בית פורומים עצור כאן חושבים

עיקר שירה בפה או בכלי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/10/2004 10:01 לינק ישיר 

בנוגע לשירת נשים,
יש לנו את שירת דבורה, אלא שדיברו חכמים בהווה, ואין שירת נשים כזו מצויה כ"כ, יתירה מזו בדר"כ שירת נשים בציבור, גורמת לקלות ראש ו/או התעוררות יצר הרע.

יכול להיות שהיום בטל יצר הרע (האמנם?) או לפחות התמעט במצבים כגון זה (האמנם???) בכל מקרה הדבר מצריך עיון,
אולי יש אנשים שלא נעים להם לשמוע, לי נראה שגם היום קשה לנתק את הזהות הנשית מההקשר המיני שלה, הרבה יותר מאשר גברים.
ברור שזה לא אידאלי, זו פשוט מציאות, ההלכה שואפת להגביל את התוצאות השליליות שהמציאות הזו עלולה להוליד,
ובצדק לטעמי.
אם יש למישהו/י עם דעה אחרת, אשמח אם יסביר אותה באופן מסודר ומנומק.

נ.ב. אין לי ענין לדון כרגע במצב החברתי הנוכחי, שברור שאינו אידאלי גם בחברות דתיות, כוונתי לברר את היסודות העקרוניים, של התמודדות עם עולם ש(עדין) יש בו יצר רע.(כלומר בהקשר שלנו, יצר מיני שמוציא את האדם ואת החברה מהתייחסות ענינית למציאות במצבים מסוימים.) נראה לי שזה גם קשור להודעה הקודמת שלי באשכול הזה. מענין שזה בדיוק הנושא בו בחרה הגמרא להתעסק בהמשך בנושא שמחת בית השואבה תוך הזכרת עידן מאוחר יותר אותו אני חושב שאפשר ליחס במובנים מסוימים לימינו אנו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 10:06 לינק ישיר 

גילוי נאות: אף פעם לא הבנתי איך בני אדם באשר הם בהיותם מכירים את טבע נפשם יכולים לקחת ברצינות את דברי המדרש בדבר "יצר הרע" שהתבטל או לפחות התמעט?

יצר האדם רע מנעוריו כבר אינו רלוונטי מאז שהוא בטל?
ולפתח חטאת רובץ הוא בבחינת סיפור סבתא שכבר אינו תקף לימנו?

ניתוק מוחלט מהמציאות כאילו תורה לחוד והחיים לחוד

כאילו לא היה בן עזאי שאמר שהכלל הגדול בתורה הוא "אלה תולדות האדם באשר הוא אדם"

תוקן על ידי - איקה - 08/10/2004 10:10:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 10:42 לינק ישיר 

איקה,
לא ברור לי אם השאלה שלך מופנית כלפי דברי או כלפי אחרים/ות באשכול הזה.

בכל מקרה האם נכון לומר שאת חושבת שיצר הרע הוא הכרח גמור, ושלא יתכן מצב שבו מציאותו תתבטל/תתמעט.
אשמח לשמוע דעתך.

נ.ב. נראה לי שכדי להבין ןלנתח את הנושא כראוי, צריך לעיין ולהזכיר את המדרש על אנשי כנסת הגדולה שניסו לבטל את יצר הרע של עריות (בנוסף לזה של ע"ז) מה שלא צלח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 10:45 לינק ישיר 

אישציפור,
כתבת, בין השאר: קשה לנתק את הזהות הנשית מההקשר המיני שלה, הרבה יותר מאשר גברים.
אשמח אם תסביר מה ההבדל, לדעתך, בין נשים וגברים בהקשר זה.
וגם, האם לא יכול להיות, לדעתך, שיש כאן מקרה הביצה והתרנגולת? כלומר - בגלל שאנחנו יודעים שקול באשה ערוה, הרי שקול אשה יעורר בנו יצר וכו'...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 10:48 לינק ישיר 

לא לפי סדר.

איקה

הרעיון שלך הוא חשוב ויפה, וגם אני מבקש לעסוק בו. אך מגיע לו אשכול נפרד!

אמשלום

עכשו אני מבין יותר את הפירכה לדברי. אני גם מנסה להבין כיצד טעיתי. אני יכול רק לשער שבעיני תפילה היא תמיד שיחה פרטית של האדם עם ה', ואין מקום לאחרים להיות מעורבים בה. לכן, לא עלה בדעתי ששיחתה של אשה בתור תפילה יכולה להביא לעירעור בנוסח "קול באשה ערוה".

אמנם, לאחר שעוררת את הנושא, זה ודאי כך. כלומר, אילו חנה היתה באה לשיר לפנינו את שירתה המופלאה של הודיה לה' על הולדת שמואל - והבאים אחריו - היינו מעכבים בעדה ואומרים שמותר לה להופיע רק לפני נשים...

מה נעשה שהטוב מעורב עם רע, ויש כאלו שלא יתפעלו מהרגש הכן אלא מהקול הערב לאוזן?

שחרית

בוודאי שהמדרש היפהפה מערכין עמד לנגד עיניך. אני מעתיקו לתועלת הכלל (מתוך פרוייקט השו"ת):

תלמוד בבלי מסכת ערכין דף י עמוד א

...ובשנים עשר יום בשנה החליל מכה לפני המזבח: בשחיטת פסח ראשון, ובשחיטת פסח שני, ויום טוב הראשון של פסח, וביום טוב של עצרת, ובשמונת ימי החג. ולא היה מכה באבוב של נחשת אלא באבוב של קנה, מפני שקולו ערב; ולא היה מחלק אלא באבוב יחידי, מפני שהוא מחליק יפה.

תלמוד בבלי מסכת ערכין דף י עמוד ב

א"ר פפא: היינו חליל היינו אבוב, ואמאי קרי ליה חליל? דחלי קליה (=שמתוק קולו).

ת"ר: אבוב היה במקדש, חלק היה, דק היה, של קנה היה, ומימות משה היה, צוה המלך וציפוהו זהב ולא היה קולו ערב, נטלו את צפויו והיה קולו ערב כמות שהיה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 10:54 לינק ישיר 

איש ציפ,

זה שאני חושבת שהיצר הרע הוא הכרח קיומי מתבסס על השקפת התורה על טבע נפש האדם

א)יצר האדם רע מנעוריו

ב לפתח חטאת רובץ

מי שחושב שיצר הרע נתבטל חובת ההוכחה עליו - האם התמעט הרע בעולמנו? ה'רשעים' הם שמביאים את הרע על
האנושות - השואה היתה פחות 'רעה' מחורבן הבית?בני אדם כבר לא רוצחים, אונסים, גונבים, עושקים, וכו' וכו'

האדם פחות מתפתה? ה' כרת לבני האדם את צינור היצרים, וביטל את היצר הרע?

קשה לי להבין

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 10:59 לינק ישיר 

יש לי שאלה ואם מנהלינו חושבים שאינה צנועה, לא אמחה שתמחקוה -

יש מבינכם מישהו שבאמת היצר שלו מתעורר באופן לא נשלט כשהוא שומע שירת אישה ושהתעוררות כפויה זו שונה בעיקרה מהתעוררויות יצריות אחרות?

בואו נגיד שגם אם כן, אולי המתעוררים הללו הם שצריכים להדיר רגליהם מן הציבור (האם נכלא את האנשים הישרים, כי יש סכנה ששודדים ואנסים יפגעו בהם?). אבל לגופו של עניין, האם באמת יש משהו בשירת נשים ויותר מכך בתפילת נשים שיש בו משהו מהותי השונה משאר דברים שעלולים להסיח דעתו של אדם מהתפילה?

מיימוני,
תודה על הציטוטים, יכול להיות שהם באמת עמדו בבסיס מילותיו של השיר העדין והיפה (בביצוע הפרברים, לא נשים...).

אתה אומר שהיום היו משתקים את חנה בתפילתה, ראה נא את האסון הגדול של השתקת חמישים אחוז מקולות התפילה הזכים והיפים בעמנו - עת לעשות לה'!!

ואפילו בלי לצאת מגדריה של ההלכה, האם באמת היסוד ההלכתי לעניין הזה הוא מוצק? הרי כולנו יודעים שההרחבה של האיסור לקרוא שמע לנוכח שירת אישה הורחב בהלכה הרבה הרבה מעבר לכוונה המקורית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 11:03 לינק ישיר 

שחרית,
מחברת השיר "החליל" (ע"פ שירונט) היא יפה קרינקין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 11:08 לינק ישיר 

שחרית

גם השאלה הזו, כמו השאלה של איקה, טעונה אשכול חדש.

איני יודע מה יענו חברי הפורום האחרים. אבל התשובה צריכה להינתן על מספר רמות.

א. האם מה שאסור הוא רק מה שמעורר את היצר באופן בלתי נשלט? האם מה שמעורר את היצר באופן נשלט כן מותר?

ב. אולי האיסור באמת נובע מחמת ההיזק לחלק מהאוכלוסיה? הלא זה בדיוק אחד מן העקרונות של ההלכה, ולא רק של ההלכה אלא של כל מערכת משפטית. שמתקנים תקנה, גם תקנה מגבילה, בגלל חלק מההמון, גם אם יחידי סגולה פטורים מבעיה זו.

ג. ההתעוררות שאנו חוששים מפניה אינה תמיד מודעת ומוכרת, גם אצל אדם שמתבונן בעצמו לזהות את הרגשותיו. יש רמות שונות של תחושה בתוך התודעה האנושית. שמיעת קול זמרה של אשה עלולה כנראה לגרום להופעת רגשות פסולים ברמה כלשהי.

עוד כתבת שהאיסור על קול באשה התרחב מעבר לכוונה המקורית. זה מעורר את השאלה מה היא הכוונה המקורית וכיצד היא הורחבה.

אני מסכים שיש איסורים רבים בציבור שלנו, ולא רק בעשרות השנים האחרונות אלא קודם, שנראים מופרזים. אבל איני יודע אם אנו מתייחסים לאותם איסורים.

עד כמה שאני יכול לשפוט מן הגמרא, הופעה של זמרת שתשיר שירים מרגשים, כגון שירי נשמה, צריכה להיות אסורה. זאת גם אם אישית אני יכול להצביע על שירים יפהפיים שמדברים אלי ובוצעו בידי נשים. (יש מקילים כאשר הזמרת כבר מתה ומדובר בהקלטה של קול ללא מראה).

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 11:16 לינק ישיר 

מיימוני,

אם תרצה שנשלול את כל מה שמעורר את היצר, הרי שנצטרך לשלוף את כל הקופאיות בסופרים ואת כל הפקידות בבנקים ואת כל המורות ואת כל האחיות בקופת חולים ואת כל נשות התקשורת ו...

ברור שבמגזרים מסוימים זה הכיוון, נדמה לי שמייציץ סיפר על יוזמה להפריד בין שעות קניה לגברים ולנשים בבתי מסחר מסוימים בירושלים.

השאלה היא כפולה:
1. האם זה מוסרי?
2. האם זה אפקטיבי?

על השאלה הראשונה לא אענה כרגע ואילו על השניה אבקש את תגובתכם. האם באמת במקומות שבהם יש הפרדה קיצונית, היצר עובד פחות שעות?

האינטואיציה שלי אומרת שבדיוק הפוך!!

אם מישהו מגיע לריגוש מיני משאלתה של הקופאית במרכול אם היה רוצה לרכוש גלידה במבצע, הרי שיש כאן איזושהי בעיה.
לא כן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 11:21 לינק ישיר 

ואני אומרת שמי שתוקפו יצרו הרע כשנשמע קול אישה שרה, הוא אדם שזקוק לטיפול נפשי!

'קול באשה ערווה',זה מדרבנן או מדאורייתא ?!-

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 11:40 לינק ישיר 

אגיב בקצרה על הנושא של יצה"ר וקול באשה ערווה על אף שהייתי מעדיף שהדיון היה נמשך באשכול אחר.

אישציפר ואיקה

בחז"ל בגמרא שהבאת לא נאמר שביטלו את היצר, אלא נאמר שנטלו את ה"טעם" מהדבר ההוא ונשאר רק בבחינת מים גנובים ימתקו, פרוש הדבר הוא שיש יצה"ר שנמשך בעקבות הנאה מה-"טבעי" ויש רמה אחרת של יצה"ר שנמשך מהנאה שמורכבת רובה מה-"דמיון",וגם בדברים כאלו יש ירידת הדורות.

אמשלום ושחרית

לדעתי יש היזק מיוחד וממילא איסור מיוחד בקול שירה של אישה, אחד הכלים שישנם ל"גברים" לחסום את עצמם מ"תאוות" הוא על ידי השלטת החלק השכלי או "הגברי"{קרי קשיחות} וכיבוי הרגש באותו הזמן ועל ידי זה יש פחות מעבר ליצה"ר.

בזמן שירה טבע האדם הוא לפתוח את לבו, ובדרך כלל האדם נמצא אז במצב של עידון רגשי והוא פחות בנוי להתגבר על מכשולות על ידי השלטת השכל, ולכן חז"ל אסרו ועשו סיג ליצה"ר בעיקר בזמן שירה כיוון שאז האדם נמצא במצב עדין ופגיע יותר, ופגיעה בזמן של התעלות היא גם פגיעה בהתעלות עצמה.

בענין השירה אגיב בהמשך...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 11:52 לינק ישיר 

הנגינה החסידית

(על פי הספרות החסידית ונגינותיה

http://www.daat.ac.il/daat/history/hasidut/hanegina1-2.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 11:57 לינק ישיר 

שחרית

את מצביעה על נקודה שכואבת לכולנו, כלומר האורתודוכסים הכותבים כאן בפורום.

רדיפת החומרות באה לידי ביטוי גם בצורה כזו. יש כאלו שמכנים אותה "חומייניזם", "טליבן" ושמות דומים.

וכמדומה לי שכבר הובא בפורום הפרדוקס שהצביע עליו בעל תשובה ירא שמים ועדין מידות: כל עוד היה חילוני, יכול היה לשבת ליד אשה באוטובוס בלי לחוש מאומה. עכשו, כשלמד הלכות, ישיבה כזו תעורר אצלו יצר הרע...

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 12:19 לינק ישיר 

מיימוני,
מענין שכבר הגמרא באותו מקום מזכירה את הענין הזה. (הסיפור על אביי) ומתרצת ש"כל הגדול מחבירו יצרו גדול הימנו", בכל אופן נראה לי שצריך קצת למדר יותר את הדיון כדי שלא יצא "מישמש".

איקה,
יצר הרע נולד בעקבות בחירת האדם בדרך רעה, הפסוקים שת הבאת מדברים על קין, ועל דור המבול שבחרו ברע, וסופם ידוע...
מובן שאני מסכים שיצר הרע עודינו בנמצא, אלא שאיני סבור שהוא גזירה נצחית. (עובדה שיש אנשים שהצליחו ומצליחים לאורך כל הדורות לגבור עליו)
בנוגע להיום הלכה למעשה אני חושב שבהחלט לא מוכח שתוקפו של היצר פג , הדוגמאות שאת הבאת בהחלט מחזקות (בצער) את חמשבתי זו.

שחרית,
למיטב ידיעתי תפילה היא ביטוי אישי בין אדם לקונו, איש לא רוצה ולא יכול להשתיק אותה...
שירה לעומת זאת פחות קיימת מזמן שבית המקדש קיים, והסוגיא בסוטה דנה בנידון וכן בענין שירת נשים. (המקור שם יותר מהותי לנושא מזה שהזכרת מברכות להבנתי)

אמשלום,
ואן כן מה הנפקא מינה? אם יש הסכמה שגבירה על הרע והמובילים לו הוא המטרה החשובה בחיים, לא משנה מה הביצה ומה התרנגולת , כל עוד אין אלטרנטיבה משמעותית וממשית אחרת, אין משנים, ולמיטב ידיעתי נכון להיום אין אלטרניטיבה אחרת . (למותר לציין שאני לא מדבר על תפיסות חרדיות קיצוניות שמפחדות מכל עלה נידף שיוצא מכיוון נשי, אלא על צניעות נורמטיבית בגדרי ההלכה בסגנון כפי שאני מכיר בהרבה מקומות.)

שבת שלום.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עיקר שירה בפה או בכלי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.