| נשלח ב-15/11/2004 09:58 |
|
| |
חינוך נפרד
חינוך נפרד
למדתי הרבה בתקופת שהותי הקצרה במעונכם.
והעיקר למדתי שאם מדינה זו ממשיכה בחינוך נפרד לדתיים, לחילוניים, לערבים - ללא שום מסגרת חיצונית מאחדת (גם אם התכנים הפנימיים יהיו שונים במקצת) - לעולם לא נוכל להיות עם אחד.
אם אני, שמחשיבה את עצמי שיא העדינות, שאוהבת תנ"ך ומכבדת את הדת היהודית, ויהודיה המסורה להר-הבית וארץ-ישראל בכל מאודי והייתי שמחה לו היה חוק דתי יותר במדינה - הצלחתי לפגוע בגם-גם, בחבצלת, בריב ואולי עוד אחרים שפשוט נשפו לעצמם ולא הטריחו עצמם לענות - מה עם אלה שכועסים בחמת זעם על הדת ועל היהדות ועל הדתיים? איך אי פעם נצליח לגשר?
אני חושבת שלנו זה מאוחר. אנחנו מבוגרים, נעולים איש איש בתוך פילוסופיית החיים ומערכת המושגים שמיצבנו לעצמנו.
אבל מה עם הדור הבא?
מה שאני מבקשת. אם אינכם רוצים שהפער העצום הזה וחוסר היכולת להידבר יעברו גם לדור הבא שלנו, אני מציעה, לאור הניסיון שלי כאן (אם חשבתי פעם שיש חומה שניתן לנקבה או לגשר בין חילוניים לדתיים בארץ - היום אני יודעת שהיא מבוצרת ומבוטנת לחלוטין ואין שום סיכוי) -
אנא, הביאו לביתכם ילד חילוני שישחק עם ילדיכם לשבת.
ו-
וזה קשה יותר - אפשרו לילדיכם לשחק מידי פעם בביתם הלא כשר של ילדים חילוניים.
או שאתם רוצים להיות היהודים היחידים בארץ ואנחנו הגויים.
הבחירה בידיכם. לא עבור עצמכם - זה מאוחר. עבור ילדיכם. עבור ילדינו.
מגי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2004 10:16 |
|
| |
.
מגי:
על פי החוק במדינת ישראל, לפני שמבצעים ניסויים בבני אדם, יש לקבל אישור של ועדת הלסינקי.
(מואדיב נאה דורש, ולא תמיד נאה מקיים, בודאי לא כשמדובר בקרוביו)
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2004 10:38 |
|
| |
לבן טען כלפי יעקב אבינו, ויורשיו שבכל דור טוענים כלפי צאצאי יעקב:
אתה שזקן הנך, התנהג כרצונך, אתה בין כך מהדור הישן, הנך יכול לישב וללמוד תורה ימים ולילות, אבל מה רצונך מהילדים? הרי הם שייכים לזמן מודרני - "הבנות בנותי והבנים בני" [בני לבן], הרי הם ילדים צעירים ומדוע לקלקלם, שלא יוכלו להתאים עצמם לעולם: רצונך ללמוד איתם יהדות? עשה זאת בדרך מודרנית, במיתודות חדישות!
ויעקב מסר נפשו שלא יהיה הדבר "ותדד שנתי מעיני"
גם בהיות האדם בעולם צריך להיות ניכר בעסקיו ובעבודתו עצמה שהוא שונה מהסובבים אותו - "וניפלינו אני ועמך מכל העם אשר על פני האדמה" יהודי צריך להיות תמיד נבדל ומצויין בסביבתו בהנהגתו הקדושה בכל מעשיו "בכל דרכיך דעהו".
אין צריך ללכת בעקבות רוח הזמן, והדבר צריך שיהיה באופן כה בולט, שהילדים ידעו שאביהם ואימם שונים מכולם: נשים אחרות אינן לבושות בגדים צנועים בהידור, אך אמם לבושה בתכלית הצניעות, אבות אחרים אינם נזהרים שלא להונות אחרים במסחרם, אך אביהם אינו להוט להונות, נושא ונותן באמונה וכיוצא בזה.
אפילו כשהילד קטן ואינו מסוגל להשיג את משמעותה של תורה וקדושה, יכול הוא כבר אז לחוש כי ביתו נבדל מבתים אחרים - "וניפלינו". במילא לא ימשך אחר ילדים אחרים. ואדרבה, כשרואה שילדים אחרים אינם מתנהגים כראוי, זוהי הוכחה ברורה אצלו שהוא לא ינהג כן ואין לו להתיידד עמם.
לסיכום, כאשר מחנכים ילד יהודי כשהוא עדיין צעיר ביותר שידע שהוא שונה מכל שאר ילדי העולם, הרי גם מאוחר יותר, לכשיתבגר, אינו לומד מאחרים בני גילו, כי אם הולך- כאביו יעקב- ללמוד את תורת הקב"ה בלבד, ודיברת בם עד שאפילו דבריו הרגילים הם רק בדברי תורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2004 12:12 |
|
| |
למגי.
<"*לדתיים, לחילוניים, לערבים*, ללא שום מסגרת חיצונית מאחדת(גם אם התכנים הפנימיים יהיו שונים במקצת) - *לעולם לא נוכל להיות עם אחד*">
האם היתה זו פליטה או יציאה?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2004 12:22 |
|
| |
.
מה, נישטאייך, אינך מלמד את ילדיך מעט קוראן בכל בקר?!
אינך סועד היום כבש ביוגורט לכבוד הרמדאן הבעל"ט ?!
אתמהה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2004 12:27 |
|
| |
באבא, לא, אין לי שום קשר.
אזרחי - משום מה חשבתי שכולנו צאצאי לבן, לא רק אני, שכן כל 4 נשותיו של יעקב היו בנותיו... נחמד לראות שאתה מקפיד לעשות את ההבדלה החשובה הזאת. אתה - יעקב, אני - לבן.
נישטאייך - התערבבו לי שני נושאים. התכוונתי, כמובן, יהודים. (ערבים זה עניין של נאמנות אזרחית, נושא אחר שלא שייך לאשכול).
אלא אם כן בעיניך ובעיני רעיך, כפי שמסתבר לי יותר מיום ליום, אינני יהודיה. שמא תארגנו הגלייה כללית של כל החילוניים מארץ הקודש וייטב לכולם? והלוא איך זה העליתי בדעתי רעיון כפירה אשר כזה, שהדור הבא חלילה וחס לא יחשוב זה את זה למפלצות!!
בושי והיכלמי לך, מגי, כבר חצית כל גבול הגיוני...
מישהו פה מחפש חנות לבצר עוד מעט את ביצורי הבטון, שמא נחלשו במילימטר? לאזרחי יש. קדימה.

|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2004 12:32 |
|
| |
נא להודיע באישי <לפני> חסימה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2004 12:42 |
|
| |
אם תרצי אני מוכן להיות החלון שדרכו תזרקי פתקאות !
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2004 12:47 |
|
| |
<"התערבבו לי שני נושאים. התכוונתי, כמובן, יהודים. (ערבים זה עניין של נאמנות אזרחית, נושא אחר שלא שייך לאשכול)">
יש לך מזל, היית יכולה להוסיף גם עובדים זרים.
<"אלא אם כן בעיניך ובעיני רעיך, כפי שמסתבר לי יותר מיום ליום, אינני יהודיה">
וכי מדוע את חושבת שאינך יהודיה, בין אם תרצי או לא ירצו אחרים, תהיי יהודיה על אפך ועל חמתם.
<"שמא תארגנו הגלייה כללית של כל החילוניים מארץ הקודש וייטב לכולם? ">
הגלייתך לא תפתור את בעייתך, היא רק תעבירה לגינה של מישהו אחר. יהודים יש בכל מקום.
ולסיום, אל תקחי את דברי ברצינות, אינך צריך להתנצל, אינך בעיה, ואיש אינו חושב להגלותך, בס"ה היתה דרושה הבהרה, ואכן כך עשית.

תוקן על ידי - נישטאיך - 15/11/2004 12:49:49
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2004 13:10 |
|
| |
ככל הנראה, זלפה ובלהה לא היו בנותיו של לבן.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2004 13:42 |
|
| |
יונתן,
על פי תומס מאן, זלפה ובלהה היו בנותיהן של משרתות, בעוד לאה ורחל היו בנות האישה הראשונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2004 15:15 |
|
| |
מגי אדם
תומס מאן השתמש בתירגום של אוסף מדרשים לגרמנית, שנעשה, כמדומה לי, בידי גוריון (שכחתי את שמו המלא. ככל הנראה, משכיל שערך אוסף ענק של אגדות ומדרשים ותירגמו לגרמנית).
ניתן לזהות בספרו של מאן עקבות של מדרשים רבים. מסקנה זו עלתה בידי כשקראתי את ספרו על יוסף ואחיו, אבל זה היה מזמן...
בנושא האשכול אשמח לכתוב מאוחר יותר. אבל אם זה מעניין אותך, היה משהו על הקשרים בין ילד יהודי לגוי (זה חלילה לא אותו דבר) ואולי מישהו מכיר את הלינק.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2004 18:23 |
|
| |
מגי
שאלת שאלה גדולה וחשובה. גם אם למרבה הצער, אני סבור שזה בלתי אפשרי, הרעיון הוא נכון וחשוב, וצריך למצוא את הדרך ליישום.
חינוך הילדים הוא הדבר החשוב ביותר שיש לנו לעשות. זה מה שאנו משאירים אחרינו. זה הדור הבא של עם ישראל. זו התקווה שלנו ושל העולם.
להניח לילדים להתרועע עם כל אדם, גם אם דעותיו והנהגותיו שונות מהותית, או גרועות - בעינינו - או מאיימות - זה דבר מסוכן שעלול להביא לנזק שאין לו תקנה.
ילדים אינם מסוגלים לגלות אחריות שמבוגר מתקשה בה בעצמו. בבית לא דתי (או לא חרדי), ילד עלול להיתקל בתופעות שישפיעו עליו יותר מאשר הדרך שהוא רואה אצל הוריו ולומד במוסד החינוכי שלו - בתקווה שיש דרך כזו וההורים מצליחים בכך...
בעיות כאלו מתעוררות לא מחמת רוע ליבם של המארחים, חלילה, אלא בגלל שכל אדם רגיל לדברים מסויימים, ואין הוא ער לכך שהוא עושה דברים חריגים עבור אחרים.
למשל -
כשרות.
שבת.
צניעות.
סרטים וטלויזיה.
אני מוסיף משהו שנוגע לחברה שאני מכיר, החרדית.
יתכן שאפשר לגדל ילדים בתוך סביבה שונה בלי שיהיו מושפעים ממנה. בסך הכל, זה מה שעשו אבותינו לפני שצמחו הקהילות החרדיות הגדולות של ירושלים, בני ברק וערים אחרות. יתכן גם שאלו שגדלו והתחנכו אז היו יותר טובים בדברים רבים מאשר חלק מאלו שגדלים היום בריכוזים החרדיים.
אבל בשל בעיות שונות, אולי של החברה החרדית עצמה, אין לנו יכולת לסכן את ילדינו.
דוגמא אחת קטנה: מעשה והגיעה משפחה של "מתקרבים" לבקר אצלנו. היתה להם בת לא גדולה, והם רצו להלביש אותה בצניעות. היות שחרדים אינם הולכים במכנסים, הם הלבישו אותה בחצאית. אבל היתה זו חצאית מיני... לאושרנו, זה היה זמן של חורף, ולכן הלבישו אותה גם בגרבים עבות...
איני בא לקבוע הלכות צניעות, או לחלק ציונים. אני רק בא לומר שהילדים הם פקדון. ויצירת מפגשים משותפים עלולה להזיק, לדעתי, לא פחות ממה שהיא עשויה להועיל (ובוודאי שכל צד יכול גם להרויח).
אז שומה עלינו לחפש דרכי התקרבות אחרות.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2004 18:32 |
|
| |
מיימוני,
האם מעולם לא עברו ילדיך במקום בו הם עלולים לראות ילדה בחצאית קצרה?
האם אתה סבור שנזקה של ראיה כזו, לזמן מוגבל, בין כתלי ביתך שלך וכאשר בידך היכולת לדון עם הילדים לאחר מכן בסוגית הלבוש הראוי והצניעות יכולה לגרום נזק חינוכי שיהרוס מאמצים של שנים שאתה משקיע? בהכירי את אישיותך בפורום ואת מדת החשיבות שאתה מיחס לחינוך, דומני שבענוותך הגדולה אתה ממעיט בערכו של החינוך אותו אתה מקנה לילדיך, אם אכן כך אתה סבור.
|
|
|
|
|