקסט שהדברים נאמרים אבל חשבתי שעדיף שאני אשב בצד, וכשכבר החלטתי להגיב למשהו... פישלתי בגדול...
משום מה לא חשבתי שהפורום הוא רק של שומרי שבת, עושה רושם שכן. לא ידעתי שיש תקנות מפורשות שאסור לכתוב בשבת. אני עדיין לא מבין אם זה פורום של חרדים, סרוגים, נחמנים, ברסלבים, תומכי נדל, או אנשים מאמנים מכל הסוגים שיש להם מספיק אומץ וכבוד לכבד את החולשות שלהם ולהבין שהם חלק מהחיים ומוכנים לשאול שאלות אמיתיות ואמיצות בפורום הזה, שאם הם היו נשאלות בפורומים אחרים בציבור החרדי למשל, אנשים אלה היו מוצאים מהגדר באופן גורף, קיצוני ואכזרי.
מרתק אותי היכולת של אנשים דתיים לא לפחד ולהביא לפורום דברים מאוד אמיתיים, המוזר הוא שאני גם מגדיר את עצמי דתי, אפילו דתי מאוד, אני מרגיש את השם בכל רגע ורגע של חיי, בניגוד להרבה חרדים שאני מכיר שפשוט נולדו לתוך העולם הזה ולא מרגישים כלום ולא הרגישו כלום כל חייהם חוץ מלקרוא את הטקסט כמו שהוא, ועשיית מצוות בכלל בלי להבין את העומק והמשמעות שלהם. ללכת אחרי רבנים בצורה עיוורת לחלוטין שלפעמים חושבים אך ורק על עצמם, לא כולם כמובן, אבל לצערי חלק גדול מהם.
הייתי מאוד מאוד רוצה לדעת עוד על הרב נדל. אני לא יודע מספיק אבל שמעתי שהוא היה איש מדהים, וגם בדעותיו ויש קבוצה של ממשיכים שלו.
אני עכשיו נמצא בעיצומו של תהליך האם השם רצה שנעבוד אותו אך ורק בצורה מסויימת וזהו. נקודה. אי אפשר לערער על זה - וזה אומר שולחן ערוך וכו' או שהשם רוצה שנהיה באמת כמו שאנחנו, כל אחד עם האישיות שלו וכל אחד עם הדרך המיוחדת שהוא עובד את השם ומחובר אליו, והאם השוני הגדול בין הזרמים (חרדים, סרוגים, רפורמים, ברסלב, נחמן) לא יוצר שאלה ענקית של מי הוא הצודק? לאן להשתייך? לזרם שהכי קוסם לך מבחינה חברתית? לזרם שהכי קוסם לך מבחינה כלכלית? לזרם שהכי הצליח לשכנע אותך? לזרם שהרב שנתקלת בו במקרה מאוד כריזמתי ואדם מדהים?
או פשוט להמשיך להיות אני, ולשמור על יושר עם עצמי. בלי לזייף. אפילו לא לרגע.
לכן השאלה של כפיה דתית מאוד מעסיק אותי. אני מרגיש תחת "כפיה דתית" של כל הזרמים שהזכרתי קודם - ואת האמת: הם כולם צודקים.

מיימוני היקר:
תודה לך על תגובתך ה"אבהית", הייתי זקוק לזה... העצה שלך לא לשנות שום דבר משלב זה של החיפוש מאוד מאוד מקובלת עלי. תודה.
שלכם
דיוויד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2004 20:17 לינק ישיר 

נשבע לכם שגרוני נחנק כשאני קורא את עדינותו ורגישותו של מחלל השבת .
והרי הוא הילד עם החליל של הבעש"ט.

דויד מה אומר ומה אדבר? בפעם האחרונה שאני דיברתי עם השם הוא אמר לי שדרכ-י היא הנכונה לי [הדגש על היודים]
ואגב מיד,דקה אחרי הוא אמר לי שיכול להיות שאני טועה ואני צריך להמשיך לחפש ולתהות. לא הספקתי לנשום ,והוא קרא לי "הבל" כן,עניתי "אל תחשוב שיש סתירה בין השנים"

ואידך זיל גמור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2004 21:04 לינק ישיר 

אריק
אכן, אם כך הם פני הדברים, לא תהייה כאן לרוב.
מי שיהיה כאן לרוב עקב ריבוי טבעי הם אותם אלה שאינם משרתים בצבא, אינם עובדים ונסמכים על הקופה הציבורית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2004 21:17 לינק ישיר 

לכישרית בעיקר (ומי שמתעניין בחקירת החומש שלא דרך המשקפיים של חז"ל),

לגבי העונשים בחומש:

[דברים יז] (6) עַל פִּי שְׁנַיִם עֵדִים אוֹ שְׁלֹשָׁה עֵדִים יוּמַת הַמֵּת , לֹא יוּמַת עַל פִּי עֵד אֶחָד: (7) יַד הָעֵדִים תִּהְיֶה בּוֹ בָרִאשֹׁנָה לַהֲמִיתוֹ וְיַד כָּל הָעָם בָּאַחֲרֹנָה , וּבִעַרְתָּ הָרָע מִקִּרְבֶּךָ: "

>את מי בדיוק החוק הזה מחייב?

-להשקפתי החוק פונה אל קולקטיב מסוים. הוא לא נותן הוראה ישירה לאף פרט כשלעצמו.

>למה לומר שהחוק פונה אל קולקטיב? אולי הוא פונה לכל שופט? אולי לקבוצת שופטים חכמים או שליטים?

-כי אי אפשר להגשים את החוק הזה בלי "יד כל העם".

>מה הכוונה "יד כל העם"?

-אפשר לפרש את הביטוי הזה כרוב העם או רוב מכריע, אבל בודאי שאי אפשר לפרשו כקבוצה קטנה מתוך העם.

>אם מקבלים את הדעה שהחוק פונה אל קולקטיב, שאף קבוצה קטנה בתוכו לא חייבת לקיימו (כי היא לא יכולה לבדה), איזו חובה נגזרת מתוכו לפרטים? לשופטים? שום חובה בכלל? האם זהו חוק חסר משמעות?

-לא. להשקפתי החוק מתאר מצב אידיאלי אליו הפרטים בקולקטיב צריכים לשאוף. החוק לא נותן לפרטים הוראה ישירה, אבל הוא מלמד אותם ערכים, מלמד משהו על איך צריכה החברה להתנהל. הוא מלמד ערך שקשה לקבל בימינו - וביערת הרע מקרבך. אבל הוא מסביר שזה צריך להעשות כפעולה של קולקטיב מאוחד. אסור אחרת.

>אבל אין קולקטיב מאוחד! זה לא ריאלי!

-גם קריעת ים סוף, מעמד הר סיני, עמוד אש ועמוד ענן, אלוהים המדבר עם אדם - כל אלה לא ניראים ריאליים בימינו. אבל זהו הרקע של החוק הזה. ודברים כאלה יכולים להתרחש מחר.

אני חושב שהרבה חוקים בחומש, אלה שאינם מחייבים באופן ישיר את הפרט, הם חוקים שפונים לקולקטיב מסוים.
וכן הם לא מתיימרים לתת מערכת משפטית מלאה. אפילו לא התייחסות מלאה למקרים משפטיים שונים מסוימים. תחת זאת, תפקידם ללמד עקרונות משפטיים באמצעות דוגמאות.

יכול להיות שאני טועה!

תוקן על ידי - נכספהנפשי - 21/09/2004 21:29:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2004 22:02 לינק ישיר 

גם וגם,

אתה כותב "הרבנות דורשת, כתנאי למתן ההכשרים, שכל המוצרים שעליהם ניתן להשיג הכשר, יהיו בעלי הכשר שכזה". אמרת הכל. אם היה לרבנות טיפה של הגינות (ובתמימותי אני מצפה לכך) היא לא היתה דורשת הכשר על מים מינראליים. במציאות של היום, שבה אין לרשתות השיווק אלטרנטיבה של כשרות הוגנת וסבירה (כי יש מונופול של כשרות) אין להן ברירה אלא לדרוש מהספקים כשרות של מים ומלח וחומרי ניקוי. זו לא רק כפיה דתית, אלא גם סחטנות. כבוד התורה, כפי שאני מבין אותו, נרמס, ותאוות הבצע והשררה מרימים ראש. הבעיה המוסרית אינה רק של הרבנות שמשגיחה על הסופרמרקט, אלא גם של נותני ההכשרים. אתה יכול להסביר לי את התהליך המחשבתי שעוברים הרבנים שמספקים הכשרים לחמרי ניקוי?

אתה אומר שהרשת לא חייבת לבקש השגחה של כשרות. לדעתי היא חייבת, כי השוק דורש כשרות, אבל אין בחירה לגבי סוג הכשרות. היום אני יכול לבחור בין שלוש רשתות של טלפונים סלולריים. מדוע לא יכולים יצרני המזון ומשווקיו לבחור בין ספקי כשרות שונים? נכון שיש ספקים שונים של הכשר מהדרין, אבל לפי החוק היצרן חייב לרכוש השגחה גם מהרבנות.

לגבי הכפיה בקבורה, לדעתי המצב הוא שלרוב הגדול של תושבי המדינה אין גישה לקבורה חילונית. מהחילונים שאני מכיר אני מסיק שזו בעיה שמטרידה רבים, וגם כאן חוזרת התופעה המקוממת של אינטרסים כלכליים שמדריכים את העושים במלאכה, הפוליטיקאים הדתיים ובעלי בריתם, להתעמר בציבור החילוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2004 23:08 לינק ישיר 

הבל הבלים,
אהבתי את תגובתך, יש לי רגעים שאני מרגיש שהכל יכול להיות פשוט יותר, וכשקראתי את מה שכתבת זה היה אחד הרגעים, זה יכול להיות פשוט - באמת אין סתירה בין הדברים. אבל הרגעים האלה הם מעטים.
סליחה על הבורות, האם תוכל לספר לי את סיפור הילד עם החליל של הבעש"ט? (בטח כולם פה מכירים אותו...)
אבל אני, מפלנטה אחרת.
דיוויד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2004 00:22 לינק ישיר 

בעניין כפיית דת, ישנם לכא' ב' עניינים יסודיים שמן הראוי ליתן עליהם את הדעת.
1] סמכות הכפיה, כלומא למי יש סמכות להשתמש בכלי כוחני ככפיה.
2] על מי יש לגיטימיות להפעיל כפיה.
אשאר צמוד לנושא דתף כדי לא להתרחב יותר.

1] סמכות הכפיה יכולה להינתן בידי מי שעומד בראש ממסד הלכה כזה השולט בפועל על מהלך חיי החברה, או כבא כוחה. ומכאן שכשאין מושב רציני וממשל בארץ ישראל, אין דנים דיני קנסות ואין כח להטיל מרות שיסודה בממשל חברתי.

2] כאן יש נושא עדין, שבשלב זה אני רק מתכוון להעלותו כחומר למחשבה. החזון איש טען שהיום אין מצב של מורידין ולא מעלין את מי שאינו שומר תורה, שכן הם בגדר תינוקות שנשבו. ולכא' מדוע הם תינוקות שנשבו? וכי לא יודעים שאלוקים ציווה על המצוות? התשובה ברורה, הציווה אינו ציווי. אין כל משמעות רצינית בהבנת הציווי, בכדי שזו תהא בעלת תוקף האמור לחייב מספיק כדי להחשיב אי השמירה כמרי ראוי לדחיה כה חמורה מהחיים.
באופן דומה, ניתן לראות שמושג הכפיה הוא תוצר של מבנה חברתי ומבנה מושגים מסוים. כיום אין העולם המערבי מסוגל לקבל הכתבה חברתית כהכרח. כאשר התרבות היא בעלת ממשל וכוח כמו שהיה בממשלות הכוחניות, אזי כל שיוך לחברה חייב כניעה למרות, ואי השמיעה הצדיקה כפיה כחלק ממערכת קיומה של החברה. קיום חברה בתקופות הקודמות כלל כחלק מהותי ממהותו את כלי הכפייה לקיים דרכה את צורת החברה. כיום לא זו הדרך לקיים חברה, ואין אנו יכולים לצפות מאדם שיראה את עצמו כשייך לחברה עד כדי כפיה. האדם שאנו דנים עליו אם לכפותו הוא בדיוק כאותו "תינוק שנשבה", כלומר החיים שלו הם באוירה אחרת, והמוסר שלו מושתת על הבנה וקבלה חופשית, שזה גם לא בהכרח פחות טוב. אי לכך, הכפיה אינה מתאימה למצב בו חברות נבנות בהבנה המאוחרת, כמו זו של ימנו אנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2004 15:01 לינק ישיר 

http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/mahanaim/hakika.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2008 00:33 לינק ישיר 

ההתנגדות לחקיקה דתית (או כפיה דתית) נובעת מן הדוקטרינה של 'חופש הדת' או מגירסתה הקיצונית יותר - 'הפרדת הדת מן המדינה'. דוקטרינה זו, בצורתה המתונה או הקיצונית, התקבלה כמעט בכל המדינות הדמוקרטיות בעולם. לכן אני מקדים ואומר: לכל מי שבעיניו העקרון הזה התקדש מעצם העובדה שהעמים הנאורים אימצוהו ו/או שכיום הוא חלק ממשמעותה של דמוקרטיה - אני מודה מראש, ומסתלק מן הויכוח; אבל לכל מי שלא מוכן להסתתר מאחורי טיעון זה אלא מוכן לבחון גם את הצדקתו התיאורטית של עקרון 'מקודש' - על רקע תפיסות היסוד העקרוניות של הדמורטיה עצמה - הרי שאלתי/טענתי:

כל חוק הוא נורמה ספציפית, שביסודה עומדים עקרונות כלליים, דהיינו ערכים;
אידיאולוגיות שונות מייצגות העדפה של ערכים שונים;
משמעותה של דמוקרטיה היא שאידיאולוגיות שונות, כל עוד אינן דוגלות בערכים הפסולים מעצם טיבם (לפי מערכת המושגים ההומניסטית המקובלת), מותרים להתחרות על לב הבוחר ולשחק במשחק הפוליטי על מנת להשיג השפעה על המרחב הציבורי ועל משפט המדינה;
ככלל, הדמוקרטיה אינה רואה את הדת כמבטאת ערכים פסולים מעצם טיבם;
אם כן, מדוע ייגרע חלקה מחלקן של שאר האידיאולוגיות? מדוע בדוקטרינת חופש הדת היא נחסמת מראש, מעצם היותה 'דתית', מלהתמודד על ההשפעה על המרחב הציבורי ועל משפט המדינה?

א"ג

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2008 01:04 לינק ישיר 

איד"ג,

איני חושב שערכים דתיים נפסלים מראש. אולי כך הוא בארה"ב, שם ערך ה"הפרדה" נחשב כגובר על הערכים הדתיים עצמם, לעתים. אני חושב שברוב הדמוקרטיות ישנם חוקים שמקורם דתי, ושאומצו על ידי המחוקק החילוני, על אף או בגלל מקורם הדתי.

ודאי כך הוא בישראל.

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/11/2008 01:09 לינק ישיר 

אתה בודאי יודע שהמצאת הפרדת הדת מהמדינה החלה מהכיון ההפוך של שמירה על חרות דתית. הבעיה לא היתה ערכים הומניים מול דת אלא החופש לקים סוג אחר של דת במדינות שהשליטו גוון אחד של דת.

ההבדל בין כפיה דתית או חוקים (הסדרים) חברתיים שהחוקים אמורים לסדר את היחסים בחברה ואילו חוקי הדת הם תוספת אידאולוגית שאין בינה לבין חיי חברה רגילים כמעט ולא כלום.

אכן הדת לא נפסלת ונחסמת מראש. אבל זאת רק אם מאמיניה מסכימים לכללי המשחק הדמוקרטי.הבעיה בדת שאם נרשה לה לשחק במשחק הדמוקרטי היא תהרוס את עצם קיומו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2009 02:37 לינק ישיר 

ראשונה סליחה על ההקפצה.

לגופו של אשכול.

יש הגורסים שכפייה דתית היא סוביקטיבית. כלומר שחילוני תופס את זה ככפייה, כמו שמחבל רואה בחייל צה"ל "כופה נורמה".
לפי סברא זו, הרי שהאינקווזיציה והטאליבן מפורסמים לשמצה, רק בגלל שהעולם הגדול והשולט איננו מכיר בדרכם. כלומר שההבדל בינם ליהדות היא פילוספית, ומתבארת באתרי שופר והידברות.

לפי תפיסה זו, אין מקום כלל לשיקולים אינטלקטואלים, והאמרה העצכחי"ת שיראת שמים אינה נוגדת יושר אינטלקטואלי, שווה כקליפת השום.

לכאורה, בעמדת ההלכה אין כלל דיון, וכפיה היא חלק אינטגרלי מחיי הדת.
רוב הדעות דלעיל הם, שלא כדאי לכפות, אבל האם צריך  ? כן !

גם אם יהודי ארה"ב מבקשים "זכויות הפרט" וחופש פולחן הרי שזה ניצול וטקטיקה, ובאם הם היו שולטים היו אוסרים על המיעוט הנוצרי להכיר בשילוש למשל...(אל תתפסו אותי על המילה.)

גם אם הציבור החרדי מקבל חופש פולחן מלא בשם הדמוקרטיה והפלולריזם, הרי שהוא לא יתן את זה לאלו שנתנו לו.

השוואתיו של מאן דהו לעיל, לכפיית שמירת שבת, כמו אל כפיית חוק תנועה היא מגוחכת.
האם חוק היטלריסטי הוא חוק מתקבל ?
וכמו להשוות  בין החלת חוק תנועה, לחייל המחסל מחבל. היטיב להגידר זאת לעיל שיש הבדל בין חוק דתי לחברתי.

יש הסוברים, שהיות והעולם "הנאור" דמוקרטי, הרי שעלינו לאמץ את עריכהם. גם בזה יש לדון, מי הוא העולם הנאור ? אולי איראן ?

לסיכומם של דברים, גם אם "אינטקלטואלי עצכ"ח" יכירו בחופש הפרט ובפלולריזם וכו'.
הרי שזה רק גישה טקטית שלא כדאי לכפות. או מקסימום גישה הלכתית על כפייה,  כלומר שגם את החופש מכפייה הרב יתן, אין לך כפייה גדולה מזו..

אלא אם כן, שאי מי יביא מהמקורות, שהגישה המוסרית נוגדת כפייה.  (וגם את זה אני מבקש מהמקורות :O)
 והעונשים בתורה הם רק כשהחברה מאוד מתוקנת, או שהם היו רלוונטים לזמנם שכל מדינה ראתה בדת חלק אינטגרלי מחיי היום יום גם בחקיקה ובשפיטה.
כלומר עצם הדבר שאנו רואים את זה כסוטה, זה לא מוסרי לכפות.

והשאלה שצריכה להשאל, באם יש סתירה בין יושר, ליר"ש.
מה עושים ? הרי זה גופו ונשמתו של עצכ"ח..

ולענ"ד, אי אפשר להגיע לעמק השווה, קחו את "מצוות" מחיית עמלק.
איך יסבירו את זה האינטלקטואלים של עצכ"ח ?  הרי בסופו של דבר נגיע לפילסופים על האמונה ועל אמיתות התורה.
כלומר אין הבדל מהותי בין עצכחני"ק לטרוריטס, אלא ההבדל הוא את מי אנו מרשתים את המהדי או את הנביא.

העתקתי דברי בהוספת מה באשכול זה, אם ברצונכם להגיב עשו זאת שם..
http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?cat_id=24&topic_id=142544&whichpage=3&forum_id=1364

תוקן על ידי מרכא_טפחא ב- 05/08/2009 3:08:50

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/8/2009 15:07 לינק ישיר 

אבהו

<"מדוע לא יכולים יצרני המזון ומשווקיו לבחור בין ספקי כשרות שונים? נכון שיש ספקים שונים של הכשר מהדרין, אבל לפי החוק היצרן חייב לרכוש השגחה גם מהרבנות">

חוק זה אינו מחייב לרכוש השגחה גם מהרבנות אלא רק מהרבנות, והוא אינו מחייב את הספק לקבל תעודת כשרות מהרבנות, אך הוא קובע שמוכר מוצר ככשר עליו לקבל אישור מהרבנות על כשרותו, וכאן נגמרה דרישת החוק,  ואחרי שהוא קיבל את אישור הרבנות הוא יכול להוסיף השגחות בד"צי ק"קים ככל העולה על רוחו.

החוק אינו חוק "דתי" אלא חוק למניעת הונאה, ומאחר והוא חוק ממשלתי, ניתנה סמכות האישור לגוף ממשלתי-הרבנות הראשית.

החוק: 

http://www.dat.gov.il/NR/rdonlyres/40A59E88-124B-41CF-9133-D542F6E19598/0/KashrutFraud.pdf

תוקן על ידי נישטאיך ב- 05/08/2009 15:22:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/8/2009 11:47 לינק ישיר 

א.קודם כל, ברצוני לשאול, מי אמר שיש כפיה דתית היום בכלל, הרי לו היה- לא היו א"כ "נושרים", כי היו כופים אותם כפיה דתית!!?
ב. מה זה לשיטתך כפיה דתית?
ג. ואדרבה, גם אם ישנה כפייה דתית , שאם לא תעשה מצווה זו או זו יהיה קשה לך בשידוכים, תחשב נער מקולקל, הציבור יקיא אותך וכו', הרי עלינו להתגבר על זה, וכוונתי, לא רק במובן החיצוני שבזה,להקים מוסדות מתאימים לאלה שקשה להם יותר ברוחניות, אלא בעצמנו, לנסות לתקן עצמנו,לא לנסות להעיף בן אדם על עבירה קטנה מהציבור, כי הוא גם בן אדם ,וזה רק עבירה קטנה. לחפש את הטוב והמעלה בשני, במשקפיים אחרות,להיכנס לנעליו . וה' יעזור והכל יעבור, לעולם לעולם לא יחזור!    

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כפיה דתית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.