| נשלח ב-26/11/2004 10:47 |
|
| |
מקורו של 'אני מאמין'
אני מחפש מהו מקורו של השיר 'אני מאמין' שמודפס בסידורים. מנין הוא, מי חיברו ומתי נתחבר. ומתי הופיע לראשונה. רגילים לחשוב שהוא מתאים לרמב"ם, אך ישנם הבדלים לא מעטים בין נוסח השיר לבין הכתוב ברמב"ם עצמו, וכבר כתבו על כך (כמדומני שלאחרונה כתב על כך ד"ר איתמר ורהפטיג). יש כאלו שציינו שהמקור הראשון הוא הגדת ונציה שכ"ו, כך בסידור הגר"א (בעריכת הרב לופיאנסקי) שיצא לאחרונה (שאלתי את המהדיר על סמך מה כתב כך ולא השיב), וכך בעתון 'קושט', וכולם כנראה נמשכו אחרי הטעות שבערך על אני מאמין באנציקלופדיה יודאיקה. כמדומני שאין בכלל מהדורה כזו של ההגדה.
בינתיים מצאתי את 'אני מאמין' בסידור קרקא רצ"ו במסגרת של קבוצת הוספות בסוף הסידור יחד עם ע"ב הפסוקים של רמב"ן ועוד. אגב, בסידורים בנוסח האר"י של חב"ד אין 'אני מאמין', ובחב"ד אין אומרים אותו, וכידוע בנוסח חב"ד ממעטים מאוד באמירת פיוטים, לפי דעתו של האדמו"ר הזקן בעל התניא והשו"ע שאין לומר פיוטים שאין יודעים חיברם ומה היתה דרגתו ומעלתו של מחברם.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2004 11:42 |
|
| |
<"בסידורים בנוסח האר"י של חב"ד אין 'אני מאמין', ובחב"ד אין אומרים אותו, וכידוע בנוסח חב"ד ממעטים מאוד באמירת פיוטים, לפי דעתו של האדמו"ר הזקן בעל התניא והשו"ע שאין לומר פיוטים שאין יודעים חיברם ומה היתה דרגתו ומעלתו של מחברם">
אזכירך, ש"בעידנא דריתחא", של ימות המשיח, נוצל ה"אני מאמין" שחב"ד לא אומרו, הערב והשכם, הלוך וחזור.
שבת שלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2004 17:40 |
|
| |
נישטאיך
אתה כותב ברמזין, אמנם אשמח לשמוע איך אתה מפרש את הדברים כפשוטן? פתח באמונה וסיים בצפיה? האמונה היא שיבוא בזמן מן הזמנים או בכל יום?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2004 18:57 |
|
| |
אני מאמין באמונה שלמה בביאת המשיח, ואף על פי שיתמהמה עם כל זה אחכה לו בכל יום, שיבוא" .
לא שיבא בכל יום ,אלא אחכה לו בכל יום ,שיבא!
[וכבר דנו בזה המגידים הרי בגמרא איתא ימים שלא יבא כשבת וכו. אלא מכאן פשוט שהחיוב הוא לצפות בכל יום, שיבא בעתו. וכך פירש הגרי"ז]
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2004 22:10 |
|
| |
קעלעמר
עיקר כוונתי בזה הוא:
א) המקור לזה הוא בחבקוק ב, ג: אם יתמהמה חכה לו כי בא יבא לא יאחר.
והשאלה היא מהי ההבטחה ש"לא יאחר"? האם זהו המקור לאמונה "בכל יום שיבוא"?
ב) הצירוף בין האמונה לצפיה היא ברמב"ם הל' מלכים פי"א ה"א: וכל מי שאינו מאמין בו או מי שאינו מחכה לביאתו ... כופר.
והשאלה מהו הקשר בין אמונה לצפיה?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2004 01:21 |
|
| |
הרמז שרמז קעלמער לדברי הגרי"ז, הוא כנראה מה שמוסרים בשמו של הגרי"ז מבריסק, שצורת האמונה נכונה בביאת המשיח, היא כפי שתוב בסידור 'אחכה לו בכל יום שיבא'. ושאלו אותו והלא ישנם ימים שהמשיח, לדברי הגמרא בעירובין, לא יבוא, כגון בערבי שבתות וימים טובים, ובשבתות וכו'. והשיב הגרי"ז עלינו להאמין שיבא בכל יום, וכאשר יבוא יתרץ המשיח את הקושיא הזו מן הגמרא. האריך בזה הרמ"מ שולזינגער בספריו. באופן שטחי משמש שהגרי"ז אמר על פי הסידור, וכוונתו מפני שהכול יודעים את ה'אני מאמין'. אך זבריו מדוייקים מאוד, לפי שנוסח זה של 'בכל יום שיבא' מיוחד רק לנוסח שבסידור, בדברי הרמב"ם אין קביעה כזו! נשאלת השאלה מה כוחו של מחבר ה'אני מאמין' להכריע בהלכה כזו, ועד כדי שנאמר הלכה כמותו?
משום כך ישנה חשיבות לבירור, מי מחברו של השיר הזה, ממתי נכנס לסידור, וכיצד נתקבל בכלל הצבור.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2004 08:30 |
|
| |
לאחרונה ראיתי מחקר שדן בנושא 13 העיקרים. המחבר היה פרופסור אמריקאי. לצערי לא היה לי די זמן לעבור על כל הספר. התוצאות הלא מפתיעות היו שיש מרחק בין 13 הניסוחים של הרמב"ם לבין הניסוח שלהם כפי שהוא מקובל היום.
אבל אין ספק שאנשים מסורים לניסוחים האלו ורואים בהם דוגמה (DOGMA). רק מתוך אמונה לניסוחים אלו ומחוייבות להם אפשר לצלוח את העולם הזה בשלום ולהגיע לעולם הבא.
כמדומה שהם לא תמיד מודעים למה שהם אומרים.
באשכול בפורום הסמוך שמותר לגלות את שמו הביא מישהו סיפור על הלכה מוסלמית חדשה, לפיה מותר לאכול ארבה ועוד דברים. בסופו של דבר כתב מישהו בשבח היהדות. התורה לא השתנתה מעולם, אפילו בכהוא זה, לעומת הדתות האחרות - כוונתו כנראה: דתות שיש בהן מערכת משפטית - שמשתנות כל הזמן.
כמדומה שיש כאן חוסר מודעות עצמית עצום. הרי עינינו הרואות שיש כל הזמן שינויים, וחז"ל בעצמם הוסיפו תקנות. זו כמובן לא קושיה חמורה כל כך, כי מדובר ביישומים של מטא-תקנות, וכן במטא-עיקרון הראשי, שכל שינוי מותר לפי הצורך כל עוד הוא נעשה בידי חכמים מוסמכים לכך. אבל חוששני שהמצטטים את "13 העיקרים" אינם מודעים אפילו להבדל משמעותי זה...
אכן נשאלת השאלה למה התכוון הרמב"ם בשעה שכתב ש"זו התורה לא תהיה מוחלפת" וממילא לא יהיה בה שינוי. דעת החוקרים היא שהוא כתב זאת להוציא מטענות האיסלם והנצרות, לא כהצהרה פנים יהודית על אי שינוי בהלכה. סבורני שכבר היה דיון ב-13 העיקרים האלו כאן. לינקזעצער?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2004 09:55 |
|
| |
מיימוני,
האם כוונתך לספרו של מנחם קלנר "תורת העיקרים" ?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2004 10:08 |
|
| |
מיימוני,
הספר שאתה מתכוון אליו הוא: Mark B. Shapiro, The Limits of Orthodox Theology, Maimonides' Thirteen Principles Reappraised, Oxford, Portland, Oregon 2004
לפני כן כתב בעניין זה גם מנחם קלנר.
עד כמה שהספקתי לראות שם אין מידע לגבי מחברו של אני מאמין ותולדות התפרסמותו. יש עוד לבדוק את ההפניות אצלו בעמ' 19 הע' 86, אולי יש שם משהו בעניין.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2004 11:07 |
|
| |
ספרן, דגים
התכוונתי אכן לספרו של שפירא. עד כמה שהתרשמתי, זה לא מחקר פילוסופי, אלא היסטורי. אבל זה מעניין מאד - ומפתיע - ומסקנותיו עלולות לא להיות חביבות על רבים... (סמיילי).
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2004 13:26 |
|
| |
להלבן.
<"אמנם אשמח לשמוע איך אתה מפרש את הדברים כפשוטן? פתח באמונה וסיים בצפיה? האמונה היא שיבוא בזמן מן הזמנים או בכל יום">
לדעתי בדעת הרמב"ם :
ראה http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1196365
דפים 2-3.
או הרמב"ם.
או ר"ש בן גבירול.
או חכם מפרובנס.
או דניאל ב"ר יהודה.
או שכן.
או שלא.
תוקן על ידי - נישטאיך - 28/11/2004 13:38:59
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2004 13:31 |
|
| |
לנישטאיך, ההבדל הוא שבזהותו של מחבר יגדל עסקו הרבה, ואילו בעניין אני מאמין, כמדומני שאף אחד לא העלה אפילו את השאלה הזו. ואלה שהתיימרו לציין מקור ראשוני טעו (כפי שהזכרתי מסידור הגר"א, מעתון קוט של הרב הנקין ושל מחבר הערך על העיקרים באנציקלופדיה יודאיקה), שציינו להגדה של פסח ונציה שכ"ו, ואיני יודע על מה מדובר.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2004 13:36 |
|
| |
לא נסיתי להשוותם אלא לדמות את הספקות במי חיבר את "יסודות האמונה", שנתקבלו אצל הכל כתורה שבכתב מסיני.
איני יודע אם לא עסקו, שהרי אני עסקתי בזה בעבר, אם אזכר היכן אכתוב לך, זמני אינו בידי כעת, כידוע ליודעי ח"ן.
כ"ט.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2004 01:25 |
|
| |
העיקר שכחת:
כאן בפורום הזה מתרגמים "אמונה" ו"מאמין" מלשון אמון, משהו כעין חינוך, ולא מה שאנו מכנים בשם אמונה. ולפי זה ישתנה פירושו של עיקר זה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2008 09:55 |
|
| |
הלבן
<"אמנם אשמח לשמוע איך אתה מפרש את הדברים
כפשוטן? פתח באמונה וסיים בצפיה? האמונה היא שיבוא בזמן מן הזמנים או בכל
יום? אשמח לשמוע ממך איך מי שמאמין באמונה שלמה שהמשיח יגיע היום, יכול לומר באותה נשימה, ואע"פ שיתממה אחכה לו?">
לכשתעיין
בתרגום המשנה של הרב קאפח תראה שלפנינו טעות מתרגם, ובמקום "שיתמהמה"- לשון עתיד צ"ל "שהתמהמה"- בלשון עבר, ופירושו של אני מאמין זה, הוא כך:
שאע"פ שהוא עדיין לא הגיע, אני מאמין שהוא יגיע, ואותו היום שהוא יגיע, הוא
היום שהיה עליו להגיע.
|
|
|
|
|