אם כן: א) גם רמטכ"ל אינו בצד המנהיגותי, הוא אינו בין מקבלי ההחלטות. ב)אכן אמרתי שלעתיד יתכן שהנהגת הקנאות-הדין תיקח חלק בעשיה-הנהגה, והיינו 'קנאת ה' תעשה'. ג) נכון (לענ"ד..).
מי שמחפש נימה של ביקורת בדברי חז"ל, ימצאם בתרגום. הנה, מודגש לנו כי הכל קורה במהלך דיון בבית הדין של משה.
משה, אינו יכול לענות כי הושמעה טענת פסילה כלפיו, משהו בנוסח קורה בין עיניך, ולכן קם פנחס לדון.
לו הקנאה כל כך ברורה ומותרת, אין צורך להדגיש כי נעשה דיון בבית דין, ובודאי לא להדגיש חזור שנה ושלש את כל הסכמות ה' למעשהו – באמצעות החזרה על כל הנסים שנעשו.
ומכאן גם תשובה למי שתוהה על המקור לזיהוי פנחס=אליהו, כבר בתרגום כאן.
לו נתמקד בהודעות ולא באופי מחבריהן, ייטב לנו ולדיון.
נשלח ב-4/12/2004 23:48
riv:
הקנאה למען קדושת שמו ית' אינו לא תעשה, אלא מצוה גדולה היא. הבועל ארמית קנאים פוגעים בו, הוא הלכה שנלמדה ממעשהו של פנחס. סוגיא זו נידונה בחז"ל לרוחב בלי רמז של ביקורת ובתנאי שהוא מקנא לכבודו ית'.
חבצלת:
בשם כל החברים אני מבקש שהאלימות המילולית שלי לא תרתיע אותך, ושתגיבי בהתאם בכל פעם שאת חושבת שדברי אינם נכונים. מה שחז"ל אומרים שאם שואל מראש לא מורין כן, הוא מפני שזה חסר בקנאות, לא מפני שהקנאות עצמה היא תגובה שלילית. ואני חוזר ואומר, אמת הוא שיש ביקורת בחז"ל על קנאותו של אליהו. אבל מכאן עד לפסילת הקנאות הדרך רחוקה מאד. ואדרבה חז"ל משבחים את הקנאות במקום ובזמן הנכון.
מציץ_ונפגע:
אין מסורת בכלל שניתן לדרוש את התורה כל אחד כאוות נפשו. יש תנאים וכללים המורים מה ניתן לדרוש ומה לא ניתן לדרוש. ואדרבה באפיקורוס שדרש כפי העולה על רוחו, איתא בגמרא שהיה דורש דרשות של דופי. ומה שאמר ר' נחמן שכל אחד מותר לדרוש כפי דעתו, היינו שמותר לחלוק על דרשת חז"ל ולדרוש באופן אחר, ובתנאי שלא יחלוק עם חז"ל בהלכות היוצאים מן הדרש ההוא. וכבר קדמו בזה המהרש"ל, ונעלם ממני מקורו כעת. אבל כל זה נאמר רק היכא ששומר כללי הדרש, אבל לא היה כוונת ר' נחמן כלל, שמותר לפרוץ כללי הדרש. ואכן הביקורת על הכותבת הם על הדיעות שלה, שאינם מבוססים על ערכים יהודיים אלא על ערכים של התרבות המערבית הקלוקלת. והרצון שלה להלביש את הערכים האלו על הפסוקים ועל דברי חז"ל בזמן שכל המקורות מורים ההפך, זה הוא דבר אשר אי אפשר לקבלו.
נשלח ב-5/12/2004 00:08
מייציץ,
אני לא יודע איפה אתה לומד, בישיבות שאני מכיר (מתנגדים רח"ל...) ועוד איך מקשים על דרושים כשהם מופרכים.
מואדיב,
בדיקה של הקנאות, וחשד שלא מדובר באמת בקנאה לשם שמים ודאי יש, אבל ברגע שברור שאכן מדובר בקנאה לה' זה בהחלט נחשב כמידה חיובית, גם אם לעיתים יש טובה ממנה.
(העברת אליהו מתפקידו כנביא, דוקא "מעלה" אותו לתפקיד גבוה יותר מבחינת המסורת היהודית לדמות שנמצאת מ"על הזמן והמקום", וכן פנחס מקבל את "ברית השלום" הנצחית)
תוקן על ידי - אישציפור - 05/12/2004 0:28:52
נשלח ב-5/12/2004 00:13
צאוטונג
הקנאה למען קדושת שמו פסולה - והיא לא תעשה
הקנאה חיובית , והיא בבחינת מצווה גדולה אך ורק כשהיא ננקטת כאמצעי ריפוי - חד משמעית
כפי שמסביר הרמב"ם בשמונה פרקים פרק ז
ומצאנו באליהו מידת הרגזנות, ואף על פי ששימש בה בכופרים ועליהם היה כועס, אבל אמרו החכמים: שהשם יתברך לקחו ואמר לו, שאינו ראוי למשול בבני אדם ולהיות להם לכהן, מי שיש לו קנאה כמו שיש לו - כי ימיתם.
ובסנהדרין קיג : אבא (חביבי וגדולי רש"י)אליהו קפדן הוה", שמפני שכעס על אחאב מלך ישראל קפץ ונשבע: חי ה'... אם יהיה השנים האלה טל ומטר (מל"א יז א)
ובספר (..תנא -דבי-אליהו" זוטא, פ"ח) נמצא כתוב: כשאמר הקב"ה לאליהו: מה לך פה אליהו? מל"א יט/יג) היה לו לאליהו לומר לפני הקב"ה : "רבש"ע! בניך הם בחוניך הם, אברהם יצחק ויעקב' ולא די שלא אמר כן, אלא אמר: קנא קנאתי לה' צבאות כי עזבו את בריתך וגו' (שם יד) מיד התחיל הקב"ה לדבר עמו דברי תנחומין ואמר: 'כשירדתי ליתן תורה לישראל לא ירדו עמי אלא מלאכי השרת שרצו בטובתם' שנאמר(שם יא) צא ועמדת בהר סיני - המתין לו ג' שעות - ועדיין הוא עומד בדבריו הראשונים, ואמר לו שנית: קנא קינאתי וגו'. באותה שעה אמר הקב"ה לאליהו: לך שוב לדרכך... ומה שיש בידך (לעשות אותם כלה)לא אוכל לעשות. וכן בשינוי הלשון קצת (ילק"ש מלכים רמז רי"ז)
נשלח ב-5/12/2004 00:15
מציץ,
האם לדעתך כיוון שספרי הדרוש מכילים פירכות הרי ש"הכל הולך"?
אם כך, הריני להציע מדרש נוסף, להגדיל תורה ולהאדירה.
פרשת פינחס באה ללמדנו כי זנות עם בנות מואב היא הדרך הישרה לתיקון עולם (וכמה גדולה תורתנו הקדושה שהקדימה את הסיקסטיז באלפי שנים). אמנם הקב"ה וגם משה רבנו התנגדו בתחילה למהלך נועז זה, וקריאה שטחית של הכתובים עלולה להטעות את הקורא כאילו התורה מתנגדת למעשי זנות, אך עיון מדוקדק בפסוקים ובמדרשי חז"ל יחשוף את המסר החתרני בין השורות.
סופה של הפרשה חושף באופן חסר רחמים את שחושבת התורה על שמרנות מקובעת ותוצאותיה. מי שמציב כבלים על האהבה סופו שיטבע בנהרות של דם. אכן, הנסיון לפגוע בזכותו של הפרט להתאגד עם המדייניות, מביא כצפוי לשפיכות דמים מיותרת של חפים מפשע. פינחס אכן לומד את הלקח, ומוצא עצמו על פי חכמי המדרש בביתה של רחב הזונה (הפסוקים והמדרשים המנסים לכאורה לטייח את מעשיו שם, עשויים להטעות אמנם את הקורא השטחי, אך המעמיק יבין כי הם אינם אלא דרכו של המספר המקראי להסב את תשומת לבו של הקורא למה שאכן התרחש בין פשתי העץ). למרבית הצער, בניגוד לפינחס, ריבונו-של לא למד את הלקח מזמרי בן סלוא, והמשיך בקנאותו הנפרזת בציווי הברוטאלי על מלחמת מדין ונספחיו (כדי שלא להבעית את לב הקורא האנין נחסוך כאן בתיאורי המלחמה ופרטיה. רק אציין כי העיסוק האובססיבי של הלוחמים בבתולי הילדות המדיניות מלמד מה עלול לקרות כאשר מדכאים ומדחיקים את מיניותם של הלוחמים בתואנות פסאודו-דתיות). את התשובה קיבל ריבונו מעמו שלו, שהצביע ברגליים, נטש אותו לאחר שנים לא רבות ופנה אל האלילים הכנעניים שהיטיבו להבין את המסר - Make Love and not War. האם סוף-סוף למד ריבונו את המסר? אולי כדאי לו להיות קצת פחות אדנותי, וקצת יותר ללמוד מברואיו, זמרי למשל? את התשובה משאיר המספר המקראי לדמיונו של הקורא. מה שברור הוא כי חז"ל קלטו את המסר, והנחילו אותו לנו באמרם הבועל ארמית קנאים פוגעים בו. לאמור, מי שמסוגל להתנגד לזנות סופו שידרדר עד עברי פי פחת, ומי יודע, אולי אף יגיע לשאול תחתיות ויכשל בקנאות רח"ל.
אגב, כדי להקדים את המאוחר אומר כבר כעת כי דרשה זו אינה המצאה שלי, הרי היא כבר נמצאת בחז"ל לפיהם העם ביקר את משה על דו-פרצופיותו: בעודו משעבד את העם לגחמותיו השמרניות חי הוא עצמו עם מדינית. אין צריך לומר כי כוונת חז"ל בהביאם את ביקורת העם היא להזדהות עם המבקרים.
עד כאן חידושי תורתי לחובבי המדרש הפוסט-מודרני. כיוון שערב חנוכה היום ולא ערב פורים, לא אוכל להתפנות ולהאריך בסוגיא עוד, תן לחכם ויחכם עוד. דא עקא, אינני בטוח אם המדרש שלי עולה בקנה אחד עם חוקת הפורום המדברת על מחוייבות ליושר אינטלקטואלי, אך אשאיר זאת לשאר הקוראים לשפוט.
כדי להקדים את המאוחר, אומר כי כיוון שאני מכיר את עצמי היטב ועם זאת אינני מכיר אף אחד אחר מן הכותבים האחרים כאן כלל, הרי שעל פי כללי ההגיון החדש שנוסחו כאן באשכול אני מוסמך לומר כי לאף אחד אין זכות לבקר את שכתבתי.
תוקן על ידי - יצחק_יונתן - 05/12/2004 0:22:23
נשלח ב-5/12/2004 00:32
מואדיב, מטונך! הת"י אומר שפנחס נעשה למלאך שחי לעולם בשכר הקנאה שלו. היש שכר גדול מזה? האם אין זו הוכחה חותכת שחז"ל רואים את הקנאה בעין חיובית?
נשלח ב-5/12/2004 00:55
י"י, לא העם הוא שביקר את משה כפי שאתה כותב\מצטט מן המדרש, אולם היה זה זמרי, הפירוש שאתה מביא נאמר על הפסוק "ויקרב את המדינית לעיני משה ולעיני כל עדת בני ישראל" (כ"א, ו'). כלומר, זמרי לא רק עשה מה שעשה עם המדינית, אלא גם קרא תיגר על היושרה (אינטגריטי) של משה (שאכן היה נשוי לאשה מדינית, כידוע), על יסוד מנהיגותו, ואפשר, אפילו יתכן, שזה מה שגרם לשיתוק שאחז במשה (שהיה כבר זקן ועיף מאד, כבר אמרתי קודם), שלא הגיב מיד וכראוי.
נשלח ב-5/12/2004 01:00
אוקיי
אני לא מבין למה אתם נטפלים דווקא לאמשלום. במקום להתחיל עם אמשלום בואו נתחיל מהדעת זקנים, מהבעל הטורים, מהאר"י, מהיערות דבש מספרי החסידות ואפילו מרש"י וממדרשי חז"ל. האם פירושיהם של כל אלו עומדים בקריטריונים כלשהם? אכן אכן בתחום הדרש הכל הולך וזה לא דבר חדש. אף פעם לא מקשים עליהם ולא בודקים אם דבריהם עומדים במבחן של הגיון כלשהו.
אם יש ביקורת על דרוש אז זה לא נוגע להתאמת הדרוש לפשט הכתוב , אלא לתוכן הרעיון. אם מישהו ידרוש מהכתובים באופן כזה שיעבור מהם מסר שאינו מקובל עלינו , נחלוק על המסר , לא בגלל שיקולים של אי התאמה לפשט , אלא משיקולים ענייניים. הדרוש עצמו אינו נאמר בתור הוכחה למשהו, ולכן אין צורך להפריכו. דרוש יכול להיות מוצלח פחות או מוצלח יותר (וכל זה בעיני המתבונן) , הוא אינו אמור להיות נכון או לא נכון. מה שכן יש לדון עליו זה התוכן. ולא ראיתי מה כל כך נורא ברעיונות שאמשלום מנסה להעביר. ודומני שהיא לא הראשונה שנוקטת קו כזה.
שוטאנ
אולי תפרט קצת בעניין כללי הדרש? אפשר לשמוע ממך על איזה כלל או שתים?
מה שמרגיז אותי זה לא הביקורת , אלא זה שמציגים את זה כאילו אמשלום עשתה איזה מעשה שלא ייעשה ויצאה נגד מסורת של 3000 שנה בלה בלה בלה, בעצם העזתה לפרש את הפרשה לפי הרגשתה.
דבריה בוודאי הרבה יותר הגיוניים מאשר הוורטים של ר' מרדכילה מנדבורנא.
תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 05/12/2004 1:19:28
נשלח ב-5/12/2004 01:02
שוטאנג
בביקורתך אתה כורת את ענף הדרשנות\מגידות. מה יעשו הדרשנים בשבע ברכות וכו'
ניתן לנסות [ואכן כתבה אמשלום לעניות דעתי ,ואולי, בזהירות ראויה.] להוסיף אספקטים נוספים לכתוב, ולפרשנות הפשוטה.
דבר שצד את עיני הוא המתנה שניתנה לפנחס שבעצם המתנה חבויה ביקורת מסויימת עליו. לטעמי אם נוריד מזה את הניסוח שכה הרתיח אותך בדבר "הבהלותו" של אלוהים, הרי הוא פשט אמת.
ומה שהקשת על מואדיב מהתרגום ,באותו אופן ניתן לפרש גם שם. הקנאות אינה ראויה לבשר ודם אלא למלאך, ובכך מרחיקים את פגיעתו.
[יצחק יונתן, חבל שאתה חושב שזה פורים תיירע. זה מעולה .אילו הדבר היה בידי הייתי ממנה אותך לדרשן במקום רש"ש בזכרון משה]
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
נשלח ב-5/12/2004 01:03
אמשלום (=אייקון של 'שכויעח') על הרעיון והבעתו.
אישציפ,
הטיעון שלך נכון לו הייתה הדרשנות היהודית מתמצית בדרשות ההלכה של חז"ל בלבד, שלהם אתה מייחס משמעות של גילוי הפשט מסיני.
ואולם מה לגבי דרשות אגדיות מובהקות? מה לגבי דרשות קבליות ודרשות פילוסופיות מימי הביניים? מה לגבי דרושים חסידיים ו/או דרושים של בעלי המוסר? האם לדעתך כולם קרובים יותר לפשוטו של מקרא או לציור מעגל סביב החץ הנעוץ כבר בקיר?
ומילה על הקנאות והשלום,
קיימת גם קנאות לשלום, ולעתים ההשלכות המוסריות והמעשיות שלה על הכלל לא פחות קשות מכל קנאות אחרת, וד"ל.
נשלח ב-5/12/2004 02:02
צ'אוט,
1. משה מצוּוה להוקיע (כנראה, לתלות בפומבי) את ראשי העם. הוא מצווה על השופטים (האם אין הם "ראשי העם"?!) להרוג את אנשיהם החוטאים. האם אינך מוצא פער בין הציוויים?
לגבי הטעמים לכך, לא קבעתי עובדה נחרצת, אמרתי "אולי", ולכך התכוונתי - אולי אפשר להבין כך את משה, אולי ניתן להסביר התנהלותו באופן כזה. יכולתי, למשל, להסביר את התנהגותו בכך שנתעלמה ממנו הלכה, כי זמרי העמיד בפניו מראה עקומה, וטען כלפיו כי אינו מחיל על עצמו את הדרישות שהוא דורש מן העם, אבל זה הרי פירוש אבסורדי, שאין לו כל סימוכין.
2. לענ"ד, לא כתבתי כאן מאמר מדעי, ולא ניסיתי להוכיח תיזה מחקרית. העליתי רעיון. זכותך לחלוק עליו, וכך עשית.
3. אכן, 'נבהל' ממש לא כתבתי, כי א-להים אינו נבהל, הוא א-להים. אילו הייתי כותבת 'נבהל', היית טוען שאני מאנישה אותו.
4. פִּינְחָס בֶּן אֶלְעָזָר בֶּן אַהֲרֹן הַכֹּהֵן הֵשִׁיב אֶת חֲמָתִי מֵעַל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בְּקַנְאוֹ אֶת קִנְאָתִי בְּתוֹכָם וְלֹא כִלִּיתִי אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בְּקִנְאָתִי:
א-להים טוען כי מעשהו של פנחס הוא זה שגרם לו לא לכלות את ישראל. הוא טוען גם שקנאותו של פנחס "החליפה", במובן מסוים, את קנאתו שלו, אשר לוּ היתה מתגשמת היתה גורמת כליון לישראל. לטעמי, קרוב פירוש זה לפשט הכתובים, יותר מכל פירוש אחר. זכותך, כמובן, לא להסכים.
5. לא. אני לא מסכימה איתך. שלום, הוא ההפך של קנאות. (ממללא - "קנאות לשלום", מבחינתי, הוא אוכסימורון). קנאות זו ההליכה על הקצה עד הקצה. שלום הוא ההליכה על גווני הביניים, על המורכבות של החיים, על הקול שהוא גם דממה דקה.
ללא ספק, אדם יקר ומעמיק אתה, אם הינך מסוגל להשקיע מאמץ כה רב ומקיף, בניסיון הפרכה של דברי הבלים שכאלה.
כמו שאומר ממללא - חילך לאורייתא!
תוקן על ידי - אמשלום - 05/12/2004 2:15:53
נשלח ב-5/12/2004 09:57
ממללא,
דברי אגדה לא מתימרים לתאר את הסיפור כפשוטו, וכן דברים קבליים, או פילוסופיים, הם מתכוונים להעביר רעיון בלתי תלוי.
אם הרעיון יוצר דו שיח מפרה עם המקורות הכתובים, המדרש יחשב כטוב ונכון בעיני, אם נראה שמדובר בשתי עולמות שונים שלא מתחברים יחד, אבקר אותו (ועשיתי זאת הרבה מאוד בימי חיי, נראה לי שגם קצת בפורום הזה) גם אם אמר אותו רב גדול ומפורסם, ואפילו יהא מתקופה קדומה יותר.
אמשלום ,
1. אני לא רואה פער גדול כ"כ בין הציווי למה שמשה עשה,
להוקיע משמעו לחדד באופן שיהיה ברור לגמרי שהמעשים
האלו פסולים לגמרי. (עד כדי שהעושה אותם חייב מיתה)
וזה מה שמשה עשה.
נראה לי שאת נתלית בשינוי סמנטי (שיש לו משמעות)
באופן מוגזם מאוד.
יתירה מזו כולנו יודעים מה עשה משה ובני לוי בחטא העגל לחוטאים. כך שאם את חושבת שפתאום לעת זקנתו הפך משה לנער סיקסטיז לרגעים אני חושב שאת צריכה תימוכין מעט יותר רצינים.
3. אכן, יש האנשה, גם אם המרכאות הופכת את זה ל"לכאורה" האנשה. (בכל מקרה לשיטתי האנשה אינה פסולה כלל, בלי קשר לזה שאני חושב שהפרשנות שלך מוטעה)
4. נכון, זה בדיוק הפשט, השאלה היא איך הגעת מזה לכך שה' פתאום "נבהל" והבין כמה נורא היה שהוא העז רח"ל לקנא, ולעשות מגפה בישראל. (שבה נהרגו 24,000 !!!)
5. לא. אני לא חושב שאת מבינה מה זה שלום.
את הסברת מהי פשרה.
פשרה בהרבה מקרים מטייחת את האמת בשביל ליצור שקט
תעשייתי. (אפשר לקרוא לזה גם "שלום קר" וכד')
אמנם אפשר לטעון שפשרה משתלמת ורצויה בהרבה מקרים (ואני מסכים עם זה) אבל אין בין זה לבין שלום כלום.
שלום נותן לכל צד במציאות (כולל זה הקנאי בעל
העקרונות המוחלטים) להתבטא במציאות באופן שלם, מתוך
ידיעה שהקצוות הן אלה שמגדירות את מסגרת הקיום של
האמצע.
נכון שהשלום שאני משיג קצת רחוק מהמציאות העכשוית,
אבל הוא אפשרי אם רק נרצה, איך אמר הנביא
ישעיהו "קנאת ה' צבאות תעשה זאת"... נקודה נוספת לסיום, אני מוכרח לציין לזכותך,
את הכח להגיב במתינות ובנעם גם כשחולקים עליך בשצף קצף.
כל הכבוד. (למרות שכאמור ענינית: דעתם נראית מדעתך)
תוקן על ידי - אישציפור - 05/12/2004 10:16:44
נשלח ב-5/12/2004 09:59
.
מצו"נ:
לא כולם אינם משגיחים באגדתות.
שאל את חסידי הרב יואל אם שלוש השבועות אינן בגדר הלכה מפורשת...
נשלח ב-5/12/2004 10:18
riv:
כתבת, הקנאה למען קדושת שמו פסולה - והיא לא תעשה. האם את יכולה להגיד לי איזה לא תעשה?
אני אמרתי בפירוש שיש ביקורת בחז"ל על קנאות. אני טענתי שקנאות כשלעצמו במקום ובזמן המתאים הוא דבר נכון, הוגן וראוי.
מציץ_ונפגע:
הביקורת שיש על הדרוש של אמשלום, הוא לא ביחס שלו אל הפסוקים אלא במסר שלו שהוא פסול לגמרי. הביקורת מהפסוקים היתה רק להראות שהפסוקים בשום אופן לא אומרים מה שהיא רוצה שהם יאמרו.
הביקורת על הדרוש עצמו היא מבוססת על כמה דברים בסיסיים.
הראשון, שהיא פוסלת את קנאותו של פנחס. פסילת הקנאות הוא דבר שלא מצאנו לו הד בכל חז"ל.
שתים, הצגת הדעה שהקנאות אצל הקב"ה בכבודו ובעצמו היא תגובה פסולה. זה הוא דבר שלא מצאנו לו אח ורע בכל ספרות חז"ל וגם לא בראשונים או באחרונים. וזה דרכו של אמשלום כמעט בתדירות. יש לה אין ספור טענות שונות ומשונות לאל שיצר אותה ומחיה אותה בכל רגע ורגע.
שלישית, היא מעמידה את השלום מול הקנאות כלומר שאין שניהם יכולים לדור בכפיפה אחת. וגם זה לא נכון בכלל.
קעלמער:
ביקורת מסויימת שאתה מדבר עליו שונה מביקורת כוללנית שאמשלום הזכירה.
אמשלום:
1. אולי יש פער.
2. אין פה זכות ואי זכות. אני לא יכול להעלות אפשרות שאולי את לוקחת סמים וזכותך לחלוק עליו. אם אנחנו שואפים לשיח מפרה ואמיתי, זכותך להעלות רעיונות שיש להם בסיס, ואז יכולים לבוא אחרים ולחלוק אתך או להסכים. אבל להעלות על הכתב דרוש פוגע, ושלא תטעי המילים שלך פוגעות, ללא שום ביסוס, ולהתגונן, שזכותו של כל אחד לחלוק על זה, לא מקובל לדעתי.
3. אני לא מבין ההבדל בין נבהל ממש ל "נבהל". זאת אומרת אם האל לא נבהל, הוא גם לא "נבהל".
4. האל אומר שבזכות קנאותו של פנחס הוא לא כילה כלל ישראל. הפשט הפשוט מראה שהאל רואה במעשה פנחס דבר חיובי ביותר שהציל את העם כולו.