|
|
| נשלח ב-21/10/2004 23:13 |
|
| |
באבא,
אני מנסה להיות סבלנית...
נישטאיך כתב בתשובתו לעיל אלי כך:
"יפה, אין זה שונה מהמאמר "אלמלא מוראה של מלכות איש את רעהו חיים בלעו (אבות פ"ג מ"ב), אך גישה זו אינה מצדיקה שיתוף פעולה וקבלת תפקידים ."
עכשיו תסביר לי למה הוא מתכוון? ותבין איך זה קשור לשאלתי על ריב"ז
קאפיש?
קדימה נתקדם.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2004 23:20 |
|
| |
צודקת, טעיתי, לא קראתי את כל המלל.
ואני עדיין מבקש (!) את תשובתך...
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2004 20:41 |
|
| |
איקה,
לא הבנתי את הערתך להודעתי. דווקא הרושם המתקבל הן מהגמרא והן מהתוספות במקום, אין מדובר במלכות "עתיקה" ולא רלוונטית כי אם בדרך חיים מלאה (מלכות "רומי"/נצרות מול מלכות "פרס"/איסלם?) ועל נקודת השיפוט של כל אחת ואחת ב"סוף הדרך".
מה שניסיתי להוציא מהציטוט הוא את היחס השווה לשתי מלכויות שונות שבתפיסתנו מוגדרות בצורה שונה לחלוטין. מצד אחד, מלכות רומי - מחריבת בית המקדש, אחת הטובחות הגדולות בהסטוריה, ומצד השני - מלכות פרס, בונת בית המקדש, מעניקת האוטונומיה היהודית בתקופת בית שני (ובל נשכח את סיפור המגילה, הטובחת הגדולה בפוטנציה).
אולם, היחס שלנו לאישים בהסטוריה כדוגמת זרובבל, עזרא ונחמיה, הוא שונה לחלוטין לאישים כדוגמת רבן יוחנן בן זכאי והאחרים שהוזכרו בראשית האשכול. מדוע אלה זכו לנימת ביקורת של "מטעם" ואלו לא?
האם מבחן ה"תדמית" של הממלכה השלטת הוא הקובע?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2004 20:56 |
|
| |
שמוליק,
אם הבנתי אותך אתה מבין מפרש את נושא ה'מלכות' לפרטיו.
אני דיברתי על 'כלל' - עיקרון הפרדת דת ממדינה שמשתמעת מאימרתו של ר' שמעון בן לקיש כשהוא מזכיר את מלכות אדום כסמל לרשות באשר היא
כשהסתמכתי על דבריו בדבריי:
היחס הדו משמעי לכל נושא האדם והרשות- מובע בחריפות במאמר במדרש רבה, בפרשת בראשית,אשר בה נאמר בסיום מלאכת בריאת העולם: "וירא ה' את כל אשר עשה והנה טוב מאוד"
ועל זה אומר הגברא רבה ר' שמעון בן לקיש :
"הנה טוב - זו מלכות שמיים, והנה טוב מאוד – זו מלכות אדום"
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2004 09:54 |
|
| |
איקה,
הרושם שלי הוא שלקחת ויכוח/דיון כללי בנושא היחס למלכות והפכת אותו לנושא אקטואלי כ"הפרדת דת ומדינה" בכוח ובאילוץ.
נראה שהמשותף לכל אותם דיונים (ר' יהודה/רשב"י, רבן יוחנן/קנאים וכו') הוא נקודת ההכרעה בין תקופת שלטון וריבונות יהודית לבין תחילת נקודת הגלות. כל אותם אירועים מציינים את הדיונים הפנימיים של תחילת הגלות הארוכה ואת המעבר משלטון שאומנם הינו דתי ותורני מלא (דת ומדינה מחוברים) אבל בעיקר - שילטון אוטונומי, לשלטון חיצוני, עוין לפי ההסטוריה הקצרה שלו (אבל מצד שני, סוף סוף מישהו שיודע לנהל, תראו אלו גשרים ושווקים הצליחו לבנות בתקופה קצרה, 1000 שנים של שלטון יהודי לא עשו כדבר הזה...).
הייתה זו התקופה בה התחילה להיווצר "תורת הגלות" ודרכי ההנהגה והפעולה תחת שלטון עוין, ולענ"ד זהו הקונטקס בו צריכים הדברים להילמד. ההפרדה איננה בין דת למדינה, כי אם בין מדינה ריבונית למצב של חוסר מדינה.
רבי יהודה ורבן יוחנן מסמלים את ההשלמה עם המצב, עם הנסיון להציל מה שאפשר ולנצל את המצב הנוכחי עד כמה שניתן. להסתכל על הטוב ולהסתגל לרע.
רשב"י, רבי עקיבא, מסמלים את הצד שאינו מסוגל להשלים בצורה פאסיבית עם המצב ומנסה לשנותו, אם באמצעות מרד כללי, אם באמצעות מרד אישי - הנתקות מהחיים הטבעיים ויחס ביקורתי לכל מי שממשיך לטוע עצים ולחיות חיים נורמליים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2004 10:03 |
|
| |
שמוליק,
הרי זו גדולתה של תורה, שהפוך בה והפוך בה - עומקים עמוקים עמוקים.
רבי עקיבה איננו מסמל לדעתי חוסר פשרה במובן עליו הצבעת - אלא הנסיבות בהן מסר נפשו היו כאלה שמחייבות "חסיד" למסור נפשו על אף שאין זה מעיקר הדין.
ובמקרה של רבן יוחנן, אין על מה למסור את הנפש וממילא אין מדובר על סיטואציה בה אדם אמור למסור נפשו, ועליו לבחור בחיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2004 12:10 |
|
| |
איקה,
כנראה שגם בכך אנו חולקים... אני מעדיף את הגירסא המצמצמת והמתוחמת על פני הגירסא המכלילה והמרחיבה, לטעמי, חולשתו של ספר חוקים נמצאת באפשרות לפרשו בכיוונים מנוגדים ובהטייתו האפשרית לנקודת ההשקפה של מפרשו...
שאלת מסירת הנפש בסיטואציות שונות הינה בעייתית בהגדרה ובעייתית עוד יותר בשלב המימוש, מספיק לקרוא את התמיהות הרבות הנכללות במעשי מסירת נפש מסויימים ואת התמיהות ההפוכות על מעשי המנעות ממסירה שכזו במקרים אחרים כדי להבין שאין זה חלק מהדיון. הזכרתי את רבי עקיבא בהיותו אחד הדוחפים למרד בר כוכבא ולא כחלק מהיותו מעשרה הרוגי מלכות.
את מעשיהם של אותם מנהיגים אנו בוחנים ברטרוספקטיבה ולפי מבחן התוצאה. כיצד היה נשפט בעיני ההסטוריה רבן יוחנן בן זכאי לו הקנאים היו מצליחים להסיר את המצור על ירושלים? כיצד היה נזכר לו הרומאים לא היו מקיימים את ההסכם עליו חתמו ופונים להרוס את יבנה מיד אחרי שסיימו לכלות את זעמם בירושלים? האם היה נשפט כ"הוזה" או כ"חוזה"?
נקודת המתבונן והשקפתו גם היא משליכה על השיפוט - ראי את הפיחות במעמדו של בר-כוכבא מתקופת הגלות לתקופת הפוסט-ציונות...
ואגב, אני מוחה על קביעתך. ריב"ז מסר את נפשו בצורה ממשית כאשר חתם על ההסכם מול הרומאים. רענני את זכרונך בסיפור יציאתו מירושלים...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2004 09:54 |
|
| |
תגובתה של איקה (שנחסמה משום מה):
שמוליק?
למה אתה קורא ספר חוקים? לתורה? התורה איננה ספר חוקים, התורה היא עקרונות הצדק האלוהי. כך שפירוש הפרטים ניתן לראיה בכיונים שונים אולם העיקרון נשאר עיקרון שממנו מתפצלים הפרטים. וזהו הכלל לגבי המלכות, שהיא זאת שתובעת דקיון של בריות אך ורק היא, מסוגלת לפתור את בעייתיות החיים המשותפים בין בני אדם שכיוון מגמותיהם שאיפתם ורצונותיהם שונים כל כך איש מרעהו, לאדם אין לצפות ממלכות שמיים שהיא תדאג לדקיון/'משפט' בחברה שמורכבת מ בריות שונות עם אינטרסים מנוגדים. למשל בין אדם ששואף לעשות טוב, לבין אדם ששואף לעשות רע. מטרתה החברה היא לשאוף לחיים חברתיים תקינים.
אנו איננו עוסקים בספקולציות מה היה קורה אילו, העיסוק הוא במציאות החכם המדובר, במקרה זה רבן יוחנן בן זכאי המציאות כפי שהבין אותה בשכלו, עם מכלול נסיבותיה . שהוא הבין שיביאו בהכרח לתוצאות אותן הוא צופה, בבחינת מה שיהיה ראוי להיות . מתוך ראייה מפוכחת של החכם את המציאות וידיעת תוצאותיה, החכם אינו אמור לשפוט את עצמו בדיאבד לפי התוצאות, הוא בטוח בצדקת דרכו, וזה הביטוי שדרכו החכם הוא זה שיודע מה האל מצווה עליו לעשות ואיך לנהוג הקריטריון הוא הדרך ההלכתית שמתאימה לסיטואציה בה האנושות נמצאת – זאת היהדות החיה. ועליו להיות בטוח שבנסיבות המציאות הדרך בה הוא נוקט זו הדרך ההלכתית שאותה הוא רואה כקריטריון היחיד לבחירת 'פסיקתו' רבן יוחנן בן זכאי בחוכמתו ידע את אשר יהיה ולכן הוא גם החליט שנסיבות המציאות הנתונות אינן עניין של מסירות הנפש במובן של מוות ממשי – למות , ולא כמו שאני מבינה ממך כי עצם היציאה היא מבחינתך 'מסירות נפש' ופירוש זה הוא גם לגיטימי בעיניך.
וזה אולי ההבדל הגדול בין אישיותם של רבן יוחנן בן זכאי שלקח אחריות מלאה על מעשיו, בזה ששפט נכון את המציאות וידע להתאים אותה הלכה למעשה בהתאם לעקרונות התורה בבחינת מה מחייב אותו בעבודתו כלפי ה' באותה המציאות ןלפי זה נהג כמנהג משנת חסידים
לעומתו בר כוכבא היה אישיות עם נפש 'פגומה' הרבה מידות רעות – שהן למעשה אלה שמהוות מחיצות בין בהירות השכל/ה לבינו – אלה האספקלריות המלוכלות – והם העוונות שבסופו של דבר שהביאו למותו בר כוכבא אף פעם לא היה 'גדול' ולכן גם לא חל פיחות במעמדו.
אולי באמת תן לנו תמונה כמו שהיא נראת לך בסיפור יציאתו של ריב"ז את ירושלים.
ולסיום, כותרת האשכול היא "חסיד מטעם" ושוב אם נחזור לסיכומו של נישטאיך נבחין שהוא כביכול רואה בגידה בהתנהגותו של ר' יהודה, ועל כך אני מתקוממת.
איקה
תוקן על ידי - שמוליק_ג - 25/10/2004 9:55:29
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2004 11:34 |
|
| |
איקה,
אחלק את תגובתי למספר נקודות שהוזכרו בתגובתך:
א. "הפוך בה והפוך בה דכולה בה"
באיזו נקודה תשימי את הגבול ותכריזי - עד כאן? מילה היא אחד היסודות החזקים בטבע - ניתן להוכיח כמעט כל דבר על ידי מילים, בזה למעשה גם טמונה חולשתה של המילה.
מהו הגבול בין "וורט" שבגרסתו הקיצונית לוקח מילים ומנתק אותם מההקשר בהם נאמרו, לבין חקירה שיפוטית ומוגבלת המסתמכת על מירב הפרטים הידועים על הנושא הנלמד, והציטוטים הרלוונטיים המהווים את אבני היסוד שלו.
הטענה שלי היא שהפיכתך את הנושא הזה כמציין דרך עבור נושא "הפרדת דת ומדינה" קרובה יותר לתחום הוורטים.
ב. היחס למלכות
אחד המאמרים הבסיסיים המניחים את יסודות היחס למלכות הינו המאמר שהובא לעיל: "רבי חנניה סגן הכוהנים אומר, הוי מתפלל בשלומה של מלכות - שאלמלא מוראה, איש את ריעהו חיים בלעו" (אבות פ"ג מ"ב). (גם רבי חנניה היה בתקופת החורבן, וגם מאמרו נאמר בתקופת מלכות "אדום").
גם בהבנת דבריו ניתן לנקוט בשתי גישות מנוגדות:
הגישה המכלילה: מותר השלטון, החוק והסדר על האנרכיה, ואיננה מקדשת את המלכות הרלוונטית עצמה (ומצד שני, גם מלכות "רשעה" נכללת תחת אותו קריטריון כל עוד הסדר רב על האנרכיה). תחת גישה זו יש לעיין האם השיתוף במוסדות השלטון מושחתים הוא אסור לחלוטין, דיעבד או לכתחילה.
הגישה המצמצמת: המלכות הנוכחית הינה מלכות שיש להתפלל עליה ואליה (ולכן יש לבחון אמירת "הנני מוכן ומזומן" לפני אמירת מי שברך ל"קיסר פרנץ יוזף ירום הודו"...), ומתוך כך אין גם שום מניעה להיות שותף במוסדותיה לכתחילה.
הגישה שהתקבלה (לפחות לפי הידע המצומצם והמועט שלי) היא שילוב בין שתי הגישות, כאשר בתקופות שונות הושם דגש על קצה שונה, ובהתאם לנסיבות.
המחלוקת שצויינה בין התנאים (בר כוכבא אינו תנא, רבי עקיבא כן), באה להראות שהנושא איננו פשוט כל עיקר, בשלבי קונפליקט שונים עלו מחלוקות שונות וגישות שונות להתמודדות עם המצב.
את קולות ה"חסיד מטעם" יש להפריד לניתוחים מאותה תקופה (בה יכול להיות שנשמעו קולות שונים מכיוונים שונים לדעות מהצד המנוגד) כאשר הקונטקסט שבו הכינויים השונים צריכים להיאמר אינו ברור, גם מידת החריפות בין הגישות אינה ברורה.
בניתוחים אותם אנחנו מבצעים היום לתקופות קדומות, אנחנו מכניסים באופן מודע יותר או פחות את "מבחן התוצאה" והגישה שהביאה לתוצאות הטובות ביותר מקבלת את נקודת ההתחלה הטובה בדרך כלל.
כדוגמאות קיצוניות לשני עברי המתרס ניתן להביא כדוגמאות את ריב"ז ותרומת מעשהו לשיקום התורני אחר החורבן ואת נחמיה, הפחה מטעם השלטון הפרסי שהביא להקמת הבית. מן הצד השני, ניתן להביא דמויות טרגיות מן ההסטוריה הקרובה שמצאו את עצמן שותפות לשלטון מתוך כוונת צמצום נזקים ומה עלה בגורלן (בזמן השואה: קסטנר בהונגריה, קאפו אלמוני).
ג. סיפור יציאתו של ריב"ז מירושלים
מכיוון שהיכולת הספרותית שלי מוגבלת ותיאורים ברורים אינם בתחומי, אסתמך על המקור לסיפור זה ואסתפק בשתי נקודות קונפליקט אותן מציינת הגמרא (גיטין נ"ו.) בסיפור זה:
1. ה"מפגש" עם הש"ג בירושלים: "כי מטו לפיתחא בעו למדקריה אמר להו יאמרו רבן דקרו בעו למדחפיה אמר להו יאמרו רבן דחפו".
2. המפגש עם המצביא הרומי: "כי מטא להתם אמר שלמא עלך מלכא שלמא עלך מלכא א"ל מיחייבת תרי קטלא חדא דלאו מלכא אנא וקא קרית לי מלכא ותו אי מלכא אנא עד האידנא אמאי לא אתית לגבאי".
כיצד נוכל להגדיר מעשה זה אם לא כמסירות נפש ממשית?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2004 13:56 |
|
| |
(הוספת תרגום לסוף ההודעה)
1. ה"מפגש" עם הש"ג בירושלים: "כי מטו לפיתחא בעו למדקריה אמר להו יאמרו רבן דקרו בעו למדחפיה אמר להו יאמרו רבן דחפו". [כשהגיעו (רבי יוחנן בארון והנושאים אותו) לפתח (העיר), רצו (השומרים) לדוקרו (על מנת לוודא שהוא אכן מת), אמר להם (נושא הארון) יאמרו רבם דקרו (וזו פחיתות המת), רצו (השומרים) לדחפו (שוב, כדי לוודא) אמר להם יאמרו רבם דחפו (ושוב, פחיתות בכבוד המת המלמדת את האויב על רמתם)].
2. המפגש עם המצביא הרומי: "כי מטא להתם אמר שלמא עלך מלכא שלמא עלך מלכא א"ל מיחייבת תרי קטלא חדא דלאו מלכא אנא וקא קרית לי מלכא ותו אי מלכא אנא עד האידנא אמאי לא אתית לגבאי". [כשהגיע לשם אמר (רבי יוחנן): שלום עליך מלך, שלום עליך מלך. אמר לו: התחייבת שתי מיתות, אחת: מכיוון שאיני מלך וקראת לי כך, ושנית - אם אכן מלך אני, הכיצד לא הגעת אלי קודם"].
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2004 17:00 |
|
| |
(תגובתה של איקה, עדיין חסומה):
שמוליק,
כמה מילים כמבוא לתשובתי.ואתייחס בשלב ראשון לחלק הראשון בהודעתך.
באם ניצמד לנושא האשכול הרי שמדובר על מצב בו לכאורה "חסיד" משתף פעולה עם הרשות השילטונית , איך אנו כיהודים חסידיהם של רבי עקיבה , ר' יהודה, ר' שמעון בר יוחאי ,ורבן יוחנן בן זכאי אמורים לקבל גישה זו בה משבחים את זה ששיתף פעולה, ומגנים את זה שהתנגד, זו השאלה המהותית לאשכול זה, ועל כך אני אומרת שהתשובה העקרונית לכל המקרים היא היות ה"חסיד" מודע מעצם היותו "חכם בתורה" ואמור לקבל עליו בהכנעה גמורה את מרות הרשות השלטונית ולשתף עימה פעולה בכל מקרה גם אם היא מלכות רשעה בכל מה שקשור לחוקים שלטוניים חברתיים , שאינם פוגעים בזכות האלמנטרית של האדם לעבוד את אלוהיו – (ומעניין לבחון את המקרה של רבי אלעזר בן שמעו בר יוחאי ש"מסר" ושיתף פעולה באופן קיצוני עם הרומאים) מאינטרס החסידים שהם לא יהיו בין אלה שאוחזים בהגה הרשות, ואין אף סמכות/אישיות דתית עד כמה שאני מכירה 'בתורה' שששה להצעות 'הנהגה ושררה' מפני שהרשות איננה דואגת לאינטרס הדתי, אלא מעיניינה לדאוג לטובתו של האזרח- יש פה ניגוד אינטרסים מובהק, ותפקידו של האיש הדתי היא לבקר את הרשות השילטונית בלי שום חשש לנגיעה אישית ,לכבודו או לשררתו. וידועים כל אימרות חז"ל בדבר שהשלטון משחית, שאין אדם נעשה ראש למטה, אם כן נעשה רשע מלמעלה קודם לכן – ועל שאין ממנים פרנס לציבור אם אין קופת שרצים תלויה לו מאחוריו, ועל כן לכאורה 'עדיף' לאדם שתהיה לו קופת שרצים מאחוריו כדי שיידע להיות פרנס הוגן, עד כמה שהדבר מתאפשר (סרקסטי ואבסורד!)
אם ניקח את מיקרהו של דוד המלך ומעשהו הנפשע באוריה החיטי, מי יכול היה לגשת למלך להלין ולהוכיח אותו על מעשהו? רק אדם שנודע בסמכותו ההילכתית וקרבתו לה' הידוע כנביא , שרק ה'אמת' מעניינת אותו, ורק אותה הוא רואה לנגד עיניו.
לגבי א)
אני מקווה שכשאני מתרצת ב'הפוך בה', אינך חושב שאני מתכוונת להוציא טכסט מהקשרו ולקוראו במה שנקרא קריאה יחפה-ולכן אני גם מבינה למה שאלת 'היכן הגבול' ההיפך אני קוראת אותו בכל ההקשרים המובאים בתורה כפרטים שמתפצלים מהעיקרון – ורעיון הפרדת הדת מהמדינה הוא אינו רעיון פוסטמודרני של בני אדם נואשים שמחפשים פתרונות למצבים, הרעיון טמון עמוק עמוק בתוככי התורה ובמכמניה-
הגבול לגבי ה'הפוך בה' הוא גבול עמקות המחשבה והנדידה במרחבי סקאלת האמת היחסית, עד לאמת האבסלוטית, כל אדם ומידת ה'אמת' אליה הגיע-, מאמיתות קטנות לאמיתות יותר גדולות לשאוף להגיע לרמת הנכספת של משה רבנו שראה את האמת באספקלריא הכי מאירה שאפשר לבן אנוש, ה'הפוך בה' הוא טור אין סופי של פרטים אין סופיים שנוספים ומתחדשים במציאות והאדם מתקדם בהתאם לגילויים החדשים אותם הוא מגלה מדעתו, ומגיע לעומק עמוק יותר.
באם אתה מסכים איתי שהתורה איננה ספר חוקים אלא היא ספר עקרונות הצדק האלוקי – אז הגבול הוא הבנת הצדק האלוהי שהיא עמוקה מאוד אף על פי שעל פניו נראת פשוטה להבנה ויישום.
נראה שאנו צריכים להסכים בנוגע לדברים עד עכשיו כדי להתקדם.
ב. היחס למלכות
עמדתם של חז"ל למלוכה הובאה לידי ביטוי נמרץ וחריף : "כל האמור בפרשת מלך – מלך מותר בו" (סנהדרין כ) "פרשת מלך" הם דברי ההתראה שהיתרה שמואל הנביא בעם שרצה מלך, מהותו של השלטון המדיני הוא שהוא רשעו. ר' חנינה ידע מה טיבה של אותה מלכות אשר הוא אומר לנו להתפלל לשלומה – אבל זהו הרע ההכרחי, את הרע ההכרחי חייבים לקבל, אבל לעולם אין להעלות אותו לדרגת ערך, ועל אחת כמה וכמה שאין לקדש אותו קדושה דתית.
אני חולקת עליך בנקודה בה אתה נותן כביכול יתרון לגישה שהביאה לתוצאות היותר טובות, ל"מבחן התוצאה" אין שום משמעות 'אמיתית' לאיש המאמין, לאיש שמייצג את קרבת האדם לה', מפני שאם מקבלים גישה זו הרי משה רבנו נכשל כישלון חרוץ. ואם לשפוט על פי התוצאה.. הרי שהוא ראוי לגנאי!
גדולתה של ה'תורה' היא, שהיא מביאה את מעשיהם והנהגתם של החכמים ככה כמו שהיו מבלי ליפות שום דבר, אמנם 'שמעון ולוי' נקמו את נקמת אחותם, אבל מכלל הסיפור יש להבין שאין ללמוד מהם כיצד לעשות מלחמות. חכמי התורה אלה הם בני אנוש שמטבעם הם גם טועים, ולא כל מעשיהם של החכמים ראויים לשבח, אדרבה, יש ללמוד גם מטעויות שנהגו בהם חכמים וללמוד גם כיצד אין לאדם לנהוג.
אמנם בר כוזיבא לא היה תנא, אך האם ההתייחסות כאל פוטנציאל להיות משיח פחותה מכבודו של 'תנא'? משיח כולל בתוכו נביא.
סיפור יציאתו של ריב"ז כמו שאתה מבין כאילו מסר נפשו בגבורה עילאית כאשר יצא ונכנע לאספסינוס ובכל 'מסר נפשו' הוא נכון מנקודת מבט של אדם ששופט את הסיכון שאדם לוקח על עצמו כשהוא נכנע לאוייב, יש תמיד את האפשרות שהאוייב יהרוג אותו, וזה נכון לגבי כל הסיטואציות המלחמתיות מאז ומתמיד, אבל במקרה יציאתו של ריב"ז, הוא היה בטוח, שאין כל אפשרות אחרת כתוצאה מראייה מפוקחת של השתלשלות העינינים שיביאו לתוצאות אותן הוא צופה. ועל כן ידע שהסיכוי להינצל ולהציל את כל 'היהדות' היא להיכנע, ואין שום טעם להלחם ולמות, אלא המטרה להילחם ולהשאר בחיים זו המצווה אשר אנו מצווים עליה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2004 17:53 |
|
| |
שמוליק,
כיף לך. יש לך דו- שיח, אם האדם הכי חכם בעולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2004 18:11 |
|
| |
זעליג כתב לי באישי:
מעשה בחסיד אחר שנכשל בעברה ובא אצל רבו לבקש תיקון, אולם היה בוש לומר בפירוש שהוא נכשל באותה עברה, נמלך ואמר לרבו שחברו נכשל בעברה וחברו בקשו לבקש תיקון.
אמר לו הרבי, כמה טפש הוא חברך, הוא היה יכול לבוא בעצמו ולומר שחברו שלחו לקבל תיקון.
ואני הקטן מוסיף, כל ההתיחסות לשלטון שנאמרה כאן שעיקר השלטון הוא רשעו מקורה הוא בנצרות שגרסה תן לקיסר אשר לקיסר, מי שלמד תנ"ך, הלכות מלכים וכו' מבין שהגיה של חז"ל היתה שונה לחלוטין. וכבר מזמן טענתי שהאסכולה ששמוליק טוען בשמה את טענותיו לא הצטינה בלמדנותה.
תוקן על ידי - אריק123 - 28/10/2004 18:14:39
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2004 19:54 |
|
| |
אריק,
אשמח מאוד באם תעדכנני בשם איזו אסכולה (שאינה מצטיינת בלמדנותה) אני טוען את טענותי?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2004 09:27 |
|
| |
הודעה של איקה:
שמוליק יקר
שמחה ששאלת את אריק ,,,
מקווה שאני לא מכבידה עליך
אבל אם תועיל בטובך לשאול את אריק בשמי,מאחר ואני מחשיבה עצמי כמי שלמדה תנ"ך והלכות מלכים, האם פרשת מלך בספר שמואל מקורה בנצרות? או שישוע קדם לשאול המלך שנכשל בתפקידו ,והטיבו חז"ל להסביר מדוע:
על הפסוק התמוה הזה "בן שנה שאול במולכו" (ש"א יג/א) דורשים חז"ל (יומא פרק שני כב ע"ב.)
כבן שנה, שלא טעם טעם חטא, מתקיף לה רב נחמן בר יצחק: שכוונת הפסוק כבן שנה שמלוכלך בטיט ובצואה.
אמר רב יהודה אמר שמואל : מפני מה לא נמשכה מלכות בית שאול לדורות רבים – מפני שלא היה בו שום דופי של יוחסין, שהיה כשר מכל הצדדים, שאמר ר' יוחנן משום ר' שמעון בן יהוצדק :אין מעמידין פרנס על הציבור אלא אם כן קופה של שרצים של פגמי יחוס תלויה לו מאחוריו, ומדוע? שאם תזוח עליו דעתו עליו ויתגאה על הציבור. אומרין לו: חזור והבט לאחוריך מאיזו משפחה אתה. ולכן דוד, שבא ממשפחה שהיו בה כמה פגמי ייחוס (תמר, רות המואביה) נמשכה מלכותו ולא כן שאול.
אמר רב יהודה אמר רב: מפני מה נענש שאול והגיע לידי עבירה מפני שמתחילה מחל על כבודו, שנאמר "ובני בליעל אמרו מה ישענו זה ויבזוהו ולא הביאו לו מנחה ויהי כמחריש" ונאמר: "ויעל נחש העמוני ויחן על יבש גלעד".
שאילו היה תופס את המלוכה בתוקף לא היה נחש מעיז להתקיף את יושבי יבש, ונמצא שגרמה ענוונותו למכשול...
בשורות טובות
 |
|
|
|
|
|