|
|
| נשלח ב-19/1/2008 22:35 |
|
| |
ירוחם
למה אתה ממאן לפתוח את האשכול? אני חושב שיהיה לי מה לכתוב שם.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2008 23:26 |
|
| |
מיכה
לא ראיתי את בקשתך לפני כשעה, ופתחתי אשכול אחר, אי"ה מיד שיעברו ימי ההגבלה, על איסור פתיחת אשכול לשבוע, אפתח,
אולי מישהו יתנדב לפתוח אשכול- האם קיימים בכלל סודות התורה? ואיך הועברו מאחד לשני?
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 05:03 |
|
| |
הודעה של חכםבעיניו
עצכח, מוסרי או מתנער מאחריות?
פורום עצכ"ח בד"כ מציג את עצמו כמוסרי אמיתי ונכון ופתוח לחשיבה ענינית ואמיתית ולשינוי כיוון בהתאם לידיעתו.
בהתאם
לזה אשאל שאלת תם, האם הבעת הדעות בעצכ"ח היא מוסרית, שכן פורום זה הוא
המקום היחיד ברשת –לצערי- אליו מגיע מבקש דעת אמונה מלבד אתרי 'הידען'
ומסלפים אחרים, וגם בעצכ"ח בולטת מגמה של הקצנה בלי לקיחת אחריות על דעות,
נראה שכותבי הפורום לא בהכרח עומדים בצורה מלאה מאחורי הדעות המובעות
ורבים מהם הם הקצנות של אפשרויות שעלו על הדעת.
האם אין בכך חוסר מוסריות שהבחור החושב שלא קיבל תשובות ממשגיחיו ור"מיו יפנה לרשת לחפש אותם הוא ימצא שני אופציות ידען ועצכ"ח.
אני
נותן לגיטימיות לרוב הדעות המובעות בעצכח כלגיטימיות מבחינה דתית, אבל
ברור שיש בהם כדי לערער את יציבותו של מתחיל, בפרט כאשר הדעות מובעות
בצורה לא ברורה ובניסוחים מעורפלים בסגנון ליבוביצ'י שהשאלה תמיד יותר
ברורה בהם מן התשובה.
אין
לי הצעות אופרטיביות. אולם דומני שיש בנקודה זו להעיר שאם האינטרנט הוא
מקום פורקן לדעות כלואות לא ראוי שהפורקן יהיה על חשבון אחרים. לע"ע נראה לי שתהי' זו התקדמות גדולה אם ישתדלו לכתוב יותר מדויק ופחות משתלח.
תוקן על ידי קעלעמר ב- 06/03/2008 5:04:59
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 05:22 |
|
| |
"אני נותן לגיטימיות לרוב הדעות המובעות בעצכח כלגיטימיות מבחינה דתית, אבל ברור שיש בהם כדי לערער את יציבותו של מתחיל, בפרט כאשר הדעות מובעות בצורה לא ברורה ובניסוחים מעורפלים בסגנון ליבוביצ'י שהשאלה תמיד יותר ברורה בהם מן התשובה"
החלף עצכ"ח במו"נ, והרי תשובתך.
יחד עם זאת, כל מי שחכם בעיניו, מוזמן להשתתף בשיפורה ושיכלולה של מלאכת שמיים, להגדיל תורה ולהאדירה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 08:16 |
|
| |
חכםבעיניו אם יש לך תשובות יותר טובות, אדרבא. לא הראה שהשתקה מועילה במיוחד כאשר קיימים האתרים שהזכרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2008 15:57 |
|
| |
חכם בעיניו
ברוך הבא אל הפורום!
העלית שאלה חשובה, שאינך היחיד שמתלבט בה.
נראה לי שהנקודה המרכזית היא מה טיבו של הפורום עצור-כאן-חושבים נכון להיום.
בשעה שהוא נפתח, ובשעה שכתבתי כאן (יותר מהיום, לצערי), הדברים שכתובים בראש האשכול הזה שיקפו את תקוותי למה שהפורום הזה יכול לסייע להשיג.
כלומר: לצאת מהגטו הרוחני שאנו גוזרים על עצמנו, לדעתי בטעות.
בינתים רבו הספסלים בבית המדרש הוירטואלי שלנו, הנושאים שעלו בו הם מגוונים מאד. והמשתתפים אינם בגדר של רבנים העונים לשאלות של תלמידים אלא באים מכל קצוות קשת האמונות (בינתים, בתוך עם ישראל... אבל בהחלט ממערכות אמונות שונות) ומציעים את חוות דעתם לדיון.
דיונים כאלו יש בהם תועלת, אבל הם בהחלט לא יועילו לצעיר או למתחיל הנבוך שיש לו שאלות יסודיות באמונות המקובלות בדורנו.
זה לא אומר שאין כאן אשכולות שמתאימים, לדעתי, מאד, לסייע למי שיש לו שאלות. אולם קשה למצוא אותם.
כיון שאי אפשר ולא ראוי למנוע את הדיון בכל הנושאים שנידונים כאן, ראוי לחפש פתרון לשאלה שהעלית. כלומר: להצביע היכן בפורום קיימים אשכולות, נקרא להם "אשכולות מבוא", שמתאימים למחפש מהסוג שתארת.
התשובה, לפי מה שנראה לי, היא להוסיף מיפתוח גם במפתח הכללי וגם באשכול המומלצים שיכיל רשימה של אשכולות מבוא מהסוג המבוקש.
לערך מפתח חדש זה ראוי לצרף אזהרה מעין מה שנאמר בשאלת חכם-בעיניו, כי לא כל הדעות המוצגות כאן הן מקובלות וגם לא כולן אורתודוכסיות, ועליו ללמוד להבדיל בין אלו לאלו.
בהחלט לדעתי יש מקום שמתלבט כזה יציג שאלות שמפריעות לו ויקיימו אודותיהן דיון. אם יש בעיה, הריהי טכנית. חלק ממנהלי הפורום סבורים שמן הראוי לכלוא דיונים כאלו באשכול אחד בודד.
יתכן שהפתרון הוא להניח לאשכולות כמו זה שלך, שכבר הוטמע באשכול ישן שלי, להישאר במסך הראשי איזה מן, כמה ימים, ורק אז להטמיעו. וכמדומה שכן דעת מנהלנו סיינפלד.
בכל אופן אחר יהיה קשה למתלבט למצוא דרכו בפורום, כאשר הוא נמצא בתחילת דרכו הפילוסופית, כאשר הוא אפילו אינו יודע למה הוא זקוק ומה המחיר שהוא מוכן לשלם (מבחינה אמונית ופסיכולוגית) כדי לברר את האמת עד כמה שבידינו לעשות זאת בעולם הזה.
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2008 19:31 |
|
| |
חמורתים פתח אשכול:
כשסיפרתי
לאחד מחברי על הפורום של "עצור כאן חושבים" הוא אמר שד"ת באינטרנט דומה
קצת ללימוד חברותא בכנסיה או גרוע מזה האם הדימוי אכן מוצלח?
|
| נשלח ב-25/6/2008 23:07 |
|
| |
חמורתים
ברוך הבא אל הפורום!
שאלה חשובה שאלת ויש לחלקה לכמה חלקים.
קודם צריך לדעת מה כוונת חברך שסיפרת לו כשדימה אינטרנט לכנסיה כיון
שבאינטרנט יש דברים בלתי ראויים גם כן. האם תאמר כך גם לגבי דברי תורה
בטלפון, בדואר ובכדור הארץ? ואם תאמר שזה במספרים שונים, הרי באינטרנט זה
בכתובת וקליק שונה!
ולמה דימה החבר שסיפרת לו ללימוד חברותא בכנסיה? וכי הלימוד לבד
בכנסיה עדיף? או שמא נקט חברותא כי התכוין בדיונים שבין בני אדם שונים
שבאינטרנט? כתבת "הדימוי" בלשון יחיד הלא לפי מה שהוספת "או גרוע מזה" יש
יותר מדימוי אחד והיית צריך לשאול על "הדימויים".
גם יש לדון לגבי הלימוד בכנסיה גופה, מה קורה כאשר אין ברירה ולא ניתן בשום מקום אחר ללמוד כה טוב כמו בכנסיה?
|
|
| נשלח ב-26/6/2008 00:06 |
|
| |
משל
צריכים לדון אותו לבף זכות, משל
אולי למשנה באבות
אבות פרק ד משנה יא רבי יוחנן הסנדלר אומר כל כנסיה שהיא לשם שמים סופה להתקיים ושאינה לשם שמים אין סופה להתקיים
אולי הכוונה היתה לכנסיה של אגודת ישרא??
או אולי לבתי הבנסת האשכנזיים שבנויים בדיוק כמו הכנסיות, שמהם הן הועתקו
|
|
| נשלח ב-26/6/2008 01:52 |
|
| |
חמורותים
גם אני מברכך: ברוך הבא אל הפורום! אני שמח שהתרשמת לחיוב ואף אתה מנסה להביא אחרים איתך.
לגבי שאלת חברך, לא הבנתי מה הוא בא לטעון. מדוע יהיה לימוד ועיון דרך אתר באינטרנט דבר פסול?
נכון שבאינטרנט יש דברים רבים מסוכנים ורעים. נכון גם שחרדים ודתיים רבים מדירים עצמם מן האינטרנט כדי שלא יבואו לידי נסיון וממילא לא לידי כשלון.
אבל, כפי שכבר דנו באחד האשכולות כאן בעבר, דווקא האתר האינטרנטי, המאחד אנשים מכל קצוות תבל, וגם מפני שהוא מתיר השתתפות בעילום שם (חשוב לחרדים החוששים לעצמם מסיבות חברתיות), מאפשר ליצור קשר עם בני אדם כמונו שמתקשים בשאלות שלנו, שמנסים, כפי שהוגדר בעבר, לשלב יראת שמים עם יושר אינטלקטואלי, ללמוד תורה תוך אימוץ המתודות שהתחדשו במשך הדורות, ובמיוחד בדורות האחרונים, לשמוע האמת ממי שאמרה. ואפילו למצוא חברים ברוח.
כל זה ויותר מזה אפשר למצוא כאן. קרא ותמצא. יקרא חברך וימצא גם הוא.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2008 00:45 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | | כדי שלא תהיה טעות, שמו המדוייק והטכני של הנושא הוא הסתרה מול גילוי, ההתמודדות עם נושאים איזוטריים. יש בתורה נושאים שאינם מיועדים על פי טבעם לציבור הרחב, בבחינת "לא כל מוחא סביל דא". ואינני מתכוון בשום אופן לנושאים שמקובל לקטלג תחת הקבלה, שזה נושא בפני עצמו, אלא לשאלות מתחום החשיבה, ההיסטוריה, הביקורת והפילוסופיה שאולי לא צריך לחשוף לפני מי שלא ניעור להרגיש בהן. כלומר: בדיוק אותן שאלות שאנו רוצים לעסוק בהן באשכולות הבאים. ובכן, באיזו מידה רשאי אדם שנחשף לשאלות ולמחשבות שחורגות מן המקובל בסביבתו לשתף בהן אחרים? כידוע, דעת הרמב"ם היתה שאסור לו לעשות זאת. מותר רק לרמוז, וזה עבור אלו שכבר התעלו מהרמה הבסיסית שמסביבו. כך אלו שזקוקים לרמז יקבלו מה שדרוש להם, והאחרים לא יינזקו כי לא יבינו מאומה. גם וטו, מנהל הפורום שלנו, סבור שצריך להיזהר, ולהתבטא רק ברמיזה. אבל אני בכל זאת שואל: האם גישה כזו שייכת בזמננו? האם היא שייכת בפורום הזה? |
|
לדעתי הגיע זמן שכזה. עת לעשות לה' הפרו תורתך.
האם אתה מנסה לרמוז כי ישנם סודות מסויימים הידועים לך, ושאני מעולם לא שמעתי אפילו על קיומם?
מעניין.... אז יש שם משהו.
תראה, בעקבות כל הרהורי וערעורי בזמן האחרון, אני מגיעה למסקנה שחייבת להיות איזו תשובה הגיונית לשאלות שלי. האם אני היחידה המרגישה שמשהו חסר כאן בהשקפה הבסיסית שלנו? חסר לי משהו, ואני לא יודעת מה. אבל שום דבר מיסודות היהדות לא מסתדר לי יותר. מצד שני, גם הכפירה לא מסתדרת לי בכלל. אני מרגישה שיש משהו, שיש איזשהו ידע, איזשהו הסבר הגיוני, אבל אני לא מצליחה להגיע אליו. בכל מקום שאני שואלת אני מרגישה שמורחים אותי, שנותנים לי תשובות לא הגיוניות בעליל. האם אני אמורה להסיק מכך כפי שהסיקו אלו שפרקו עול? לא מרגיש לי נכון ואין לי הצדקות אינטלקטואליות להרגשה זו. אז אם יש לך איזשהו הסבר אנא הצג אותו.
אני לא חושבת שאני היחידה. הספקות והערעורים שאני חשה, קשה לי אפילו להציג אותם בתור ספקות באמונה או הרהורי כפירה. פשוט חסרה לי קומה בבנין..... אנחנו בדור שבו המדע מאוד מתקדם, שבו הניחו את התורה בקרן זוית, שבו אנשים חרדים לדבר שכניהם ולא לדבר ה', שבו הדברים נעשים כלפי חוץ.
אני ממש לא מעוניינת לעשות דברים כלפי חוץ. אין לי כל ענין להחזיק טלויזיה בארון.... אם אחליט כי בטלויזיה חשקה נפשי לא תהיה לי כל בעיה להציבה במקום מרכזי. אם התורה היא לא אמת, באמת שאין לי בעיה לחלל שבת.
האם אני היחידה המרגישה כך? שחסרה קומה בבנין? שהרעיונות הדארוויניסטים אינם ממלאים אותה?
אז מיימוני, אם יש לך משהו להגיד - פשוט תגיד אותו. אחרת בשביל מה כתבת את כל האשכול הזה?
|
| נשלח ב-7/10/2008 08:21 |
|
| |
לעוף ברוח
ברוכה הבאה אל הפורום!
אסכם מה שהבנתי מדבריך כדי לראות אם הבנתי את שאלתך.
את מבטאת תמיהה ואולי גם מצוקה לנוכח הרהורים וערעורים שטרם זכו לתשובה.
שום דבר מיסודות היהדות, לדבריך, כבר "לא מסתדר" לך.
הצבעת על בעיות נוספות, כגון זו שבני אדם עושים דברים לשם הרושם החיצוני,
אבל כמדומה שלמרות שזו תחושה כואבת, שהרי אנו רוצים לחיות בין בני עליה,
שהאמת מניעה אותם ולא הרושם, אבל זו עדיין בעיה מסוג אחר. (אלא אם כן
השאלה היא איך התורה שהיא אמת מאפשרת התפתחות כזו).
ואת סבורה, כנראה בצדק, ש"חסרה קומה" בהצגת היהדות בזמננו, לכל הפחות בפני הציבור שלנו, החרדי.
ובכן, יש לי כמה וכמה דברים להגיד.
כאן אציג שנים:
א. מדוע כתבתי את האשכול? ובכן, האשכול לא נועד להציג פתרונות, אלא לספר סיפור היסטורי ולהצדיק גישה מסויימת.
הסיפור ההיסטורי הוא הסיפור כיצד היהדות, שהיתה דת חכמה ונבונה, הפכה לדת
של הסתגרות בגטו אינטלקטואלי, של בריחה מהתמודדויות אינטלקטואליות, של
הכרה בשאלות ונסיון לנסח תשובות, מתוך האמונה (והידיעה) ש"הפוך בה והפוך
בה דכולי בה" (הכל ניתן למצוא בתוך התורה, אבל צריך כמובן להסביר מהי
תורה).
הגישה היא לדבר. לא לנעול. לא לאסור לדבר ולחשוב. לא לפחד משאלות ובוודאי
שלא להחניק אותן. לתת להן מקום. ניסוח. ולחפש אחרי תשובות. כי יש.
זה לא דבר חדש, לחפש תשובות, להיות אמיץ אינטלקטואלית. להיות בעל אמונה
בתורה ובנותן התורה. אבל זה דבר שנעדר ממחוזותינו מזה זמן רב מדי.
ב. לגבי ה"קומה" שחסרה לך, אני סבור שיש צעדים שאפשר וצריך לעשות. אדם
צריך לסדר לעצמו מה הוא יודע ומה הוא משער ועל סמך מה הוא חושב מה שהוא
חושב.
אדם צריך לעשות סדר במחשבותיו ולזהות סתירות וקושיות. ויש כאלו בתחום
האמונה. לפעמים הסתירות נובעות מחוסר דיוק, ולפעמים, וזה קשה יותר, בשל כך
שצריך לבדוק את המסורת שלנו כי אולי גם בה יש אי דיוקים, ובוודאי שיש בה
רמות של הבנה. ובזמננו, מה שאולי הייתי צריך לציין בסעיף הקודם, האמונה
המועלית על נס היא של הילד הקטן וחסר היכולת לשאול, כאילו זה האידיאל.
אמנם לא הייתי מציע לדון בשאלות באשכול הזה, שמתחילתו נועד לדון ברקע
לצורך ולא באספקת התשובות. לשאלות ולתשובות יש אשכולות אחרים. כמו זה שכבר
התחלת לכתוב בו, על טיב מעמד הר סיני (ואני מקווה לעיין בדבריך שם ולענות,
אם כי ממה שהתחלתי לראות שם, ראוי לעיין בדברי מיכה המורשתי).
מעל לכל, אל תחששי לשאול. צריך דרך ארץ בניסוח השאלות, אבל חלילה לנו לפחד
לנסות להבין. זו טעות וזו עבירה. ואילו החיפוש אחרי האמת, הוא גם אחד
הערכים שיש לאדם באשר הוא אדם, וזו גם מצוה מן התורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2008 08:25 |
|
| |
אתה באמת מוכן לשאול ברצינות אם יש אלוהים למשל? ואם יתברר שלא, תסכים לקבל את המסקנות? או שה"שאלות" שלך הן בעלות תשובה ידועה מראש?
|
| נשלח ב-7/10/2008 08:39 |
|
| |
לעוף, מה שמיימוני התכוון לומר לך בתשובתו הארוכה, היא, שזה לא שיש לו איזה סודות שאת לא יודעת, אלא, הוא הסתפק (ונקט שכן) האם את צריכה בכלל לדעת את מה שכבר את יודעת.
|
|
|
|
|