בית פורומים עצור כאן חושבים

"תורה מן השמיים" ומשמעות ביקורת המקרא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/10/2004 07:43 לינק ישיר 

המושג "תורה מן השמיים", אינו מושג אחיד המשותף לכל הרמות של החשיבה. מושג זה שונה בהדרגה לשלושה הביטים יסודיים בדעת האדם. בהתאם לשוני זה, משתנה גם משמעות ביקורת המקרא.
א. חלשי הדעת

ב. התפיסה החברתית - ההמונית

ג. התפיסה המדוייקת והשורשית - שלימי הדעת

http://atsorkanchoshvim.qpon.co.il/Front/NewsNet/reports.asp?reportId=21160

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2004 10:41 לינק ישיר 

תודה למנהלי האתר שהביאו את המאמר [אם כי ניתן היה לצרפו לאשכולות קיימים בנושא, החליטו לתת לינקים למאמרי האתר לשם דיון עליהם].

לקראת ראש השנה התעוררתי לפתיחת אשכול בשם: "על חטא שחטאנו לפניך בביקורת המקרא", כי כפי שהדגשתי באשכול של מסתברא, זה הנושא היחיד שנראה שהזיקו יותר מתועלתו וזה מבואר במאמר המולנק כאן.

אך הגם שעברו הימים הנוראים ויום הקוויטל, הלא מבואר בספה"ק [דומני בבני יששכר שעבר פחות משבוע מהילולאתו] שיש זמן תשובה עד חנוכה ורמז לדבר: "תשב אנוש עד דכא" בגימטריא כ"ה, היינו עד כ"ה כסליו - חנוכה! [למיימוני ייאמר: לפי המשנה במס' ביכורים שתקופת השנה שעברה מסתיימת בחנוכה לגבי סוף זמן מצות הבאת ביכורים ]

המאמר מדבר על המשמעות האידיאולוגית של ביקורת המקרא, אך ישנה גם משמעות פוליטית חריפה וע"ז ישנו מאמר שהובא בפורום על "מלחמת הלוחות":

http://www.hazofe.co.il/web/katava6.asp?Modul=24&id=23788&Word=&gilayon=1992&mador=

תוקן על ידי עצכח ב- 11/02/2008 0:44:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 02:17 לינק ישיר 

לענ"ד ישנה במאמר זה הנחה לא נכונה.
ההנחה היא שהמסר אינו תלוי בסמכות. אולם זה אינו. הרי אם יש לי אמון במוסר, כי אז אחפש היטב בין מילותיו כדי להבין כוונתו האמיתית וליישב סתירות אלו עם אלו.
ממילא המסר יצא אחר. ועי' בזה בהקדמת הגרשש"ק לשערי ישר דברים נכוחים.
על כן, גם ל"שלמי הדעת", כפי שמכנה אותם הכותב, ישנה חשיבות לבירור אמינות המוסר. אם המקרא לא ירד בהר סיני מהקב"ה בכבודו ובעצמו, כי אז המסר שבו לא יהיה דומה למסר שעולה ממקרא שניתן מהר סיני של "חלושי הדעת" (כמוני).

כמובן שגישה זו של הכותב מחביאה מאחריה תפיסה פשטית כאילו שהמסר מונח בפשטות המילים, ואין מקום למורכבות הניתוח. שהרי רמת המורכבות שאהיה מוכן להפעיל עם יושר אינטלקטואלי (כלומר להניח שהברגה מסוימת זוהי כוונת הכתוב) תלויה בקרדיט שניתן לכותב. אני משער שניתוח מורכב של המקרא ייקרא אצל הכותב 'הברגה'. והן הן דבריי.

לאור הניסוח של המאמר עצמו אני משער מאיזו אסכולה הוא יצא, ולכן סבורני שאני צודק גם בניתוח של הפיסקה האחרונה.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 04:33 לינק ישיר 

שלום מיכאל.

דיון זהה התפתח באשכול של בוגי [היכן הוא לאחרונה נראה לי ששדך הבהילוהו] על מעמד הר סיני.
ואכן הייתי שם מן המתמיהים.
אולם,בקורתך כאן אינה צודקת, כונת הכותב [הגלויה! הנסתרות לשם וכו..] היא גם אם נקבל את אמיתות המעמד אין פירושו שאנו אמורים להשאר במצב זה שרק הידיעה הזו היא שקובעת את ערכנו והתנהגותינו,והכל נגזרת מידיעה זו.

אלא אנו אמורים להגיע למצב ערכי כזה שהזיהוי של תורה מהשמים יהיה שאנו רואים שמים בתורה.
אדם אשר אינו מגיע לכך או לפחות אינו שואף לכך נקרא חלש דעת לא מכיון שאין הערכה אליו אלא שרמת המוצקות שלו בהבנת הדברים תלויה בדבר.. יבא מאן דהו ויערער על האמיתה [והרי אין בזה קושי רב.] והרי איבד את כל בנינו.
ואילו האדם שהגיע למצב שמזהה בתורה את השמים-שמיו,
הוא השלם.
אני מאד אשמח לשמוע מכותב המאמר [שאני חושד שאני יודע מיהו.] מה אומר על דברי הגנתי.

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

תוקן על ידי - קעלעמר - 25/10/2004 4:58:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 06:23 לינק ישיר 

קעלעמר,

"כותב המאמר" , כתב באשכול אחר , שגם בזמן מעמד הר סיני

עצמו , לא היה המסר מתקבל , למרות ה"קולות וברקים" ,

אם היה חסר בו המימד המוסרי , לפי זה , אין לפרשו ,

כדברי הגנתך , הנחמדים כשלעצמם , אבל מוציאים את כל

היחוד והחידוש שביסוד אותה אסכולה.

ובהזדמנות זו: ברכותי לרגל המינוי החדש שלך ,

תזכה להגדיל תורה ולהאדירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 07:11 לינק ישיר 

מיכי היקר

לא הבנתי מה אתה דוחה, כוונתך להבדיל בין מאמר חכם שראוי לדייק בו אף ללא ידיעה על כותבו, לבין מאמר חכם שכתבו אדם חכם?

זו פסיקה גורפת. יש הרבה אנשים שיכולים לשבת ולנתח כל פיסקה ב"נסיך הקטן" [וגם ר"ג זצ"ל אהב וראה חכמה בספר הנ"ל] וזאת אף ללא שהכירו בשמו של כותב הדברים.

יתירה מזו, אמר לי חכם אחד, שכל דבר שאנשים אומרים לו הוא מבקש שלא יאמרו בשם אומרם, הוא רוצה לשפוט הדבר על פי תוכנו ולא על פי אומרו, ש"א שיש אנשים שמצהירים על נתק בין הכותב לנכתב.

אמת שאם אנו מכירים ממקום אחר את חכמת הכותב, נשקיע מעט יותר בקריאת דבריו, אבל את חכמת אלוקינו בחוקיו התורניים נכיר מייד וגםרק דרך התורה עצמה.

ולגבי ההבנה של התורה כלשונה וככתבה, א' אין לך דבר אובייקטיבי מזה ב' אין מסורת על רמזים שאינם לגיטימיים בכל טקסט.

באר נא דבריך עוד ויאירו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 07:15 לינק ישיר 

רמ"א,

המסר אינו זקוק לסמכות , שכן הוא "זועק" מן ה"התאמה

שבהוויה" , המכה על קודקודו של אדם ואומרת לו: בא

והשתלב בהרמוניה האלוקית.

המסר , אינו בנוי רק מ"טכסט" , הניתן לפרשנויות , אלא

גם מ"אותיות" הטבועות ביקום [ומעין דברי הבעש"ט על

"לעולם דברך ניצב בשמים"]

ואמנם , הרחוק מה"זיהוי ישיר" של הדברים , יפטרם כמליצות.

כך נראה בביאור אותה אסכולה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 08:37 לינק ישיר 

מה היה באמת במעמד הר סיני ולפי מי?
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=558159

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?whichpage=4&topic_id=969719
mdabraham:
כשקוראים משהו, המדד היחיד שלנו לכך שהגענו לפשט האמיתי הוא השוואה למשהו שמצוי אצלנו... או שיש לנו גישה (היולית יותר) לעולמו של המחבר, או שיש לנו גישה ל'אמת' עצמה, ואנו משווים את הטכסט אליה.
למעוניינים, נושאים אלו נדונים בספרי 'שתי עגלות וכדור פורח', בעיקר בחלק השני והשלישי שעומדים לצאת בעז"ה בקרוב.

*עליונות השכל או הסמכות?
הבהרת היחס בין השניים
http://hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=312933

מסורת התורה ומסורת הזוהר
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=929286
בוגיעלון:
נגיד שהיינו בעצמנו במעמד הר סיני, גם לא היינו מקבלים דברים שמאיזו סיבה שהיא היינו מניחים שאינם אמת!
ה'מעמד' עוד לא עושה את הדברים אמת, אלא נותן סימוכים שיש כאן משהו. אבל בהחלט שאם היו נאמרים במעמד שטויות ובדיחות לא היה המעמד עוזר אלא ה'משהו' שבמעמד היה מזוהה כתעלול קוסמים!
דוקא טענת דרומית שמקבלים תורה מפני שיש בה גילוי אמת (כפי שמכנים את זה כאן שמים בתורה) היא איתנה. לפי טענה זו גם אם משה עשה תעלול קוסמים (שקר קדוש לפי עצת יתרו) הוא היה צודק ליצור תרבות כזו של עם קדוש שידע לפתח את התורה הזו במשך הדורות בעזרת מה שנקרא התורה שבעל פה (שלצערנו הפכה לבכתב).

לווטו:
כלום מתחרט היוצר על יצירתו? הגיע הזמן
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1061760

בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 08:41 לינק ישיר 

לכל האנשים המשכלים והמלומדים בפורום,
אנא האירו את עיני כיצד גדברי התורה מאירים מאליהם, הלא בזה בדיוק פקרו הכופרים, האם יש לכם תשובות כ"כ משכנעות?
הוזכר כאן מוסר, הלא אנחנו יודעים את הדיונים האינסופיים על התאמה בין תורה למוסר, ואתם בכזו קלות בטוחים בהתאמה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 09:01 לינק ישיר 

אריק יקר

אם התכוונת למה שנידון כאן על "מסר ומוסר", אחר עיון במעמר המקורי נוכחתי שזה לא "מוסר" בקמ"ץ המכוון למוסריות אלא "מוסר" בציר"ה המכוון למסירה (של התורה).

לגופו של דבר, בהחלט אפשר להבחין בלומדי תורה (לשמה) שהגיעו למוסר (בקמ"ץ) של המסר. ההבחנה מתחילה ב"לא תגנוב" ומסתיימת בפרה אדומה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 09:33 לינק ישיר 

חן חן על המאמר

(זה נותן חשק להשתתף באתר! אתרעכח, אני מכין מאמר שלדעתי תיהנו ממנו)

אגב, במאמר, התיחסות לנושא שנטלתי בו חלק. ההשואה לבני נח:
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=192308

עם זאת לוקה המאמר בחסר. בפיסקה האחרונה על משמעות ביקורת המקרא, חסרה התייחסות לאסכולת ההמון הבינוני. גם לדעה זו חשובה ביקורת המקרא. למען תדמית של שלם דעת זקוק הבינוני לתמיכת הסמכות המאשרת את מתוחכמותו. (כך יכול היה מיכי לקיים את מצות הענוה המורה ליסוג בספסל אחד ממה שהוא חושב שראוי לו, על ידי נסיגה לאסכולה האמצעית ולא היה צריך ליסוג כל כך ולסווג את עצמו עם חלשי הדעת )

יהוסף,
מיכי כתב: 'ההנחה היא שהמסר אינו תלוי בסמכות. אולם זה אינו. הרי אם יש לי אמון במוסר, כי אז אחפש היטב בין מילותיו כדי להבין כוונתו האמיתית וליישב סתירות אלו עם אלו.'
עדן את הניסוח כדלהלן ותמצא נחת.
'ההנחה היא שהמסר אינו תלוי בסמכות. זה אינו צריך לפנים, כי הרי גם האימון במוסר רק גורם לראות אותו עדיין כמי שנושא חכמה עם סיכוי טוב שיהיה כלול בה המסר שאני מצפה ממנו.'

לינקי, תודה.

תוקן על ידי - בוגיעלון - 25/10/2004 9:35:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 13:35 לינק ישיר 

ספרן

ברוך שובך [נעדרת לאחרונה.]ותודה על הברכות.

לא הבנתי האיך סותרים דבריו לדברי גם אני בדברי הגנתי מקבל שגם בשעת המעמד היה צורך בזיהוי כזה.ובודאי היה הבדלים בין המקבלים,לא הרי קבלת [זיהוי] אדם פשוט כקבלת אדם השלם[גם לדבריך שהיה גילוי נבואי יש הבדל.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 13:59 לינק ישיר 

אותו גבר בשינוי הסבר

כבר מילתי אמורה. מטרת התורה היא לעבוד את ה' להיות עבדים למקום ולא רק להתעדן ולהתזדכך, אם התורה לא ניתנה משמים (ח"ו) כציוי ישר במעמד הר סיני עבודתינו היא חסרת משמעות למרות כל החכמה שבדבר. רק הצווי מעניק משמעות למצוות. ומהצווי כל המשמעיות מתחילות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 14:03 לינק ישיר 

מסתברא

והאבות שקיימו כל התורה לא היתה משמעות למעשיהם?

תוקן על ידי - קעלעמר - 25/10/2004 14:04:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 14:06 לינק ישיר 

קעלעמר,

האם נתת תשומת לב למשמעותו הפשוטה והמדויקת של הביטוי

שהיה רווח באשכולות שמסביב לנושא - "שקרים קדושים".

הוא מיועד בעיקר לחכם ה"מבין מדעתו" ולכן מעדיף

"כותב המאמר" לדון בד"כ באישי,כידוע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2004 14:15 לינק ישיר 

ספרן

מצטער לא הבנתי.
כותב המאמר לא פוסל את האפשרות שהיה גילוי כזה [מתוך המאמר] הוא מסביר את העמדה שנראית לו נכונה ביחס למעמד.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "תורה מן השמיים" ומשמעות ביקורת המקרא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext