| נשלח ב-6/12/2004 16:06 |
|
| |
feliz navidad
מותר לאחל לנוצרים חג שמח, לחג שלהם הבעל"ט בקרוב?
מותר לשיר שירים שלא מתיחסים ישיר לאמונות נוצריות?
מותר להשתתף במסיבה שעורכות הנוצריות במקום העבודה שלי, אם היא מסיבה חילונית, בלי איזכורים דתיים.
כל אחת קונה מתנה לעוד מישהי מהקבוצה. מותר לי להשתתף בקניית המתנות?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 16:13 |
|
| |
כי שרית
שאלת כמה שאלות, שאמנם יש להן בסיס משותף.
אם נדון את הנצרות כעבודה זרה, אזי התשובות ברורות, בדרך כלל לאיסור.
מותר לאחל לנוצרים חג שמח, לחג שלהם הבעל"ט בקרוב? - אסור. אסור גם להביא אותן לידי איזכור שם אמונתן.
מותר לשיר שירים שלא מתיחסים ישיר לאמונות נוצריות? - לא הבנתי את השאלה. אם הכוונה לשיר ביום זה באירוע שקשור ליום זה עבורם, אסור, שכל השתתפות ביום אידם אסורה.
אם השאלה היא לשיר בשאר ימות השנה שירים שמקורם ביום זה - הרי איני יודע. זה תלוי בשיר, בתוכנו, בנסיבות. כבר דנו על זה בפורום. אם השיר מנותק לגמרי מהתוכן וההקשר הנוצרי שלו, מסתבר שיהיה מותר.
האם מותר להשתתף במסיבה שעורכות הנוצריות במקום העבודה שלי, אם היא מסיבה חילונית, בלי איזכורים דתיים. - יש כאלו שנהגו לערוך מסיבות סילבסטר (אני מניח שהכוונה לזה). אם יש בזה משמעות נוצרית, ודאי אסור. אם זה נראה כהשתתפות בשמחה גויית, לדעתי אסור. והרי כל מסיבה ביום זה נקשרת באופן ישיר או עקיף למנהג הנוצרי. ולכן לדעתי אסור.
ובכלל בכל מסיבה יש לדון מה עושים ומה לא כדי לדעת אם היא מותרת, ולא מטעמי עבודה זרה...
כל אחת קונה מתנה לעוד מישהי מהקבוצה. מותר לי להשתתף? - אם המתנה מחולקת לרגל יום אידם, אסור. וכמו בשאלה הקודמת, כיון שהרקע לחלוקת המתנות הוא מיום אידם, נראה שאסור.
הנראה לעניות דעתי כתבתי.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 16:18 |
|
| |
ראי כאן:
http://moreshet.co.il/shut/shut2.asp?id=32689
מרבנים אחרים שמעתי הצעות לעקוף את הבעיה ע"י איחול "Happy new year" במקום להתיחס לחג המולד, או דרכים מעין אלה. נראה לי שקניית מתנות כשלעצמה, וכל מנהג שאין בו התיחסות לעצם לידתו של ישו או אמונה נוצרית ספציפית, אין סבה לאסור.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 16:30 |
|
| |
תודה על התשובות
המסיבה תתקיים יומיים אחרי יום אידם
והמתנה שלי תלך לאחת ממגזר נוצרי שלא חוגג את המולד בתקופה זו
ואם צריך אני יכולה להתאפק מלשיר את השיר feliz navidad למרות שאני מאד אוהבת אותו
אבל מאוד לא נעים לי לא לאחל להם חג שמח... הם תמיד מאחלים לי
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 16:44 |
|
| |
מיימוני,
נראה לי שאינך מכיר מספיק את המציאות בעולם הנוצרי. אצל רוב הנוצרים, חג המולד אינו בעל משמעות דתית כלשהי; זהו בסך הכל (יחד עם היום הראשון בשנה החדשה) מועד חופשת החורף, והזדמנות לפולקלור משפחתי. במה מתבטא חג המולד במשפחה נוצרית ממוצעת? בהצבת עץ אשוח בסלון, רכישה סיטונית של מתנות והצמדתן לעץ, הנחתן תחתיו או תחיבתן לתוך גרביים. הקשר בין זה לבין חג דתי הוא בערך כמו הקשר בין דמי חנוכה שילד ישראלי חילוני מקבל, זלילת סופגניות וביקור בפסטיגל לבין חג החנוכה הדתי. העיתוי בא אמנם ממקור נוצרי, אבל החג עצמו אינו חג נוצרי אלא חג של פולקלור, בדומה לחג ההודיה או יום האם.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 18:01 |
|
| |
גם וגם,
יש ויש.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 18:15 |
|
| |
יש ויש מה? משמעות דתית? תלוי, מן הסתם, איפה ואצל מי. את ציינת, למשל, שלמסיבה של חברותייך אין תוכן או סממנים נוצריים - אם כן, זהו פולקלור בלבד. ברבים משירי חג המולד אכן יש תכנים דתיים, ושירים אלה הם, אכן, בעיתיים; קיימים גם שירים שאין בהם תכנים כאלה. גם feliz navidad, אגב, פרט למלה navidad עצמה [חג המולד, בספרדית] ולמלה xmas בגרסה האנגלית, אינו אלא ברכת שנה טובה - בניגוד, נניח, לשירים כמו silent night, שהם ספוגים לגמרי בתכנים נוצריים.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 18:18 |
|
| |
גם וגם
בוודאי שאיני מכיר - לא מהיכרות אישית - את העולם הנוצרי של ימינו, ומן הסתם זה מעכב מתן תשובה מדוייקת, כדבריך.
אמנם, עד כמה שאני מבין את דבריך, הטענה שלך לגבי השינוי במציאות מצדיקה את השימוש בכלל הידוע שאין הם עובדי עבודה זרה אלא "מעשה אבותיהם בידיהם".
אולם בעניותי איני רואה זאת כך. אולי יש צד שני שנעלם מעיני. עד כמה שאני מבין, זה עובד כך.
חגיגת ראש השנה והמועדים שלפניו נובעת מתוך מערכת אמונות שימים אלו הם מקודשים להם בגלל הולדתו של המשיח שלהם וכיוצא באלו.
אילו היו לגמרי מנותקים מאמונות אלו, והתאריך היה המשך של הקודם, אך לא מתוך אמונה כלשהי במשמעותו, אני משער שהיה מקום לטענתך.
ואכן, אני משער שהיום יש דברים רבים שאנו עושים שנולדו בהקשרים אחרים לגמרי, אך כיון שאין מי שיודע זאת, אין עוד איסור.
כלומר, האיסור תלוי בקשר ההיסטורי העובר דרך הזכרונות ומערכת האמונות.
מעתה, דומה בעיני שהרבה נוצרים מאמינים בנצרות שלהם. כמובן, לא ניהלתי ראיונות עם נוצרים. אני מבסס את דברי אלו על מה שאני קורא, לעתים, בחדשות המגיעות מחו"ל, או בספרים שמתארים דרך אגב הוי חיים של אדם או משפחה נוצריים. משם אתה למד שהשם של "חג המולד" וכיו"ב נתפסים אצלם כמשקפים אמונה במערכת האמונות הנוצרית. וכמובן, הנצרות, בניגוד ליהדות, עומדת על אמונה, ולא על מעשים, כך שאדם יכול להשתייך למערכת בלי שום מאמץ מודע. יותר מכך, גם אם הוא מכריז שהוא הפסיק ליטול חלק באותה מערכת, מי יודע אם אמירה זו אינה משקפת אלא חלק מאישיותו (וזה כבר נושא אחר לגמרי, מה קובע אצל האדם).
לפי כל זה, כיון שהיום והתאריך והשם ממשיכים לשקף את האמונה הנוצרית, לדעתי הם אסורים.
שמא לא ציינתי זאת, אך האיסור נלמד באופן כללי מ"שם אלהים אחרים לא יישמע על פיך" (אני מצטט מהזכרון, וזה מועד לטעויות). ומאיסור זה יש ללמוד כמה טעמים. עצם האיזכור של אמונה ממערכת האמונות האלילית אסור, בין משום שמזכירים אותה לשבח, בין משום שנוטלים בה חלק, בין ביחס ליהודי ובין ביחס לאינו יהודי.
ושוב, הנראה לעניות דעתי כתבתי. ואם טעיתי, אשמח אם יעמידוני על הנכון.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 18:45 |
|
| |
השכר על המנעות משירת השיר המקסים " Feliz Navidad"
הנה לך תחליף לא פחות מקסים:
The Hanukkah Song
Intro: This is a song, that uh, theres alot of Xmas songs out there,
but not too many about Hanukkah,
so I wrote a song for all those nice little Jewish kids
who dont get to hear any Hanukkah songs--here we go...
Put on your yalmulka, here comes Hanukkah
Its so much fun-akkah to celebrate Hanukkah,
Hanukkah is the Festival of Lights,
Instead of one day of presents, we have eight crazy nights.
When you feel like the only kid in town without a Xmas tree,
Heres a list of people who are Jewish, just like you and me:
David Lee Roth lights the menorah,
So do James Caan, Kirk Douglas, and the late Dinah Shore-ah
Guess who eats together at the Karnickey Deli,
Bowzer from Sha-na-na, and Arthur Fonzerrelli.
Paul Newmans half Jewish; Goldie Hawns half too,
Put them together what a fine lookin Jew!
You dont need Deck the Halls or Jingle Bell Rock
Cause you can spin the dreidl
with Captain Kirk and Mr. Spock-both Jewish!
Put on your yalmulka, its time for Hanukkah,
The owner of the Seattle Supersonic-ahs celebrates Hanukkah.
O.J. Simpson-- not a Jew!
But guess who is...Hall of Famer--Rod Carew--(he converted!)
We got Ann Landers and her sister Dear Abby,
Harrison Fords a quarter Jewish not too shabby!
Some people think that Ebeneezer Scrooge is, Well, hes not,
but guess who is: All three stooges.
So many Jews are in show biz-- Tom Cruise isn't, but I heard his agent is.
Tell your friend Veronica, its time you celebrate Hanukkah
I hope I get a harmonica, on this lovely, lovely Hanukkah.
So drink your gin-and-tonic-ah, and smoke your marajuanic-ah,
If you really, really wanna-kah,
Have a happy, happy, happy, happy Hanukkah.
Lyrics: Adam Sandler
והנה הלינק לשמיעת השיר בשתי גירסאות:
http://www.jjwd.de/special/adamsandler/adam_sandler.html
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 19:14 |
|
| |
מיימוני,
ראשית, הנחת הדיון שלנו היא שהנוצרים הם עובדי עבודה זרה, הנחה שבימינו אינה פשוטה כלל (וגם יש לבדקה לגבי כל זרם בנצרות בנפרד). מעבר לכך, הלכת צעד נוסף קדימה וקבעת שגם פעילות שאינה קשורה כלל לע"ז, אלא שמתקיימת ביום שהוא, מסורתית, יום של חג לע"ז תיאסר. לפי גישה מקסימליסטית זו, אכן נכון היה לאסור על הפאות מהודו. הרי השער לפאות נגזז במסגרת ביקור במקדש, גם אם לא בין קירותיו, ולצורך תשלום נדר לע"ז; הקשר בין שער זה לבין הע"ז הוא חזק בהרבה מזה שבין מסיבת ריקודים, נניח, לבין לידתו של אותו האיש.
הרמב"ם בהלכות ע"ז, פ"ט הלכה ז' כותב:
אין יום האיד אסור, אלא לעובדין בו בלבד; אבל הגויים ששמחין בו ואוכלין ושותין ומשמרין אותו מנהג, או מפני כבוד המלך, אבל הן אין מודין בו--הרי אלו מותרין לשאת ולתת עימהן.
אם כן, הרמב"ם מפריד בבירור בין אלה "המשמרים אותו מנהג" לבין אלה שעובדים. אתה קובע, למעשה, שנוצרי אינו חייב לעשות כל מעשה (כלומר, לעבוד) כדי להחשב כעובד ע"ז, ואף יש להסתפק אם הוא יכול בכלל להפסיק להיות כזה - שכן הדבר מוטבע במערכת אמונותיו ותרבותו. אינך מבדיל בין מי שהולך למיסה של חג המולד, לבין מי שמניח את משחק הפלייסטיישן החדש לילד תחת אשוח בסלון. לטעמי, דומה הדבר להשוואה בין מי שמדליק נרות בברכה משמאל לפתח כמהדרין מן המהדרין לשיטת בית הלל, לבין מי שלוקח את הילד לפסטיגל וקונה לו שם סופגניה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 19:48 |
|
| |
נדמה לי שכמה משירי חג המולד המפורסמים ביותר חוברו על ידי יהודים, כך לגבי השיר המפורסם silent night שעליו נכתב לעיל חיבר יהודי (ברלין?).
כי שרית, אני סבורה שבצדק את חשה שלא בנוח לא לברך את ידידייך ביום אידם. כשם שהם מכבדים את אמונותיך ודרכייך, סביר שאת מכבדת את שלהם ומה טבעי יותר מאשר לברך אותם על כך?
מיימוני, מה טיבה של ההימנעות הזו? האם החשש הוא שאם כי שרית תברך את ידידיה בחג שמח, השלב הבא יהיה לפתוח עטיפות מתנות בצל צלמון והשלב הבא מי ישורנו??...
מתחשק ממש לפרוץ בשירה (וירטואלית, כמובן) על פי מילותיו של ר' נחמן "והעיקר לא לפחד כלל" .
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 20:42 |
|
| |
גם וגם
אנסה להסביר את עצמי, אם כי כמובן ראוי לבחון את הדברים ולא לקבלם כפי שהם.
אני סבור שיש הבדל בין שני מצבים. יש דת שעומדת על עיקרי אמונה וזה עיקר מהותה, ויש דת שעומדת על מעשים.
דוגמא לכלל של הרמב"ם שהבאת עשויה להיות, למשל, חג אלילי רומאי שעדיין נשמר בידי תושבי רומא, למרות שהתרחקו מהאלילות.
האם הנוצרים התרחקו מהנצרות? האם תושבי אמריקה ואירופה אינם עוד נוצרים במובן המגדיר את מונח זה?
יש כאן בעיה כפולה ומכופלת, לדעתי, כי כיון שמהותה של הנצרות היא מערכת אמונות שמגדירה דת, איך נזהה מי שהתנתק ממנה?
וזו בעיה גם אצל מי שמכריז שהוא אינו שותף לאמונה הנוצרית. אך, עד כמה שידוע לי, רוב הנוצרים, במובן הרחב של המילה, עדיין מאמינים בשיתוף. כלומר, שיש"ו הוא חלק מהאלהות, שהוא הקריב את חייו לכפר על חטאי האנושות, וכיו"ב.
אם שיתוף זה ייחשב כעבודה זרה, וכן דעתי נוטה, אזי האם די בהסתייגות מחלקים מסויימים של האמונה הנוצרית כדי להתנתק ממנה? האם ההחלטה או ההכרזה שחלקים אלו אינם נכונים היסטורית כבר מנתקת בין האדם לדתו?
עד כמה שידוע לי, אין נסיגה מעיקרי האמונה אצל הנוצרים, ולכן איסורי ההתחברות עם אנשים כאלו עדיין עומדים לדעתי בתוקפם.
אנסה לסכם את הטענות העומדות כאן למבחן.
א. אחד מאיסורי עבודה זרה, אותו ניתן להגדיר כ"דררא דעבודה זרה", הוא להתרחק מסמלים ומנהגים של עבודה זרה.
ב. הנצרות, על כל כיתותיה (פרט לזו שנפסלה לפני יותר מ-1500 שנה, כי ישו היה משיח ולא אל), היא עבודה זרה. בשל השיתוף שבה.
ג. עבודה זרה של אמונה, שלא כמו עבודה זרה שיש לה מנהגים כגון פולחן פסלים, הרבה יותר קשה לזהות בה התנתקות של הגוי מאלילות שהורגל בה.
על סמך שלוש הנחות אלו, כתבתי שאסור להשתתף בחינגה כזו, שעדיין שם השתייכותה לנצרות עליה.
אמנם, יתכן שאם עורכי המסיבה אינם נוצרים, זה יהיה אחרת. שהרי זה רק חיקוי לסמל חיצוני של תרבות הבידור שבאופן מקרי (במובן הפילוסופי של מקרה, עוד מימי אריסטו) הוא גם ביטוי נוצרי.
האם ניתן להרחיב את ההיתר הזה גם למי שהוא בן הדת הנוצרית אך עושה זאת מטעמים אחרים?
איני יודע. כאמור, פחות ברור לי כיצד נוצרי נפרד מאמונותיו. וכל עוד הוא דבק בהן, דומה בעיני שזו עדיין אותה הדת האסורה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 21:39 |
|
| |
.
ועל כגון אלו אמרו אבותינו, עזבנו את הגלות ואת גילוליה.
עוד סיבה לחיות ולעבוד בארץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 21:42 |
|
| |
שחרית:
Silent Night כתב והלחין כומר נוצרי. Irving Berlin כתב את השיר המפורסם White Christmas.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2004 21:58 |
|
| |
צאוטונג,
תודה, נו לא סטיתי רחוק מדי. גם כך השירים הדביקים האלה באמת אינם חביבים עלי, בלי קשר לבעיות תיאולוגיות.
מיימוני,
אילו היה ניגש אליך נוצרי אדוק ומסביר לך שבעיניו ישו היה סמל או מורה דגול או מנהיג חשוב או איני יודעת מה, היית מוכן לברך אותו בלב שלם לקראת חגו?
ומה בדבר מוסלמי שאצלו אין חשש ע"ז, האם תברך אותו לקראת חגו?
|
|
|
|
|