בית פורומים עצור כאן חושבים

בין תורת ההיגיון לתורת הזהות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/11/2004 13:08 לינק ישיר 

אהבתי.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-2/11/2004 20:31 לינק ישיר 

קיבלתי תגובה בתא האישי מאיקא:
איקה
~~~~~~~~~~~

היי

האשכול מעניין, אני הייתי מוסיפה את נקודת ראותו של היגל שמסביר את העניין, כזהות מעגלית, אשר תמיד נמצאת בתנועה, כשאדם מציב לעצמו, וכבר לפני שמגיע הוא מציב עוד הצבה.

מהותם של הזהויות הוא הרצון שמוביל את התנועה הבלתי פוסקת הזו.

איקה, אה, אני חסומה בפורום הזה, ובכל זאת זה בית המדרש היחיד בו מרשים לי להציץ דרך חור המנעול

~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~

כאורח זה מקרוב בא אינני מבין את תורת החסימות.
מדוע היא נחסמה?
מי חסם?
שמא תורוני הלכות חסימה?
ואני חשבתי כי כאן חושבים, והמחשה חופשית...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/11/2004 23:15 לינק ישיר 

אכן, גם אני הופתעתי מאד.

בפורום 'הענין שלנו', בו נהגתי לבקר משך השנה האחרונה, הרוחות מתלהטים קל מהרה שכן הוא עוסק בפוליטיקה וחדשות וענייני דיומא.

מכל מקום, כמה אנשים שם באמת עברו על כל קו אדום שבעולם (ואינני רוצה להלאותכם או לכער הפורום הזה בסיפורי מה עשו) ומשום כך נחסמו.

הלכו אלה אצל פורום שכן המכונה 'דע את האויב' וניהלו משם מלחמותיהם, שיתירו חסימותיהם, וזאת בלי שום הבטחה כי ישובו בעתיד מדרכם הרעה, אלא אך ורק בשם חופש הביטויים (ואילו ביטויים.... )

עד כמה שהיה הדבר מופרך בעיני, ולא האמנתי, אך הם ניצחו. המנהל החוסם כונה בכל שם גנאי שבעולם ופשוט נושל מתפקידו (לאחר מלחמה מתישה ועוז-רוח בלתי-רגיל שגילה).

ואותם עוברי קוים אדומים שבו למצודתם, והרי הם חוגגים שם עתה בלי בושה ובריש גלי... המציף שב להציף, והאחרים, נו... ימים יגידו...

למה סיפרתי לכם כל זה?

מעבר לכייף שבקצת רכילות עסיסית על שכנים (שאין בה באמת נזק), התרשמתי שחסימה היא כלי רדיקלי ביותר, ואין משתמשים בו אלא כאשר באמת ובתמים כלו כל הקיצין.

אי לכך שוטטתי קצת באשכולותיה של איקה, מתוך הסקרנות ומתוך אינסטינקט השמירה העצמית, שכן הפורום הזה מושך את לבי וראשי ואינני רוצה למצוא עצמי חסומה פתאום -

וראיתי שמלבד שהיא מנהלת ויכוחים בלהט רב, לא מצאתי על מה ולמה באמת נחסמה.

ואני אבין אם הודעה זו תימחק. ולא איעלב. סוף סוף, היא פה למן היום הראשון, ואני רק מאתמול, כך שהאמת שאינני יכולה לדעת שום דבר על מה מו מי...

מגי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-3/11/2004 08:53 לינק ישיר 

מגי,

מבלי להתייחס למקרה איקה,כמדומני ש"ויכוחים בלהט רב"

עומדים לעיתים בסתירה לעצור כאן "חושבים".

בד"כ,מועדפת כאן חשיבה מעמיקה וסדורה,תוך כדי ויתור

על התוסס והחי,שהוא תוצר חיובי של להט הויכוח,

והבוחר יבחר.

ובהזדמנות זו:ברוכה הבאה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2004 11:04 לינק ישיר 

תודה

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/11/2004 21:58 לינק ישיר 

משה
הדיון מעניין ופורה, אך כמדומני שהוא מוכיח את אי האפשרות של טענתך. בכל דבריך על הזהות אתה נאמן לחוק הסתירה, ומאולץ על ידו.

עצם ההפרדה של הזהויות לשתי זהויות סותרות ולא קביעת זהות אחת הסותרת את עצמה, נועדה לאפשר את הדיון המפוצל על אופיה של כל זהות בנפרד מן האחרת, שהרי שתי זהויות בדיבור אחד, בבחינת מה שאין הפה יכול לומר ומה שאין האוזן יכולה לשמוע, לא היו מאפשרות לך לטעון טענתך.

כמדומני שאין כאן, התחכמות בלבד, אלא הודאה בקוצר יכולתנו לטעון טענות המכילות סתירה, הרחקת עדותנו לרובד פנימי יותר של האישיות, אינה מחלצת אותנו מחוק הסתירה, אם ברצוננו לומר משהו בעל משמעות על רובד זה.

אם הזהות מופקעת מעולם התופעות, הרי יתכן שהיא יכולה לכלול סתירה, או ליתר דיוק אין לדבר עליה כלל במונחים של סתירה ואי סתירה, כיוון שאין שני המונחים שייכים בה, וכמובן שאין היא "משהו" (עצם) אלא...

"מה שאי אפשר לדבר עליו, אודותיו יש לשתוק". בתיקון אחד, שאין אפילו על מה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2004 23:31 לינק ישיר 

מופע

תודה על דבריך, המכריחים אותי לצעוד צעד נוסף.

שאלת ההתאמה בין השפה למציאות היא שאלה קשה. גם אם נניח שהשפה מתאימה למציאות החיצונית, שאלת התאמת השפה למציאות הפנימית נותרת בעינה. במציאות החיצונית לדברים - כפי שהם נתפשים על ידי החושים – יש גבולות, ולכן אפשר לטעון על משהו שהוא כך וכך ולקרוא לו בשם. לעומת זאת בעולם הפנימי אין גבולות ולכן אפשר לטעון כי הוא מחוץ לתחום השפה ולשתוק עליו [או לשתוק סתם כי אין 'עליו'].

אך השאלה היא האם השתיקה הזאת איננה ויתור חמור מידי. המודעות מכירה כי יש דברים בעולם הפנימי, למרות שאין להם גבולות. לכן אפשר להכריע - וכך אני מכריע - כי יש להשתמש בשפה ביחס לעולם הפנימי. השימוש הוא רגולטיבי [מכוון] כפי שהורה קאנט. כלומר - אני קורא בשם לדבר למרות שברור לי שאין התאמה בין השם ובין הדבר, כיוון שאפשרות זו עדיפה על פני השתיקה.

לאחר שהכרעתי להשתמש בשפה ככלי להגדרת הזהות, אני מחפש סימנים שיורו לי לקרוא בשם. והנה אני מוצא סימנים סותרים. חלקם מורים לי כי הזהות היא כזאת וכזאת, וחלקם כי היא אחרת. עתה פתוחות בפני כמה אפשרויות: או להניח כי הזהות אחת וחלק מהסימנים הם מהות וחלק מקרה [שבר על פי בעלי המוסר]. או להניח כי ישנן שתי אישיויות. או להניח שלמרות שישנה אישיות אחת יש לה שתי זהויות. האפשרות השלישית עומדת בניגוד לחוק הסתירה החל על המציאות החיצונית. מכאן המסקנה כי חוק הסתירה אינו חל על הפנימי.

נמצא - מפאת הקשיים שהצגת, השימוש בשפה הוא שימוש חלש, רגולטיבי. למרות זאת הכרעתי היא להשתמש בה כך. אני סבור שהשתיקה שאתה מציע מוותרת על אשר אפשר לתפוס בפנימי. מעבר לכך השתיקה אינה פורה כיוון שהיא מותירה את הפנימי כתוהו כאוטי חסר יכולת להתייחס אליו ובוודאי לחולל בו שינוי או לפעול עמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2004 09:05 לינק ישיר 

משה
דבריך מעניינים, אך הם מחזירים אותנו אחורה. השימוש הרגולטיבי בשפה שייך לחשיבה הדוגמאתית שאינה מסוגלת להודות בקוצה ידה. אתה מעניק לחשיבה זו יתרון.

הדרך האחרת היא לפענח את המימצאים הסותרים באופן אחר, דהיינו לבחון האם הם באמת סותרים, ולאו דוקא בהבחנה שבין עצם למקרה, נדמה לי שהודאתך שיש לשלול את הזהות האחת הסותרת את עצמה בגלל חוק הסתירה חלה גם על טענת שתי הזהויות אשר מסתירה את הסתירה הקיימת בטענה זו ולא ממירה אותה בטענה בלתי סותרת.

אין לנו אלא דיון בגבולות יכולתנו בלבד, למרות שיש בדיון זה רמז למה שלא ניתן לאמרו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2004 09:39 לינק ישיר 

משה_מאיר
האם יש קשר להתלבטותך, עם התופעה המכונה בפי הפסיכולוגים "מולטי-פרסונליטי"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2004 15:52 לינק ישיר 

משה מאיר,

הרשומון כאן מדהים אך פיוטילי לחלוטין.

אנא הבהר במשפט אחד:

מהי אותה "זהות" שאליה אתה מתייחס בשאלתך הבסיסית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2004 17:35 לינק ישיר 

מופע

כתבת כי השימוש במושג המכוון שייך לחשיבה הדוגמאטית שאינה מסוגלת להודות בקוצר ידה.

כלפי לייא - השימוש כולו רווי בהכרה בקוצר ידה של החשיבה. קוצר יד זה מותיר בפנינו שתי אפשרויות: או להותיר את הזהות כתחום כאוטי שאי אפשר לומר עליו דבר, או להשתמש במושג מכוון תוך כדי מודעות למיגבלותיו. אני בחרתי באפשרות השניה.

שללתי את האפשרות של זהות אחת הסותרת את עצמה לא בגלל חוק הסתירה, אלא מפני שהיא מובילה לתמונה של אישיות הפכפכה, לא יציבה, שהרפלכסיה שלה כוללת - לעיתים קרובות - תחושות אשם שבר וכישלון. הממצאים שאני מוצא בעצמי ובאחרים הם של התנהגויות סותרות ללא תודעת שבר וכישלון.לכן אני נוטה לתאוריית שתי הזהויות. המסקנה העולה היא שחוק הסתירה אינו חל על הפנימי, על הזהות.

מוציא לאור

אינני מכיר את התיאוריה הפסיכולוגית שהזכרת, אולי תפרט לטובתי ולטובת אלה שכמוני אינם מכירים אותה.

רמבזל [השמות פה הורגים אותי. אני מבין לראשונה את עומק דברי חזל"נו - האומר דבר בשם אומרו...]

זהות הוגדרה באחת מסבבי הדיון כתשובה לאלה מהו הזה? הזה הוא האישיות. והזהות הוא מה שההכרה תופסת כמהותו של הזה, של האישיות. באותו סבב המשלתי את האישיות לעצם אצל שפינוזה, ואת הזהות לתואר, בהתאם להגדרות הנ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2004 22:06 לינק ישיר 

משה מאיר,

על שאלתי 'מהי זהות - במשפט אחד' ענית:

הזהות הוא מה שההכרה תופסת כמהותו של הזה, של האישיות.

תודה.
עכשיו ברור לי מדוע הדיון כל כך פיוטילי.

ראשית, ההכרה שלך וההכרה שלי וההכרה של שאר חכמי האשכול - הן הכרות שונות.
או במילים אחרות, כל אחד מדבר בעצם עם עצמו לפי הכרתו שלו.

שנית, מהי בדיוק האישיות?

האם נכון לומר שהזהות היא מהות האישיות, והאישיות היא איננה מהותה של הזהות? (למה?)

האם מהות היא רק 'תואר'? או שהתואר הוא אמצעי לתאר את המהות, שהיא משהו ממשי יותר וקרוב יותר לדבר עצמו?

ר"מ

תוקן על ידי - רמ_במזל - 07/11/2004 22:36:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2004 06:21 לינק ישיר 

רמ

האישיות היא האני. יש משהו כזה מתחת למעטים למעטפות ולקליפות. חמקמק, קשה לומר עליו משהו ברור, אך הנחת העבודה שלי היא שהוא קיים ואי אפשר להתעלם ממנו. מי שלא שותף להנחת עבודה זו - אל ימשיך בדרך.

התואר הוא מה שנתפש על ידי ההכרה כמהות האישיות. למרות ההגדרה המופשטת - היישום מאוד פרוזאי. למשל - ההכרה יכולה לומר - 'זאת אישיות דתית' או 'זאת אישיות חילונית' [וכפי שעולה מהטיעון - יתכן גם 'גם וגם']

האם כל הכרה תופשת באופן אחר את המהות?

ראשית - איני שותף לטענה הפוסט מודרנית הגורפת הזאת. יש רובד חזק שבו כל ההכרות מסכימות זו עם זו.
שנית - זכות ראשונים להגדרה היא לעצמי, אני מגדיר את עצמי. כאן - לא הגדרה יוצרת אלא משקפת. בהכירי את עצמי כאדם מתפלל, לא רק כמצוות אנשים מלומדה, אלא מעומקא דליבא, ברצינות, ללא ציניות - אני יכול לומר על עצמי כי האישיות שלי דתית.

אגב אורחא [מה זה 'פיוטילי'?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2004 08:07 לינק ישיר 

משה מאיר? האני שלך הוא פרי רצונך להיות מה שהינך, ואולי הרצון שנמצא מתחת למעטה למעטפות ולקליפות בתחושתך הוא הדבר החמקמק שאינך מזהה בודאות שבעצם הוא המפעיל ואחראי על התנועתיות וגורם ל'שינויים' באותה אישיות דתית אותה עיצבת במו עצמך?

הרמב"ם יאמר שמהות האני הוא ה'רצון' -שמעצב את אישיותו- ולדעתו הרצון זה הנס היחידי שמלווה את עולמו במציאות יום יום

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2004 08:29 לינק ישיר 

ריבי,

חכמי הפורום הנמנים על ה"ועד המייסד" סבורים שהרצון

הוא תוצר אוטומטי של זיהוי חיובי ש"רץ" למלאות את

מה שזוהה,ולפי דבריהם חוזרים דברי ר' משה מאיר למקומם.

כמובן שאת יכולה להמשיך לדבוק בעמדת הרמב"ם.

בודאי מוכרים לך השיחות של רי"ל עם ידידי טוני לביא

בספרו של האחרון[הוצאת מעריב]המוקדשות ברובן לנושא.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בין תורת ההיגיון לתורת הזהות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.