| נשלח ב-25/11/2004 13:22 |
|
| |
מי היה אברהם רוזנברג
מצוי ביד ספר קטן בשם 'על דבר תקוני נוסחאות בירושלמי', ששם המחבר שרשום עליו הוא אברהם רוזנברג, ונדפס בלודז' בשנת תרפ"ח. בפנים רשום בשולי הספר ירושלים תרפ"ז. איני מצליח למצוא פרטים על המחבר הזה. לא נראה לי כל כך שהוא אברהם רוזנברג שהיה 'עוזרו' ו'שותפו' (הבדוי?) של שלמה פרידלנדר ס"ט מזייף הירושלמי.
הספר מעניין מאוד ויש בו גם למדנות גם בקיאות וידע רב וגם ידיעה בספרות מחקר וכתבי עת.פלא בעיני שאף אחד לא מזכיר אותו.
האם יש למי מהקוראים מידע נוסף?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2004 13:33 |
|
| |
מאיפה השגת ?
אני מאוד מעוניין בספר כזה, אתה יודע איך אני יכול להשיג ?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2004 14:07 |
|
| |
הספר הזה ישנו בבית הספרים הלאומי והאוניבסיטאי בירושלים, ואפשר גם לראות את פרטיו בקטלוג הספריה שבאתר בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2004 14:46 |
|
| |
תודה 
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2004 17:20 |
|
| |
ב' אוברלנדר מייחס חיבור זה לתלמידו של פרידלנדר, ראה: הנ"ל, "הויכוח סביב הדפסת הירושלמי לסדר קדשים", אור ישראל: קובץ לעניני הלכה ומנהג, יג (תשנ"ט), עמ' קמא.
תוקן על ידי - ממדבש - 25/11/2004 17:26:47
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2004 18:24 |
|
| |
הוא קרוב של מתרגם הזהר ללה"ק, ומחבר סיפורי הגולם?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2004 03:30 |
|
| |
אין לו קשר להרב ר' יוד'ל רוזנברג מתרגם הזוהר ללה"ק, שהוא גם ר' יוד'ל רוזנברג, ממציא הגולם מפרג, והא גם מי שחיבר את הסיפור היפה כל כך על המהר"ל וחושן המשפט, שדא עקא נתברר על ידי פרופ' שניאור זלמן ליימן מניו יורק, שהוא פשוט תרגום לעברית של סיפור מסיפורי שרלוק הולמס! מקור הסיפור על הגולם עדיין לא נתגלה ... אבל הרב יהודה רוזנברג היה רב חשוב שחיבר גם ספרי חידושים על התלמוד ועוד, ובשנותיו האחרונות היה רב בקנדה. נכדו הוא הח"כ לשעבר ד"ר בן מאיר.
הכתובות שציין אלימאיר, הם לשני הספרים נגד ד"ר ריטער שחשף את הזיוף בירושלמי לקדשים, ולץ היין. ואלו חשודים כבדויים, ולזה רמזתי, משום שיש סבורים שפרידלאנדער הס"ט בדה דמות כזו שלא היתה ולא נבראה, שתוכל לכתוב מכתבים רגילים (הוא היה בהתאם לסטיו"ת שלו כותב מכתבים בכתב רש"י) [השווה גם לויכוח על ה'תלמיד' של הרב ר' יוסף שלמה רופא דילמדיגו = היש"ר מקנדיאה, שחדו בו שברא תלמיד שהוציא לאור את ספרו].
נגד הדעה ש'רוזנברג' היא דמות בדויה עומדת העובדה שיש בישורון, כתב העת שהופיע בברלין, מאמרים החתומים בשם אברהם רוזנברג, והם מקבילים לדברים שכתובים בקונטרס הזה ששאלתי עליו.
ידועים לי דברי הרב ב' אובערלאנדער מבודפשט, אך זו רק סברה שלו שאכן היה איש כזה ושהוא המחבר של הקונטרס הזה. ועוד, בקונטרס עצמו הוא מזכיר את הירושלמי המזוייף לקדשים, ומדבריו משמע שהוא אינו מאמין בו לגמרי, אך מצד שני הוא טוען שלא צריך לשלול אותו לגמרי, וצ"ע
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2004 04:01 |
|
| |
בקישור השני שהבאתי ניתן לראות שהמחבר מציין את שם העיר בה שימש כרב וניתן לבדוק את הדבר.
"אברהם רויזענבערג, אב"ד דק"ק אויסטרין תלמיד הרב הגאון המו"ל (הוא פרידלנדר)".
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2004 04:05 |
|
| |
דגים:
"פלא בעיני שאף אחד לא מזכיר אותו"
"ידועים לי דברי הרב ב' אובערלאנדער מבודפשט"

|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2004 04:15 |
|
| |
זה שאמרתי שאף אחד לא מזכיר אותו, הכוונה שספר שהוא מלא וגדוש בהערות על הירושלמי ואף מחבר שדן בירושלמי או בעניינים שנידונו שם לא הזכירו. הרב אויעבעלאנדער שהזכירו מקרוב, הזכירו בקשר לפרידלנדר, ולמעשה הוא גם כן הזכירו כדבר בלתי ידוע ובלתי מזוהה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2004 04:18 |
|
| |
נזכרתי, בשנה שלאחר מכן, שנת תרפ"ט, פרסם פרופ' הגר"ש ליברמן את חיבורו הקטן 'על הירושלמי', שעוסק בעניינים דומים למה שנידון בקונטרס זה ואינו מתייחס כלל שם לקונטרס זה, ואף לא בספריו שלאחר מכן (הירושלמי כפשוטו, תוספות ראשונים ותוספתא כפשוטה).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2004 21:45 |
|
| |
איזה ראיה יש לאוברלנדר שמחברו של "תיקוני נוסחאות בירושלמי" זהה ללץ היין וענה כסיל שזה לכאורה פרידלנדר בכבודו ובעצמו ולא תלמיד
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2004 01:14 |
|
| |
אכן, אין להרב אוברלנדר ראיה לזהות הזו, ומחבר הקונטרס על הירושלמי הוא בלתי מזוהה. נוסף לכך ציינתי שבקונטרס המחבר רושם את מקומו בירושלים, בעיו"כ תרפ"ז. כן מצאתי בו שמזכיר את הגאון רבי חיים העליר זצ"ל בציון 'ידידי', משמע שהיו מכירים. הפלא הוא שאדם מחבר חיבור חשוב סמוך לזמננו, ופעל כנראה בירושלים ובלודז, ואין איש ששמע עליו או הכירו, ואין מי שמשתמש בספרו, בשעה שבשנים רבו העוסקים בירושלמי ובנוסחאותיו.
|
|
|
|
|