בית פורומים עצור כאן חושבים

"תורה מן השמיים" ומשמעות ביקורת המקרא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/7/2011 14:40 לינק ישיר 

חחחח
לא ציפיתי שהבוגרים דכאן יוותרו על זכות המילה האחרונה... (מודה, גם אני)

(דיירצ'וק יכול להיות שבלבלת ביני לבין ייתכן?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2011 14:45 לינק ישיר 

לא ממש לא
התכוונתי לייתכן יש לו סבלנות של פיל עונה תשובות ארוכות ומנומקות שומר על קור רוח
בדיוק כמו הדינוזאור רק הפוך.

תוקן על ידי דייר ב- 07/07/2011 14:45:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2011 16:23 לינק ישיר 

צודק.
כיפאק לייתכן!

דינזואורוס אמנם כותב הרבה אבל להגיד שהוא קורא/מבין/מתייחס למה שבן השיח אומר... מסופקני. (הנה הכנסתי את מילה האחרונה ועכשיו אני טרנסצנדנטלי!!!)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/7/2011 16:49 לינק ישיר 

מאמר הבהרה של קופל, שמלמד בפעם המי יודע כמה לא ללמוד מדע מהתקשורת:
http://seforim.blogspot.com/search/label/Moshe%20Koppel

לסיכום:

אם נתון שהתורה נכתבה בידי שני אנשים, התוכנה מחלקת את התורה לחלק אחד שזהה ב-90% למה שמכונה בביקורת המקרא הרובד הכוהני, והיתר הוא החלק השני. (קופל מעיר שניתן להפעיל את התוכנה גם על מובי דיק, ובהינתן שהספר נכתב בידי שני אנשים התוכנה תמצא את החלוקה המתאימה ביותר.)

אבל כידוע ביקורת המקרא מחלקת את החומש ליותר משני מחברים, ואם דורשים מהתוכנה לחלק את הטקסט לשלושה מחברים ומעלה - לא מקבלים שום קורלציה עם תיאוריות של ביקורת המקרא, אפילו לא עם חילוק E-J (שם הוי"ה מול שם אלוקים), מאבני היסוד של האסכולה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/7/2011 22:46 לינק ישיר 

מקסוול

לא מדויק. לדבריו בחלוקה ל-3 מחברים מתקבלת חלוקה טובה. ס"כ, ס"ד ומחבר שלישי, רק בחלוקה ל-4 מחברים ומעלה לא מתקבלת תוצאה הגיונית, בדומה למה שהזכרתי לעיל שהחלוקה בין ס"י וס"א היא בעייתית (כטענת חוקרים רבים).

"when we split the Torah into three or more families, our results do not coincide with those of the critics. In the case of three families, Devarim does seem to split off as its own family, as the critics claim, but there are a fair number of exceptions. And even with four or more families, no hint of the critics' E/J split shows up at all"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2011 05:02 לינק ישיר 

אני חוזר לרגע לדיון שלפני 2 עמודים ולתגובתו של הדיונוזאורס אלי יעויי"ש.

קודם כל אני רוצה לחדד  שהנושא שאליו התייחסתי לא  היה ביקורת המקרא או יעילות תוכנה זו או אחרת  , אלא על תקפותם של טיעונים אפריוריים שאינם נסמכים על הכרת הפרטים הספציפיים. הבהרתי זאת חזור והבהר כפי שיווכח הקורא הישר ואני מקווה שהקורא הישר אינו סומך על סיכומיו של הדינוזאורוס והאשמותיו כלפי.

בין השאר, הואשמתי כאן משום מה בשימוש בטיעוני אד הומינם, אז בנקודה הזו חשוב לי להבהיר משהו.

כשעולה נושא לדיון יש כמה דרכים לגשת אליו , גישה אחת היא להעלות טיעונים . טיעונים ניתן לבחון לגופם, אפשר לבדוק את הקשר שבין המסקנה  לבין הטיעון  ולהגיע למסקנה האם הם מכריעים את הדיון או שאין בהם ממש או שלאחר שקילתם, ההכרעה תלויה בהכנסת טיעונים נוספים.

גישה אחרת היא לקבוע קביעות פסקניות. זו גישה לגיטימית, אדם שיודע משהו יכול להודיע כאחד שלמד את הנושא,  שהוא יודע שזה וזה המצב ואין לו עניין לפתוח בויכוח על כך עם מי שמבין בזה פחות. אבל כאשר אדם משתמש בטכניקה שכזו הוא מזמין את השאלה, על מה נשענת פסקנותו. האם באמת יש לו את הידע שמאפשר לו לפזר הצהרות סמכותיות או שזה סתם סגנון דיבור שאין מאחוריו כלום? אדם שמשתמש בקביעות ידעניות טוען בעצם טענת אד הומינם , הוא אומר: "האמינו לי למרות שאין בדברי טיעון , כי אני יודע על מה אני מדבר". בכך הוא מזמין דיון בדיוק בנושא הזה האם הוא אכן יודע על מה הוא מדבר. לדעתי, טענות אד הומינם אינן פסולות כשלעצמן כשהן נוגעות לנושא הדיון בדרך האמורה או כמחאה על כך שהמשתתף השני לא משחק באופן הוגן/משתמש בדמגוגיה/מיתמם/מתעלם מטיעונים תקפים. (זה בניגוד לאבחנות מלומדות על אישיותו  של המתדיין שבאמת אין להם מקום בדיון אינטליגנטי).

גישה שלישית הרווחת בדיונים הסמי-אינטליגנטיים שבעצכ"ח היא לשלב בין השניים, להעלות טיעונים  לא מכריעים ולהציג אותם באופן פסקני . לכאורה, במקרה זה אפשר לפתוח בדיון בכל נקודה ונקודה  ולבדוק כל טיעון לגופו. הבעיה היא שיש נושאים שהם מורכבים מכדי שניתן יהיה לפתח סביבם דיון משמעותי שעושה צדק לנושא, אם אין נכונות להיות סבלניים ולבחון  דברים שממבט ראשון נראים אולי מוזרים.

אם אדם מעלה תהיה ממוקדת מתוך סקרנות ובאופן שמשאיר פתח לדיון אפשר לנסות  להוסיף משהו שיקדם את ההבנה בנקודה הספציפית שהוא מעלה בלי הרבה יגיעת בשר. אבל כאשר אדם כביכול בונה קייס פסקני עם טיעונים לא חזקים במיוחד אבל שאולי נראים כך ממבט שטחי, זה חסר תקווה לפתוח בדיון, פשוט אי אפשר להבהיר נושא מורכב מול מישהו שמתעקש  ומשתמש בעיקר בלגלוג וזלזול.

תגובה לגיטימית במקרה זה היא להצביע על כך שהנושא המדובר הוא יותר מגוון ויותר מורכב ממה שנראה אולי ממבט שטחי , שלא צריך לקפוץ מייד למסקנה , שהטיעונים האלה או דומים להם זכו להתייחסות  ולכן יש לבוא אל הנושא הזה בצורה יותר פתוחה. לפעמים לגיטימי אפילו לטעון שבכדי להיות מסוגל להבין את הנושא ולהעריך את תקופתם ועוצמתםם של טיעונים יש צורך בידע מעמיק יותר.

זה היה הנושא האמיתי שאליו אני התייחסתי. הידיעות שלי בענייני טקסטים ובענייני ביקורת המקרא קלושות ביותר  וקטונתי להביע בהם דעה . אני התייחסתי רק לקשר בין הטיעונים שהועלו ולמסקנה שלהם ובעיקר לפסקנות והאפריוריות שלהם, כפי שיראה הקורא הנבון שיעיין בדברי. אני חושב שגם באופן ענייני הצבעתי על כך כך שהם לא כל כך חזקים כשהם לא מבוססים על ידיעת הפרטים, אבל עיקר הכוונה שלי היתה באמת לעורר לגבי הנקודה הזאת שצריך ללמוד ושצריך להתייחס לפרטים .

המקרה הזה הוא רק מקרה פרטי והוא חוזר על עצמו למשל גם בעניין האבולוציה. מעלים טיעונים לגבי נושאים מאד כבדים  שיש עליהם כרכים שלמים של רעיונות מעמיקים וחושבים שניתן להכריע בהם בהבל פה. שם זה הרבה יותר חמור כי מדובר בנושא שהוא באמת מורכב ורב פנים  הרבה יותר ממה שניתן לשער . כשהגישה היא הבנה שהנושא מורכב ויש רצון לשמוע על רעיונות מעניינים  שדורשים  קצת מאמץ  אפשר לקיים סוג של דיון פורה, אבל כאשר אדם פוטר נושאים כאלה בזלזול, מה אפשר לומר לו חוץ מאשר שאינו מבין מה הוא סח ושזה נושא שיש ללמוד אותו  קצת יותר ברצינות? 

עד כאן בענייני אד הומינם.

הבהרה נוספת בענייני למידה חישובית. כפי שכבר כתבתי איני יודע אם במקרה דנן נעשה שימוש בשיטת למידה חישובית , רציתי רק להראות שההנחה האפריורית שאלגוריתם  חייב להכיל בתוכו את ההנחות והאינטואיציות של מתכנן האלגוריתם  לגבי השאלה הנבדקת, היא לא נכונה.

בתוכנות שאינן מבוססות על למידה חישובית, כגון בחישוב משכורות של עובדים או בסימולציות נומריות, המתכנת חושב מה הם הכללים לפיהם יש לפתור את הבעיה  ואת זה הוא הופך לסדרת הוראות (אלגוריתם בלע"ז). לעומת זאת יש בעיות שעבורם קשה לנסח כללים  או שלא רוצים לנסח עבורם כללים , לדוגמה , קריאת כתב יד . עבורם בונים מערכת שלא מבוססת על כללים שמזינים אליה.

במקרים אלה יש איזה רשימה ארוכה של מספרים שעל פיהם נקבע איזה קלט התוכנית מתאימה לאיזה פלט . כדי שהתוכנית תעבוד באופן נכון כל מה שצריך זה למצוא רשימה טובה של מספרים. למתכנת אין שום מושג מה צריכה להיות רשימת המספרים הזו, לכן הוא מתחיל ממשהו אקראי. בתהליך האימון , המספרים ברשימה משתנים (על ידי סוג של ברירה טבעית או משהו דומה) עד שמגיעים לרשימה מוצלחת של מספרים. לאחר שההמערכת למדה לבצע את המשימה שלה, המתכנת עדיין לא בהכרח יודע מה הם הקריטריונים שהיא מפעילה ומה הכללים שלה, כל מה שיש שם זה רשימה של מספרים שמתורגמת לביצוע מוצלח של המשימה. כמובן שיש הרבה החלטות  שצריך להחליט , כגון איזה סוג למידה או מה תהיה קבוצת האימון וכדומה , אבל לא ניתן לומר שבהכרח חייבים להיות שם הנחות ואינטואיציות  שמניחות את המבוקש בצורה זו או אחרת.

תוקן על ידי Kolmogorov ב- 15/07/2011 05:05:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 17:17 לינק ישיר 

קטע חזק ביותר שמצאתי באחד האשכולות העתיקים:
הבלוף הגדול של "שואת יהודי אירופה"

כיום, אלף שנה לאירוע-כביכול שאותו משמרת כת "גלות יהודה וירושלים", ברור לחלוטין שכל אותו סיפור אינו אלא מיתוס חסר-בסיס. לדברי אותם מאמינים, המסורות והמסמכים שעברו אצלם מדור לדור מעידים כביכול על אירוע קטסטרופלי שהתרחש בערך בשנת 240 לפני הספירה החדשה, שבמסגרתם השתלט מטורף קנאי על השטח שכונה אז אירופה (כיום מדבריות צפון אפריקינידיה), וייסד מערכת מתוחכמת של השמדת יהודים, שפעלה במשך שנים ארוכות, ללא הפרעה וללא כל תגובה מצד אף לא אחת ממדינות העולם דאז. המספרים שמדברים עליהם המאמינים הם בלתי-יאמנו: שישה עד שבעה מיליון (!) יהודים, כמעט כל יהודי אירופה דאז, נטבחו באותה "שואה" כפי שהם מכנים אותה.

כאמור, למעט קומץ חוקרים שולי ביותר, הקונצנזוס במחקר האקדמי הוא שכל אותו סיפור הוא הבל ורעות רוח. לא היינו טורחים כלל להפריך את הדברים ההזויים הללו, אלמלא מנסה כעת מפלגה מטעם המאמינים הללו לרוץ למועצת הבריתות המאוחדות ולשכנע (במשתמע) את העולם לגזור מסקנות פוליטיות מאותה בדותה.

ראשית, ראיות מן ההיגיון: על המספרים אין אפילו צורך לדבר. אלו הגזמות טיפולוגיות טיפוסיות, על פי הארכיטיפ המוכר. סביר שהמספר שישה מיליון נגזר מן המספר המיתולוגי שישים ריבוא, במכפלה של עשר כדי לציין את חומרת האירוע.
אבל גם במספרים נמוכים בהרבה (ומיעוט החוקרים המוכן לקבל בדוחק אפשרות לקיומה של ה"שואה" מדבר על סדר גודל של כמה אלפים), הדבר אינו מסתבר על פי ההיגיון המחקרי הישר. אין אח ורע למערכת משוכללת כזו של השמדה. מה הסבירות שכל העם הגרמני של אותה תקופה יתגייס למעשי טבח כאלה? אנו מדברים על העם הגרמני הידוע בנאורותו זה אלפי שנים, אך גם על כל עם אחר אין הדעת סובלת התגייסות כוללת למטרה אחת מסוג זה. וגם לו היינו מקבלים זאת, הרי שמדינות העולם האחרות היו אמורות למנוע את הפשע - ולטענת המאמינים הן עמדו מהצד ולא התערבו. כמובן יש כאן תיאוריה רגילה מסוג הקונספירציה העולמית, המתקשרת לתחושה הפרנואידית של קבוצת המאמינים, אך אי אפשר לקבל אותה בשום מובן מחקרי שהוא.

באשר ל"מסמכים" שמשמרת הקבוצה, הרי ברובם אין הם אלא העתקות של העתקות של העתקות, וכבר בעידן דאז ניתן היה לזייף מסמכים כאלה בקלות רבה. סביר מאוד שעם הזמן הלכו ורבו ה"מסמכים" וה"עדויות", כמקובל בהתפתחות מסורות מעין אלה.

ניתן אגב לזהות בקלות רבה כפילויות וסתירות בתוך המסורות עצמן: לפי התיאורים הללו, היו באותה תקופה שתי מלחמות עולמיות, בהפרש של 20 שנה אחת מן השנייה. שתי המלחמות כללו את גרמניה ובעלי בריתה מול שאר העולם. בשתי המלחמות ארה"ב הייתה המעצמה החזקה שנקטה מדיניות של ניטרליות עד שלב מאוחר של המלחמה, ולאחר שהצטרפה אליה הכריעה אותה. ברור לחלוטין שמדובר בכפילות של אותה מסורת, שעורך מאוחר או מסרנים מאוחרים רצו לשמר בשתי הוורסיות. כפילויות נוספות אופייניות: שתי פצצות אטום שהוטלו על יפן, שתי מלחמות שהסתבכה בהן ארה"ב בתקופה מאוחרת יותר, שתי מלחמות במפרץ הפרסי של ארה"ב נגד עיראק (האחת על ידי הנשיא ג'ורג' בוש, והשנייה, כמה מפתיע - על ידי הנשיא ג'ורג' בוש "הבן"...), שתי הפצצות ישראליות של כור אטומי אויב (פעם אחת "עיראק" ופעם אחת "איראן" - שימו לב לדמיון בשם), ועוד ועוד. ברור שליקויים אלה שמנינו בחלקם, מקשים מאוד על זיהוי גרעין היסטורי כלשהו בתוך כל אותן מסורות מפוקפקות.

ככל הנראה הומצאו המסורות הללו בתחילה בידי קבוצה שרצתה להשתמש בהן כתירוץ פוליטי להקמת "מדינת ישראל", ולאחר מכן נופחו על ידי אלו שרצו להקים מחדש את "מלכות ישראל" לאחר חורבנה של מדינת ישראל כמאה שנה לאחר הקמתה. מובן שאין לתת יד לאותן שאיפות פוליטיות חסרות בסיס, המגובות אך ורק בהזיות דתיות מפוקפקות על קטסטרופות היסטוריות חסרות פשר מסוג זה.

וזה המקור

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=2&topic_id=2630941&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 17:56 לינק ישיר 

דייר
הפוסט של הפרעותני מעולה. הוא מוכיח שנוכל בקלות לטעות ולחשוב על עובדה אמיתית כשיבוש. אבל ממש לא מוכיח שלא יתכנו שיבושים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 18:35 לינק ישיר 

ירידת הדורות זאת לא קלישאה היו פה כותבים משכמם ומעלה ממש שפתיים ישק
חבל על דאבדין ולא משתכחין. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 18:58 לינק ישיר 

וכבר אמר מי שאמר כל ה"מחקר" ההיסטורי הוא הבל הבלים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2011 09:10 לינק ישיר 

tashrat כתב:
דייר
הפוסט של הפרעותני מעולה. הוא מוכיח שנוכל בקלות לטעות ולחשוב על עובדה אמיתית כשיבוש. אבל ממש לא מוכיח שלא יתכנו שיבושים.

ברור שלא אבל זה מראה את הגיחוך שבכל ההסברים והמחקרים המלומדים כביכול.
וכמו שרבי נחמן מברסלב כותב
"כְּשֶׁאָדָם הוֹלֵך אַחַר שִׂכְלוֹ וְחָכְמָתוֹ יוּכַל לִפּל בְּטָעוּתִים וּמִכְשׁוֹלוֹת רַבִּים וְלָבוֹא לִידֵי רָעוֹת גְּדוֹלוֹת"
באותו אשכול עתיק יש גם פארודיה על ההוכחות המחב"תיות הרגילות
אשכול מומלץ ביותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2011 09:34 לינק ישיר 

דייר כתב:

"כְּשֶׁאָדָם הוֹלֵך אַחַר שִׂכְלוֹ וְחָכְמָתוֹ יוּכַל לִפּל בְּטָעוּתִים וּמִכְשׁוֹלוֹת רַבִּים וְלָבוֹא לִידֵי רָעוֹת גְּדוֹלוֹת"
 .

כן כן קיים כזו שיטה לכבוש לבבות ולהפוך אותם לעבדים,
הרבי: כלומר תלך אך ורק לפי שכלי ואז תצליח,
התלמיד: היי היי אבל הרגע אמרת שלא טוב ללכת אחרי השכל ??
הרבי: טוב השכל שלי זה משהו אחר אני ר' ,,,,,, אתה מבין אני משהו אחר, אבל השכל שלך לא שווה,
התלמיד: רגע רגע השכל שלי לא שווה זה נכון אולי אבל אז תכתוב "כשאדם הולך אחר שכלו הדפוק וחכמתו שאין לו יוכל לפול בטעותים ומכשולות רבים ולבוא לידי רעות גדולות" אבל השכל עצמו ?! חייבים ללכת אחריו עובדה שאתה רבי ומורי הולך אחריו בכל מקום בעבדת השם ובניסיון הכיבוש של הלבבות להפוך אותם כשפוטים אליך או עבדים שלך, זה נקרא רבי נוכל, במקום ללמד אותי חכמה אתה עושה ממני וזרעי כחסיד שוטה ועבד לך ולזרעך עד עולם, נוכל טיפש שכמתך,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2011 12:19 לינק ישיר 

דייר,

כתבתי כבר יותר מפעם כי הרעיון מזויף מתוכו.

גם אתה הולך אחר השכל שאומר לך שדברי ר' נחמן נכונים ולא דברי ישעיהו ליבוביץ' לדוגמא.

אלא מאי, אתה בוחר לחשוב פעם אחת, להירשם לחוג הנכון ולהעביר לאוטומט. יש לזה מעלה, אבל גם חסרון. אם טעית, טעית על כל הקופה ולכל החיים.

בכל מקרה כולם, כולל המשיחיסטים, משתמשים בשכל. אחרת מדוע אינם חוששים שמא הרבי אכן מת.

יש כאן בסך הכול פטור מלהתמודד עם שאלות קשות. אין כאן אסטרטגיה של הכרעה אלטרנטיבית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2011 12:30 לינק ישיר 

אופס אותו מילים כמעט כתבתי לך כאן http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=9&topic_id=2370335&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2011 12:56 לינק ישיר 

מה זה קשור השכל יכול להטעות ואפשר להגיע לאבסורדים גמורים
והכל הגיוני.
תגידו לי אם זה לא נכון.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "תורה מן השמיים" ומשמעות ביקורת המקרא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.