| נשלח ב-3/12/2004 02:44 |
|
| |
נושא לדיון- דת ומלחמה
ידוע שחלק גדול מן המלחמות מקורן בדת, בהתחשב בעובדות המוצגות באתר זה(6 דפים) האם יש להתיחס בשלילה לדת גם אם היא נכונה?
http://users.erols.com/mwhite28/warstat1.htm
ד"אישראל בעמוד 4
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2004 02:56 |
|
| |
מי שאמר את האמרה הנ"ל, היינו שהדת היא מקור כל המלחמות והאסונות היה לא אחר מאשר: סטאלין. כידוע, הוא היה אחראי למותם של לפחות 20 מיליון בני אדם. כדאי לזכור שרק במחצית הראשונה של המאה העשרים היו לפחות שלושה "מגה-רוצחים": היטלר, סטאלין ומאו צה טונג. כל אחד מהם אחראי למותם של כ20 מיליון בני אדם.
כמובן שבעבר חלק גדול מהמלחמות היו קשורות בצורה זו או אחרת לדת, אולם הסיבה לכך מאוד פשוטה: כולם היו דתיים (עד המאה ה-17 לפחות). הדת תמיד שימשה תירוץ טוב לגיוס אנשים למלחמה, אבל כאמור אנו רואים שגם כאשר הדת כמעט עברה מן העולם - המלחמות לא רק שלא פחתו אלא אף החריפו.
היה זה אפלאטון שאמר שבניגוד לדעה הרווחת שמלחמות הן מצב לא טבעי, האמת היא שההפך הוא הנכון: המלחמה היא המצב הטבעי של האדם, ודווקא השלום הוא מצב לא טבעי (כלומר זמני). אינני חושב שיש קשר רציני בין דת לבין המלחמות, יתר על כן: סבורני שכיום לאור ההיסטוריה של המאה ה-20 אמירתו הנ"ל של סטאלין הינה מגוחכת ביותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2004 01:36 |
|
| |
בלו דרג
העלית שאלה מעניינת וחשובה מאד. אכן, אם נניח שהדת גורמת למלחמות, זה מטיל צל כבד על הרעיון של הדת.
אבל אם ננסה לבחון את הקביעה כי "הדת גרמה למלחמות", לדעתי נגלה כי יש בעייתיות מסויימת.
א. מהי דת ומה אינה דת? עיון קצר באנציקלופדיה לדתות יראה כי קשה למדי להגדיר מהי "דת", ויש מחלוקת בין המומחים מה לכלול במונח זה ומה להשאיר בחוץ.
הרוב יסכימו כי היהדות, הנצרות והאיסלם הן דת. אך מה עם הבודהיזם, הזן והקומוניזם (יש אנציקלופדיות שבהן שלושת אלו מוגדרים כדת).
ב. מה זה "לגרום"? זה מונח שיש לו בוודאי הגדרה במדעי ההיסטוריה (לצערי, איני יודע מהי, אך אני משער שיש דיונים על כך). למשל, האם עלינו להבין את המונח "גורם" בתור דבר שאם ורק אם הוא קיים היתה יכולה להיות מלחמה? ואיך ניתן לברר מה היה הקשר בין הדת למלחמה. איזה סוג של שרשרת סיבתית יכולה להוליך מכאן לשם, ואיך ניתן להוכיח את חשיבות כל החוליות באותה שלשלת?
ג. לטעמי, יש כאן העדר מיקוד: מה נכלל בתוך ה"דת" שגרם למריבה או למלחמה? והאם זו הדת, או שמא מערכת האמונות והתפיסה של מחוללי המלחמה, או האישיות שלהם?
לאור העמימות שאני רואה בשאלה, אולי כדאי לדון בנושא בצורה פחות מופשטת ותיאורטית ויותר מעשית. למשל, כדאי היה להביא דוגמא שממחישה כיצד דת גורמת למלחמה, ואז ניתן יהיה לנתח את המקרה ולעמוד על הקוים המגדירים שלו. ואז, כשהגדרה מעשית בידינו, ניתן יהיה לבחון את העובדות ולראות אם הן מצדיקות את החשד הזה.
ואז ניתן יהיה לגשת לשאלה אם דת היא דבר מסוכן, אם כי גם אז עלול להתברר שהתועלת רבה על הנזק...
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2004 02:15 |
|
| |
הבאתי כבר באשכול אחר, את דברי המדרש הנפלאים בהסבר סיבת המלחמה הראשונה בעולם (לפי התוה"ק, וכפי שקבלו כל העולם המערבי והאיסלמי), שהיתה בין קין והבל. יש שלוש דעות במדרש וכנראה צריך לפרש שכולם אמת, האחת שנלחמו על השאלה בחלקו של מי יבנה בית המקדש ('דת'), דעה שניה שנלחמו מי ישא את חוה ('מין', הייתה רק אשה אחת בעולם), והדעה השלישית היא שנלחמו למי הארץ, שקין עובד האדמה השתלט על הארץ וטען שהבל שהתעסק בגידול בעלי חיים, יפרח באויר ('כלכלה'). ואלו באמת שלושת הדברים שגרמו וגורמים מלחמות עד היום, ה'דת' (יצר שליטה רוחני), ה'מין' (יצר שליטה יצרי ותאוותני), ויצר השליטה החומרני.
בירושלים היו מסבירים, שאמנם על מודעות הרחוב ההנמקה היא תמיד 'בחלקו של מי יבנה בית המקדש' (ולחילופין: קווי מהדרין/אינטרנט/איזה הכשר מהודר יותר/ועוד), אך מאחורי הקלעים המניע למחלוקות ולמאבקים הן הנימוקים האחרים (לרוב השלישי).
ועוד, ארבעה אישים יהודיים השפיעו השפעה מכרעת על המחשבה ועל התרבות האנושית: משה רבינו, שהעמיד הכול על בסיס הראש, המוח והשכל; אותו האיש, שהוריד והנמיך את קומת האדם והעמיד הכול על הלב בלבד ('העיקר הלב...'), בא מרכס והוריד את קומת האדם נמוך יותר, והעמיד את כל ההתנהגות העולמית והאנושית מסביב לכרס ולבטן ('כלכלה' ו'שיוויון'), ולבסוף בא היהודי זיגמונד פרויד והוריד את האדם עד לדיוטא התחתונה, לשפל המדריגה, וטען שכל מחשבות האנושות ואולי כל עולם החי והצומח ומעשיהם, הכל סובב הולך מסביב ל'אותו מקום', שצדיקים גמורים אינם יכולים לעמוד בו.
השאלה היא כיצד אנו מעריכים את אליל הספורט? וכיצד הוא משתלב בתולדות ה'אנושות', ואולי ה'אנושות' ירדה כבר על הברכיים ולרגליים הרצות והבועטות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 15:57 |
|
| |
קשה לקבוע מה באמת הסיבה המרכזית למלחמה
הייתי מנסחת את השאלה בצורה אחרת:
האם יש הבדל מהותי בהתנהגות, בין קבוצות דתיות ללא דתיות?
ובין המשתייכים לדת אחת, לדת אחרת?
אם אין, אכן מטיל שאלה קשה על ערך האובייקטיבי של הדת.
תוקן על ידי - kisarita - 06/12/2004 16:01:55
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 16:03 |
|
| |
.
הגורם למלחמות אינו דת, הוא בני האדם.
בכל ההיסטוריה האנושית כמעט ואין דוגמא למלחמת דת. אפילו מרד החשמונאים, היה מרד על רקע דתי רק מהצד החשמונאי, לא מהצד הסלווקי.
הדת היוותה ומהווה קרדום-קרב לחפור בו קאזוס-בלי, לא עילה אמיתית למלחמה.
כך בג'האד המסלמי במאה השביעית, כך במסעי הצלב, כך במלחמות נגד בני האינקה ועד היום.
אלא אם נגדיר מחדש את הרצון לעוצמה ולשליטה כדת בפני עצמה, ואז כל המלחמות היו בשם אותה דת.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 16:17 |
|
| |
אפילו אם אין להאשים את הדת יותר גורמים אחרים, למלחמות ושאר תופעות שליליות למיניהם,
אם היא לא משפיעה על התנהגותם של המאמינים בה, לשנות אותם, ערכה מוטלת עדיין בספק.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 16:39 |
|
| |
ברצוני לחדד את השאלה:
אם יש איזשהו עם או שבט, שחי בשלום עם שכיניהם ובין עצמם, עם רמה נמוכה של אלימות ומריבות, וחיים בכבוד ובאושר, באופן כללי לפחות, שאין צדיק בארץ שלא יחטא, ומאמינים בכמה אלילים,
מנין לנו שאמונתנו עדיפה על שלהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 19:58 |
|
| |
.
כי שרית:
הקריטריון שלך לעדיפות אמונה, מעניין ביותר:
חיים טובים בשלום => האמונה עדיפה.
והואיל ונושא השלום קשור גם בשכניך, הרי שהאסלאם דת עדיפה, כי אנחנו השכנים רודפי השלום שלהם...
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 20:22 |
|
| |
מואדיב
חיים ללא אלימות זה היה המסר העיקרי בדברי הקיסרית.
וכן יש גם ערך לחיים טובים בשלום ,וחילוץ עצמות וכו'.
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 22:03 |
|
| |
מואדיב, אתה סילפת דברי קיסריטה.
ואמונה שממלאת לבו של אדם כך שלא די שבעצמו אינו זקוק להילחם יותר, שזהו טבע האדם, אלא גם נוגעת בשכניו, שגם הם, הרואים אותו - מה שיש בו נוגע בהם עד שאינם מתאווים להילחם בו יותר - מנין לך שאינה עדיפה על שלנו?
לא ודאי ומובן מאליו ששלנו הכי טוב פשוט כי הוא שלנו. עצם המחשבה הזו יש בה קריאה למלחמה.
מלחמות הן דבר טבעי, ומקורן - אני יותר חזק אני יותר טוב אני שורד. זוהי הברירה הטבעית.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 22:40 |
|
| |
.
מגי, תמהני אם את ואני חיים באותו העולם.
הסיבה שאיננו מכירים דוגמאות לעם שמידת האמונה שלו כה עזה עד שהיא משפיעה גם על שכניו, איננה משום שאין מידת אמונה כזו, אלא משום שאין אפשרות כזו, ולו גם תאורטית.
העם, שאמונתו כה עזה עד שהוא אינו נזקק כלל למלחמות, נכחד מזמן על ידי אויביו. בכח הנשק.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/12/2004 07:45 |
|
| |
"סקר חדש" מגלה שיש קשר בין חיים למלחמה, 100 אחוז מהחיים אוחזים שרק חיים מאפשרים מלחמה, מהמתים לא התקבלה תגובה.
פשוט הדבר שאדם שיש לו אכפתיות בחיי רוח יש לו גם יותר שימת לב לחייו הטכניים והציבוריים, הוא גם מוקיע אנשים על פי התנהגות ולאו דוקא הפסד מוגדר שאדם שאינו דתי מוטרד ממנו. מלמת ז' אומות והרחקת ממזרים אדומים ומצרים מהווה דוגמא. זהו נתון שיתמוך בקביעה שדת מעורר יותר מלחמתיות.
מאידך הדת חסה על החף מפשע, כללי פתיחה באש של האדם שיש לו דת מעשית, לא יהיו מהירים וטבעיים כמו אלו של מושחת אנוכי, לכן יש לנו נתון לכאן ונתון לכאן, ובתקופה מסויימת יגבור נתון זה ובתקופה אחרת נתון אחר, ועם הזמן יצטרך וכך זה נראה מתפתח, שהדת תחייב מיעוט מלחמות, והקנאות המעשית תתפוס את איזונה הנכון במחשבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/12/2004 14:07 |
|
| |
נראה שיש קשר בין דת להישרדות פיזית. ראו ערך "ההתנוונות של האימפריה הרומאית", ובכתבי מאקיאבלי.
מהי הנקודה המרכזית, ההישרדות או המלחמה הנלווית?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2004 01:00 |
|
| |
מואדיב
"מגי, תמהני אם את ואני חיים באותו העולם."
לא. אני חיה בעולם של מה יכול להיות אפשרי. אני חיה בעולם שבו אמונתי החזקה אינה צריכה לעוור ולסמא אותי מלראות את החן והטוב שיש גם במי שאינו מאמין כלל באמונתי.
ואתה חי בעולם מציאותי יותר, כנראה.
ומה שאמרת בהמשך פשוט לא נכון. ההודים לא נלחמים, ולא הוכחדו, למרות שאינם משיבים מלחמה מכוח דתם, האוסרת עליהם להשיב מלחמה. וכמותם גם הטיבטים, למרות שסבלו אבידות רבות. וגם אנחנו שרדנו למרות שהשבנו מלחמה (לפני קום המדינה) פעמים ספורות בלבד, כמו מרד המכבים של ימים אלה.
(אחרי קום המדינה זה כבר נושא אחר, ולא לכאן.)
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2004 07:59 |
|
| |
.
ההודים לא נלחמים?
אנא, עשי חיפוש מהיר באינטרנט תחת הערך "קשמיר" , תגלי מה הצבא ההודי והצבא הפקיסטני עושים שנים כבר תקופה ארוכה.
(רמז: נלחמים אחד בשני)
ועוד על סוגלנות הודית:
ערכי חיפוש תחת הערך גוג'אראט (אחת מהמדינות בהודו), ראי מה המוני הינדים מוטרפי שנאה יכולים לעשות למסגדים ולקברות אבות שכניהם
|
|
|
|
|