משיב חכמים אחור. ודעתם ישכל- אומר הנביא ישעיהו. האם כבוד הרבנים המכובדים מתעלמים למשל מדבורה הנביאה שהיא הנהיגה את עם ישראל. האם יש להם טענות על כשרות הנהגתה? ו של ציון המלכה- את התאר מלכה הרי חז"ל נתנו לה?
נשלח ב-18/12/2015 02:02
ירוחם
אם הרב אמר את שיוחס לו, הרי שהוא הראה לא רק את חכמתו אלא גם את ידיעותיו בתורה.
הדבר פשוט כביעתא בכותחא, שמה שנאמר בפסוק שום תשים עליך מלך, נאמר ליהודים ולא לשאינם יהודים.
"רוצים שיביאו נשים שיהיו משגיחות של כשרות. איך אפשר? אישה חילוניה, לא דתייה. גם דתייה - זו צניעות בעם ישראל? הרב פיינשטיין כותב שאפשר, אבל הוא דיבר על הנהגה כללית? שאישה תשגיח כשרות? איפה שעת לילה מאוחרת, איפה הצניעות בעם ישראל? ובפרט שמביאים מכל הבא ביד. גם בצבא - הביאו כל מיני חיילות, נשים שלא דתיות, והן נהיו משגיחות כשרות. אין להן נאמנות", הצהיר.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 14/11/2021 01:54:51
נשלח ב-14/11/2021 09:19
תלמידטועה
שאלת הנאמנות של חילוני אכן מעניינת היום ובדרך כלל סומכים על אומן כי הוא חושב שאומנותו נחוצה, אבל כאן אם היא חושבת שמדובר בקשקושי שכל של דתיים אולי אין נאמנות
נשלח ב-14/11/2021 15:01
תלמיד טועה
<בדרך כלל סומכים על אומן כי הוא חושב שאומנותו נחוצה אבל כאן אם היא חושבת שמדובר בקשקושי שכל של דתיים אולי אין נאמנות>
?! וד"ל.
ראה דברי השופט משה דרורי בפסק דין בבית המשפט המחוזי בירושלים /ברע 775/03, אבישג אוהנה נ' אליהו חברה לביטוח בע"מ ואח'
"22. נקודת המוצא של ההלכה והמשפט העברי ביחס למהימנותו של עד מומחה היא זו: חזקה על המומחה כי הוא נאמן וחוות דעתו נכונה, וזאת על סמך ההנחה שאותו מומחה רוצה לשמור על שמו הטוב ועל אמינותו המקצועית.המינוח המקובל בספרות ההלכתית הוא "אומן לא מרע אומנותיה", ובתרגום: אומן (= מומחה) לא פוגע במומחיותו.
23. כלל זה חל בתחומי הלכה שונים ומגוונים, הן ביחסים שבין אדם לחבירו והן במומחים שיש לחוות דעתם השלכה על מצוות שבין אדם למקום. נדגים:
על פי ההלכה היהודית ציצית כשרה רק אם נעשתה על ידי יהודי לשם מצוות ציצית. מה הדין כאשר הקונה אינו יודע מי עשה את הציצית והמידע היחיד על כך מקורו בדברי המוכר? בשולחן ערוך, אורח חיים, סימן כ, סעיף א, נאמר: "הלוקח טלית מצוייצת מישראל, או מתגר א"י (=סוחר שאינו יהודי), ואומר שלקחן מישראל נאמן - כשר, דכיון דתגר הוא, חזקה שלקחה מישראל, דלא מרע נפשיה. אבל אם לקח מא"י שאינו תגר - פסולה."
ומסביר המגן אברהם (ר' אברהם אבלי הלוי גומבינר, שחי במאה ה-17 בפולין), מדוע כאשר המוכר הוא סוחר (תגר) ניתן להאמין לו, ואילו כאשר המוכר אינו סוחר אין להאמין לו, כאמור בסיפא של אותו סעיף בשולחן ערוך: "תגר בשאר סחורות - נאמן, דאם יימצא בדאי בדבר אחד שוב לא יאמינוהו בדבר אחר [ב"י] ועב"י סי' קי"ד ס"ה דגם בשאר איסורים סמכינן אתגר היכא דאיכא קפידא טובא במלתא" (שם, ס"ק א).
כלל זה מבסס המגן אברהם על סמך הגמרא במסכת חולין, דף צג,עמוד ב, בה נאמר "שנאמנין הטבחין (=שוחטים) בגיד הנשה ובחלב".
מכוח כלל זה קבע רבה של ארץ ישראל, הרב אברהם יצחק הכהן קוק, לפני 70 שנה (ביום כ"ט תמוז תרצ"ד), כי ניתן לסמוך על משגיח כשרות, מן הטעם "שאומן לא מרע אומנותיה,דמאחר שיש כאן עניין פרנסה י"ל דמירתת (=שפוחד)". (שו"ת דעת כהן, סימן סא).
תשובות נוספות שניתנו בתקופתנו מבססות את האמון בסוחרי מוצרי מזון כי הצהרתם שאותו מוצר כשר, על אותו כלל של "אומן לא מרע אומנותיה" (ראה, למשל, שו"ת חלקת יעקב, יורה דעה, סימן לא, שחובר על ידי ר' מרדכי יעקב ברייש, ששימש כרב בפולין ובשוויץ עד לפטירתו בשנת תשל"ז; שו"ת יביע אומר, מאת הרב עובדיה יוסף, חלק ז, סימן ג)".
"רוצים שיביאו נשים שיהיו משגיחות של כשרות. איך אפשר? אישה חילוניה, לא דתייה. גם דתייה - זו צניעות בעם ישראל? הרב פיינשטיין כותב שאפשר, אבל הוא דיבר על הנהגה כללית? שאישה תשגיח כשרות? איפה שעת לילה מאוחרת, איפה הצניעות בעם ישראל? ובפרט שמביאים מכל הבא ביד. גם בצבא - הביאו כל מיני חיילות, נשים שלא דתיות, והן נהיו משגיחות כשרות. אין להן נאמנות", הצהיר.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 14/11/2021 01:54:51
נו. נו. שמועה שמעתי, שבביתו שלו, הרב יוסף סומך על ההשגחה של אשה במטבח. ואכמ"ל
נשלח ב-17/11/2021 07:35
תלמידטועה
מואדיב, אי מהניוקים שציטטת לא איריא, אני מניח שאשתו של הרבה דתיה, ומבחינת גדרי צניעות - אפילו שאשנ לא תוכל להיות במטבחה שלה אתה מחמיר? להשאיר אותה כל היום בחדר השינה?
נשלח ב-18/11/2021 13:52
מואדיב
תלמידטועה כתב:
מואדיב, אי מהניוקים שציטטת לא איריא, אני מניח שאשתו של הרבה דתיה, ומבחינת גדרי צניעות - אפילו שאשנ לא תוכל להיות במטבחה שלה אתה מחמיר? להשאיר אותה כל היום בחדר השינה?
"אני מניח שאשתו של הרבה דתיה" - אז אין בעיה עם אשה משגיחה, העיקר שתהיה דתיה? נראה לי תנאי מינימלי. גם האגרות משה לא חשב להתיר לאשה שאיננה שומרת תומ"צ להשגיח. גם גבר חילוני אני לא חושב שיכול לעבוד כמשגיח. היית סומך עליו?
מבחינת גדרי צניעות, אני תמה מדוע משגיחת כשרות לא, ואחות בבית החולים כן. סביבת העבודה של משגיחי הכשרות כל כך יותר פרוצה מתורנות לילה במחלקה בבית החולים?
נשלח ב-19/11/2021 08:14
תלמידטועה
מואדיב, אני רק הערתי לגבי הערתך על כשרות הרבנית יוסף בבית הרב יוסף.