בית פורומים חדשות אנש אין בילדער

דעם באגריף 'קנאות'...

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/11/2004 09:51 לינק ישיר 

קודם כל עס מיינט נישט ווייל קיינער האט נישט ארויס געגעבען א ספר וואס פרעגט אפ ויואל משה מיינט שוין אז יעדען האט אנגענומען דעם פסק.

אין רמב"ם ווערט געפאסקענט אז זייט חז"ל קען נישט איין רב מחייב זיין מיט זיין פסק אנדערע וואס זענען נישט כפוף לפסקו.

די סאטמערע רב זצ"ל איז געווען א יחיד בדורו מיט דעם מהלך (צוזאמען מיט די געלד רבנים דאס מיינט ווייטער א דעת יחיד) אין עס קען מחייב זיין די סאטמערע קרייז וואס דאס איז א קליין טייל פון כלל ישראל.

וועגען די עצם ספר ווי שטארק ס'איז הלכה און ווי שטארק ס'איז אגדה אין דעם האבען שוין דן געווען גרויסע תלמידי חכמים ס'איז דא א חלק וואס טענ'ן אז מ'קען נישט פסקענען קיין הלכה פון אגדה ס'דא וואס האלטען בכלל אז די שלש שבועות איז קיים כל זמן די אומות העולם האלטען עס אן, און דאס איז זיכער אז זיי האבען דאס נישט איינגעהאלטען. די שורה התחתונה איז אז גאנץ כלל ישראל איז עס זיכער נישט מחייב.

יעצט וועגען די עצם ענין פון ציונות, עס מיינט נישט אז די רבנים וואס האבען נישט אנגענומען דעם דעת פון אדמו"ר מסאטמער האבען געהאלטען פון די מדינה, פונקט פארקערט עס האט זיי געבאדערט פונקט אזוי, נאר זיי האבען געהאלטען אז מ'דארף אננעמען די מציאות (און קנאות מאכט מען ביי זיך אינדערהיים, מ'גיבט אכטונג אויף די קינדער) און מ'דארף מיט גיין דערמיט ווייל טאמער נישט וועט ווערען אפגעריסען שטיקער פון כלל ישראל אזוי ווי ביי די טיילונג וואס אויך דאס האבען רוב רבנים נישט אנגענומען און די אחריות פון יענע דורות ליגט אויף די וואס האבען געמאכט די טיילונג.

חוץ פון דעם האבען די רבנים געהאלטען אז די כח פון הפגנה דארף מען האלטען פאר אמת'ע פראבלעמען ווי למשל גיוס בנות וכדומה ווייל טאמער נישט פארלירט עס די כח.

ס'איז געווען נאך פארשידענע חילוקי דעות ווי למשל ס'זענען ממש נישט געווען קיין גדולים וואס זאלען האלטען אז די כותל פארלירט פון די קדושה ווייל עס ליגט אין זייער הענט. אבער רוב רבנים זענען נישט ארויס אין די גאסען מיט א לארעם אז יעדער זאל אננעמען זייער שיטה.

וועגען הרב מנדל כשר איז קלאר אז דאס איז נישט געווען די דעת פון רוב גדולי ישראל, אמת אז אלע גדולים (חוץ הרב מסאטמער) האבען געהאלטען אז די 6 טעג מלחמה איז געווען ניסים גלויים (אם כי למחצה ולשליש ביחס צו די צוריקגעשטאנענע ארמיי אין די אראבישע לענדער), אבער אין די 'התקופה הגדולה' פון הרב הנ"ל איז דא גענוג דעות כוזבות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2004 17:26 לינק ישיר 

מ'האט גוט געגלוטשט פון ערשטן נושא.
א'וודאי אז דער הייליגער סאטמערער רבי זיע"א איז געווען אן ערליכע קנאי.ער האט פשוט געברענט וועגן די רשעים עוקרי הדת, ס'איז איהם געגאנגען אין לעבן.
אבער ער האט נישט געמיינט אז די אלע אגודיסטן זיינען רשעים, ער האט געויסט אז צוישן זיי איז דא אויך ערליכע גדולים וואס הארט זיי פונקט ווי איהם די עקירת הדת פון די ציונים שר"י. ער האט גוט געויסט אז הגר"א קאטלער טראץ דעם וואס ער האלט אז ס'איז א"חוב קדוש" גיין צום בחירות האסורות, און האט געקעמפט וועגן דעם פונקט ווי דער רבי זיע"א האט געקעמפט אנטקעגן, איז נישט קיין ציוני רח"ל, און חאטש אז ער האלט אז גיין צום בחירות איז נישט המתחבר לרשע אדער מודה בע"ז, אנדערש ווי אונזער הייליגען רבי זיע"א, ער איז נישט געווארן א'מין אדער אפיקורס רח"ל. וייל נישט יעדער וואס האלט אביסל אנדערש ווערט אאפיקורס, אפילו אויב עס רעד וועגן אזעלכע הארבע איסורים. וועגן דעם דארף מען נוהג כבוד זיין און איהם.
אנדערש פון דעם איז דער רה"ר קוק וואס האט גיהאט ביי זיך דעות כוזבות, (און טראץ דעם האט הגה"ק רי"ח זאנענפעלד זצ"ל נוהג געווען כבוד מיט איהם בפניו, אפשר ווייל ער איז געווען אגיוואלדיגע ת"ח), אנדערש פון דעם איז ר' מענדל טרף וואס איז געווען א'קל און געוויסע זאכן.
דאס דארף זיין דער וועג, נישט מודד זיין לויט דע פעולות, אפילו אויב מיר מיינען אז דאס איז איסור גמור ונורא, ווייל ער האט רעכט צו האלטן אנדערש פון דיר. דער מודד איז דער דיעות און דער דרך החיים, אויב עס ברענט ביי איהם כבוד שמים און כבוד התורה, אפילו אויב ער מאכט עס אנדערש פון וואס דו מיינסט, מ'דארף איהם מכבד זיין.
די היינטיגע מכלומרשטע "קנאים" גיין נישט און דעם וועג, זיי זענען פוגע אין כבוד התורה באופן נורא, זיי זענען מחללי ש"ש ברבים, זיי מיינען נאר פאליטיק.
דאס איז נישט קנאות דאס איז רשעות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2004 18:38 לינק ישיר 

sammy
אני יהודי חרדי ואותי לימדו שמבזה ת"ח הוי אפיקורס
משנת חסידים
איך האב נישט אויפגעברענגט אלטע מחלוקת'ן, מ'האט גערעדט פון די לעיקוואודער ר"י האב איך גערעדט פון דעם זעלבען נושא, BTW, איך שטאם פון די זעלבע "קרייזן" ווי דיר
YOHCEE
I still don't understand the big accomplishment of Yeshivas Gedolos not having secular studies if they're all post high school! All of the mesivtas DO have Limmudei Chol! That they don't allow the Bochurim to go to college is such an accomplishment? Hagaon Harav Hutner Zt"l and all of the Roshei Yeshivah of Torah Vodaas, Reb Yaakon Kamenecki included, DID allow 18 year-olds to attend college.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2004 02:31 לינק ישיר 

כורמיזא, כל הכבוד. דעס שטיקל וואס דו האסט געשירבן דא אויבן אויפ'ן בלאט איז געוואלדיג. בפרט דער חילוק פון הלכה און אגדה וואס כמעט קיינער כאפט עס נישט. א גרויס חלק פון היינטיג'ן אידישקייט איז געבויט אויף אגדה. און דער פראבלעם איז אז ווער עס טוט עס נישט ווערט שוין א שייגעץ. ווען מ'טוט עס פאר זיך איז עס גאר א פיינע זאך, אבער מיט אגדה קענסטו נאך נישט יענעם מחייב זיין וואס צו טוהן.

איך האב נישט יעצט צופיל צייט צו שרייבן, כ'האב עס נאר בארירט אויפ'ן שפיץ גאפל, ועוד חזון.

(אגב, וואלט איך מייעץ געווען ווער עס וויל וויסן מער וועגן די שלש שבועות, זאל לערנען די גמרא אינעווייניג, נישט נאר אין ויואל משה. [וואס איך האף אז די סאטמארע חסידים לערנען כאטשיג])

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2004 03:45 לינק ישיר 

משיח השם, ווער זאגט אז עס איז אגדה? ברענג מיר נישט קיין ראיה פון די היינטיגע

איך האב פשוט נישט מער צייט אויף די מינוט, איך וועל פרובירן מסביר זיין די שיטה קלארער אין אנדערע געלעגענהייט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2004 09:49 לינק ישיר 

נו וואס ווילסטו אן הוכחה אז עס איז אגדה?
1. עס שטייט אין עין יעקב
2. עס שטייט אין אגדות מהרש"א
3. עס שטייט אין חידושי אגדות למהר"ל

ווילסט נאך ראיות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2004 09:59 לינק ישיר 

רבותי אנא הרגעו !

אני חסיד סאטמאר מובהק עם כל הפיטשעווקעס וכו' (אני מנגן בכל שמח"ת את ה6'טע הקפה ניגון, וגם את הנענועים ניגון, ואני אף שומע בכל שובבי"ם את הטעיפ'ס מרביה"ק זי"ע, מה עוד החסרתי ?), ובכל זאת יש לי דעה וחשיבה עצמאית, שאולי לא כל כך מקובלת במקומותינו (אגב, כבר שמעתי כדעתי מעוד רבים וטובים ממני תלמידי רביה"ק זי"ע מביני דבר), ואנסה להגיב על כל האמור כפי דעתי הקטנה (וברוב ענותנותי אגלה דעתי בזה, שאני לא מהראשונים, ובהחלט מותר לכל אחד ואחד לחלוק עלי, אבל אנא מכם רק בדעת ובתבונה "ובנחת ולענין", ואדרבא אולי יוכל אחד מכם להעמיד אותי על טעותי, אם יש כמובן)

וזה החלי, בעזהשי"ת:

א. כל הגדולים (ההיימישע, למעט רבני המזרחי) בדור שלפני השואה, היו נגד הציונות, נקודה. (כמדומני שאין בזה שום חולק).

ב. הפראבלעם (בעיה בלע"ז) מתחיל, עם ההגדרה המדויקת של המושג "ציונות", מהו ואיך הוא. יש שהתנגדו להציונות החילונית הכפרנית, היות שמטרתה אך ורק להעביר את עם ישראל על הדת, אבל בעצם ענין העליה לארה"ק ואבזרייהו, לא התנגדו, ואדרבא תמכו בקניית אדמות ארץ ישראל מהערבים, ובהקמת הקאלאניעס, (דברים שהיו טרף חזיר אצל רבותינו). בקיצור, כל התנגדותם היתה רק כדי שלא להסחף, ולהעריץ, ולהתחבר אל הכופרים והחילונים, אבל לא היה להם שום קשר לענין הג' שבועות. ביניהם היה הגה"ק האבני נזר מסאכטשוב זי"ע, הרה"ק ר' ישראל מטשארקוב זי"ע, הקנאי הגדול ר' עקיבא יוסף שלעזינגער מירושלים זי"ע, וגם הגה"ק רי"ח זאנענפעלד זי"ע (אנא, אל תצעקו עלי, זהו האמת הברור, קנאתו הגדולה של מרן ריח"ז לא התקשר כלל לענין הג' שבועות, אפשר להוכיח זאת שחור על גבי לבן, ואכמ"ל) ועוד ועוד רבנים ואדמורי"ם מפורסמים, זכותם יגן עלינו.

ג. ומאידך גיסא, היו גדולי ישראל אחרים שהסתמכו בעיקר על ענין הג' שבועות, ולדעתם אף מדינה על פי תורה עם כל פרטיה ודקדוקיה וחומרותיה, היא נגד דעת תורתינו הק' מכח השבועות והאמונה בביאת המשיח, ביניהם היו רביה"ק מסאטמאר זי"ע והגה"ק ממונקאטש זי"ע והגה"ק ר' אלחנן וואסערמאן זי"ע, ועוד ועוד, אין מן הצורך להאריך בדעתם הק', כי מבוארים הם בכתביהם הק', ולאורם אנו הולכים ונוסעים עד ביאת משיח צדקינו בב"א.

ד. מב' שיטות אלו, התפצלו כל הדרכים וההנהגות שאנו רואים כיום הזה (כמובן שקצת היה גם יד אנקעל סעם $ באמצע, וד"ל). בקצת התבוננות אביוקטיבית, בלי נגיעות וכדו', וגם בלי צעקות וזעקות וחמימות במוח, רק באופן שכלי וקרות המזג, אפשר לראות איך הנחלים של היום הולכים אל הים שנתבאר לעיל, ולאור זאת אף אחד מן הרבנים שאינם מחסידי סאטמאר איננו נגוע בציונות ובאפיקורסות ח"ו. אפשר להאריך בזה עוד, אבל אין לי עכשין זמן לזה.

ה. חלילה לנו לדבר ואף לחשוב סרה על גדולי ישראל זי"ע ולהבחל"ח אלו שאתנו לאוי"ט, שדרכיהם היו שונים מדרכי רבותינו זי"ע, כי לא כולם שתו מבאר מים חיים של רבותינו, ומותר להם להסתמך על גדולי ישראל שלא נקטו ענין הג' שבועות להלכה ולמעשה, כפי שאנחנו קבלנו מרבותינו זי"ע. ופוק חזי גודל צדקתם, וגודל כח תורתם, ועל הכל מדת ענותנותם בשאר ענינים, ומזה תבין שכל מעשיהם היו לשם שמים, גם בענינים שאנחנו קבלנו אחרת מרבותינו הק' מאורי הגולה זי"ע. ובסך הכל הם אינם ציונים, אלא יש להם הסתכלות אחרת על אופן ההתנגדות לציונות.

ו. אני חושב (ולכאורה אני גם צודק) שגם רבותינו מסאטמאר וממונקאטש זי"ע ועוד, צעקו בכל הכח נגד השיטה דלעיל רק כדי שתלמידיהם לא יגררו ויסחפו אחרי הציונים הכופרים. אבל גם הם ידעו וגם ידעו שיש גם דרך אחרת וכו', כי אם לא כן, איך היו בידידות ועמדו בקשר ללא רבב של שנאה וזלזול עם רבני ואדמור"י האגודה וכדו', ובקרו בביתם ואכלו ממאכליהם ושתו מיינם ללא חשש של חיסור חזקת הכשרות ויין נסך, דבר שאסור עפ"י ההלכה במחוסרי אמונה ונגועים בכפירה ואפיקורסות,

אין לי זמן עכשיו להאריך יותר ואתכם הסליחה. ושוב, אני מבקש עוד הפעם לא להתלהם בתגובות, וזכרו את הכלל: דברי חכמים בנחת נשמעים !

תוקן על ידי - שמחהלע - 30/11/2004 10:38:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2004 02:44 לינק ישיר 

שמחה'לע
אני לא חסיד סאטמאר היות שאני קרוב משפחה קרוב אבל תאמין לי שאני מאד מודה לך על התגובה היפה
באמת גוט געזאגט!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2004 17:28 לינק ישיר 

שמחהלע האט גערעט זייער צום זאך. הגם אז איך מיין אז סאטמאר מיינט נישט דאס זעקסטע הקפה ניגון מיט טעיפס פון שובבי"ם. סאטמאר מיינט דער אלטער וועג פון דער היים, מיט נאך פול זאכן.
לעצם הענין, אודאי אז אונזער וועג איז מתבדל זיין פון רשעים עד קצה הגבול, און נישט פראבירן ראטעווען דורך שמועסן מיט זיי, אזוי ווי די אגודיסטן מיינען.
(אגב ס'איז אינטרעסאנט צו קלערן וואס איז אונזער מיינונג נאך דעם אז די חפירות און די אלטן ביה"ח אין עכו האבן זיך אפגעשטעלט נאך אזיצונג צווישן הרב אלישיב מיט דער שליח פון ראש ממשלה, און נישט נאך דע גרויסע מחאות פון אנשי ירושלים וואס מהאט זיי ארעסטירט. א נקודה למחשבה).
מ'דארף נאך אמאל און נאך אמאל ארויס ברענגן דאס פאקט אז די אלע שרייערס וואס רוממות הקנאות בגרונם, ס'איז פשוט פאליטיק אזוי ווי די אלע פאליטישע פארטייען אויפן וועלט.
דאס איז נישט קנאות, דאס איז רשעות!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2004 19:18 לינק ישיר 

"(אגב ס'איז אינטרעסאנט צו קלערן וואס איז אונזער מיינונג נאך דעם אז די חפירות און די אלטן ביה"ח אין עכו האבן זיך אפגעשטעלט נאך אזיצונג צווישן הרב אלישיב מיט דער שליח פון ראש ממשלה, און נישט נאך דע גרויסע מחאות פון אנשי ירושלים וואס מהאט זיי ארעסטירט. א נקודה למחשבה)."

דאס איז אויך געווען דרכו של כ"ק אדמו"ר מליובאוויטש זי"ע וואס כידוע האט נישט געהאלטען פון הפגנות אין סיי וועלכע נושא אפילו בנוגע צו רוסישע אידן און אויך נישט בנוגע שלימות הארץ (יא, איר הערט גוט) ער האט געהאלטען פון השתדלות, טאן מיט שרי הממשלה וכדומה און אלע האבען געשריגען "וואו איז חב"ד ביי די אלע "מערכות" "?

שמחה'לע איך האלט שטארק פון דיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2004 19:24 לינק ישיר 

אין לזה כמובן כל שייכות לדרך ליובאוטש שהתרועעו ונעשו חברים של כל הרשעים, ומושיבים אותם בראש חינגאותיהם!
לחיים! לשנה טובה בדרכי החסידות תכתבו ותחתמו[:-)]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2004 22:26 לינק ישיר 

חבדסקער פירען די אלע פראטעסטן וועגען שלימות הארץ קעגען התנתקות וואס ענדיגען זיך מיט התקוה.

צבי
ביסט דער איינציגער וואס פארשטייט ליויבאוויטשער רבי'ס שיטה? די אלע ליויבאווישער רבנים פארשטייען נישט?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2004 00:23 לינק ישיר 

sim
קודם כל הפתגם שאתה צוחק ממנו מקורו מכ"ק אדמו"ר הרש"ב זצוקללה"ה ה"קנאי" הגדול, זה שהשיבו אותם בראש הפעיל הרבה יותר מכל ההפגנות ואבנים
ekstein
איך זאג דיר אז די רבי האט קיינמאל נישט געלאזט הפגנות, די אלע וואס גייען איז נאר זייט די הסתלקות

פארוואס מוז זיין אז איינער וואס טוט אנדערש ווערט גלייך אן אפיקורס?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2004 09:46 לינק ישיר 

רבותי, אני מקבל את תגובותיכם האוהדות בשמחה ובעונג.

אמנם, אני רואה צורך להבהיר:

שעם כל הכבוד וההבנה וההערצה הפנימית לצד השני כמבואר בתגובתי שלמעלה, עדיין אני חושב שרביה"ק מסאטמאר זי"ע מלבד צדקתו וקדושתו הגדולה, היה גם חכימא דיהודאי, וחכם עדיף מנביא, וראה סוף מעשה במחשבה תחילה בכל עניני ארה"ק, והיה צודק מאד בגישתו הקנאית והבדלנית מכל מנעמי השלטון בארה"ק (מגוחך מאד שאני הפיצפון אביע דעה לומר על ענק הדור שהיה צודק, אבל ההכרח לא יגונה). וכל ההנהגה בחוגים החרדים בארה"ק בימינו מוכיחים זאת בעליל, וד"ל. (אפשר לפרט את כל זה לפרטים ופרטי פרטים, אבל אכמ"ל)

אבל בכל זאת אני חוזר שוב, שאין שום צדק לחסיד סאטמאר לבזות אף בלבו פנימה את הצד השני, כי היו גדולים וצדיקים אמיתיים עוד בדור שלפני השואה שסברו אחרת מכפי מה שאנחנו קבלנו מרבותינו, ולכן, אם יש אפשרות להסביר את דרכינו בדרך נועם וכבוד ובנחת בלי שום טינא בלב, וגם בהכרה פנימית אמיתית שהעומד מולנו הוא יהודי יר"ש ומאמין אמיתי בהקב"ה בלב ונפש, מה טוב, ועל כגון דא אחז"ל דברי חכמים בנחת נשמעים. אבל אם אין אנו יכולים לעמוד בכל התנאים האלו, אז טוב שתיקתנו מדיבורנו !

ובענין הקנאים, בודאי שיש ביניהם כמה וכמה יהודים טובים ויר"ש, אבל לדאבוננו הרב יש גם כאלו שבכל קנאותם אין יותר מלבד התבטאות והתפרצות של מדות גרועות, ושומר נפשו ירחק מהם, ואין תוצאת מעשיהם רק ביזוי שמו הגדול של רביה"ק זי"ע, חבל מאד ...

ואני חוזר וכופל ומשלש שהשקפה זו שכתבתי, שמעתי כבר מרבים וטובים ממני, תלמידי רביה"ק זי"ע מובהקים שיש להם מוח (ולא דימוי מוח...) על קדקדם "תלמידים ששמשו כל צרכם"

(ל SIM89: בוודאי שעיקר ענינה של סאטמאר והחרות על דגלה היא ענין צאי לך בעקבי הצאן ללא שינוי, אלא כתבתי מה שכתבתי בענין השולי של ה6'טע הקפה ניגון וכדו', כדי להבהיר שאני חסיד סאטמאר מובהק ללא רבב כלשהו, היימישער, מישהו מן הבית פנימה, וחניך קרית יואל עוד מימי חייו של רביה"ק זי"ע)

תוקן על ידי - שמחהלע - 02/12/2004 10:21:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2004 12:01 לינק ישיר 

לשמחהלע, אני באתי לחזק את דבריך, רק העירותי ש6'טע הקפה ניגון לא זה סאטמאר.
לעצם הענין, לדעתי היה צריך כבר זה זמן רב להבהיר ברבים את דרכו האמיתית של מרן רביה"ק זיע"א, ולא לתת לכמה מושחתים לנצל את דרך הקודש דרך סאטמאר, לצרכיהם הפאליטיים השפלות, שגורמים חילול ש"ש וחילול כבודו הטהור של רבינו הקוה"ט זיע"א.
לענין דרך חב"ד, אדרבה משום שכ"ק הרש"ב זיע"א היה הקנאי הגדול, זהו רק סימן שליובאויטש דהיום עם כל סממניה אינה בדרך ליובאויטש המקורית כלל, והם מתחנפים לרשעים וחולקים להם כבוד רח"ל. יותר מהמזרחי.
ומדרך החסידות והעמקות של תורת חב"ד גם כמעט ולא נשאר שריד ופליט, האם יש משהו מהרבי הרמ"מ ז"ל בסגנון המשך תער"ב או החלצו?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > חדשות אנש אין בילדער > דעם באגריף 'קנאות'...
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.