בית פורומים עצור כאן חושבים

ראשונים כמלאכים - ירידת הדורות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/4/2007 18:48 לינק ישיר 

זריחת_עץ?:

כשעוקבים אחר רצף הספרות היהודית, במקום שהמסורת טוענת שיש ירידה, יש בעצם עלייה - התנ"ך אינו מכיל דיונים אינטלקטואליים בכלל והמשנה מכילה בעיקר דינים יבשים. הגמרא מלאה בויכוחים ודיונים, אבל בצורה הפשוטה שלהם, לפני שבוחנים אותם בעיני המפרשים - אין בהם לרוב עומק רב וחלקם ממש טריוויאליים.  אפשר היה לטעון שהגמרא תמציתית וטיעונים מסוימים שמובאים בצורה סתומה, בעצם מכילים עומק רב, שהיה פשוט לאמוראים כך שהם נמנעו מלפרטו. אבל למעשה בשום מקום לא כתובים בגמרא טיעונים מתוחכמים ומעמיקים מהסוג שרווח בדורות שאחר כך, ואילו תשובות פשוטות כתובות בשפע.  

את מימד העומק ניתן למצוא בעיקר אצל המפרשים, בעלי התוספות ושאר הראשונים. גם אצלם נדירות הברקות עצומות כמו שיש אצל ר' עקיבא איגר למשל. והספרות התורנית מהדורות האחרונים מלאה באבחנות מתוחכמות ודקיקות מן הדק.

רבות מאוד מהסברות שבגמרא ואף בראשונים היו נדחות בישיבות בדורנו בזלזול בטענה שהן "בעלבתיות".
אז האם יש ירידה או עלייה ומה משמעותה ומקורה?

תוקן על ידי עצכח ב- 05/08/2008 22:22:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 09:20 לינק ישיר 

ז"ע
אביא לך דוגמא נוספת. הרמב"ם בפרוש המשניות אומר סברא ומתאר אותה כנקודה נפלאה.
אין ביכולתי לצטט אותה כעת, תואיל לעיין שם ותגיד לי כמה סברות נפלאות כאלו ראש ישיבה ממוצע שולף ביום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 16:22 לינק ישיר 

[איני יודעת אם כבר העלו כאן את הדברים -

בבבלי ערובין נג ע"א נאמר - 
אמר רבי יוחנן: לבן של ראשונים כפתחו של אולם, ושל אחרונים כפתחו של היכל - ואנו כמלא נקב מחט סידקית.

מעבר לקריאה הפשוטה של ירידת הדורות, נראה לי שאפשר לקרוא כאן גם קריאה שונה (חתרנית?) - אמנם התיאור מצמצם את גודל הלב עם התקדמות הדורות, אלא שהדברים מושווים למרחב הבית מקדשי, וככל שהגודל מצטמצם כך מתמקד התיאור אל פנים המקדש, אל קודש הקודשים. אפשר, אם כן, לקרוא כאן תיאור של מיקוד ועליה בדרגת הקדושה, ולא רק של התמעטות והתקטנות.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 16:48 לינק ישיר 

אמשלום

מהי נקב מחט סדקית?

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 17:06 לינק ישיר 

[מאיר,

מהו "פתחו של אולם", כשהשלב הבא הוא "פתחו של היכל"? אולי החור הוא הריק שישנו בקודש הקודשים של ביהמ"ק השני במקום המקום בו היה פעם ארון?
אני לא טוענת שזה בהכרח הפשט, אבל אני חושבת שהקריאה הזו נמצאת כאן. יכול היה רבי יוחנן להשתמש באלף דימויים אחרים של התקטנות, והוא בחר דוקא בתיאור ההולך ומצטמצם של הכניסה אל פנים המקדש.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 20:23 לינק ישיר 

אמ"ש
הרעיון שלך נראה לי , אבל  יש לו גם צד "לחומרא" :"פיתחו לי פתח כחודה של מחט ואפתח לכם פתח כפתחו של אולם".הפתח שצריך לפתוח הוא קטן כמותית, אבל זה לא קל כמו שנשמע, כי הוא צריך להיות נוקב עד עמקי הלב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 20:47 לינק ישיר 

זילבר,

אני מסכימה מאוד. זו כוונתי - הקוטן מעיד על האיכות הגבוהה, על הקדושה היתרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 21:00 לינק ישיר 

אולי אכן ראשונים כמלאכים ואנו כבני אדם, (או אולי אף כחמורים...)
אך אולי מדרגת בני אדם גבוה ממדרגת מלאכים?
גם לזה יש איזכורים במקומות מסוימים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 21:23 לינק ישיר 

האין
ודאי שדרגתו של המלאך נחותה מדרגתו של האדם.
 למלאך אין זכות ואפשרות בחירה.
למלאך אין יצרים שהוא צריך להתגבר עליהם. למלאך אין שאיפות.  ואין רצונות,
 המלאך לא צריך מעצמו לקיים מצוות. ואין לו כמובן כל רצון לעשות עבירות.
יחזקאל הנביא מתאר אותם רגליהם רגל ישרה. כלומר שאין להם ברכיים, וכשאין ברכיים אי אפשר להתכופף,
 וכשאי אפשר להתכופף, גם אי אפשר לקפוץ לגובה, אי אפשר להגיע לדרגה גבוה יותר,
  המלאכים המוזכרים בתנ"ך אינם הולכים,  אין מלאך הולך, הם מהעומדים והניצבים,
 הם במקום אחד בלי התקדמות, ובלי יכולת להתקדם.
אז מי בדרגה יותר גבוהה המלאך או האדם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 21:53 לינק ישיר 

האם לדעתך שאמרו שראשונים כמלאכים ואנו כבני אדם, אכן התכוונו שאנו במדרגה גבוהה יותר? גם אם אפשר לקבל הסבר כזה קשה להכניס אותו במימרא המקורית. אם כי קשה להגיד שזה מה שהטריד יהודים לאורך הדורות, שהסבר שלהם למימרא לא בדיוק תאם את מה שנראה...אך לא זה הנושא...
בכל מקרה האם בגלל שאנו כיום בעולם רווי יצרים ופתויים הרבה יותר מבעבר (לפחות בנושאים מסוימים) הופך אותנו ליותר 'בני אדם' מ'מלאכים' ? ובעקבות כך גם במעלה גבוה יותר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 22:30 לינק ישיר 

האין
בודאי שלא לזה הם התכוונו. הם התכוונו שאנו קטן קטנים, ואין אין לנו כל סיכוי למעלה רוחנית כמוהם, ולכן כמובן עלינו לקבל בצורה עיוורת בלי עירור, את הגיונם ופרשנותם. 
הרי רק כתרגיל מחשבתי המימרה זו נאמרה לפני כארבעת אלפים וחמש מאות דורות, הרי לפי ההגיון הזה והחשבון שכל דור קטן מקודמו, הרבמב"ם למשל היה נמלה והגר"א מיקרוב , ואנחנו בכלל פרודות. ואולי פחות.
אבל אנחנו הרבה הרבה יותר מהדורות הקודמים, יותר חכמים, יותר משכילים, עומדים לרשותנו כלים ללימוד והשכלה, שרק מבחינה טכנית אנו יכולים- יותר מהם- להתקדם בחכמה ולימוד, הפער לטובתנו הוא באלפי שנות אור

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2007 06:59 לינק ישיר 

אני לא באמת חושב שזה נאמר כדי שנקבל את סמכותם בצורה עיוורת, חוץ מזה, מי שאמר את זה לא היה 'מלאך' אלא 'בנאדם' אז בטח ובטח שהוא לא רצה שנקבל את סמכותו אלא הבין את מעלתו (לכל הפחות לפי שיטתו). ועדיין למרות שכיום נמצא הידע לכל דורש, הדבר הזה הוא טכני בעליל ולא מראה על גדולתו של האדם. ראיתי די מזמן הבחנה של הרב מיכאל אברהם לגבי זה, שהוא טוען שבתחום האניליטי אנו כיום ברמה גבוה יותר, אך בתחום הסינטתי (לפי הגדרת הרב אברהם) הם עולים עלינו בכמה וכמה רמות (וזה כמובן התחום החשוב יותר...) אז אחרי הכל, ידע הוא לא חזות הכל...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2007 07:27 לינק ישיר 

ירוחם, "כארבעת אלפים וחמש מאות דורות"? 60 דורות, בערך.

האין, הנה מלאך שגם נוסע וגם הולך: "ויסע מלאך האלקים ההולך לפני מחנה ישראל וילך מאחריהם".

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/4/2007 08:20 לינק ישיר 

אמשלום

<"מהו "פתחו של אולם", כשהשלב הבא הוא "פתחו של היכל"?">

פתחו של ההיכל היה עשרים אמה ורוחבו עשר, ואילו גובהו של האולם היה ארבעים אמה, ורוחבו עשרים. (עירובין דף ב עמוד א, ירושלמי סוכה פרק א הלכה א).

בהשאלה: פי שנים!  

עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2007 08:44 לינק ישיר 

נישט,

בדיוק. גם קטן יותר וגם פנימי יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ראשונים כמלאכים - ירידת הדורות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 7 8 9 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.