|
|
| נשלח ב-25/9/2004 22:05 |
|
| |
מואדיב
עכשיו יש לשאול, האם אנחנו משתמשים מספיק בסט הכלים שלנו, ושמא לא איבדנו (בכוונה?) כמה מברגים בעשרות השנים האחרונות?!
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2004 22:55 |
|
| |
אמשלום,
איני חלוק על דבריך בהודעתך הקודמת. אני אף מזדהה עם הלך הרוח החז"לי (אליבא דהלברטל ודעימיה) לפיו הקריאה ה'מוסרית' של המקרא היא קריאה 'נכונה' (קצת קשה לי למצוא בטויים מדוייקים), ואני חושב שהיא לא מופרכת גם מהבחינה ההלכתית הפורמליסטית, שהרי מצינו עקרונות-גג פורמליים כגון 'ועשית הישר והטוב' או 'דרכיה דרכי נועם' שנעשה בהם שימוש ע"י הפוסקים ביצירת נורמות הלכתיות.
לגבי שאלתך המופנית למואדיב, הרי שלדעתי בעשרות השנים האחרונות התגברו המברגים ולא להיפך.
כמו כן אני עדיין סבור שיש קו מפריד מסויים בין האורתדוכסיה לרפורמה. גם האורתדוכסיה הליברלית ביותר עדיין רואה עצמה מחוייבת למסגרת הלכתית. אני לא שומע את המחוייבות הזו בהגות הרפורמית. אדרבה, אני שומע קול הפוך של 'אצלנו כל אחד יכול למצוא את מקומו' (וזו בהחלט דרך שאני מכבד, אך אישית אני סבור שהיא אינה המשך של יהדות ההלכה). לגבי ההגות הקונסרבטיבית - הרי שלדעתי היא יותר קרובה למה שסיווגתי כדרך אורתודוכסית.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2004 23:03 |
|
| |
ממללא,
בעבר גם סברתי בשיטת לייבוביץ כדבריך,אולם בשנים
האחרונות עם הופעתם של ספרים נוספים מפרי עטו
וממה שרשמו תלמידיו מפיו,מתברר שהתמונה אינה מדויקת,
ב"שיחות על מסילת ישרים" עמ'228 הוא מדבר על מתן סמכות
לחכמים מסיני[בנקודה זו יש הרחבה בשיחותיו ל"פרקי אבות"]
ובעמ'234 הוא מציין שמן השמיים "ניתנו כללים",
ב"שיחות על תורת הנבואה של הרמב"ם" עמ'447 הוא אומר
ש"המתדולוגיה של ההלכה מאושרת מן השמיים ובעמ'448
"שתורתנו שבעל פה אשר עיקרה,רובה וכמעט כולה מעשה ידי
אדם בשר ודם היא היא התורה האלוקית" ובעמ'460,מצטט
ממש כדבריו מספר נצחון של ר' יו"ט ליפמן מילהאוזן.
עכ"פ אין כמעט הבדל בין דברי לייבוביץ לדברי מיכי
ולשיטת הרמב"ם אותה הצגת נאמנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2004 23:17 |
|
| |
ספרן,
תודה, פטרת אותי!
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2004 23:19 |
|
| |
מיכי,
דומני שניתן לעגן את שיטתך בגמרא מפורשת במסכת שבת בסוגית 'מתן תורה' (פז ע"א ואילך), מובאת בין היתר הברייתא הגורסת כי "שלשה דברים עשה משה מדעתו והסכים הקב"ה עמו: הוסיף יום אחד מדעתו (לפרישה שלפני מתן תורה - וזאת בניגוד לכתוב המפורש "היו נכונים ליום השלישי!"), ופירש מן האשה, ושבר את הלוחות".
והגמרא שם דנה - 'מאי דריש?' ומציעה הסברים לכל אחד מהחידושים: הראשון - מעין היקש, ושני האחרונים - ק"ו, יעו"ש.
רוצה לומר, שהגמרא הבינה דרישת הלכות כהוספה של משה על דברי הקב"ה.
ולא בכדי התקשו בכך הראשונים שם (תוס', רמב"ן ועוד) מדוע הברייתא נוקטת בלשון 'מדעתו' היכא שמשה דורש במידות שהתורה נדרשת בהן, ומתרצים לשיטתם שלא מדובר ממש בדרישה. ומכל מקום, יתכן ויש בכך ראיה אף מהגמרא (אם כי לדעתי מוכח כשיטתך כבר מ'תנורו של עכנאי').
ספרן,
תודה על ההפניות. אני אבדוק זאת במקור. אגב, שמעתי פעם מאסא כשר שסיפר שבמהלך סימפוזיון בו השתתף הוא טען שליבוביץ' למעשה גורס שהתורה היא מעשה ידי אדם, ומיד לאחר מכן הוא זכה לשיחת טלפון צוננת מליבוביץ' שהכחיש את מסקנת כשר.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2004 23:23 |
|
| |
ממללא,
א. אני האחרונה שאטען שאין הבדל בין הרפורמה והאורתודוכסיה, וכבר אמרתי שאני נוטה לקבל את עמדת מיכי בהגדרת ההבדל.
ב. אם אתה טוען שהתרבו המברגים, מדוע יש (ולא רק לי) תחושה שהיצירתיות (בגבולות ההלכה) כמעט ונעלמה כליל?!
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2004 23:27 |
|
| |
ממלא,
אוסיף לרשימת המקורות שספרן הביא גם את 'הלכה עוקרת מקרא'- מדברי הגאון -קצות החושן על סמכותה של תושב"ע- דברי הגאון על יחס התושב"ע לתושב"כ - מתוך פרשת משפטים - שיחות על פרשות שבוע.
ושוב, גם בציטוט שספרן הביא, הוא משאיר לתושב"כ מקום, באומרו עיקרה רובה וכמעט כולה..ודו"ק
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2004 23:59 |
|
| |
אמשלום,
אני מניח שההבדל בינינו הוא בנקודת המוצא. אני בוחן את ההלכה כיום לפי מה שהיא הייתה לפני כמה עשרות שנים, ולא לפי העולם שאינו עולם ההלכה.
היהודי ההלכתי של סוף המאה הקודמת:
א. לא הכיר את אחיו החילוני כתינוק שנשבה (אלא לאחר הרב קוק והחזו"א).
ב. לאשתו היה אסור ללמוד תורה (אלא לאחר החפץ חיים, בתהליך שהולך ומתעצם עד ימינו), ולבחור למוסדות ציבור (עד החזו"א).
ג. היה אסור לו להציל גוי בשבת.
ד. לא היה לא מושג בדבר ניהול צבא מודרני שבעה ימים בשבוע לרבות יום כיפור (עד פיתוח הלכות 'עד רדתה' בספרות ההלכה וצבא).
ה. הוא לא היה מעלה על דעתו ניתוחי מתים או השתלות איברים כמעשים מותרים ואף כמצוות (וחבל שלא נעשה ניסיון מצד הממסד הרפואי להיענות לדרישות המינימליות שהוצבו ע"י הרבנות בעניין).
אלו מספר תמורות משמועותיות ביותר, ודאי לא כולן, ביהדות ההלכתית בעשרות השנים האחרונות, ולא ניתן להתעלם מהן. אני מסופק אם ניתן להצביע על תקופה עם תמורות כה רבות לאחר חז"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2004 01:57 |
|
| |
ישנן כמה נקודות שאני חייב עליהן תשובה.
1. מואדיב,
אני לחלוטין לא מסכים. כל ארגז הכלים צריך להיות ישר (פרשנית, לא מוסרית. כמובן שכפי שהערתי המוסר הוא חלק מהפרשנות הבלתי מודעת). פרוזבול כ' התוס' בגיטין ל"ו שכבר יש לו מקור בתורה. וגם אם לא היה לו מקור, זה נעשה רק בשביעית בזמה"ז דרבנן, וגם זה יכול להיעשות כתקנה, שהיא כלי לגיטימי לתקן בעיות פורמליסטיות.
2. זה מביא אותי לנקודה שנייה. כשרוצים לתקן עיוות שיש בתורה (וכאן אני מסכים לכמה מדעות הכותבים, שזה יכול להתרחש), אזי הדרך ההלכתית היחידה לעשות זאת היא באמצעות תקנות (ר' גרשום הוא דוגמא יפה להליך כזה, גם לאחר התלמוד).
פרשנות ודרש אינם כלי עבודה להברגה רפורמית, לפחות לא ביהדות הלכתית. ביהדות אחרת אינני רואה כל צורך בארגז כלים בכלל.
3. ממללא, על כל הודעותיך כאן , למעט נקודה אחת: למה צריך להביא ראיות ומקורות לדבריי? אני לא מצליח להבין איך מישהו יכול לטעון אחרת. האם מישהו, מתחילת האשכול ועד עתה, טען שכל ההלכות ירדו מסיני? מסתברא שטען זאת בתחילה, משום מה אינו חוזר אלינו עם המקורות המבוקשים. ייתכן שהיתה לנו אי הבנה שם. כל ההלכה כולה אינה אלא ראיה גדולה אחת לדבריי, ותו לא מידי.
4. אמשלום, באשר ליצירתיות של יהדות ההלכה, אני חלוק עלייך מכל וכל. לענ"ד ישנה יצירתיות בעיקר ביהדות ההלכה. ישנה ביקורת שזה לא מספיק, אולם אני לא מאמין ביצירתיות ללא כללי ז'אנר. כשאין צירים מוסכמים ומגבילים, אין משמעות ליצירתיות. אשמח לצרף לך פרק אחר מספרי הבלתי נגמר (השלישי) בנושא זה.
אני לא מקבל את הגדרתך ל'דרש' כהברגה. אני חושב שחכמינו היו ישרים אינטלקטואלית, ולא עבדו עלינו ולא על הקב"ה ולא על עצמם. לדרש יש כללים משלו (רמז ישנו בדברי מיימוני בדעת חכמים דר"א), וחלקם אבדו מאיתנו לצערי, ולכן זה נראה לנו כהברגה. אם ישנן כאן הברגות אז אני עכשיו הופך לרפורמי (את מוכנה לגייר אותי?). מעבר לכך, אינני רואה טעם בהברגות, אם בין כה וכה אין מחוייבות לתורה. אז תגיד שאתהפוסק נגד הכתוב בתורה, ודי. זה כמו אוקימתא למשנה, ואכ"מ.
5. מיימוני, אם אתה חושב שזוהי כוונתו של נותן התורה כפי שבאה לידי ביטוי בתורה, אזי אתהמכוחותינו. אולם אם אתה חושב כך ועוקף את הכתוב בתורה, אזי קי"ל ש'לא בשמים היא', אלא רק בתורה שניתנה לנו בסיני (+פרשנותנו) וקו"ח לא מחוץ לתורה ועל הארץ. בזה תלוי הכל.
דברי הרמב"ם סופ"ח מהל מלכים על גר תושב שמקיים את המצוות לא מפני שהקב"ה ציווה עליהן ידועים (נדמה לי שאפילו דיברנו עליהם פעם). אולם ישנה כאן נקודה מעניינת נוספת. יש שהעירו לי שאטלי הרמב"ם מדבר רק על גר תושב ולא על יהודי.
ראשית, עיין במפתח לפרנקל ותראה שהאחרונים לא למדו כך, ומסברא ברור שזה לא כך. אולם כעת יש לדון אז מדוע הוא ממקם את ההלכות הללו דווקא שם? מדוע הוא לא אומר זאת על יהודי.
אפשר היה לומר שזה מפני שלא חשב שאצל יהודי זה יכול לקרות. אולם לענ"ד נראה יותר שזה מפני שהמצוות של גר תושב הן ז' מצוות של בני נוח, שכולן מוסריות-שכליות (אולי למעט אבר מן החי, וגם בזה יש לדון). אם כן, חידושו הוא שגם במצוות כאלה אין ערך דתי (להבדיל מערך אנושי) אם מקיימן לא מפני ציווי בתורה מסיני.
ובזה תשובה לאשכול הסמוך (של כי-שרית?) לגבי קיום מצוות ללא אמונה.
התשובה היא: חסר כל ערך דתי. נקודה (ואין להקשות משמונה פרקים, לגבי 'אפשי ואפשי' במצוות השכליות, שאינו נוגע לכאן אפילו כמלוא נימה).
לענ"ד המסקנה לנדון דידן מתבקשת. הפרשנות שלך ל'עין תחת עין' צריכה להתבסס על הבנתך בכוונת התורה. אם זה לא משם, אזי אתה עובד את עצמך ולא את הקב"ה.
6.מסקנה: אם ר"א צודק, אזי עלינו לכוף את עצמנו, ואת מוסריותנו (כמו בעקידה שעקד אברהם אבינו את בנו), ולעשות את מה שצווינו. אתה עצמך הבאת שלחכמים יש מקור מהתורה לדבריהם ולא ויכוח מוסרי ישיר (יכול להיות ויכוח מוסרי מובלע שגורם להם לקרוא כך את התורה).
7. המניע שלי אינו עניין לכאן. מותר שיהיה מניע מוסרי, אולם הפרשנות צריכה להיות ישרה אינטלקטואלית. כפי שכבר עלה באשכול אחר (לגבי הצלת גוי בשבת), כשנמצא היתר להצילו נשמתי לרווחה. אולם אם הוא לא היה נמצא, אזי הייתי חייב להימנע מכך (ולא בטוח שהייתי עומד בכך).
8. לסיום, אין לי שום ויכוח עם הרמב"ם בנושא 'עין תחת עין'. מבחינתי זו היתה דוגמא בלבד, ואם לרמב"ם ישנה ראיה שזה כן ירד מסיני, לחיי! כפי שכבר ציינתי הטענה היא עקרונית ולא על דוגמא כזו או אחרת.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2004 08:08 |
|
| |
מיכי,
א. אני מסכימה שמי שנזקק לארגז הכלים הוא רק מי שמחוייב, וכבר אמרתי זאת קודם. מי שמחוייב להלכה, עומדים בפניו מברגי ההלכה, ומי שמחוייב לתרבות, לספרות ולעם, עומדים בפניו מברגים אחרים. מי שאינו מחוייב כלל, אינו נזקק לאף אחד מאלה.
ב. הברגה, מבחינתי, אינה שוות ערך לחוסר יושר, להפך, וכבר קיבלתי (פחות או יותר) את הגדרתך לגבי המוּדעות. אני מאמינה שחכמי התלמוד והמשנה היו אמיצים יותר ממרבית המנהיגים האורתודוכסים בימינו. אולי זה בגלל חוסר המודעות, אולי בשל המחוייבות הגבוהה יותר שנסכה בהם ביטחון, ואולי פשוט בגלל האומץ.
ג. אם תהיה מוכן ללמוד שנה בקורס גיור, להצטרף לקהילה, לעבור ראיונות ומבחן ולערוך מילה וטבילה, כשאר המתגיירים בקהילתי - אגייר אותך בשמחה!
ממללא,
דבריך נכונים בעניין החידושים ההלכתיים - ייתכן שציפיותי גבוהות מדי (ואיני מתכוונת להנמיכן, אלא להמשיך ולאתגר את המסגרת). מעניין שלא הזכרת את היצירתיות ההלכתית בנושאים הפוליטיים הבוערים של השנים האחרונות.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2004 19:10 |
|
| |
אמשלום,
לא ברור לי בדיוק למה כוונתך, ואשמח לשמוע אותה ולהתייחס.
באופן כללי, אני לא מזהה בעיות ב'מישור הפוליטי' שנובעות מהעדר חדשנות הלכתית.
אגב, חדשנות הלכתית עלולה להוליד גם בריות משונות, וזה מחירה של כל חדשנות שאינה מסוגלת להיות ערבה לתוצאותיה מראש. האלטרנטיבה, מבחינת היהודי ההלכתי, היא להימנע מכל ניסיון של חדשנות.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2004 02:14 |
|
| |
ממללא,
מה פה לא ברור? אמשלום ודאי מתכוונת לכך שנוער הגבעות וגוש אמונים הן תופעות קלסיות שליוו את היהדות המסורתית מאז ומעולם, ועל כן אין בהם כל חדש. לכן ברור מאליו שאין כל חדשנות בהתייחסות הדתית לפוליטיקה. הרי כבר החפץ חיים דדיבר על ייסוד מדינה ליהודים ועל חשיבות ההחזקה בכל שטחי הארץ ואיסור על מסירת שטח ממנה לידי עם אחר. כל זה אינו חדש כלל וכלל.
או שמא חדשנות היא רק בכיוון שמתקרב למה שנראה רצוי בעיני מי שמבחוץ, כמקובל במחוזותינו.
שלא לדבר על החדשנות ההלכתית והאחרת שמתגלה באופן כה נועז ומרשים בכל פלחי האוכלוסייה האחרים.
נקודה זו מובילה אותי להברגה התרבותית והאמנותית, שהוזכרה בדברי אמשלום, שעדיין לא הצלחתי להבין מה פירושה. אשמח לדוגמאות.
מיכי
|
|
|
|
|