בית פורומים עצור כאן חושבים

האם החכמים הם גזענים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/11/2004 15:50 לינק ישיר 

רב צעיר

זוהי עובדה שאין לחלוק עליה שיש אנשים שיכולים להיות מהנדסים ויש אנשים שיכולים להיות רק נהגי מוניות. זו גם עובדה שיש שאנשים שיש להם כוח גופני רב ואנשים אחרים שהם חלשלושים. אנשים מתחלקים לרבבות אלפי סוגים בהתאם לסגולות שלהם. השאלה למה מסוגל אדם פלוני היא בהחלט שאלה עובדתית. אבל בכל זה אין האדם שונה ממכונה. גם מכונות נבדלים ביניהם בהתאם ליעילותם.

השאלה היא האם האדם הוא סוג של מכונה שערכו נמדד לפי יעילותו . זו כבר לא שאלה עובדתית אלא שאלה ערכית. השאלה האם להחשיב את המהנדס ולבוז לנהג המונית , היא שאלה ערכית.

הרמב"ם קובע לנו את סדר חשיבותם של אנשים בהתאם להתאמתם לסיבה התכליתית לקיומו של העולם. מכיוון שתכליתו של העולם הוא כדי שיהיו אנשים שיוכלו להשיג חכמה , הרי שהחכמים הם הנחשבים ביותר. ערכם כבני אדם של כל האחרים נגזר מהתועלת שיש בהם עבור החכמים. אלה שין בהם שום תועלת הם חסרי ערך מכל וכל.

המסקנות מהעמדה הפילוסופית הנ"ל הם מרחיקות לכת. איני יודע אם הרמב"ם עצמו צעד את מלוא הדרך, למרות שנראה לי שהוא צעד חלק נכבד, אבל המשך הדרך(יהיו שיאמרו מדרון) הוא ישיר.

אם אתה שואל מה האלטרנטיבה, הסכת ושמע. האדם מעצם היותו אדם הוא בעל ערך. הסיבה התכליתית לקיומו (אם יש דבר כזה) אינו להביא תועלת לחכמים , אלא עצם חייו חשובים מספיק בכדי להוות סיבה לקיומו. ולכן גם אם מישהו הוא מפגר ובעל מום שאין בו שום תועלת לאף אחד, הרי הוא חושב מצד עצמו ואושרו חשוב מצד עצמו , ללא קשר לתועלת שבו. ואם מישהו יעיל יותר בשימוש במחשבתו מאשר מישהו אחר, ישמח בחלקו, אבל זה לא הופך אותו לחשוב יותר. בקיצור, להתרחק מהגייווה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 16:00 לינק ישיר 

ר"צ
אני מסכים אתך שלא כל אחד נולד עם הכשורים, רק שאלתי מהו הגורם להבדל הכישוריםץ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 16:10 לינק ישיר 

מייציץ

אני חולקת על דבריך בכללותם, אך לא ניכנס לזה..

אבל רק להצביע על נקודה חשובה בדבריך, על המסקנות מרחיקות הלכת באשר לדעתך ולאלה האומרים "מדרון חלקלק" משהו לא מסתדר כאן, אלה שמוחזקים כמיימוניסטים הם אלה הסובלניים, הפתוחים, הסבלניים, ההומניסטים - איפה אתה רואה זכר לגיזענות מהפילוסופיה שלו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 21:06 לינק ישיר 

מצו"נ

אני מצטער מאוד, אך יצא לי לפגוש בחיי לא מעט אנשים שלא היו בעיני יותר מבהמות מהלכות על שניים. אתה יכול לקרוא לי אליטיסט או בעל גאווה אם אתה רוצה, אבל אני חושש שלא אזוז מעמדתי בנושא. אני בהחלט מסכים עם הרמב"ם בכך שאדם שהינו משוקע בתאוות ובעל רמה מוסרית ושכלית נמוכה - אינו שונה משאר החיות והבהמות שמהלכות על ארבע.

האם זאת אומרת שאני מתייחס בזלזול כלפי אנשים אלה ? התשובה הינה שלילית. כמובן שאתה יכול לטעון שעצם ההשקפה הינה גאוותנות, אבל לדעתי זוהי פשוט המציאות. על כל פנים, מבחינה מוסרית וודאי שאני מתייחס לאנשים אלה כאל בני אדם.

נחזור לעניין הרמב"ם. כבר כתבתי לעיל ששיטת הרמב"ם היא שעל האדם השלם להביא גם את המון העם לשלמותם. הרי הדמות האידיאלית של הנביא בעיני הרמב"ם היא משה רבינו, הנביא שנשלח לעם ישראל כדי לגאול אותו הן מבחינה פיזית, והן מבחינה רוחנית.

אני חולק על קביעתך בנוגע ל"מסקנה המתבקשת מדעת הרמב"ם". אני סבור שבנושא זה הרמב"ם היה עקבי מאוד גם בחייו הפרטים והיה בבחינת "נאה דורש ונאה מקיים". כפי שכבר כתבתי לעיל, הרמב"ם השקיע את חייו בכתיבת ספרים שהיו מיועדים כולם להכשרתם הרוחנית של עם ישראל, פירוש המשנה, משנה תורה ומורה נבוכים - כולם ספרים שלא נכתבו לשם כבודו של הרמב"ם (בשביל כך היה עליו לחבר תוספות לתלמוד), אלא כאמור רק לתועלת העם. כמו כן הוא הקדיש את חייו ללימוד תורה (כאשר לשיטתו אסור לקחת שכר על כך !) ושימש כדיין. וכן הוא היה רופא שריפא אנשים ללא הבחנה בין אם הם יהודים או גויים, עניים או עשירים.

אם תקרא שוב את דברי הרמב"ם בנוגע לאדם השלם ולמהותו ולחובתו (ואני מציע לא להסתפק בציטוט חלקי פסקאות, כפי שאריק למשל עשה - אלא על קריאת כל המורה נבוכים בעיון), תבין את דברי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 21:09 לינק ישיר 

אריק

הרמב"ם מדבר על הנושא לפי ההשקפה הרפואית שרווחה בזמנו (המרות, הלחות שבגוף וכו'). אולם על כל פנים, מדובר על תכונה מולדת, מה שכיום נכנה כDNA.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 21:22 לינק ישיר 

והפעם אין לי אלא להסכים עם דברי ר"צ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 11:17 לינק ישיר 

ר"צ
חזרנו לגנטיקה וא"כ ניתן לחזור גם לסגולת ישראל במובן של ריה"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 11:29 לינק ישיר 

אריק?

איזה גנטיקה? זו שמוכיחה שאתה הבן של אביך ואמך מבחינת צבע העיניים, צבע השיער, סוגי הדם ואיכויותיו,

אז כן חזרנו לגנטיקה, את התכונות הנפשיות אם להישאר טיפש או לעשות מאמצים להיות חכם תלוי באדם ואפילו אחד עם תיסמונת דאון (פוירשטייןחובש כיפה, כבר הוכיח זאת בנסיון מוכח וגם קיבל על זה פרס החינוך)

קח ערבי מפגר תלמד אותו לחשוב נכון דהיינו ששתיים ועוד שתיים הם ארבע ,ההיגיון יוביל אותו לזה שהוא גם ידע שששתיים ועוד אחד שווה שלוש - ולעומת זאת תלמד יהודי עם כושר חשיבה מוכן 'במזגו' ברמת הרצוי לקבלת חוכמה -אם הוא יתעקש ששתיים ועוד שתיים הם חמש מפני שכך אמרה לו סבתא של סבתא שלו - הוא לעולם לא יגיע להגיון שמוביל ששתיים ועוד אחד שווה שלוש - לא יעזור לך שום דבר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 11:34 לינק ישיר 

וההבדל התהומי בין הרמב"ם לריה"ל הוא שהרמב"ם אומר מה שתואם את התורה והמסר היהודי בכללותו - שהרי אברהם אבינו היה משוקע באור כשדים בין עובדי עבודה זרה הטיפשים ואביו ואמו עובדים איתו - והוא היהודי הראשון בטרם ניתנה לעם ישראל "סגולתו", עמדת הרמב"ם שלכל אדם ניתן הפוטנציאל להתקרב לאלוהים האוניברסלי -ובאה לידי ביטוי באימרתו במשנה תורה בהלכות יסודי תורה. והיא ש"כל אדם ראוי לו להיות צדיק כמשה רבנו"

ולעומתו ריה"ל אומר ש"רק היהודי(= סגולה עם תכונות נפשיות מולדות) ראוי לו להיות צדיק כמשה רבנו" מה שלא כל כך מסתדר עם... ההמממ השכל והמציאות.
זה כמובן מתוך המשתמע מה"כוזרי"

מי יוכל לפתור את הקונפילקט הזה בדרך רציונלית, בבקשה אשמח להערות/הארות.

תוקן על ידי - riv - 16/11/2004 11:49:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 12:06 לינק ישיר 

כמובן בהנחה שיהדות היא רציונלית במובן שבעלי ריב מבינים אותה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 12:19 לינק ישיר 

מה ז"א בהנחה שהיהדות היא רציונלית? מבחינתך השכל הוא לא צלם האלוהים שבך?

יש לך שתי גישות פה של שני יהודים כשרים אתה מוזמן לנתח ולהסביר אותם בצורה שכל אדם נורמלי יבין - בלי נסתר גלוי-

ואני פונה שוב להתריע מפני התופעות שאינן עיניניות כמו זו האחרונה שאריק כנראה החליט לאמץ כשיטה נגד הריב שמנהלת ריב..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 12:43 לינק ישיר 

אריק, האם, לדעתך (וכשיטת ריה"ל) גר צדק (וצאצאיו עד סוף הדורות, אם אתה מאמץ את השיטה הגנטית) לא יוכל לעולם להיות יהודי אמיתי, וההפרש בין יהודי אמיתי לבינם ימשיך להיות כהפרש שבין החי לצומח, או בין המדבר לחי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 13:14 לינק ישיר 

גם וגם

והשאלה המתבקשת היא:

מה עם רבי מאיר, רבי עקיבה, ועוד לפניהם שמעיה ואבטליון?אלה לא נחשבו יהודים גמורים?

שלא נדבר על צאצא רות המואביה - משיח ישראל דוד המלך

< תיכף יגיעו סיפורי הגילגולים>

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 13:40 לינק ישיר 

גם וגם
במקרה דנן אין לי דעה, אני מרשה לעצמי להתלבט. איני רב ופוסק שצריך להביע דעה חתוכה.
הכוזרי מדגיש במפורש שגר לא ישווה לישראל מלידה מבחינת היכולת הנבואית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 13:55 לינק ישיר 

אריק,
הוא גם מדגיש במפורש שהסגולה הנבואית מבדילה בין בני אדם כהבדל הצומח מן החי והחי מן המדבר. מי שמקבל את שיטת הכוזרי בכך שמדובר בענין מולד, חייב לקבל שרות המואביה (וצאצאיה) תהיה נחותה ממשומד וצאצאיו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם החכמים הם גזענים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.