בית פורומים עצור כאן חושבים

שירתו המוקדמת של ריה''ל (אלימאיר)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/11/2004 08:57 לינק ישיר 

'תודה על ציטוט המקור (דבר שלא טרחת לעשות בהודעתך הראשונה)' (עצכח).
ציטוט המקור המדוייק נכתב בהודעתי האישית הראשונה שלי אליך לאחר פנייתך בנידון. הרשה לי להעתיק מהודעה מ-11/11/2004 8:08.

'לכבוד עצכח
שלום וברכה
ובכן, גם אני נדהמתי כשקראתי עכשיו פרטים ביוגרפים אודות חיי רבי יהודה הלוי בצעירותו.
לא כתבתי מילה ממני. הבאתי ציטוטים מדוייקים וזאת מתוך
האנציקלופדיה הישראלית הידועה 'מכלל' בהוצאת יבנה שעל מקורותיה ואמינותה אין חולק'.

ובהמשך, הנה העתק מהודעה מ-11-11-2004 12:59.
'חבל שאף בפורום ששמו מעיד עליו שלבריו 'חושבים', אינם רוצים 'לחשוב' מעבר למוסכמות, ומבחירה לא רוצים לדעת מה שיפריע לעולמם שבו הורגלו. גם אני הורגלתי שרבי יהודה הלוי הוא 'רבי יהודה הלוי', וממילא ברגע ששוייך (ע"י מי?) כרב וכקדוש יותר אין לומר מילה, ראשית מדובר על ראשית ימיו שאחרי זה חזר בתשובה, והיו גדולים שבחלק מימיהם לא היו גדולים, או לחלופין היו גדולים והתקלקלו, ואין בושה לומר זאת. הנה אני נתקל במידע שאת מקורו המדוייק ציינתי, ואתם יכולים לעיין בספרייה,
זהו חלק 8 עמוד 22. הכותבים באנציקלופדיה ודאי לא כתבו אלא בהסתמך על מידע היסטורי עובדתי. אם יש מי שבידו לסתור את דבריהם - בשביל זה בדיוק העליתי זאת'.

לו היה הכותב קורא את הדברים, היה מוצא שציינתי גם ציינתי את המקור המדוייק, שם הספר, ההוצאה, עד העמוד המדוייק, למרות זאת הוא כותב לאחר הודעות אלו:

'הבהרתי לאלימאיר חד משמעית כי הוא אינו יכול להסתפק באמירות סתמיות ללא ציטוט מקורות'.
'אנו מצפים לסף ראיות גבוה יותר מאשר הפניה כוללנית לאנציקלופדיה העברית בתיבה האישית שלי'.
במקום לקרוא נכונה את הדברים ואת השם הנכון של האנציקלופדיה, וכך להביא בפורום את המקור המדוייק.

אני מציע לכותבים הפוסלים את המקור בגלל המילה 'לנוער', לברר מעט אודות אנציקלופדיה זו בעלת 16 כרכים. האם לנוער כותבים שקרים? זה מעובד בלשון קצת יותר קלה. יש גם אנציקלופדיה בריטניקה לנוער.
הרצון לשלול בלי לבדוק מביא את עצכח לכנות את הוצאת יהושע אורנשטיין, הוצאת ספרים יבנה, מהמכובדות שהיו בישראל, כ'טענות חכמי יבנה'.

יש לציין שע"פ המידע, ריה"ל לא 'נכשל בעבירות', אלא פשוט חי את חיי החברה כפי שהיו מקובלים אז ב'חברה הגבוהה' בספרד של אז, זאת לפני ש'התחזק', וחי אורח חיים אזרחי. הגמרא לא מסתירה שרבי עקיבא עד גיל 40 היה אומר תן לי ת"ח ואנשכנו כחמור.

'אף אנציקלופדיה מכובדת עלולה לטעות. במקרה של אנציקלופדיה לנוער של אבנון, עתים אלו קורות תכופות' (מואדיב).
אני מבין שמואדיב מכיר את האנציקלופדיה הזאת, קרא בה ומצא טעויות תכופות. אני קראתי שם אלפי פרטים בנושאי יהדות והיסטוריה מדע ועוד, שאת כולם ניתן להשוות למקורות מדוייקים ללא טעות, ולכן אין לי סיבה להאמין שכתב מידע חסר בסיס אמין גם בנושא זה. לכן אבקש ממואדיב להביא כאן, לא 'תכופות', אלא טעות קלה אחת בלבד מתוך הטעויות שהוא מדבר עליהם, שהרי כאמור, אין להביא כאן טענות סתמיות.

'ולדוגמא אביא קטע קטן משירו של ר' יהודה הלוי 'יעלת חן' (שושן10).
באשכול שהועלם הבאתי קטעים מ'יעלת חן':
וּדְבַשׁ וְחָלָב אֹהֲבֵךְ הָנִיקִי.
הַמְנַשֵּׁק פִּיהָ וְגוּפָהּ יְנוֹפֵף
סַעֲדִי מִפִּיךְ וּמִצּוּף לֶחֱיֵךְ
דַּדִּים כְּאֶחָד עָלוּ כְּעֵץ חַד בְּקָנֶה אֶחָד כַּפְתֹּר וָפֶרַח
קְוֻצּוֹתֶיהָ רָבָיוּ אֲחוֹרֶיהָ נִטָּיוּ
לֵיל אֲחַבְּקָךְ נֶשֶׁף חִשְׁקִי
וּפְרִי שְׂפָתֶיךָ מִתְקִי
ושאלתי האם בחידר היו מלמדים שירים ארוטיים אלו הנראים נועזים אף ביחס לביאליק או טשרניחובסקי.
וכל זאת עדיין מ'שירי הקודש' שלו.

גם בציטוט שהובא כאן מאנציקלופדיה יודאיקה, שאין להם אינטרס לקלקל את התדמית, לא יכלו להימנע מאיזכור (4 שורות מהסוף) אודות 'שירי היין והאהבה שלו המשקפים את חיי ההדוניזם שלו באותם שנים'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 09:06 לינק ישיר 

.

א: גם לו ידענו בבירור כי חוטא גדול היה ריה"ל בנעוריו, לא היה הדבר ממעיט מחשיבותו ומדמותו. וכי מישהו ממעט מתרומתו של אונקלוס בשל עובדת היותו גוי בנעוריו? וכי נמנענו מללמוד את דברי ריש לקיש?

ב: כדי לקבוע כי בשיריו של ריה"ל יש "תקופה מוקדמת" ו"תקופה מאוחרת", הנבדלות ביניהן מבחינה תוכנית/רעיונית, יש להוכיח כי אכן קיימת חלוקה כרונולוגית-תוכנית כזו. חלוקה תוכנית בלבד אינה מספיקה כדי לקבוע כי מדובר גם בחלוקה כרונולוגית, אף אם הדבר מפתה מאד (שמח בחור וכו'). אני מכיר לפחות ספר אוטוביוגרפי אחד שנכתב על ידי סופר בשנות ה-30 לחייו - ואף נתפרסם אז.

ג: אמנם הפרשנות האלגוריסטית מפתה, לעתים, אולם אין בה כל צורך (להבדיל מ"שיר השירים"! ). עצם העובדה כי משורר כותב אודות התנסויות מסויימות, אינה מחייבת כי מנסיון חייו הוא כותב. שירת יין ושירי עגבים היו מקובלים מאד בשירה הערבית והעברית (שהושפעה ממנה) באותה התקופה, וכפי שאיננו באים לטעון כי כל מה שאלחריזי מתאר בתחכמוני אכן חווה בעצמו, או ראה בעיניו או שמע, כך קשה לטעון זאת גם כלפי ריה"ל. ביחוד, בתקופה בה שירי התפארות (מפאח'רה, מפאכרה) הם חלק בלתי נפרד מיצירתם של משוררים רבים. לו עמר אלכיאם היה שותה את כל היין אודותיו כתב במרובעים המפורסמים שלו, היה שרוי בחוסר הכרה רוב חייו, ולא מחבר ספרי שירה, אסטרונומיה ומתמטיקה.

להזכיר שוב כי ס. קריין כתב את "התג האדום של האומץ" , אח דמספרי המלחמה הטובים ביותר בכל הזמנים, מבלי שראה שדה קרב או מלחמה עד אז?

ד: יצירתו של אדם אינה מספיקה כדי ללמד אודות תולדות חייו. כדי לדעת, נדרש מידע רב יותר, מסוג אותם מכתבים שנחשפו. האם מיצירותיו של בטהובן היינו מסיקים משהו אודות קורות חייו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 09:11 לינק ישיר 

אלימאיר,

בחיידר אצלך לימדו את השיר השירים? למה תתפלא שלא ילמדו את ר' יהודה הלוי?

ההבדל הגדול בין ריה"ל לביאליק הוא : שביאליק כתב שירה להבנתו והרגשותיו את העולם,ואת 'אדם' בכללותו,וריה"ל כתב שירי אהבה לאלוקים - אתה משווה בין שני הרבדים/העומקים הללו? בין שני סוגי התפתחויות שנעשות על שני מישורים שונים לגמרי.ולדעתי שיריו אינם קשורים בתקופה, כמו שנסיון העקידה אינו קשור בתקופה...

כדי להבין את ר' יהודה הלוי אתה צריך לגייס את כל החוכמה שלך בהבנת "אני ה'" ו"לא יהיה לך"....

תוקן על ידי - riv - 15/11/2004 9:33:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 09:23 לינק ישיר 

אני חושב שאין מי שחולק על כך שריה"ל עסק בין היתר גם בכתיבת שירה ארוטית. אולם השאלה הנשאלת היא האם שירים אלה מתארים את חייו האישיים של ריה"ל או לא. כמובן שאינני טוען שמדובר על "אלגרויות", אבל אין שום הכרח לומר שאכן השירים משקפים את נסיון חייו האמיתי, אלא שהם אך ורק יצירות אמנותיות שאין שום קשר בינן ובין המציאות.

דוגמה לכך היא שיריו של ר' שמואל הנגיד. בין שיריו יש גם כן שירים ארוטיים, ואף שירה שנראית בעלת גוון הומוסקסואלי. כעת, ר"ש הנגיד היה מעין "רב ראשי" של יהדות ספרד, ואת שיריו הוא פירסם בגלוי. אף אחד לא יכול להעלות על דעתו שהוא אכן התכוון לדברים אלה כפשוטם, כלומר ששירים אלה מתארים את חייו שלו. הרי הוא מעולם לא היה מעז לעשות כך בגלוי בהתחשב במעמדו הרם. אלא ברור שמדובר על יצירה אמנותית דמיונית.

חייבים לציין, כי גם עצם העובדה של כתיבת שירים ארוטיים על ידי דמויות רבניות, אע"פ שאינם באים לתאר חוויות אישיות עדיין הינה חידוש מרענן. אבל מכאן ועד הסקת מסקנות בנוגע לחייהם האישיים - עוד רחוקה הדרך.

לצערי אינני בקי בשירת ספרד, או בביוגרפיה של ריה"ל ור"ש הנגיד. אולי יבוא מישהו וישלים את החסר, אבל אני חושב שצריך להכיר היטב את התקופה ואת הרקע התרבותי של אנשים אלה לפני שבאים לשפוט אותם. במציאות שהם חיו אכן כתיבת שירים ארוטיים נחשבה לפעילות מקובלת בקרב האצולה האינטלקטואלית המוסלמית, ולכן הם כלל לא נחשבו לחריגים ויוצאי דופן בזמנם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 09:31 לינק ישיר 

מואדיב,

גם אם אקבל את כל דבריך, הרי שיש בכך טעם לפגם כשמדובר במי שמוחזק בעיני רבים כמקביל כדמות מכוננת (וכך נתפס ריה"ל למשל אצל תלמידי הרב קוק).

האם אתה מכיר מקבילות כה רבות לאנשים שכתבו שירה ארוטית, שינו את דרכם והתקבעו בתודעה היהודית כריה"ל? האם אתה מעלה על דעתך יהודי כמו נניח ר' אורי זוהר, שיהפוך לאחד הגדוילים? הרי תהיה אשר תהיה מידת גדלותו בתורה, הוא לא יצליח למחוק בתודעה הקולקטיבית את הרקע שלו ותמיד יתיחסו אליו כאל 'נספח'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 09:46 לינק ישיר 

רוב אינצקלופדיות לא נמלטו מרבוי טעויות. בכל ערך שהוא אפשר לומר שהכלל הוא על פי רוב נכון אולם בפרטים נמצאים טעויות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 09:52 לינק ישיר 

רי"ל שהיה עורך האינציקלופדיה העברית, העיד שהיו כאלה בעלי אינטרסים 'פוליטיים' שניסו להשפיע ללחוץ עליו לכתוב עליהם, ולפרסם שמם,או לחילופיןלהזיק לשמו של המתנגד לדעתם, כך בפירוש...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 10:13 לינק ישיר 

.

אלימאיר:

אכן, אין זה צודק להטיח האשמות מבלי לבססן, ואני מיצר על כך שאין האנציקלופדיה האמורה נמצאת מולי ברגע זה, כדי להוכיח את טענתי.

לחילופין, אראה לך טעות באנציקלופדיה לא פחות מכובדת, הבריטניקה.
אם תבדוק את הערך אודות הרמב"ם (Maimonides) באנציקלופדיה זו, תמצא - די בהתחלה - כי שנת לידתו היא 1135 .
כפי שציינתי לעיל, נתון זה קודם ב-3 שנים לנתון האמיתי. הואיל ואני בא לסתור את הנתון המופיע באנציקלופדיה מכובדת כמו הבריטניקה, אין לי אלא לעגן את דברי ולאששם בדברי הנשר הגדול עצמו, בפירושו למשנה, בסוף פירושו לסדר טהרות - וראה גם דברי הרב קאפח זצ"ל בהקדמתו למורה הנבוכים, בפסקה העוסקת בזמן כתיבת המורה.

אם בארזים נפלה שלהבת, יתכן, יתכן כי תנוח דעתך ותאמין לי כי כך גם באזובי הקיר.

ממללא:
האם אתה מכיר גדולי ישראל שלסטמו בדרכים טרם הפכו לגדולים?

האם הדעת תצייר גדולי ישראל שעסקו בכתבי הקדש של דתות אחרות? של תאולוגים בני דת אחרת? האם, לטעמך, כתיבת שירי עגבים חמורה מקריאה בכתבי תומאס אקווינאס? מקבלת השפעה מהמעתזלה? מציטוטים מדבריו של סורן קירקגור?

חוששני כי אתה שופט את תרבות תור הזהב דרך משקפיו של ראש הועדה הרוחנית של יתד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 12:22 לינק ישיר 

'בחיידר אצלך לימדו את השיר השירים?' (ריב).
שיר השירים מוכר לכל חרדי, אם לא מהחיידר אז מבית הכנסת וממדרשי חז"ל. לעומת זאת, תראה לו לדוגמא את השיר המצוטט לעיל (שהוא מהמתונים) על דדיה ואחוריה ונישוק פיה ונשפי חשק, הוא ישרוף את זה.

'ההבדל הגדול בין ריה"ל לביאליק הוא שביאליק כתב שירה להבנתו והרגשותיו את העולם ואת 'אדם' בכללותו, וריה"ל כתב שירי אהבה לאלוקים - אתה משווה בין שני הרבדים / העומקים הללו? בין שני סוגי התפתחויות שנעשות על שני מישורים שונים לגמרי' (הנ"ל).
מה שריה"ל כתב על אלוקים - הוא כתב על אלוקים ועל זה לא דיברנו, אבל את דדיה ואחוריה הוא לא כתב על אלוקים אלא על אותו מושא בדיוק של ביאליק. אותם רבדים, אותם עומקים, אותם התפתחויות ואותם מישורים.

מה נתפסו כולם לטעות שכל העניין שהעלנו נובע משירים מסויימים בשירתו שאת ההשלכות והמסקנות לוקחים מהם. הדברים נאמרו כלפי עובדות שנכתבו במקור הנ"ל שהוא התעלס וכו', לא כתוב שמהשירים לומדים ומשליכים ומשערים שהוא התעלס, אלא שהוא התעלס, נקודה. מהיכרותי עם המקור הנ"ל אני בטוח שצוות החוקרים המדעי שכתב אותו לא המציא עובדות מהאצבע, אלא ליקט אותם ממסמכים היסטוריים. א"א להגיד שכל מה שלא מוצא חן זו טעות.
מואדיב כותב קודם שבאנציקלופדיה הזאת יש הרבה טעויות, וכשמבקשים להביא אחת, מתברר שכלל אין לו את האנציקלופדיה, ולמעשה לא מצא בה אף טעות אחת. לטענתו יש להפריך את הדברים כי באנציקלופדיה אחרת יש לדעתו טעות בשנה, אין דומה טעות במספר השנה, עובדה כזאת לא ממציאים אם לא בהסתמך על משהו. אין להשוות לרבנים אחרים שכתבו שירה. על ר' שמואל הנגיד לא כתוב שם שהוא התעלס.

נקודה צדדית נוספת שהבאתי באשכול שנמחק שהמילם 'הלא לכל שירייך אני כינור' מהשיר הידוע 'ירושלים של זהב', מקורם בשיר 'ציון הלא תשאלי' של ריה"ל:
'שיבת שבותך אני כינור לשירייך'.
אך הגונב מהגנב פטור, שכן הרושם הראשוני שהתקבל אצלי משירת ריה"ל שזו עברית תנכ"ית אינו אלא משום ששהכל זה פשוט העתקים וורסיות משם. במבט ראשוני על השיר 'ציון הלא תשאלי' אני מוצא:

דורשי שלומך = דורש לשלום (ירמיה לח ד).
מים ומזרח ומצפון ותימן = ממזרח וממערב מצפון ומים (תהילים קז ג).
שלום רחוק וקרוב = שלום לרחוק ולקרוב (ישעיה נז יט).
רחוק וקרוב שאי = שאי סביב עינייך... בנייך מרחוק יבואו (ישעיה ס ד).
מי יעשה לי כנפיים וארחיק נדוד = מי יתן לי אבר כיונה... ארחיק נדוד (תהילים נה ז-ח).
ארצך וארצה אבנייך מאד ואחונן את עפרייך = כי רצו עבדיך את אבניה ואת עפרה יחננו (תהילים קב טו).
ציון כלילת יופי = מציון מכלל יפי (תהילים נ ב).
נקשרו נפשות חברייך = ונפשו קשורה בנפשו (בראשית מד ל),
ונפש יהונתן נקשרה בנפש דוד (שמואל א יח א).
חסנך לעולם = לא לעולם חוסן (משלי כז כד).
לדור ודור = (ישעיה לד יז, יואל ד כ).
איווך למושב אלוקייך = כי בחר ה' בציון איוה למושב לו (תהילים קלב יג).
ואשרי אנוש יבחר יקרב וישכון בחצרייך = אשרי תבחר ותקרב ישכן חצריך (תהילים סה ה).
עלות אורך ויבקעו עלייך שחרייך = אז יבקע כשחר אורך (ישעיה נח ח).
לראות בטובת בחירייך = לראות בטוב ה' (תהילים כז יג).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2004 12:43 לינק ישיר 

.

אלימאיר:
מה שאתה קורא "גנבה ספרותית" , חוקרי השירה קוראים "לשון שיבוצית" , והיא נפוצה כימי השירה.

כבר יניי והקליר השתמשו בלשון שיבוצית, וכל שכן, ריה"ל עצמו.

נ.ב.
צר לי על כי אינני לוקח עמי לעבודה אנציקלופדיה לנוער מאת לבנון, אשתדל לא לחזור על טעות זאת שוב, ולהיות תמיד מוכן לשאלותיך מראש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 21:24 לינק ישיר 

בכזה מינון?! זה כבר לא שיבוץ, זה תהילים עם שיבוץ של כמה מילים שלו עם קוועץ' פה ושם. ספרת כמה מקורות הבאתי? כל זה מתייחס רק לחלק מהשיר 'ציון הלא תשאלי', סך הכל 30 שורות קצרות המובאות כאן באנציקלופדיה. אז מה עושים ממנו כזה גליק גדול? מעתיקן גדול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 23:10 לינק ישיר 

אלי מאיר היקר

העלית כמה נקודות חשובות, ואני רוצה להתייחס אליהן.

א. לענין הגניבה הספרותית. איני בקיא בנושא של שירה שיבוצית, אך גם ממבט שטחי של מי שאינו בקיא כמוני נראה שיש הבדל גדול בין השימושים הלשוניים לבין השיר בגרסתו הסופית.

אולי ציטוט קצר ממרק טווין הפיקח יכול להבהיר למה אני מתכוון. סיפרו עליו, על טווין, שפעם שמע דרשה מרגשת מאד של כומר כלשהו. כולם התפעלו - פרט למרק טוויין, שאמר לכומר כי יש לו בבית ספר עם כל המילים של הדרשה.

הכומר הזדעזע. מרק טווין הלך הביתה, ושלח לו את הספר - מילון וובסטר השלם.

נכון, כל המילים היו שם, אבל לדעת לשבצן וליצור את הדרשה, זה מעשה האמנות.

האם צריך לבאר את הנמשל? ריה"ל לקח ביטויים מהמקרא. אבל השיבוץ וההרכבה, החריזה והשימוש החדש בהן, זה מעשה ידיו.

ב. כמדומה שהתפתח ויכוח בינך לבין מואדיב בנוגע לאמינותה של אנציקלופדית הילדים לבנון.

אולי יהיה זה למועיל להעיר משהו על טיבן של אנציקלופדיות ושל מחקרים היסטוריים.

ואולי, בהמשך, גם משהו על הנכונות להאמין ולמי מעניקים את הזכות הזו.

ובכן, היסטוריה היא מדע לא מדוייק. רובה ככולה השערות. יש השערות מבוססות, ויש שאינן כאלו.

קשה לי להאמין שיכולים להימצא מסמכים היסטוריים שיראו כי מישהו מהמאה ה-12 (או ה-13?) כשל בנערותו באהבים. איזה מסמך זה יכול להיות? מכתב שכתב מישהו בן התקופה ושרד עד ימינו? יומן שכתב מישהו? רק מסמכים כאלו. וכמה כאלו נותרו? וגם אז, יש לזכור כי צריך זיהוי מדוייק של הדמויות, וכן לדעת שהכותב אמר את האמת, ולא השמיץ...

מדבריך אני למד שאתה סבור שעורכי האנציקלופדיה החזיקו במסמכים כאלו, או לפחות הסתמכו על מחקר של מישהו שהיו לו מסמכים כאלו. ואכן, ממדבש ציין למקור קרוב לזה. אך כמדומה שגם ממקור זה אי אפשר להסיק מסקנות חד משמעיות.

לכן מסתבר - רק מסתבר, ושום דבר לא ודאי - שמדובר בהשערות שנבנו על סמך ניסוחים בשירים.

ג. תופעה ידועה היא בציבור שלנו שאנשים ממהרים להאמין. כלומר, למי שנחשבים ל"גדולים". יתכן שזו תופעה פסיכולוגית שאינה ייחודית דווקא לחרדים. משום מה קיבלתי רושם שיש כאלו שאיבדו את האמון בגדולים של הציבור החרדי לדורותיהם, אך לא ויתרו על האמונה הזכה, ועתה הם תולים אותה באחרים, למשל כאלו שהילה מדעית אופפת את שמם.

סליחה על הביקורת החריפה, אך גם אם נניח שעורכי האנציקלופדיה ההיא השתדלו לכוון לאמת, מדוע להניח שהם ידעו מה שנעלם מבני תמותה רגילים? אחד הכללים בעבודה מחקרית קובע שיש לציין מקורות לכל קביעה. אי אפשר, על פי המתודולוגיה המקובלת במחקר ההיסטורי, להשמיע קביעות לגבי ביוגרפיה של מאן דהוא בלי לציין מהיכן הדברים לקוחים.

לכן, הפתרון הטוב ביותר הוא לחפש באותה אנציקלופדיה ולראות מהיכן לקוחים הדברים הללו. ואז נוכל לשפוט.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2004 02:49 לינק ישיר 

מה שנראה נכון בענין הוא, שלמעשה אין כל מידע אמיתי לגבי אורחות חייו של ריה"ל, וכל מה שנכתב אודותיו במקורות השונים, אינו אלא ניתוח קצר רואי של המשתקף מתוך כתיבתו ושיריו, ובכדי ליישב את הסתירה - לכאורה - בין כתיבה דתית משתפכת לבין עיסוק באהבים, קבעו ה"חוקרים" כי מדובר בשתי תקופות בחייו, האחת - בצעירותו, שאז עסק בוודאי בהתעלסות וכו', ואז גם כתיבתו היתה כזאת, והאחרת - בשנים מאוחרות יותר, כשהרצין והפך להיות אדוק בדת, במילים אחרות; רבי יהודה הלוי היה 'חוזר בתשובה'...

ריה"ל אינו היחידי שבמשוררי ספרד שכתב שירי אהבה וחשק, כמוהו עשה שמואל הנגיד ועוד אחרים. וצריך להבין כיצד התפתח הרקע לכתיבת שירים מסוג זה כמו גם שירי יין ועוד, במיוחד לאור צורת החשיבה ואורח החיים המקובל כיום בחברה שנקראת חרדית.

כפי שניתן להתרשם ממקומות שונים בספרי המשוררים של ימי הבינים, השירה היתה אז 'מקצוע' לכל דבר, כאשר אדם היה מכניס את בנו או את בתו לחופה או עורך סעודה לרגל מאורע כלשהו, היה 'מזמין' משורר שיכין שירה טובה לרגל המאורע, שירים המשבחים את הסעודה והיין, שירים אינטימיים בין החתן לכלה הצעירים וכן הלאה, הכל בהתאם לעושרו של המזמין, שירים אלו נכנסו אחר כבוד מאוחר יותר לתוך ספרי המשוררים, שנהגו לאסוף את דברי הגותם ושירתם בספרים, וכך השתמרו - חלקם לפחות - עד ימינו אנו.

נכון הוא שבחברה חרדית ואפילו דתית בימינו לא מקובל לכתוב שירי חשק ובוודאי שלא לפרסמם ברבים, אך אין הדבר אומר שישנו איסור או פסול בעצם כתיבת השירים למטרות הנ"ל, דבר שככל הנראה בזמנם היה מקובל גם בחברה היהודית/חרדית.

לכן אני טוען שאין כל צורך לחלק את חייו של ריה"ל או של מי מהמשוררים האחרים של התקופה ההיא לשני חלקים. ברוח הימים ההם - היה אפשרי להיות אדם בעל רגש דתי חזק, שכולל בוודאי הקפדה על מצוות התורה בשלמותם, ויחד עם זאת לעסוק בשירה מכל סוג שהיא - לפי צורך המקום והענין.

לסיכום: העובדה שריה"ל כתב שירי אהבה וחשק, אינה מצביעה על כך שבשעת כתיבתו שירים אלו - היה עיסוקו בהתעלסות וכו', אלא ששירה זו נכתבה לרגל מאורע של נישואין או ארוע משפחתי אחר שענינו אהבה בין בני זוג, ואין בשיריו כל סרך או רמז לפיצול או שינוי באורח חייו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2004 03:03 לינק ישיר 

זכות השתיקה
כתבת:

אך אין הדבר אומר שישנו איסור או פסול בעצם כתיבת השירים למטרות הנ"ל, דבר שככל הנראה בזמנם היה מקובל גם בחברה היהודית/חרדית.

ועוד כתבת:
אלא ששירה זו נכתבה לרגל מאורע של נישואין או ארוע משפחתי אחר שענינו אהבה בין בני זוג, ואין בשיריו כל סרך או רמז לפיצול או שינוי באורח חייו.

האמנם?

הכל יודעים כלה למה נכנסת לחופה,
אלא כל המנבל פיו ואומרו,
אפילו גזר דין של שבעים שנה לטובה הופכים לו לרעה".
[שבת לג]

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

תוקן על ידי - קעלעמר - 17/11/2004 3:07:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2004 03:28 לינק ישיר 

אז זהו. שדברים אלו אינם נחשבים לניבול פה בעצם. ואין זה בבחינת "כלה למה נכנסת לחופה", וד"ל.

ישנו מקום למחקר בפני עצמו לגבי אורח החיים החרדי, שבוודאי כיום מחייב כל אחד שרוצה להימנות על ציבור זה, על התפתחותו ההדרגתית במובן של גדרים וסייגים שנוספו במשך השנים, השינוי החד ביותר בא לידי ביטוי במוסד השידוכים והשדכנות, שהרי לפי המשנה במסכת תענית (דף כו:) נראה שבחירת הכלה לעתיד לא היתה דרך שידוך, וכך נאמר שם:
אמר רשב"ג לא היו ימים טובים לישראל כחמשה עשר באב וכיום הכיפורים וכו' ובנות ירושלים יוצאות וחולות בכרמים ומה היו אומרות בחור שא עיניך וראה מה אתה בורר לך וכו'.
מעניין כיצד התפתח התהליך שבעקבותיו אין בימינו דרך לבחור חרדי מהמנין למצוא את זיווגו אם לא דרך שידוך, לא שאני סבור שזה לא טוב, להיפך, אדם בן זמנינו אינו יכול להשיג כיצד בעבר יכלו להיות יראים ושלמים ובכל זאת להכיר אשה שלא בדרך שידוך.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שירתו המוקדמת של ריה''ל (אלימאיר)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.