|
|
| נשלח ב-30/11/2004 14:43 |
|
| |
אמשלום,
אוי הנאיביות שלי, זה רק מראה שאני לא מן המתוחכמים אליהם מתכוון הרב נבון.
גם וגם?... אי פעם התעצל לקום? או אידיאולוגיות שונות ומשונות? ואני חשבתי שמדובר על דפוסי התנהגות שהולכים ותופסים תאוצה
למה לדעתך היהדות תמיד היתה במיעוט, וגם תישאר כך?
איך אמר הרבי מקוצק תנו לי עשרה שעוד לא כרעו לבעל, נעלה אל הגג ונצעק לה' אלוהינו....
תוקן על ידי - riv - 30/11/2004 14:50:31
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2004 16:45 |
|
| |
.
אמשלום - תודה.
ריב:
אליהו קרא לאנשים להכריע, ולא לפסוח על שני הסעיפים. אם הבעל הוא האל, או אם ה' הוא האל.
אינני חושב שהמצב כיום מצדיק פעולה כעין זו, ולדעתי, מי שסובר כך היום, צריך לפנות את מקומו למישהו אחר, שכרגע נוהג את צמדי הבקר בשדה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2004 16:50 |
|
| |
מואדיב,
אם לא החכמנו והתבגרנו מאז, אנא אנו באים?
גלגל שחוזר על עצמו?
וליהוסף יש תקווה שעוד דור או שניים ילמדו מו"נ? קודם שילמדו את רי"ל הוא כבר אמר מה שאמר.ועוד חזון למועד
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2004 17:22 |
|
| |
.
ואתה צודק מואדיב,
כי מי שסבר 'כך' פינה את מקומו לאחרים, ותראה לאן הגענו?
איפה היה רי"ל? עליו אומרים/מספרים אלה המובילים כיום שהיה כופר
איפה היה הר"ן איפה הוא הסתתר? עליו המציאו שהשתגע מאז אשתו מתה עליו
איפה היה ר' נחמן בדורו? ומה עשו מתורתו ומהגיגיו בימינו אנו? הוא בכלל בטח מתהפך בקברו - עוד בחייו היה פוחד מפירסום שמו.עד שהיה מדמיין איך הוא מעלים עצמו...
איפה ישנם עוד אנשים כמו...
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2004 00:30 |
|
| |
מיכי,
באותה 'אגודת הומסקסואלים דתיים' נמצאים חבר'ה שעושים כל אשר לאל ידם על מנת לצאת מהמצב המנוגד לאמונתם, כאשר חלקם גזרו על עצמם חיי פרישות גמורים בכדי לא לחטוא ומצד שני לא לרמות ולאמלל בן/ת זוג, ואפשר לדוגמא לראות את הסיפורים קורעי הלב שנשלחים לרב שרלו באתר מורשת.
האם זה הוגן כלפיהם להשוות אותם ל'דתיים מחללי שבת', ולו בשם המתמטיקה הטהורה והלוגיקה הצרופה?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2004 01:18 |
|
| |
ממללא,
לא דיברתי על מי שחבר באגודה הזו, אלא על האגודה עצמה. אם זוהי אגודה לשם טיפול ותמיכה בקשיים להימנע מעבירות ופגיעה בזולת, כי אז היא אגודה חיובית בהחלט. אולם לענ"ד לא אלו הן מטרותיה. על כן ייתכן שישנם שם חברים שמנסים להימנע מעבירות ולהם נתונה הערכתי הרבה מאד. אולם האגודה הזו לא קמה לשם כך, אלא להיפך. ולכן אני עדיין עומד בדעתי שיש בה סתירה לוגית אבסורדית.
המקרים קורעי הלב הם בהחלט עצובים, אולם הם אינם יכולים לשנות עובדות: על פי ההלכה אין לתופעה זו כל לגיטימציה (בלשון המעטה). למשל, יש מקרים קורעי לב של קלפטומנים. האם תתיר בגלל זה גניבה? ואולי נקים את אגודת הגנבים הדתיים (ראה ב'אקדמות' האחרון, את מאמרו של אשר כהן, שאיני מסכים לו, כפי שגם הערתי במאמר שלי שם).
אמשלום,
את משווה את מספר המתפללות החרדיות בביהכ"נ עם מתפללות שוויוניות. זוהי דמגוגיה גרידא. הרי החרדיות אינן חושבות שהדבר מוטל עליהן, וכך אכן גם אומרת ההלכה. על כן אין כל מקום להשוואה כזו (בלי שום קשר ללגיטימיות של הליכת נשים לביהכ"נ כמי שאינן מצוות ועושות). אם בכלל, אז אני מציע להשוות את מידת ההקפדה במצוות שמוסכמות על כולן. אני חושב שהתמונה שתתקבל ברורה אפריורי, ואין צורך בבדיקה כזו.
מואדיב,
אני אמנם לא מכיר חתך של מתפללי שירה חדשה, אולם הציבור ההוא לא זר לי, אף שאני תושב הפרובינציה הרחוקה. אני בהחלט חושב שתיאורי הוא צודק. תרשה לי לא להיכנס לפרטים, עקב רגישות הנושא.
גו"ג,
אינני יודע מי מינה את הרב נבון לרב (וגם לא מי מינה אותי, אף שאני לפחות מלמד בישיבת הסדר). הוא לא כותב כרב, אלא כפובליציסט בן תורה. אם היה מדובר בתלמידיו שכשלו אכן היה עליו להתבייש, ולא היה מקום לסאטירות פומביות עליהם. אולם מדובר בתלמידים שאינם שלו, והם גם לא חושבים שהם כישלון, אלא יוצרים מצב ואידיאולוגיה (וכן מדובר באידיאולוגיה) שהולכים ופושים בציבור, ושבעיניו הם כישלון. בעיניי ביקורת כזו שלו היא לגיטימית בהחלט.
ההשוואה לציבור הד"לי של פעם (הנח"לאים הרוקדים מעורב ודומיהם) חוטאת בערבוב של תקופות. כיום מדובר באנשים שיודעים יותר, ובתקופה שבה ישנה מודעות וישנם סטנדרטים אחרים (גם ביחס להלכה עצמה, ולא רק ביחס לחומרות חוץ הלכתיות).
רק לחידוד, אני תמיד מרגיש שההשוואה של החברה הכללית בדורנו לחטאי ההמונים בתקופת התנ"ך היא לא ממין העניין. שם כאשר עמד נביא והוכיח את האנשים, היתה תחושה ברורה שהוא צודק, ולפעמים דווקא העמידה מול הראי הביאה לכעס הגדול עליו ולרדיפות. כיום אין על מה לדבר. אם תוכיח מישהו שהוא לא שומר ראש חודש הוא יצחק עליך ויאשפז אותך בבי"ח לחולי נפש. הקב"ה היה תמיד ברקע, גם בתקופות של עבודה זרה המונית ואינטנסיבית. אגב, זה ושיקול לטוב ולמוטב, אולם בכל אופן הוא מציג הבדל שאין להתעלם ממנו.
לכן לדעתי אין גם מקום להשוואה בין אחאב החוטא לבין אריק שרון, או כל ראש ממשלה או נשיא אחר בדורנו.
מיכי
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2004 08:55 |
|
| |
מיכי,
אחזור על השאלה שבה סיימתי את הודעתי הקודמת, בניסוח אחר: האם אתה סבור שעצם קיומה של אגודת ההומוסקסואלים משפיע באופן משמעותי על תפוצתה של ההומוסקסואליות בחברה הדתית? אם כן - מדוע וכיצד, ואם לא - האם הבעיה היחידה שלך איתה היא שהיא מתיימרת לפרוע את כללי הלוגיקה?
דומני שאת ההשוואה בין מספר המתפללות בבתי הכנסת עשיתי אני, ולא אמשלום. אני מסכים איתך שבבדיקה של הקפדנות בשמירת ההלכה ינצחו החרדיות. לא טענתי שההליכה לבית הכנסת היא עניין הלכתי; ההלכה אינה המימד היחיד הקיים בעולמי הדתי, ואני מניח שגם בעולמן של נשים אלה. ההליכה לבית הכנסת היא ביטוי מסוים של זיקה אל תפילת הצבור ואל עולם התכנים שלה, גם אם אינה חובה הלכתית. בהקשר הדיון בתפילה שוויונית, נראה לי בהחלט רלבנטי לציין שבצבור בו קיים רצון בתפילה שוויונית הדבר מחזק את הזיקה הזו (או לפחות את ביטויה).
הרב נבון מלמד גם הוא בישיבת הסדר, ושעוריו במחשבת ההלכה אף נשלחים מדי שבוע למנויי ה-VBM של ישיבת הר עציון. אני מניח שמי שמינה אותו הם ראשי הישיבה שם. רב, לטעמי, הוא מן התפקידים שהנושא בהם אינו יכול לפשוט את גלימת המקצוע גם כאשר הוא עוסק בפעילות אחרת; בוודאי כאשר הוא עוסק בתחומים הנוגעים גם לתפקידם של רבנים. מעבר לכך, אפשר לנקוט קטנוניות ולהציע לו, אם אינו כותב כרב, לא להשתמש בתואר (ב-ynet, למשל, כותב מדי פעם יהודי בשם שלמה אנג'ל, כמדומני, המוצג שם בתור "איש היי-טק ומוסמך לרבנות). בין אלה עליהם הוא כותב מצויים גם תלמידים שלו. אם הם אינם סבורים שהם נכשלים, אדרבה, אין זה מצמצם את כשלונו אלא מעמיק אותו. אפילו נניח שאין הם תלמידים שלו אישית, עדיין הם בוגרי מערכת חינוך שהוא חלק ממנה; המערכת הזו אמורה להפנות גם מבט פנימה, לא רק אצבע מאשימה החוצה. הבקורת היא לגיטימית, אבל צריך ללוות אותה בשאלה מה אפשר לעשות כדי לשנות את המצב.
גם לפני שלושים וארבעים שנה ידעו שקיים איסור נגיעה ואיסורים אחרים. אתה טוען שקיימים היום סטנדרטים אחרים? הרי אם אכן קיימת קבוצה משמעותית שנוהגת כך, אז בתוכה קיימים סטנדרטים כאלה. גם לפני שלושים שנה היו מקפידים יותר ופחות, אז כינו אותם "חפיפניקים", היום דתל"פים - אולי ההבדל הוא בכך שהיום הם עושים קצת יותר רציונליזציה, אבל לא ראיתי נסיון ליצור אידאולוגיה משמעותית מאחורי הדברים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2004 10:28 |
|
| |
מיכי
נראה שאתה סובר שאם בעיה מסוימת היא בלתי פתירה הרי שהיא מפסיקה להיות בעיה וכל מי שמדבר על הבעיה קל וחומר מי שכואב אותה עושה משהו אבסורדי.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2004 18:13 |
|
| |
ממללא ומייציץ -
דבריכם נוגעים אל הלב.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2004 19:44 |
|
| |
מייציץ וגו"ו,
דבריכם נוגעים גם לי ללב, אבל עדיין אינני מסכים.
ראשית, לא טענתי בשום מקום שאין לדבר על הבעיה אם היא לא פתירה. הבעייה שלי היא שהאגודה הזו לא הוקמה כדי לדבר על הבעיה, אלא בעיקר כדי לקדם את האינטרסים הדתיים של הלוקים בה. לדבר, לעזור, לנסות לטפל, זה הכל מצויין, וכתבתי זאת להדיא למעלה.
כאן אני מגיע לשאלתו של גו"ג. אכן הבעייה שלי היא בעיקר בלוגיקה. באשר להערכת המציאות, גם שם אינני בטוח שאני מסכים. הקמת אגודה והוצאת דברים לרה"ר יש להם השפעה כלשהי, וכדוע שהדברים בנטיות המיניות אינם חתוכים, והם ניתנים להשפעה, לפחות ברמות מסויימות. לגיטימציה היא ודאי דבר משפיע.
כמובן, שאם האגודה היתה מוקמת כדי לעזור ולטפל, כי אז אין דוחים נפש מפני נפש, ואם הדבר עוזר למישהו לא ניתן לדרוש ממנו לא לצאת מהארון כדי לא להשפיע לרעה על אחרים. אולם ברקע הדברים מונחת תפיסתי שזו אינה המטרה העיקרית של האגודה (אף שאולי חלק מחבריה כן רוצים אותה לשם כך), ובבסיסה היא אינה חיובית.
בכל אופן, כאמור, עיקר בעייתי היא אכן לוגית. הקמת אגודה של הומוסכסואלים דתיים, גם אם היא לא תשנה את רמת ההומוסכסואליות, ואף אם היא תקטין אותה, היא בעייתית בשני מישורים עיקריים: 1. אדם אמור להיות עקבי לוגית והגיוני. טיפשות (ובד"כ גם רגשיות יתר) היא מזיקה. 2. חוסר דרישה לעקביות, ומתן לגיטימציה לתחושות בטן על חשבון השיקול השכלי היא בעייתית, שכן בשלב הבא תוקם אגודת החילונים הדתיים וכו' (ראה בדבריי לעיל). מעבר לערך העקביות, זוהי כבר השפעה בעייתית על החברה הדתית, בהקשרים שכלל אינם קשורים לנושא דידן.
למשל, זה נותן לגיטימציה לאנשים ללא כל בעיות, אלא שסתם רוצים לחפף, להציג את תפיסתם בשוק הרחב (לא בשוק הדעות, אלא בשוק שבו יש גם חוסר דעות, ולפעמים יש לחלק זה של השוק כוח השפעה רב וגדול יותר מאשר לדעות) כמתחרה לגיטימי ושווה לערכים עמוקים ומהותיים יותר מערך החיפוף, שהוא כמובן ערך נעלה כשלעצמו.
מה עם אגודה לנואפים הדתיים? וכו'.
באשר לשאר דברי גו"ג, חלק מהם מתחיל להגיע למישורים אישיים (בנוגע לרב נבון) ולכן עדיף בעיניי שלא להמשיך (כמובן אין כאן שמץ רמז על בעייתיות שאני רואה בו. להיפך, אני בהחלט תומך ברוב עמדותיו, כולל זו הנוכחית כמובן. סתם נראה לי לא נכון להיכנס לדיון אישי). דומני כי המישור העקרוני כבר נדון לעיל.
נראה לי שדוגמת הקלפטומניה שהבאתי למעלה היא נקודה טובה להמשך הדיון, אם רוצים.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2004 20:10 |
|
| |
מיכי,
אם האדם היה אמור להיות עקבי לוגית והגיוני, הוא היה נברא עם צג ומקלדת.
(אני בטוחה שבדברי אלה יש רגשיות יתר, אם לא טפשות ממש)
תוקן על ידי - אמשלום - 01/12/2004 20:16:34
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2004 20:45 |
|
| |
מיכי,
אנו מגיעים כאן שוב לאותה שאלה, שדוגמת ההומוסקסואלים מקצינה אותה: היחס לאדם שמסיבות מסוימות אינו מקיים מצוה כלשהי, או עובר באופן שיטתי על איסור כלשהו. ניתן לשלול את דתיותו של אותו אדם (למשל, לטעון כי הצרוף "הומוסקסואל דתי" הוא חסר משמעות כמו "משולש בעל ארבע צלעות"). לחלופין, ניתן להגדיר דתיות באופן חלש יותר, שאינו מחייב שמירה על כל פרט ותג אלא רק שאיפה לשמירה כזו; אפשרות שלישית תגדיר "דתיות" לא כמצב בינארי, "דתי" או "לא דתי", אלא בצורה היררכית, "דתי יותר" (או אולי: "מקפיד יותר", "מחויב יותר" וכו'). איזו הגדרה עדיפה?
יתרונן הגדול של ההגדרות המאוחרות יותר, בעיני, הוא שהן אינן מחייבות דחיה של אדם החוצה - שתגרום לו, כאמור, לאבד גם את מה שעדיין הוא מחזיק בו. במקרה הספציפי של הומוסקסואלים התמונה מורכבת עוד יותר; דחיה החוצה גורמת, במקרה כזה, לחלק מהם להישאר בתוך המסגרת ולהסתיר את ההומוסקסואליות. לכך יש לעתים תוצאות חמורות, החל בנישואין שסופם לאמלל את בת הזוג, וכלה בארועים שונים המתרחשים לעתים במקוואות, בישיבות וכו', ולצערנו ידועים הדברים ומפורסמים.
להגדרות המאוחרות יותר שהצעתי גם חסרון גדול: הן נותנות לגיטימציה-לכאורה למצב של קיום מצוות סלקטיבי כשיטה. בכך הן עלולות לגרום להשפעה חנוכית שלילית על צבור שלם. שוב, במקרה של הומוסקסואלים מדובר, אמנם, על עברה חמורה מבחינה הלכתית, אולם השפעתה על הצבור כולו אינה גדולה במיוחד, משום שלגבי רוב הצבור אין עברה זו מן הדברים שנפשו של אדם מחמדתם כלל; לעומת זאת, לגבי ההומוסקסואלים עצמם הענין הוא בנפשם, והסיכוי להניאם מכך באמצעות הוצאתם מחוץ לגדר הוא מצומצם למדי.
אגודה של הומוסקסואלים המעוניינים לשמור מצוות (לכבודך לא השתמשתי במלה "דתיים" ) יכולה לשמש כקבוצת תמיכה שתחזק אותם להמשיך ולשמור את המצוות אותן הם מקיימים; שתציע דרכי התמודדות לאלה מהם שהם חזקים מספיק להתמודד עם היצר; שתאפשר לאלה שאינם חזקים מספיק לצאת מהארון ולהמנע מחיים כפולים, שנזקם לסביבה עלול להיות חמור. כנגד זה, היא תיצור לגיטימציה מסוימת שעלולה למשוך חלק מאלה שהיו משתדלים לעמוד ביצרם ואף להכוין אותו לכיוון ההטרוסקסואלי להפוך להומוסקסואלים בפועל. השאלה, לדעתי, אינה פשוטה כלל, והתשובה לה תלויה גם בהתיחסות החברה הדתית כולה, כלומר: אגודה כזו שתונחה על ידי רבנים שיש בהם את הרגישות ואת היכולת להבין ולקבל, תתפתח בכיוונים אחרים מאגודה כזו שתקום ללא כל תמיכה או אף מתוך שלילה בוטה מצד הרבנים - ובהתאם לכך, מדת החיוב או השלילה בתוצאות פעילותה.
לגבי אגודות הגנבים, הנואפים או החילונים הדתיים, לא נראה לי שרלבנטי לעסוק בכך, מאחר ועינינו הרואות כי דברים כאלה אינם מתרחשים בפרהסיה הדתית, ועד כמה שהם מתרחשים משתדלים המעורבים בהם להצניע את עצמם. הדמיון הלוגי אין בו כדי לרמז על דמיון חברתי.
וכאן הנקודה האחרונה, שרק ארמוז עליה - המושג "דתי" כולל בתוכו התיחסות לשמירת מצוות והתיחסות סוציולוגית, ובמסגרת הסוציולוגית תיתכן התיחסות להומוסקסואל, גנב, נואף או אף רוצח דתי (ולצערנו, יש לנו דוגמה לסוג האחרון). אתה מתעלם מהאספקט הסוציולוגי, ונראה לי שלא בצדק.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2004 21:02 |
|
| |
מיכי,
כחיזוק לדבריך על האגודה הנ"ל, אעיד ששמעתי לא מעט חרפות וגידופים מכיוונים חד מיניים שמשויכים לצד/לתפיסה הליברלית שבתוך הציבור הדתי (למיטב זכרוני הם גם זיהו את עצמם עם המושג ומן הסתם גם האיגוד של "ההומוסוקסואלים הדתים") כלפי אגודת "עצת נפש" (או איך שלא תקראו לזה) שהוקמה ע"י/בהמלצת הרב אבינר, שהגישה הבסיסית שלה היא שנטיה הפוכה היא בעיה שצריך לפתור.
ולכל מי שתהה, הבעיה (בעיני לכל הפחות) היא בתפיסות "דתיות" שרואות את המצב הזה (דהיינו הומוסקסואליות) כמצב שיכול וצריך להיות נורמטיבי ולגיטימי מבחינה דתית ככלל, ובמיוחד מבחינת
החברה הדתית.
התייחסות למצב הזה כבעיה שמצריכה טיפול יסודי
תוך רגישות יתירה, רצוי ומומלץ בעיני כל תפיסה דתית סבירה. (עזרה לאדם לפרוש מעבירה או מהרהורי עבירה, היא מצוה לפי כל קרטריון הלכתי.)
הבעיה מתחילה כש"מחליטים" שזה מצב בלתי הפיך, וש"ככה ה' ברא אותי", כל זאת כמובן מבלי לוותר על האיצטלה הדתית. (לעיתים תוך דרישה שהחברה לקבל "אותי כמו שאני"
שהכונה הברורה היא, תקבלו אותי כדתי שרואה איסור חמור כלא מחייב מבחינתי. [ולא מ: כדתי שמתקשה בקיום מצוה מסוימת אך משתדל לקיימה.])
מצטער על הארכנות והמעט "סיבוך" ,אבל אני מקוה
שהדברים מצליחים להבהיר את הנקודה. (המסובכת מצד עצמה.)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2004 08:22 |
|
| |
כבר אמר ר' ישראל סלנטר שיש מצוות שיש להם מזל ויש מצוות שאין להם מזל.
יש מצוות שיש להם מזל שמי שאינו מצהיר על נאמנות להם נחשב כמחוץ לגדר ואפילו מי שמזלזל בהם נחשב כמחוץ לגדר, ולכן לא יתכן דתי מחלל שבת ולא דתי אוכל חזיר.
לעומת זה יתכן דתי גנב (אם כי לא תמיד גניבה כפשוטה ואפילו בגניבה כפשוטה יש ספור ידוע על ר' חיים על הכשרות בביתו של ראש הגנבים בבריסק), דתי שמאנה במקח וממכר ודתי שמלווה בריבית ועדיין מקבל שלישי וששי, שלא לדבר על דתי שמדבר לשון הרע.
קשה מאוד לתחום את הגבולות, אך עדיין שאלה במקומה עומדת, מתי עבירה מסוימת נחשבת כחציית הקווים, הלא אפילו בימי חז"ל אמרו שלא תחמוד לאינשי בלא דמי משמע להו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2004 08:29 |
|
| |
אריק,
אני חושבת שכאן בדיוק נכנס הענין הסוציולוגי, עליו מדבר גו"ג.
|
|
|
|
|