בית פורומים עצור כאן חושבים

מה בדיוק אנו חוגגים ב'שמחת תורה'?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/10/2004 16:17 לינק ישיר 
מה בדיוק אנו חוגגים ב'שמחת תורה'?

ובכן, כל ילד יודע, את סיום התורה שמסיימים 'וזאת הברכה' ומתחילים 'בראשית'. רק שאלה אחת מנקרת, איך פתאום זה קשור לסוכות? וביותר, נזכר שכל עניין חלוקת הפרשיות וקריאת התורה תוקנו רק מאוחר יותר ע"י עזרא הסופר, ודבר כזה לא היה קיים כלל בשעת כתיבת הדברים 'ביום השמיני עצרת תהיה לכם'.

הבעיה שלחז"לינו לא היה שמץ מושג מהי אותה 'עצרת', מה מהותה ומה עושים בה, וכך נשארנו עם ריקודים, דגלים, 'כל הנערים', הקפות שניות ועוד כל מיני רעיונות עיוועים נאים ויפים רק שבינם לתורה אין כל קשר.

ולא נזכיר עכשיו חגים נוספים כמו שבועות, שגם אותו הפכו ל'חג מתן תורה' בניגוד למפורש. ומ'חג הקציר' התלוי וממשיך את עניין העומר זה נהיה לחג הבלינצ'עס, ואין כוחי להרחיב כאן את כל הראיות שכתבתי לשלול את מה שעושים בזמן הזה שלא רק שלא מקיימים אלא עוברים על 'בל תוסיף'. שלא לדבר על כל עניין התאריכים שהם שגויים. אי אפשר לעשות לך לוח לפי הזמנה כדי שראש השנה לא יצא ביום ראשון לנוחיותך. התאריכים הם קבועים, וראה הלוח השבועי שהתגלה בקומראן.

אורך הכותרת

תוקן על ידי עצכח ב- 03/10/2007 13:16:21

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 16:26 לינק ישיר 

אלימאיר,

קביעת פרשת 'וזאת הברכה' כקריאת התורה בשמיני עצרת מופיעה כבר בגמרא מס' מגילה. ואולם, זיהוי שמיני עצרת כשמחת תורה היא כנראה רק מתקופת הגאונים עם קבלת השיטה של סיום מחזור קריאה בתורה מדי שנה, ולא מדי שלוש שנים.

גם זיהוי שבועות כחג מתן תורה הוא רק אליבא דמ"ד שהתורה ניתנה בו' בסיון.

אשרינו שזכינו לצקת בחגים אלו תוכן רלבנטי, לאחר שבטלו קרבנות היום שהיוו את מרכז בזמן שביהמ"ק היה קיים.

כיוון שללוח השנה אין משמעות מלבד זו ההלכתית, איני רואה פגם בכך שאנו קובעים אותו בצורה מסויימת, ע"פ קריטריון הלכתי קדום ('אשר תקראו אתם...') מטעמים אלו ואחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 16:48 לינק ישיר 

אלימאיר,
כתבת: "שלא לדבר על כל עניין התאריכים שהם שגויים. אי אפשר לעשות לך לוח לפי הזמנה כדי שראש השנה לא יצא ביום ראשון לנוחיותך. התאריכים הם קבועים, וראה הלוח השבועי שהתגלה בקומראן"

זאת ממש היתה עמדתם של אנשי הכתות (או לפחות חלקן) ביחס ללוח השנה. חז"ל, לעומתם, דוקא חשבו שצריך "לעשות לך לוח שנה", ולא האמינו ש"התאריכים הם קבועים". חקרה והרחיבה בנושא הפרופ' רחל אליאור (במאמרים רבים, ובמיוחד בספרה: "מקדש ומרכבה, כהנים ומלאכים, היכל והיכלות במיסטיקה היהודית הקדומה"). עיקר טענתה הוא, שאחד ההבדלים המשמעותיים בין הפרושים לשאר הכתות, היה טמון בהבנה שלהם שהתאריכים אינם עניין קוסמולוגי או "טבעי", ואינו משהו שנברא מבראשית, אלא נתון בידי אדם. התפיסה של הכהנים ושל ממשיכי דרכם, לעומת זאת, היתה כי השבוע, ובמיוחד השבת, כמהות בראשיתית נבראת, הוא הבסיס לכל התאריכים כולם ולחלוקת השנה היהודית. כך למשל, ע"פ לוח השנה הכהני-הכתתי, החגים יוצאים תמיד באותו יום בשבוע (פסח וסוכות יהיו תמיד ביום רביעי, גם כדי שהשבת תהיה בדיוק באמצע חוה"מ).
רמזים דקים יותר ופחות לקיומו של וויכוח קשה בעניין זה, ניתן למצוא רבות בספרות חז"ל (למשל: ר' יהושע ור"ג במשנה ר"ה, או אפילו בדיונים על הלכות יו"ט ושבת - שע"פ הכתות, אין כל צורך בהן).

תוקן על ידי - אמשלום - 04/10/2004 16:50:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 17:12 לינק ישיר 

'מופיעה כבר בגמרא מס' מגילה'
האם במסכת מגילה ניתנה התורה או בהר סיני? אין זה משנה מחזור של שנה או כל מחזור אחר. השמיני עצרת שהתורה נתנה (לא מסכת מגילה) הוא לא חג של שום מחזור, אז מה אתה מסלף את התורה וממציא דברים? מה אתה עושה שטיפת-מוח לילד מהגן עד שגם כשהם אברכים הם לא יודעים כלום על החג הזה מלבד זה שקוראים לו 'שמחת תורה', מה פתאום, לא קוראים לו ככה בכלל. גם את השם של החג סילפו.

בחג השבועות קיבלנו מתנות' - שרים בגן. לזה נוסף שערים כל הלילה ולאכול חלבי.שלושת סילופים אלו הם התוכן היחיד (והשגוי) בו יודעים למלא את החג.

'אשרנו שזכינו לצקת תוכן רלוונטי' - אני מבין שאתה רפורמי ומתאים את מצוות התורה המקוריות ל'רלוונטי'.

'אשר תקראו אותם' נאמר על החגים שיש לייחד ימים מסויימים אלו, ימים קבועים שהתפרשו 'ביום זה וזה', מה זה 'ביום השני' אם אתה כל רגע משנה את היום השני שלך? אז אין יום שני ואי אפשר לקבוע תאריכים אם זה לא קוסמולוגי. 'והיו (השמש והירח) לאותות ולמועדים ולימים ושנים'.

'עמדתם של אנשי הכתות'
כל העניין של 'כתות' מקורו בספוקלציה שלא הוכחה, ולאחרונה אף התפרסם מחקר השולל תאוריה זאת, וטוען כי ספרי התורה הגיעו למעשה מירושלים והוחבאו שם כדי להצילם ולא נכתבו כלל במקום זה ע"י 'כת'. אם מי שנוהג ע"פ התורה הוא 'כת' - נכון, כת התורה, יהא חלקי עם כת זו של משה רבינו. לאיזה כת שייכים מי שעושה היפך התורה אני לא יודע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 17:28 לינק ישיר 

אלימאיר,
מצאת לך על מי לכעוס (על ממללא תכעס כמה שאתה רוצה, ונראה כיצד הוא יתגונן בפני הטענה המאיימת והנוראה מכל, שהוא רפורמי, רחמנא ליצלן ...).

התיאוריה בדבר הגעת ספרי התורה של קומראן מירושלים, אינה סותרת כלל את טענתה של אליאור (ושל חוקרים אחרים). היא טוענת שמקור הכתבים באסכולה כהנית, שאכן חיתה בירושלים ואף ניהלה את הפולחן המקדשי. בשלהי ימי הבית השני קמו לאסכולה זו התנגדויות (ובראשם הפרושים), אשר בסופו של דבר, גם בשל החורבן (אבל לא רק), גברו עליה.

לגבי טענת "מה שכתוב בתורה" - זוהי טענה ישנה (שכנראה, טרם נס ליחה), והיא נשמעה מפיות רבים לפניך - הצדוקים, הקראים ועוד. יש לה חשיבות והיא תקפה בעניין זה, בדיוק כפי שהיא תקפה בענייני שבת, כשרות, עין תחת עין וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 17:35 לינק ישיר 

אמשלום, את זו שצריכה לכעוס...

אלימאיר מתאר אותי כמי שעושה שטיפת מוח לילד מהגן שאין לי, ומשכנע אותו ששמיני עצרת הוא שמחת תורה כבר מהתורה, ובד בבד, כרפורמי, על סמך העובדה שהעזתי לבטא את הביטוי 'רעלעבנטי', בלע"ז, ר"ל.

מסקנה:

רפורמים עושים שטיפת מוח לילדים בגן (ומה קורה להם לאחר שהם נישאים, זאת למדנו באשכול סמוך). תתביישו לכם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 17:37 לינק ישיר 

ממללא,
תודה.

אגב, באשכול הסמוך דובר על אחי ואחיותי החילונים. בניגוד אליהם, רבות מן הרפורמיות שאני מכירה, דוקא חובשות כיפה...

תוקן על ידי - אמשלום - 04/10/2004 17:40:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 17:49 לינק ישיר 

מה לי אסכולה זו או אחרת ואינני מכיר את אליאור ותאוריותיה, אני מכיר את התורה.
הפרושים התנגדו גם לחשמונאים, אף שהם העבריים האמיתיים, ולבר-כוכבא שרבי עקיבא ראה בו משיח, ועוד, ונושא זה הוא רחב בפני עצמו, אך פה, והבה נישאר בעניין זה בלבד, לא מדובר בנקודת מחלוקת עם הקראים כמו 'עין תחת עין' שחז"ל הסבירו את הכתוב שאין לקוראו כפשוטו, חז"ל לא מסבירים את שמיני עצרת שאין לקוראו כפשוטו אלא לקרוא 'שמחת תורה'
(אולי בא"ת ב"ש שמיני עצרת זה שמחת תורה, או בגימטריא), הם בעצמם לא יודעים את מהותו, אז אם אתה לא יודע אתה מנוע מלקיים. לא 'יוצקים תוכן' - במילים אחרות: עבודה זרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 17:57 לינק ישיר 

סקופ...

הפרושים התנגדו? ...ו..לבר-כוכבא שרבי עקיבא ראה בו משיח,

אני לא שמעתי על קונצנזוס חוץ מכמה בודדים שהעירו בעדינות רבה ובקול ענות חלושה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 18:16 לינק ישיר 

.

עדנה היתה לבן תורתא בפורומנו, שהפך מתנא אלמוני, ל"הפרושים".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 18:25 לינק ישיר 

אם זה סקופ בשבילך בא תחכים קצת.
אכן רבי עקיבא שבמקורו היה רועה צאן, היה אמת'דיקער יחסית לשאר חז"ל, ובניגוד להם שכינו את גיבור ישראל 'בר כוזיבא' - מלשון כזבן, היה רבי עקיבא ראשון המצטרפים לבר-כוכבא, וכדברי הרמב"ם (מלכים יא ג): 'רבי עקיבא חכם גדול מחכמי משנה היה והוא היה נושא כליו של בן כוזיבא המלך והוא היה אומר עליו שהוא המלך המשיח'.
וראה סנהדרין צג ב, סנהדרין צז ב.

לא ידעו מה לעשות ביום זה, אז הלכו למכנה המשותף הנמוך ביותר: לרקוד - כולם אוהבים? אז יאלה, כולם לרחבת הריקודים לכרכר ולקפצץ כמו ציגאלאך, וזה החג. חג הריקודים. מה זה, דיסקוטק?!. רחמא ליצלן. איענע שמיני עצרת. אתה לא יודע אז תגיד שאתה לא יודע. לרקוד עם התורה זה תמיד טוב, אבל אל תכניס את זה בחג אחר ואל תברא חגים שלא ידעום אבותינו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 19:02 לינק ישיר 

גיבור ישראל עלק, כזבן זו מחמאה בשביל פסיכופט כמוהו,

בגלל שהפרושים התנגדו בר כוזיבה לא הצליח להיות משיח?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 19:17 לינק ישיר 

אבל אל תכניס את זה בחג אחר ואל תברא חגים שלא ידעום אבותינו.

אני מריח תחילת רפורמה... הנוסח האמיתי הוא שלא שיערום אבותינו.
וכך זה מתחיל משינוי נוסח קטנים [אך חשובים] ועד לבריאת ריקודים בחגים.
והסוף הוא כמובן ריקודי נשים עם ס"ת.
----------------------------------------

יש לנו עסק כאן עם קפדן דתי כנראה ליטאי שהרעיון שיש קצת שמחה בהוי הדתי זר ומנוכר לו .
זה בר תיקון ניתן על פי ההלכה [המקרא?] לשים שק ואפר בשמחת תורה, סליחה... בשמיני עצרת ולבכות על כך שחז"ל העזו לצקת תוכן חגיגי לתוך חג מיושן ומאובן.

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

תוקן על ידי - קעלעמר - 04/10/2004 19:23:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 19:26 לינק ישיר 

אה..נזכרתי.. אפשר אולי ע"י שיקוי או כישוף להעלים את החג הזה לגמרי, או לפחות לשכוח ממנו.

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 19:52 לינק ישיר 

יש כאן חיבור עם 'בל ידעום'.
בכתביי על הביטויים חקרתי את הביטוי 'שלא שיערום אבותינו' והוא משובש.
מקומו בתורה (דברים לו יז). אך שם כתוב 'שערום' בש' שמאלית, לא ימנית, והיא מנוקדת בשווא, לא בחיריק.
ראה שם המפרשים מה הכוונה. אני מקשר את זה עם החלפת ש' שמאלית וס' ומלשון סערה.
שם גם כתוב בצמידות 'לא ידעום': 'אלוקים לא ידעום... לא שערום אבותיכם'.

אני בדיוק ההיפך מקפדן, ושמחה וריקודים מאד מושכים אותי, אבל שמחה של מצוה, אם עושים שזוהי ה'עבודה' של החג, זוהי עבודה-זרה לא פחות מריקודים לעגל.

עירבבו כאן גם את בני קורח עם 'משה אמת', מה הקשר בירה נשר, ומניין הקפיצות האולמפיות האלה, תחרות קפיצה לגובה? גם זה מקורו במסכת מגילה? בקיצור סבטוחה שלימה.

אם רק היו יכולים להעלים אותו. לא יודעים איך לאכול אותו. קשור לסוכות מצד אחד, מצד שני כבר לא סוכות. נישט אאין און נישט אאער.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2004 21:12 לינק ישיר 

מצורף קובץ

שלא לדבר על שמחת בית השואבה נטולת שואבה, הצחקתם אותי. הרי כל השמחה היתה על השאיבה, אז כשאין את השאיבה לשמחה זו מה עושה? להשאיר רק את המסביב כשאין את הסיבה? כמו שיעשו סעודות לעדים שיבואו להעיד על הלבנה כשכבר לא מקדשים ע"פ הראיה. אלא אם כן מצאו עוד סיבה לחגיגות פרעס לשם נוהרים אלפים כשאוכל חם מוגש לקהל במבחר תפריטים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה בדיוק אנו חוגגים ב'שמחת תורה'?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext