בית פורומים עצור כאן חושבים

חשיפת סודות התורה ברבים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/6/2003 16:37 לינק ישיר 

אני היחיד שלא חזר בתשובה כאן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/6/2003 16:42 לינק ישיר 

כנראה שהנך במקום ש"כל באיה לא ישובון"

[לשם בדיחותא בעלמא]

"והאמת והשלום אהבו!"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/6/2003 18:17 לינק ישיר 

מסתברא היקר

תמיד קיימת סכנה שדברי תורה לא יובנו נכון.
או שיבינו אותם, אך ישתמשו בהם למטרות מגונות.

כבר אמר רבן גמליאל: וי לי אם אומר, וי לי אם לא אומר, כשהוא מסתפק אם לפרש גזירת חכמים בדין מדיני טהרות (ולבסוף פירש).

כמובן, יכולים להיות כאלו שיגיעו לכאן, ויקחו את המלים בלי התוכן.

ובכל זאת, אני סבור שאין דמיון לתופעה שתוארה באשכול הסטיקרים.
הדבר מחייב עיון והגדרה מרובים, אך אסתפק בראשי פרקים, וחכם כמוך ייטיב להבינם.

א. תופעת הסטיקרים, שם, ברחוב, מדברת במי שמתרגם את הרגשות הנאצלים לביטוי חיצוני המודבק על המכונית, או דש הבגש.
ב. החשש כאן, בפורום, הוא מפני אלו שמסוגלים להבין, אך לא יקראו עד הסוף, יקחו את השאלות ויניחו את התשובות, וישתמשו בשאלות כדי למרוד.

האם שורש אחד לשתי התופעות? האם הן מדברות על אותו סוג אדם ועל אותו סוג של קהל?
סבורני שלא.

לא זו בלבד, אלא שאנשי הסטיקרים נוטלים מלים יקרות מכל, שהן נועדו לגילוי ולתזכורת, מלים מקריאת שמע וברכותיה וכיוצא באלו, והופכים אותן לשלטי רחוב. הסכנה שאשכול זה הצביע עליה - ודחה אותה - היא של אלו שחושבים באמת, אך נעצרו בתהליך החשיבה, אם בגלל שלא היה להם מקום, אם בגלל שלא ידעו למצוא תשובה, אם בגלל שסביבתם השתדלה לחנוק אותם (אולי בנימוקים דומים לשלך, אולי מתוך יראת שמים דומה לשלך - כי אין לי ספק שיראתך קדמה לחכמתך, והמחלוקת בינינו היא בתוכנה של החכמה).

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/6/2003 18:36 לינק ישיר 

מיימוני מובן שאני יודע את ההבדל הממשי בין כיתוב על סטיקר לבין הסגנון כאן.

אך בעיניי סטיקר זה פירסום של רעיון המנותק ממכלול הדברים וממקומו הטבעי.

יש גילוי של רעיונות לאלו שאינם כלים לקבלם וממילא אינם רואים את מכלול הדברים, ורואים רק את ה"סתירה" והקילופים אחרי הגרעין, אך הגרעין אינם רואים. רואים את האוויר הרענן שנותן לנשום אך את הנשימה/נשמה אינם רואים. בעיניי יש בזה, כמובן ברמה עדינה ורוחניות מענין הסטיקרים.

כל רעיון גדול אינו בא ממוקד לרמת האדם וכל אדם ואדם לפי דרגתו ורקעו המיוחד יש בזה מן חשש הסטיקירם.

זו דעתי, אך זה רעיון המקעקע את הפורום אז בוודאי דינו להידחות, וכשם שמצוה לומר וכו'.

ועיון בתכני הפורום מאז שהתפרסם בעיתון, יוכיח הדבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/6/2003 02:08 לינק ישיר 

לא שמתי לב אם הביאו מורנו מיימוני וחבר מרעיו את דברי האבן עזרא על "והכנעני אז בארץ", שגם כאן רמז הכתוב "סוד גדול". כמובן לדעת האבן עזרא הסוד הוא בכך שחלק מהתורה שופר ונערך בשלבים מאוחרים יותר (המקור הקדום לתורת ביקורת המקרא), ולדעתו זה "סוד" כי אנשים פשוטים יכולים להתבלבל מזה. אז מה זה "סוד"?

תוקן על ידי - מרבררבאשי - 6/24/2003 2:47:12 AM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/6/2003 07:04 לינק ישיר 

מר בר רב אשי

לא הבנתי מה רצית להוכיח בדוגמא שלך מדברי האבן עזרא.
האם ההוכחה היא שהאבן עזרא כתב בצורה של "הסתר דבר"?
זה ידוע.
האם שהוא דגל בניצנים של ביקורת המקרא, כגון שאפשר שיש תוספות מזמן מאוחר יותר בתורה (וזה שונה לגמרי מביקורת המקרא. ההנחה שפה ושם יש פסוקים בודדים שנוספו בזמן מאוחר יותר, נניח בזמן הנבואה, איננה שיטת המספרים של מבקרי המקרא, שהלכו וחתכו את המקרא לחתיכות לפי צרכי ליבם)? יש מחלוקת בסוד דעתו האמיתית של האבן עזרא, ומה שהבאת הוא הפרשנות של שפינוזה.

וגם אם נניח שאתה צודק, אז רק הבאת דוגמא נוספת לשיטה שכבר צוטטה לעיל בשם הרמב"ם. וגם הוא אינו היחיד שדוגל בה. שיטה זו קוראת לאיליטיזציה של הידע, שיש ידע שאינו ראוי להימסר להדיוטות מחמת הסכנה החברתית שבו. כל מה שמערער על שלימות המסורת עלול לפגוע בעם הפשוט.

אבל טענה זו נבדקה לעיל, והעליתי כנגדה את טענות הנגד שאין המצב היום דומה לשל פעם. גם בשל עלית סף הידע, גם בגלל סיבות אחרות. אז לא ברור לי מה חידשת בדבריך. ואשמח על הבהרה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/6/2003 08:52 לינק ישיר 

(מתוך דברים שכתבתי בעבר למיימוני)

...בפורומינו נוצרת איזשהו בעיתיות כתוצאה מפתיחות היתר והיא גם קשורה למה שלמדנו בגמ' וכן ברמב"ם שישנם דברים שלומדים רק בשלשה בשנים וביחיד.והסיבה לכך היא כפי שאסביר להלן.
קיים איזשהו איזון טבעי מאוד מעניין אותו יצר הקב"ה ע"מ לגרום לכך שעמו יקיימו את מצותיו.נקרא לו איזון האמונה-יראה והבורות.ואסביר, אדם ככל שהוא יותר פרימיטיבי.פעולותיו ומעשיו נעשים בצורה יותר אוטומטית "מצות אנשים מלומדה",אמונה עיוורת וכן הלאה.כך שיוצא שלדוגמא אדם פשוט מאוד מהשוק מניח תפילין ושומר שבת מתוך הבנה מאוד מוגשמת של המושג אמונה שכר ועונש ועוד. עיוות מסוים שיוצא מחוסר לימודו הוא ג"כ אי יכולתו להבחין בין החומרה של לאכול נניח בשר לא מוכשר לביטול מצוות אכילת גבינות בשבועות.מבחינתו הם כולם דברים מאוד חמורים שיש להקפיד עליהן אחרת מות יומת.(תופעת הלואי השלילית היא שלפעמים יקפידו עד מאוד על אמונה טפילה ולא על מצוה חמורה) ככה בעצם כולנו נולדים וגדלים בתור ילדים (מפי רוב הנוער החוזר בשאלה אתה שומע את המשפט הזה " בפעם הראשונה שעישנתי סיגרייה בשבת הייתי בטוח שמיד אמות או שתצא אש משמים וכו'") אם הזמן אנו לומדים מחכימים יותר ולומדים להכיר בהבדלים בין איסורים שונים.רבנן דאורייתא מעין דאורייתא וכו'.אם לימוד תורה מתוך הנחה שנעשה ללא שנשכח נותן התורה מגיע גם יראת שמים יתירה.יראת שמים שגורמת לנו להקפיד על איסור קל שבקלים בשבדברי סופרים.וכך על פי השיטה של יראתו צריכה לקדום לחכמתו.האדם מגביר את חכמתו וטרם שיעשה זאת מגביר אף את יראתו.מה קורה כשאנו מפירים את האיזון הזה?
אתן דוגמא מצוינת. הבא על הנכרית.איסורו הוא איסור קל בדרי סופרים.זה אני ואתה יודעים.אך אם נלך בשוק ונכריז לכל עובר ושב שביאת נוכרית זו סה"כ איסור קל .אותו אדם שעד כה היה משוכנע שאיסור זה הוא איסור חמור לפחות כמו אשת איש ( פעם נשאלתי בשליחות האם האיסור לבוא על אשת איש גויה חמורה מלבוא על הפנויה.לפי מיטב ידיעתי ההלכתית אין.אבל להם לא יכולתי לומר זאת.) עושה אותו אדם חשבון.כיון שאני הרי לא מקפיד על איסורים קלים מדברי סופרים לכן אנצל את ההזדמנות ואבוא על נכרית.המשל ארוך ולכן הנמשל ברור.כשבפורום נידונים בפתיחות יתר נושאים המתאימים ליותר ידענים שתקוותי שיראתם גם גדולה יותר.אין בעיה.אבל כשכל ילד נכנס פה ורואה את הקלות של שז"ל או אפילו את חוסר המקור הברור למנהג תיקון ליל שבועות.לא רק שזה לא עוצר אותו מלצאת.זה מחליש את הקיום מצוות שלו מעשה בפועל.כלומר האיזון של אמונה ובורות מופר.הוא נשעה פחות בור אך לא יותר יר"ש.
אני משוכנע שזהו מחיר שאפילו אתה לא מוכן לשלם על פתיחות ויושר אינטלקטואלי ( אולי צריך לפתוח פורום לרבנים ולתמידי חכמים בלבד עם כניסה רק עם סיסמא)...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2003 01:58 לינק ישיר 

להעיר
אני סובר עם מיימוני, כי גם אתה תודה כי טוב להדפיס ספרים עם דיונים בנושאים חמורים כאלה, ואף שגם שם קיים חשש זה שכתבת, וה"ה כאן, מי שמבקש קולות ורוצה לדעת שמה שידוע כחמורות אינם כי אם דרבנן'ס או מנהג, אין אנו אחראים לדעותיו, ועל כיוצא בזה מצינו הלעיטהו לרשע וימות, כלומר יסבור המבקש רשע שאינו כי אם איסור קל, ואף אם ימות עי"ז, כיון שהוא בעצמו רוצה בזה.
ובענין מה שהעלית על איסורים הידועים כחמורות ובאמת אינם, וכן לאידך גיסא יש איסורים שהם חמורים למאוד והעם אינו כ"כ זהיר בהן, שמעתי פעם ענין נפלא בשם הדברי חיים, כי כמו גוף יש בו אברים שהנשמה תלוי בהן ולהיפוך, כמו כן המצות הם קומה שלימה, ולכן המצות שהעם אומר עליהם שהם חמורות הם מן אותם שהנשמה תלוי' בהם, ולהיפוך להיפוך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2003 07:28 לינק ישיר 

להעיר,

מלבד דברי בורופרקר, כבר הערתי שהחשש זעום והצעתך לפורום סגור נוסתה בעבר והוכחה כבלתי יעילה שכולי האי לא טרחי.

יש להעיר עוד כי ניתן לחוש מדברי טוענים נגד חשיפת נסתרות, כי הזעם עיקרו מחמת הריח האליטיסטי היוצא מכאן. אם כי יש בעיה של יוהרא, אבל אין ברירה כי:
א. זה נובע טבעית מטבע הרמה,
ב. יש ונזקקים להדגשה של "מה בין בני לבן חמי".

מה שכן היה טוב, לו היה שייך לסדר שניקים מסויימים יהיו חסומים מקריאה!

תוקן על ידי - ווטו1 - 6/29/2003 7:58:20 AM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2003 08:45 לינק ישיר 

לאור הויכוח על נוער חרדי נושר וספק שהתעורר עקב הודעה שקבלתי באישי, נולדה אצלי פרספקטיבה מקיפה יותר לגבי אשכול חשוב זה.

באישי קיבלתי הודעה המפענחת בצורה נפלאה קטע מהאבן עזרא [תחילת דברים] בו הוא מזכיר "סוד הי"ב". הסתפקתי רבות אם לחשוף את פירוש הסוד ההוא בכללי או לא. מאחר ואני עדיין בספק, הריני נוהג בשוא"ת.

מתוך השיקולים לכאן ולכאן, תמצית הספק לעת עתה הוא כי הגעתי למסקנא שחשיפת סודות יכולה לשנות דבר אצל שתי קבוצות שחבריה מועטים.

הקבוצה העיקרית [שלישית] בכמותה, היא של אלה שחשיפות לא יבלבלו אותם והם ימשיכו לצעוד לפי הרגליהם ועדריהם בין אם זה לצד האדיקות או לצד פריקת עול תורה ויראה.

שתי הקבוצות היכולות להיות מושפעות מחשיפות הן:
א. החפצים לפרוק עול מחמת רצונותיהם אלא שהם מתנים את צעדם בתירוץ אידיאולוגי,
ב. החפצים להתקרב אל השם באמת או סתם להיות אמיתיים ומואסים בשקרים הקדושים המוגזמים.

לאור כך, ישנם שני שיקולים שלא להימנע מחשיפה מחמת החשש לקבוצה הראשונה,
א. המחפשים תירוץ אינם זקוקים דווקא ל"עצור כאן חושבים" לכך. היום יש מספיק ספרות ואתרים עם "השכלה" ללא יראה ואדרבה בעצור מלווה כל "גיחה השכלתית" בהודעה המזהירה שלא נבוא לידי זלזול [כהודעת מיימוני על חשמל בשבת אמש],
ב. גם לו נניח שיש חשש מועט אבל יש גם חובת ההצלה לאלה היכולים להיות גדולי ישראל בפוטנציאל שהתייאשו מהיהדות ולא חוזים בהדרתה. זו לא ספקולציה כמו החשש להנ"ל אלא ידוע לי ישירות שהצלנו ועדיין לא נפגשתי באתר אחר שיעסוק בהצלה כזו.
הרי זה כמו להימנע מהבאת תרופה מצילה מחשש שייפגע ממנה מי שהיא עלולה להזיק לו למרות שנוקטים בכל הזהירויות!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2003 03:27 לינק ישיר 

נכון הוא כי יש לרמוז ולא לחשוף...בייחוד לא לחשוף את ההרגשה הפנימית שהגיעה לאחר הגעה להתעלות כלשהיא בעקבות ה"סוד". וזאת כי האדם שיקבל את דברך עלול להיפגע במסעו....ירצה להרגיש גם...ומפאת בשלותו ...לא ירגיש...וזה ישמש לו כרועץ.
כמו כן מבחינת הסודות הטהורים שעליהם אתם מדברים....- אני חושב שיש מנגנון הגנה שגורם לכך שכל עוד לא זוכך הכלי שלך...כך לא תפיק את היתרון שבסוד...ובצורה זו גם מי שיחשף בפניו איזה כתב סודי.....לא יוכל לעשות איתו כלום...וזאת מכיוון שהכלי שלו אינו מפותח דיו לשם השגת הסוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2003 15:54 לינק ישיר 

דו-שיח באישי שהיה לי בנושא עם אחד ממיוחדי כותבינו.

וז"ל:

בנושאים הנכתבים כאן אני נוטה להסתמך על השכל שלי ועל הבנת הדברים. כמו בכל תחום אחר, גם בתחום הידועים כרגישים כמו: קבלה, עצם האמונה, נבואה וניסים למשל, אני מתסמך על הרציונל.

והיה וטעיתי, בתום לב מתוך אבחנה שגויה, מתוך מידע חלקי או מידע שקרי שנמסר לי. עד כמה מגיעה אחריותי לדברים המתפרסמים כאן מבחינת דעת התורה? אני חושב שיש הבדל בין דברים מסולפים שברי לשקרן כי הם מסולפים והוא מביאם מתוך אינטרסט, לבין אדם הכותב דברים שהוא חושב שהם אמת לעצמה.

והיה ואדם לא הבין נכון את דבריך? עד כמה אחריות יש לך על זה? אלו שאלות שאני חושב אליהן ובוודאי אתה חשבת עליהם כמוני. לכן התשובה שלך מעניינת אותי.
עכ"ל

תשובתי:
...אבל יש כאן בחינה של אוי לי מיוצרי ואוי לי מיצרי, ווי לי אם אומר ווי לי אם לא אומר. היינו שיש גם אחריות על לא לומר למישהו שעובר את הכביש ולדעתך יידרס "עצור, הסתכל".

כאשר אתה רואה כך את הדבר, מסתלקת הבעיה. אבל ייש"כ כי הזריזות לזהירות תמיד מועילה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2003 17:33 לינק ישיר 

יש הרבה מה להעיר על הדברים כאן, אבל אני מבקש להציב שאלה, לכאו"א אצלנו:

- בהנחה שאכן יש ידע אליטיסטי, שאינו זמין לכל אחד. אם היה בא אליך אדם ואומר לך: 'דבר זה לא אסביר לך, לא אלמד אותך, כיון שאינך ראוי' - האם היית מוכן* לקבל זאת, או שהמונח "ראוי", "משכיל מדעתו" וכו' כולל - בהכרח - גם את מי שמוציא מהכלל את שאינם "ראויים" ו"משכילים"?

אוי לשכן ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/11/2003 18:57 לינק ישיר 

השכן,

אכן כך, אבל צריך לעשות את זה בעדינות ובדרכי נועם ודיפלומטיה ובפורום יוצא לפעמים שאין זמן וסבלנות וזה גורם לפגיעות.

השאלה קשה לגביי! האם לא אכתוב בכלל כי ללמוד את סגנון מיימוני הסובלני לא זמין לי כרגע? או שאכתוב איך ששייך ולכה"פ יצאו הדברים למי שאין לו בעיות ולמי שיש לו, גם אם יתרחק על ידי זה, לא עלי האחריות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2003 19:47 לינק ישיר 

ווטו, השאלה היתה אחרת:

האם אתה מוכן שיגדירו "ראוי" ו"אינו ראוי", יכלילו אותך ב"אינו ראוי", ועדיין תאמר שיש מקום להבחנה הזו?

אוי לשכן ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חשיפת סודות התורה ברבים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.