| נשלח ב-8/12/2004 12:25 |
|
| |
"מן השמים לא רוצים" - האמנם?
כשנשאל הרב אברהם שפירא לדעתו בנושא סירוב פקודה (גילוי נאות: אני מתנגד חריף לסירוב פקודה, ורואה בו תחילת הסוף של קיומנו הלאומי כאן) השיב בחיוב ותלה את פסיקתו בכך ש'מן השמים לא רוצים' [שתבוצע ההתנתקות] - במילים אלה ממש (השיחה עמו תומללה כהוויתה, והופצה על ידי מתנגדי ההתנתקות).
בער אנכי ולא אדע, אך האם חזרה הנבואה אל מחוזותינו ולא סיפרו לי? ובנימה רצינית מעט יותר: האם יכול טעם כזה לעמוד בבסיסה של פסיקה הלכתית, והאם יש לו מקום אף בשיח רעיוני גרידא? - אשמח לשמוע את דעתכם.
יעקב
דרך אגב: הפורום הזה נהדר, ואני ממליץ עליו בחום לכל מכריי.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/12/2004 12:34 |
|
| |
שלשה דברים עשו ב"ד של מטה והסכימו ב"ד של מעלה על ידם, מאן סליק לעילא ואתא?!
מכות כ"ג ע"ב
|
|
|
|
| נשלח ב-8/12/2004 12:56 |
|
| |
מה נפשך
ברוך הבא אל הפורום!
איני מכיר את הרב שפירא, אבל בוודאי שאין נבואה בינינו, וממילא יש להבין את מה שאמר כלשון מליצה.
מסתבר שכוונתו היתה פשוטה. הוא רצה לומר שברור לו שמשמים אין חפצים בהגשמת תוכנית ההתנתקות.
ולמעשה, הביטוי הזה אינו מחודש. כבר בספרות הגאונים אנו מוצאים שנשאלו שאלות וענו, בראשית תשובתם, כי הם עונים "לפי מה שהורונו מן השמים".
ניתן להציע מספר פירושים שונים לקביעה הזו, אך כמדומה שההנחה הבסיסית היא שכאשר תלמיד חכם לומד את התורה, ומסיק ממנה מסקנות, מסקנות אלו הן מה שרוצים בשמים שייעשה או לא ייעשה.
ניתן עתה לשאול מה היו ההוכחות של הרב שפירא שהגשמת תוכנית ההתנתקות אינה רצויה - ולדון בהן. אך לדעתי כדאי לא לעשות זאת כאן. יש לנו ענין רב במתודולוגיה של הכרעות הלכתיות ותורניות ובביאורי הלשון והתיאולוגיה שעומת מאחורי שימושי הלשון שבפי חכמים. לעומת זאת, אין לפורום ענין בשאלות פוליטיות, צבאיות ואקטואליות.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-8/12/2004 13:49 |
|
| |
.
מה נפשך:
אך דרך ביטוי היא, ומקובלת מאד בספרות השו"ת, וראה, למשל, בפסקיו של המהר"ם מגאלאנטי, שפעמים רבות היה מסיים את תשובתו במלים "מה שהורונו מן השמים" .
|
|
|
|
| נשלח ב-8/12/2004 15:50 |
|
| |
אמנם, גם אם צודקים דבריכם ורדך ביטוי היא ותו לא, עדין ראוי לתהות על השימוש בדרך זובהקשר כה נפיץ ומורכב (לא צריך דמיון מפותח כדי לשער כיצד יפרשו אי אלו חסידים שויטים את האמירה הזו ומה יכול להתרחש כתוצאה מכך - חכמים היזהרו בדבריכם).
וכדי לסבר קצת יותר את העין והאוזן - הנה ציטוט מלא של דברי הרב שפירא:
כבוד הרב, יש לי תלמידים בצבא הרוצים לדעת, האם מותר להם לגרש יהודים מביתם?
"זו עבירה, זה אסור, והם חייבים להודיע למפקדים שאסור, כמו חילול שבת, כמו אכילת נבלות וטריפות. לחלל שבת הם יבצעו?! עבירות לא עושים, וצריכים להודיע".
אז ארץ ישראל זה כמו שבת?
"כן, אותו דבר, וצריכים להודיע זאת מראש. גם המפקדים לא רוצים. הם אומרים זה לא התפקיד שלנו, התפקיד שלנו להגן על המדינה".
יש רבנים שאומרים שהעבירה היא על המדינה ולא על החיילים.
"מה?! כל עבירה זו עבירה. מן השמיים לא רוצים".
הרב אבינר אומר שזו עבירה על המדינה ולא על החייל (כך פורסם בשמו ב'מעייני הישועה', אך בבדיקה מאוחרת אתו הוא ביאר לי שדבריו לא הובנו נכון ולא זו היתה בדיוק כוונתו א.ט.).
"אין חילוק כזה. מן השמים לא רוצים. צריך להודיע לרב אבינר שיכול להיות שהוא מכשיל את הרבים. זו עבירה. מה זו עבירה? מן השמים לא רוצים, אז לאף אחד אסור. יש לך קשר איתו" (עם הרב אבינר, א.ט.)?
כן.
"אז תשאל אותו, מה זה? אם מן השמיים לא רוצים, איך יכול להיות שעושים"?
הרב מרשה לי לפרסם את דבריו?
"כן, צריך לפרסם!"
בכל מקום ? גם בעיתון, למשל בעיתון 'בשבע' ?
"כן, אני לא מסתיר. אנחנו אומרים שבשמים לא רוצים".
אז הרב מרשה לי לצטט אותו בריש גלי שחיילים צריכים לסרב פקודה ולא להסכים לגרש יהודים?
"כן. והצבא צריך לדעת זאת, והצבא רוצה לדעת זאת. ועד כמה שאני יודע, גם המפקדים לא רוצים".
הרב חושב שצריך לפרסם זאת עכשיו?
"עכשיו, עכשיו! בעצם כבר אתמול!"
אז כל חייל פרטי צריך לומר אני לא רוצה?
"כן. כל החיילים צריכים להגיד זאת, זה פשוט. החידוש שלנו הוא להודיע קודם, כדי שכל מי שרוצה לעשות זאת ( את הגירוש א.ט.) יידע שיהיו לו בעיות ואז לא יעשה את זה".
ואם יגידו לי שאם לא אבצע את הפקודה אשב בכלא?
"מה השאלה? כמו כל עבירה, כן! אבל צריך לפרסם את זה. אף פעם לא היה דבר כזה, בגלות תמיד גרשו אותנו. גרשו - גרשו. אך שיהודים יגרשו אותנו - זה עוד לא היה. וגם לסייע אסור".
לסייע לשוטר כשהוא מגרש?
"זה דין של מסייע לדבר עבירה. אסור!"
לא ידעתי שהרב אומר כך.
"מה, לא למדת את זה? צריך לומר את זה?"
את הרב לא שומעים, ומצד שני אומרים שהרב אבינר כך אמר.
"אולי זה לא נכון, אולי לא כך אמר. על כל פנים, עבירה זו עבירה. גם בזמן הגלות גרשו, אך יהודים לא מסרו ולא גרשו. מכות למפקד אסור לתת, אך גם לא צריך לבצע את העבירה".
והשוטרים?
"אם זה נגד המצפון שלו - השוטר צריך להתפטר. אם הוא חושב שאסור ועושה אז הוא גזלן, וגזלן זה לא פרנסה".
אם ראש הממשלה החליט לגרש יהודים?
"הוא לא בעל הבית".
הוא לא בעל הבית ואסור לו?
"כן. אך צריך שראש הממשלה יידע זאת קודם".
אז הרב מרשה לי עכשיו ללכת לפרסום?
"כן. אני אומר לך - אז תפרסם זאת!"
ישנם רבנים שאומרים שאם נגיד לחיילים לסרב לפקודת הגירוש - הצבא יתפרק.
"הצבא לא יתפרק".
"הם אומרים שכן".
זה עסק של המפקדים, לא שלנו. אנחנו יודעים מותר או אסור, תורה או לא תורה, זה התפקיד שלנו. יכול להיות שחייל חלש ולא רוצה לסבול, אך אמת זו אמת. עם אמת לא משחקים!".
הערה חשובה שלי: אין לי כל רצון לעסוק באשכול זה בשאלה הפוליטית, אלא רק בסוגיה של אופן ההתבטאות בו נקט הרב, שבעיני הוא תמוה ביותר - בודאי בהקשר המדובר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/12/2004 16:06 |
|
| |
.
מאחר ואף אני אינני רוצה לעסוק בסוגיה פוליטית, ואף לא בדיון הקשור ברב בן זמננו, ארחיק את עדותי, ואנהג כמנהגך, מה_נפשך, ואצטט.
הנה:
הכלל העולה מדברינו הוא שאם השטר חוב שמכר ראובן היה שטר חוב בלי שום ערעור ופקפוק מנוקה מכל מום שכך הדעת נוטה שכך היה מסתמא המכר קיים ואז היה חייב להביאו לידו אם לא קבלוהו ואינו יוצא ידי חובתו עד שימסרנו לידו כמו שהוכחנו ואם יודה ראובן שברשותו מסר לדשקאלו ונעשה שלוחו הגם כי לא ראה השטר בעצמו האמינו עליו ואחריותו עליו. ואם יכפור שלא אמר לו שיתן ללוי ישבע היסת שלא אמר לו כלום וישאר במעותיו ואחר שישאר במעותיו אם הטופס שנתן הדשקאלו כל כך חזק ויפה בלי שום ריעותא אליבא דכולי עלמא שיש כל כח בזה כמו בראשון ואינו בא עכוב הפרעון מחמת עצמו כי הוא טוב ויפה יותר מהראשון כי אם שאינם רוצים לפרוע או אין להם מעות כעת ואינם פורעים אז חייב ראובן להחזיר מעותיו וכל זה הוא שדברי השואל הם קצת סתומים שמורה בכתבו שהיה השטר חוב של מכר בו מום וריעותא אם הדבר כן מעתה ומעכשיו בטל המקח כי משום זה לא קבלוה וחזר אחור אבל צריך לברר וללבן ולהביא ראיות ברורות שוות ויפות שכך הוא ואם לאו יהיה נדון כפי מה שכתבנו לעיל בראיות ברורות וראינו שהשואל שאל הדין ושואל ממנו סברת החכם השלם המורה ומקשה לדבריו ומשורת הדין אין לנו עסק להטפל בזה שת"ל הוא בחיים חייתו ישאל ממנו ואין לנו כי אם להגיד סברתנו ועניות דעתנו כפי מה שהורונו מן השמים:
(שו"ת מהר"ם גלאנטי סימן סט ד"ה הכלל העולה - מתוך פרוייקט השו"ת)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/12/2004 18:15 |
|
| |
כבר דנו הרבה בביטוי 'הורונו מן השמים', והיום בעזרת פרוייקט השו"ת אפשר בקלות למצוא שהוא רווח הרבה אצל הגאונים, אצל הראשונים ואף אצל הרבה מגדולי האחרונים. היו שתלו בראב"ד שרוח הקודש נתגלתה בבית מדרשו ('רוח הקודש הופיעה בבית מדרשנו'), והיו אחרונים שפירשו זאת בפירוש כביטוי בעלמא, לחזק הפסק, דהיינו שהפסק בטוח אצל הפוסק כאילו נפסק כך מן השמים ושהסכימו עמו מן השמים. הפירוש הזה ידוע ממהר"ם ן' חביב, בספרו כפות תמרים, והובא ע"י הרחיד"א ועוד.
'מן השמים לא רוצים', פירושו בלשון התורנית, שהתורה אוסרת, ומה שיוצא מן התורה זהו רצון השמים לפי הכרעת הפוסק.
אגב, ישנו סיפור מרחיק לכת ביותר. איני זוכר על מי מסופר, ואיני יודע אם זה משנה, כרגיל אפשר לייחסו לחכמים שונים, שרב גדול התיר עגונה לאחר שטרח ויגע וכתב פסק גדול. והנה לפתע בא הבעל ('בא הרוג ברגליו'), והגיע לבית הרב. אמר הרב 'לא יכול להיות', והלא על פי דין תורה הוא נחשב למת. מיד נפל אותו אדם ללא רוח חיים. לקיים את הפסק.
מצד שני ישנה אימרה ידועה, 'מקושיא לא מתים'. מקור האימרה היא כמדומני אצל הנודע ביהודה, שהתיר פעם עגונה, והקשו עליו מדברי התוספות. אמר בעל הנוב"י, לפי עיונו יצא לו שהעגונה מותרת, ואם יש קושיא מדברי התוספות, בגלל קושיא הבעל לא מת, משום שמקושיא לא מתים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/12/2004 18:44 |
|
| |
דגים
העלית שאלה מעניינת להרחבת הדיון. האם להכרעת חכמים יש השלכה במציאות.
המקור הראשון שידוע לי על זה הוא מה שנאמר בירושלמי לגבי קטנה מתחת לבת שלוש, שאם נאנסה, בתוליה חוזרים, שהרי זה כנותן אצבע בעין. מעתה, אם הדבר קרה בסוף השנה השלישית, אם עיברו בית דין את השנה, והתברר שהיא פחותה מבת שלוש, בתוליה חוזרים. ואם לא - לא. (צריך לברר גם את ה"היכי דמי" מתי בדיוק זה קרה, ואפשר גם לדון בצד הרפואי - אך הענין שלי כאן הוא בטענה האונטולוגית, שיש השלכה מן ההכרעה הנורמטיבית על המציאות).
אני מניח שניתן לסקור את הספרות התורנית לסוגיה כדי לראות איך גישה זו מתפתחת והולכת. אך יש מקום לדעתי להערה אחת. אם אותו רב גרם באמת למותו של האיש, כפי שנראה מן הסיפור הראשון, אזי שומה היה עליו להיזהר מאד, כמאמרו המפורסם של ר' ישראל מסלנט בהקשר דומה. ודוק כי דבר גדול הוא למאוד.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-8/12/2004 21:50 |
|
| |
בנוסף לדוגמה המפורסמת מאוד מהירושלמי, שעליה התחנכו כל הדורות האחרונים, מצאתי דוגמא נוספת, גם אצל הרוג'צובר וגם אצל החזון איש. ישנה הלכה שאם בהמה נפלה לבור, אם הוא עמוק יותר מעשרה טפחים הבהמה נעשית טריפה, ואם הוא פחות מי' טפחים אינה נעשית טריפה. והנה אם בית הדין יחליטו על שינוי בפסיקה של תרגום מידת האמה והטפח למידות ימינו, למשל לפסוק כמו החזון איש ולא כמו רא"ח נאה, כי אז תשתנה גם הקביעה אם הבהמה טריפה אם לא. העניינים הללו נוגעים למושגי טומאה וטהרה, קדושה וחולין. כגון פשטה קדושה בכולה, וטומאה שמתפשטת, ועוד כיו"ב.
בנושא האונטולגיה בכלל,עוסק הרבה פרופ' יוחנן סילמן, מהמחלקה לפילוסופיה באוניברסיטה בר אילן.
תוקן על ידי - עצכח - 09/12/2004 20:51:21
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2004 00:40 |
|
| |
רבותיי
הכל טוב ויפה
"כך הורונו מן השמים"
הוא ביטוי מקובל, מסתבר
בספרות השו"ת והגאונים
ואני הקטן רק תוהה
כיצד טחו עיני גדולי החכמים
עד שאינם רואים
את הברור כשמש
איך במו ביטויהם הם זורעים
את זרעי מלחמת האחים
שאחריה מי יודע
אם תהיה לנו תקומה בארץ הזו
כי לא כל אחד הוא מיימוני
ולא כל אחד הוא מואדיב
ושדרת מאמיני הרב שפירא הרחבה
ודאי לא מבינה את הדקויות
שפורטו כאן בטוב טעם
אפס, את "מן השמים לא רוצים"
מבינים הם כפשוטו
ובבוא יום פקודה
מילים אלה ממש
תרצדנה לנגד עיניהם
באש זרה ומוזרה
ומעשיהם מי ישורנו?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2004 05:51 |
|
| |
בדבר מה שדנים כאן בענין אם יש לחכמים כח על המציאות, הנה תשובה מחתם סופר, מבר אילן.
שו"ת חתם סופר חלק ו-ליקוטים סימן סד Database: שו"ת מאות 19-17
-------------------------------------------------------------------------
והן עתה ביו"ט האחרון וכו' באו אלי איש א' ובידו מגלה עפה העתק מכתב וכו'.
מעשה אירע לי אצל הילד של כ' שמעון וכו' והראה לי אותו הילד ובאותו הפעם היה מקלח ממנו מי השתן וראיתי שהשתן לא יצא מנקב הטבעי רק למעל' מן הכיס יצא השתן ובחנתי במחט עד היכן מגיע נקב הטבעי והי' סתום עד שלא הי' ניכר ממש למעלה מהעטרה איה מקום הנקב ושלחתי אחר הרב אב"ד דקהלתינו מו"ה יואב נ"י לא יכבה לא"י והי' משתומם על המקרה הזה בא"ד באה המילדת ואמרה שהיא עשתה זאת בשעת לידה במספריים והרב נ"י השיב לי להאמין לטענות המילדות לולא זאת מאה רבנים לא יוכלו להתיר אותו
הולד לבוא בקהל כי כרות שפכה הוא ממעי אמו ועוד אמר לי המתיני לי עד אחר ל' יום. ואחר זאת ימים לא כבירים הייתי בק"ק פ"ק אצל הרב הגאון אב"ד מו"ה דוד דייטש נ"י
וספרתי לו את המעשה אשר נעשה והודה ואמר יפה קיימת את דברי יואב שר הצבא וא"ל שמעשה כזאת הי' בפראג בהיותו שם בישיבה והרב הגאון דק"ק פראג (הנו"ב? ב"פ) הורה הלכה למעשה שלא למול אותו הולד כי לא יכול לחיות יותר מג' חדשים וכמו כן עשאו ואח"כ ספרתי את המעש' מפראג להרב מו"ה יואב בשם הגאון מו"ה דוד וציוה כ"כ להמתין לו עד כלות ג' חדשים וכשהי' בן ט' שבועות מת אותו הולד עכ"ל העתק כתב המוהל מצעהלים.
הנה מיתת הילד מצעהלם לא נפלאת ולא רחוקה כי הי' ראוי למות אם מפאת דברת ת"ח ה"ה
ידידי פר"מ והרב הגאון מו"ה יואב אשר שפטוהו לבן מות והוה כשגגה היוצא מהשליט
ולא נפיש זכותי' דההוא ינוקא ואבותיו מזכותי' דמר שמואל וינוקי' דשכיבא על דברת
רב פנחס אחוהי במ"ק י"ח ע"א ואם מפאת דברת הרבה בני אדם שדברו בו ונשאו ונתנו בו
מוזרת בלבנה להמית ולא להחיות וכמבואר גם שם דברית כרותה לשפתים וחז"ל הזהירונו
פ"ק דכתובות ח' ע"ב וכבר רבים שתו לימא וכו' ולהיות כי נ"ל דכל הדברי' והחזיון
הזה אינו נוגע כלל להילד הזה שבכאן כי לפי עדות הכתב הנ"ל אמרה המילדת שהיא עשתה
כן במספרי' ועל זה העיד פר"מ מפי רבו הגאון זצ"ל עדותו הנ"ל והיינו דוקא בכיוצא
בזה בשנעשה ע"י אדם דכאיב לי' טובא מה שא"כ האי שנולד מעיקרא כך חי' יחי' דחלוק
זה מצינו בטריפות הרבה כמבואר. וגם צויתי להאיש מביא הכתב שלא ידבר מזה כלל
ולאחוזת מרעי שהראיתי כ' העתק הנ"ל צויתי שלא להוציא מפיהם ולא להרהר שום דבר רע
על הילד שבכאן ואנו מקווי' ומיחלי' לחסדי ה' ישמרהו ויחיי' ואבותיו יגדלהו לתורה
ולחופה ומע"ט - ואחרי כל זאת אראה לשפוט בענין הכתב הנ"ל הבא מק"ק צעהלים כי כבר
אנו מוזהרי' מפי ספרים וסופרי' שלא להאמין לעדותן של אנשים המעידי' מפיהם של
חכמים כי אינם מדקדקי' בדבריהם ומהפכי' דברי אלקים חיים.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2004 07:45 |
|
| |
.
תן דעתך, מה_נפשך, שכנראה שומעי לקחו של הרב שפירא, מעט יותר מתוחכמים.
עד עתה, אתה היחיד ששמעתי ממנו כי הוא חושב שהרב שפירא טוען לנבואה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2004 00:34 |
|
| |
מה נפשך יקירי
במחילה מכבוד תורתך אתה סתם מוציא דברים מהקשרם, וחבל.
כל מעין בדברי הרב שפירא שהבאת מבין כי הביטוי "משמיים לא רוצים" נאמר על ידו בהקשר מאד ספציפי "עבירה זו עבירה, משמיים לא רוצים", היינו, אין מקום להתיר לעבור עבירה משיקול כזה או אחר, כי הקדוש ברוך הוא אסר ולכן אסור וזהו. קרא שוב את הציטוט שהבאת - הוא חד משמעי.
פשוט הפכת את ההקשר: הוא אומר " משמים לא רוצים" מפני שהוא חושב שזו עבירה, ולא, כפי שאתה הבנת, שנתגלו לו גילויים משמיים ולכן זו עבירה.
אגב משעשע לראות כיצד כתבת שאינך עוסק, חס ושלום, בפוליטיקה אלא רק בהיבט התורני, ובהודעה הבאה כבר צרפת שיר לירי מפעים המביע גם מביע דעה פוליטית באבו אבוה. ועד שאתה דואג לעתידות, לחסידים השוטים ולאש הזרה והמוזרה שתפעם בעיניהם, צא ודאג למשפחותיהם של יותר מאלף יהודים שנטבחו בידי אותם מרצחים שבני מינך הביאו לארץ, חימשו, ונתנו להם שטחים לפעולתם והכרה בין לאומית לעזרתם.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2004 00:55 |
|
| |
מפיסטופלעס,
המלחמה שהוא דיבר עליו אינו בשירו "הפוליטי" אינו אלא מלחמת אחים לע"ד.
והכותב החביב כבר הבהיר את עמדתו הפוליטי בפתיחה
(גילוי נאות: אני מתנגד חריף לסירוב פקודה, ורואה בו תחילת הסוף של קיומנו הלאומי כאן)
כך שביקורתך תמוהה.
ולעצם העניין כנראה שאכן צדקת בפירוש דברי הר' שפירא.
ולא היה צריך את הסןף המיותר של דבריך.
ומהבטן (כמנהגי):מי ששם את דין א"י עם דין שבת, סופו לשים את דין שבת כדין א"י.
ומה שהצחיק אותי בראיון כשראיתי אותו בתשקורת:
"זו עבירה, זה אסור, והם חייבים להודיע למפקדים שאסור, כמו חילול שבת, כמו אכילת נבלות וטריפות. לחלל שבת הם יבצעו?! עבירות לא עושים, וצריכים להודיע"
חה חה! לחלל שבת הם יבצעו?! בטח שכן! כשיש פקודה? נו באמת אני צריך ללמד אותך? שו מצוות המפקד!
מי ששם את דין א"י עם דין שבת, סופו לשים את דין שבת כדין א"י.כבר אמרתי?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2004 01:04 |
|
| |
ציקלה,
איני יודע אם שירתת בצבא, אם לאו.
אני יכול להפיס את רוחך ולבשר לך שעיני ראו לא אחת סירובי פקודה של חיילים דתיים לחלל שבת (כמובן, כאשר לא מדובר בצורך מבצעי). אדרבה, פקודות המטכ"ל מאפשרות את זה, ומפקד שמורה לחייל לחלל שבת שלא לצורך מבצעי - נענש.
ודאי שההוראה היוצאת מרבני הישיבות שתלמידיהן משרתים בצה"ל, היא שאסור לחלל שבת שלא לצורך מבצעי.
איני שייך לאסכולה הרואה בא"י את מה שהרב שפירא רואה בה. ואולם, דומני שתיטיב לעשות באם תביע את דעותיך מבלי לכרוך בהן השתלחויות שמבוססות על 'סיפורי המשגיחים' או ויכוחי עומק מהפורום שמותר להזכיר את שמו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2004 01:09 |
|
| |
ממלא,
מחילה מכבודך,אבל אתה המבין פא אז תסביר בבקשה, האיך יגדירו בצה"ל את הפינוי? לא צורך מבצעי?
|
|
|
|
|