בית פורומים עצור כאן חושבים

השם

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/6/2002 13:49 לינק ישיר 

וטו,

יש כאן נקודה עמוקה וחשובה מאד.

אם ההסתייגות היא מ"מלים של בית מרקחת", אני מוכן לנסח את הדברים שוב בעברית פשוטה. זה תמיד עדיף וסליחה שלא עשיתי כן מתחילה.

אתה משתמש במילה "הווה", עד כמה שאני מבין, כדי לציין מציאות ודאית שלא יתכן עליה עירעור. זה מין מושכל ראשון, ואפילו משהו טוב יותר. זה הדבר הראשוני ביותר, שלא שייך למצוא ברור, נכון, אמיתי ממנו. מה שכולל את הכל ומאפשר את הכל ובלעדיו לא תיתכן אפילו מחשבה.

אכן, מתוך המושג הזה של "הווה" ניתן לכאורה לגזור שהוא אכן קיים ללא ספק.

אך יש כאן שתי שאלות.

א. האם הווה זה הוא האלקים? ואיזה אלקים הוא זה? היהודי, הפילוסופי, השפינוזיסטי, הרמב"מי, של הקבלה, של דתות אחרות?

ב. ניתן להקשות עדיין על כל היסוד שלך. כן, נכון, אמרת ש"הווה" פירושו כך וכך, ומי שחולק פשוט אינו מבין מה זה. אבל זו בדיוק הפירכה שניתן לטעון נגדך. הגדרת כללי שימוש במילה "הווה" ומתוכם אתה רוצה לגזור שלא המצאת מילה חדשה, או שהשתמשת בצורה לא כל כך אופיינית במילה ותיקה, ועל סמך ההגדרות והכללים שאתה טבעת אתה טוען שגילית את יסוד ההויה כולה. אבל בעיני מי שירצה לחלוק, אין לך אלא את הטענה שלפי השגתך כך הם הדברים ולא אחרת.
אתה כמובן תוכל לומר שלא הבינו אותך. לא במובן הרגיל שלא מבינים, אלא שלא הצליחו לחדור למושג של ההווה וההויה באופן שכלי. וכל אחד משני הצדדים יוכל להתבצר בעמדתו...

אני כותב את הדברים הללו, משום שזה בדיוק הסיפור של ההוכחה האונטולוגית, שגם שפינוזה משתמש בה, דרך אגב. מה שקורה בויכוחים עליה הוא שצד אחד, כמו שכתבתי, טוען שבשכלו השיג את המציאות ההכרחית, והצד השני אומר שהצד הראשון המציא הגדרה וחושב שמכוח ההגדרה ניתן להחליט מה נמצא בעולם. ויכוח ישן, שטרם תם.
החידוש שלך, כמובן, הוא שמצאת את הדברים מתוך עומק עיונך בתוך התורה, אך גם בבית המדרש נתונה הרשות לחלוק...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2002 14:03 לינק ישיר 

מיימוני,

נדמה לי שגם ממחזורך אתה קורא בסוף תפילות יום הכיפורים [דהיינו בסוף תקופת ראש השנה] כאשר שבים לפעילות השנתית, "הווה הוא האלוקים" [כמובן שמפני היראה אני מדלג על י' הריכוז].

בקיצור אם דברתי על מה שניתן לחלוק עליו, אז לא דברתי. אולי זה תרגיל הנראה בלתי הוגן, אבל בהתבוננות תיווכח שזו הדרך בזה.

תוקן על ידי - ווטו1 - 6/5/2002 2:04:14 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2002 17:31 לינק ישיר 

נפתח ונסגר אשכול על היחס בין אמונה לידיעה. לא היתה היענות ונראה שטוב לשלב את הנושא הזה כאן.

הוא נפתח בשאלה:
הקנטיאנים ורוב החרדים טוענים כי "אמונה" מתחילה בנקודה בה נגמרת הידיעה ומקורה כנראה איזו רצייה פנימית [לייבוביץ]. מה זה בדיוק?

אחסוך את ריקודי הויכוח בניסיון לדון על ההבדל בין מאמין לכופר.

נכון שייכת אמונה עיוורת כפתי המאמין לכל "טשיזבאט". ישנה גם אמונה סטטיסטית מתוך הניסיון במציאות. דהיינו אם ראיתי מספיק פעמים שהאוטובוס יגיע בשעה חמש, אז אני נאמן קרי מאמין שזה ימשיך כך, למרות ששייך שלא יגיע ואין שום סיבה מוחלטת שיגיע. זה חסד הווה ששלימד אותנו עקביות וכך אנו יכולים לחיות בשלום. אבל אנו דנים על האמונה באלוקים שאם שייך שלילה, הרי זה לא אלוקים. [לדאבונינו רובא דרובא של המאמינים מאמינים אך באמונה סטטיסטית.]

אכן אין אדם שלא יודע הווה כי "אין עוד" אלא שקשה להתמקד בידיעה זו הבסיסית והכוללת שלכן דרוש לאדם "אמונה" לחזק את הידיעה המוחלטת. זה כמו תזכורות שאדם עושה לעצמו שהוא מתעסק בנושא חמור. רופא מנתח רגל וחושש שישכח שהוא עוסק בבן אדם ולא אך ברגל, יעשה לעצמו תזכורות שיהיה עירני לכך.

נבוא מעתה להגדרת "מאמין" ו"כופר".
"מאמין" מלשון נאמנות ואימון. המאמין נאמן לדעה מסוימת ומתאמן לפיה. [כאן אנו
מדברים במאמינים היהודים שומרי תו"מ, הכוונה נאמנות לאלוקים ולמערכת התורה ואימון מעשינו
לפיהם.]
"כופר" מלשון חיפוי המעביר השפעה חיצונית למען לא תשפיע פנימה. [חיפוי תיבת נח בכופר מפני השפעת המים וכופר כפרה המסירה את השפעת החטא.]
הכופר יודע את האלוקים יותר מסתם "שייגץ", שהרי הוא לוחם ברעיון האלוקים שהוא מודע לו כדי שזה לא יחייבנו לעשות דברים שהוא לא רוצה. [כל ענין האמונה הוא רק אם זה משנה כמו שהבאתי מכומר גרמני באשכול "אל תעצור". שמעתי שפעם נפגש ב. גוריון עם דתי ואמר לו "איני מאמין באלוקים!", שאלו הדתי:"הלא פעם אמרת שהנך מאמין?" ענה לו ב"ג: "נכון! אבל אם אגיד לך שאני מאמין, אז תשאל אותי עוד ועוד שאלות עד שבסוף איראה כמוך וזה אני לא רוצה".]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2002 17:48 לינק ישיר 

וטו,

הצגת עמדה עקבית וברורה, אבל עדיין כזו שניתן לדעתי להתווכח עימה.
מילת המפתח בדבריך, עד כמה שיכולתי לזהות, היתה "התבוננות".
ובתגובה הבאה (עד שהגעתי לעיין כאן, כבר היו שתי תגובות. בסך הכל זה דבר חיובי, יש כאן דברים עמוקים, ואי אפשר להגיע בזמן סביר לכולם) היה הסבר פסיכולוגי למי שמנסה להתבונן ונכשל. הוא לא רצה לראות את האמת. הוא העדיף להסתפק בחיפוי.
כבר כתבתי שהבנתי שהעמדה שאתה מייצג היא פרי עיונך, אם כי זכית (סליחה על השימוש היומרני) לכוון להוגים גדולים ומפורסמים מן העבר.
אולי באמת כולכם * התבוננתם * באותה מהות של הוויה.
אבל מה אעשה ומהות זו נעלמה ממני. אני ספקן על פי אורח מחשבתי, ואני חשדני מאד בכוחות השכל, למרות שסבורני שאני מסוגל להשתמש בו. אני משתייך לאותו צד של המחלוקת (לשם שמים אני מקווה) שמפקפק באפשרות של גזירת המציאות מתוך המושג. גם אם אני מתבונן במושג של הויה (ועשיתי זאת, בשעה שקראתי וחשבתי על ההוכחה האונטולוגית, אם כי אז זה היה יותר חיצוני עבורי מאשר כאן, כאשר אתה מייצג את העמדה הזו בנפשך. דברים שנאמרים באופן אמיתי תמיד עושים רושם יותר עמוק, כידוע). ובכל זאת אני רק רואה את עצמי מביט במושג ושואל את עצמי אם אין זו הרכבה שהרכבתי בדמיוני ואחר כך הוצאתי ממנה מסקנות מרחיקות לכת. משל למה הדבר דומה? למי שארז יפה שוקולד בעטיפה, ואחר כך הוציא אותו ונהנה לגלות מתנה שקיבל...
לא נראה לי שהויכוח ייגמר כאן. הוא עשוי להיות אינסופי, כמו בעיות רבות בפילוסופיה. דייני שהבהרתי את כוונתי ואני מקווה שזכיתי לעמוד על כוונתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2002 18:00 לינק ישיר 

אכן כך נראה עד כמה ששייך בתקשורת זו.

[אגב, בנידון זה אני מקיים את עצתו של אאורלינו שלא לחטוא בחטא הציטוט. מאחר ונושא זה הוא יסוד היסודות וצריך לחדור בנפש מתוך הכרה ישירה במציאות הווה והציטוט הרי גורם לאמצעי. לכן הפסקתי להיכנס ביחוס הדברים לחושב זה או אחר.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2002 19:12 לינק ישיר 

שאל אותי חבר אמש, האם לדעתי שייך מושג של מוסר ללא אלוקים ותורתו?

בסיס תשובתי היו שתי הנקודות שהתבארו למעלה א. שמשמעות האמונה היא כאשר זה משנה למעשה.
ב. שהווה ידוע מוחלט בין למאמין ובין לכופר.

עצם התשובה ניתנה בהבאת סיפור.
פעם עמדתי בתור בשדה התעופה ולפניי היה בחור ישיבה שניסה להתחכם על מגבלת המשקל. הפקידה ששמה לב לכך, שלחה אותו שיסדר את כבודתו כך שיתמעט המשקל הנשלח או שישלם. כאשר הלך, אמרה הפקידה לחברתה: 'ועוד לו יש אלוקים'.

תפסתי מכך את שתי הנקודות הנ"ל [אם כי לא במילים כמו עכשיו]. גם מי שרשמית לא מאמין, יודע סך הכל שמושג "אלוקים" היינו דרכי הווה להם ראוי להתאים את עצמנו. [גם שריד כאשר חשב שהצד שלו ניצח בבחירות הכריז ספונטאנית: יש אלוקים.]

לכן התשובה לשאלה היא, ככל שהאדם מוסרי הרי הוא מאמין באלוקים וזו בעצם תורתו. לא רק כדבר הווה במציאות, אלא גם בתורת משה הרי ישנו לעיקרון ההתאמה-מוסר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2002 19:54 לינק ישיר 

בתחילת האשכול הוזכר ענין "הצור תמים פעלו" ומדרש קוהלת האומר שהכרה זו אינה פשוטה לבלתי מכיר דרכי הווה, דהיינו למי ש"הצור נסתר פעלו".

אבל בכל זאת מלמד הניסיון שיש כל כך הרבה טוב בכל נימה ונימה של הבריאה [כפי המתואר בחזו"א או"ב פ"א], וישנן כ"כ הרבה טעויות אנוש, שניתן להאמין שבסך הכל כאשר תסתלקנה טעויות אנוש יהיה ברור לכל שהצור תמים פעלו ולא תהיה ברכת דיין האמת אלא הטוב והמטיב.
יתר על כן אומר הרמב"ם [מו"נ ח"ג פנ"א] כאשר אדם במצב שהוא חי לגמרי עם הווה ["דבוק בהשם" בלשון הפשוטה], לא יכול לקרות לו כל רע. נקודה זו קשה להכחשה כי מי יערב שכשאירע לנו רע היינו באמת דבוקים במושג הווה?

בכל אופן ישנה שאלה מעניינת הדורשת בירור לכאורה, בנקודת הצור תמים פעלו.
האם פירושו שהצור שלם פעלו או שהצור מתפתח פעלו?

הרי ביכולות המופקות מהמציאות יש התפתחות [אברהם אבינו לא נסע במטוס - "ספינת ברזל באויר"] וכן במנטאליות המון האדם [ראה אשכול "ראשונים כמלאכים"].
אז אולי גם בדרכי הווה אין הכרח לומר שמאורע שלילי הוא חיובי בעצם כבר עכשיו אלא שאין אנחנו יודעים את חיוביותו. אולי ה"תמים" פעלו פירושו שבתמונה השלימה שיהיה בעתיד "עולם הבא" יושלם התמים שכעת הוא בשלבי התפתחות כפי שהתבטא רב אמריקאי: ?God in the making

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2002 03:54 לינק ישיר 

וטו,

בפורום סמוך הובאה כתבה על אנשים שביצעו פשעים והכותרת היתה: "אין להם אלוקים". זהו מונח פופולארי אצל החילוניים על בני אדם שאין להם את עול המוסר. ייתכן שאינם מתכוונים לאבסולוטי שאתה מתכוין אליו, אלא דווקא למלאכותי ה"מפחיד" הדורש מוסריות!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2002 10:11 לינק ישיר 

תודה קוני,

עדיין יש בכך אסמכתא שגם החילוניים ב"קטע" של אלוקים. לעצם הערתך, מסתבר שהשימוש בביטוי "אלוקים" או "אין לו אלוקים" אינו אוניברסלי, אלא לכל אחד כפי השגתו.
התופס שהמלה א-ל היינו "המרכז" [בשו"א המ"ם, פת"ח הרי"ש וצירה הכ"ף] שהכל פונה א-ליו, יודע הרי שהווה=אלוקים ואצלו מתפרש אלוקים המוחלט. לעומת זאת, מי שקשור למורגל מילדות לסבא מאחורי העננים, הרי כוונתו כפי שאמרת ל"מפחיד" [שגם הוא סה"כ מרכז כוח]. אלו הן הקצוות, שביניהן דרגות ביניים בהם מטפסים בני האדם עד שתימלא הארץ דעה.

הבוקר ראיתי ציטוט מהנצרות האומר שהאמונה ['פיית'] היא להיות בטוח במה שמקוים, ומשוכנע במה שלא רואים.
אין אנטי-תיזה גדולה מזו לדבר הווה במציאות ולמכוון בפורום, אבל אוי כמה טובה ההגדרה לאמונת הפתי.
לדאבוננו, נתאזרחה טעות זו בלב גדולים וטובים ועשתה אותם לפחות גדולים וטובים. גם כאלו שעלו על השטות של החלק הראשון במידת הביטחון, לא עלו על העיוות שבחלק השני בנושא הנאמנות, המקביל לרעיון הגידוף [יכה יא"י], בכך שהוא עוקר את שורש מודעות האדם.

תוקן על ידי - ווטו1 - 7/11/2002 1:13:47 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2002 11:05 לינק ישיר 

וטו,

נדמה לי שלהצלחת העברת המסר שאתה משתדל להביעו 'ואין קונה', תיטיב אם תיקח מאמר או פסוק מסוים ותנתחנו. מתוך הניתוח יתבהרו דבריך.

לדוגמא, הכתוב 'נפשי לשם משומרים לבוקר, שומרים לבוקר', מבטא בצורה חדה את שאתה מנסה להעביר. אם לכך כיון דוד המלך במודעות מילולית או רק בתחושה, זו שאלה אחרת.

השומרים לבוקר סומכים על אמונת הדמיון בהמשך החיים כפי שהיו. אם אתמול והיום היה בוקר אז נניח שגם מחר יהיה בוקר. אבל בהחלט שייך שמחר לא יהיה בוקר. 'נפשי להווה' זה המוחלט הידוע, המכנה המשותף האחדותי לכל שלא שייך אחרת.

היית יכול להדביק לזה איזה מונח אקדמי כמו ההוכחה האונטולוגית או החישוב של תומס אקיינס ודייויד הומ. אבל הבעיה, וטו, היא שאז אתה לא מביא את קוראיך להתבוננות ולהפנמה אלא לקיטלוג סובייקטיבי הנגמר ב'נכון זו שיטה פלונית אבל גם אפשר לחשוב אחרת'.
אבי סיפר שרבו בתלמוד תורה כאשר שאלו שאלה שטותית, היה שואל עם הזזת הבוהן 'אם נח היה עיוור האיך בנה את התיבה? התירוץ הוא שלא היה עיוור וזה אחד מן התירוצים'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2002 13:13 לינק ישיר 

בוגי,
נכון מאד. כל זמן שלא יפסיקו ל"חפש" את האלוקים במקום להתמקד בשאין צורך בחיפוש ומציאה, אז יהיה להם רק אלוקים פיקטיבי.

מיימוני, אנא כטובה אישית, אמור לי מה דעתך על משפטי זה האחרון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2002 18:45 לינק ישיר 

בפורום סמוך נקלעתי לויכוח על אלוקים שלא מתקדם לנקודה אלא מרקד סביב סביב.

בדעתי לכתוב שם כדלהלן וחושבני שכדאי להעתיק לכאן.

אם אלוקים הוא זקוק שיחפשו ושימצאו אותו הרי ההוא ככל פרט שמחפשים אותו במציאות ואז הוא לא אלוקים.

היות אלוקים, אלוקים, מחייב שיתגלה שכלל לא צריך חיפוש ומציאה.

לכן לגבי הויכוחים שלכם פה, ניתן להשתמש בדו שיח שהיה בין אחד הצהיר: "אני לא מאמין באלוקים", לאחד שענה לו: "באלוקים הזה שאינך מאמין, גם אני לא מאמין".

זה פשוט מגוחך להתווכח סביב למלה טרם מבררים את משמעותה. לכן לפני הצהרות של "אני כן מאמין ומתחרד" או "אני לא מאמין ומתפקר", יש לבדוק למה מתכוונים בדיוק במלה אלוקים. לאחר מכן נשפוט אם מאמינים למה שהיא מייצגת או לא. ואולי גם את המלה "מאמין" יש לנתח!? כי הרי כאן עוסקים ביסודות ההבנה האנושית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2002 23:46 לינק ישיר 

וטו

האלקים שאתה מכיר ואתה עובד אינו האלקים שמוצג בקטע הבא שמצוטט מהזיכרון מדברי הרב סולובייצ'יק.

הרב סולובייצ'יק באחד מכתביו מתאר את אברהם אבינו הבוכה בחיפוש אחרי האלקים. הוא מתאר אותו, עד כמה שאני זוכר, מתגלגל על הדשא, במה שנראה מאד כמו התבודדות, וקורא לאלקים ומחפש אחריו. איני סבור שכך בהכרח נראה אברהם אבינו. פרשנות מעידה על הפרשן, ואני משער שייסורי נפש אלו עברו על הרב סולובייצ'יק עצמו. ואני רואה בכך מעלה. אדם המתחנן לפני אלקים שיתקרב אליו ויקרב אותו. דבר גדול.
זו עבודת אלקים שונה לחלוטין מזו של הפילוסוף היושב בשלווה בחדרו ו"מגדיר את אלקים במתמטיקה", כפי שתארתי את שפינוזה בשיר של בורחס (מופיע אי שם בפורום).
יש עבודת אלקים שכלית. יש בה שמחה וחויה משלה (שימי לב, שחרית). חויה זו יכולה גם להיות מכוונת כלפי ההוויה וההשתכלות המתבוננת בעצמה (ונדמה לי שספר יפה בנושא זה שמתאר זאת היטב הוא פילו-סופיה של רן סיגד. קראתי אותו לפני זמן רב מדי...).
אבל יש עבודת אלקים מסוג אחר. אולי, וטו, תרצה לומר שהיא של המיישם. אותו המתבודד והצועק אל ה' מתוך יסורי נפשו. אני סבור שאני יכול להבין לנפש שני עובדי אלקים אלו, אך לפחות במבט ראשון הם נראים כשני טיפוסים שונים, וכוונתי מבחינה פילוסופית. כל אחד מהם רואה את אלקים, את אלקיו שלו, בצורה שונה מהותית. האם רק השכלתן יכשר?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2002 01:52 לינק ישיר 

מיימוני,

שניהם מדברים מאותו אלוקים, אלא שהם שונים בגישור שבין תחושת היסוד שלהם לבין תרגומה בפרטי החיים.
האחד [שקראת לו שכלתן] מגשר באמצעות מילים, עליהם יש לו בקורת והאחד מגשר באמצעות האינטואיציה המסתמכת גם על הריגוש שאין לו עליהם ביקורת מדויקת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2002 15:00 לינק ישיר 

שואלים הייתכן שמשה רבנו, אליהו הנביא וחנה הנביאה, הטיחו דברים כלפי מעלה [גמרא ברכות]?

אמר פעם חכם: "מי שאינו מסוגל לשנוא, אינו מסוגל לאהוב" אבל לא הייתי משתמש בביטוי כזה כלפי מעלה, אלא ברעיון, שגם הטחה מבטאת שסוף סוף יש תקשורת.
מספרים שזוג מבוגר הגיע לרב על מנת להתגרש. הרב שידע שהם חיו כל השנים כמו זוג יונים שלא נשמעה מהם שום הרמת קול או טענה כלשהיא, שאל אותם: "אתם! גירושין? הייתכן?" נענה הבעל: "בדיוק, זה כבר שלושים שנה אנו חיים יחד והיא לא זרקה עלי אף נעל בית, זה לא תקשורת!"

הכלל, לא צריכים להיבהל מכך שלפעמים אנו "מתחצפים" כלפי מעלה, אם אנו יודעים שבתוך תוכנו אנו בטוחים בו יתב' ואוהבים בכל לבבנו, נפשנו ומאודנו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > השם
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.