בית פורומים עצור כאן חושבים

"קול דממה דקה" - על קנאות וקנאים, לחנוכה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/12/2004 11:08 לינק ישיר 

בוקר טוב מציץ,

אני מסכים עמך על כך שאין בידינו ניסוח ברור של דרכי הדרש (אפילו בדרשות ההלכתיות, וכ"ש באגדה). אולי כדאי לפתוח אשכול בנושא, ואני מעריך כי לידידנו מיכי יש מה לומר בענין.

עם זאת, אני סבור כי גם אם איננו יודעים להגדיר במדויק מהו דרש קביל, אין הדבר אומר כי הכל קביל. הדרש הוא אחת מדרכי הלימוד, ועל כן צריך אף הוא להיות פרשנות של הטקסט ולא אינוס שלו. קריאה של הפסוקים שמסקנתה היא כי הקב"ה נבהל (או "נבהל" או אפילו ""נבהל"") מתוצאות מעשה הקנאות שלו עצמו היא מגוחכת, ודבר זה ברור הן ממקומו (כנראה הבהלה לא הספיקה כדי למנוע את נקמתו של הקב"ה במדינים האומללים; שלא לדבר על כך כי פינחס, שעד למעשה זה היה אנונימי לחלוטין, קבל קידום מטאורי והפך לאחד ממנהיגי העם, ראש הצבא ולפי חז"ל גם כהן גדול אולי יש ללמוד מכאן כי בורא החוטא בקנאות מאבד גם את הזכרון שלו?) ועוד יותר מכך, מכל התורה כולה - יחס כזה לקב"ה אינו עולה בקנה אחד, ואפילו לא באלומה אחת, עם תפיסת האלוקות המוצגת בתורה בנביאים ובחז"ל, ואפילו לא עם השכל הישר (אמנם לאחרונה עלו פקפוקים בדבר כשירותו של זה האחרון להוות משקל בדיון). מה עוד שאותו אל דמיוני שאליו משום מה מיחסים את התורה לא למד את הלקח, וממשיך לאורך כל ספר דברים לדבר על היותו קנא ובעל חרון אף כאילו לא הפנים את הלקח, ושכח מי רצח ומי נרצח, מי הסית ומי עמד בככרות. עד כאן מפשוטו של מקרא, ואין צריך להאריך ולומר שאף מחז"ל ומן המדרשים עולה תמונה דומה.

לפי הקריטריון הנ"ל פשוט בעיני כי דרשה שדרשתי כאן אמש אינה אלא דרשה של דופי, שאפילו בפורים בין הכוסות איני יודע אם יש להתירה אם לא במקום דא"א, ואין לברך עליה ברכת התורה (אלא אולי ברכת הנהנין לקעלעמער ודכוותיה).

במלים אחרות, דרש במובנו הקלאסי הוא צורת פירוש של התורה. ככזה הוא עצמו חלק מן התורה שבעל-פה, וצריך להיות עקבי עם המסרים של התורה. אמנם בתחום האגדה הגדרתם ותיחומם של מסרים אלה רופפת יותר מאשר בתחום ההלכה, אך היא עדיין קיימת (ואם לא - כל העיסוק בזה הוא ריק ואכמ"ל). על כן הדרישה המינימלית מן הדרשן היא לנסות ולהבין את שהתורה כתבה לו, ולא לבצע מעשה מגונה בכפיה בטקסט כדי להתאימו לעניות או עשירות דעתו, וכל זאת מותנה כמובן ביושר אינטלקטואלי. הבעת דעתו האישית של אדם, דעה שגובשה תוך התעלמות מוחלטת מן התורה, או למצער עומדת בסתירה לה, אינה תורה לא על דרך הפשט ולא על דרך הדרש, גם אם לצורך ספרותי אותה דעה מוצגת כשהיא מקושטת במובאות מחז"ל לצורך אילוסטרציה.

נ.ב. בעניי אינני זוכר כעת אפילו אחד מן הוורטים של ר' מרדכילה מנדבורנא, ואינני יודע אם שמעתי אי פעם כזה. אתה ודאי מוסמך ממני בענין. על חלק מן הוערטלאך אני מסכים עמך שיש לגנזם, אך נראה שבחלק זה של התורה (שאולי אפילו אינו דרש אלא רמז) אין לדרוש הגיון במובן של גרירה לוגית מן הטקסט, אך עדיין יש לדרוש שלא לסתור את הטקסט.

נ.ב.2 אכן בחז"ל ובמפרשים, ראשונים ואחרונים, יש אריכות גדולה בדבר הקנאות מגבלותיה וחסרונותיה. המרחק בין זה לבין נידו"ד רב.

קעלעמער,

תודה מקרב לב על המחמאה, אך אם שנינו שמי שאינו מכיר את פלוני יכול להעיד עליו כי קטון מלעמוד במקומו של אלמוני, אני, שמכיר הן את עצמי והן במידת מה את רש"ש, ודאי יכול לומר כי קטונתי. (אמנם יש לדחות כי עד כאן לא שמענו אלא שכותב אחד יכול לומר על חבירו כי קטון הוא ודל, ואף להאשימו תוך כדי כך ביהירות, אולם לומר אדם על עצמו "קטונתי" מנין? אלא דיש ליישב מיניה וביה, שהלא ממקומו שמענו שזכותו של כל אדם לומר ככל אשר יעלה על לבו, וכשם שיכול פלמוני לטעון כי תפוז ועוד תפוח הם משולש בעל ארבע צלעות, ולא נותר לרעהו אלא לא להסכים בנימוס, כך זכותו של אדם, ובפרט שנולד ללא צג מחשב, להתעלם מכל מיני פירכות וקושיות בכח הזכות ובזכות הכח. כנלענ"ד, ועל כן נשאיר את המשרה בזמ"ש פתוחה לעת עתה עד יקיצו וירננו שוכני עפר ונזכה לשמוע את מנשה עומד ודורש בצלו של היכל בב"א)

תוקן על ידי - יצחק_יונתן - 05/12/2004 11:23:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2004 17:00 לינק ישיר 

יצחק יונתן

אינני מדבר דווקא על דרשות חז"ל על על הדרשנות על שלל צורותיה במשך כל הדורות. מעולם לא ראינו ולא שמענו שדרשן צריך להצדיק את עצמו. יתכן שיש לחלק בין דרשות שיש לברך עליהם ברכת התורה וכאלה שאין לברך עליהם ברכת התורה ויתכן שדרשתה של אמשלום אין מברכין עליה ברכת התורה. בכל מקרה הרי שלפי כל סטנדרט , לדרוש בצורה שבה היא דרשה הוא מעשה לגיטימי ומקובל לא פחות משאר סגנונות הדרוש המקובלים בעם ישראל מדורי דורות. ועל זה הנידון שלי , לא אם הפרשנות שלה מכוונת לאמיתה של תורה , שעל זה אפשר לדון בפנ"ע (ביחד עם השאלה מהי הגדר המדוייק של "אמיתה של תורה" בכלל, ובתחום האגדה בפרט), אלא האם מותר או אסור לדרוש בצורה הזאת והאם יש מקום להשתלחויות על עצם ההעזה לדרוש בצורה כזאת. אם לא על כל דרשה יש לברך ברכת התורה, הרי שהמקובל והנהוג הוא שמותר לדרוש דרשות כאלה שאין מברכין עליהם ברכה"ת. ואם יש לך בעיה בזה שהיא כתבה שא-להים "נבהל", אני חושב שבשעת הדחק ניתן לסמוך על זה שהמילה האמורה הוכנסה למרכאות.

לגבי ר"מ מנדבורנא , האמת אומר שגם אני איני זוכר הרבה וורטים משמו.בשעה שכתבתי זאת היה בראשי איזה וורט ממנו על הפסוק "על תירא אברם אנכי מגן לך". אלא שברשות הקהל הקדוש לא אחזור עליו כאן.

מואדיב

בדיוק חשבתי על רבינו יואל שדרש את כל התורה כולה כאילו כל מה שיש לה לומר זה נגד ציונות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2004 17:38 לינק ישיר 

מייציץ,

בוא לא ניתמם.

מעשה הקנאה של פנחס היה המעשה היחיד שהיה ראוי לעשותו בשעתו, וכל הויכוח פה הוא סתם התנצחות לדעתי.

כמו תמיד נטפלים להערות לא עינייניות שנאמרות אגב אורחה.
צ'אוטונג נהג בגסות רוח, אך מכאן ועד ל'הצדיק' דרוש זה או אחר, כדי לתת לגיטימציה לפירושים מעוותים המרחק רב. יהיה זה אדם מן השורה או אדמו"ר גדול.

אם מבקרים את עצם עיקרון מעשהו של פנחס הרי שאין תורה ואין מצוות, ק"ו בירור אמיתות התורה.

עם כל הכבוד שאתה בא להגן על עצם ההעזה, ולכל אחד הזכות לדרוש, השאלה היא אם ישנו איזה קשר ממשי/אמיתי, לפירוש אותו מתיימר האדם המפרש, לפרש את 'תורת משה מסיני'

כמובן שמדובר על תורה שמבוססת על יסודות התבונה, ולא על דרש או אגדה זה או אחר.

תוקן על ידי - riv - 05/12/2004 18:02:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2004 18:11 לינק ישיר 

חברות וחברים,

קראתי שוב את הדברים הפותחים את האשכול, ולא הצלחתי לראות בהם אמירה נחרצת או קביעת מסמרות. בדברי, ניסיתי להציע רעיון ודרך פירוש, ואני מבינה שיש כאן כאלה החולקים על הדברים. אני שמחה בַביקורת, ובדברי מרבית המבקרים מצאתי שאלות של אמת וקושיות טובות ועמוקות, שאני מקוה עוד להעמיק בהן. לטעמי, זו משמעותו של דיון רציני.

באופן אישי, איני מכירה אפשרות לקריאה אחת חד-משמעית של התנ"ך (או של חז"ל). קדושתם של המקורות, עומקם הדתי והערכי, והמחוייבות שלנו אליהם, דורשים מאיתנו לפרש אותם, ופותחים בפנינו אופציות פרשניות, יצירתיות יותר ופחות. לא תמיד קריאה אחת פוסלת את השניה, ולפעמים יש חשיבות בהעלאת שאלות, אפילו אם רק כדי להאיר דרכים שטרם הלכנו בהן (ואפילו אם רק לשם סימונן ככאלה שאין להן מוצא, כמסוכנות או כתועות בעליל).
אני מאמינה כי יש אמת בדברים שכתבתי. מעולם לא טענתי כי זו האמת, וגם לא כל האמת.

צ'אוט,
אני מצטערת שנפגעת מן הדברים, וחבל לי על כך. ה' עדי שלא היתה לי כל כוונה לפגוע בך או באף אחד אחר.

אישציפור,
תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2004 19:08 לינק ישיר 

ואולי זו ההזדמנות להכות על הברזל בעודו חם, ולהזכיר לכולם כי הניסוח הברור ביותר בקשר לדרכי דרש הוא שצריך שימצא בהם האדם את יסודות התבונה, ואת עקרונות הצדק האלוהי, ומה שלא מסתדר עם הכלל הזה אין להתייחס אליו, ואפשר לבטל אותו.

ואת הדברים האלה אפשר למצוא בתשובתו של הרמב"ם לעובדיה הגר על שהוא מתאונן בפניו, על שדברים במקום מסוים בגמרא אינם תואמים, ולפעמים אף סותרים למקום אחר בגמרא.
ושם הוא מדגיש שלכלל יש פונקציה שהוא איננו מתחלק לסכום הפרטים ממנו הוא מורכב.

וזה לפני שפותחים אשכול לבירור מהו דרש קביל

תיקון בגלל שגיאת מקלדת אחת קטנה, נאחס.

תוקן על ידי - riv - 05/12/2004 19:13:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2004 21:41 לינק ישיר 

מציץ_ונפגע:

ברצוני לשאול דעתך על הדרשה הבאה, שמע ישראל ה' אלקינו ה' אחד. בפסוק יש ג' שמות הרומזות על ג' פנים של האלוהות, ואחד הכוונה שהג' הם אחד והאחד הוא ג'.

האם גם דרשה זו מקובלת היא?

אמשלום:

לא נפגעתי רגשית, נפגעתי אינטלקטואלית. בדומה לפגיעה שנפגעה שחרית כשאמרתי שלדתיים יש יותר דברים משותפים עם הנצרות מאשר עם החילונים. בעוד שבפגיעה רגשית אפשר להביע צער רגשי ובזה לנטרל את הפגיעה, בפגיעה אינטלקטואלית אי אפשר לחפות עליו בהבעת צער רגשי. בכל מקרה לא היו לי טענות עלייך, ככה שאין צורך להתנצל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2004 21:47 לינק ישיר 

תוקן בגלל יחס וביטוים לא הולמים

תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 14/12/2004 18:09:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2004 21:50 לינק ישיר 

שוטאנג

על שאלתך למיציץ, הנה ציטוט מדבריו שלו בתגובתו הראשונה באשכול זה:
אם יש ביקורת על דרוש אז זה לא נוגע להתאמת הדרוש לפשט הכתוב , אלא לתוכן הרעיון. אם מישהו ידרוש מהכתובים באופן כזה שיעבור מהם מסר שאינו מקובל עלינו , נחלוק על המסר , לא בגלל שיקולים של אי התאמה לפשט , אלא משיקולים ענייניים.

מדוגמא שאתה הבאת אנו כנראה חולקים על המסר וזה העיקר.
כי גם אם נניח הפשט היה מתאים [כמו ביד השם וכו'] נדחה זאת בגלל המסר המוטעה.

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2004 22:13 לינק ישיר 

מציץ,
אף בזאת יהבינא לך כי יתכן שהחופש הניתן (או שנטלו לעצמם) דרשנים מדור דור גדול אף מזה של חכמי המדרש (והיחס אליהם בהתאם). עם זאת, אני סבור כי הקריטריון שהצבתי לעיל תקף אף לגביהם. אינני טוען כי כל הפירושים שאמרו חכמי הדורות אכן עומדים בקריטריון זה, אך להבנתי כמעט כולם מנסים לעמוד בו, ורובם המכריע אכן עומדים בו. אותם היוצאים מן הכלל אכן ראויים בעיני לביקורת מן הסוג שהושמעה באשכול זה, ושקולים לדרשתי המגוחכת הנ"ל.

אמשיך את דוגמתך ואומר כי אם ידרוש הדרשן שהתורה מלמדת אותנו שלא לגור בא"י, שהרי אברהם ויצחק דרו בא"י וסופם שיצאו צאצאיהם לתרבות רעה, ורק יעקב שירד לחו"ל זכה שתהיה מטתו שלמה (ויסולח לי על שאין העת והעט כשרים להאריך בדבר כדי דרוש שלם כמה בויגי"ן), אומר לו בפה מלא כי דבריו דברי הבל ורעות רוח (אלא אם אני מחוייב בכבודו מד"ת, שאז אומר זאת בנימוס, או שלא בפניו). דרשה כזו אינה בגדר פרשנות או דרשנות של התורה, אלא הוצאת דברים מהקשרם תוך בורות או נוכלות אינטלקטואלית במקרה הרע, או שימוש בפסוקים ומאמרי חז"ל כקישוט ספרותי למאמר פובליציסטי במקרה הטוב.

אמשלום,
אני שמח שנוכל להסכים כאן כי מצוות תלמוד-תורה דורשת מאיתנו לפרש את התורה, תוך שימוש באופציות פרשניות יצירתיות יותר ופחות. גם לעניות דעתי אין קריאה אחת פוסלת את השניה, ולפעמים יש חשיבות בהעלאת שאלות, אפילו אם רק כדי להאיר דרכים שטרם הלכנו בהן או דרכים שמוטב שלא נלך בהן. אני מקווה כי נוכל גם להסכים כי פרשנות התורה מחייבת בראש ובראשונה הקשבה למה שיש לתורה לומר לנו, ולא נסיון שלנו לומר לתורה או לנותנה כיצד לנהוג. עקרון זה עצמו מכתיב (אך לא באופן בלעדי) מהן אותן דרכים פרשניות שטוב להן שלא נבראו משנבראו.

קעלעמער,
וכיצד אנו יודעים שיש לחלוק על מסר זה או אחר אם לא מתוך מה שנתן נותן התורה בתורתו? אם אין הפרשנות מוגבלת אפילו בדרישה האלמנטרית של נאמנות לטקסט, אין לטקסט עצמו שום תוכן מחייב, וכדלעיל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2004 23:18 לינק ישיר 

קעלעמער

זכיתי ונעשית מלאכתי על ידי אחרים.

יצחק יונתן

אינני סבור שפרשנותה של אמשלום כל כך מופרכת כפי שאתה מציג אותה. ריב כבר הביאה למעלה את פירושם של חז"ל בנוגע לאליהו. וראיתי באחד מהמפרשים שמפרש את דברי הגמ' ממש כמו שמפרשם אמשלום, שהקב"ה ניסה להשמיע לו קול דממה דקה שזה רומז על מידת הרחמים , כדי להביאו לכך שיחזור מדבריו ומששאלו מה לך פה וכו' ושוב אמר קנא קנאתי , אמר לו הקב"ה לך וכו'. ומכיוון שאמרו חז"ל שפנחס זה אליהו ומצאנו גם במדרש נימה של ביקורת על כך שפנחס/אליהו תמיד מקטרגים על כלל ישראל , הרי זו גישה המצויה בתוך המקורות ואפשר לומר שיש בחינה כזו בתוך הפרשה גם אם זה לא הפירוש הבלעדי. ואולי ראוי לומר שהנימה הביקורתית והשבח חיים זה לצד זה ומשלימים זה את זה ופירושה של אמשלום אינה אלא חצי מן האמת.

לגבי שאלתך איך נדון במסרים ללא שאלת ההתאמה לכתובים, נראה לי שאתה עצמך תכיר שאין כאן שאלה. אני סמוך ובטוח שכולם כאן יסכימו שאם מישהו בימינו יעשה מעשה פנחס מקומו יהיה מאחורי סורג ובריח. אלא מאי? נשתנו העתים ונתחלפו הזמנים. אם כך אנחנו ממילא לא מסיקים מזה שום דבר לחיי המעשה שלנו, אלא לאחר עיבוד כטוב בעינינו. ובכל מקרה נצטרך לומר שעמדתנו בנושא אינה נקבעת על פי הכתוב כאן אלא על פי הכתוב במקום אחר (אם זה חייב להיות משהו שכתוב).

ובכלל למה שזה יעניין מישהו האם כאשר א' הרג את ב' לפני 3000 שנה זה היה מעשה טוב או לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2004 23:43 לינק ישיר 

מייציץ,

הערונת, אמנם הבאתי את המדרש שהזכרת על אליהו, אבל זה שחז"ל דורשים פנחס הוא אליהו, הרי שלא מדובר באדם אחד, יש פה שני בני אדם שונים, שמה שמחבר ביניהם זו ה'קנאה'.
במקרה של פנחס הקנאה היא חיובית, מפני שהיתה לשם שמיים, רק כדרך ריפוי, במקרה של אליהו הקנאה היתה מהולה במגמות אישיות - או כפי שהרמב"ם דורש, היה בו חיסרון מידת הרגזנות -

הפירוש של אמשלום הוא פסול מעיקרו לדעתי, כיוון שהיא פוסלת באופן עקרוני את הקנאה גם במקרה של פנחס, וזה נוגד את עיקרון יסודות התבונה שעליה מבוססת התורה.

ואני לא מצפה לאייקונים ירוקים מניפי אצבע, אבל הויכוח הזה מיותר לדעתי, ומה שנאמר בהודעות האחרונות אלה דברים שחוזרים על עצמם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2004 23:52 לינק ישיר 

אמשלום,

אני מסכים להבחנה שלך בין קנאות ולשלום, דא עקא, שבבואנו לים אותה על המציאות, הרי שהכל הוא לפי המתבונן.

יש מי שרואה בחיבוקו של רוצח המונים פעולה שנובעת מראיה מורכבת ורחבה שכוללת גם את זוית הראיה של 'האחר'. זה עדיין לא משנה את העובדה שלחיבוקו של רוצח המונים יש השלכות חמורות שלא נופלות מפעולות קנאים אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2004 03:37 לינק ישיר 

שאלת תם:
ממה בדיוק הבהלה ? שמישהו סבור שאפשר שהאל נבהל? ואם כן, האם "האנשה" היא חילול הקודש?
המקרא מלא בהאנשה, באפנים שונים, למרות כל הזהירות הנקוטה. ספר הספרים נכתב בידי בני אנוש (כן, הגיע הזמן שנודה בכך), ולכן כולל מושגי חשיבה אנושיים. אז צריך למצוא איזה שביל אמצע בין תורת התארים של הרמב"מ, שבעוונותי איני בקי בה, לבין הנחות היסוד לכל מטאפיסיקה וגו' לקאנט, שמדברת על הניתנים המשמשים את בני אדם בחשיבה.
לעצם העניין, יש לדעתי מן הצדק בדברי אמשלום. הציווי הראשון של ה' הוא אכזרי במיוחד - להוקיע את ראשי העם בשמש. אגב, דוד מיישם רעיון אכזרי זה כלפי בניהן של רצפה ושל מיכל בת שאול ככפרה לגבעונים בימי הבצורת. הביקורת שמצויה שם חריפה ביותר. מכל מקום, מעשהו של פנחס הוא בבחינת "ובערת הרע מקרבך", ומועדף על פני הענישה הקולקטיבית שקדמה - המגפה. כלומר, יש כאן "שיעור" לה'. עכשיו יקפצו עלי כל המקנאים לשמו. אבל מי שלא מוצא בתורה רמזים לכך שה' לומד משגיאותיו לדעתי מחטיא את הכל.
ברצוני לציין גם כי למרות ה"מקלחת הקרה" שאמשלום חטפה מכמה כיוונים, יש לה חיזוק רציני אצל פרופ' א. הראל פיש, מרצה באוניב' בר אילן, בספרו "בסתר עליון, פרדוקס וסתירה במקורות היהדות" ספר שעליו אני ממליץ לא רק לחנוכה. פיש מצביע על הביקורת הנוקבת שיש במקרא על הקנאות, ועם זאת על הניגוד שמתגלה בדמויות המייצגות אותה, המסוגלות גם לגלות מידת הרחמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2004 06:38 לינק ישיר 

גם אתה כמו אמשלום,כמו הפרופ' שלך - לא רק שמאנישים את האל- זה ניחא- מקובל, דברה תורה וכו'
מה שאתה עושה הוא גרוע שבעתיים, אתה מודיע כאן לכולם שהאל נצרך לבני האדם כדי ללמוד מהם. זאת עלית מדרגה -
כדי להפסיק את המגיפה היתה צריכה לבוא פעולה *מתוך* העם - אך מכאן ועד שה' *ילמד שיעור* כדי להעדיפו על הענישה הקולקטיבית.... על הצדק האלוהי הפרופ' הנכבד שלך לא לימד אותך?

מאז הפסיק האל עם שיטת הענישה הקולקטיבית?

אוסף בדיחות יש באשכול הזה.

יאאלה לקטיף...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2004 07:06 לינק ישיר 

י"י,

כתבת: "אני מקווה כי נוכל גם להסכים כי פרשנות התורה מחייבת בראש ובראשונה הקשבה למה שיש לתורה לומר לנו, ולא נסיון שלנו לומר לתורה או לנותנה כיצד לנהוג."

גם אם אסכים איתך, דומני שלא יהיה בכך כלום כדי לקדם אותנו. אתה תמיד תטען כנגדי שפירושי הוא כפיה של דעותי על הטקסט, בעוד פירושך שלך הוא פשט הדברים ממש. זו דרכו של עולם.
אני מציעה את הפיתרון התוכני והענייני - בדיקה האם הרעיונות המובעים בפירוש הם נכונים וטובים (כפי שהציע מייציץ). כך תוכל לבקרני ככל שתרצה, ולבטל מכל וכל את פרושי, אבל גם לשמור על היושר האינטלקטואלי.

ממללא,

אין בינינו וויכוח כלל.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "קול דממה דקה" - על קנאות וקנאים, לחנוכה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.