|
|
| נשלח ב-20/10/2004 22:59 |
|
| |
שלמה
הבאת כאן דוגמה לשימוש מניפולטיבי וחסר אחריות במקורות שמטים אותם איך שרוצים כאשר עוסקים בדיני נפשות!
יש דין שהבעל או האישה יכולים לכוף זה את זה לעלות לא"י. ויש מחלוקת בזה, אם זה גם בזמה"ז או רק בזמן הבית. אבל לא נאמר בשום מקום שאנשים מחויבים למסור את נפשם כדי לעלות לא"י או להחזיק בא"י, אלא שכשיש מחלוקת בין הבעל והאישה, שהאחד/ת רוצה לגור במקום א' והשני/ה במקום ב' , ההלכה קובעת איך להכריע בזה, ואם אחד מהם רוצה לעלות לא"י , אז ההכרעה היא לטובת זה שרוצה לעלות לא"י. ובלאו הכי כולם מסכימים שאם יש סכנה או שאין פרנסה, שאין כופין ע"ז. כיצד אפשר להוציא מזה מסקנות כל כך מרחיקי לכת?
כל זה שלא להזכיר את שאר גיבובי הדברים כמו החילוק בין רוב יהודי ורוב שאינו יהודי. על פי ההלכה אין חובה לציית לא לרוב יהודי ולא לרוב שאינו יהודי. אין גם חובה לנגב את האף על פי ההלכה.
מסתברא
העניין מטבעו אינו שייך לתחום ההגיון. מלחמת אחים פורצת כאשר השלטון מאבד את לגיטימיותו בעיני חלק מהנשלטים , אבל הלגיטימיות של השלטון הוא מלכתחילה עניין של הסכמה בין הנשלטים. אנשים מתונים ומיושבים בדעתם, מסוגלים להסכים על מנגנוני הכרעה. עם זאת, תמיד יכול אדם לשאול , למה דווקא היא זה שצריך להיכנע ולא השלטון. אבל אם הדברים מגיעים לידי כך עם כל משבר קטן, זה מעיד על בעיה עמוקה בתרבות הפוליטית. אנשים אמורים להחשיב יותר את קיומה של המסגרת המוסכמת. ושוב, השאלה מהי משבר קטן ומהי משבר גדול היא, כנראה, בעיני המתבונן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2004 23:23 |
|
| |
מייציץ,
אני חושב ששורש הבעיה היא פער השפה בין המונח ההלכתי 'פיקוח נפש' למדיניות הננקטת ע"י המדינה החילונית, והוא דו צדדי.
לא קברניטי המדינה וכנראה שגם לא רוב אזרחיה (ואף לא רוב יהודיה) יוצאים מנקודת מוצא שאסור לסגת מחלקים מא"י (במובן המורחב של המושג, מצפון ומדרום). דומני שהרב עמיטל אמר פעם שההבדל בינו לבין רבים בשמאל הוא שלגביו פינוי ישוב הוא מאורע עצוב שיש לבכות עליו ואילו לדידם זה ארוע משמח. אני לא בטוח שבעניין ההתנתקות למשל, לו היו קברניטי המדינה יוצאים מנקודת הנחה שהתפנות 'סתם' היא פסולה, התוצה היתה כמו שהיא בפועל. לקטגוריות ההלכתיות אין כל משמעות במדיניות החילונית.
הצד השני של הבעיה, הוא בעיני חוסר בשפה הלכתית רלבנטית למצבים כאלו. חלק מעולם ההלכה פוטר את עצמו מעיסוק בשאלות של מדיניות מתוך אי הכרה במשמעות ההלכתית של המדיניות. העולם הד"ל שנותן למדיניות משמעות, לא מסוגל להתמודד עמה בכליםפ ההלכתיים המקובלים. שהרי, האם רוב יהודי הוא מה שהיינו מגדירים כ'פיקוח נפש'? האם מצבה הכלכלי של המדינה או מעמדה בין האומות הוא 'פיקוח נפש'?
לגבי החובה ההלכתית לנגב את האף, הרי שלבטח התכוונת לומר שאין עדיין חיוב שכזה. בעצם, נראה שגם לא יהיה שהרי מדובר בנימוסי האומות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2004 23:32 |
|
| |
אם הרב מלמד רוצה להתבסס על הרמב"ן שיתבסס, אבל אין שום ראיה מהשולחן ערוך שהביא. לגבי מצוות כיבוש, כידוע הרמב"ם אינו מונה מצווה זו , כנראה מהטעם שזו אינה מצווה לדורות וכמו שכתב בשרשיו שאין למנות מצווה שאינה נוהגת לדורות.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2004 23:33 |
|
| |
להלן ציטוטים ממוסף השבת של מעריב אודות דעת מערכת הביטחון אודות סכנות אפשריות ח"ו כתוצאת מהתנתקות.
"לאחר הנסיגה רצועת עזה, כך מעריכים גורמים בצה"ל , תהיה חוות השקמים -ביתו ומבצרו של שרון- בטווח הפגיעה של טילי הקאסם.
מהתןכניות המפורטות שהכין צה"ל לקראת ההתנתקות, עולה כי הסכנה הנשקפת לחוות השקמים היא רק אחד מתוך 13 איומים ביטחוניים שיתעוררו לאחר ביצוע תוכנית ההתנתקות"
"...אולם לאחר ביצוע הנסיגה יוכלו החוליות להגיע ממש עד גדר המערכת ולשגר את הרקטות עמוק יותר לתוך השטח הישראלי"
"כפי שנחשף בעבר, הערכת אגף המודיעין בצה"ל היא שהנסיגה תשפר את באופן כללי את המצב הביטחוני באזזור רצועת עזה. אולם מתוכנית "אבן דרך" עולה כי צה"ל חושש, חושש מאוד, שההערכות האופטימיות יתבדו ושההתנתקות תביא דווקא לההרעת המצב באזור. בתוכניות אף נכתב כי צה"ל חייב להיערך לאפשרות שרצועת עזה תהפוך ל"ישות טרור, שאנרכיה שוררת בה"".
(עמיר רפפורט "קסאם על חוות השקמים" מוסף השבת של מעריב)
להמשיך ? או שזה מספיק ?
עכשיו אני מחכה לראות את אלה שטענו שההתנתקות תמנע שפיכת דמים, כמה יושר אינטלקטואלי יש להם, שיקומו למקרא הדברים ויאמרו "אכן יש דברים בגו", "אני חוזר בי ממה שאמרתי" "נקודה מענינת שדורשת התיחסות רצינית"...
[איקה, במיוחד ממך, לא כמו על ההודעה האחרונה שלי באשכול שלא הגבת עליה משום מה, ואנא בלי תשובות מתחמקות]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2004 23:34 |
|
| |
אני לא מצליח להבין מה הולך כאן.
מה ההתרגשות והביג דיל מכל הקריאות לסירוב הללו.
כשיש נושא שכואב מאד, אז מי שכואב לו מסרב. יש כאן קו אדום בעיני רבנים כאלה או אחרים (שאני אישית לא מסכים לו), וכל אחד כשמגיעים לקו האדום שלו - מסרב. זה הכל. מה ההיסטריה היללנית הזו?
בינתיים לא שמעתי שום דבר על קריאה לפגיעה במישהו, ואמנם יכול לקום אדם ולהסיק מסקנות כאלה, אולם האם בגלל זה לא יאמרו רבנים את דעתם? מבחינתם, אם יש חשש כזה, אז שבגלל זה לא יעשה ראש הממשלה את השחיתויות שלו.
ובאשר לקבלת מנגנוני הכרעה של הרוב, אני ממש לא מבין. יש כאן שלטון מושחת שלא נוהג לפי שום אמת מידה דמוקרטית. חבורת שקרנים ונוכלים (אגב, כולם כאלה) שדורשים ציות מכוח הנורמות שאותן הם עצמם רומסים.
לפי ההגיון הזה עלינו לוותר בכל דבר לפלסטינאים, שהרי השלום וחיי אדם הם ערך עליון. אז לענ"ד הרמה זה פשוט לא נכון. שני הצדדים יכולים למנוע מלחמת אחים, והתביעה מצד אחד לעשות זאת (אם הוא בכלל רוצה להילחם עם מישהו) היא אבסורדית. זה כמו לומר שצריך לתת לאסאד את הגולן כי הרי הוא לא יוותר בפחות.
מייציץ, מה היית עושה אם ראש הממשלה היה מורה לירות במישהו ברחוב. הרי בסך הכל זה אדם אחד, אז אין כאן עילה לצאת למלחמת אחים, או לעשות צעדים שיכולים להידרדר בכיוון זה. זה הרבה פחות מתאונות דרכים.
אם אתה לא מבין את ההבדל, אז שב ותחשוב לך בצד.
מי שיוביל למלחמת אחים, זו ההיסטריה הצדקנית של התקשורת המטומטמת שלנו (אמנם לא יותר מהציבור שצורך אותה), ושל עוד כמה אינטרסנטים, שאת הדיה לצערי רואים גם כאן. היא דוחקת את כל הצדדים לפינה.
למען הגילוי הנאות, אם בכלל צריך.
אני לא רואה שום בעיה עם הפינוי, ואני בהחלט בעדו באופן עקרוני. אני לא תומך ברבנים הללו ובדרכם, ולא נמנה על תלמידיהם.
מעבר לכך, אין לי שום ספק שיש רוב גדול בעם בעד פשרה טריטוריאלית, ואפילו קשה יותר מזו המתוכננת כעת.
יותר מכך, לענ"ד כל ההתנגדות כאן לא תעזור, שכן לאוסף סהרוריים חובשי כיפות סרוגות, בלתי מובנים לאף אחד מהציבור, אין כל השפעה של ממש על הציבור.
אלא אם הפלסטינאים יועילו 'להושיע אותנו' (לשיטת המתנגדים) מיד עצמנו גם הפעם, כמו בכל הפעמים הקודמות, ולסרב לקבל מאיתנו מתנת חינם (מדין לפני עיוור על 'לא תחנם').
אז למה אני מתרגז? כי אני סתם לא אוהב היסטריות ילדותיות שמתבססות על אי הבנות, התעלמות מהמציאות, ודמגוגיה. יש אנשים שהדבר חשוב בעיניהם והוא ערך עליון בעיניהם כמו טרנספר עבור עמוס עוז ושאר שטופי המוח שלו. ומה עם מלחמת אחים?
ייתכן שזה לא דומה (ואכן כך אני חושב, שזה באמת לא דומה, והסברתי זאת בתחילת האשכול), אולם זה מה שהם חושבים. ניתן לנסות לשכנע אותם בנקודה זו (ספק אם ניתן גם להצליח בכך), אולם זה נשמע טפשי למדיי להתעלם מכך שנקודה זו מצויה ברקע, ולהתלונן עליהם שהם גורמים למלחמת אחים.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2004 23:38 |
|
| |
מיכי
לגבי ההיסטריה היללנית,אם התכוונת אלי, התיחסתי להצדקה למלחמת אחים שהועלה באשכול זה ממש (הנך מוזמן לגלול כמה דפים אחורה). בנוגע לסרבנות, כבר כתבתי שאין לי התנגדות, אלא שאני חושב שאין המדובר כאן בסוגיא מצפונית באמת.
לגבי רמיסת הנורמות על ידי השלטון , לא ברור לי על מה אתה מדבר. ככל הידוע לי תהיה הצבעה בכנסת וכל ההחלטות בעניין התקבלו ויתקבלו בהתאם לסמכויות שהחוק מגדיר לכל רשות. יתכן שנעשו דברים שהם לא אתיים , אבל זה מוגזם מאד לדבר על רמיסת כל הנורמות. גם העסקנות וקבוצות הלחץ של המתנחלים לא בדיוק תואמים לכללי האתיקה.
וזו גם התשובה ליתר דבריך. יש כאן מנגנון הכרעה מסויים שכולם יודעים מתי הדברים נעשים במסגרתה ומתי לא.למיטב ידיעתי, לא נעשה ולא ייעשה כאן שום דבר שאינו בהתאם למנגנון הזה.
תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 20/10/2004 23:48:15
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2004 23:51 |
|
| |
ועוד משהו. מכיוון שכולם מסכימים שיש מצבים שבהם יש הצדקה למלחמת אחים, הרי שימני אנליטי יכול לטעון שאין שום דרך להוכיח שלא הגענו למצב הזה, אבל שמאלן סינתטי מבין שזה מוגזם מאוד ודו"ק.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2004 23:54 |
|
| |
ולהערתך לדברי בנוגע לתאונות דרכים, התייחסתי להשוואה המקוממת של האינתיפאדה לשואת יהודי אירופה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2004 00:14 |
|
| |
(אם אתה מדבר עלי, לא השוותי בין השואה למלחמת אוסלו. בדיוק להיפך, ביטאתי את התסכול האינסופי שלי מזה שגם האירוע המקסימליסטי של השואה לא הצליח להביא את היהודים להודות בכך שרוצים להרוג אותם לשמה ולא לשם השגת מטרה, וע"ע כיבוש, מדינה פלשתינית, ושאר ירקות העונה)
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2004 00:19 |
|
| |
מייציץ,
ברור לשנינו שמה שמניע את ההשקפה של הרב מלמד ודעימיה היא ההשקפה המולבשת על ההלכה, ולא להיפך.
ובכל מקרה, למען הגדיל תורה והאדירה:
א. כאשר שאלתי פעם איזה 'מרכזניק' במה זכה הרמב"ן בדין 'כיבוש' שכל כך חמור שלא לסבור כמותו, נעניתי בהתלהבות: הרמב"ן!!! מי לנו גדול כהרמב"ן?....
את היסוד הרמב"ני הטביע הרצי"ה קוק.
ב. לגבי השמטת מצוות ישוב הארץ ע"י הרמב"ם, הרי ברי שלא ניתן ללמוד מכך דבר, שהרי הרמב"ם לא השמיט במשנה תורה את דיני הכפיה לעלות לארץ או האיסור לעזוב אותה, אף בזה"ז, כלומר זוהי מצווה.
הראי"ה קוק אף הפליג וטען שהרמב"ם לא מנה את מצוות ישוב הארץ כיוון שהיא כוללת את כל התורה כולה (ובידוע שיש שיטה שקיום מצוות בחו"ל הוא רק משום 'הציבי לך ציונים').
כמו כן, דומני שאחד האחרונים (דומני שזה האבני נזר) טען שהרמב"ם משמיט מצוות שכלולות לעתים במצוה אחרת על דרך של אמצעי ומטרה, ולכן מצות ישוב הארץ כלולה במצוות 'החרם תחרימם' שהוא האמצעי למטרה של ישוב הארץ.
ג. לגבי השו"ע - הרי שהוא כן הביא את דין 'נכרים שצרו' שמחללים עליהם שבת. דומני שהר"ש ישראלי בנה את האיסור להחזיר שטחים על שו"ע זה.
אני חושב שמי שנתן לסעיף זה את האינטרפרטציה הזו היה הרבי מחב"ד, ולשיטתו זה לאו דווקא בא"י אלא בכל אתר שיש בו יהודים (ע"ע קרבות חב"ד-שחורים בקראון הייטס).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2004 00:20 |
|
| |
אם כך, לא אמרתי כלום. ועם זאת איני מסכים גם לדבריך האחרונים.
(התגובה מיועדת לשלמה, כמובן)
תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 21/10/2004 0:20:38
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2004 00:41 |
|
| |
ממללא
ב. מהשמטת הרמב"ם ניתן ללמוד לכאורה שהפסוקים הספציפיים שמדברים על כיבוש הארץ אינם מתפרשים כמצוות עשה לדורות , אלא כציווי לבני דור המדבר. עם זאת, אין זה סותר לדין כפייה ולאיסור לצאת מא"י , שיכול להיות שהוא מדרבנן או שנגזר מרוח התורה שמדברת על חביבות א"י וכדו'.
העניין הוא שיש לנו מקור בש"ס לדין כפייה ולעוד כמה מצוות הקשורות ליישוב א"י, אבל אין לנו מקור לכך שיש לנהל מלחמה כדי לכבוש את ארץ ישראל, חוץ ממה שנצטוו על כך בני דור המדבר וזה יסוד רעוע ביותר לבנות על כך בניין שכזה.
לבד מזה שיש לפקפק הרבה גם אם נקבל שיש מצוות כיבוש בזמה"ז, האם זה אומר שאין לנהל מדיניות ותכנון אלא בכפוף לעיקרון שבשום מצב ובשום תנאי לא זזים מסנטימטר מא"י . זו מסקנה מוגזמת מאוד שבקושי נתמכת במשהו (והרי שלמה המלך מסר עשרים עיירות לחירם מלך צור). אמנם יתכן שאינה נדחית בפני פיקוח נפש דיחיד , אבל אין זה אומר שאינה נדחית בפני שיקולים אחרים.
בקיצור, אם רוצים, אפשר לסובב הרבה אצבעות ולהוציא כל מיני מסקנות , אבל בולט כאן היעדר אחיזה של ממש במקורות מבוססים.
ג. שוב, התייחסתי לראיה שמביאים מהדין שאפשר לכפות , שהוא בסך הכל כלל הכרעה בויכוח שבין האיש לאישתו , יש עוד דיני כפייה כאלה שכלל אינם קשורים למצוות יישוב א"י. לגבי נכרים שצרו וכו' אין זה דווקא בא"י אלא הוא הדין לקראון הייטס וממילא לפי ההגיון הזה יש לומר שיש חובה על היהודים הדרים בקראון הייטס לכבוש אותה. (ויש להתפלא על המתעלמים ממה שאומר הרמ"א בסעיף שלאח"ז "ומ"מ הכל לפי העניין")
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2004 00:51 |
|
| |
אם יש שימוש מוזר של מאן דהו במושג הלכתי זו ההעלאה של פיקוח נפש כעומד מול יישוב הארץ, ראה מאמר הרב אבינר להלן. לדעתי ברור שהדיון בכלל לא מתחיל כי השיטה של ויתור לתוקפן היא אבי אבות הגרימה לפיקוח נפש.
מאת הרב שלמה אבינר
שאלה:
האם יש להתעקש להישאר בארץ ישראל במקומות מסוכנים, הרי פיקוח נפש דוחה את כל התורה כולה, גם מצוות גדולות וקדושות?
תשובה:
איני יודע מי הראשון שהמציא שאלה זו. זו שאלה חדשה, שלא נשאלה מעולם במהלך הדורות. לא תמצאו את שאלת מסירות-נפש על ארץ ישראל לא בתורה ולא בתנ"ך, לא במשנה ולא בגמרא, לא בראשונים ולא באחרונים. רק בזמן האחרון, המציאו את השאלה הזאת.
במשך כל הדורות מסרו יהודים את הנפש על ארץ ישראל וזה היה מובן מאליו שכך מתקיימת המצווה. כמובן, לא הכריחו. אי אפשר להכריח אדם על דבר כזה, אך מי שעשה זאת, הסתכלו עליו בהערכה גדולה מאד, וכל אחד השתוקק להגיע לזה. למשל הרשב"ש, רבי שלמה בן שמעון, (בנו של הרשב"ץ, רבי שמעון בן צמח דוראן) פוסק שאם העליה לארץ מסוכנת, מי שיעלה יעלה ומי שחדל יחדל (שו"ת הרשב"ש ס' א). אין מכריחים אותו, אך מעולם לא הורו שלא יעלו לארץ. עליה לארץ תחת סכנה או התיישבות בארץ תחת סכנה, אינן המצאה של הדור שלנו. תמיד היתה מצוות יישוב ארץ ישראל כרוכה בסכנה, גדולה לאין ערוך מזו של עכשיו.
מעולם לא שמענו מאיש, שארץ ישראל אינה צריכה מסירות נפש. משפט זה אינו נכון. אך גרוע מזה, הוא מאד מסוכן כי הוא מחליש. אדם המוסר נפשו, ואז אומרים לו: עוון בידך. אדרבה, יש לעודד אותו, לחזק אותו ולשבח אותו. הרי מסירות נפש היא המדרגה היותר גבוהה.
לכן מי שהמציא את הרעיון הזה, צריך ליתן את הדין.
בספר הכרוזים של רבנו הרב צבי יהודה "להלכות ציבור", יש מכתב לחברי הקיבוצים שבמזרח הכנרת, תל קציר, האון, עין גב ועוד, מחודש אדר תשכ"ז, חודשיים לפני מלחמת ששת הימים. האויב הסורי היה מפגיז, ובכל זאת הם יצאו לחרוש תחת הפגזה, עם טרקטור משוריין. רבנו כותב להם: כל עצמותי תאמרנה! אני אתכם יקרים קדושים. לאנשים חילוניים הוא קורא: קדושים! אכן , מצווה מקדשת, כנוסח הברכות: אשר קדשנו במצוותיו. מצווה קטנה - מקדשת קצת. מצווה גדולה מקדשת הרבה. מצווה גדולה כמצוות ישוב הארץ בתנאי מסירות נפש - מקדשת את האדם הרבה מאד. מובן מאליו שקיום מצווה אחת אינו פותר מקיום מצווה אחרת. אך מאידך, אי קיום מצווה ב' אינו מונע מצווה א' מלקדש אותו. רבנו מתלהב ומכנה אותם "קדושים"!
זהו מושג בסיסי שעל ארץ ישראל מוסרים את הנפש. בכל זאת, יש שאלה כאילו הלכתית: כל ילד יודע שמסירות נפש היא על שלוש עבירות: עבודה זרה, גילוי עריות ושפיכות דמים; וכן בשעת הגזרה. ארץ ישראל אינה מופיעה ברשימה. אין כאן שאלה כלל. יש לפעמים התנגשות בין מצוות ויש הכרח להכריע. אם יש ברירה בין "ונשמרתם" לבין סירוב לעבוד עבודה זרה, הימנעות מעבודה זרה יותר חשובה. זה קורה לפעמים. זו התנגשות מקרית, הזדמנותית. במדינתנו המחודשת, לא קיימת התנגשות כזאת. אין כאן התנגשות מהותית. יש להשתדל עד כמה שאפשר שלא תקרה. ודאי שיהודי לא ייגש לנוצרים ויצהיר: זִרקו אותי לאש, כי לא אנשק את הצלב. זו הסתכנות לשווא. אדרבה, נוס, ברח כל עוד נפשך בך!
אבל מארץ ישראל, אין נסים ואין בורחים. אדרבה, נכנסים לתוך מסירות הנפש. כי זו מהות מצוות יישוב הארץ להיות כרוכה בסכנה. כי לצערנו "ישא גוי אל גוי חרב". לעתיד לבוא "לא ישא גוי אל גוי חרב ולא ילמדו עוד מלחמה". אך עוד לא הגענו לעתיד לבוא המאושר הזה. בינתיים, כל עם עלי אדמות היושב בארצו ובמדינתו, חייב לעמוד על נפשו מפני אויביו ושונאיו הרוצים לבלוע אותו חי.
לכן, מצוות יישוב הארץ כרוכה מהותית במסירות נפש, ובמיוחד מצוות מלחמת-מצווה. התורה לא הבטיחה שיהיו נסים במלחמה. אנו מאמינים בנס, אנו שמחים על הנס, אך איננו סומכים על הנס. לכן, כותב הרמב"ן בפירושו על התורה, שהתורה צוותה על אנשי המלחמה להתפקד ולהתארגן, כי היא לא תסמוך על הנס. במלחמת רשות, יש פטורים מגיוס שמא ימות. בצבאות דוד היו כותבים גט כדי להציל מכבלי עיגון וייבום.
כאשר התורה צוותה על מלחמה, בכך היא גם צוותה על מסירות. אין צורך לכתוב זאת, כמו ביחס לעבודה זרה, לגילוי עריות ולשפיכות דמים, כי במלחמה זה חלק מן המציאות.
משל למה הדבר דומה, כותב מרן הרב קוק, למצווה להוציא להורג חייבי מיתות בית דין, ואין אומרים שפיקוח נפש דוחה את המצווה כי זו עצם מהות המצווה לדון אותו למוות. וכן מהות מצוות מלחמה כורכת את האדם בסכנה. כי בינתיים "אדם לאדם זאב", וודאי עם לעם זאב.
לכן כותב הרמב"ן שמצוות יישוב הארץ כרוכה במלחמה (מצוה ד' לנוספות לספר המצוות לרמב"ם), ונכנסים עבורה למסירות, וכמו כן נכנסים למסירות עבור עלייה לארץ ועבור ישיבה בארץ. שהרי המלחמה אינה מצווה עצמית, אין לנו אידיאל של מלחמה, אלא יש לנו אידיאל של שלום, המלחמה היא כדי להבטיח שליטתנו על ארצנו. אם כך, גם העלייה וגם ההתיישבות שומרות על ארצנו. אם אף אחד לא יעלה ואף אחד לא יתיישב, לא נוכל לאחוז בארצנו.
מסיבה זו, במהלך כל הדורות, יהודים עלו לארץ בסכנה. כל מיני יהודים: ספרדים, אשכנזים, דתיים, חילוניים, ציונים וחרדים. זה היה מושכל ראשון, ואדם לא שאל על כך.
ודאי, יש מי שמפחד. אכן, אנו רק בני אדם, ולפעמים מפחדים גם במלחמת רשות, מי שמפחד אינו מתגייס. איננו לוחצים על איש, ואיננו עורכים לו מסדר בזיון. אך שלא ימציא אידיאולוגיה של פחד, וימציא תורה חדשה שמצווה לפחד, ויחל לשכנע את הזולת לפחד. התורה אסרה לפחד! כאמור איננו מלאכי השרת. יתכן שלפחדן יש מעלות רבות, אך שלא יוציא מפיו משפט שיש לוותר על חלקי ארצנו הקדושה, מחשש סיכון. זו אמירה נוראה! אמירה חדשה שלא היתה ולא נבראה מעולם!
מי היה מעז לומר כזאת למשה רבנו ויהושע בן נון, לשופטים ולמלכים, לבר-כוכבא ולחשמונאים?! לביל"ויים ולחרדים שיסדו את פתח-תקוה ומאה שערים, ובנו שכונות מחוץ לחומות?! היו לועגים לו ובזים אותו!
זו אמירה נוראה ואיומה! אתה מפחיד אנשים, אתה ממיס את לבם במלחמה!
אחרי מלחמת יום הכיפורים, חבר שלי שגר בגולן, היה יוצא יום יום לשקם את המטעים, תחת סכנת הפגזה. אמר לו רב: אתה עובר יום יום על "ונשמרתם". נשברה רוחו ואמר: "חשבתי לעשות מצווה גדולה והנה אומרים לי שאני עושה עברה גדולה, אם כך אחדל". הלך לשאול את רבנו הרב צבי יהודה שהשיב לו: "ודאי, מצווה גדולה".
חזק חזק ונתחזק, בעד עמנו ובעד ארצנו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2004 01:10 |
|
| |
מייציץ,
ראשית, אני עושה הפרדה בין תלמידי הרצי"ה קוק לבין רבנים אחרים בתוך המחנה. הראשונים, יוצאים מנקודת המוצא שאנו כעת בתקופה מיוחדת של שיבת ישראל לארצו, ולכן החילוק בין 'דור המדבר' לדורות אחרים מעומעם (וראה את דברי הרב אבינר שהביא שלמה).
חרף זאת, יש רבנים שאני משוכנע באופן אישי שהם משוכנעים שהעמדה שלהם היא הלכתית גרידא. למשל הרב שפירא אינו תלמיד של הרצ"י והשפה שלו למדנית-הלכתית והוא לא יערב מה נימוקים 'גאוליים'.
לגופו של עניין,
נזכרתי ששמעתי בימי אוסלו העליזים שיעור מהרב אריה שטרן, ראש מכון הלכה ברורה ור"מ ישיבת מרכז הרב (תלמידו ובן חוגו של הרב שפירא) והטענה שלו הייתה שלפי הרמב"ם מחמת מצווה היא "מלחמת שבעה עממים, ומלחמת עמלק, ועזרת ישראל מצר שבא עליהם", כלומר, כל מלחמה נגד צר שבא על ישראל בתואנה שהיא יש לה דין של מלחמת מצוה (בניגוד למלחמה יזומה של הרחבת גבולן של ישראל). לכן, על כל תביעה לויתור על שטח שמוחזק ע"י ישראל יש דין של מלחמת מצוה, וממילא אין להסכים עם הויתור ואין מקום לטענת פקו"נ.
ואם תאמר - כל הלכות מלכים הם הלכתא למשיחא, הרי שברמב"ם עצמו אני מסופק אם אפשר לבסס את הדעה הזו (וגם כאן, יש ספרות הלכתית רחבה ומבוססת שמקנה למשל למדינה דין של 'מלך' וכו' - הראי"ה קוק בשות' 'משפט כהן', ספרי הרבנים הרצוג, ישראלי, גורן ועוד).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2004 10:20 |
|
| |
ברשותכם, אם לחזור כמה הודעות אחורה, חפצתי רק להצביע על בלבול מונחים מסויים, שהוא מסוכן ומטעה (ונובע מהתעמולה הנובעת מכלי התקשורת, לע"ד):
אין בין סירוב\סרבנות לבין מלחמת אחים ולא כלום.
סירוב אישי למלא כל פקודה הוא לגיטימי. אם הפקודה היא בלתי חוקית בעליל (כזו שדגל שחור של אי חוקיות מתנוסס עליה, כהגדרת בית המשפט), הסירוב הוא לא רק חוקי, אלא גם חובה חוקית של המסרב. כל סירוב\סרבנות אחרים הם לגיטימיים, ובלבד שהמסרב מוכן לשאת בתוצאות החוקיות של סירובו, כלומר לשבת בכלא וכיוצ"ב. אין נפקא מינא, לעצם העניין, אם הסיבה לסירוב היא פוליטית, ואם היא באה מימין או משמאל, או אם היא סתם סכסוך שלו עם המפקד (אם כי אנחנו, באופן סובייקטיבי וביננו לבין עצמנו, נקבע עמדה, נתמוך או נתנגד, בהתאם לדעתנו), התוצאה החוקית היא זהה.
אם סירוב לפקודה בשל פסק הלכה של רבנים הוא גם חוקי, ידונו בתי המשפט. יש לקוות שהם יגלו סובלנות רבה יותר לתופעה זו מאשר לתופעה של הפציפיזם, למרות הדמיון הרב ביניהן מבחינת האמונה והלהט האידיאולוגי. אולם, בכל מקרה, הוא לגיטימי.
חברה נאורה ודמוקרטית יכולה להכיל סרבנות, ולע"ד אף להתגאות ולהתנאות בה.
אי הסובלנות כלפי סרבנות היא חלק מהעבודה הזרה של אידיאולוגית השירות בצבא במדינת ישראל, ואחד הגורמים העלולים להצטרף לגורמיה של מלחמת אזרחים ("מלחמת אחים" הוא מושג טעון, חלק מהמערכה הדמגוגית המתלהמת). מה שבעיקר יביא למלחמת אזרחים הוא הוראה לאזרחי המדינה ולתושבים היהודיים של השטחים הכבושים להתנגד להוראות הצבא והממשלה, השימוש באמצעי לחימה שנאגרו במשך שנים כנגד צה"ל, והתנגדות להליך הדמוקרטי (עד כמה שהוא כזה) של מדינת ישראל. הנסיון לקשור בין הסרבנות לבין תופעות אילו הוא אחיזת עיניים, מתוך כוונה להקנות מימד אידיאולוגי נוסף למלחמה שבשער, משל הלגיטימיות של הסרבנות תכשיר גם את השרץ של המרד.
אפשר להסכים, אפשר להתנגד, אך את העובדות כהוויתן צריך לראות.
 |
|
|
|
|
|