בית פורומים עצור כאן חושבים

היחס ל'בתורתו של ר"ג' (גל"ד ואזהרה)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/3/2008 21:43 לינק ישיר 

טרוקנינוס מודעתנו משכבר.

את טענתך על רח"ק, כבר זכיתי לטעון לפניך כאן בפורום וראה זה פלא, ביתר עדינות לשון.

לגבי טבע האדם לבחור בפיזיקה של ניוטון, טעות היא בידך. מחקרים מוכיחים שטבע האדם היא לבחור דווקא בפיזיקה של ארסטו קשישא.

(תיכף אביא לינקים)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2008 21:53 לינק ישיר 

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2343663&whichpage=2#R_15

http://bendov.info/heb/books/physbook/01.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2008 23:20 לינק ישיר 

טרוקנינוס:

אני לא מגן על ר' גדליה (אבל גם לא מבקר אותו). אני פשוט אומר, שבכדי להבין דבריו צריכים לקחת בחשבון שר' גדליה התבטא במונחים אבסולוטים.

עוד דבר:

צורת הבטוי שלך גורמת לאנשים להתעלם מהתוכן, וחבל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2008 23:21 לינק ישיר 

אכן, דווקא משום כך הבאתי לך דוגמא כדוגמתך, שפיזיקה ראשונית אמנם מושפעת מאינטואיציה אנושית.
המחקר שאתה מדבר עליו הוא, אם איני טועה, שאדם ההולך על קורה וצריך לזרוק כדור על נקודה לאורך הקורה, תמיד יפגע אחריה, משום שהוא זורק את הכדור רק כשהוא מעל הנקודה ומתעלם מחוק האינרציה.
הרי שיש לטבע האנושי מה לומר בבחירת אקסיומות, גם מוטעות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2008 00:14 לינק ישיר 

טרונקקיקוס,

או שאתה מעדן את שפתך או שלא תכתוב כאן!

תוקן על ידי קעלעמר ב- 17/03/2008 0:31:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2008 12:51 לינק ישיר 

בעלבעמיו:

אכן ר"ג דיבר לפעמים כמשה מפי הגבורה.

טרוקנינוס:

גדלותו של ר' גדליה נמדד לא בזה שהוא דיבר במונחים אבסולוטיים, שזה כל אחד יכול לעשות, אלא גדלותו של ר' גדליה נמדד בסברותיו וביכולתו לעקור הרים ולטוחנן זו בזו. כשלמדתי אתו ביחד ראיתי איך הוא מסוגל, ללא שום גוזמא כלל, ללמוד סוגיא אחת במאות אופנים שונים. כמובן שאחד שמסוגל לחשוב בצורה כה מעמיקה, הרי שאנשים נוטים לתת משקל גם למשפטים אבסולוטיים שהוא אומר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2008 13:09 לינק ישיר 

COUTENG
אתה יכול להדגים סוגיא כזו?
מזמן בקשתי ולא נעניתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2008 13:17 לינק ישיר 

הדוגמא שהחזו"א היה נוהג להציג משו"ת בית יוסף בסופו, כוללת רק עשרות. גם מפעלים המסכמים פרשנות של דורות, כמו "אוצר מפרשי התלמוד" אינו חורג מעשרות וגם זאת לעיתים נדירות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2008 14:34 לינק ישיר 

טרוקנינוס

אינני אחד ממושאי הערצתך הנודעים ולכן לא קראת את דברי די הצורך.
כתבתי שמחקרים מוכיחים שהאדם הפשוט, שלא העמיק בפיזיקה, נוטה להתנהג לפי הפיזיקה האריסטוטאלית. במידה מסוימת זה מלמד משהו על האינטואיציה ועל השכל האנושי ה'פשוט' - הראשוני. ניתן לכנות זאת גם אקסיומות ולהשליך את זה על מצב בריאתי.
הפיזיקה הנלמדת היא כבר פלפול מקצועי. היא ודאי יותר מתוחכמת אך אולי פחות מחוברת לשכל.

בעל וספרן

נראה לי שמאות אופנים בסוגיא, זה כמו הקמיע הידוע של ר"י אייבשיץ, בו נכתב מאות פעמים המשפט 'עם ישראל חי לעולמי עד'.
כלומר, חמש עשרה אופני אב על דרך משל, ושבע פרטים הניתנים לשיבוץ משני ביניהם, עם כמה נפק"מ. כך אפשר אולי לעבור את המאה.

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2008 16:53 לינק ישיר 

צורת התנהגותו של אדם שלא התמחה בפיזיקה, אינה אינסטינקט אלא שכלית פשוטה.
אדם מחשב ומחשב ומגיע למסקנה בלתי מלומדת. בעל חיים אינו עושה זאת.

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2008 11:39 לינק ישיר 

בעלבעמיו:

בסוגיא דמיטב יש ג' סוגי קרקעות, עידית, בינונית וזיבורית עם ג' בעלי חוב, ניזקין, לווה וכתובת אשה. ישנם גם אפשרות לחמשה סוגי קרקעות, עידית בינונית זיבורית במזיק כשהזיבורית של המזיק שוה לעידית של הניזק. ישנם גם אפשרות שלמזיק יש רק ב' סוגי קרקעות או רק אחד. אם נצרף כל האפשרויות יצאו עשרות אפשרויות.

כשלמדנו יחד סוגיא זו, היה עובר כל אפשרות ובודק אם מגוון הסברות שהוזכרו בגמרא מתאימות או לא.

ספרן:

נדמה לי שהבית יוסף עצמו מזכיר שהוא למד סוגיא אחת ב 720 אופנים.

טרוקנינוס:

יהי לך אשר לך. אני דוקא מאד התפעלתי על הגישה שלו לרוב, למשל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2008 16:37 לינק ישיר 

איפה הב"י ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2008 16:46 לינק ישיר 

CHOUTENG
יפה
רג"נ לימד לא מעט. אולי ניתן להביא דוגמא לשיעור כזה מהחל ועד כלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2008 12:54 לינק ישיר 

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=611098&whichpage=5#R_3

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2422374&whichpage=2#R_9

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2008 13:55 לינק ישיר 

ראיתי לינקים ונזכרתי בסיפורים. [ניתן היה לצרף ללינק הראשון עוד שני לינקים לאשכולות של שנרב_נ.]

פעם שמעתי בביהכ"נ איך אב מסביר לבנו את הכתוב בהפטרה על חכמת שלמה שהציע לחתוך את התינוק לשניים. שאל הבן את האב: "מה החכמה הגדולה? גם אני הייתי יכול לחשוב על התכסיס הזה!"

מספרים [ואולי הובא כבר בפורום] על הרב אברמסקי שהיה רב בלונדון ונתן שיעור בבהירות רבה עד שדבריו בפירוש הרמב"ם היו בהירים למדי. לאחר השיעור ניגש אחד משומעיו ואמר: [ביידיש] "איני מבין מה חידש הרב הלא דבריו מפורשים ברמב"ם עצמו!" ענה הרי"א: "א דאנק פארין קומפלימענט" [תודה על המחמאה].

בלמדי בישיבה קטנה מסכת ביצה בסוגיא ד"הכנה דרבה" למדנו מדברי הרב אבמרסקי בחזון יחזקאל [על התוספתא] שביאר דברי תוספות שם בטוטו"ד וטענתי למג"ש שאיני מבין איך אפשר ללמוד אחרת, ענה לי "אשריך" וקרא לבחור משיעור אחר לשמוע ממנו איך הם למדו את התוס' והוכיח לי איך אפשר ללמוד אחרת.

וז"ל סמדיה באשכול על מו"ר: "... כל שיטותיו, ביאוריו והשקפותיו, הם תוצר סינון של שיטות הרבה הרווחות ביהדות. החל מהתלמוד וכלה בחסידות. כל האמרות שהוצגו... תוכל למצאם בכתבי הקודש, בגמרא, בספרי מחשבה, בספרי קבלה וחסידות. ... הייחודיות היא, עקביות."

היוצא מכל זה שגישה מיוחדת ללימוד אינה נמדדת לפי השוני ההלכתי המיידי באותה סוגיא הנלמדת [כמו שהתפעל דוזר מהחזו"א בלינק הראשון] אלא בכלל הגישה ללימוד [שהוזכרה בלינק השני] שמחדדת ומשפרת את כלל ההבנה בחיים, בתורה ובמטרותיה כך שההשלכות ניכרות כמעט בכל סוגיא. בפועל תלויה גישה זו בזיהוי ההקדמות ללימוד לפני הלימוד ללא שום "טאבו" ואזכיר בקצרה כמה נקודות קצרות ומלבד שהזמן קצר האריכות היא אך למותר ודי לחב"ר.

א. זיהוי השקפת הלומד על קבלתו את התורה בתור מה הוא מקבלה ובזה כל אחד לפי רמתו [ע"ש],
ב. זיהוי משמעות דברי התורה שבכתב עד כמה שאפשר לעמוד עליה מקריאה טבעית,
ג. זיהוי דרכי החיבור בין [א' וב'] הדרך ארץ הקודמת לתורה, לתורה [שזה עיקר תושבע"פ לענ"ד],
ד. זיהוי דרכי החיבור בין דברי התורה שבכתב לפרשנותה שבע"פ [ע"פ הדרך ארץ],
ה. לאחר כל זיהוי חדש הנוגע לסוגיא, להתחילה שוב מראשה לחוות איך משתלב ומתמזג הזיוהי הדש עם שאר חלקיה,
ו. לראות ולחוות בכל פרט את יסודותיו הראשוניים-עקרוניים האמורים עד שנהיית החוויה עקבית ותמידית באופן טבעי.

כל אלה וכנראה עוד שהשמטתי מעמיקים את הבסיס ומרחיבים את האופק בכל סוגיא וסוגיא [ואולי אחר ת"ב אספיק להביא דוגמא ספציפית מ"בתורתו"] עד שדבריה מובנים בכזו פשטות שטבעי שישאל הלומד הצעיר "מה החידוש?"

גם בעקבות אשכול הפרידה שאלו באשכול ובאישי כזאת: "מה חידש ר"ג?" עד שנוכחתי שהדרך הטובה להשיב על כך היא בבקשה מהשואל להציג איך שהוא ניגש לכל סוגיא שהיא ואח"כ להציג "זה לעומת זה" איך היה ר"ג ניגש, כאשר עשה המג"ש שלי בהקשר החזו"י לביצה. ניסיון כזה נעשה במקצת וניתן להוסיף עליו באשכול שפתח אריק123.

כבר נאמר באשכול אחר שני יסודות בתכלית החכמה "להזכיר את הידוע" כדברי הרמח"ל בהקדמתו למסילת ישרים ו"לסדר את הגן מבלבול" כדבריו בהקדמתו לדרך השם ואוסיף ציטוט משיר-תפילה ביידיש הנוגע לדברים:

שמור את מחשבתי חופשיה ממידע מיותר של אין קץ פרטים ותן לי כנפיים להגיע לעיקר.

תוספת ציטוט ממכתב מו"ר:

"ישנה דרגה שלומדים איך להיות ממוקדים בעקרונות יסוד באופן קבוע כך שהמחלוקות בין השיטות אינן נתפסות אלא כפרטים משניים במסגרת העקרונות האלה. כך למד ר"ג וזו היתה גדלותו המחשבתית. ברמה זו לא מרפים מלימוד כל נושא עד שחווים בעוצמה את העקרונות היסודיים שמשם יש גישה קלה מהירה וישירה לכל הפרטים גם אם הפרטים עדיין לא ברורים במלואם נתפסת חשיבותם לעקרונות. [לא נעסוק כאן בדרגה הבאה שהיא ההגעה ברמת בהירות כזו מתוך המיקוד בעקרונות שניתן אף לחדש חידושים מפליאים בהבנת כוונת התורה.]"

לפ"ז אין זה פלא שמי שאינו ממוקד בעקרונות שיעבור על ספר ולא ישים לב לגדלות הדברים שבו כי הרי אינו ממוקד בעקרונות המופיעים שם וחושבם ל"טעמים" ו"ציצים ופרחים". זה מצוי בכל סוגי הספרים שיש בהם מסר עמוק ומוצאים את ההבדל בקוראי סיפורי ר"נ מברסלב. יתר על כן, כאשר נמסרים דברים ממי שממוקד בעקרונות, אין לראות בכל קטע המבאר נידון אחד[כגון "קבוע"] כרעיון נפרד, אלא את כל הדברים כמקשה אחת הנובעת מאותם העקרנות הבסיסיים. כך גם מצטמצמות המחלוקות שהן אך בדרגות ולא במבט העקרוני על הדברים כפי שנתבאר באשכול על הקרבנות ועוד.

תוקן על ידי עצכח ב- 07/01/2009 15:23:12

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > היחס ל'בתורתו של ר"ג' (גל"ד ואזהרה)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.