בית פורומים עצור כאן חושבים

אחת ולתמיד - מה יש לחרדים נגד ביאליק?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/7/2011 16:05 לינק ישיר 

לא קראתי את כל האשכול אבל השיח כאן מעניין. אצל חנ"ב יש צדדים והוא נתון בסערת נפש תמידית. הוא רואה את המקור ,מבין את הרקע, מעריך את רוח העם וכותב על זה. בשירו "אם יש את נפשך לדעת" הוא מלא הערכה להתמדה העקשת של העם ולמקור "ממנו שאבו אחיך המומתים וכו". אכנס לעורך ואביא את השיר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2011 16:07 לינק ישיר 

טוב, היתה כבר הפניה לשיר "אם יש את נפשך". תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2011 00:08 לינק ישיר 

קצת על ביאליק "הז'יטומירי" בוולוזין:

ביאליק בא לוולזין כידוע לא להשתלם בתלמוד, אלא כי שמע שבישיבה זו יוכל להשתלם בשפות ובמדעים. את הדימוי הזה הוא קיבל ממאמריו של ברדיטשבסקי ב'המליץ' שכתב בהמשכים על הישיבה, ותיאר אותה כקיצור דרך לבית מדרש לרבנים ברלין או בברסלוי.

עם כניסתו לישיבה נחל ביאליק אכזבה. במכתב מאותה תקופה הוא כותב כי 'והנה נפלאתי כי לומדים פה גמרא ורק גמרא כל היום'. (מכתבו של ביאליק לקלויזנר, ספר ביאליק) מצד שני, הוא החליט ללכת על זה. חברו הטוב מ' זלוטקין מספר בזכרונותיו כי "גרש את ההשכלה מעל פניו ונתן לה ספר כריתות, לשעה לכל הפחות. והתמכר בכל לבו ונפשו ללימוד התלמוד בשקידה גדולה ובהתמדה רבה. במשך ארבעה או חמשה חודשים מאז בואו לוולוז'ין. ר' חיים סולובייציק בחן אותו ומצא שהוא עשה חיל בלמודו ושיבח אותו על זה. אכן מהפכה עקרונית כזו בהלך נפשו של ביאליק... מעוררת תמהון.... " זלוטקין מייחס זאת לרושם האדיר שעשתה הישיבה על כל הבאים בשעריה, הסביבה הספוגה בתורה ובלימוד אינטנסיבי, אוירה שתפסה כל צעיר שהגיע אליה. (מ' זלוטקין, 'ישיבת וולוזין בתקופת ביאליק', שביבים א, פריז תשט"ו, עמ' 56 – 64.)

לאחר תקופה מסויימת החל ביאליק שוב להשתמש בכשרון הכתיבה שלו. לאט לאט רכש לו חוג ידידים ומעריצים, ומספרי הזכרונות מוסרים כי הוא היה כמו מלך בגדוד בישיבה. מוקף מעריצים, ולאו דוקא משוחרי השכלה. גם הנצי"ב אהב את כתיבתו, ובפולמוס שהתפתח בשנת תרנ"א סביב מינויו של ר' חיים ברלין לר"מ, נטל ביאליק חלק בכתיבת המכתבים האנונימיים שנשלחו לנצי"ב כל יום.

מכתב אחד שהונח בעמודו של הנצי"ב, סיפרו כי כשקרא את המכתב, שהיה כתוב בסגנון יפה ובנימוס ודרך ארץ, נהנה ממנו הנאה גדולה. המכתב היה היה מונח על שולחנו, והיה מתפאר לפני אורחים שבאו לבקרו: ראו איך כותבים עברית בישיבתי. הנצי"ב ביקש ממקורביו שיגלו לו את שם כותבו, והבטיח לתת לו מתנה הגונה. (א' בלושר, ביאליק בוולוזין, מאזניים, כרך רביעי, ת"א תרצ"ו).

צריך להבין שישיבת וולוז'ין לא היתה מוסד מנותק מן העולם. היו בה קבוצות של חובבי ציון שהקימו אגודות, היו בה משכילים בסתר ובגלוי, כותבים שעסקו בכתיבת מאמרים ל'המליץ' 'המגיד' 'הלבנון', ואף ב'ווסחוד' הרוסי. "הז'יטומירי" תפס מעמד נכבד בישיבה. הוא קיבץ סביבו בחדרו חבורות של שוחרי השכלה וסתם דעתנים ופטפטנים. הוא השאיר רושם רב בוולוז'ין עוד שנים רבות אחר כך. ב'ספר וולוז'ין' יש תיאור מדהים על יום יציאתו של ביאליק מן הישיבה, ליוו אותו עשרות ואולי מאות בחורים, בשירה ובריקודים עד שעלה על העגלה. בגבעה אחת מחוץ לעיר התיישבו כולם, שוב שרו ונאמו נאומים, קראו לגבעה 'הר ביאליק', וכך נשאר שמה בזכרונה של העיירה עד לערב מלחמת העולם השניה. גם ר' חיים מבריסק היה בין המלווים, ומספרים שהוא נימק זאת בכך שאולי זה יתרום לכך שביאליק לפחות לא ישמיץ את הישיבה מכאן ולהבא.

למעשה הוא היה שם כשנה וחצי, זמן קצר לאחר שהוא עזב נסגרה הישיבה (שבט תרנ"ב) בפקודת השלטונות. וולוז'ין 'המחודשת' שנפתחה כמה שנים לאחר מכן, היתה כבר רק 'בבואה' של הקודמת, המיתוס הוולוזי'ני רק הועצם עם השנים, אשר ביאליק הוא חלק ממנו. בחור שלמד בוולוז'ין בין המלחמות מספר בערגה כיצד זכה ונפלה לידיו גמרא 'נזיר' ועליה חתימתו של ביאליק, הוא למד בה בחשק זכר לימים ההם. צריך להבין שביאליק היה ונשאר מקור לגאווה, גם כ'שנה ופירש', בפרט אצל אלה שהענין הלאומי היה חשוב בעיניהם.

ראו עוד ספרו של שלמה שבא, חוזה ברח, תשנ"א.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2011 11:50 לינק ישיר 

כשקוראים את הקטע הנ"ל על ביאליק בוולז'ין (לא יאמן שכזו היתה האווירה בישיבה רק לפני שבעה עשורים!)מבינים היטב למה מהפך החרדיות של היום היה מוכרח .

יוצרי המהפך הבינו שכדי להמשיך את מסורת היהדות הסגירות והבורות הם הכרחיים כאוויר לנשימה.

אילו הפתיחות הזאת הייתה נשארת -לא היה סיכוי לחרדיות להתמודד עם רוח הזמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 17:21 לינק ישיר 

ביאליק וניבוי השואה

http://www.nrg.co.il/app/index.php?do=blog&encr_id=7b710fc4596b25648b44472262adc013&id=3597

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 18:01 לינק ישיר 

ספרן, מרתק. נראה הרבה יותר משכנע מרוב ה'נבואות' של גדולינו לגווניהן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 18:07 לינק ישיר 

סיפר לי יהודי אמריקאי שהתחנך בארה"ב שאחר המלחמה אצל יהודים אירופאים שהגיעו לארה"ב (שלרוב היו ת"ח מובהקים אלא שלצרכי פרנסה לימדו תינוקות), כי לבר מצווה שלו קיבל ספר עב כס - כל כתבי ח"נ ביאליק, ומכיון שהבין מהנלמד בכיתה מהר יותרמשאר התלמידים לקח איתו את הספר הנ"ל לכיתה ופתחו מתחת לגמרא, ולאחר שהמלמד הסביר את דברי הגמ' פעם או פעמיים, עבר לכתבים של חנ"ב.. 
יום אחד תפס אותו המלמד בשעת מעשה. לקח המלמד את הספר (שהיה עב כרס כזכור) דפק לו על הראש בחזקה עם הספר ואמר, מה שאתה מחזיק תחת לגמ', זה מה שביאליק עצמו עשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 19:21 לינק ישיר 

סוכר, וכנראה גם מאותן סיבות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 19:26 לינק ישיר 

פעם ביקרתי בביתו של הרב עובדיה, יש לו שם ספרית ענק, בכל אופן ראיתי את הספר שם, (זה כמה כרכים כמה שזכור לי)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 19:26 לינק ישיר 

סוכר_פיות כתב:
סיפר לי יהודי אמריקאי שהתחנך בארה"ב שאחר המלחמה אצל יהודים אירופאים שהגיעו לארה"ב (שלרוב היו ת"ח מובהקים אלא שלצרכי פרנסה לימדו תינוקות), כי לבר מצווה שלו קיבל ספר עב כס - כל כתבי ח"נ ביאליק, ומכיון שהבין מהנלמד בכיתה מהר יותרמשאר התלמידים לקח איתו את הספר הנ"ל לכיתה ופתחו מתחת לגמרא, ולאחר שהמלמד הסביר את דברי הגמ' פעם או פעמיים, עבר לכתבים של חנ"ב.. 
יום אחד תפס אותו המלמד בשעת מעשה. לקח המלמד את הספר (שהיה עב כרס כזכור) דפק לו על הראש בחזקה עם הספר ואמר, מה שאתה מחזיק תחת לגמ', זה מה שביאליק עצמו עשה.

אני כשהייתי בישיבה הקדושה הייתי בשיעורים פותר סודוקואים, תשחצים ותשבצי הגיון.
מה לעשות שהישיבות הקדושות זה בזבוז זמן אחד ענק ודבילי? (גם ובעיקר מנקודת מבט דתית)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 19:32 לינק ישיר 

thepresent כתב:

מה לעשות שהישיבות הקדושות זה בזבוז זמן אחד ענק ודבילי? (גם ובעיקר מנקודת מבט דתית)

למה ? אני למדדי תנ"ך עם מלבים ועוד ספרי קודש, מי אומר שצריך להתבטל שם, אפי' שלא מענין אותך הלימוד השפציפית אפשר ללמוד דברים אחרים, בכל ישיבה יש ספריה ויש הרבה מה ללמוד,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 20:05 לינק ישיר 

חיים נחמן ביאליק גמר כמעט את כל הש"ס עוד בטרם למד בישיבת וולוז'ין. הלימוד באוקראינה היה מלא רגש ברוח החסידות, או שילב בין תורה ירודה והשכלה ירודה, ואילו ביאליק חיפש יסודות מוצקים ושאיפות גדולות ולכן הלך ללמוד בליטא. בוולוז'ין במשך חודשים השקיע את נפשו ימים ולילות בתלמוד תורה בהתלהבות והתרוממות נפש. אלה ימים שהותירו את רישומם בשיר "המתמיד" אותו חיבר כעבור שבע שנים. אלא שלאורך זמן האופי הליטאי היבש והחמור לא התאים לבחור הדרומי מז'יטומיר, עד שעשה חשבון נפש והתאכזב מרפיון-נפשו ומהתנודדותו בין חסידות, השכלה ולמדנות. בהיותו חבר באגודה הציונית "נצח ישראל" שנוסדה בישיבת וולוז'ין, מצא בהדרגה את ייעודו בחיבת ציון, עד שהחליט לעזוב את וולוז'ין ולצאת לאודסה, לעבוד בשדה הספרות העברית החדשה. יותר ממאה בחורים מהישיבה ליווהו בצאתו מן העיר. כתב עליו ר' חיים טשרנוביץ: "מעולם היה קשה לי לצייר את טיבם של בעלי האגדה שבתלמוד. צורתו של בעל ההלכה ברורה פחות או יותר. לפנים היה הסופר שהעתיק את התורה ודרש מן הפסוק כמין חומר והכניסו לבית המדרש. אחריו בא המורה החכם שישב בקתדרא ולימד בבית מדרשו את שמועותיו לפני התלמידים שישבו ודנו לפניו בקרקע, אחריו בא הרב היושב כל כסא רבנותו ופוסק שאלות לכל דורש. אבל כיצד נשתשלה האגדה? איה ואיך דרשוה? מאין שאבו הדרשנים את מקורי דרשותיהם? וכיצד נתגלגלה הדרשה עד שנתגלתה לפנינו בספר - דבר זה היה חידה סתומה בעיני כל ימי עד שנתגלה לי ביאליק וראיתי בו את טיפוסו ההיסטורי של בעל האגדה שבזמן המדרש, ביאליק הוא כולו מדרש אגדה, פיו אינו פוסק מלדרוש דרשות ואגדות, אדם רואה אותו בשוק עומד ודורש, בביתו יושב ודורש, במסיבת חכמים, במסיבת שיחות רעים לא פסק פומיה מהגדות ודרשות. ביאליק הוא כולו מדרש אגדה".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 20:12 לינק ישיר 

מ, היקר

האם אפשר לקבל דוגמא אייך פירש אגדה כלשהי (אני אישית לעולם לא ראיתי את תוכן ספריו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 20:58 לינק ישיר 

תמיד צרם לי שבעוד צרציל וזבוטינסקי חזו מה יקרה (לא ידעתי שגם ביאליק) הנושא הציבורי העיקרי שעמד בפני גדולי ישראל אז היה "גזירת השחיטה"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 21:22 לינק ישיר 

thepresent כתב:

הנוכחי
זו ההצלחה של הישיבות. שחטוה יצר הרע של השכלה ובמקום זה עוסקים בסודוקו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אחת ולתמיד - מה יש לחרדים נגד ביאליק?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.