לאחר התלבטות קשה, הוחלט מפני הכותבים הותיקים שהשתתפו באשכול לשחזרו. השם של האשכול -הלא צנוע- ממש לא מתאים לרוח בית המדרש. גם הנימה הלעגנית על חכמים אינה ראויה. יש להניח שהכותב/ת יזדהה עם הרגישות, ובפרט אם ראה לצורך כך ליצור ניק חדש.
האשכול ייסגר, ואם ברצון הדנים להמשיך לדון בו, ניתן לפתוח אשכול המשך, עם שם הולם יותר כמו 'הפסק על אינו מוליד' וכיו"ב.
ווטו1
יענטע התעוררה לצד בעלה, פתחה עניים ,פיהקה ונגעה בעדינות בבעלה.
בנימין זוז קצת ,התינוק
בנימין לא ענה והמשיך לנחור. היא דחפה אותו קלות ושחררה את זרועו של התינוק מתחת גופו. היא אספה את תינוקה בחיקה, סידרה את הכרית גבוה מספיק למשענת, עצמה עניים באדיקות ואמרה מודה אני לפניך...
היה לה הרבה על מה להודות 11 לידות היו לה מהם שרדו טפו טפו 6 ילדים הגדול כבר ברוך ה' 12 ועוד מעט כבר ידובר בו נכבדות ואוי רבש"ע מודה אני לפניך באמת, הרי אחותי המסכנה שיכלה את כל ילדיה שנה שעברה כולם נדבקו רח"ל במחלה האיומה ואילו היא יענטע טפו טפו בלי ע"ה
-לעבט און לאכט-, בעלה בנימין מרעיף עליה אהבה לא מסתכל על השיקסעס ובטח לא על היידישעס אבא טוב, מפרנס טוב, אוי מודה אני לפניך ובעודה אומרת חשבה היום אוסיף לקופה כפל כפליים ולו רק להשתיק את השטן רח"ל
* * *
כל יום שישי היה בנימין הולך למקווה אשר היה מרוחק מביתו 2 ק"מ לכן מאד שמח שהגאון ר' יעקב הודיע כי הוא פותח את המקוה שלו לציבור הרחב
היה זה ביום שישי קייצי וחם בנימין השתהה קצת יותר מהרגיל במים הקרירים כשהבחין שהגאון ר' יעקב עומד ומתפשט חיש מהר יצא בנימין מהמקוה ופסע במהירות לעבר בגדיו. הרב עיניו היו נטועות בפלג גופו התחתון של בנימין, בנימין חש בכך וזע באי נוחות תוך כדי שהוא מכסה עצמו
מה רוצה הרב?
אני מצטער מאד אבל אני צריך לראות שם משהו
מה? אני לא מבין למה?
זה משהו הקשור בעניין הילכתי אני צריך לראות.
אין צורך כבוד הרב אני יודע זה נכון יש לי רק אחת
מה? אני חייב לראות מקרוב
בנימין לא ידע את נפשו מרוב בושה והודה בליבו להקב"ה שאין נוכחים נוספים במקום מיהר להוריד את המגבת תוך שהוא ממלמל מה יש לראות? מה יש לראות?
הרב התכופף ובחן את האשך הבודד מקרוב , הוא הזדקף במהירות הסתובב ואמר:
בנימין תבוא אלי לבהמ"ד בעוד שעה.
למה? יש בעיה כבוד הרב?
בעוד שעה ונא לא לאחר
בנימין התלבש בחיפזון ומיהר לביתו כולו מבולבל מהתנהגותו של הרב , מה הוא רוצה? האם יכול להיות שהרב קראנקר רח"ל? ח"ו ח"ו איך יכול הוא לחשוב כך על גדול בישראל ? הוא ילך בעוד שעה ויברר בדיוק מה הרב רוצה וזהו.
* * *
כעבור שעה עמד בנימין מול הרב.
איך קרה לך הדבר?
בגיל 12 כבוד הרב.
כן ,אבל איך?
היו לי כאבים נוראים בגיד ובעיקר כשהוצאתי מים כאב לי נורא הרופא החליט לחתוך ביעה אחת כדי שירד הלחץ מהגיד.
נו וזה עזר?
לא מיד, אבל כעבור חודשיים בערך לאט לאט הפסיקו הכאבים.
כמה זמן אתה נשוי בנימין?
בטו באב הבעל"ט זה יהיה בדיוק 15 שנים.
האם בתולה היתה אשתך כשנישאתם?
רבי למה זה ישאל אינני מבין?
תכך אסביר לך ובכן האם בתולה היתה?
בוודאי שכן, אני התחתנתי בגיל 17 ויענטע היתה בגיל 16
היכן אתה נמצא בד"כ במשך היום?
בעבודה. כבוד הרב הרי יודע שאני סוחר עצים, הן גם לו אני נותן
ז"א שיענטע רוב הזמן לבד האם זה נכון בנימין?
אני לא מבין את כבודו מה פירוש לבד עם כל הילדים זה לבד? אני לא מבין מה כבודו רוצה ? ומדוע הוא שואל כה הרבה על יענטע?
טוב בנימין אסביר לך בפירוט מאוחר יותר אך בינתיים דע לך שע"פ תורתנו הקדושה אשר אין לי ספק כלל באמיתותה הינך מחויב לגרש את אישתך הבוגדת מיד מהבית!
בנימין השתתק הוא לא האמין למשמע אוזניו. רבי האם הכל בסדר עם כבודו?
בסדר עם כבודי? כבוד שמיים אני דורש. בנימין אני יודע שזה נסיון גדול אך לא שייך במציאות שיהיו לך ילדים שהרי בעיני ראיתי וגם אתה מודה שאין לך כי אם ביעה אחת ומכאן שהינך עקר, נמצאת יענטע אישתך שכביכול צדקת- מופקרת מאין כמוה.
אע"פ שבנימין היה אדוק ומאמין בחז"ל הוא בשום אופן לא הסכים שר' יעקב ידבר בצורה כ"כ מעליבה על יענטע שלו. היטב הכיר את יענטע שהיא צנועה ביותר שאפילו בזמן שהיא מחליפה את הטיכעל היא עושה זאת תחת השמיכה כדי שקירות ביתה לא יראו את שערות ראשה כ"ש שלא עשתה את הדברים הנוראים שהרב עכשיו מטיח בו.
בנימין התאמץ לשמור על קור רוחו ובנימה מאופקת אמר:
טועה הוא כבוד הרב אינני עקר כלל ואדרבה ב"ה תקיף חיליה דההוא גברא והנה יעידו על כך בניי ובנותיי הי"ו.
בנימין היקר אולי אינך מבין את דברי, ילדיך אינם שלך הרי הם ממזרים לכל דבר
בנימין לא השתהה ולו רגע נוסף הוא רץ אחוז אמוק לעבר ביתו מעולם לא רץ כ"כ מהר הוא נכנס בבהילות לביתו תפס את ידיהם של 2 הילדים הראשונים שהוא- ראה בואו עם אבא מיד!
מה קורה? צעקה יענטע מהמטבח
כלום אסביר לך אח"כ.
בנימיו עמד מול הרב מתנשף ואדום כולו הנה כבוד הרב תראה האין ברוכיל שלי דומה לי בול? וכי עינים ואף של מי יש לו אם לא שלי? אפילו אשתו של הרב אמרה שברוכיל כל כולו דומה לי. תראה כבוד הרב... תראה.... מדוע ידבר גאון שכמוהו דברים נוראים שכאלה?
הרב התבונן שעה ארוכה בילדיו של בנימין, אחר נאנח, הליט ראשו בשני ידיו ואמר בשקט:
בנימין היקר יודע אני שאפילו לצדיק גמור היה זה קשה מאד לעכל כ"ש שאנחנו אנשים פשוטים ,אולם דע לך שבאם תעמוד בנסיון הגדול הזה הרי אתה כיוסף הצדיק בשעתו או לפחות כמו הצדיקים שנהרגו עקה"ש .בנימין יש לך הזדמנות לקנות את עולמך בשעה אחת הרי אתה יודע כמה קשה עלי הדבר הזה להגיד לך גם אביך ר' שלמה זלמן ז"ל הרבה פעמים הטיל מלאי לכיסי כך שבודאי אני מחוייב לך בהכרת הטוב אבל בדבר זה אני בטוח שחז"ל לא טועים וח"ו לא משקרים ואם חז"ל אמרו שאתה עקר אז אתה עקר וממילא הרי הילדים האלו אינם שלך והם לצערי הרב ממזרים.
בנימין עמד שם מתנשף בכבדות עיניו ריצדו לכל עבר הוא תפס בחוזקה את ידיהם של שני ילדיו כבוד הרב איך אתה... איך איך... מחוסר מילים פרץ בבכי אך הוא מיהר להשתתק משך את ילדיו קרוב יותר אליו ובלי להגיד מלה נוספת יצא את בית הרב.ר' יעקב עוד הספיק לצעוק אחריו בנימין זכור 'אסורה לבעל ולבועל'.
בנימין צעד אט אט לביתו מה יספר ליענטע אין לו אפילו את האומץ להסתכל עליה אוי וויי רבש"ע מה עשיתי וכי משום ביצה אחת תיקח לי את הילדים? פתאום נזכר שהרופא המנתח ענה לאביו ז"ל לשאלתו כי אין שום בעיה להביא ילדים עם ביצה אחת הו יופי אלך להביא את הרופא לר' יעקב שיעיד כי הדבר אפשרי הו חסדי ד' כי לא תמנו.
* * *
יענטע לא אמרה מאומה היא רק הביטה בו אחוזת אימה. בנימין התפתל
אל תדאגי מיד אחרי שבת אביא את הרופא אל ר' יעקב ואז ברור שיחזור בו.
אחרי שעה ארוכה אמרה לו: בנימין הסתכל אליי.
בנימיו הישיר מבטו אליה :כן.
האם תוותר על ילדיך?
מה??? קפץ בנימין כנשוך נחש השתגעת? ר' יעקב נכנס לו איזה סברה ובגלל זה נראה לך כי אני צריך לפחד? אלך לר' יחזקאל מרא דאתרא ותראי שהוא יבטל מיד את כל הענין.
בנימין אל תלך לר' יחזקאל.
למה לא? אל תשכחי שבין ר' יחזקאל ור' יעקב קיים הרבה מתח.
לא . כי ר' יעקב לא רב העיר ואינך מחויב לשמוע לו .אך אם גם ר' יחזקאל יפסוק כמוהו כי אז נהיה בבעיה עדיף לא לשאול וזהו.
בנימין יותר משהיה עסוק בעלבון אשתו היה עסוק בעלבונו הוא . אני עקר? אני אראה לו מה זה עקר. מי שמו לראש ולשופט, ככה לקרוא לי עקר ולהודיע לי שאני מחויב להתגרש? ושילדיי אינם שלי? די גמרנו אני הולך עכשיו לר' יחזקאל.
הרב לא יכול לקבל אותך. אבל הרב אמר לי למסור לך שכיון שאתה גר בשכונת מקום על יד הגאון ר' יעקב שהוא סומך את ידיו עליו מבלי להיכנס לפרטים.
בנימין הרגיש שהוא ממש נחנק , וואלף אנא ממך הרשה לי דקה אחת מזמנו של הרב, צרה גדולה נפלה עלי, ר' יעקב רוצה שאני אגרש את אשתי וילדיי.
שמע בנימין הר' היה מאד נחרץ בנושא, הוא לא רוצה עוד מחלוקתים עם ר' יעקב. לפני כחצי שעה הגיע ע"י שליח איגרת מהגאון ר' יעקב לא ראיתי את תוכנה אבל הר' אמר לי לא להכניס אף אחד ולך לומר כי אתה צריך להסתדר עם ר' יעקב.
* * *
באותו ערב לפני מעריב הכריז הגאון ר' יעקב שמצווה לרדוף את המופקרת עד חורמה ועל איסורי חיתון עם ילדיה של יענטע. גם בנימין יהיה בנידוי עד שיוציא. וכל מי שבידו לעשות להפריד החבילה יעשה ויהי מה ושכרו כפול מהשמיים
* * *
חורף. קר לי קר לי נורא. אוי רבש"ע , אני יענטע בת דבורה מתפללת אלייך אולי בפעם האחרונה הרי אתה יודע את האמת מה עשיתי מה עשיתי לך רבש"ע ? אוי כ"כ קר כאן ביער. רבש"ע איפה ברוכיל ויוזפא ושנדייל וכולם... שיר המעלות ממעמקים איי איי בנימין מה עשיתי לך חוץ מלאהוב אותך בכל לבי? כ"כ קר חבל שלא לקחתי יותר סחבות מהחצר של בית התמחוי, אוי בנימין מסכן שלי בטח גם לך קר בבור של הפריץ. אוי רבש"ע אסור לדבר איתך דברים לא יפים אבל אתה יודע שאפילו לא ידעתי שחסר לבנימין אתה יודע כזה... נו, מה שיש שם. אני לא מאמינה שאתה כתבת בתורה שאני רח"ל לא רוצה להגיד... כ"כ קר לי אני לא מרגישה את הרגליים שלי רבש"ע איפה נפתלינקה שלי? אוי נפתלי נפתלי בוא בוא לאמא, בוא תחבק את אמא כ"כ קר לי
* * *
ביער 4 ק"מ מאלטונה מול הגזע הגידם מונחת מצבת אבן קטנה ועליה חקוקה יענטע, והוא רחום יכפר עון
תוקן על ידי - עצכח - 26/12/2004 17:17:12
נשלח ב-25/12/2004 22:25
אכזרי, ומצמרר.
ועל רבנים אכזרים שעדיף שהיו שותקין ותהי להם לחוכמה - על אלה נאמר: יתמו חטאים מן הארץ, ורשעים עוד אינם!
נשלח ב-25/12/2004 22:33
ריב
נראה 'יעקב' = הרב יעקב עמדין
יחזקאל=הרב יחזקאל קצינלבויגען
אע"פ שהסיפור נורא עצוב ומבוסס על סיפור אמיתי(בחלקו הקטן) אכזרים הם לא היו
תוקן על ידי - vhalozin - 25/12/2004 22:36:03
נשלח ב-25/12/2004 22:36
סיפור אנטישמי מובהק.
אני קורא למנהלים למחוק את האשכול.
נשלח ב-25/12/2004 22:45
וולוזין?
למה לא היו אכזרים?
הרמב"ם לא חשש לומר על דוד המלך שהיה אכזרי?
צאוטונג,
למה למחוק, להשאיר, שיראו ויראו.
נשלח ב-25/12/2004 22:49
שוטנג
תשובת הר"י עמדין על ענין הנ"ל נדפס באיגרת ביקורת אלטונא תצ"ו ושם בתקכ"ה
נשלח ב-25/12/2004 22:55
וולוז'ין?
הרב יעקב עמדין והרב יחזקאל קצינלבויגען אינם מכירים כמוני וכמוכם את "מסכת סוטה" שבו הקב"ה מוחל על כבודו - בעבור שלום בית?
וידועה פסיקתו של הרב עובדיה שהתיר לאשה לעשות פידיון הבן למרות, שלא היה זה הריונה הראשון, והנימוק לפסיקתו היה כי מותר לשקר עבור שלום בית כפי שהקב"ה מוחל על כבודו - כשמתיר שימחק שמו ב'מים המאררים'.
נשלח ב-25/12/2004 23:01
שיטה עתיקה שהתחילה בימי קורח והמשכילים (והרפורמים בדורנו) התמחו בה.
סיפור נוגע ללב שאמור להמחיש את נבזותה של ההלכה.
על כל תופעה/ הלכה/ חוק ניתן להלביש סיפור
מצמרר שמרחיק כל דיון רציונאלי.
את האשכול הזה צריך להעיף לא רק בגלל האנטישמיות שבו
כדברי צ'אוטונג, אלא בגלל רידוד והשטחת הדיון.
נו כבר, איפה מספרי המנהלים ?
נשלח ב-25/12/2004 23:09
יהודי נודד,
לקורח ולהבדיל למשכילים ולרפורמים דחית באמת הבניין.
מה תשיב לגופם של העניינים שמעלה הסיפור פה?
מה כל כך מאיים עליך ועל צ'וטונג במה שעולה מן הסיפור (שמסופר אגב בצורה אומנותית ויפה)? לא עדיף לטעון שאם יש גרעין של אמת פה, הרי שמדובר ביוצא מן הכלל, בטל בששים שאינו מעיד על הכלל מאשר להשתיק את הדיון?
נשלח ב-25/12/2004 23:18
סליחה מכבודך יהודי נודד
אני אחוש הפעם לעזרתה של חברתי הריפורמית, שבמקרה זה אני מסכימה איתה במליון אחוז.
התורה לא הסתירה מעשי פשעיהם של גדולי התורה והחכמים, כדי שבני אדם ילמדו גם כיצד לא לנהוג, לדעתי אנו צריכים בפורום ללכת בעקבות התורה, ולעשות אותו הדבר, גם אם נחשבים שני חכמים אלה לצדיקים גמורים.
וכמדומני, שמשמעות הסיפור הזה נוקבת וחודרת עמוק, ואינה שיטחית כלל. היפך, היא באה ללמד שיעור גדול ב'שטחיותם' של החכמים שמקילים ראש בדיני נפשות, מי שמם בכלל? התחת אלוהים הם?
אי אי אי איזה שעשועים...אמא אמא הרמב"ם מנצח!
תוקן על ידי - riv - 25/12/2004 23:22:36
נשלח ב-25/12/2004 23:39
שחרית
אכן צריך לבדוק האם המקרה הנ"ל הוא יוצא מן הכלל או האם יש עוד דוגמאות לעיוות דין (מוסר) וגרימת סבל נוראי לאנשים עקב אי ידיעת\הבנת המדעים-(עובדות)
נשלח ב-25/12/2004 23:55
וולוזין,
כמובן, אין בינינו כל ויכוח בעניין זה!
דבריי באו לענות לאלה שטוענים שלהד"ם - לא היה ולא נברא ושרק תושייתם העקמומית [לשיטתם] של המשכילים/הרפורמים מולידה את הסיפורים הללו.
נשלח ב-25/12/2004 23:58
לא נראה לי שבנושא זה הרב הוא שמעורר את השאלה על ידי הצצה במקוה, אלא השואל מביא את השאלה לפתחו, וזו נקודת פתיחה אחרת לגמרי לסיפור.
בכל מקרה, ישכילונו חכמי הפורום בסיפור ההיסטורי עליו מבוסס המחזה, והאם באמת הצטווה האיש לגרש את אשתו.
כל שאלה הלכתית אפשר להקצין ולפתח אותה לסיפור קורע לב. בשעת הקריאה נזכרתי מיידית ב'שיינדלה', 'פליישר', 'מנין נשים' - בני זמננו, וכמובן ב'קוצו של יוד' של יל"ג, כפי שרומז שם הסיפור.
תוקן על ידי - שלויימלע - 26/12/2004 0:01:05
נשלח ב-26/12/2004 00:03
אכן צריך לבדוק האם המקרה הנ"ל הוא יוצא מן הכלל או האם יש עוד דוגמאות לעיוות דין (מוסר) וגרימת סבל נוראי לאנשים עקב אי ידיעת\הבנת המדעים-(עובדות)
אם יותר לי כך בפתע פתאום, בלהט הויכוח אם להוריד או להוקיע או לחקור.
מותר לי לא לקבל את הסיפור כפי שסופר, בתור סיפור שהיה?
על המעשה שהיה יכול להיות כבר שמעתם?
נשלח ב-26/12/2004 00:15
ציקלה,
בשבילך, אני מוכנה לאסוף את כל סיפורי ה'עוול' ה'אמיתיים' המופיעים בתנ"ך ובגמרא - בכדי להראות עד לאן מגיעים סיפורי הזוועה, וכמה הם חמורים, כשמדובר בחוסר 'התחשבות' עד כדי גרימת אובדן נפש. בין אם כדי לספק תאוות וצרכיים אנושיים,אישיים. או לבין לספק את תאוות 'קנאה' שלא לשם שמיים, לתורה, או לאלוקים, איך שתרצה.
יש עוד דוגמאות בשפע לעיוות דין (מוסר) וגרימת סבל נוראי לאנשים עקב אי ידיעת\הבנת המדעים-(עובדות), או בכלל כפי שציינתי, וזה לא משנה הסיבות שגרמו לעוול, מה שמשנה זו התוצאה!
אי אי אי איזה שעשועים...אמא אמא הרמב"ם מנצח!
תוקן על ידי - riv - 26/12/2004 0:26:39
נשלח ב-26/12/2004 00:30
דת היפותטית דורשת ממאמיניה אך ורק דרישה אחת: לתקוע מסמר באדמה ביום בו הם מגיעים לגיל שלושים.
ברור שניתן להמציא סיפור יפה בו הדרישה היחידה הזו הורסת את חייהם של אלפים (הכל בגלל מסמר קטן...). זה כמובן יכול לקרות גם במציאות.
לכן הסיפור כאן זקוק להסבר. האם הכוונה:
1. למחות נגד כל דת באשר היא.
2. לטעון נגד נקודה ספציפית המיוחדת לדת היהודית
3. לטעון לאי הבנת הדת ע"י רבנים
4. ???