בית פורומים עצור כאן חושבים

הערב שו"ת עם חברנו "החבוי"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/12/2004 17:10 לינק ישיר 

בהודעות הקרובות ברצוני להוסיף כמה הוספות במקום שבו נדרשה השלמה לדבריי.

מתעניין
אני מתקשה למלא את בקשתך לפירוט נוסף אודות דבריי, בכך "שיש עולם שיש בו אלוהים, ויש עולם שאין בו אלוהים", ולו רק בשל העובדה שנושא נכבד זו זוקק הרחבה ארוכה ועצומה. אך אוכל רק לחדד עוד את ההנחה העומדת ביסוד המשפט הנ"ל: מנקודת ראותי המשמעות היותר דרמטית של עצם חיוב מציאות האל, היא בכך שהמציאות ההוות אינה "סטטית" ו"הומוגנית" אלא מוטבע בתוכה היררכיה ברורה ונוקבת, כאשר מציאות ה"אל" מהווה את אבן הבוחן לקביעת המדרג ההיררכי של כל מציאות. האדם כצלם אלוהים יכול להשיא את ממד קיומו אל מקום שבו ממד זה ישתלם ויונצח בסובסטנציה האלוהית. ככלל שמציאות כלשהי מנותקת יותר מן הדעת האלוהית הרי בכך נגזר דינה להיות תחומה וטחובה במקום אשר הנו מנותק מן השלמות האינסופית.
ייתכן ומשפט זה רק מעבה את ענן המסתורין שמעל דבריי {מה גם שהניסוח רחוק מלהיות מדויק בנושא עצום זה}, אך כיוון שבהודעתי הקודמת ניסיתי לנסח נוסחה פוזיטיבית כנגד ה"הכרעה הערכית" של י"ל, ראיתי לנכון להעמיד את הדברים בנקודת הראשית שממנה נגזרה ההגדרה ההיא.
אין ספק כי מן הראוי לייחד לנושא אשכול לעצמו {מקווה שירווח לי להרים את הכפפה בקרוב} אם לא בית מדרש מלא שיוקדש לבירור נוקב בסוגיה עצומה זו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2004 17:36 לינק ישיר 

הוספה נוספת שראיתי לנכון להוסיף בבירור הגדרת "יראת שמיים" תוך כדי שאני מאמץ את התוכחת המגולה ואהבה מסותרה שבהערתו של יהוסף אודות הגדרתי הבלתי "עממית" בעליל בשאלה מהי "יראת שמיים"?
ה"שמיים" מייצגים את ממד ה"שם" כאשר ה"ארץ" מייצגת את ממד ה"פה". "יראת שמיים" עניינה הכוונת המעשים בממד ה"פה" אל מול התכלית הכוללת והשלמה האצורה בממד ה"שם". מעשה אשר אינו מתחשב ב"שם" וכולו תחום בממד הצר של ה"כאן ועכשיו" הנו מעשה גס ומנוער מן כל תוכן ופשר, מעשה שכזה הריהו מוכשר להיות אנטי מוסרי וערכי ואפילו משולל "אסתטיקה". לעומתו ניצב המעשה אשר ממד ה"שם" נעוץ בסופו, מעשה שכזה הריהו מותאם להפליא לכל מה שנגזר ועולה מתוך אותה תכלית נעלמת, וככזה ננסכת בו השלמות המכוונת.

אני מניח שגם הגדרה זו לא תזכה בתואר ההגדרה העממית של השנה, אבל דומני שבכ"ז תהיה זו קלה לעיכול מקודמתה.

תוקן על ידי - החבוי - 20/12/2004 17:42:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2004 18:21 לינק ישיר 

החבוי

סליחה, אבל יש לי כמה מילים, בתקווה שתקבל ברוח טובה, מדובר בתורה...אני רואה בהגדרה זו שיטחיות לשמה, שעטופה בגיבובי מילים חסרי משמעות, את ההודעה הקודמת לא הצלחתי להבין בכלל. כנראה שזה מפאת חסרוני.

אתה מתאר את הקשר של האדם עם אלוהיו כמין בערך כזה, לא פה ולא שם. אדם צריך להתאים את עצמו, כאילו מדובר באיזה כת מובחרת שיש לה מן מחושים כאלה, ראדרים שמכוונים את האדם לה'- הוא רק צריך לשכלל את חוש הריח והמישוש שלו כדי להגיע ל"שם"

אם המעשה "פה" אינו רע לכשעצמו, וצוונו על כך רק משום שחוכמתו הורתה כך, ולא נדע תכלית כוונתו לעולם, כי סתום הוא עד אין קץ, באין סופיות שלו הזו לשמה.

למה מעשה כזה יהיה אנטי מוסרי וערכי ואפילו משולל אסטתיקה? למה לאכול בשר חזיר רע, ולאכול בשר תרנגולת טוב? המעשה הזה הרי נוגד כל רמז לכך ש"שם" מתחשבים במה אתה ,מאמיןX ,אוכל . הגבלות האלה ניתנו לך כאדם רק כדי לרסן את היצר, אין בהם שום רע. סביר להניח שאם התורה היתה ניתנת לבני ישראל במדברות השלג בסיביר ההגבלות היו שונות. – "שם" רק חוקי 'הצדק האלוהי' עובדים. ולמה אדם בכלל צריך להאמין ולקיים 613 תרי"ג בשביל להיות מוסרי?

האם אדם חילוני אינו יכול להיות מוסרי מבלי להאמין?
את ה'חובה' להיות מוסרי ה' הטיל גם על בני נוח, הם אוניברסלים.

הקשר בין האדם ואלוהיו יכול לבוא לידי ביטוי רק בעשיית המצוות, בהיות האדם עובד את ה' – ועושה כמצוותו. לא כדי להיות מוסרי, שכן המוסריות היא יחסית, עושה כמצוותו כדי להיות בקרבתו -

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2004 18:21 לינק ישיר 

החבוי

תודה על ההבהרה. אני מבין מדבריך שהכוונה היא שיש "שם" ויש "כאן". ה"שם" מתייחס לטוב וה"כאן" לרע. זו דיכוטומיה (הפרדה) שחותכת את כל חיינו.

אולי, אם כן, כדאי להביא כמה דוגמאות למה נמצא כאן ומה שם, כדי שיהיה יותר ברור במה מדובר. אז גם אפשר יהיה להשוות זאת לתפיסה האינטואיטיבית שלנו מכאן ולתפיסה היהודית הקלאסית שהורגלנו אליה (אם ניתן לדבר על תפיסה א-ח-ת כזו) מכאן.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2004 18:51 לינק ישיר 

ביקורתו של צוטנג שהוטחה בפניו של החבוי היא אישית, אינה ענינית, נוגדת את חוקת הפורום, ואת כללי השיח ההוגן.

אני קורא כאן לצוטנג לבקש סליחה מהחבוי.

לצורך הדיון צוטנג הינו בעל תואר ד''ר כלל\סופר\טרנס - מדעי ומחזיק תעודה מיוחדת המאפשרת לו להתבטא בחופשיות בכל נושא שהוא (מהסוג שי''ל ליבוביץ זצוקלל'ה החזיק והוריש ליוצאי חלציו).

אבקש להתייחס לדבריו ענינית.

תוקן על ידי - עצכח - 20/12/2004 18:55:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2004 18:52 לינק ישיר 

החבוי, אני מבין הפעם את דבריך כברורים וראויים להיות גם עממיים = מושלך למבט המיידי.

אתה אומר כך, יש את ה"כאן והעכשיו" שזה בעצם ההקשר המצומצם של החיים, אוכל תאוות ודאגה למקורבים וכו' ויש את המרוחק והמופש יותר שזה ה"שם". האידיאל להגיע לחיבור נכון בין העולם הקרוב לעולם האידיאל שהוא כביכול "שם".

riv מה הבעיה בדברים שכתב החבוי? את טוענת שהוא פיצל את החיים? אטדרבא הוא בא לאחד בין הקרוב ולמרוחק להיותם חטיבה אחת, התחשבות אחת הכוללת הכל, הפה והשם. כמובן שאחר האחדות אין "פה" ואין "שם" יש את הכל.

מיימוני הדוגמאות לרעיון זה לכא' פשוטות:
אדם אוכל וחושב על ה"פה" הטעם ותאוות המילוי, ועל ערכים מאוחרים יותר או מופשטים יותר כשומן או כולסטרול קשה לו יותר.
או למשל אדם המתאפק מלהשיב אש מחלוקת, הוא חש נפסד במבט הצר של "פה", משא"כ אם חושב על השלימות היותר גדולה לנפשו.

תוקן על ידי - יהוסף - 20/12/2004 19:00:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2004 19:02 לינק ישיר 

עצכח,

אז הכל סוציולוגיה ובשם הסוציולוגיה אתה מרשה לעצמך ליחחס לפרופ' ליבוביץ' - מי ראוי להיכלל בין יוצאי חלציו?
זה לא נוגד את חוקת הפורום?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2004 20:17 לינק ישיר 

עצכח:

הביקורת שלי היתה עניינית. השאלות ששאלתי הם הוגנות וצודקות. וההודעה אינה נוגדת את חוקי הפורום.

אפילו נניח של"החבוי" יש תעודה מיוחדת עדיין לא נכון לדעתי להציבו כסמכות עליונה.

(לא הבנתי טיבו של תעודה זו. האם כל אחד אסור לו להתבטא בצורה חופשית ורק לו מותר? או הכוונה שהוא יכול להרצות בכל נושא באוניברסיטה, דוגמת כמה פרופסורים בארה"ב שמרצים על כל נושא שירצו?)

יהיה איך שיהיה, אפשר לטעון שאפילו אם כל מה שכתבתי נכון לא מגיע ל"החבוי" ביקורת כזאת. ומשמע ודומה ומשא.

ועל זה אני אומר בטלה דעתי מול דעת עצכח אם אכן זאת היתה כוונתו. ואני מבקש את סליחה החבוי על הביקורת שלי שאולי לא היתה ראויה להגיד ברבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2004 20:52 לינק ישיר 

chouteng,
לא הבנתי על מה יצא הקצף. וכי ביקש ממך מישהו לקבל את דבריו של החבוי? מישהו קבע שהוא סמכות?

אני איני יודע על החבוי דבר וחצי דבר. הבנתי שמדובר ביהודי ת"ח וידען, בעל תפישה יחודית בתחומים מסוימים. הוא היה מוכן להקדיש מזמנו כדי להביע את דעותיו. השומע ישמע, והחדל יחדל. למה זה כל כך הפריע לך?

בכל מקרה, איני רואה סבה ליחס לו מגלומניה, או בכלל להתיחס לאישיותו. אפילו נניח שהוא רואה עצמו כגדול ממשה רבנו - מה זה אכפת לך? אם נתחיל לבחון את תפישותיהם העצמיות של החברים אנחנו עלולים להגיע לתוצאות מעניינות...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2004 20:56 לינק ישיר 

יהוסף,

אני לא טענתי שהחבוי פיצל את החיים, אני טוענת שכל מה שאומר החבוי סותר למאמר חז"ל: "הכל בידי שמיים חוץ מיראת שמיים" שרק בהכרעתו הרצונית של האדם הוא בוחר לעבוד את ה'- ומה שהחבוי עשה זה שהוא מפריד בין פילוסופיה לבין דת, לאחד בין הקרוב למרוחק זה רק על ידי קיום ציווי המצוות כלשונן וככתבן - זה בקיצור נמרץ.

מבלי לחשוב מה מתאים ומה לא מתאים, כי אם יהודי אמיתי יהיה בסיביר המושלגת, ויתאים לו לאכול בשר חזיר כדי לחמם גופו, הוא לא יעשה כך, אף על פי שאפשי, רק מה יעשה שהשם גזר עליו?

הוא ילך לפריץ הרוסי ויתחנן אליו שיתן לו פרנסה - ויעסיק אותו בהובלת עיצים ממקום למקום, כרב יוסף, ויהיה שמח בחלקו על מה שחלק לו האל - שבמלאכתו מתחמם גופו ללא ספק.

תוקן על ידי - riv - 20/12/2004 21:14:42

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2004 21:52 לינק ישיר 

גם_וגם:

הצדק אתך, אין טעם להתרגז. נניח לשם ויכוח שיש באשכול זו משום יומרה כל שהיא. היומרה הזאת הרגיזה אותי ועל כן הגבתי איך שהגבתי. כרגע אין אני יודע למה היא הרגיזה אותי. ובודאי צריך אני לפשפש במעשי להגיע לנקודה הפנימית ולברר על מה יצא הקצף.

אני עדיין חושב שהתגובה שלי היתה צודקת. השאלה היא רק, האם היה צורך בתגובה כזאת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2004 22:45 לינק ישיר 

ריב

לא מצאתי רמז מדברייך בדבריו של החבוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2004 23:12 לינק ישיר 

יהוסף יקר

אתה בדבריך אלה

"יש את ה"כאן והעכשיו" שזה בעצם ההקשר המצומצם של החיים, אוכל תאוות ודאגה למקורבים וכו' ויש את המרוחק והמופש יותר שזה ה"שם". האידיאל להגיע לחיבור נכון בין העולם הקרוב לעולם האידיאל שהוא כביכול "שם"."

מצאת יותר מקשר לרמז מדבריי בדבריו של החבוי,
בכל אופן את שהיה לי לומר אמרתי.

החיבור נעשה רק על ידי המצוות שאדם מקבל על עצמו, בבחירתו. אין חיבור אחר להתקרב אל ה'.כל התיימרות אחרת של ניסיון להלביש במילים את החיבור ה'נכון', נידון לכישלון. הכל דיבורים בעלמא.

תוקן על ידי - riv - 20/12/2004 23:17:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2004 23:18 לינק ישיר 

צ'וטנג

הערותיך רחוקות מלהיות עניניות. ישנו הבדל גדול בין טיעון המתייחס ענינית לעקרי דבריו של החבוי (ושמתייחס אגבית ליומרנותו של הכותב) לבין טיעונך שמתמקד אישית רק בנקודת מבטו של החבוי.

כפי שציינתי ''אוני'\ישיבת\מועדון עצור כאן חושבים'' העניקה לחבוי סמכות גורפת להרצות על כל נושא שבעולם בין אם הוא זכה בפרס נובל ביחס לנושא הנידון ובין אם הבנתו בנידון שואפת לאפס.

להבדיל מהאוניברסיטאות להם התייחסת, הרי שזכותך המלאה להוכיח - תוך שמירה על כללי השיח ההוגן - כי הוא אינו מבין דבר וחצי דבר בנושא הנדון.

אתה לא הוכחת, רק קבעת חד משמעית!!!!

בפורום זה נוהגים להוכיח ולהשאיר את הקביעה לשיפוט הקוראים, ואילו אתה לא נהגת כך וגם פגעת בצורה גסה בחבוי.

כך או כך כל הודעה נוספת לא ענינית תמחק לאלתר (ואי''ה וכשירחיב ה' את גבול זמננו המוגבל גם ההודעות שכבר נכתבו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2004 00:54 לינק ישיר 

עצכח:

אין אני רואה טעם להמשך הויכוח. הרואה יראה שלא הבעתי דעה בקשר לידיעות ולהבנות החבוי, אלא באופן שהציגו אותו ואיך שהוא הציג את דבריו.

אם תרצה למחוק את דברי, תמחוק, ותע"ב.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הערב שו"ת עם חברנו "החבוי"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.