|
|
| נשלח ב-25/1/2012 19:50 |
|
| |
חז"ל מסכימים שמשה רבינו נצטוה על קידוש החודש, והכלל של הרמב"ם מתייחס לדברי חז"ל. מתפלא שהבאת את דברי ראב"ע שהסביר בבירור מהי שנת תורה. ראה אגרת השבת, הפסקא וכאשר נחפש לדעת שנת התורה ואילך.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2012 21:17 |
|
| |
| מ80 כתב: |  | חז"ל מסכימים שמשה רבינו נצטוה על קידוש החודש, והכלל של הרמב"ם מתייחס לדברי חז"ל.
מתפלא שהבאת את דברי ראב"ע שהסביר בבירור מהי שנת תורה.
ראה אגרת השבת, הפסקא וכאשר נחפש לדעת שנת התורה ואילך.
|
|
ראשית ר' עקיבא גנז את ספרי החולקים עליו, זה אומר שלא רצה חולקים ובצדק, אבל קבלה מסיני אין כאן, היו חולקים וגנז אותם, ואמר מי שילמד בהם אין לו חלק לעולם הבא
האבן עזרא מקבל את חז"ל כמובן, אבל מתווכח איתם לכאן ולכאן, כלומר הוא לא שולל את הטענות היוצאת מפשט הפסוק, ולמשה סומך על חז"ל,
אני משוכנע שלו ראה את המגילות אז לא היה מתוכח כלל, פשוט היה אומר שזה בסמכות חז"ל להחליט,
וברור שזה לא פשוט, כפי שכתבתי לעיל בעשרות התגובות שלי,
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2012 22:22 |
|
| |
חז"ל גנזו את הספרים החיצוניים כי אינם ספרי קודש. ראב"ע וגם רבינו בחיי אומרים במפורש שהצדוקים מנו שנת לבנה, ומחלוקתם היתה שלא קיבלו שמעברים את החודש לפי חשבון. כך מנהג הקראים עד ימינו שמעברים את החודש רק לפי ראיה. ראב"ע מסביר את הדברים: 1. כל עגול אין לו ראשית, רק כרצון איש ואיש, אכן ראשית שנת כל אדם מרגע הולדתו, ובשוב השמש אל הנקודה הראשונה שהיתה שם בתחילה תעלה לו שנה תמימה. 2. חשבון ישראל בחדשי לבנה, והנה החדש שימצא האביב בארץ ישראל הוא ראשון לחודשי השנה, וראש החודש ראשית השנה, עברה התקופה או לא עברה, רק יש לבית דין לשמור שיעשה הפסח והאביב נמצא, בעבור תנופת העומר. 3. ראיה מהתנ"ך (דברי הימים ב' ל): עיבור חודש ניסן בניסן ע"י חזקיה כדברי הגמרא.
אז יש כת מסוף ימי בית שני שהתעלמה ממחזור הירח, ועוד כמה ספרים מפוקפקים מאותה תקופה שלא ידוע מי כתבם, על סמך זה אתה בונה תלי תלים של השערות?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2012 22:25 |
|
| |
כפשט בתורה המילה חודש פרושו ראש חודש, ולא כחז"ל ולא כרש"י. נדמה לי כי ר' שמשון רפאל הירש כותב משהו כגוונא.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2012 23:01 |
|
| |
בתורה חודש פירושו יום היראות הירח, שנאמר הנה חדש מחר (ש"א כ, ה), או מספר ימי תקופת הירח, שנאמר חדש ימים (בראשית כט, יד) או חדש בחדש לכל חדשי השנה (דה"א כז, א).
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2012 23:43 |
|
| |
נכון-יום הראות הירח הוא ראש החודש- החודש הזה לכם ראש חודשים לא לחודש ניסן כונת התורה- לראש חודש ניסן והיה מדי חודש בחודשו ומדי שבת בשבתו- מדובר על יום. לא חודש הוא ולא שבת- עולת החודש רש"י בעצמו מפרש כך כפשוטו, ואחר כך הוא משנה בגלל חז"ל.
רש"י שמות פרק יב פסוק ב
(ב) החדש הזה - הראהו לבנה בחידושה ואמר לו כשהירח מתחדש יהיה לך ראש חודש. ו
אין מקרא יוצא מידי פשוטו, על חדש ניסן אמר לו, זה יהיה ראש לסדר מנין החדשים, שיהא אייר קרוי שני, סיון שלישי:
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2012 12:27 |
|
| |
| מ80 כתב: |  | | חז"ל גנזו את הספרים החיצוניים כי אינם ספרי קודש.
מה זה קשור רבונו של עולם, בספרים אלה יש את חנוך והיובלות, ובשניהם יש לוח שמשי מסורתי,
מה קשר קדוש ולא קדוש, חנוך עשה לוח שמשמי בנבואה, בתורה אין נבואה ברורה לאיזה לוח חוץ מהדגש לשמור על האביב,
ועשה את אביב ראש חודשים ולכאורה היא גם ראש השנה, למנין ולשמיטות ויובלות מאז מעשה בראשית,
אין טעם לחלק בין ראש חודשים לראש השנה, זה אבסורד, אדם יאמר נולדתי בחודש 12 (אדר) בשנת תשע"ב ושהשני שנולד בחודש הראשון (ניסן) בשנת תשע"ב ולמעשה הוא קטן יותר מזה שנולד בחודש 12 בתשע"ב ????
תעזוב כתות, אייך אתה מפרש את פשט הפסוקים ריבונו של עולם, וגם תסביר לי אייך אפשרי לוח על פי ראיה ליחידים כמו האבות, תבין שלוח ירחי שמשי אפשרי אך ורק שיש שילטון וסנהדרין ואומה בארצו,
זה לא ליחידים בלי שילטון מסודר,
טוב אין טעם לעבור ע כל מה שכתבתי כבר באשכול הזה,
ראב"ע וגם רבינו בחיי אומרים במפורש שהצדוקים מנו שנת לבנה, ומחלוקתם היתה שלא קיבלו שמעברים את החודש לפי חשבון. כך מנהג הקראים עד ימינו שמעברים את החודש רק לפי ראיה.
ראב"ע מסביר את הדברים:
1. כל עגול אין לו ראשית, רק כרצון איש ואיש, אכן ראשית שנת כל אדם מרגע הולדתו, ובשוב השמש אל הנקודה הראשונה שהיתה שם בתחילה תעלה לו שנה תמימה.
2. חשבון ישראל בחדשי לבנה, והנה החדש שימצא האביב בארץ ישראל הוא ראשון לחודשי השנה, וראש החודש ראשית השנה, עברה התקופה או לא עברה, רק יש לבית דין לשמור שיעשה הפסח והאביב נמצא, בעבור תנופת העומר.
3. ראיה מהתנ"ך (דברי הימים ב' ל): עיבור חודש ניסן בניסן ע"י חזקיה כדברי הגמרא.
אני באמת לא מבין על איזה צדוקים הם מדברים, יש את הסוג הצדוקים של הגמ' והאבן עזרא,
ויש את בני צדוק הכהנים מהמגילות, הם שני סוגי צדוקים כנראה, (אגב שאלתי את פרופ' רחל אליאור ולא קיבלתי תשובה ממנה)
אז יש כת מסוף ימי בית שני שהתעלמה ממחזור הירח, ועוד כמה ספרים מפוקפקים מאותה תקופה שלא ידוע מי כתבם, על סמך זה אתה בונה תלי תלים של השערות?
תראה ידידי היקר, מצאנו גניזה יהודית, אוקיי הרמב"ן מצא מטבעות ופסק לפיהם, מאוד קל להתעלם מהם,
אבל בתכלס מצאנו 900 ספרים יהודיים מזמן הבית,
ויש שם אוצר שלם בלי קשר ללוח, ואנו רואים בברור שזה חלק מהמסורת,
האם פעם שאלת את עצמך אייך נפל מחלוקת בין רש"י ור"ת בתפילין ?? הרי מה עשו עד רש"י ור"ת ??? ושם קיבלתי תשובה מעניינת, (פעם נתתי כבר דוגמא בפורום לנושא ושחכתי באיזה אשכול זה היה)
יש שם ספרי תורה עם כתב אשורית כמו שלנו, רק שם השם נכתב בעברית קדומה, כלומר יש כאן ממצאה שאומרת שבאמת החליפו את הכתב, ובגמ' זה מוזכר ויש מחלוקת,
בקיצור מי שלא לומד את מה שמצאו שם פשוט מפסיד,
אגב: הכתות שם הם מאוד דומות לכתות שלנו היום, כמו כת ההשקפה והחסדים והקבלסטים, אותו ראש דפוק ללכת למקווה כל יום ולפרוש מהאישה אחרי גיל מסויים ועוד ועוד,
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2012 13:45 |
|
| |
מצוות קידוש החודש ועיבור השנים ניתנו למשה רבינו ואהרן ולבתי דין בישראל לכל הדורות. החל ממשה רבינו ואילך קידשו את החודש לפי חשבון, ומתקופת בית שני גם לפי עדי ראיה. בתקופת הלל השני, כשלסנהדרין נותר רק מעט סמכויות, והנוצרים ניסו לשבש את קידוש החודש, הלל השני ובית דינו קבעו את הלוח העברי על-פי חשבון לדורות. אלה דברים המוסכמים על חכמי ישראל לדורותיהם - תנאים, אמוראים, ראשונים ואחרונים.
לפי איזה לוח שנה נהגו כת איסיית או צדוקית או נוצרית בסוף תקופת בית שני לא רלוונטי, כי המצווה ניתנה לסנהדרין ולא להם.
כמעט כל המחקרים על הצדוקים בדורות האחרונים הם מיחזורים של מה שכתב רב צעיר בספרו תולדות ההלכה, חלק ב, שער הכתות, פרק שלישי. כדאי לדעת ולהבין על מה מדברים, לפני שסוברים סברות.
תוקן על ידי מ80 ב- 26/01/2012 14:35:47
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2012 15:13 |
|
| |
| מ80 כתב: |  | מצוות קידוש החודש ועיבור השנים ניתנו למשה רבינו ואהרן ולבתי דין בישראל לכל הדורות. החל ממשה רבינו ואילך קידשו את החודש לפי חשבון, ומתקופת בית שני גם לפי עדי ראיה. בתקופת הלל השני, כשלסנהדרין נותר רק מעט סמכויות, והנוצרים ניסו לשבש את קידוש החודש, הלל השני ובית דינו קבעו את הלוח העברי על-פי חשבון לדורות. אלה דברים המוסכמים על חכמי ישראל לדורותיהם - תנאים, אמוראים, ראשונים ואחרונים.
לפי איזה לוח שנה נהגו כת איסיית או צדוקית או נוצרית בסוף תקופת בית שני לא רלוונטי, כי המצווה ניתנה לסנהדרין ולא להם.
כמעט כל המחקרים על הצדוקים בדורות האחרונים הם מיחזורים של מה שכתב רב צעיר בספרו תולדות ההלכה, חלק ב, שער הכתות, פרק שלישי. כדאי לדעת ולהבין על מה מדברים, לפני שסוברים סברות.
|
|
אין טעם שאני יחזור כמו תוכי על דברי,
לא ידעו חשבון הלוח הירחי בזמן משה, נקודה, אחרת זה היה כתוב בתורה, כי בלי לוח אין תורה,
לוח על פי ראיה קודמת אובוליציונית מלוח על פי חשבון,
ותעשה לעצמך טובה ואל תנסה בכלל להתווכח בעניין,
הייתה לוח קל וכנראה לוח שמשי וחודשי קל יחסית,
שעברו לעל פי ראיה אז נוצר הבעיות הקשות,
ואחריו כבר התפתח החשבון שלנו, ולקח זמן עד הלל שבסוף קבע את החשבון לדורות,
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2012 15:26 |
|
| |
סליחה שאחרתי להגיב לך, פשוט לא ראיתי את תגובתך רק עכשיו,
| Hebraic כתב: |  | מקס- שלום
קרבנות נועדו להכפפת היצר והגאוה,זה מתאים לכל דור. שום מצוה שניתנה בתורה לא ניתנה לדור אחד בלבד,רעיון זה די סותר את דברי התורה עצמה (למשל "מִי-יִתֵּן וְהָיָה לְבָבָם זֶה לָהֶם, לְיִרְאָה אֹתִי וְלִשְׁמֹר אֶת-כָּל-מִצְוֹתַי--כָּל-הַיָּמִים: לְמַעַן יִיטַב לָהֶם וְלִבְנֵיהֶם, לְעֹלָם" דברים ה:כה ,"וְלֹא אִתְּכֶם, לְבַדְּכֶם--אָנֹכִי, כֹּרֵת אֶת-הַבְּרִית הַזֹּאת...כִּי אֶת-אֲשֶׁר יֶשְׁנוֹ פֹּה, עִמָּנוּ עֹמֵד הַיּוֹם...וְאֵת אֲשֶׁר אֵינֶנּוּ פֹּה, עִמָּנוּ הַיּוֹם." דברים כט:יג-יד)
אני לא זוכר על מה אתה מגיב על איזה חלק מדברי, אבל אין יצר הרע ויצר טוב לדעתי, יש דטרמיניזום ויש תבונה, הטבע דורש את הדטרמיניזום, והתבונה דורש את התבונה,
עכשיו: אני כתבוני יכול לדרוש מזולתי חוקים תבוניים דטרמיניסטיות (שאני חוקקתי) ואז הזולת נהפך למכונה דטרמינסטית, כלומר ההמון העם נהפכים להיות מכונות,
אני בדעה שאסור לעשות זאת, התורה מול תורת האומות היא תורה אישית, ראה אשכול זה,תורתינו מול תורת האומות (גאונותה של ד"ר אוסנת ברתור)
"להאמין באלוקים הוא עיקר תורה ? לא ולא אומרים חז"ל "הלוואי אותי עזובו ותורתי שמורו""
למה אתה מעדיף להבין את זה כאילו הקב"ה אומר שעדיף שהם יתרכזו בפולחן ולא בפנימיות? אני תמיד הבנתי את חז"ל זה כרעיון שעדיף שישמרו שלא לשמה מאשר בכלל לא ,וכי מתוך זה יגיעו לעבודה לשמה .
טוב שוב אתה חושב בחשיבה של מכונות דטרמינסטיות, כלומר ההמון יעסוק בלא לשמה בלי דעת,
לדעתי החז"ל הזה אומר דבר עמוק ביותר, חז"ל אומרים התורה שלנו היא תורה חברתית גרידה ולא עבודת הקל,
"ולכן טענתי העיקרית היא, כל ניסיון להפוך את היהדות וחוקיה לדת היא בעצם אלילות ואלוהים אחרים"
תגדיר בבקשה מה היא דת לדעתך ,ומדוע למשל לקדש את כל מצוות התורה (אם זה מה שאתה טוען) היא עבודת אלילים? זה בסך הכל עבודת השם בצורה שבה הוא רוצה שנעבדהו.
כי לדעתי אין האלוקים רוצה כלום, כי אם הוא רוצה הוא בעצם מוגבל, והאלוקים לא מוגבל כידוע לכולנו,
אולי נדון בנושא זה? (אין לי מחלוקת אמיתית איתך על הסנהדרין,אני גם חושב שצריך להחזיר את הסנהדרין בלי קשר לטענות שלך על שהחכמים גרמו לגלות ח"ו )
בבקשה, אפשר לדון בזה, אבל נראה לי שתשובתי אמורה לספק אותך, האלוקים פשוט לא רוצה כלום,
"הוא רואה שכל חכם עובד אלוהים אחרים, זה מתפלל בסידור אשכנז וזה בספרד וזה ברש"ש וזה באריז"ל ובעיקר אף חכם לא נפגש עם השני לעולמים כי הם משני עמים כנראה,"
לדעתי זה לא תיאור הוגן של המציאות,זרמים ביהדות שעוסקים בעיקר בדקויות הפולחן לא מפרידים בין הרוח מאחורי שניהם,וחכמים מזרמים שונים נפגשים כל הזמן.
עובדה שאנו בגלות אלפי שנים מספיק לי ולך להבין שמשהו כאן דפוק כאן, והספורנו מבין (וגם אני הקטן מבין כך) שהגורם היא שאין מנהיגות כלל וכלל,
אגב ,אפשר להמשיך כאן,זה הרי המשכי למה ששוחחנו כבר,לא חייב לפתוח דיון חדש,ואם תרצה,מכיוון שמדובר בעניינים שאתה רוצה להעמיד לדיון,עדיף שהניסוח יבוא ממך
אוקיי נמשיך מכאן, ותן לי נושא ונדון בא בעזרת השם,
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2012 15:39 |
|
| |
מקס לא ידעו חשבון הלוח הירחי בזמן משה, נקודה,
זה שבתורה לא כתוב. א. התורה זה לא לוח. ב. זה שלא כתוב בתורה סימן שזה היה דבר טריויאלי שכולם ידעו. וודא שמשה שהתחנך בבית פרעה. במצריים הקדומה הידע באסטרונומיה היתה מאד מפותחת. ראה את זוית בנין הפרמידות. אתה אוהב ללמוד קרא על כך, ותגלה שזה לא כמו שאתה מתאר לך את זה. אם בתורה כתוב החודש הזה לכם ראש חודשים=הראש החודש הזה הוא הראשון לחודשים, סימן שמשה ידע על מה מדברים איתו. הוא לא היה צריך הסבר, מה זה ראש חודש, ומה זה חודש -ירח-. ואיך ממשיכים מכאן הלאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2012 16:32 |
|
| |
ירוחם:
התכוונתי ללוח שלנו חשבון הלוח של היום שהלל קידש לדורות,
בוודאי ידעו מחודש ומי שנה וכו' ואני מכיר מה ידעו המצרים,
אני אומר רק זאת, העל פי ראיה בא לפני החשבון ולא הפוך, במילא על פי ראיה היא התפתחות מלוח שמשי ללוח שמשי ירחי,
והחשבון שלנו היא התפתחות מאוחרת, כלומר החשבון לחשב לוח שמשי ירחי היא מאוחרת,
ואם היית לוח ירחי שמשי על פי חשבון כבר אז ?! אז לעולם לא היית לוח ירחי שמשי על פי ראיה
והיות שהיית לוח ירחי שמשי על פי ראיה אז כנראה לפני כן היית לוח שמשי רק, ירחי לבד לא בא בחשבון בשום פנים ואופן,
תוקן על ידי maxmen ב- 26/01/2012 16:35:27
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2012 17:03 |
|
| |
מקס זה מה שכתוב בתורה איך לחשב חשבונות של שנים ימים וחודשים.
בראשית פרק א
(יד) וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים יְהִי מְאֹרֹת בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם לְהַבְדִּיל בֵּין הַיּוֹם וּבֵין הַלָּיְלָה וְהָיוּ לְאֹתֹת וּלְמוֹעֲדִים וּלְיָמִים וְשָׁנִים:
איך שאנשים פרשו וסירסו והוסיפו וגרעו, זו הבעיה. החשבון של הלל היה מוכר כבר אז.
גם אז היה ר"ת סאטמאר אמשינוב וכו' כל אחד ושיטתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2012 11:41 |
|
| |
מקס ידידנו הנך חוזר כמו תוכי על דבריך שוב ושוב ללא הבנה בסיסית בעומק הדברים..
1.החשבון המדויק של הלוח העברי שהוא לוח ירחי ושמשי כאחד, התגבש לכל המאוחר בזמן נביאים ראשונים לפי רבינו חננאל. ויש שיטות שהמסורת היא כבר מנוח ואף קודם.. 2.מצוות קידוש החודש ע"פ הראיה הוא הלכה למשה מסיני לעולם! 3.כתוב בפירוש בתורה שיש לחשב את הלוח כדי שיתאים לתקופות השנה בארץ כנען,מכאן מבינים אנו שמשה בעצמו עמל על החשבון וזה אינו משהו שהתגלה בזמן הגמ'.. 4.הלל נשיאה (הלל השני,שחי בסוף תקופת האמוראים)הפסיק את קידוש החודש ע"פ הראיה עקב התארכות הגלות והתפזרות עם ישראל ברחבי העולם.. 5.היחידים שהנהיגו לעצמם לוח שהוא שמשי בלבד(וסותר את הכתוב בתורה) הם היהודים הנוצרים(תחילת הנצרות).
הערתי לכבודו לפני עידן ועידנים שמרוב עיון בספרים החיצונים כבודו אינו מעיין בספרים שלנו.אפילו גמ' פשוטה בביצה כבודו לא ידע!!!
במחילה מכבודו ובברכת שבת שלום
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2012 11:48 |
|
| |
לירוחם ולמ80 היקרים,
מצאתי מה שחיפשתי,
אמר רב ישב משה וחשב מבריאת העולם וידע אי זהו יום שבת מיד הלך אצל פרעה אמר לו אתה רוצה שיעשה מלאכתך ובנייניך וישלם הניח להם בכל ז' ימים שינוחו יום אחד כדי שיוכלו לעשות אמר פרעה לך עשה וכך עשה ומנין שכך הוא כי כך אמר להם במרתה ראו כי ה' נתן לכם השבת לא אמר נותן לכם אלא נתן לכם במצרים
(מדרש מכת"י ילקוט קורדיסטן)
דברי הרב כשר במלואים בסוף פרשת שמות
שבת סדורה מששת ימי בראשית
ישב משה וחשב מבריאת העולם וידע אי זהו יום שבת זהו רעיון חדש שמ"ד זה סובר שלא היה ידוע להם לישראל
מתי הוא יום השבת ומשה צריך היה לחשב כדי למצוא מתי הוא יום השבת האמיתי וכן הבאתי בבאור מבראשית רבתי לר"מ הדרשן דף יג הלך משה וחשב מששת ימי בראשית אימתי יהיה שבת והתקין את השבת ושם בבראשית רבתי דף יט מוסיף וחזקה אותה המן פירוש על ידי שלא ירד המן בשבת נתברר הדבר שחשבונו של משה עלה יפה ובחנם הגיה ד"ר אלבעק במקום "המן' צ"ל הזמן ראה מ"ש בענין זה בקונטרסי שבת בראשית ושבת סיני" שנדפס ב"תלפיותא אדר תש"ד סימן ז ויש להעיר שישנן שיטות במדרשי חז"ל החולקות על דיעה זו ' וסוברות שמששת ימי בראשית תמיד ידוע היה להאבות ולהשבטים מתי הוא יום שבת ויום השביעי של בריאת העולם וכן מבואר במכילתא בשלח מסכתא ויסע פ"א מגיד שאותו היום אירע שבת להיות שהיא סדורה ובאה מששת ימי בראשית עד שניתנה תורה לישראל" ונראה שכוונו להדגיש נגד שיטה הנ"ל וראה בתלפיות הנ"ל חדש סיון מ"ש בענין זה,
 |
|
|
|
|
|