|
|
| נשלח ב-12/8/2009 10:20 |
|
| |
נקודה טובה למחשבה היא שהצבא במדינתנו כפוף לרבנות הצבאית, ופועל ע"פ מיטב המסורת היהודית. אין בכך כל רע, שהרי הוא הצבא היהודי, והרי אורח החיים היהודי הוא גם בריא וגם מחושב ומפותח כבר אלפי שנים להטיב עם מקיימיו. אבל עדיין, אם יש הפרדה, איך זה שהצבא, שהוא גוף נפרד עם מטרה מסויימת...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2009 11:52 |
|
| |
מתעניין,
כשמדובר על 'כפיה דתית' לא הכוונה לכפיה פנים-מגזרית ומשפחתית, המונעת מנערים מסויימים לנשור ממשפחותיהם. המכוון הוא, לכפיה במימד הציבורי, קרי, חוק השבת, חוק הפסח, ועוד!
זו גם ההבהרה הנחוצה לך בכדי להבין כי טענתך באות ג' אינה מעניינו של דיון.
לגבי התופעה בה אתה עוסק יש ליתן את הדעת בפעם אחרת, כי היא אינה אלמנט של כפיה במובן של 'הכרח' כאותה כפיה המוכרת מהמרחב הפוליטי-ציבורי, אלא היא תוצר של נורמות חברתיות כאלו ואחרות.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2009 12:48 |
|
| |
אפשרי,
הוצאת לי את המילים מהפה....
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2011 13:08 |
|
| |
שאלה לחברי הפורום.
מצד אחד, יש ביהדות כפיה דתית, זה ברור. יש ארבע מיתות בית דין. יש מכת מרדות. יש מלקות. יש קנסות. וגם במצוות עשה – 'בית דין כופין על המצוות'. 'ומכין אותו עד שיאמר רוצה אני'. וכמובן משמרות הצניעות למיניהם בימינו, שאם רק היה להם מספיק כוח, היו כופים את המצוות על כולם. ומצד שני התורה אומרת, 'תחת אשר לא עבדת את ה' אלוקיך בשמחה...' 'החפץ לה' בעולות וזבחים... (מעשים טכניים) ...שמע מזבח טוב להקשיב מחלב אילים' 'בפיו ובשפתיו כיבדוני וליבו רחק ממני, ותהי יראתם אותי, מצוות אנשים מלומדה' 'עבדו את ה' בשמחה' 'רחמנא ליבה בעי' השאלה היא – מה המשמעות של הכפיה הדתית הנ"ל, אם ליבו של האדם רחוק מה' ? החפץ ה' במעשים טכניים ? אז בית הדין יכפו אותו בכוח ובמכות להניח תפילין, האם יש לקדוש ברוך הוא נחת כלשהי מהנחת התפילין הזו ? האם קיימת בכלל משמעות דתית או תכלית דתית כלשהי ממצווה שלא נעשית מרצונו החופשי של האדם. אשמח לתשובות. תודה מראש.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2011 13:13 |
|
| |
אין בית דין מעניש על אי קיום מצוות עשה. לכל חברה יש חוקים והעובר עליהם נענש, ואין כל עונש על מחשבה, או דיבור- חוץ מע"ז.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2011 13:24 |
|
| |
עד כמה שידוע לי, 'בית דין כופין על המצוות' ומכין אותו עד שיאמר רוצה אני' זה על מצוות עשה.
חוץ מזה, יש הבדל בין ענישה של החברה, שמטרתה להרחיק את הגנב למשל מהחברה, או להכות אותו, כדי שיפחד מכאן ולהבא לגנוב.(מטרה טכנית) לבין עבודת ה' ששם הלב הוא העיקר, אם לא הכל.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2011 13:28 |
|
| |
כופין על המצוות כשמעורב אדם שני בענין -והוא ניזוק מאי קיום המצווה, אבל לא כופין על מצוות של אמונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2011 13:41 |
|
| |
מה המשמעות והתכלית הדתית של ניענוע ארבעת המינים, רק בגלל שגבר מגודל עומד מאחוריך עם שוט ?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2011 13:44 |
|
| |
| דניאל7777 כתב: |  | מה המשמעות והתכלית הדתית של ניענוע ארבעת המינים, רק בגלל שגבר מגודל עומד מאחוריך עם שוט ? |
|
מה המשמעות של פרחים על קבר ? איזה מין שאלה זאת ? המשמעות הפשוטה כתוב בתורה
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2011 13:57 |
|
| |
אבל הנביאים חזרו ואמרו, את מה שכתוב בתורה, שה' לא חפץ במעשים טכניים נטולי לב ורגש.
בהנחת פרחים על הקבר יש הרבה רגש, האדם חש שהוא מכבד את הנפטר (תחושה כמובן סובייקטיבית)
(אולי התשובה היא, כמו שמישהו כתב לי, שהכפיה היא רק אמצעי, לגרום לאדם לקיים שלא לשמה, ומתוך שלא לשמה, יבוא לשמה.)
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2011 14:12 |
|
| |
| דניאל7777 כתב: |  | אבל הנביאים חזרו ואמרו, את מה שכתוב בתורה, שה' לא חפץ במעשים טכניים נטולי לב ורגש.בהנחת פרחים על הקבר יש הרבה רגש, האדם חש שהוא מכבד את הנפטר (תחושה כמובן סובייקטיבית)(אולי התשובה היא, כמו שמישהו כתב לי, שהכפיה היא רק אמצעי, לגרום לאדם לקיים שלא לשמה, ומתוך שלא לשמה, יבוא לשמה.) |
|
אני לא דיברתי על כפיה אין כפיה הכל שטויות, דיברתי על מצוות לולב זה כמו פרחים לקבר, והלולב היא סמליות לאסיף לחקלאות בחג הסוכות,
בעניין הכפיה, כל חברה מענישה וכל חברה כופה את עצמה על כל החברה, אין אדם ילכול ללכת ברחוב ערום, כי החברה כופה עליו לא ללכת כך,
זה ששאלת לעיל לגבי עונשי מוות: אז כבר ביטלו אותם מזמן כבר לפני אלפיים שנה,
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2011 14:31 |
|
| |
מקס
תמה אני עליך- פרחים על קבר? איפה ראית מנהג של חוקות הגויים- אצל שלומי אמוני
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2011 14:32 |
|
| |
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 29/06/2011 14:32:58
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2011 15:57 |
|
| |
| דניאל7777 כתב: |  | | מצד אחד, יש ביהדות כפיה דתית, זה ברור. יש ארבע מיתות בית דין. יש מכת מרדות. יש מלקות. יש קנסות. וגם במצוות עשה – 'בית דין כופין על המצוות'. 'ומכין אותו עד שיאמר רוצה אני'. וכמובן משמרות הצניעות למיניהם בימינו, שאם רק היה להם מספיק כוח, היו כופים את המצוות על כולם. יאפ... זו היהדות המקורית. עם השנים הכפייה הכהנית נתנה את אותותיה בחשיבה האישית כמיטב תסמונת שטוקהולם והתפתח שיח של מצוות כיפיות ובעלות משמעות. ועכשיו למקורות הסותרים לכאורה (או שאפילו לכאורה לא, אם לא נופלים בלוגיקה תלמודית): ומצד שני התורה אומרת, 'תחת אשר לא עבדת את ה' אלוקיך בשמחה...' זה בסך הכל "ווארט חסידי" (כלומר משחק מילים כלשהו) של רבי חיים ויטאל. הכוונה המקורית היא סוג של קונטרה - בגלל שלא עבדת את יהווה אלוהיך בשמחה תעבוד את אויביך ברעב ובצמא ובעירום ובחוסר כל. 'החפץ לה' בעולות וזבחים... (מעשים טכניים) ...שמע מזבח טוב להקשיב מחלב אילים' מה הקשר? שני הדברים הם כפייה באותה מידה. אדרבה, כאן מודגשת חובת הציות העיוור על פני נתינת ביטוי לרצון האישי איך לעבוד את האל (מה שניסה שאול לעשות: להקריב קרבנות ולא להשמיד את כל הבהמות) 'בפיו ובשפתיו כיבדוני וליבו רחק ממני, ותהי יראתם אותי, מצוות אנשים מלומדה' יש בנביאים אמנם כמה נקודות אור. אבל גם נקודה זו אינה ברורה כל הצורך: הלב הוא דיי משני, הנביא לא מעלה על דעתו שיכבדוהו בליבו ולא בפיו/שפתיו/בהמותיו (אמנם כך תלמידי ישוע הבינו בשיטתו אבל אין הדבר מוכרח ואינו נראה כלל. יש הבדל בין ז'אנר של ספרות יפה ושירה, שבו אדם יכול להרשות לעצמו לדבר חופשי, לבין חוקים. מה שמגדיר את המדיניות הם החוקים ולא הספרות היפה והשירה) 'עבדו את ה' בשמחה' ...וגילו לפניו ברעדה"... באיזזה 'רחמנא ליבה בעי' זה גם נכון (בהנחה וקיים רחמנא כזה) אבל הפסוק המקורי מדבר על ליבא כלומר לב. וזה כבר מספרות חז"ל... תכף תביא מהגותו של הרב קוק כהוכחה ליהדות המקורית.וגם כאן זה מופע אחד מתוך עיסוק אובססיבי בפרטי פרטי פרטים של איך מקיימים מצוות וכבר הסברתי לגבי חוקים ושירה מי מגדיר מדיניות. השאלה היא – מה המשמעות של הכפיה הדתית הנ"ל, אם ליבו של האדם רחוק מה' ? החפץ ה' במעשים טכניים ? hashem לא חפץ אבל יהווה בהחלט כן. אז בית הדין יכפו אותו בכוח ובמכות להניח תפילין, האם יש לקדוש ברוך הוא נחת כלשהי מהנחת התפילין הזו ? לקודוש בורוך הוא טאטע זיסער לא, אבל ליהווה ולקדוש ברוך הוא (כמו שאמרו את זה האמוראים הבבלים) כן האם קיימת בכלל משמעות דתית או תכלית דתית כלשהי ממצווה שלא נעשית מרצונו החופשי של האדם. אשמח לתשובות. תודה מראש. |
|
 |
|
|
|
|
|