בית פורומים עצור כאן חושבים

בנפול אוייבך ( אל) תשמח?!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/11/2004 12:06 לינק ישיר 

תלמידי מורי ורעי

סבורני שאנו עוברים כאן מעניין לעניין ושוכחים מאיפה הפלגנו ולאן אנו רוצים להגיע. לכן אבהיר מה אמרתי ומה לא אמרתי.

קודם כל, אינני מפציר באף אחד להסתכל במבט שפינוזאי (שאם כן אהיה נאה דורש ולא נאה מקיים). באשכול זה, עד כמה שזכור לי, לא הבעתי דעה, לא אם צריך לאהוב את ערפאת , לא אם צריך לשנוא אותו, לא אם צריך לרחם עליו , לא אם היה צדיק ולא אם היה רשע, לא אם זה טוב שהוא מת ולא אם זה רע .

כזכור, העלית שאלה האם יש מקום לדון בשאלה אם לשמוח או לא לשמוח במפלת אויב. שהרי רגשות פורצים באופן אינסטינקטיבי וכל מה שאפשר לעשות לגביהם הוא אולי להדחיק אותם או להתכחש אליהם (משהו, שבעיניך פשוט, משום מה, שאין לו מקום).

על השאלה הזו עניתי (בשני הודעות עוקבות) שהתבוננות מביאה לעידון הרגש ולא להדחקתה או להתכחשות לה. ועל כן האדם בוחר את רגשותיו ולא הרגשות קובעים את בחירותיו. ולמרות שזה נשמע אולי מוזר, הרי שאני סבור שיש נקודה שבה האדם בוחר ומחליט איזה רגשות לתת להתפתח בו. ועל כן האדם יכול גם להגיע למצב שבו הוא לא שונא שום ברייה שבעולם, או שהוא מרחם על אויבו, לא מתוך התכחשות לרגשותיו אלא מתוך עיבודו של הרגש הגולמי מבחירתו החופשית. אם אתה שונא את ערפאת או שמח לאידו , אין זה רק אינסטינקט מתפרץ , אלא יש כאן בחירה שלא להיענות לקול אחר שגם אתה שומע אותו במעומעם.

הדגשתי אז ואני חוזר ומדגיש עכשיו, שאינני קובע בכך מהי הבחירה הטובה והראויה. על נושא זה אפשר לדון בנפרד ובמנותק מהשאלה הזאת. כל שאני אומר הוא שיש כאן מקום לבחירה חופשית, שדורשת מאמץ אולי, אבל היא קיימת. כל זה בניגוד לטענתך שהכל אינסטינקטים מתפרצים שאפשר אולי רק להדחיק אותם.

על זה טענת שאנשים שאינם שונאים שום ברייה שבעולם ואינם שמחים לאידו של הרשע , יש להם כושר שיפוט מוסרי לקוי. זהו כבר טענה חדשה שאינה קשורה לנושא הקודם. האם יש משהו פגום ,מבחינה מוסרית, בכך שאדם אינו שונא את הרשע או אינו שמח לאידו?

על כך תשובתי היתה ועודנה , שאין לבלבל בין רגשות כאלה או אחרים כלפי בני אדם, לבין שיפוט מוסרי ו/או החלטה מה לעשות במצב נתון. אדם אינו חייב להרגיש שנאה או שמחה לאיד כלפי ערפאת , כדי לסבור שהוא עשה מעשי רשע רבים ולהפך.

יתר על כן, מכיוון שאני סבור שהאדם יכול לבחור את רגשותיו (על ידי מאמץ ועבודה עצמית, כאמור) , הרי שהשיפוט המוסרי צריך לקדום לרגש . ושיפוט מוסרי כזה הוא צלול יותר. כאשר אדם מתנתק לרגע משטף החיים ומחליט לרגע שלא להיות מעורב במה שקורה מסביב , אלא להסתכל על הכל מן הצד מתוך ריחוק , הוא רואה דברים שאינו מסוגל לראות כאשר הוא נמצא בתוך הבלגן. קשה לעשות את זה וזה יכול להיות אפילו מפחיד , אבל זה בהחלט אפשרי וכל אדם יכול לעשות את זה, אם הוא רק רוצה. בוודאי אין שום פגם מוסרי בכך שאדם עושה דבר כזה וזה בהחלט לא מזיק . לדעתי זה לא מביא לרלטיביזם אלא לראייה בהירה יותר.

הראייה הבהירה הזאת אינו עניין של שיפוט תועלתני כזה או אחר (האם יהיה טוב אחרי שערפאת ימות או לא), אלא הבנה נכונה יותר ואובייקטיבית יותר של מקומו של האדם וקורותיו ומקומם של מעשי אדם זה לזה בתוך כלל המציאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2004 12:09 לינק ישיר 

אוי איפה מעלת הסבלנות שלי?

אני מתקנאה בך מייציץ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2004 12:28 לינק ישיר 

ממיציץ
למיטב זכרוני המחלוקת היתה אחרת.

כמה מהכותבות/ים הזכירו שזה לא נאה לשמוח על התפגרותו של זה, וזה נראה בעיני כמה אחרים (כולל אני הק') כחיסרון בשיפוט מוסרי ו/או שכלי.
שאלת האינסטינקטים היא שאלה מרתקת, אבל היא עולה רק כאשר יש ניגוד בין הרגש האינסטינקטיבי והשיפוט השכלי מוסרי.

במקרה הזה אין, ואני ושכמותי סבורים שאם באדם מסוים יש , קיימת בעיה מסוימת...
זה הכל.
יום נעים.

נ.ב. למרות הטעות השכלית-מוסרית הזו, אני מלא רגשי חיבה הערכה וחמלה לחלק ניכר מהכותבים/ות באשכול הזה, האם זה אומר שהגעתי למעלה השפינוזאית ? (לא בציניות,
בעצם אולי קצת)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2004 12:36 לינק ישיר 

אישציפ,

אתה שמח על 'התפגרות' רוזנשטיין באותה המידה? או שגם עליו אתה חומל? הוא בן עמישראל הרחמנים בני רחמנים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2004 12:46 לינק ישיר 

ריב,
רוזנשטיין לא ממש מענין אותי.

ואני לא בקי בפרטי המקרה.

אבל בהחלט אין בי צער על כך שבא על עונשו בהנחה שהוא אכן אחראי למה שמיוחס לו (יש להודות שאני לא יודע כ"כ מה מיוחס לו מעבר למה שראיתי באשכול הזה)
מאידך איני חש שמחה כלשהיא פשוט כי הוא לא מעניין אותי,
כל עוד הוא לא מנסה להשתלט על המדינה בה אני חי, הוא יכול להיות פושע נאלח, שאשמח מאוד שיתקן את דרכיו או יענש ע"י רשויות החוק, אבל מעבר לכך זה לא ממש יענין אותי, הייתי שמח מאוד אם גם עראפת היה נשאר בתוניס או ווטאבאר ולא הייתי נצרך לדעת על קיומו וממילא גם על העדרותו מהעולם הזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 17:18 לינק ישיר 

http://news.walla.co.il/?w=/76/626794/@placation

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בנפול אוייבך ( אל) תשמח?!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.