|
|
| נשלח ב-6/10/2010 21:17 |
|
| |
נורת, האם בכל 200 התרבויות יש אחידות בפרטים? ההיפך. השם "נח", למשל, ייחודי לתנ"ך. מ... אם רוב התרבויות לא גורסות שהיה אדם כזה, וגם בעצם לא יודעות כלום על העורב, על שבע החיות הטהורות, ועל הצלת כל החיות... המסקנה לשיטתך היא שהכתוב בפרשת נח לא היה ולא נברא. ההיפך, יש ראיות לכך שבמבול לא היה איש בשם נח. שהרי יש בידינו כ-199 סיפורי מבול ללא איזכור שלו.
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2010 21:31 |
|
| |
השכן, יש עוד כמה שינויים בסיפור על אותנפישתים, כמו סדר שליחת הציפורים, והוספת סנונית בגירסה השומרית ליונה ולעורב בגירסה העברית. אבל גם את העובדה הזאת אפשר לפרש איך שרוצים: פוגמישו יטען מן הסתם שחל שיבוש במסורת שלהם, והמפקפקים יטענו את אותו הדבר בדיוק על התורה, שחל שיבוש בהעתקה מהאגדה המקורית. אני לא חושב שמישהו ייפול מהכיסא למשמע הטענה כי כל תרבות התאימה את הסיפור לעצמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 00:39 |
|
| |
נורת אזהרה, [כתבת: אבל מכיוון שאני ממש לא מבין בנושא, אני מעדיף להסתמך על דברי המדענים שמפורסמותם באה להם בשל עבודתם המדעית]. תסתכל שוב פעם על הרזומה של פרופ' דורון אורבך מהמחלקה לכימיה אוניברסיטת ב"א... ולטענותיך: * הסרטון השקרי הזה מבוסס על מחקר מטעה. במחקר זה לא נוצר מנגנון חדש, וגם לא איבר חדש אותו ניתן לכנות "תכונה גנטית".למעשה גם יוצרי המחקר יאלצו להודות שלא נראתה כאן שום בקטריה שהופכת למורכבת או משוכללת יותר. החיידק נשאר אותו חיידק בדיוק, ורק שינוי מזערי התחולל בו. שינויים שכאלה קיימים גם במיני כלבים ואפילו בוריאציות שבין בני אדם (אפריקאים-אירופאים-אסיאתים). אם אתה קצת יותר גבוה מסבתא שלך, זה לא אומר שיום אחד תצמיח אנטנות או כנפיים ותהפוך לחייזר. למעשה לא נוצר כאן תהליך של יצירת גנים חדשים, אלא איבוד אינפורמציה קיימת במאגר הגנים של הבקטריה. עצם העובדה שמדענים מסוגלים לחזות בדיוק מה יקרה לבקטריה אחרי הריסתה - מוכיחה שלא מדובר כאן באבולוציה או מוטציה אקראית, אלא בתהליך מתוכנן מראש של התאמה לסביבה, אשר דווקא מוכיחה תכנון אלוקי מראשית הבריאה. ד"ר מייקל מתיוס כתב על זה במאמר משלו, עיין כאן. * דבר נוסף: המדובר שם נוצרה מעטפת של רצפי דנ"א כתוצאה ממוטציות. אך לפי תיאוריה חילופית שהוצגה מספר פעמים בעבר ע"י החוקרים, המוטציות נועדו להגן על המין מפני שינויים בתנאים, ואינן אקראיות אלא מכוונות על ידי החלק שבדנ"א הנחשב לזבל (רוב הדנ"א). ולכן תוך זמן קצר הווירוס פיתח מעטפת הגנה שהשתפרה והלכה. * אתה יודע פעם ראיתי את פרופ' ג'ונתן וולס אומר כך: אני כבר עשרות שנים עוסק בתחום של האבולוציה, ואנשי האבולוציה שכל כך להוטים למצוא איזה שבב של ראיה להבליהם, קופצים כל שני וחמישי עם טענות כאלה ואחרות, ורובם מתגלות אחר זמן קצר כשקר (הערה שלי: אני אספתי עשרות מקרים כאלו). עכת"ד. ולכן כל מקרה "הבדלים בתזונה" כבר גורם להם לקפוץ ולהודיע מסוף העולם ועד סופו על אמיתות התיאוריה, ודו"ק. תיאורית האבולוציה, מצויה רק בדמיונם של "המדענים" שמאמינים בה. תהליך ההתפתחות, למעשה מעולם לא נצפה במציאות היומיומית בטבע. ותסתכל בסרטון הזה של הגורו דוקינס, שבו הוא נשאל האם הוא יכול להצביע על מקרה אחד (תראה עד כמה אנחנו נדיבים איתכם) של מוטציה או של תהליך אבולוציוני אחר, שהביא לתוספת במידע הגנטי, ונותר בוהה ותוהה בלי יכולת לתת מענה. * classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="425" height="344" xcodebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab">
<*
להסביר דברים בצורה יפה, גם שקרנים רבים יכולים, השאלה היא אם הם יכולים לספק הוכחות לשאלות הבאות, שעליהם למעשה בנויות תיאוריות האביוגנזה והאבולוציה: 1. האם אי פעם נצפה תהליך של תוספת במידע הגנטי. 2. האם אי פעם מצאנו מבחינה עובדתית אמפירית שכלב לא הוליד כלב, או קוף לא הוליד קוף וכן הלאה. ולהלכה ולמעשה, עד היום למדע אין תשובות, או הוכחות מספקות, שיכולות לתת תשובות לשאלות אלו שהוצגו. [כתבת: "אני סבור שבין כך ובין כך אין אפשרות לדחוס לשם את כל בעלי החיים בעולם, אבל הודיתי כי לפי חז"ל ההפרכה תהיה עבורי הרבה יותר קלה. כל עוד אתה סתם חוזר על כך שאפשר להכניס את כל החיות, בלי להסביר כיצד ובלי לענות על הערעורים, אין לי מה להוסיף"]. מכאן מוכח שצדקתי לאורך כל הדרך שאמרתי שהסיבה היחידה שאתה מתנגד למבול זה בגלל שזה כתוב בתורה, אתה אפילו מוכן לצטט את חז"ל – העיקר לכפור בתורה! זה הסוג הגרוע ביותר של אפיקורסים שעוד מנסים להתכסות באצטלה של אנשי שכל והגיון, כאשר כל מטרתם בעצם היא להשקיט את המצפון שאוכל אותם על כפירתם בתורה... לעניינינו: ראיתי שנחלקו בזה חז"ל (ראה בפירוש 'דעת מקרא' בראשית, עמ' קע"ו שהביא שם שיטות נוספות בחז"ל), והביאו ציטוט בשם הרס"ג שאמר כך: "מפני שאם נעלה על דעתנו שהיו שלוש קומות ולא יותר... יהיה הגובה של כל קומה עשר אמות עבריות (כ-5 מטר בערך)... ואין לבעלי החיים הקטנים צורך (בגובה כזה), ואין זה אלא בזבוז (מקום). והזכיר רק 'שנים ושלישים', מפני שדרך הכתוב למנות באופן זה, כעניין שנאמר: 'ונעו שתים שלש ערים אל – עיר אחת לשתות מים' (עמוד ד, ח), וריב"ג קיבל את פירושו". והדברים כפתור ופרח... [כתבת: אין אף מדען שטוען שהוא יכול להסביר לך את סדר היום של כל דינוזאור ודינוזאורית, אבל מושג כללי, ויותר מזה, יש לנו בהחלט] ישמעו אוזניך מה שפיך מדבר... ז"א כאשר יש לנו המון ראיות נסיבתיות וכן מסורת שזורמות על-ידי עמים רבים, וכולל התורה הקדושה – זה אומרת הדברים נכונים! א. לגבי עלילת גילגמש: למרבה האבסורד, עם מציאת כתבי השומרים, היו וישנם כאלה שבמקום שבעקבות הכתבים שהתגלו יתחזקו בעצמם ויחזקו ספקנים אחרים באשר לאמיתות הכתוב בתורה, השתמשו בהם כדי לנגח את התורה בטענה שסיפור המבול, למשל, נלקח מהשומרים. גישה זו נובעת מדעתם הקדומה השלילית בדבר אמיתות עדויות התורה. הם הורגלו להתייחס לתורה שניתנה לעיני אין ספור אנשים בסיני, כאשר כל העם שומעים ורואים את הכרזת הבורא אנכי ה' אלקיך וכו', בעדות שניתנת להוכחה, באותו יחס כאל סיפורי עמים. ולכן כל שיקול דעתם פועל לפי עקרון המי קדם. לאמיתו של דבר, כל בר דעת מבין כי הסיפור השומרי הקדום רק מעיד שאכן היה מבול שהשמיד את האנושות מלבד ניצולי התיבה. ואותם בני-אדם כתבו לעצמם סיפור טראגי שהתרחש הרבה לפני מעמד הר-סיני, וסופר להם עליו מאבותיהם. ובמעמד הר-סיני קיבלו ישראל בתורה את הידיעה המדוייקת באשר לכל אשר התרחש מאז בריאת העולם. מתוך כך ברור כי אדרבה! הרפוי באמונתו אמור להתחזק מתגלית זו. ובעיני המאמין, בכל הסתירות, אפילו הקלות ביותר, הקיימות בין כתבי השומרים לבין הכתוב בתורת הבורא, אין ספק שתורת הבורא היא המדייקת בפרטים. ב. מתגלים כל מיני עדויות בקרקעית הים, והרב אברהם קורמן בספרו "הבריאה והמבול" מאריך בדוגמאות המוכיחות לדעתו ולדעת מומחים שונים את המבול, בספרו (עמ' 184) ישנם הוכחות מקידוחים בים, וכן הוא מונה שם אירועים גיאולוגיים רבים שאין להם הסבר מלבד המבול כדוגמת סלעים אדירים שהוסעו ונגררו, חריצים בסלעים המעידים על קטסטרופה, וכיו"ב. ג. בדיקות פחמן 14 לעץ שנלקח משם בשנת 1969 העלו גיל של - 5000 שנה, כשלמעשה על פסגת האררט אין גדלים עצים. ויתירה מזאת – המקום אינו ראוי למגורי אדם, העלייה לשם קשה מאוד, ואין להעלות על הדעת שאדם העלה לשם קרשי עץ מעובדים. אלפרד לי שהשתתף כחבר המשלחת [שהביאו את העץ] מספר: "מצאנו את העצים רק אחרי שחפרנו בנקודה מסוימת בתוך הקרח בגובה של כ 13 – 14 אלף רגל". (מתוך הספר 'הבריאה והמבול', עמ' 200 – 204. וע"ע קשר החלל החיצון, עמ' 97, הרפתקאות על אררט מאת ג'ון מוריס). ד. מכון מחקר, שכפי שהובא בסרטון, מצוי תחת ידו אינספור הוכחות ומחקרים שמוכיחים את המבול, המכון נמצא בסן – דייגו. ה. לא נכון. תראה שוב... ו. כהרגלך יורד לניבול פה... * פרופ' משה טרופ כתב, שעל פי הממצאים של המאובנים "אנו למדים כי שואה עולמית כבירה, אשר התרחשה בעת ובעונה אחת בשני חצאי כדור הארץ, גרמה להפחתה פתאומית בכמות החי והצומח בכלל והאנושות בפרט. דוגמאות של מאובנים, שקדמו לשואה זו, אשר התרחשה לפני כ – 5000 אלפים שנה, בתקופה המתאימה למבול, נמצאו בשפע בשכבות משקעיות, ועובדה זו מחזקת את הדעה על התרחשותו של שיטפון עולמי". (בריאה מוצא החיים, עמ' 55 – 56). [הערת הכותב: בספר 'אנחנו לא לבד', שראה אור בשנת 2008, הובאו דברים נוספים שאמר פרופ' טרופ לגבי התיארוך של המבול, וכך כתוב: "המניין של 5000 שנה מבוסס על מדידות בלתי מדויקות, כך שיכולה להתקבל טעות של עד 1000 שנים. לאור זאת, אין כל קושי להתאים בין תיארוך המאובנים לבין התיארוך התורני" (עמ' 225). ולגבי התיארוך של המבול, ראו עוד במאמרו של פרופ' משה קווה הנ"ל, שגם תיארך את המבול סמוך לתקופה שבה הוא התרחש על פי התורה]. * לגבי העצים: העץ הכי זקן בעולם זה עץ מתושלח, והוא בן 4800 שנים. וזה מתאים גם לגיל עולם צעיר, וכן לדברי המסורת, וכמו שכתב רבנו עובדיה ספורנו: "וימח את כל היקום" – של בעלי חיים, ולא עצים וצמחים, דכתיב: עלה זית טרף בפיה". מה שכתבת בתשובתך ל'שכן' לגבי עלילת גילגמש, דניאל משה לוי בספרו "מקרא וארכיאולוגיה" עמד על תוכנו: "עלילות גילגמש – שיר עלילה על אחד ממלכי קדם שבו שולב סיפור על זקן האנושות הקרוי 'אתנפשתים'. וכך היה המעשה: אחד האלים גילה לאתנפשתים כי עומד להגיע מבול ועליו לבנות ספינה ולשים בה בעלי חיים מכל המינים. האיש עשה כדבריו ומרח את התיבה בכופר. אז בא המבול שנמשך כשבעה ימים, ובסיומם פתח האיש את חלון הספינה וראה את ראשי ההרים. כשנעצרה הספינה נשלחה יונה שחזרה לתיבה כי לא מצאה מנוח לרגלה וכמוה הסנונית. לאחריה נשלח עורב שלא חזר. האיש יצא מהספינה והקריב קרבן. (עד כאן הסיפור). סיפור זה מזכיר כמובן את המסופר על נוח". (מקרא וארכיאולוגיה, עמ' 187). השם נח: "בקטע של תרגום החורי, שמו של גיבור המבול הוא נחמוליאל" (אנצ"מ, כרך ב', עמ' 494). [הערת הכותב: בנוסח הבבלי אתנפשתים – דהיינו, לשון נופש. וזה מתאים לדברי הכתוב: "ויקרא את שמו נח לאמור: זה ינחמנו ממעשנו", דהיינו ייתן לנו מנוחה - נופש. (בראשית ה', פס' כ"ט. ועיינו רש"י על אתר)]. בברכה,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 08:19 |
|
| |
שאלה נאיבית על המסורת דברים שנוהגים יום יום ושנה שנה נשתכחו, כגון שמונה עשרה ונצפך שנשכחו וחזרו ויסדום, ומהי התרועה, ואילו כאן מנסים לשכנע אותנו שםרטי ספורים שאינם נוגעים לחיי היום יום נשמרו בטהרתם. מסתבר?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 08:45 |
|
| |
מיימוני כתב הערות באדום א הגישה הפונדמנטליסטית. כפי שהביא פוגמישו, אפשר לשער כי מספר המינים המועט שהחזיק נוח הצליח להתרבות ולהפיץ עצמו באופן יוצא מהכלל בכל העולם.צ"ל גם שהצליח להשתדרג למינים אחרים
יתכן שעלינו לשלב את ההסבר הזה עם ההנחה שהיה נס שסייע להתפתחותן של החיות ולתפוצתן.
הגישה הזו, לדעתי, פותרת את כל הבעיות והיא לכאורה חפה מכל סתירה. כפי שכתב דינו באשכול אחר, לעתים הרמוניזציה מניבה פירות יפים. 1. זו אבולוציה במיטבה. פוגמיששו מקבל זאת? 2. איך הגיעו חיות נח לעולם החדש? תנודת יבשות אינה אפשרית ב 5000 שנה ב קודם לכן, נח בנה תיבה והכניס לתוכה אותם בעלי חיים שיידרשו לחיים שהאדם בן התקופה התרגל אליהם, כלומר שאיפשרו שמירה על ההישגים המדעיים והטכנולוגיים של התקופה. זה כלל מצד אחד בהמות לאכילה ומצד שני בעלי חיים שימושיים לעבודה העורב עבד קשה? נורת אזהרה – בעיית החיות אינה בעיה כי מחוץ לתחום מוגדר נשארו בשאר העולם חושבני שלחומר הבעיות אין ברירה אלא להשתמש בהסבר אחד שיפתור את רוב הקשיים בפר' בראשית ונח – משום מה התורה רואה חשיבות בהסברת רקע העולם. אחרת באמת תיאור מפורט של הבריאה בששת הימים (שרוב הגולשים כאן חושבים שאינו כפשוטו) היה מיותר. גם הרמב"ם טרח להשחיל את הפיזיקה שלו ביד החזקה, אף שאין לה שום קשר להלכה (נימק כי כך תרבה התפעלות מה' ותרבה אהבתו). כפי הנראה רצתה התורה מבחינה פסיכולוגית כי האדם ידע מהיכן נטוע (שיש כזה צורך פסיכולוגי אנו רואים). משום מה ה' לא רצה לספר זאת במונחי היום (ואגב כך להביא לידיעתנו ידיעות פיזיות רבות) אלא במונחים שהיו קליטים אז (הרמב"ם באישזהו מקום, כמדומני באיגרת תחה"מ כותב שלא נזכרה זו בתורה כי הדור ההוא לא היה בשל להאמין לזה. ה' התחשב במגבלות הדור). לכן נזכרה הבריאה בצורה שכפשוטה היתה קליטה אז (והיום מתפרשת כמשל) וסיפור נח כמסורת שהתגלגלה בספורי העמים
בעב
שאלתך טובה. המתעקש יכול עדיין לחלק בין הלכות, שהתרופפו כמוכח בספר עזרא ונחמיה (ובספרי שופטים ומלכים. הרי עבדו לבעלים) לבין מסורת סיפורית שחשבו שהיא עובדתית
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 07/10/2010 08:48:31
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 09:36 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | שאלה נאיבית על המסורת
דברים שנוהגים יום יום ושנה שנה נשתכחו, כגון שמונה עשרה ונצפך שנשכחו וחזרו ויסדום, ומהי התרועה, ואילו כאן מנסים לשכנע אותנו שםרטי ספורים שאינם נוגעים לחיי היום יום נשמרו בטהרתם.
מסתבר?
|
| בעל:
לא זה הכוונה מסורת, ברור שמה שנשחק באופן טבעי, נשחק בכל מקום ותרבות ושפה,
מסורת = שמירה על העם ותורתו וארצו,
עם = לא להיתבולל,
תורתו = עיקרי מצוות,
ארצו = לגור בארצו (או להשתוקק לגור בארצו, טוב זה להרגיע אותי)
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 10:09 |
|
| |
מקס לא הבנתי
תלמיד טועה אדרבא - אתה מכיר את משחק הטלפון השבור.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 10:32 |
|
| |
בעב שוב, הערתך (טלפון שבור) נכונה. הערתי רק שעל השוואתך למסורת הלכתית יוכל המתעקש להתעקש כי היו נקודות שבר "אמוניות" של אי הקפדה וממילא ברור שאבדו מסורות. לגבי סיפורים לא סביר שזה השפיע.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 10:59 |
|
| |
תלמיד לגבי המסורת, ראה:
ככלל, נראה לי שקדמונינו שטרחו לבסס את המסורת, עשו זאת בעיקר בשביל ההלכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 11:14 |
|
| |
| נורת_אזהרה כתב: |  | מקסמן,
אינני יודע מהיכן אתה לוקח את כלל האצבע הטוען שאין דרך לדעת מה היה בעבר. אם מישהו יטען בפניי שלפני חמש דקות התרסקה צלחת מעופפת בחצר הבית שלי, יש לי דרך מצויינת לדעת האם המאורע הזה אכן אירע או שלא. אז כאן אנחנו כמובן עוסקים בעניינים קצת יותר דקים מהדוגמא המוגזמת שלי, אבל אינני רואה הבדל מהותי בין שני המקרים.
אבל חוששני שטעותך גדולה עוד יותר. אתה אומר: אין לנו דרך לדעת מה היה בעבר, ולכן אתה הולך לך לדרך חקירה חמקמקה הרבה יותר. אתה מתחיל לנתח פסיכולוגית את מעבירי המסורת, ולהבין האם היה להם מניע לשקר. זוהי חקירה מספיק קשה גם כשמדובר בהווה ובאנשים שאתה מכיר את הרקע התרבותי שלהם, קל וחומר בנוגע לעבר הרחוק מאוד ולאנשים שקשה לנו לדעת מה היה אצלם ההבדל בין דמיון למציאות.
אגב, אין לי שום תחושת רדיפה ממחב"תים. כאשר אני אומר "טענות של מחב"תים" אני מתכוון בסך הכל לומר שמדובר בסברות כרס חסרות בסיס הסותרות את כל הידוע לנו.
|
|
נורת:
אני התחיל מהסוף:
אני לא אוהב כל אדם שסגור בדעותיו, ובוודאי מחב"תים ומחב"שים, המתנה היחידה שאלוקים נתן לנו בעניין, שכל דבריהם שקופים, ואז זה חוסך לנו כאבי ראש, הרי הם במילא חסידים שוטים, ואני לא אמור לסבול את תסכולם של שניהם "מחבתים" "מחבשים" ובדרך כלל הם שניהם עםארצים,
אבל אני מת על אנשים פתוחים ולא סגורים, ומה הפלא הגדול ? כל מי שיותר מלומד, הוא יותר פתוח, ולא משנה יהודי או גוי,
מתוך נסיון אני אומר את זה, אפי' במאה שערים הקיצונית, התלמידי חכמים שם הם הם הנורמלים ופתוחים לשמוע,
ואלה שעושים בלגנים הם הם עםארצים גמורים,
לגבי מסורת\תיאוריה:
המסורת הם כלי חשוב ביותר לדעת את העבר, וברור שחייבים, לקחת בחשבון את השחיקה שקורה בכל מסורת ובמה קורה שחיקה, וגם חייבים להבין דבר מתוך דבר במסורת,
בקיצור כל חוקי החקירה חלים גם שחוקרים מסורת, אבל הפלוס הגדול שיש כאן גופה שנרצחה וצריך לחקור מה קרה,
מה שאין כן לגבי תיאוריה, אפי' גופה אין, יש רצון להבין איך נוצר\עובד העולם, או שנצליח בזו התיאוריה או שלא,
אפי' תיאורית המסורת הוחלף עשרות מונים, התיאוריה היחידה ששרדה זה ה"אל" האחד, לטובת האנושות כולה מבחינת מוסר וערכים וכמובן לטובת המדע שדוגלת כהיום ביקום אחד וחוק אחד, עיין ערך מפץ הגדול,
עכשיו לגבי שקרים:
שקרים אי אפשר לעביר במסורת, אין להתווכח על זה, לא אתה תעשה כך ולא אני, וכן כולם, (ראה ערך הגדות)
רק מה כן ? שקרים קדושים כן נעביר במסורת, למשל "אהבת אב לבנו" אין שקר יותר גדול מזה, אבל כל אב יאמר כך,
כלומר אין כזה כלל\חוק, ובכל זאת נמשיך לטעון כך, או "שלטובתך (כפרטי) היא שתהיה אדם טוב" אין שקר יותר גדול מזה,
ברור שטובת הכלל (ככלל) שכולם יהיו טובים, אבל כל זמן שזה לא כך אז אתה משקר לעצמך ולצאצאיך, הטובים סובלים בכל מובן, והרשעים מצליחים בכל מובן, כבר אמרו טוב שברופאים לגהינום, ומקום הצדק שם הרשע, וכדומה,
אבל אנו נמשיך לשקר לצאצאינו שקרים קדושים,
לגבי המבול:
באופן כפרני יכולים לומר שהשקר הקדוש כאן יכול להיות ההכוונה לאסון כלומר שזה היה עונש, כמו שמנצלים את השואה, אבל אין סיבה לשקר סתם,
היה אסון בוודאי, ודווקא סבינו נח ומשפחתו ניצלו, וזה מה שרלוונטי לנו ולכן זה עבר במסורת, הרי לא כל אסון שקרה בעולם מעבירים במסורת, רק בגלל שמדובר בסבינו, והבן,
לגבי לדעת את העבר: זה פשוט מאוד, לא צריך להסביר דבר כזה, לעולם אי אפשר לדעת את העבר בוודאות,
לך לבתי משפט וראה שמה שקרה אתמול, החוקר הכי חכם משתוקק שהנאשם יודה וחסל, ולא בגלל עצלות או מה, רק בגלל הוודאות
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 12:59 |
|
| |
ערן
זהירות בכבודו של נורת אזהרה שיחי'
איני מבין מדוע אתה תוקף את נורת אזהרה באופן אישי (ולא בפעם הראשונה) הוא בס"ה מממש את זכותו וחובתו לדבר לענין. גם אם דעתך שונה, הוא לא תוקף אותך, ולא את התורה, אלא רק את מי שמנסה ליצור מצג שוא שתמיד הכל חייב להיות בסדר. כפי שכתב מקסמן מי שמאמין שמה שכתוב בתורה חייב להיות נכון לא צריך את כל הדיון הזה, כי גם אם נראה לנו שלא האמונה חזקה יותר. הבעיה היא במי שאמונתו בתורה תלויה בתוצאות של המכון לחקר הבריאה, הוא חייב שהתוצאות יהיו לצד אחד..
ייתכן שהמבול היה מקומי
בפרט כשהדעה שהמבול היה מקומי נאמרה על ידי רבים מגדולי ישראל, ומגובה היטב בדעת חז"ל שבארץ ישראל לא היה מבול, ומבואר בגמרא בזבחים שכך שרדו חיות שהיו בארץ ישראל, וכן בתורה עצמה כתוב שעוג וסיחון הם מיתר הרפאים, דהיינו שהם שייכים לעמים שלפני המבול ואינם בני נח, וכן במדרשים דובר שעוג וסיחון שרדו את המבול (באוצר מדרשים (מדרש משה עמ' 367) מפורש כי סיחון ועוג היו במבול ולא מתו, שמתפאר שם משה ואומר: "עשיתי מלחמה עם ב' מלכים ילידי הענק (סיחון ועוג) שבשעת המבול לא הגיע המים לקרסוליהם".). ולכן ייתכן שעוד אנשים וקבוצות שרדו את המבול. ומקורות רבים סוברים כך. (כמו שכתב גם רש"י במדבר יג' לג' ורמב"ן שם כי כל ה'נפילים' שהיו בכנען הם עמים מלפני המבול שאינם בני נח).
ואין לתמוה בשביל מה היה כל הטררם של התיבה, כי בדרך הטבע, גם אם יכלו לשרוד עמים ואנשים ובעלי חיים, צריך היה להבטיח את מקומם של החיות החשובות, בפרט הבהמות הטהורות שהם חיוניות מאדם מאד, וגם האחרות לא היה שום הבטחה שישרדו, לכן נח עשה כל מה שיכל.
המסורות העממיות על המבול
אמנם דוקא המסורת היא קיצונית כאן יותר מהפרשנות, המסורת היהודית ניתנת אמנם לפרשנות כאמור, אבל המסורת העממית על המבול היא משותפת לכל העולם, לא כפי שאמר כאן מישהו לחסידים ולליטאים, אלא לכל התרבויות העולמיות, כל השבטים בדרום אמריקה, כל השבטים הנידחים במזרח, באפריקה, ובכל מקום (כמעט, כמובן), כולם מספרים על מבול גלובלי שכיסה את כל העולם (בספרם של למברט ומילר ובעוד מקורות). אזי גם אם כל אחד ניתן לפרשנות על מקומו, הרי לנו מבול מכובד ביותר. (אמנם לקיים את דברי חז"ל שבא"י היה מבול, דוקא לכנענים אין שום מיתוס על מבול, באופן מפתיע. ואולי אז היתה באמת ארץ ישראל גבוהה מכל הארצות..).
ואיני מבין כאן את הקשר להלכות שנשתכחו וכדו' לא מדובר כאן על משניות של ד' מאות פרקים, אלא על הסיפור הקדום שבעבר היה מבול שכיסה את כל היקום, אין כאן מה להתבלבל ולא מה להשתכח. המסורת והמיתוסים של התרבויות בראשיתן היו ערש לידתו ומיתתו ומחשבתו של כל אחד, כולם ידעו אותם ולכולם היה ברור מה המיתוסים שלהם. עובדה שנשתמרו לנו המיתוסים של רוב התרבויות. וכולם כולם ספרו על מבול. זה לא מחייב כמובן, אבל ההגיון אומר אחד מהשניים: 1) יש איזה מנגנון פסיכולוגי בסגנון ק. יונג שפועל על כל בני האנוש וגורם לעמים להמציא סיפור על מבול בעל פרטים דומים, מלבד המבול אין עוד שום סיפור משותף לכל האנושות. 2) היה באמת מבול.
זה כמובן על עצם הסיפור ולא על הפרטים, שאותם כל עם כתב כפי הבנתו. אף שמהנסיון המסורת היהודית מדוקדקת ומהימנה מאד. זה לא נוגע לעצם הדיון.
הפרטים הטכניים
לגבי הקשיים הטכניים, הם אכן רבים. רציתי רק להעיר שהעובדה שקומה אחת ניתנה לחיות, לא אומרת מה גובה הקומה של החיות, סביר שלבני אדם היתה קומה של 2 מטר, וקומת החיות היתה ענקית ובה כלובים זה על גבי זה כאמור קינים תעשה את התיבה, וייתכן בהחלט שבין קרני השור היו קיפודים, אם כי אני שוקל גם את האפשרות של עכברים. הסבר נפוץ אומר שחלק גדול מהחיות נכנסו לשנת חורף, ונח הכניס כמובן גורים ולא בוגרים. (שנת חורף אמנם נפוצה במינים מסויימים, אבל בתנאי אקלים ייתכנו שינויים, לפני מספר שנים נכנס אדם ביפן לתרדמת חורף למשך מספר שבועות מבלי אוכל ושתיה, ולאחר מכן חזר לחיים. ראה: 1 2 3 ).
לגבי כמות המים, מקובל לדבר על המים שבקרחונים היבשתיים, ועל כך שאררט היה הפסגה הגבוהה באיזור המיושב, או ששינויים טופוגרפיים באו גם לאחר המבול (כדעת חז"ל בילקוט שמעוני בראשית מד: "היה כל העולם כולו מישור וערבה ונעשה הרים וטרשים וגומות", וכ"כ הנצי"ב בהעמק דבר ז' יט' מכח העובדה שאררט מצוין כגבוה ביותר). ומכאן לדברי צדיק אחד שכתב שנדידת יבשות אינה אפשרית ב5000 שנה, כוונתו כמובן בתהליך איטי. אבל בדרך של קטסטרופה הכל יכול להיות, בכל אופן בתורה מתוארת התפלגות הארץ לאחר המבול: "פלג, כי בימיו נפלגה הארץ". הקדמונים תמיד דברו על יבשת שנעלמה ממערב באסון טבע, ועובדה היא שאכן ישנה יבשת במערב. הכל פרשנות והכל בערבון מוגבל, אבל זה אפשרי. (מלבד סולון ששמע מכהני מצרים, הרבה מלומדים הלניסטיים סיפרו על מקורות שונים לפרשיה זו, קראנטור (המאה ה4 לפנה"ס) דיווח שגם הוא ראה את הטורים שעליהם היה חקוק סיפור אטלנטיס. פלוטארכוס (המאה ה1-2 לפני הספירה) סיפר על יבשת הקרויה סאטורניה. מרקלינוס (מאה ה4 לספירה) מספר כי בים האטלנטי לחופי אירופה נבלע אי גדול. פרוקלוס (המאה ה4) כותב שכמה היסטוריונים מספרים שאי גדול ועצום היה קיים בים החיצון).
קטסטרופות או איטיות
קשה לנו לדבר על קטסטרופות כאלו בתקופה ההיסטורית, משום שכיום מקובלת כל כך הדעה של תהליכים איטיים, שכל התמונה נפרשת לפי זמן ההיווצרות האיטי, כשמדברים על הגרנד קניון, באופן אוטומטי מדברים על מאות אלפי שנים, כי זה הזמן שלוקח לקרחונים ולמים לעשות מלאכה זו. למעשה, הדרך היחידה ליצור תורת גיאולוגיה היא הדרך האיטית, שהרי אם נביא בחשבון קטסטרופות לא נוכל לעולם לתאר ולהסביר, תמיד תוכל להיות קטסטרופה שתעשה כל דבר, ואין לדבר סוף (כפי שאמר מרצה אחד, בעת ויכוח על אבני הגזית הגדולות שבפירמידות: הסטודנט טען שאי אפשר להרים אותם בלי חייזרים, שאל המרצה: אלף עבדים יכולים? לא! השיב הסטודנט, אלפיים עבדים יכולים? לא! אז מה אתה מייגע אותי, הפטיר המרצה, תמשיך לבד עד הסכום של עבדים שכן יכולים).
וכך מנוסח עיקרון זה באנצ"ע (ערך גיאולוגיה): הגיאולוגיה בנויה על השיטה של "הרחקת כל סברה לגבי העבר שאינה ניתנת להיבדק ע"י התהליכים הקיימים בהוה. בהתאם לכך הורחקו גם התיאוריות של מהפכות וקטסטרופות שאינן כדרך השינויים האיטיים שאנו מוצאים בטבע בימינו. לדעות אלו בגיאולוגיה היתה השפעה מכרעת על דרוין". עד המאה ה19 באופן טבעי דברו על המבול ועל קטסטרופות ובזה פטרו את עצמם מכל נסיון להסביר, כפי העיקרון הקטסטרופה הכל יכולה. אמנם הקיצוניות לצד השני גם היא חסרת הגיון, ברור שהיו קטסטרופות ויש להן עדויות, והעובדה שאיננו יכולים לכמת אותן ולהגיע למסקנות מה נוצר איך וכיצד, היא בעיה גדולה שלנו, אבל לא קובעת שנסדר מתחת הפנס את מה שנאבד לנו בחושך.
מכיון שכך יש צורך בעבודת נמלים אינסופית בכדי להסתדר עם כל מה שידוע ומקובל היום, עשרות אלפי מלומדים יצאו מתוך הנחות של תהליכים איטיים ולפי זה מיינו את החומר. כשאנו קוראים באנציקלופדיות או בספרים פופולאריים על ממצאים ועל שכבות וכדו' מדובר בממצאים לאחר פרשנות ואידיאליזציה. כשאין שום דרך אחרת מתאימים אותם לדרך המקובלת. כשמישהו מלנקק לאנציק' שמספרת על דנדרוכרונולוגיה של התאמות גזעי עצים זה לזה, היא מתארת משהו אידיאלי. במציאות זה לא כל כך אידיאלי, מדובר בהשערות פרועות המבוססות בעיקר על דמיון. הרי כל עץ מגיב אחרת ואין טבעות של עץ זה זהות ממש לשל חברו, אחד נמצא קרוב יותר למים אחד רחוק, אחד התפתח עבה ואחד דק, אחד גודל בראש הגבעה ואחד באפיק הנחל. העצים לא משתמרים בצורה האותנטית בדיוק, מוצאים אותם ברדיוסים גדולים מאד, ומנסים לחבר ביניהם. הקורלציה בין העצים אינה משהו מדוייק באמת, מדובר בדמיון בעלמא, שמי שעשה את המחקר התיימר ליצור, ואולי לפי הנחות היסוד שלו זה לא מופקע. אבל לא מדובר במשהו באמת בעל ערך מכריע. וכך לגבי עוד מחקרים רבים המדברים על ממצאים בשכבות וכו' כולם מבוססים על פרשנות של קבוצה מצומצמת מאד של אנשים שביצעו את המחקר ומציגים את הנתונים. משתדלים עד כמה שיותר לשקיפות, אבל לא כל דבר ניתן להנחלה ולחשיפה. (כך פינקלשטיין יצר תיאוריה ארכיאולוגית חילופית, ירד למחסנים ופשפש בארגזי הממצאים עצמם, והגיע למסקנה שאפשר לפרש אותם אחרת).
עד כמה שזה מוזר, יש נתונים שכן תומכים בקטסטרופות בזמנים הלא רחוקים, ואין שום דרך לסתור זאת. לגבי התרוממות הרים בתקופה ההיסטורית, נמצאו למשל בהרי ההימלאיה (שאפילו נשרים אינם מסוגלים להגיע לפסגותיהם), שרידי אוכלוסיה ימית, וגם שרידי תרבויות אדם (Heim a. & A. Gausen: "Tha Therone of the Gods - an Account of the First Swiss Expedition to the Himalayas". P. 218. 1939). בשנות ה90 צמח הר לגובה 500 מטר בשדהו של איכר (יש על הסיפור סרט של נשיונל גיאוגרפיק – פלאי עולם).
באופן מפתיע הפליאונטולוגיה קובעת כי תהליכים זיאולוגיים התרחשו במקביל בשלשת גושי היבשה שהיו מנותקים לפי התיאורית המקובלות בזמננו: הדינוזאורים נכחדו בבת אחת באירסיה, אמריקה, ואוסטרליה, "הדפוס הכללי של האבולוציה בכל שלשת המקומות היה זהה. היונקים שנקלעו במקרה לכל איזור החלו להתבדל באבולוציה, והפיקו מומחה לכל משלח יד שנעשה במקרים רבים דומה להפליא למומחה המקביל לו בשני האיזורים האחרים", (השען העיור עמ' 119). ואולי, נפלגה הארץ בתקופה ההיסטורית, לאחר כל האירועים האלו?
[לגבי הסלעים התועים שהוזכרו כאן, מדובר במחקרו של אווינג (1949) על סלעי גרניט וסלעי משקע שנמצאו בקרקעית האוקיינוס ובהם חריצי גרירה בדומה לאלו שנמצאו על הקרחונים. המפורסם שבהם הוא הסלע התועה 'איירס רוק' שבאוסטרליה, גוש גרניט בגובה 350 מ' והיקף של 9 ק"מ, ההערכה היא שעוד שני שלישים ממנו קבורים באדמה, עשוי מגרניט אדום שאינו בנמצא בכל הסביבה הגיאולוגית. מקובל לומר שהוסט על ידי קרחונים, אבל לא מדובר בפעילות שגרתית של קרחון אלא בבלגן רציני].
לפני שקנתה האיטיות שביתה מוחלטת בעולם הסדר המלאכותי, היו עדיין ספקות בדבר. ומפורסמים דברי הגיאולוג הוותיק לאייל:
"תצפיות הראו שכאשר אנו מסדרים את התצורות המכילות מאובנים בסדר כרונולוגי הן מהוות סדרה מקוטעת ופגומה.. קיים מעבר חד ללא כל הדרגתיות, ממערכות של שכבות אופקיות לכאלה הנוטות באלכסון, מסלעים בעלי הרכב מינרלי מסוים לכאלו הנבדלים מהן באופן מובהק, מצירוף אחד של שרידים אורגניים לצירוף אחר, שבו לעתים קרובות כל המינים וחלק גדול מן הסוגים הם שונים. הפרות אלו של הרציפות כה נפוצות עד שברוב המקומות הן מהוות את הכלל ולא את היוצא מן הכלל והן נחשבות על ידי גיאולוגים רבים להוכחה המכריעה לטובת ההשערה הדוגלת בתהפוכות פתאומיות בעולם הדומם והחי כאחד".
בנושא זה של ליקוט עדויות שכן תומכות בקטסטרופיזם עסק גם וליקובסקי. לכל מי שמקבל ממנו בחילה זעזוע מח והתקף היסטרי, לא מדובר בתיאוריות שלו, אלא בליקוטי העדויות שהוא מביא כרקע לבעייתיות של התיאוריות המקובלות. פשוט ציטוטים ממחקרים שונים שנעשו לפניו:
"האבולוציה אינה מסבירה כלל איך נמצאו שלדי לויתנים באמצע היבשה, עד 180 מטרים מעל פני הים, סלעים תועים למאותיהם, כל הדברים האלו קרו באלפי השנים האחרונות לאחר תקופת הקרח, עצמות לוייתנים כיסו את השדות באיזור מכסיקו במספרים עצומים "והיוו מטרד כה גדול עד שאיכרים ערמו אותם והשתמשו בהם כגדרות", (עמ' 204 Price , גיאולוגיה של השכל הישר), ("ארץ רעשה" עמ' 38).
"החיות הכחודות המתוארות בציורים אלה מרמזות שהציורים נעשו בזמן כלשהו בתקופת הקרח (רק בה יכלו לדעת עליהם, אולם המוטיבים המצריים באותם ציורים עצמם מרמזים שהם נעשו בזמנים היסטוריים)", (ארץ רעשה, עמ' 76).
על החוף האטלנטי של פלורידה בוורו באיזור הנהר האינדיאני נמצאו ב1915 וב1916 שרידי אדם יחד עם עצמות בעלי חיים מתקופת הקרח (פליסטוקן), רבים מהם ממינים שנכחדו, כגון הנמר בעל שן החרב, או כאלה שנעלמו מיבשת אמריקה, כגון הגמל.
הממצא גרם להתרגשות מיידית בין הגיאולוגים והאנתרופולוגים. ליד עצמות האדם נמצאו כלי חרס, כמו גם כלים מעצמות ואבנים מעובדות. אנתרופולוג מפורסם, הרדליקה מהמכון הסמיתסוני בושינגטון (שבדרך כלל התנגד לדעה שהאדם היה קיים בתקופת הקרח באמריקה) כתב:
"המצב המתקדם של התרבות כמו זה שרואים בכלי החרס, בכלי העצם, ובאבן המעובדת, אבן שהובאה ממרחק, מורה על אוכלוסיה גדולה המפוזרת על שטחים נרחבים, המכירה היטב את האש, את בישול האוכל, ואת כל האומנויות הפרימיטיביות הרגילות". שרידי האדם וכליו לא יכולים להיות עתיקים "כמו השרידים המאובנים שאיתם נמצאו", (Herdlicka, דו"ח מקדים על ממצאי שרידי אדם קדומים בוורו פלורידה, XXV, JG), הוא גם פירסם את דעתו של הולמס.. שאין בסיס כלשהו להניח מתוך עדות הדגמים עצמם שכלי החרס משתייכים לבני אדם אחרים מאשר לשבטים האינדיאנים בוני התלים בפלורידה מהתקופה הטרום קולומביאנית.. על כך שמאובני עצמות האדם הם מאובנים הנורמלים לשכבה זו ובני זמנם של בעלי החוליות שנמצאו איתם נקבע מתוך מיקומם בפורמציה מצורת הימצאותם מהקירבה שלהם לעצמות של בעלי חיים אחרים ומדרגת המינרליזציה של העצמות.. גולגלות האדם אם כי היו מאובנות לא היו שונות מגולגלות האינדיאנים של היום.. בשנים 1923-2929 במלבורן פלורידה נמצאה סמיכות דומה נוספת של שרידי אדם ובעלי חיים שנכחדו, מצבור מדהים בגדלו של עצמות בעלי חיים רבים מהם מייצגים מינים שנכחדו בסוף תקופת הפליסטוקן (הקרח) או לאחריה.. ראשי החץ המרצעים והסיכות שנמצאו עם עצמות האדם במלבורן הם בעלי אותו סוג עיבוד כמו אלה שנחשפו באתרים אינדיאנים מוקדים שמהם ידועים כאלפים באיזור זה.. אין דרך נאותה לצאת מן הדילמה הזאת פרט להנחה שמיני בעלי חים שנכחדו היו עדיין קיימים בזמנים היסטוריים וכי תהפוכת הטבע שהממה את האדם ואת החי והכחידה מספר רב של מינים אירעה באלף השני או הראשון לפנה"ס". (ארץ רעשה, עמ' 133-4).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 12:59 |
|
| |
בעיות אחרות
נורת כתב עוד:
"גילוי של אבות ואמהות משותפים קדמוניים הרבה הרבה מעבר ל-6,000 שנה".
זה לא נוגע למבול כל כך, גם אם היה מבול, ברור שלכל בני האדם יש אבות קדמונים משותפים. אולי כוונתך הייתה שהאב המשותף האחרון הוא לפני 6000 שנה ולאחריו כבר יש פיצול. שגם הוא קדום בהרבה למבול.
דוקא לאחרונה יצא לי לדבר על כך עם מלומד מסויים, שבאותו הזמן עסק בדיוק בנושא זה. לפי מה שהבנתי ממנו כל הפיצולים האלו הם פיצולים מתים, דהיינו שיש להם שרידים מתים, שייתכן שמתו לפני חצי מליון שנים, ואין זה סותר את הרעיון שבאיזה שהוא שלב רק ענף אחד מכל הפיצולים נכנס לתיבה. ואדרבה, האיחוד האחרון, לפי מה שהוא טען באזני התרחש לפני כמה אלפי שנים, ייתכן שאחרי המבול. (עוד יש להעיר לדברי הנצי"ב שבלי ספק נח הכניס לתיבה גם את עבדיו, שייתכן שהיו בני גזעים שונים, וכן נשות בניו מי יודע מאיזה גזעים הגיעו. מלבד מה שמוזכר בכמה מקורות דלעיל שהיו עוד אנשים ששרדו את המבול).
כתב עוד:
"אתרים ארכיאולוגיים רבים מספור מהתקופה הזאת המראות יישוב סדיר של בני אדם בכל העולם (סלח לי, אבל אני לא עומד לתת כאן רשימה של כל האתרים מהתקופה הכלקוליתית)".
לא הבנתי את המופת, האם הכוונה לישוב סדיר ורצוף עד זמננו? ברור שגם לפני המבול היה ישוב סדיר, אלא שלאחר מכן התרחש מבול, האם כוונתך שמן הסתם המבול מחק כל זכר למה שהיה לפניו? אמנם יש במדרש דעה כזו, שעצמותיו של אדם הראשון לא נשארו אלא נמחו במבול, אבל עובדה היא שהמסורת מדברת על מערת המכפלה ששרדה את המבול (שוב ארץ ישראל) ועל גן עדן שנשאר גם אחרי המבול וכו'. בכל אופן לפי המסורת הבבלית נשארו טקסטים מלפני המבול: "עובדה היא שהטקסטים השומריים חוזרים ומפנים ללוחות כתובים מלפני המבול, המלך האשורי אשורבניפל התפאר שהוא בעל ידע כמו אדפה וכי הוא מסוגל לקרוא לוחות מלפני המבול", (בחזרה לבראשית, ז. סיטשין מהד' מתורגמת הוצ' לשני תשנג', עמ' 214).
לגבי עדויות לקטסטרופות וירידה בכמות בעלי חיים, דוקא יש הרבה חומר על כך, אלא שאין באפשרותי לבדוק אלו הנחות יסוד של תיארוך ופרשנות משוקעים בו.
אני לא טוען שאפשר להוכיח בכך את המבול, בדיוק מהסבה שנתבארה לעיל שהקטסטרופה היא כל יכולה ואין סוף לדברים שניתן להסביר בה, אבל אני גם לא רואה שום תופעה מהותית שסותרת את האירוע של המבול.
ולקינוח ליקטתי פעם כמה מקורות בנושא הנ"ל
הוכחות שהשכבות נוצרו במבול ולא בתהליך איטי
המאובנים אינם תומכים בגיל הארוך של העולם, הזמן הוא האוייב של הגיאולוגים, הרבה יותר נח לפרש את השכבות כצעירות יותר (Albert W. Mehlert, Diluviology and Uniformitarian Geology A Review, Creation Research Society Quarterly, Vol. 23, No. 3 (December 1986), pp. 104, 106 (emphasis added).]).
הוריקן, מבול או צונאמי יכולים לעשות תוך שעה או יום יותר ממה שהתהליכים הרגילים של הטבע עושים במשך אלף שנה, (הגיאולוג דרק אייגר, Derek V. Ager, The Nature of the Stratigraphical Record, 2nd edition (New York: John Wiley & Sons Publishers, 1981), p. 54).
המאובנים מוכיחים על קטסטרופיזם:
§ H.S. Ladd, Ecology, Paleontology, and Stratigraphy, Science (January 9, 1959), p. 72.]
Also see: David S. Jordon, A Miocene Catastrophe, Natural History, Vol. 20 (1920), pp. 18-22
J.M. MacFarlane, Fishes, The Source of Petroleum(New York: Macmillan, 1923), p. 400 (emphasis added
גיאולוגיה וקטסטרופיזם:
§ Steven A. Austin, Catastrophes in Earth History (El Cajon, California: Institute for Creation Research, 1984), 318 pp. (includes large bibliography of recent secular geology books and papers supporting catastrophism), and Depositional Environment of the Kentucky No. 12 Coal Bed (Middle Pennsylvanian) of Western Kentucky, With Special Reference to the Origin of Coal Lithotypes, doctoral dissertation (Pennsylvania State University, 1979), 390 pp. (University Microfilms International, Ann Arbor, MI, Order No. 8005972.)
§ Steven A. Austin (a.k.a., Stuart E. Nevin, The Origin of Coal, Impact Series No. 41, Acts & Facts (El Cajon, California: Institute for Creation Research, November 1976).
כאן בעיקר בסעיף 309 והלאה רשימת מחקרים המוכיחים את הקטסטרופיזם כגורם עיקרי לעיצוב כדוה"א: (ובהמשך אריכות בענין מקורות גיאולוגיים למבול).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 13:39 |
|
| |
דינו, קראתי את כל מה שכתבת מילה במילה – תשואות חן חן... לגבי המבול – אני בוודאי מקבל את מה שהבאת מהמקורות היהודים על כך שהמבול לא אירע בא"י... בסדר, אבל חז"ל ציינו רק את א"י...
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 13:52 |
|
| |
נורת:
רציתי להוסיף משהו עמוק יותר,
נכון שלמדע לא הייתה הרבה ברירה בכדי להגיע לחקירת אמת, היו צריכים להתנער מכל הדעות קדומות והמבלבלות,
ולכן רק מתוך הכפירה הצליחו במדע, ולא לפני זה,
אבל טעות טרגית עשו בזה שלא שמעו על דרך האמצע, (הרמב"ם בעניין מידות) כי דווקא בחקירת העבר המסורת היא כלי חיוני ביותר, רק מה ? הם לא השכילו להוציא את התוך ולזרוק את הקליפה,
רצוני לומר שלשלול את המסורת היא עניין השקפתי במדע, ולא רציונלי, וכן לגבי עניין אלוקות, וחבל כי לחקר האמת לא צריכה להיות השקפה,
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 13:58 |
|
| |
| פוגמישו כתב: |  | | דינו,קראתי את כל מה שכתבת מילה במילה – תשואות חן חן...לגבי המבול – אני בוודאי מקבל את מה שהבאת מהמקורות היהודים על כך שהמבול לא אירע בא"י... בסדר, אבל חז"ל ציינו רק את א"י... |
|
ציטוט מעמוד קודם:
וכבר הקשה בתוס' שם מהפסוק ויכוסו כל ההרים אשר מתחת כל השמים ותי' "וקרא ל"ק דבמקום שירד המבול התם קאמר שנתכסו ההרים"
|
|
|
|
|