| נשלח ב-10/11/2004 13:43 |
|
| |
תושיה ותפילת הצדיקים
תושיה (שם בדוי) חזרה נלהבת מן הגן, ומיהרה לשתף אותנו. שמענו על יצחק ורבקה, שלא היו להם ילדים. הם היו כל כך עצובים. אז הם הלכו להתפלל. כל אחד עמד בפינה שלו. זה התפלל וזו התפללה. אבל ה' שמע דווקא את התפילה של יצחק.
ומדוע? הסבירה תושיה. – מפני שהוא היה צדיק בן צדיק, והיא צדיקה אבל בת של רשע.
ללא ספק, השיעור של הגננת של תושיה גדוש ומלא בחומר, כולל המדרשים. אני, עם זאת, הייתי מעדיף קורטוב של סלקטיביות. יש מדרשים שמעוררים שאלות לא פחות ממה שהם עונים עליהן. כך אנו מקנים הנחות יסוד שנשארות סמויות ומנחות - ולפעמים אולי משפיעות לרעה - על חשיבתנו.
שאלתי: למה שה' יקבל את התפילה של יצחק ולא של רבקה? וכי יש הבדל בין מתפלל למתפלל? הלא ה' שומע את כל התפילות. אפילו של הגויים.
תושיה חשבה ולא ידעה מה לענות. אבל זה בסדר. רציתי להציע לה את הפרשנות שלי.
אגיד לך מה אני חושב, אמרתי. רבקה התפללה מכל הלב. אבל גם יצחק התפלל מכל הלב. והוא גם ידע, ממה שהוא למד מאברהם ושרה, שאדם לא צריך להתפלל רק על עצמו. הוא התפלל על כל האבות וכל האמהות שאין להם ילדים (אל תקשו על הסתירה הפנימית במשפט הזה, בבקשה). וזה יותר טוב מאשר זה שמתפלל רק על עצמו.
רבקה, הוספתי, באה מבית אחר. אז למרות שהיא היתה צדיקה, וידעה שצריך להתפלל רק לה', לא ידעה להתפלל גם על אחרים. ולכן קדמה תפילת יצחק לשלה.
המקור: הרעיון שלי היה לקוח מהמדרש כי בשעה שנפקדה שרה, נפקדו עוד עקרות אחרות. וממה שאמרו בגמרא שצריך אדם להתפלל בעד זולתו, ואז הוא נענה תחילה.
תושיה הקשיבה. חשבה. ושאלה:
אז למה יצחק לא לימד את רבקה את הכלל הזה?
זו היתה שאלה קשה. חשבתי עד שמצאתי תירוץ. לא הכי טוב, אני מודה.
יצחק בכלל לא ידע שרבקה אינה יודעת את הכלל הזה. הוא היה בטוח שרבקה לבדה מבינה שכך צריך להתפלל. זה היה כל כך ברור לו, עד שלא חשב שצריך להסביר זאת. אבל רבקה, בגלל המקום שבו גדלה, לא ידעה את זה.
ונחה דעתה של תושיה. ונחה דעתי.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2004 14:13 |
|
| |
האם זכות אבות היא רק הזכות להתחנך מאבות טובים?
א"כ מהו שאמר משה בחטא העגל, 'זכור לאברהם ליצחק וליעקב'?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2004 16:52 |
|
| |
אני מסכים עם אריק. "זכות אבות" היא, כפשוטו של הביטוי, הזכות של האבות. חלק משכרו של אדם הוא בכך שגם צאצאיו נהנים מפרי עמלו. אנחנו מכירים בכך כמובן מאליו בירושה גשמית, ואין כל סיבה שזה יפריע לנו דווקא בשכר-מצווה.
(הכל, כמובן, בשינויים המחוייבים, ותוך סייגים נחוצים).
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2004 18:02 |
|
| |
ובמאמר מוסגר,
עודף רציונליזציה מוביל לעתים למסקנות מוזרות.
אנחנו יכולים לומר שזכות אבות נשמעת לנו מוזרה, נפוטיזם וכו' אבל התורה כנראה אינה נרתעת מכך, וכל יום אנו אומרים שלוש פעמים 'וזוכר חסדי אבות ומביא גואל לבני בניהם'.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2004 18:21 |
|
| |
וכתוספת על דברי קודמי אזכיר כי אם בסדר התפילה סדרו לנו לבקש בזכות אברהם אבינו, עאכו"כ כי ליצחק עמדה זכות אברהם אביו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2004 18:31 |
|
| |
האדם המודרני - וכולנו כאלה, דתיים חילוניים חרדים, אי אפשר להימלט מהזמן לו כולנו כפופים - אינו יכול לשחק את המשחק על פי הכללים שנקבעו כאן. יש תפילות שאחריהן המציאות מתאימה למה שבוקש, ויש תפילות שהמציאות אינה מתאימה למה שבוקש. אתם מניחים שריבונו של עולם שומע ואמור לענות, ואם המציאות לא מתאימה כנראה היתה סיבה לכך שהוא לא ענה. המציאות המודרנית הבתר שואתית דורשת מהאדם הדתי זהירות יתירה, ואינה מתירה לו להניח כי כללי המשחק הם תפילה - מענה אלא אם כן יש סיבה מיוחדת שלא יהיה מענה. אני מצפה שהחבורה החושבת כאן תהיה רגישה וזהירה בהנחה מגששת של כללי המשחק התפילתיים לפני העלאת תיאוריות ל'מענה' או אי 'מענה' לתפילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2004 20:35 |
|
| |
מיימוני,
אני לא בטוחה בסיבות לכך, אבל סיפורך שימח אותי.
תודה.
משה -
אני די בטוחה בסיבות לכך, ובכ"ז, אני מסכימה לכל מילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2004 08:08 |
|
| |
משהמאיר,
ברור שהשואה היא קושיא חזקה, אך אני דן כאן מה סברו חז"ל ומה עולה מהמקרא, האם בגלל השואה עלינו לסלף את דבריהם? אולי עדיף להשאר בקושיא ולא לרוקן כל תוכן כדי לשמור על החבית.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2004 15:27 |
|
| |
אריק
אם במדע טהור עסקינן - וודאי שאתה צודק. אזי צריך הניסוח להיות, 'חז"ל בנקודת הזמן שלהם תפסו את הפילה כך וכך'. אך אם בהגות קיומית עסקינן, הרוקמת עצמה במקורות הזהות שלה, הרי שאדם דתי הניצב היום בעולם בתר שואי ובוחן את עולמו, לא יכול להציב קושיא שכללי המשחק שלה הם טרום שואתיים.
כמובן שהסיפור עמוק וחמוק יותר. לא רק בקושיית מיימוני עסקינן, אלא בזהות כולה. זהות יהודית אחר השואה מהי? או בניסוח צר יותר כדי לא לחרוג מגבולות האשכול - תפילה אחר השואה מה היא?
כדרכה של קריאה קיומית, גם לימוד דברי חז"ל בנקודת זמננו מיוחד ושונה הוא מקודמיו ומגלה פנים חדשות בסוגיות התפילה. עיין למשל בתחילת הפרק החמישי במסכת ברכות על ניתוח חז"ל את תפילת חנה, אם כל התפילות, המסתיים ב'חנה הטיחה דברים כלפי מעלה...'
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2004 15:45 |
|
| |
מה ענין שואה אצל זכות אבות?
השאלה שעוררה תושיה היא האם (ומדוע) תפילת צדיק בן צדיק קרובה להתקבל מזו של צדיק בן רשע. אין לכך כל קשר לשאלה האם כל תפלה מתקבלת.
גם לשאלה אחרונה זו אין קשר מובהק לשואה, שמענו על תפילות שלא נתקבלו גם לפני היות "מציאות בתר-שואתית".
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2004 15:53 |
|
| |
השאלה ששאלה תושיה מניחה הנחה סמויה שעקרונית תפילה נענית או יכולה להענות.
במציאות הקדם שואתית, תפילות שלא נענו לא זיעזעו את ההנחה הסמויה של תושיה, ואפשר היה לחפש להן תירוץ הנשען גם הוא ההנחה הסמויה. [כפי שקרה גם לשאלת היסוד צדיק ורע לו... - גם שם היו מקרים הפוכים לפני השואה, והשאלה לא זיעזעה את התשתית]
במציאות הבתר שואתית - כך לפחות לדעתי ולדעת עוד כמה חושבים - התשתית זועזעה. עד כדי כך שלשאול שאלות המתבססות על התשתית הקודמת, יש בכך לא רק בעיה הכרתית אלא אף בעיה מוסרית.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2004 16:03 |
|
| |
אכן, כך מבואר פעמים רבות בתורה שבכתב ושבע"פ כי תפילה עשויה להענות, ויפה הניחה תושיה.
עדיין לא הבנתי מדבריך מדוע השואה היא סתירה לעקרון זה יותר מכל מקרה אחר של תפלה שלא נענתה (ואי אלו מקרים כבר נזכרו במקרא), ולא מדוע השואה או כל מקרה אחר בו לא נענתה תפילה מהווים סתירה לעקרון לפיו ייתכן כי תפילה נענית.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2004 16:27 |
|
| |
נכון שהטרגדיה שפקדה את עמנו במלחמת העולם השניה הניעה ויכוחים רבים שקשורים לאמונה, חסד, שכר ועונש וכיו"ב, אבל זה רק מלמד על עצמת הזעזוע שנדרש כדי לגרום לאנשים לחשוב. הבטוי "בתר שואתי" נשמע מלומד, אבל בהקשר הנכחי הוא רק הד לטפול השטחי בסוגיה הזו.
ברוח דברים המדוייקים של יצחק_יונתן, אין הבדל לענין זה בין ה"שואה" לבין כל אסון אחר. יכול אדם לטעון שכל אסון "קטן" חשוד בכך שהקרבנות הרוויחו את עונשם, בשעה שבמלחמת העולם השניה מתו אוכלוסיות גדולות כל כך, עד שלא סביר שהן הכילו רק אנשים ראויים לסבל. זה היה יכול להיות טיעון הסתברותי חזק, אילו היה מודל עקבי ומוסכם של שכר ועונש; אלא שכפי שראינו באשכול הזה ואולי בעוד כמה מקומות, קשה למצוא חוקיות בתחום הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2004 16:42 |
|
| |
יונתן ויבוסי
תארים כ'מלומד' ו'שטחי' אינם מוסיפים לעיון. הייתי מציע לוותר עליהם.
מבחינה לוגית אפשר להציב את השואה באותו מקום בו מציבים סבל של איש פרטי שבטנו כואבת, או את אי המענה לתפילת ההישרדות של קהילות שלימות באותו מקום בו מציבים אי מענה לתפילת ילד שביקש מסטיק. הטענה היא טענה קיומית. טענה כי למרות העדר קנה מידה מדוייקים, יש כאן טלטלה המשנה את כללי המשחק. היו פילוסופים שטענו כך ביחס לאנושות כולה - או לפחות ביחס לחלק המערבי שלה, והיו שטענו כך ביחס לעם היהודי. זאת בדיוק לא טענה מלומדת אלא טענה של הקיום כולו, הרגש התבונה וכל שורשי הזהות. מי שדוחה זאת - כפי שעשה הרבי מסאטמר שהתעקש לבחון את השואה באמות המידה הקודמות של שכר ועונש - אי אפשר לפרוך את טיעונו. אפשר רק לעמוד בצומת קיום זאת ולומר: כאן נפרדות דרכינו.
אולי לא יצאנו מגדר השטחיות, אבל מגדר המלומדות - ודאי יצאנו. עצרו, כאן הווים, לא רק חושבים.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2004 16:50 |
|
| |
משהמאיר
למדנו במסכת יומא דף סט ע"ב:
דאמר רבי יהושע בן לוי למה נקרא שמן אנשי כנסת הגדולה שהחזירו עטרה ליושנה אתא משה אמר (דברים י) האל הגדול הגבור והנורא אתא ירמיה ואמר נכרים מקרקרין בהיכלו איה נוראותיו לא אמר נורא אתא דניאל אמר נכרים משתעבדים בבניו איה גבורותיו לא אמר גבור אתו אינהו ואמרו אדרבה זו היא גבורת גבורתו שכובש את יצרו שנותן ארך אפים לרשעים ואלו הן נוראותיו שאלמלא מוראו של הקב"ה היאך אומה אחת יכולה להתקיים בין האומות ורבנן היכי עבדי הכי ועקרי תקנתא דתקין משה אמר רבי אלעזר מתוך שיודעין בהקב"ה שאמתי הוא לפיכך לא כיזבו בו
דניאל וירמיהו היו בתחושה לא קשה מאשר לאחר השואה, ואיני יודע להעריך את תחושת גודל החורבן. הם לא הפסיקו להתפלל ולבקש אך הם התפללו איך שנראה להם שצריך להתפלל. אנשי כנה"ג נתנו פרשנות חדשה באותם מלים ולכן באפשרותנו לומר אותם. אולם החשוב לענינינו הוא שמי שמתפלל באמת ויודע שהקב"ה אמת ויודע שאם אינו אומר את האמת הוא משקר המי שהוא עומד לפניו, הוא רשאי (אולי לפני קביעת הנוסח הקבוע) לשנות במטבע של משה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2004 17:04 |
|
| |
אנשים מחפשים זכויות, אפילו אם הם זכויות שטות, ראו לדוגמה את "זכות תפילת רב": שתתן לנו חיים ארוכים, חיים של שלום".
תפילה זו נכנסה לתפילת ברכת החודש, תחילה כ"בזכות תפילת רב", והתפתחה ל"בזכות תפילת רבים", (ראו מקור ברוך לבעל התורה תמימה עמוד תשא, ואת דברי אביו, בערוך השולחן, סימן תיח סוף סעיף ט: "זהו דבררי בורות ואי איישר חילי אבטלנהו, ונראה שהמדפיסים...", ועל אף היות זכות זו זכות של "שטות", היא נשארה בסידורים רבים, בגלל דרישות האנשים המחפשים "זכויות".
תוקן על ידי - נישטאיך - 11/11/2004 17:22:06
|
|
|
|
|