בית פורומים עצור כאן חושבים

שו"ת מהר"ן ז"ל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/10/2004 11:04 לינק ישיר 

ר"צ

לתמיהתך, אפשר להשיב כי יש רבנים ויש רבנים

יש את ר' ינאי שקרא:"פוקו וזרעו בשביעית"
ויש את הרב גורן והקונצים שלו....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 11:09 לינק ישיר 

איקה:

פעם שאלתי ר' גדליה למה אנחנו מתפללים לנקום דם עבדיך השפוך, מה זה יועיל לנו? והוא ענה לי, שהלשון הוא, נקום לעינינו נקמת דם עבדיך השפוך דוקא. פירוש, כי האדם פועל לפי סדר, והתפילה היא לא לנקמה גרידא אלא שאנחנו נראה את הסדר בבריאה ולראות איך שלרשעים מגיעים עליהם כמעשה הרשעים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 12:02 לינק ישיר 

רב צעיר,

אני מציע להבדיל בין פירוש חז"ל לטכסט מקראי לבין תקנה חדשה .

הר"ן ז"ל היה אומר שרוב דברי חז"ל הוא יכול להוציא לבד מהמקרא
ואכן בשיעורים פעמים שהיה מתחיל את הסוגיא בקריאת הפסוקים הרלוונטים ומעלה את הקושיות לכאורה (בעיקר של הדיקדוק וכו) ובכך ניסה להכריח את מסקנות של חז"ל בביאור הפסוקים
וכך גם הסביר הרבה פעמים מחלוקות בגמרא שבעקבות קושיה מסויימת בביאור הפסוק התחייב התשובה להיות אחת משתי אפשרויות או כך או כך אפשרות א' היתה קרובה יותר לליבו של מ"ד אחד ואפשרות ב' נראתה יותר למ"ד השני (ולמשל, כך הסביר את הפסוק ויקם מלך חדש חד אמר חדש ממש וחד אמר שנתחדשו גזירותיו)
היתר עיסקא ופרוזבול הם אינם פירושים או הבנות בתורה אלא הם תקנות (או היתרים) שנראו למתקנים ולכאורה כמו שאמר הקעלעמער להתאים את התורה לחיים
הר"ן סבר שהפרוזבול בא לעקור רעיון יפה של התורה ושהיא רלוונטית גם בימינו.

איקא
האם תשובת שוטונג מספקת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 12:15 לינק ישיר 

וולוזין,

בגדול זו אימרתם של חז"ל "ואל תתיאש מן הפורענות" הנקמה או הטובה...עין תחת עין - מידה כנגד מידה רג"נ אמר מה שאמר במישור הצדק האלוקי- שלא קשור בערכי הטוב והרע. הלוא כן?

הייתי אומרת שכל מה שקשור בשמיטה - כל הקונצים באו לעקור רעיון הכרחי (ולא סתם יפה)לתיקון שלמות נפשו של האדם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 12:18 לינק ישיר 

וולוז'ין,
האם נהג להעלות קושיות מן הפסוקים, שלא ניתנו להן תשובות מחז"ל? האם העיון בפסוקים נעשה כדי להבין את קושיות חז"ל ותשובותיהם, או כדי להבין את הפסוקים עצמם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 12:26 לינק ישיר 

וולוזין

אין ספק שהר"נ יכל "להוציא" את מדרשי חז"ל מפשט הפסוקים (כשיטת המלבי"ם ודעימיה), ברם אין ספק בליבי שכל זאת רק לאחר שחז"ל כבר אכן דרשו כך. לולא דרשות חז"ל מעולם לא היה על ליבנו "פירושים" כאלה.

דוגמה אחת מיני רבות, מניין למדים שתפילין מניחים דווקא על יד שמאל ? מהדרשה "ידכה" = יד כהה = יד שמאל.

אילולי דברי חז"ל, מי שהיה בא היום ומנסה ללמוד כך מהפסוק שיש להניח את התפילין דווקא על יד שמאל היה נחשב בצדק לאדם משובש בדעתו. (ואני לא נכנס כאן לעצם הבעייתיות של התפילין הפיזיות מול פשט הפסוק).

ומן הראוי להזכיר בהקשר זה את דברי הרמב"ם במורה נבוכים ג,מג http://daat.ac.il/daat/mahshevt/more/c14-2.htm#2

אשר לתקנות חז"ל, הרי חז"ל עקרו כמה וכמה דינים מהתורה, למשל ארבעת המינים בשבת, תקיעת שופר בשבת (אם כי יש לציין שעל פי המחקר והמקורות מהירושלמי משמע שלא מדובר על גזירת "שמא" כמסקנת הבבלי ואכמ"ל) ועוד.

האם הר"נ התנגד גם לכך ?

אילו הדבר היה נכון יוצא כאמור שהר"נ היה קראי שהתנגד לסמכות התלמוד, וזה דבר שאיני יכול לקבל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 12:46 לינק ישיר 

אוי אוי אוי, איך נקבל כזו מסקנה מעוותת, רג"נ היה קראי משום שחשב שהפוליטיזציה = עקירות המצוות, נעשות שלא בתום לב ושלשמן באמת נועדו

אם אי אפשר לקיים שמיטה, אז אי אפשר לקיים,אז קמים ואומרים לעם שהסיטואציה המציאותית שבה אנו חיים במדינה חילונית אינה מאפשרת קיום שמיטה- לפחות לא נרמה את עצמנו, שפעם בשבע שנים בעצם חיילי צה"ל מגינים על אדמות הערבים? למה צריכין לתחבולות שמבזות את התורה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 15:47 לינק ישיר 

רב צעיר

לא הבנתי את הדוגמה שלך משופר וארבע מינים בשבת אילו היו חז"ל עוקרים שופר וד' מינים לגמרי אז היה מקום לקושייתך וכי מה הראיה ממה שקבעו שבשבת לא תוקעים על עצם תקיעת שופר

אמנם אין ספק בליבך שהר"ן היה חכם לאחר מעשה אבל שהוא נשאל בדיוק את מה שאתה טוען הוא ענה בנחרצות שלא.

זה נכון שהיו מקומות שהוא התקשה מה הכריח את חז"ל דוקא מסקנה ספציפית לעומת מסקנה אחרת שהוא סבר שהיא יותר ראויה לכאורה
ועל פי רוב ביטל את דעתו לדעת חז"ל אבל גם אז שכנע בהגיון רב מדוע עליו "לקבל" את פירוש חז"ל,ולא (רק) משום האוטוריטה שלהם (אין לי כרגע דוגמה ספציפית שיהיה אתקתק)

אמשלום

הר"ן חשב שהתורה הוא המורה הגדול וכמו שחז"ל עמלו ודייקו ולמדו מהמורה מה שלמדו [על פי כללי היגיון (ברור שכך פירש את המדות)] --- כך גם יכולים ומחויבים אנו ללמוד ישר מפי המורה הגדול
מה קראי בזה???
(אני שוב רוצה לומר שהכל לענ"ד בדעת הרב)
חג שמח לכולם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 16:04 לינק ישיר 

וולוזין

גם בדין פרוזבול, הרי הלל לא עקר לחלוטין את דין השמיטה (ליתר דיוק רק את שמיטת הכספים), שהרי אם אדם לא כותב פרוזבול אכן השמיטה לא משמטת את החוב.

לגבי "דיוק" התורה שבעל פה מהתנ"ך, הרי ברור לשנינו (אני מקווה) שאפשר באותה מידה ממש להוציא את כל דיני התורה שבעל פה גם מ'מלחמה ושלום' (להבדיל) או מכל יצירה אחרת.

דרכי הדרשות של חז"ל (13 מידות וכד') אינן תואמות להגיון הקלאסי, למרות שלפעמים יש דמיון בשם (אגב, יש חוקרים כגון גילת שסבורים שבמקור חלק מהמידות כמו למשל גזירה שווה היו מידות הגיוניות).

בסופו של דבר אין שום הכרח הגיוני לקבל את דרשות חז"ל, מלבד העובדה שאנו מקבלים את סמכותם של חז"ל עצמם. וגם אז אין הדבר אומר שכך הוא פשט הפסוק, כפי שלמשל הרמב"ם, הרשב"ם, הגר"א ואחרים לא ניסו לטעון (בניגוד למשל למלבי"ם, לכתב ולקבלה ולאחרים. וראה בספרו של הרב הלל קופר על פשוטו של מקרא שהרחיב על כך וניסה לבאר את מהות החילוק בין שתי האסכולות).

כמובן, אינני אומר דבר בקשר לרג"נ עצמו. ייתכן בהחלט שהוא האמין שכך הוא פשט הפסוקים. כפי שציינתי קיימת אסכולה כזאת, אם כי לדעתי גישה זו היא אפולגטיקה גמורה שנוגדת לחלוטין את ההגיון הישר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 16:20 לינק ישיר 

הספר 'פשוטו של מקרא' נכתב ע"י הרב ד"ר יהודה קופרמן, מייסד המכללה לבנות בבית וגן, י-ם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 16:28 לינק ישיר 

ולוזין

מכיון שזהו שו"ת מר"ג ארשה לעצמי להתמקד בנקודה שהזכרתי לעיל.

כתבת:
לענין אונס ומפתה שאלתי אותו פעם והוא לא ענה לי מה שאתה אומר (מה כן? שכחתי בעוונותי)

חשוב מאד שתזכר בכך כי הוא יסודי בדיוננו, האם חשב שחלק מהתורה מובן רק במצב אוטופי [א"כ אני לא יודע מה אוטופי בזה].
וכך גם נשליך על דעתו על הפרוזבול שתקנת הלל מתוך חולשה נעשתה.
---------------------------
גם לא הבנתי איזה רעיון נשגב מצא בשמיטת כספים שתקנתו של הלל כפנטנט התחמקותי היא לו.
[זה רעיון דומה למכירת חמץ.]
-------------------

רב צעיר
אני לא חושב שהרעיון היה פרשנות טכסטאלית למקרא ועל פיה ישק דבר.
יש כאן גישה רעיונית שעל פיה מתאימים את ההווי התורני.
היא נסמכת גם על הטקסט אבל לא בלעדית.
ובזה אני מקבל את הסברו של ולוזין.

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 16:30 לינק ישיר 

רב רב"צ

לדבריך חז"ל סתם 'קישקשו' דרשות [ואנחנו צריכים להאמין להם (כי למה?)]

ולדברי הר"ן מה שדרשו חז"ל מבוסס על הגיון, ולכן גם אני ואתה יכולים להגיע לאותה מסקנה שחז"ל הגיעו אליה.

ולענין טולסטוי אם כוונתך לקודים של ערכים אז כן ואם כוונתך לדברי אלוקים חיים אז במפורש לא

וכבר יצאנו מהפרוזבול ונגררנו ליג מידות והדברים ארוכים ויגעים ואי"ה בצאת החג אכבד את חכמי עכ"ח במכתב מהר"ן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 16:35 לינק ישיר 

וולוז'ין,

א. תיקון טעות: לא טענתי שהיה קראי וגם לא רמזתי לכך.

ב. טרם ענית לי על שאלותי: האם הקושיות והתשובות שעולות מן הפסוקים, הן רק אלה שהעלו חז"ל? אם עלינו ללמוד ישירות מן התורה, האם נוכל לעשות זאת רק בהתאמה מלאה לדרך בה עשו זאת חז"ל?
אם התשובה היא חיובית, אני חושבת שלרוב, התוצאה תהיה שנלמד את חז"ל ולא את הפסוקים. אין לי כל בעיה עם זה, אבל למה לקרוא לזה בשמות אחרים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 16:56 לינק ישיר 

קעלמער

כבר התחלתי לנער את האבק מהתיקון אבל שזוכים לתגובה ממך הריני מניח את כל התיקונים שבעולם ובלבד שאזכה להשתעשע עמך בד"ת (אגב סקרונתי כליפך גוברת כי הבנתי שגם אתה פוניביזר כמוני לשעבר)

ולענין אונס ומפתה אנני זוכר מ-2 סיבות
1) כי כל הלומד ואינו חוזר וכו'
2) כי לא אהבתי את התשובה שלו כך שנשמטה ממני וחבל.

ומ"מ עד כמה שהתרשמתי הוא לא חשב שפעם היו מלאכים ואנו כנכדי החמורים ולכן שאף להבין ולקיים כל פסוק בתורה
כי בפיך ובלבבך לעשותו כפשוטו ממש דא למטה מעשרה טפחים
הוא ראה בשמיטה נדבך חשוב ממערכת כוללת של ניהול חיים ע"פ אדיאל מסוים ואשר תקנת הפרוזבול פשוט מחמיצה את ההזדמנות
(ומ"ש ממכירת חמץ את זה נשאיר למפלפלים)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2004 17:38 לינק ישיר 

אמשלום
טעות שלי ואיתך הסליחה

כן קודם קרא את הפסוקים ולא התיחס לחז"ל רק אחרי שהוא הרגיש שהוא מיצה היסתכל מה אמרו חז"ל (בבחינת מה אומר אחי הגדול)
אכן היו שאלות שהוא העלה ולא היה לכך רמז בחז"ל ועל כך התעכב ארוכות למה לא הפריע לחז"ל קושיה זו וזו
אם אפשר לסכם אז כך :
חז"ל מהווים אינדקטור מצוין אם אנחנו הולכים בשביל הנכון
אבל (חבל שאנני יודע להשתמש באותיות מודגשות)
מבחינה תיאורטית אין לחז"ל מונופול ובהחלט יכולים אנו "למצוא" דברים לבד

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שו"ת מהר"ן ז"ל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.