| נשלח ב-6/10/2004 00:18 |
|
| |
האם בנו של "בעל התניא" השתמד?
במאמר שהתפרסם בקובץ "ציון" לפני כשנה, טוען חוקר החסידות דוד אסף - כי בנו של האדמו"ר הזקן מחב"ד - משה - השתמד.
בהוצאה הראשונה של הספר "תניא" בהקדמת בני המחבר חתומים כל חמשת בניו וביניהם בנו הצעיר משה, בהוצאות הבאות נעלם שמו.
פרט אקזוטי נוסף שהעלה החוקר, שלטענת המשכילים כשהמתנגדים שרים "בם בם בם" כוונתם בראשי תיבות בערניו משה'ניו ביידע משומדים, כלומר ברעניו בנו של ר' ישראל מרוזי'ן ומשה בנו של האדמו"ר הזקן מלובאבי'ץ ביידע(שניהם) משומדים.
הראיות שצוטטו לעיל הנם מזכרונו של כותב השורות, ומהווים פרט קטן מתוך מסכת שלמה של ראיות מובאות וציטוטים המובאים במחקר הנ"ל ומאששים לכאורה את הטענה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2004 00:50 |
|
| |
בזמנו הוקדש לנושא אשכול מיוחד (דומני שהוא החל בדיון בבנו של ר"י מרוז'ין וגלש לבנו של בעל התניא). כדאי לחפש בארכיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2004 01:00 |
|
| |
חופן יישר כח לך ממללא!
אכן כך אעשה, ואבקש מחילה מוותיקי הפורום (מה שאין אני יכול לספר בשבחי אני) על העלאת הנושא בשנית.
אודה לך מאוד אם תוכל לכתוב לי קישור לאותו האשכול.
יודע - ליל גמר חתום הדין.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2004 04:13 |
|
| |
הריי"ץ מלובביץ' מתאר בכתביו את המסורת המקובלת במשפחתו, כי רבי משה בן בעל התניא לא השתמד ח"ו, אך עקב ויכוחיו עם כמרים נוצרים, ויכוחים בהם הביס את מייצגי הנצרות, הלשינו עליו ורצו למסרו למלכות, לכן נאלץ לעזוב ביתו ו"להעלם", דבר שנוצל על ידי המתנגדים להפצת שמועות כי נוצח בויכוחים והשתמד. לגירסא זו של הריי"ץ יש אסמכתא מהעדויות המתעדות מפגשים בודדים עימו ואת התנהגותו היחודית בערי גלותו, ואיך כל פעם שנודע מי הוא "נעלם" שוב, בעדויות אלו הנו מתואר כמחופש לקבצן יהודי שניכר עליו כי הינו ירא שמים ואף נוהג על פי קבלה. לתאוריה שהשתמד וכו' אף כי זו שמועה עתיקה, אין כל מקור רציני, מסמך או עדות כלשהיא. ויש בה את כל הסממנים של "ברווז" טיפוסי מהימים ההם.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2004 11:49 |
|
| |
אי אפשר לסמוך על כתבי הריי"ץ בכלל בכדי לברר עובדות היסטוריות ובודאי לא עובדות רגישות השנויות במחלוקת.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2004 13:07 |
|
| |
שוטונג
למה אי אפשר?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2004 14:11 |
|
| |
כי המחקר ההיסטורי מראה שא"א לסמוך על כתביו כלל. ר' חיים ליברמן שהיה הספרן ב 770 אמר בעצמו שהריי"ץ כתב זכרונותיו רק בתור ספרות יפה ולא בתור היסטוריה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2004 22:14 |
|
| |
עד שלא יוכח אחרת, שוטונג, ובוודאות, ועם הוכחות חותכות, (ובעיני, גם אחרי), ה"ספרות היפה" של הרבי הריי"ץ, אמינה פי כמה מכל הממצאים של כל מיני חוקרים אינטרסנטים. יש משהו מאד חצוף בקביעה שלך, ולא משנה מה אמר ר' חיים ליברמן. חוץ מזה שהוא לא אמר את זה. אלא משהו אחר.
נמאס כבר להכחיש ולנסות כל פעם מחדש, לתקן את הידיעה הסנסציונית, שמעלה לכמה מהכותבים פה את מפלס מיצי הריגוש שלהם. דב אפלבוים (כך נדמה לי שקוראים לו), שהיה, בין הייתר, גם ראש לשכת רה"מ שמעון פרס, ומעולם לא סלח לחב"ד את סיכול "התרגיל המסריח" שהדיחה את פרס אחרי שהוא תפר כבר את החליפה וכמעט הריח את טעם השלטון, פרסם רומן בדיוני, המבוסס, לדבריו, על ממצאי חוקר חסידות מסוים, שבעצמו ביטל את מסקנות המחבר, ומצא אותם מגוחחות. בעיתון הארץ התפרסם בזמנו מאמר שלם של החוקר המזלזל באפלבוים וכושר הפנטוז הבלתי נלאה שלו, שמתחרה רק בכושר הפינטוז של הבוס שלו, שראה בעיני רוחו מזרח תיכון חדש במרחב.
האיש עושה מרקחת, מערבב עם עובדות עם הזיות ויוצר קוקטייל שכל קשר בינם למציאות מקרי בהחלט. מה שבטוח הוא שר' משה לא המיר את דתו. נקודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2004 19:10 |
|
| |
י_כוכבי:
אין לי דרך להוכיח לך שהזכרונות של הריי"ץ הם המצאות, כי כל טעות שאני אראה לך, אתה תטען שזאת טעות קטנה, ושלא מלמדת על הכלל. הדרך היחידה לעשות את זה, זה פשוט לעבור דף דף ולהראות הטעויות המתפרצות מכל שורה, וברור הוא שפורום זה אינו המקום הנכון למחקר מקיף.
כנקודת התחלה אני מציע לך לבדוק מה שכתב הריי"ץ על ר' אליהו בעל שם, שכל כולו אינו מתאים מבחינה היסטורית וגרם למו"ל החדש של רינת דודים ליצור ר' אליהו בעל שם שלישי, חוץ מר' אליהו בן ר' אהרן, ור' אליהו לואנץ ששניהם נודעו בשם ר' אליהו בעל שם.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/10/2004 20:56 |
|
| |
יש בכותרת מן ההתרסה,כאילו הכותב מצקצק בלשונו ואומר ראו רבי זה אשר בעיניכם גדול הוא ראו בריה רעה זו אשר יצאה מחלציו,
ומיד יוצאים ממרבציהם כל מעריציו של אדמוה"ז בפורום,מצחצחים מקלדותיהם לחניתות ויוצאים במלחמת קודש להגין על כבוד הרבי ומשפחתו.
ואני שואל כלום ראיה וסימן יש בדבר?והאם יש להוכיח מכך שאין מיטתו שלימה על גדלותו של הרבי הזקן?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/10/2004 22:18 |
|
| |
למי ששאל,
שמו של המאמר של דוד אסף שהתפרסם ב'ציון':"מומר או קדוש? מסע בעקבות משה בנו של ר' שניאור זלמן מליאדי"
השורה התחתונה של המאמר היא ש"בנו הצעיר של רש"ז מליאדי אכן החליט להמיר את דתו סביב שנת 1820. הגירסה היחידה שניסתה להכחיש את עצם ההמרה על ידי המצאת ביוגרפיה אלטרנטיבית, כתביו של האדמו"ר מוהריי"צ שניאורסון, אין בה כדי להפריך עובדה מוצקה זו. שאר המקורות החב"דיים אמנם מסתירים אותה, מתעלמים ממנה או מספרים רק את סופה ה'מכובד', אך אינם מעזים להכחישה".
הוא מונה כמה מניעים אפשריים להמרתו (מניע רומנטי, פוליטי, דתי, תועלתי וחברתי) ושולל אותם. הוא נשאר עם המניע ה'נפשי-פתולוגי', שכבר נרמז אצל קוזמיו: 'יצא מדעתו ואחר כך מדתו', לדעתו השינוי הדרסטי והמהלך המרחיק לכת הזה היה מוכרך להיות כרוך בהתערערות נפשית מוחלטת, על התקופה שלאחר מכן ישנן דעות סותרות אחת מהן גורסת כי שב וחזר בתשובה.
כדי לא לעשות עוול עם מאמר של כ-60 עמ' אני ממליצה לכל המעוניין לקרוא.
שבוע טוב:)
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2004 00:40 |
|
| |
לפום חורפא!
נראה שנשתבשת אף יותר מכדי חורפא - כלום נעלם מעיניך התפארותם של החבדיי"ם ברבותיהם, עד שקראום שולשלת רבותינו נשיאנו?!
הראוי לגזע ישישים, תרשישיים שכמותם שאין כיוצ"ב בכל חכמי ישראל, אשר כל אחד מהם יש בו כדי הכרעת כף לבדו להיות מיוצאי חלציו משומדים, הבכדי יכרת זרעו???
כמדומה שאינך מכיר את התפארותם של אותם החסידיים אשר לדעתם אין כרבותיהם בכל הארץ ואף הם עצמם קדוש יאמר להם. אין זאת אלא שלכך נזדעקו ננערו מרבציהם לכתת המקלדות לחניתות ועכברי המחשב לאריות ונמרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2004 01:41 |
|
| |
יודע לישון!
אל נא באפך!
התמומתך לחינם, כידוע לך האדרת המנהיגים בהפרזה אינה נחלתם הבלעדית של החבדיי"ם. וכבר בגמ' מצאנו שדרשו שמו של משיח כל אחד כשם רבו והדברים עתיקים ומתוקים.
ואמנם הרבה מגדולי ישראל בעוונותינו יצאו מבניהם לשמד וה' הטוב יקבץ את נידחיו, למען ישובו ויאורו באור החיים, ואנו מה לנו כי נרעיש שמים להכחיש את הודאי ולקרב בדעתנו רחוקי המציאות.
"כל לא ידענא,
פשיעותא היא"
[ב"מ לג. מב.]
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2004 02:35 |
|
| |
החוקר החבד"י ר' יצחק קמינצקי כבר הוכיח בטוב טעם את השקר הגס ב"מחקר" כאילו ר' משה השתמד. שמעתי הרצאה מנומקת ומשכנעת בתכנית רדיו ממנו בנדון. מן היושר לפנות אליו ולברר מה היו יסודותיו (נדמה לי כי הוא גר בכפר חב"ד).
תוקן על ידי - קופלר - 19/10/2004 2:37:02
|
|
|
|
|