נוךמאלנישט
שאלת מדוע לא הוספתי את התואר "רב" לשמו של החכם ליאו בק. ומדוע אחרים לא עשו זאת.
איני יכול לקבוע מסמרות עבור אחרים, אך אנסה להסביר את עצמי.
לשימוש בתואר "רב" יש מספר כללים.
א. בימי הגמרא, זה מציין אדם שעלה לדרגה למדנית מסויימת. רב אבא בר יוסף (רבא). רב נחמן. רב אשי.
עד כמה שניתן להבין, התואר הזה התפתח כתחליף לתואר המקורי "רבי", שציין כי בעליו קיבל סמיכה וצורף לשרשרת הנסמכת הנמשכת מימות משה רבנו ועד אליו. הסמיכה לא היתה קיימת בבבל, אך היא נמשכה עדיין בארץ ישראל בימי האמוראים.
עובדה היא כי היו אמוראים שלא קיבלו אפילו את התואר "רב".
ב. התואר "רב" המשיך לשמש במשך הדורות כדי לציין מעמד סמכותי של תלמיד חכם. כיון שכל תואר נוטה לסבול משימוש אינפלציוני, התפתחו תוספות שנועדו להצביע כי הבעלים הוא באמת רב, ואפילו רב גדול. כמובן, גם תארים אלו הועתקו והשימוש הבלתי מוגבל בהם כמעט רוקן אותם מתוכנם. זה החל בימי הראשונים, כאשר עשיר שתרם לישיבה הוכתר בתואר "מורנו" או בדומה לזה (איני זוכר את המראה מקום, אבל אני זוכר שראיתי את הדוגמא), וזה קורה היום, כאשר כל מי שעולה לתורה מתכבד בתואר "רב", וכל מי שנזכר בעיתון חרדי מוגדר בתור "הרב הגאון" לכל הפחות.
ג. בפורום שלנו יש הקפדה להוסיף את התואר "רב" לכל מי שמקובל כתלמיד חכם או כמנהיג של ציבור, למשל אדמור. אין בשימוש זה בהכרח הסכמה לגדלותו של המעוטר, אלא הכרה במעמד החברתי והשתדלות להימנע מפגיעה בדמותו ובאנשים שמעריכים אותו.
אין בפורום שלנו שימוש בתארי הלואי שהתפתחו בחברה החרדית כדי לציין שבחים יתרים, כגון הרה"ג וכו'. בזה אנו הולכים אחרי הדגם האמריקאי, שמשתמש רק בתואר "רב" ותו לא.
ד. במה דברים אמורים, כאשר האדם שבו מדובר משתייך לציבור האורתודוקסי. איני רואה הצדקה - אף לא רשות - להשתמש בתואר זה עבור מיגדרים אחרים בתוך העם היהודי.
זה נובע, כמובן, מתוך דעתי כבן הציבור האורתודוקסי. וזה משקף את העובדה שהפורום הוקם ומתנהל בידי אורתודוקסים. סבורני כי ההלכה אינה מצדיקה שימוש בתואר כזה עבור מי שאינו אורתודוקסי.
ה. כדי לבטא את ההערכה שיש לתת לרבאים (אני מקווה שהמונח קביל) שאינם אורתודוקסים, אנו זקוקים למונח אחר. אני מציע להשתמש במונח "חכם", כפי שעשיתי לעיל.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|