בית פורומים עצור כאן חושבים

"תורה מן השמיים" ומשמעות ביקורת המקרא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/7/2011 14:51 לינק ישיר 

אני לא בדיוק מצליח לנחש למה כוונת הדינוזאורס, מן הסתם זה עוד מאותו סוג של טיעונים שהוא מתמחה בהם כמו "אתה מדבר כמו גננת חחחח". 

בכל מקרה לפני שכתבתי את השורה האמורה קראתי בסקירה בערך 10 עמודים מתוך המאמר שלינקק אליו מקרא. השוויתי בין המתואר אודות השיטות לזיהוי מחברים לבין הטענות האפריוריות העקרוניות של מר דינוזאורוס והסתבר שאין בהם ממש.  לבוא ולפרט הכל אחת לאחת יהיה עבודה לריק אבל כדי שלא לתת לדמגוג הזה פתחון פה לומר שאני מדבר לריק, אני מבטיח שכשאתפנה מאוחר יותר היום אסביר דוגמה אחת.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2011 21:42 לינק ישיר 

מישהו מחק את ההודעה שלי. הדיוטורונומיזם חוגג!

מיימוני

יפה שמצאת מקור להתעלק עליו. מישע הכוונה לתל-דן. כתיבת ההודעה ארכה לי זמן רב ומעבר בין מדיות (וורד ואינטרנט) וקוו המחשבה נקטע. וזו לא פרשנות - תראה שכתבתי על אחזיה מבית דוד שזה מכתובת תל דן ולא מכתובת מישע.
ושוב הדיון בנושא נסגר, למרות שאינני מבטיח שאם שוב תבצע קריאה סלקטיבית ותסיק שהודיתי שאני אימפוטנט / רוצח סדרתי / כלב / דקל / אישה אני לא אגיב בהכחשה נמרצת.

דייר
תודה שהפנית אותי למאמר של רקטור האקדמיה ליהדות בכל שום וחניכה דאית ליה (אם שמת לב בתוך המאמר עצמו יש סתירה בין תחילתו לסופו מי כתב את המאמר). 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2011 23:28 לינק ישיר 
מילוי ההבטחה

אתן דוגמה אחת או שניים שיראו את מה שטענתי: מקריאת החומר הרלוונטי מגלים שכל מיני טיעונים מיידיים שעולים לראש עוד לפני שמתחילים לחשוב, אינם רלוונטיים. לפני שקופצים לפסוק משהו בנחרצות צריך להתעניין בפרטים.

אקח לי טיעון אפריורי או שניים של מר דינוזארוס ואראה כיצד אילו היה קורא  היה רואה  את חוסר הרלוונטיות  שלהם. אני מתבסס על המאמר שלינקק אליו מקרא למעלה ואלנקק אליו שוב http://u.cs.biu.ac.il/~koppel/papers/authorship-JASIST-final.pdf. בעמודים הראשונים יש סקירה של ההיסטוריה של התחום ושל שיטות שונות ומידת יעילותם.

1)בין שאר הטיעונים האפריוריים שהועלו על ידי דינוזאורוס ביחס  לזיהוי באמצעות תוכנה היה טיעון נחרץ אחד שהתוכנה שמאששת את דברי החוקרים מניחה את אותם הנחות שהניחו החוקרים ומשתמשת באותם קריטריונים ולכן מגיעה לאותם תוצאות. מכיוון שכך, אין  כל חידוש בכך שקיבלו את אותה תוצאה. כלומר דינוזאורוס טוען שמזינים למחשב את אותם קריטריונים שעליהם החליטו אותם חוקרים שקבעו שהחומש חובר על ידי 4  מחברים.

האומנם? מקריאתי השטחית  של המאמר, השיטה שאותו קופל פיתח משתמשת באלגוריתם למידה חישובית. לא כאן המקום להיכנס  להסבר מפורט מה זה למידה חישובית, יספיק לומר שזו טכניקה שמבוססת על כך שמאמנים את המחשב על קבוצות נתונים כך שהיכולת שלו הולכת ומשתפרת כתוצאה מהאימון עד שהוא מצליח  לבצע את המשימה שמטילים עליו. גם בלי להיכנס להסבר איך זה עובד, קל להבין שבשיטה זו אין מזינים למחשב כל קריטריונים. הוא מוצא אותם בעצמו. המבחן האם כתוצאה מהלמידה המחשב עושה את המשימה בהצלחה, הוא על ידי הפעלתו על קבוצות נתונים  שבהם ידועה התשובה.

בחזרה לעניין  האישוש של מסקנות ביקורת המקרא. בראיון עם קופל יש הבהרה שהאלגוריתם  שעליו מדובר לא יודע להחליט האם מדובר במחבר אחד או בשניים, אלא שאם מניחים שמדובר בשני מחברים  הוא מפיק  את החלוקה הכי טובה שמתאימה להנחה זו. כלומר אם מערבבים שני טקסטים של 2 מחברים הוא יצליח להפריד בין הדבקים ולזהות מה שייך למי . אבל גם אם נותנים לו טקסט של מחבר אחד בלבד הוא יפיק איזושהי חלוקה . נראה שמר דינוזאורס חוגג עם זה כי הוא חושב שזה מאשש את מה שהוא אמר מלכתחילה, הרי במקרה הספציפי הזה מסתבר שצריך להכניס הנחה  מסוימת של החוקרים, על זה שמדובר ב-2 מחברים. אבל  לא זה מה שטען דינוזאורוס מלכתחילה, הוא טען שמכניסים את אותם קריטריונים לזיהוי מחברים ולכן מקבלים את אותה תוצאה. אבל  זה לא מה שקורה. מקבלים את אותה תוצאה למרות שלא מכניסים את אותם קריטריונים .

זהו אישוש מרשים לפי כל קנה מידה, למרות שאי אפשר לומר שזה הכריע את הויכוח. זה מראה למשל שאי אפשר לטעון שהמבקרים האלה השתמשו בסתם קריטריונים סובייקטיביים ומעגליים ונדחקו להגיע לאיזה תוצאה לפי כל מיני הנחות מוקדמות וקריטריונים מומצאים (טענה שלפי הבנתי טוען למשל קאסוטו ושמחרה מחזיק אחריו האקדמיה ליהדות).

לא, גם מחשב שלא מתחיל משום קריטריונים  אלא שמאמנים אותו על קבוצות נתונים, מגיע לאותה חלוקה, זה מראה שיש משהו אובייקטיבי בחלוקה זו  ולכן טענות אלה בטלות, לפחות ככל שמדובר בחלוקה בין הדברימי לכל היתר.

ולהבהיר איני בא לטעון כאן בעד או נגד ביקורת המקרא. אם יוכיחו לי שביקורת המקרא זה שטות מוחלטת זה לא יעלה ולא יוריד לענייננו, לכן מיותר לדבר על ה"ניצחון" בכך ששאר החלוקות לא עלו יפה לפי הראיון הנ"ל ועל כך שהנושא כבר נבדק בשנות ה-70 . זה פשוט לא הנושא.

[במאמר המוסגר אבהיר, שהמאמר לא עוסק בבעיה של חלוקת טקסט אלא בבעיות קרובות אחרות של זיהוי מחברים , איני יודע איזה שיטות שימשו את קופל בבעיה הספציפית של המקרא].

2) עוד טענה אפריורית שעליו חזר הדינוזאורוס  הוא שקשה להעלות על הדעת מאפיינים שמתבטאים גם בשירה וגם בפרוזה או מאפיינים שנשארים קבועים מזיקנה ועד שיבה . בעוד אין במאמר התייחסות  לנקודות ספציפיות אלה (הרי המאמר לא נכתב כתשובה לטענות הדינוזאורס), יש התייחסות למשהו מאד קרוב , האפשרות למצוא מאפיינים קבועים בקרב טקסטים שעוסקים בנושאים שונים.  בעמוד 9 במאמר   (סעיף 3.2) מדובר על שיטות  שפותחו בדיוק כדי להתגבר על בעיה זו, לפני העידן של למידה חישובית . שיטות אלה מתבססות על עריכת סטטיסטיקות על שימוש ב"מילות פונקציה" (לא יודע מה המונח המקצועי בעברית). ומצוטטים שם מחקרים רבים שאיששו  שלמחברים  יש דפוסי שימוש אפייניים  שאינם משתנים לפי הנושא. אם יש כאלה שלא משתנים לפי הנושא אולי יש כאלה שלא משתנים לפי הגיל?

3)ככללל מר דינוזאורוס  חושב שרק מה שהוא מסוגל להעלות בדמיונו המוגבל יכול לשמש את החוקרים . המעיין במאמר יראה רעיונות הרבה יותר מגוונים לזיהוי מחברים מאשר חישוב כמות הפעמים שמופיע ה המילה "אף" בטקסט. אין לי את היכולת לסכם את המאמר, הקריאה תאיר את הנושא הרבה יותר ממה שאני מסוגל.

יש משהו שנקרא "כשל הדמיון המוגבל" בו אדם טוען שבגלל שהוא לא יכול לדמיין לעצמו דרך לפתור בעיה מסוימת, לכן לא קיים פתרון. זהו רעיון טוב להתעניין בפרטים. ככה לומדים דברים חדשים ולא נשארים תקועים עם דוגמטיקה עבשה שמתחזה לספקנות .

וכאן אפרד לי מהדינוזאורס לשלום ושלא להתראות, הזירה כולה שלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2011 23:59 לינק ישיר 

קולמוגורוב

מהידע הבסיסי ביותר שרכשתי במדעי המחשב אני לא מבין איך תוכנת מחשב יכולה לפעול שלא על פי קריטריונים קבועים מראש. אפילו נניח אלגוריתם דינאמי שמתפתח בזמן הרצה, עדיין מערכת השיקולים שקובעת מתי להתפתח ולאיזה כיוון נקבעת לפי קריטריונים שקובע מראש המתכנת. אי אפשר למרוח את הבעיה הזו תחת שם של "למידה חישובית". השם לא מרשים אותי יותר מבינה מלאכותית, ואני פשוט לא מאמין שהאלגוריתם של קופל יותר חופשי ממסגרת כללים אפריורים מזה (הצפוי למדי) של סטארקראפט, למשל. לדעתי זאת הנקודה הקריטית בכל הסיפור הזה, אפילו יותר מניתוח התנהגותי של דינו, ופשוט טאטאת אותה מתחת לשטיח.

תוקן על ידי מקסוול ב- 06/07/2011 00:00:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2011 10:22 לינק ישיר 

צריך להבחין היטב בין מסקנות שאפשר להסיק לבין מסקנות שאי אפשר להסיק.

כל מה שאפשר להסיק מהתוכנה של קופל הוא, שאם מניחים שהתורה כתובה בשני סגנונות שונים, ואם מניחים שהסגנונות מתאפיינים ע"י שימוש במילים נרדפות, אז אפשר לחלק את התורה לחלקים המתאפיינים בסגנונות שונים, והחלוקה דומה לחלוקה שמצאו חוקרי המקרא.

מה שאי אפשר להסיק הוא:

א. שהתורה אכן כתובה בשני סגנונות שונים (זו היתה הנחת המוצא). אמנם זו הנחה הגיונית שכל מי שקורא בתורה יכול להגיע אליה בעצמו - הרי בתורה עצמה יש קטעים של חוקים, סיפורים, שירים, נאומים וכו'. אבל התוכנה לא תרמה שום דבר להוכחת המסקנה הזאת.

ב. שהשימוש במילים נרדפות שונות אכן מבטא סגנונות שונים (זו גם אחת מהנחות המוצא). ע"פ שיטת מלבי"ם, למשל, לכל מילה ישנה משמעות ייחודית, אין שתי מילים שונות בעלות אותה משמעות, ולכן השימוש במילים שונות אינו מציין סגנונות שונים אלא משמעות אחרת.

ג. גם אם התורה אכן כתובה בשני סגנונות שונים, זה לא אומר שמדובר בכותבים שונים. התוכנה לא יודעת לזהות כותב, היא יודעת לזהות סגנון (מילים נרדפות, מילות שימוש וכו').

ד. בכל מקרה התוכנה לא יכולה להוכיח שהתורה נכתבה ע"י אדם. כל המסקנות של חוקרי המקרא מתבססות על ההנחה שהמקרא נכתב על-ידי בני אדם, ולכן מסקנות שהתקבלו מניתוח של טקסטים אנושיים נכונות גם לגבי המקרא. אם לא מקבלים את ההנחה הזאת, אז כמובן אין שום משמעות למסקנות.

תוקן על ידי אראלסגל ב- 06/07/2011 10:40:49

תוקן על ידי אראלסגל ב- 06/07/2011 10:52:55

תוקן על ידי אראלסגל ב- 06/07/2011 10:53:59

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/7/2011 11:06 לינק ישיר 

אראל
הרי אין על זה כל ויכוח כי אדם כתב את התורה. משה רבנו,

ירושלמי מסכת סוטה פרק ה דף כ טור ד /ה"ו  משה כתב חמשה סיפרי תורה וחזר וכתב פרשת בלק ובלעם וכתב ספרו של איוב

בבא בתרא דף טו .

וימת שם משה עבד ה' - אפשר משה (מת)  וכתב וימת שם משה? אלא, עד כאן כתב משה, מכאן ואילך כתב יהושע,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2011 12:02 לינק ישיר 

מקסוול כתב:
קולמוגורוב

מהידע הבסיסי ביותר שרכשתי במדעי המחשב אני לא מבין איך תוכנת מחשב יכולה לפעול שלא על פי קריטריונים קבועים מראש. אפילו נניח אלגוריתם דינאמי שמתפתח בזמן הרצה, עדיין מערכת השיקולים שקובעת מתי להתפתח ולאיזה כיוון נקבעת לפי קריטריונים שקובע מראש המתכנת. אי אפשר למרוח את הבעיה הזו תחת שם של "למידה חישובית". השם לא מרשים אותי יותר מבינה מלאכותית, ואני פשוט לא מאמין שהאלגוריתם של קופל יותר חופשי ממסגרת כללים אפריורים מזה (הצפוי למדי) של סטארקראפט, למשל. לדעתי זאת הנקודה הקריטית בכל הסיפור הזה, אפילו יותר מניתוח התנהגותי של דינו, ופשוט טאטאת אותה מתחת לשטיח.

השאלה האם הוא השתמש בקריטריונים של מבקרי המקרא או (גם) באחרים, זה גם מוכיח שמבקרי המקרא עשו עבודה טובה לפי ההנחות המוקדמות שלהם (לאו מילתא זוטרא היא).
יש גם קריטריונים שקל יותר לאין ערוך לבדוק אוטומטית במחשב מאשר על ידי בני אנוש, אני מסופק אם זה נכון לגבי הטקסט הלא כל כך ארוך של התורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2011 12:17 לינק ישיר 

מקסוול כתב:

מקריאה שטחית של המאמר שאליו לינקק מקרא, אני מבין שמדובר בתוכנה אליה הוזנו מאפיינים רבים שנחשבים לכאלו שיכולים להבדיל בין טקסטים (שכיחות מילות שימוש, צורות משפט , שימוש בצירופי מילים ועוד). ותפקיד התכנה היה ללמוד אילו מבין השיטות האלו אכן יעילות להשוואת ספרים. הלימוד נעשה על ידי הזנה של טקסטים רבים שמחבריהם ידועים לתוכנה , וכך היא יכלה לאתר אלו מבין השיטות או צירוף שלהן יעילים.

הלמידה של התכנה מתבטאת איפה בכך, שהיא לומדת באמצעות מודלים סטטיסטיים, את השיטה האופטימלית לזיהוי מחברים, מבין מגוון גדול שיטות אופציונליות שהוזנו לתוכה.

אולם גם בהנחה שהייתה מערכת הנחות קבועה וברורה מראש, אני לא ממש מבין  את הבעיה בכך. ככל שמדובר במערכת שנבדקה על הרבה טקסטים שזהות מחבריהם ידועה  ונמצאה יעילה, הרי התקפות שלה היא בדיוק כשל כל תיאוריה מדעית אחרת בת הפרכה, שמתחילה בהיפותזה ומאושרת בניסויים.

תוקן על ידי עץ_נטוע ב- 06/07/2011 12:19:15

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2011 15:08 לינק ישיר 

כל משתתף בפורום תורם לנו מידע, פלוני אינו גאון גדול, אבל הוא יודע לשקף יפה הווי תרבותי מסויים, אלמוני תלוש מהמציאות אבל הוא גאון במתמטיקה, זה מתמצא בעניני קבלה, זה בעניני נצרות, וזה אי אפשר להבין מה הוא רוצה אבל אנו מבינים שהוא מטיף לנאורות ולסובלנות. וכך הלאה. איזהו חכם הלמד מכל אדם, מכל אחד יש מה לשמוע וללמוד.

בשקלול הודעותיו של קולמוגרוב בפורום, נראה כי התחום העיקרי בו אנו למדים מדבריו, הוא התחום של הכרת אישיותו. אישיותו הזכה נשקפת מבין דבריו כעצם השמים לטוהר, מדותיו ותכונותיו מזהירות בה ככוכבים, איזו שקיפות, איזו בהירות! אשרי שככה לו ואין האשכול יתום כשהוא שרוי בתוכו. למדנו רבות על תחום מעניין זה ממנו, ואני בטוח שעוד נלמד, אולי בקרוב.

---

ראשית תקציר הדיון דלעיל:

בהתייחס לדיווח החדשותי לפיו התכנה הסכימה עם 90% ממסקנתו מחקר המקרא אני טענתי (לפי סדר כתיבת הדברים באשכול זה עמ' 6 והלאה): 1) הזיהוי של ישעיהו לג-מ כשייך לישעיהו השני, ולא לראשון. מלמד על ערכו של האלגוריתם. שכן לפי כל מחקר המפריד את ישעיהו ב' מישעיהו א', עניני חזקיהו וסנחריב שייכים לא'. הסיבות הן היסטוריות ברורות ולא ענינים לשוניים. 2) שני סגנונות, גם כאשר יזוהו, אינם מוכיחים בהכרח על שני מחברים.

קולמוגרוב טען: נותנים לתכנה טקסט שחובר כל ידי אדם אחד וטקסט שחובר על ידי מספר מחברים, וזו הוכחה שאפשר לזהות כמה מחברים.

תגובתי היתה: 3) יתכנו מבחנים תיאורטיים, השאלה היא אם כאלו נעשו. על זה בדיוק אני מפקפק. 4) גם אם במקרה שהתכנה זיהתה שני סגנונות, אכן היה מקורם בשני מחברים. אין זה אומר שתמיד שני סגנונות מקורם בשני מחברים (טענה 2 שלי לעיל).

קולמוגרוב השיב: "הוא צריך להראות למשל שאנו מנסים אותו ורואים שבמקרים שאנו יודעים לזהות את המחברים, הוא אף פעם לא טוען על מה שחובר על ידי מחבר אחד שהוא של שני מחברים. אם הוא עושה זאת בהצלחה על מגוון של מחברים זה יכול להוכיח את ההשערה אודות מאפיינים יחודיים".

תגובתי היתה: "לגבי טיעון זה אני בהחלט אסכים שאם התכנה תזהה תמיד שני מחברים באופן נכון למה שאנו נדע, שיש סבירות גבוהה לזיהוי של שני מחברים. אבל אף אחד לא טען כך, ולפי הצורה שהדברים מוצגים נראה שלעולם לא תוכלנה בדיקות כאלו להיערך".

וכאן הוספתי: 5) האלגוריתם חייב להיות מותאם לשפה בה הוא עוסק (ההתאמה היא אנושית ולא ממוחשבת), ואפילו אם נוכיח שבלשון המודרנית, האלגוריתם הותאם בהצלחה. אין זה אומר שאלגוריתם שהותאם ללשון המקרא, גם הוא מותאם בהצלחה. 6) הטיעון שפורסם על "התאמה למסקנות המקובלות" לא יתכן בדרך של זיהוי פאסיבי, שכן המסקנות המקובלות מחלקות דרך קבע פסוקים וקטעי פסוקים לחלקים, בעוד הבדיקה היא סטטיסטית שחייבת שטח מוגדר. (הסבר: אחד הקריטריונים שפורסמו הוא שנשים משתמשות יותר בלשונות המבטאות שלילה, אם חצי פסוק מזכיר לשון שלילה, וחציו אינו מזכיר, האם התכנה תחלק את הפסוק לשניים? אפשר לתכנן את התכנה כך שתבדוק כל פרק לעצמו, או כל חצי פרק לעצמו. אבל לא כל שלש מלים לעצמן). 7) פרוזה ושירה הם סגנונות שונים. וסביר שיזוהו כמחברים שונים. 8) והעיקר: עצם הרעיון של הצגת אחידות, אפילו בחלק מן התורה, שחצי שייך לא' וחצי לב', סותר את כל המקובל בביקורת המקרא שכל טקסט עבר עריכות רבות ואינו שייך למחבר אחד ויחיד.

קולמוגרוב השיב: "אני מבטיח לך שתגלה שיש כל מיני שיטות שאינן חשופות לבקורת שאתה מעלה".

בתוספת דברי מוסר על פריעת החוק והשגת הגבול ופריצת הגדר כאשר אני "פוטר ישום מדעי בזלזול בשם כל מיני טעמים אפריורים שמשום מה אני חושב שאף אחד לא נתן דעתו עליהם". שהרי ידוע ומקובל שכאן בפורום לא פוטרים בזלזול שום דבר, ובודאי לא ישום מדעי, וכל אחד שמגיב הוא חוקר ובודק כל ספר וכל שיטה עליה הוא מדבר מהחל ועד כלה.

וכן המלצה, במקום "מעורר תהיות" צריך לומר "אני תוהה". כדי שלא יווצר חלילה הרושם שהתהיה מתעוררת גם אצל אחרים.

מה התברר בינתיים? ראשית הודיע קולמוגרוב שלאחר קריאת חלק מהמחקר "השוויתי בין המתואר אודות השיטות לזיהוי מחברים, לבין הטענות האפריוריות העקרוניות של מר דינזאורס והסתבר שאין בהם ממש".

ואכן, תחת הכותרת 'קיום ההבטחה' (תרתי משמע, גם ההבטחה להסביר כיצד אין בהנחותי ממש, וגם ההבטחה הראשונה שהוזכרה לעיל שבמחקר אמצא שיטות שאינן חשופות לבקורת שאני מעלה).

באו הדברים דלהלן:

"בין שאר הטיעונים האפריוריים שהועלו על ידי דינוזאורוס ביחס  לזיהוי באמצעות תוכנה היה טיעון נחרץ אחד שהתוכנה שמאששת את דברי החוקרים מניחה את אותם הנחות שהניחו החוקרים ומשתמשת באותם קריטריונים ולכן מגיעה לאותם תוצאות. מכיוון שכך, אין  כל חידוש בכך שקיבלו את אותה תוצאה. כלומר דינוזאורוס טוען שמזינים למחשב את אותם קריטריונים שעליהם החליטו אותם חוקרים שקבעו שהחומש חובר על ידי 4  מחברים".

עיון בדברי אינו מאשר שטענתי כך בנחרצות או שלא בנחרצות, ייתכן שכך אפשר היה להבין מדבריו של מקסוול בעמ' 6. אני לא טענתי שמדובר באותם קריטריונים, דהיינו שההבדל בין 'ילד' ל'הוליד' או בין 'ה' ל'אלהים' נבדקו שוב על ידי המחשב. אלא שעדיין מדובר בהנחות שהבדלי סגנון מסוג מסויים מחייבים שני מחברים. ועל ההנחה הזו היה נטוש הויכוח מול תורת התעודות עוד קודם לכן. (לשוני שם: "מי שקובע הוא האלגוריתם שאת הקריטריונים שלו קבע אדם מסויים לפי הנחותיו", אין הכוונה להנחה של ולהויזן ש'ילד' בהכרח נכתב על ידי אדם אחר מזה שכתב 'הוליד.' אלא להנחות המחקר הנוכחי, שהבדלים מסוג מסויים חייבים לשקף שני אנשים).

קולמוגרוב כותב 'אין מזינים למחשב שום קריטריונים, הוא מוצא אותם בעצמו'. אכן, האלגוריתם מוצא את הקריטריונים, מכיון שהוא תוכנן למצוא אותם. האלגוריתם אינו מבין את השפה העברית מלידה, הוא תוכנן כך שיזהה מילות קישור, מילות שלילה, משפטים ארוכים או קצרים וכדו', את כל המונחים האלו אין המחשב 'יודע מעצמו'. הם הבונים את האלגוריתם, וכך הוא מאתר אותם, סופר, ומשקלל. נכון שלא מזינים אותו בנתון ספציפי, אבל כל עצמו של האלגוריתם בנוי על הכללות אנושיות שהחוקר בונה בראשו מראש (כפי שכתב הרב עץ נטוע: תכנה אליה הוזנו מאפיינים רבים שנחשבים לכאלו שיכולים להבדיל בין טקסטים).

בחזרה לעניין  האישוש של מסקנות ביקורת המקרא. בראיון עם קופל יש הבהרה שהאלגוריתם  שעליו מדובר לא יודע להחליט האם מדובר במחבר אחד או בשניים, אלא שאם מניחים שמדובר בשני מחברים  הוא מפיק  את החלוקה הכי טובה שמתאימה להנחה זו. כלומר אם מערבבים שני טקסטים של 2 מחברים הוא יצליח להפריד בין הדבקים ולזהות מה שייך למי . אבל גם אם נותנים לו טקסט של מחבר אחד בלבד הוא יפיק איזושהי חלוקה . נראה שמר דינוזאורס חוגג עם זה כי הוא חושב שזה מאשש את מה שהוא אמר מלכתחילה, הרי במקרה הספציפי הזה מסתבר שצריך להכניס הנחה  מסוימת של החוקרים, על זה שמדובר ב-2 מחברים. אבל  לא זה מה שטען דינוזאורוס מלכתחילה, הוא טען שמכניסים את אותם קריטריונים לזיהוי מחברים ולכן מקבלים את אותה תוצאה. אבל  זה לא מה שקורה. מקבלים את אותה תוצאה למרות שלא מכניסים את אותם קריטריונים.

שוב מדובר בבלבול מח, ההבהרה במחקר קובעת שאין התכנה יכולה לקבוע ש'מדובר בשני מחברים', כפי שטענתי, ההבהרה של קולמוגרוב שלא זה מה שטענתי מתחילה שקרית. לא טענתי שמכניסים את 'אותם קריטריונים', דהיינו שמבקשים מהמחשב למצוא את הדברים שקיימים רק שלא ידוע כמה פעמים. אלא את אותן הנחות, ההנחות שסגנונות שונים מחייבים מחברים שונים.

ואפילו הייתי טוען כך, מה הקשר בין שני הטיעונים? נניח שצדקתי בכך שאין אפשרות 'לקבוע שיש שני מחברים'. וטעיתי בכך ש'מכניסים את אותם קריטריונים'? אתה יכול להציג זאת בקללות ובגידופים, שאפילו שצדקתי גם טעיתי, ואחר יכול לעשות להיפך, לגדף אותך ולהגיד שאפילו שטעיתי גם צדקתי. (להזכירך: הבטחת שבמחקר יימצאו תשובות לכל ההערות שהעליתי).

זהו אישוש מרשים לפי כל קנה מידה, למרות שאי אפשר לומר שזה הכריע את הויכוח. זה מראה למשל שאי אפשר לטעון שהמבקרים האלה השתמשו בסתם קריטריונים סובייקטיביים ומעגליים ונדחקו להגיע לאיזה תוצאה לפי כל מיני הנחות מוקדמות וקריטריונים מומצאים (טענה שלפי הבנתי טוען למשל קאסוטו ושמחרה מחזיק אחריו האקדמיה ליהדות).

איני מבטל את המשמעות של המחקר הנוכחי, אבל לא מדובר כלל וכלל באישוש מרשים לתורת התעודות. אם הספקת לשכוח, תורת התעודות מחלקת את התורה לארבעה מקורות עיקריים P J E D ועוד הרבה מאד מקורות משנה, כשאחד הבולטים בהם הוא JE. בזמן שהמחקר שלפנינו לא מצא אלא עקבות של מקור יחודי אחד נוסף למקור הראשוני - P.

המחקר שלפנינו מתעלם לחלוטין (אם לא מבטל) את כל הספרות הזו, ומכיר רק ביחודו של הסגנון הכהני. קאסוטו לא ביטל סימני היכר אלו (הם רבים מאד ומנויים בכל ספר העוסק בכך), אלא טען שהם סגנון מיוחד שפותח לחוקי הכהנים. ובכך המחקר הנוכחי באמת מוסיף ומחזק אבחנה זו, שהסגנון יחודי עד לניואנסים הקטנים. אבל אין זה מכריע את שאלת מקור החלקים השונים.

הטענה של קאסוטו היא, שהקוהרנטיות של החלוקה, נובעת מסדר מלאכותי. יש בתורה חלק נכבד של הלכות קרבנות, שסגנונו שונה בהחלט מחלקים אחרים בתורה. אבל אין זה אומר שהבדל זה מלמד על שני מחברים, אלא שאופי הכתיבה של הלכות כהנים שונה מאופי הסיפור על יציאת מצרים, או מאופי נאומו של משה בסוף ימיו. העובדה שישנה קוהרנטיות מדומה, לפי קאסוטו היא, נובעת מכך שאם באמצע הסיפור על יציאת מצרים מופיע ענין שהוא 'בסגנון כהני' משייכים אותו אוטומטית למקור כהני, ושוב המקור של E נקי מסגנון כהני, וכך החלוקה מוכיחה את עצמה. לא רק ב'ענין' אלא גם בפסוקים ובחצאי פסוקים. התורה לפנינו משלבת את כל הסגנונות יחדיו, באופן שלפעמים הפרדתם היא מגוחכת מבחינה ענינית, מה שמלמד לדעת קאסוטו שמדובר בסגנון חוקי המקדש, ולא במקור אחר. ואעפ"כ תורת התעודות אנוסה לחלק פרקים ופסוקים לקרעים קטנים, כי היא משייכת כל סוג כתיבה למקור אחר. כך הראה קאסוטו שהטענה שP אינו מביא שום שירה וכדו' היא משום שכל שירה המופיעה בו יוחסה למקור אחר, מתוך ההנחה שלP לא מתאימה שירה.

ההנחה המסורתית היא שמשה ינק ממעיין בלתי נדלה של דעת וחכמה, (שרדו עדיין כאלו שמאמינים שהתורה ניתנה משמים), והיתה לו מספיק השראה לכתוב נבואות סתומות, סיפורים, שירות, תיאורים, נאומים חוצבי להבות, וגם חוקים כהניים, ועוד היד נטויה. עד כמה שהוזכר בפרסומים התכנה עסקה בעיקר בכתיבה אחידה, ולא באנשים שעסקו בסוגות שונות של ספרות. בכלל בעידן המודרני הכתיבה מקובעת ונעשית על פי כללים. ואילו כתיבת התורה לא באה מתוך שום קיבעון ושום מסורת ספרותית רצינית אלא היתה התפרצות של ביטוי כתוב להרבה סוגי מסורות שבעל פה. בהתחשב בכך סוגי הספרות עשויים באמת להיות שונים מאד. האם המחקר בדק סוג כתיבה שדורשת השראה, שלא נכתבת בצורה הטבעית של מכתבים או סתם כתיבה מדעית / ספרותית. אפשר אולי לבדוק זאת על ספר ירמיהו שמשלב את ההיסטוריה שלו עם נבואותיו, ייתכן בהחלט שיימצאו הבדלים שיטתיים בין שתי צורות הכתיבה שלו. (באחד הפרסומים הוזכר נסיון להשוות את הזהר עם המדרש הנעלם, לדעתי המחשב לא בהכרח יעזור לנו, משום שלשם כתיבת הזהר נכנס המחבר לטרמינולוגיה יחודית, אין שום ספר הכתוב בשפה של הזהר,  מבלי קשר לשאלת זמנו ותקופתו. ואילו המדרש הנעלם נכתב מראשיתו בעברית פשוטה, כפי שהראה שלום).

ובקיצור: יש כאן אישוש להבחנה ביחודו של הסגנון הכהני השזור בתורה, שאף אחד לא העלה נגדה טיעונים רציניים (אם כי אני מניח שיש כאלו שאינם מקבלים אותה). אבל אין שום אישוש לתורת התעודות.

ולהבהיר איני בא לטעון כאן בעד או נגד ביקורת המקרא. אם יוכיחו לי שביקורת המקרא זה שטות מוחלטת זה לא יעלה ולא יוריד לענייננו, לכן מיותר לדבר על ה"ניצחון" בכך ששאר החלוקות לא עלו יפה לפי הראיון הנ"ל ועל כך שהנושא כבר נבדק בשנות ה-70 . זה פשוט לא הנושא.

אחר המחילה, הכותרת בעיתון טענה שיש התאמה ב90% למסקנות המקובלות. התקוממתי נגד כותרת שקרית ומטעה. אם מבחינתך זה לא יעלה ולא יוריד, מתנצל שנאלצת לקרוא זאת.

מה שנבדק בשנות ה70 הוא טיעון מס' 8 שלי לעיל, שהמחשב מוכיח אחידות כנגד השיטה של הוספות ועריכות, שהיא חלק בלתי נפרד מההסברים הפרקטיים של תורת התעודות להיווצרות התורה כמו  שהיא לפנינו בפועל. המחקר של רדאי נערך רק על ספר בראשית. והתבסס על אותן שיטות של זיהוי ניואנסים סגנוניים.

עוד טענה אפריורית שעליו חזר הדינוזאורוס  הוא שקשה להעלות על הדעת מאפיינים שמתבטאים גם בשירה וגם בפרוזה או מאפיינים שנשארים קבועים מזיקנה ועד שיבה . בעוד אין במאמר התייחסות  לנקודות ספציפיות אלה (הרי המאמר לא נכתב כתשובה לטענות הדינוזאורס), יש התייחסות למשהו מאד קרוב , האפשרות למצוא מאפיינים קבועים בקרב טקסטים שעוסקים בנושאים שונים.  בעמוד 9 במאמר   (סעיף 3.2) מדובר על שיטות  שפותחו בדיוק כדי להתגבר על בעיה זו, לפני העידן של למידה חישובית . שיטות אלה מתבססות על עריכת סטטיסטיקות על שימוש ב"מילות פונקציה" (לא יודע מה המונח המקצועי בעברית). ומצוטטים שם מחקרים רבים שאיששו  שלמחברים  יש דפוסי שימוש אפייניים  שאינם משתנים לפי הנושא. אם יש כאלה שלא משתנים לפי הנושא אולי יש כאלה שלא משתנים לפי הגיל?

אחרי שהובטחנו נאמנה שלכל הביקורת שהעליתי יש התייחסות, באה כאן הקביעה, שמה לעשות, המאמר לא נכתב כתגובה להשגותי. אך יש התייחסות למשהו קרוב, כתיבה בנושאים שונים. ודעת לנבון נקל כי הקירבה הזו אינה כלום. סוג של ספרות הוא סוג של סגנון, נושא הכתיבה אינו אלא תחום בו יש שכיחות שונה של מלים. מה זה נוגע לסוג אחר של כתיבה? לסגנון אחר? והנושא השני: דברים שלא משתנים לפי הגיל? הלא במשך הזמן האדם עצמו משתנה, האם המחשב יכול לדעת מראש אלו שינוייים נפשיים יתרחשו עם האדם? אנשים הופכים לרגשנים או למסוגרים, מפתחים יכולות של כתיבה, או עוברים רגרסיות קשות. האדם של גיל 20 בהרבה פעמים אינו האדם של גיל 60, הוא באמת השתנה. המחשב יכול לדעת זאת? אין דבר העומד בפני ה'אולי' של קולמוגרוב.

מה היה לנו כאן? הבטחות גדולות על התייחסות במחקר לביקורת, ובפועל: שום דבר, כפי שאמרתי מראש, המחקר לא קובע ש'יש שני מחברים', אלא מזהה סגנון שהוא מכיר, ובמקרה הטוב מציע חלוקה. לשאר שאלותי לא קיבלתי מענה. וכנראה שבאמת הכותרת בחדשות היתה שקרית ומנופחת כרגיל: "התכנה קבעה תוך דקות – לתנ"ך יש כמה מחברים". בלבול מח להמונים, חלק משטיפת המוח הקבועה על האמונה בכחו הכל יכול של המדע, הנה תכנת המחשב קובעת בתוך דקות תשובה לכל השאלת הגדולות! איזה יופי!

במקום לבלבל את המח על שאני, רחמנא לצלן, "פוטר ישום מדעי בזלזול", תחשוב על כך שמנסחי כותרות בהארץ או בכל זירת טמטום אחרת מזלזלים בעצמם במדע בכך שהם מציגים אותו בצורה שטחית ושקרית, מדווחים על התאמה לדעות המקובלות בבקורת המקרא, בעוד הדברים רחוקים מלהיות כך. וכל אדם נורמלי מתקומם נגד כותרות כאלו.

אם ברצונך לנהל דיון עם בני אדם, אל תציג את עצמך כאדם עליון שאינו מתאים כלל לרדת לדיון עם העומדים מולו, אלא שיש גבולות של חריגת שיח שגם אדם עליון אינו יכול לעמוד בהם, עד שהוא חייב לבא לכאן ולזעוק 'מחאה נוראה' עד כדי המילה האחרונה. אם יש לך מה להגיד מלבד להציג את כל הצדדים של אישיותך, פשוט נסה לדון כמו כל שאר המשתתפים כאן. בעברית, ולענין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2011 15:24 לינק ישיר 

דינוזאורוס / יהוסף/יהושע יעב"ץ / אקדמיה / תיק ידען / תיק עדי אביר (בעתיד) עד מתי יכילו טיעוניך 95% של אד הומינם?
זה פשוט עושה כאב ראש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2011 15:30 לינק ישיר 

אני בספק אם למי שאין ראש, יכול להיות כאב ראש.
אם היית עוקב אחר הדיון, היית שם לב בדיוק מהיכן הגיע האד הומינם. אתה מייחס לי הרבה שמות, אבל עלי להבהיר לך ש'קולמוגרוב' אינו ניק שלי, ואלי כאן מקור טעותך.
ועוד אפנה אותך לספר חשבון של כתה ו' המלמד כיצד מחשבים 95%.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2011 15:44 לינק ישיר 

טעיתי, טועים, טעינו. 98%.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2011 15:48 לינק ישיר 

גם אני טעיתי, העובדה שיש לך חוש הומור מוכיחה שיש לך ראש.
מעתה מוטל עליך להשתמש בו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2011 15:49 לינק ישיר 

לא יודע בכלל אם יש לך שמץ טיעון אבל מבנה ההודעה שלך הוא מה הקולמוגרוב אמר והנה ציטוט ומה אני אמרתי קודם ולמה אין קשר והנה עוד ציטוט... חלאס. לך לגננת.

גם ב'תיק ידען' זה אותו דבר. ציטוטים ומשחקי מילים ולעג. אבל קייס? אין. רק ציטוטים פסקניים וחסרי ביסוס מספק מהאנציקלופדיה המקראית (חבל שלא הבאת ציטוטים מההיסטוריונים הקרויים חז"ל) וכל מיני ראיות שאפילו נסיבתיות אינן (כמו שהייתה ממלכה בשם מצרים והיה שם מלך בשם רעמסס שבנה עיר בשם רעמסס ולשם כך הוא נעזר בפועלים מן החוץ מכאן ש2.5 מיליון איש יצאו משם בקריסת האימפריה המצרית). המון המון מקורות כביכול, כאילו מיליון טענות פסולות או לא רלבנטיות הן שוות ערך לטענה לעניין אחת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2011 16:01 לינק ישיר 

על זה בדיוק דיברתי, 'לקרוא' פירושו להבין את הקשר בין המלים, ולאחר מכן הן מתחברות למשפטים, ולבסוף מבינים מה האדם רצה לומר.
כאן בפורום מתנהל 'דיון', פירושו של דבר, שאדם אחד אומר משהו, וחברו מעיר את הערותיו על כך. לשם כך קולמוגרוב אומר משהו, ואני מעיר את הערותי עליו. וחוזר חלילה.
ואז מגיע אדם, משיב כענין ושואל כהלכה, ומרחיב בענין הכאב ראש הציטוטים, התיק ידען, הרעמסס, הכל מלבד לדבר בנושא הדיון, או לפחות לנסות להבין אותו. אם יש לך מה לומר בנושא הדיון - זה יהיה יפלא, ואם אין לך, מפני מה אתה נוקט בשיטות שאתה טוען שהן עושות כאב ראש, לדבר על אדם במקום על נושא הדיון?
וחידה לסיום, מי כתב את האנציקלופדיה המקראית?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "תורה מן השמיים" ומשמעות ביקורת המקרא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 8 9 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.