|
|
| נשלח ב-11/7/2007 10:07 |
|
| |
בן איש אחד
מפורסם הוא פסק הרמב"ם בהלכות איסורי ביאה יא,יט כל מלאכות שהאישה עושה לבעלה, נידה עושה לבעלה--חוץ מהרחצת פניו ידיו ורגליו, ומזיגת הכוס, והצעת המיטה בפניו: גזירה, שמא יבוא לידי עבירה. ומפני זה לא תאכל עימו, בקערה אחת; ולא ייגע בבשרה, מפני הרגל עבירה. וכן בשבעת ימי נקיים, לא תעשה לו שלוש מלאכות אלו. ומותר לאישה להתקשט בימי נידתה, כדי שלא תתגנה על בעלה.
מזיגת הכוס היא נתינת כוס לידיו שיש בדבר חיבה, אבל סתם העברת חפץ לא נזכר איסור (מ"מ), וכך נהגו מקצת תלמידי חכמים בתימן כשהם נמצאים בפני בני אדם, וגם הרב קאפח סבר כמותם כשהיתה ההעברה לפני בני אדם, אבל היו הרבה שהחמירו ואסרו כל העברת חפץ תמיד, ואני סובר כדברי המקילים, כי האיסור בדברים אלה גורם לאי נעימות ולאבסורדים התנהגותיים, וחז"ל לא כיוונו לכך.
כל זאת כתבתי מפי חברי חברי הטוב, אין בידי ספרים כעת, ואם אמצא תיקון בדברים, לא אהסס לתקן.
תוקן על ידי - דרום_חוקר - 11/07/2007 10:26:27
|
| נשלח ב-11/7/2007 10:08 |
|
| |
עוד מספר שנים יהיו כאלו שיסבירו גם את הרב קאפח על פי סוד.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 11:08 |
|
| |
דרום חוקר,
שאלתי, כיון שמרבית ההרחקות אינם מדינא דגמרא, אלא רק השלוש שהזכרת וגם איסור נגיעה (אל תקרבו - ככל העריות). והאריך בזה לפלח את כל ההרחקות לפי זמני ההופעה שלהם, דרור פיקסלר, הרחקות בין הבעל והאשה בתקפות הנידות, צוהר ב, עמ' 21. נוסף לכך יש איגרת מר' אברהם בן הרמב"ם בה נראה שבמשפחת הרב הקלו בדברים אלו.
שמעתי שבני תימן בתימן לא נהגו הרחקות אלא בארבע אלו, וקיוויתי לשמוע ממך דברים מדויקים (מפי השמועה או אף הנדפסים בספרים).
תודה מראש!
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 11:33 |
|
| |
בעלבעמיו:
גדול בתורה נקרא מי שיש לו ידע עצום בש"ס ופוסקים. ר' עובדיה ור' אלישיב שניהם גדולים בתורה, כל אחד בדרך שלו. לא ראינו אצל הר' קאפח ידע כגון זה.
ממללא:
רשימה קצרה של גדולי עולם שפיתחו גישה ייחודית ביהדות.
ר' נחמן מברסלב, ר' ש"ר הירש, ר' י"י ויינברג, ר' יא"ל אלתר, ר' יד"ב סולובייצ'יק, ר' קוק, ר' ש"ז מליאדי, ר' י"מ הכהן ועוד.
אני לא אמרתי שהר' קאפח אינו ליטאי. טענתי שרמת ידיעת התורה שלו כפי המשתקף מספריו אינו מגיע לרמת ת"ח מופלגים אחרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 11:47 |
|
| |
שוטנג,
נמק, פרט, הסבר
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 12:00 |
|
| |
צוטנג
מכיוון שהתוצאה לא תואמת את הציפיה שלך, אתה מסיק מסקנות מוטעות.
אתה אולי צפית שהרב קאפח יכתוב בספריו חבילות של פוסקים אחרונים, הוא יעבור וידון בדבריהם, יעמיד רשימה מול רשימה, יחמיר פעם כמו זה ופעם כמו זה, ואולי כמו שניהם.
אבל כאן בדיוק הנקודה, מדובר כאן בפוסק תלמודי, יש לו סברות תלמודיות, הוא לא צריך בהגדרות מתפתלות.
אני יודע שאתה בטוח שאי אפשר לפרש את התלמוד בלי אותם חילוקים בר"ח, אבל זאת בדיוק הנקודה, שחילוקי הר"ח כוללים בתוכם חוסר עיון, וגם החזון איש טרח להוכיח זאת, ואילו סברות תלמודיות מבוססות הם, כי הם קרובות למקור.
סברותיו של הרב קאפח הם סברות של מ"מ וכס"מ רדב"ז ושאר נושאי כלי הרמב"ם הקדמונים, אבל עד דעתם של האחרונים הוא לא בא וגם לא רצה לבוא, כי הם כבר סטו מהדרך לפי אורך הזמן וריבוי הספרים.
אילו ישבת בשיעור לפני הרב קאפח, ואתה אינך יודע את שיטתו, אולי היית חושב סתם "בעל בית", אבל כאן בדיוק הנקודה, האחרונים אינם יודעים סברות תלמודיות מהם, והם אינם מבחינים בין דבר לדבר.
מעניין שפוסקי הדור בבית הדין לא הבחינו בעם ארצות, הוא ישב בבית הדין שנים ארוכות, הא כיצד, כי הוא גם ידע לבאר את שיטות הראשונים כהוגן, ואולי המון בחורי הישיבות הם שאינם יודעים ראשונים ופוסקים מהם.
זהו הרב קאפח, אבל בכדי לסבור סברות תלמודיות צריכים ללמוד בהתאם, וגם להיווכח היכן הוא מקום הטעות בסברות האחרונים.
כל מה שנכתב בהודעה הוא דיון ענייני, ואין כאן שום דבר אישי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 12:10 |
|
| |
| chouteng כתב: |  | בעלבעמיו:
גדול בתורה נקרא מי שיש לו ידע עצום בש"ס ופוסקים. ר' עובדיה ור' אלישיב שניהם גדולים בתורה, כל אחד בדרך שלו. לא ראינו אצל הר' קאפח ידע כגון זה.
...
אני לא אמרתי שהר' קאפח אינו ליטאי. טענתי שרמת ידיעת התורה שלו כפי המשתקף מספריו אינו מגיע לרמת ת"ח מופלגים אחרים. |
|
אין לי אלא לעמוד נפעם מהיכולת להסיק מסקנות בלי מידע.
קבעת מה הקריטריון שלך להגדרת "גדול בתורה". הקריטריון, כמובן, יכול להיות שנוי במחלוקת, אולם לפניכן, אנו נאלצים לחזור צעד אחד אחורה:
על סמך מה אתה קובע כי הקריטריון שהגדרת - "ידע עצום בש"ס ובפוסקים", מתקיים באנשים מסויימים שאת שמותיהם ציינת, אך לא התקיים במי שאתה קובע לגביו כך?
הרי באותה המידה אני יכול לטעון כי האפיפיור בנדיקטוס אינו קתולי, משום שכפי שהדבר משתקף בכתביו - הוא לא באמת נוצרי מאמין (1) .
האם יתכן, רק יתכן, כייש דברים שאי אפשר להסיק מקריאה בחלק מחיבוריו של מישהו? למשל, האם יתכן כי מהקריאה בהודעותי אין לך ולו שמץ של מושג מהי רמת ההיכרות שלי עם מוזיקה קלאסית? שמקריאה בהודעות מיימוני בפורום אין לי שמץ של מושג האם הוא יודע צרפתית או לא?
(1) קראתי מעט מאד מדבריו של הקרדינאל ראצינגר, שלימים הפך להיות האפיפיור בנדיקטוס משהו-משהו.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 12:13 |
|
| |
מה שברור הוא שמההודעות שלי אפשר להסיק שאין לי מושג בגדולים.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 12:30 |
|
| |
אשר כידוע מספרי הקבלה, גילויים גבוהים מדאי מורידים לעולם על ידי צינורות נמוכים מאד. וכמאמר החבד"י כל הגבוה ביותר יורד למטה ביותר. (וכמנהג אנשי המקום - סמליי)
תוכן הדברים נאים, ולא משנה כמה נכונים הם, ולא יזיק לאכול תוכו ללא קליפתו.
בקשר לפירסום חינם בשבילו, הוא יודע לפרסם את עצמו מצוין, והוא מגיע לכל אחד בתיבה האישית, כך שרק נרוויח מדיון שאני מקווה שהוא יהיה פורה על האיש הרי"ק והשיטה של סבו (ושלו?).
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 12:33 |
|
| |
עם ההשוואה היא עם הרב אלישיב, שהרב קפח אינו דומה לו. סימן שהרב קפח באמת גדול
שוטונג
מתוך סקרנות, מה הםחיבוריו הגדולים של הרב אלישיב? .
תוקן על ידי ירוחםשם ב- 11/07/2007 12:31:32
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 13:06 |
|
| |
בעלבעמיו:
מה לא מובן במה שכתבתי שיש צורך לפרש. תקח את הספרים של הר' עובדיה ותשוה לספרים של הר' קאפח.
דרום_חוקר:
אין לי ציפיות ואין לי תוצאות. אני פשוט קורא ומתרשם ממה שקראתי. אמת המידה של גדול בתורה אינה תלויה, לדעתי, ביכולת לפלפל כדוגמת הר"ח סולובייצ'יק, אלא בידיעת התורה ובהבנתה. הר' קאפח הינו ת"ח ללא שם ספק. אבל מכאן עד לאחד מגדולי הדור ארוכה הדרך.
מואדיב:
היכולת להסיק מסקנות ללא מידע היא תכונה נפוצה ולא צריכה לגרום להתפעמות.
ולעצם הענין, קבעתי מה שקבעתי לפי קריאה בספרים שלהם. איני חושב שזו טעות לחשוב שהספר משקף את הרמה של המחבר. אני רוצה להבהיר, ספרי הר' קאפח בהחלט ספרים חשובים ביותר, אבל לא מגיעים למעלת יביע אומר למשל.
ירוחםשמ:
שו"ת ר' אלישיב הם חיבוריו הגדולים.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 13:13 |
|
| |
צאטונג.
נסה להשוות ספריו של רבי (אוסף ועורך המשניות) לספריו של הגר"ח מבריסק כמשל, אין ספק שספריו של הגר"ח מפולפלים פי אלף. הנח לו להרב קאפח להתגדר במסגרת גדולי הדור הקטנים כרבי וחבריו, והנח לדיון מי גדול יותר אותו נלבן בדיון נפרד.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 13:50 |
|
| |
הברקה
צוטנג
מי גדול ממי, תלמיד חכם או גדול הדור, והרי הדבר תלמוד ערוך בפסחים מט עמ' ב'
"תנו רבנן לעולם ימכור אדם כל מה שיש לו וישא בת תלמיד חכם, לא מצא בת תלמיד חכם ישא בת גדולי הדור, לא מצא בת גדולי הדור ישא בת ראשי כנסיות ..."
מעלה עליונה תלמידי חכמים מעלה פחותה מהם גדולי הדור
תוקן על ידי - דרום_חוקר - 11/07/2007 14:06:03
|
| נשלח ב-11/7/2007 14:05 |
|
| |
.
מי יחזיר לי אבדתי?
היכן המחשבון שהכנתי פעם כדי לסייע בבדיקה מיהו גדול בתורה אמיתי ?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 14:06 |
|
| |
שוטונג
ואתה יכול להשוות את שו"ת רב אלישיב.- ליביע אומר- או- יהווה דעת
באמת מי אנחנו? שאנחנו מרשים לעצמנו להביע דעה או להוות דעת? על מי שגדול או מי לא
|
|