|
|
| נשלח ב-6/11/2004 22:05 |
|
| |
אם כן, מה תכלית קיומה, אםשלום? אם לא לאפשר לנו אותה החרות המובטחת, בארץ הקדושה, מה תכלית קיומה? לשם מה כל הסבל הזה?

|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2004 22:05 |
|
| |
הודעה מאיקה למגי
מגי יקירה
קודם כל התנצלותי אם פגעתי בך באיזה שהוא אופן, ולא התכוונתי כשדברתי הגuרודייף לחוות דעתו דווקא על יציאת מצרים, אלא שבדרך כלל אני לא מביעה דעה בקשר לדברים אותם לא בדקתי ברמת המינימום. כך שלא מדובר פה ברמה של האשמות, את לא אשמה, ואת הרעיון והדעה שגבשת בנושא 'יצאת מצרים' וחרות שאת מחברת למציאות האקטואלית, אי אפשר שתידחה על הסף, כי גם אלה הנחשבים ל'גדולי תורה'בחסידויות למיניהם בימנו,ובתורת הקבלה: מחזיקים באותה הדעה/ההשקפה מבחינת התוצאה ,הם חושבים כמוך, ויכולת להיוכח בכך גם בתגובות החברים באשכול. <כמובן שלא נסיק מהתוצאה על הסיבה> – כך שהטיעונים שלך אינם מופרכים, והם משמשים אופוזיציה חזקה לדעה בה סובול ובמקרה הזה גם אני הקטנה ולהבדיל רי"ל , מחזיקים– כך שאין לך להרגיש נחותה ביחב לדברים שכתבת בסעיף ג –. זכותך לדבר מלבך החופשי. אנחנו כאן כדי ללמוד – לא כדי להתחרות על מי יותר חכם או למדן.
והרי הסכמתי עם דברייך בחלק הראשון לא? וזה לא בגלל שאני זורקת פתקים מבחוץ, אצלי זה לא דבר שבשיגרה, תשאלי כולם יספרו לך.
אני צודקת בהכל תמיד
ברוכה הבאה לפורום.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2004 22:23 |
|
| |
ואחת למואדיב מריב ולא במקרה ריב..ובהזדמנות זאת קבל תנחומיי..
למה שלא נביא את סיפורו של סוקראטס, איך הצליח אחד מחסידיו להתגנב לבית הסוהר בו היה כלוא באשמה של המרדת הנוער נגד השלטון, ונשפט למוות על ידי כוס תרעלת.לילה לפני ביצוע גזר הדין, הגיע תלמידו לתא בו דר בכלא, הוא מצא את סוקרטס ישן שינה עמוקה, והיה חבל לו להעיר אותו, הוא לא הבין איך אדם שיודע שמחר הוא מוצא להורג ישן בשלווה שנת ישרים וחיוך נסוך על פניו - הסוף ידוע סוקרטס סירב לברוח - מפני שהצו האלוהי אמר לו שאת שלטון החוק יש לקיים, והחוק גזר עליו מיתה, והוא לא יתחמק ויבגוד באמת שהוא מאמין בה לטובת הצלת חייו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2004 22:46 |
|
| |
.
ריב:
בין סוקראטס לבין דארווין, אני בוחר בדארווין.
או במלים משלנו:
"וחי בהם" .
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2004 22:49 |
|
| |
מואדיב
ובין דארווין לרבי עקיבה במי אתה בוחר?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2004 22:59 |
|
| |
.
יעלו עשבים בלחייך, טרם תהפכי את רבי עקיבא לסובוליסט.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2004 23:02 |
|
| |
.
מודל הסובוליסט הנלחם #2 :
מסגרת המודל:
זייד ועמר חיים על אי בודד. לשניהם יש סולם ערכים זהה, בראשו, עומדת השאיפה לחירות. הערך השני בסולם זה, הוא הרצון לגדל כמה שיותר עזים.
האי קטן, אדמות המרעה והמים נמצאים בצמצום.
מערכה ראשונה
זייד נמצא בצידו הדרומי של האי, עמר בצידו הצפוני. שניהם נאבקים בתנאים הקשים כדי להגדיל, עד כמה שניתן, את עדר העזים שלהם.
נולדים דורות נוספים, הגדיים נעשים תיישים, האי מתחיל להיות צפוף, ואדמות המרעה אינן מספיקות.
גם המים אינם מספיקים.
מערכה שניה
מלחמה בין זייד לבין עמר על אדמות מרעה ומים.
בעצם, גם על עזים. יותר מהיר להגדיל את העדר באמצעות חטיפת עזים מהעדר השני. גם תמותת הגדיים קטנה יותר בדרך זו...
ניתוח המצב
זייד סובוליסט שואף חירות, וכך גם עמר. שניהם יודעים כי מי שכובש דבר מה מחברו, משעבד חלק מחירותו, ולכן יעדיף לוותר על העזים שחטף, אדמות המרעה והבארות שכבש, שכן במדרג הערכים, החירות גוברת על העדר.
כלומר, לכאורה אין טעם במלחמה, משום שכל מי שכובש, יודע כי יאלץ לוותר על המשאבים שכבש כדי לא להמעיט בחירותו.
לכאורה, רק לכאורה.
שכן זייד יודע שעמר, גם הוא, סובוליסט שואף חירות, ולכן, יש להניח כי אם המלחמה תסתיים בכיבוש משאבים של עמר על ידי זייד, לא יפתח עמר במלחמה בה הוא עלול, חו"ח, לנצח. הנצחון הרי יכביד על מצפונו, וירא שמא ייהרג, וייצר לו שמא יהרוג.
וכן גם ההיפך.
וחוזר חלילה.
הפתרון למצב חוסר שיווי המשקל הזה, נעוץ בדבריו של מקיאוולי בספרו "הנסיך" . בנתינים יש לנהוג יפה, או להרגם.
כך גם במלחמה על אדמות מרעה ומים.
זייד יודע כי אם יחסל את עמר עד הסוף, יוכל לישון בהשקט ובשלווה בלילה, בעוד שאם רק יגיע לשלום, ימשיך להתהפך על משכבו בלילות מפחד שמא עמר החליט לחסלו, וההיפך.
========================================
כעת, הבה נסבך את מודל "דילמת-האסיר-לעניים" שלנו, ונוסיף גם את אמיר לאי. יש לנו כבר שלושה גורמים, והאפשרות של שניים להתאגד נגד השלישי, קיימת. לא בהכרח תמיד אותם השניים.
ואם יהיו ארבעה?
========================================
בקיצור:
אם כסובול, מלחמת עולם נצחית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2004 23:15 |
|
| |
מואדיב,
במחילה, אתה באת עם הטיעון שאתה מעדיף את דרווין על סוקרטס בשל העיקרון "וחי בהם" , ואני שאלתי בעקבות ה"מוטו" עליו אתה מתבסס את שאלתי, רבי עקיבה או דרווין בלי קשר לסובול.
כנראה שלא עמדת על קנקני, אני לעולם איני משווה בין
החכמים/פילוסופים, זאת לא השוואה מצד השיויון רק מצד הדמיון, סובול רחוק מרבי עקיבה כמרחק השמיים מהארץ. ואני מתפלאה בכלל שהעלת בדעתך שאני משווה ביניהם, כנראה שלא ממש קראת את האשכול בתשומת לב, אם תחזור לדף הראשון להודעה האחרונה של ריב, תמצא שהיא שאלה:
פילוסופיה לחוד, והחיים לחוד?, יפה ענית על שאלתי אתה טוען שהפילוסופיה אינה ניתנת ליישום, הבנתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2004 23:25 |
|
| |
.
ריב
ראשית התנצלותי העמוקה, אינני מתיימר לעמוד על קנקנך, ואם ייחסתי לך משהו שלא כראוי, אני מבקש את סליחתך.
שנית, בניגוד לדבריו של סובול, כפי שהובאו לעיל בריש הדיון, אינני רוצה כלל להגרר ל"השלכות אקטואליות" , גם משום שמדובר במדרון חלקלק, וגם משום שפתרון הקסם למצבנו הסבוך אינו מצוי בכיסי, ומסופקני אם הוא מצוי כלל.
כל שרציתי לטעון הוא כי התיזה של סובול, כפי שהובאה לעיל, נאיבית להחריד.
בטבע, אין כבשים. יש חמורי בר, משום שהם יכולים לרוץ ולהמלט מפני אויביהם הטבעיים, יש יעלים, מסיבה דומה, ויש מדרג שלם של טורפים.
אם האדם לא היה מגדל את הכבשים לצרכיו הוא, סביר להניח כי אפילו בניו זילנד לא היו נותרות כבשים.
העולם ידע תאוריות נאיביות רבות, חלקן שרדו בספרים, על חלקן, מסתמא, אין אנו יודעים.
זכורני, לא כל כך מזמן, דובר בריש גלי על אחוות העמים והפרולטריון הרב-שפתי שיעשה מהפיכה ויביס את הקפיטליסטים המדכאים השנואים.
איך כתב אותו סופר (ה. פאסט, אם זכרוני החלוד אינו מטעני שוב):
מי שלא היה קומוניסט בנערותו, אין לו לב. מי שנותר קומוניסט בבחרותו, אין לו שכל.
יתכן שלסובול יש לב.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2004 23:35 |
|
| |
מואדיב,
אזי גם מאמרם של חז"ל , שהביא לראשונה מיכי, שכל הקונה עבד וכו', הוא גם נאיבי לחלוטין, בכלל כל עניין השלמות האנושית היא גם מחשבה נאיבית לחלוטין, ואם תקרא דברי באשכול על החכמים הגזענים תראה שזאת סיבת קוהלת על שהכל הבל, אי אפשר להשליט צדק חברתי בעולם כעובדה,וזאת מנקודת מבטו של מלך שהיה חכם מכל אדם. אבל תמיד להתלות על חולמי החלומות שיזכירו לנו שיש לשאוף למצב האידיאלי הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2004 23:56 |
|
| |
מואדיב
גם לא הבנתי למה היית צריך להרחיק עד זייד ועמר, אין לנו משלנו? מה עם קין והבל?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2004 06:48 |
|
| |
מגי,
להיות יהודיה אני יכולה בכל מקום על הגלובוס, ויוכיחו אלפיים שנות וכו'. ברור שיש לכך מחירים קשים וגלויים לכל עין, כמו לכל בחירה. דבריך עסקו בעניין החרות והבחירה החופשית - חיים במדינה שאינה יהודית מאפשרים בחירה עמוקה יותר, מבחינת היהדות, לא?!.
הקדמת תרופה למכה:
מדינת ישראל היא ביתי ומולדתי, ואני מכירה בחשיבות קיומה, למרות שיש לי ביקורת, קשה לפעמים, על חלקים מהותיים במבנה ובמהות שלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2004 09:27 |
|
| |
.
צרור קצרים:
1
פילוסופיה לחוד וחיים לחוד – אכן, פעמים רבות. כאשר אני חש בשיני, אני פונה לרופא שיניים, לא לפילוסוף. כאשר יש גנבים בביתי, אני קורא למשטרה. כאשר יש איום על חיי, אני מצפה כי המדינה תדע להגן על חיי. יש מקרים בהם כוחה של החרב עדיף טפי.
2
קנה עבד, קנה אדון, זו אמירה המשקפת את דעתם של חז"ל על מוסד העבדות, כמו גם על היחס בו מחוייב האדון כלפי עבדו. לא מצאתי באמירה זו הד להשקפה הקיצונית שהובאה בשם סובול לעיל. לא מצאתי גם כי חז"ל נמנעו מהחזקת עבדים במשק ביתם.
3
זייד ועמר, משמשים בספרות דוברת הערבית לאותם מטרות להם משמשים ראובן ושמעון בספרות העברית. אם זכרוני אינו מטעני, גם אצל הרמב"ם נוכל למצוא אותם בתפקיד זה. אם הדבר מפריע, ניתן להחליפם בראובן ובשמעון, הארגומנט לא ישתנה.
4
אמא שלום
ניתן להתווכח על משמעות מדינת ישראל מבחינה יהודית. על משמעות 'ארץ ישראל' , לא. לתשומת לבך, הגלות היא גלות, לא מצב לכתחילה, ולמרות הטיעונים שהשמיע ר' סיינפלד כאן בעבר, לא ניתן לקיים את כל מצוות היהדות כאשר חיים בגלות.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2004 09:43 |
|
| |
מואדיב יקירי
צפיות לחוד חיים לחוד – אתה מצפה כי המדינה תדע להגן על חייך? בינתיים הצפיות של כל אלה שאיבדו את יקיריהם , נחלו אכזבה עמוקה – אם במחדלי הצבא, ואם במחדלי המשטרה -אז אולי שנחזור לפילוסופיה וניתן לה צ'אנס? יש מקרים בהם כוחה של חרב עדיף, אבל כוחה של החרב הפך לכוחה של טוהר הנשק , ההמממ מושג מוזר ביותר…
קנה עבד קנה אדון… הכל טוב ויפה גם לחז"ל היו עבדים כמו שהיה נפוץ בכל תרבות העולם, אך התורה בחוכמתה חייבה את האדונים לשחרר את העבדים בתקופת זמן מסוימת, ואחד הדברים שבהם מוכיח ירמיהו את ישראל על שבא עליהם חורבן זה בגלל חטא אי שילוח העבדים…
כשאמרתי שלא היית צריך להרחיק עד זייד ועמר(תרתי משמע), נתכוונתי שאין צריך להביא משל, או להמציא סיפור- הסיפור קיים אצלנו בתורה "קין והבל" והסיבות שהביאו לשפיכות דמים…
|
|
|
|
|