|
|
| נשלח ב-18/1/2005 00:02 |
|
| |
בדיוק מכח אותה סמכות, ומכח אותו שיקול דעת, פעלו חכמים כאשר "תיקנו" את ה"חידוש" הנקרא אורתודוקסיה. אלו הם האמצעים שנראו להם כנחוצים דווקא לצורך אתגרי השעה, ודווקא בגלל שלא היו אדישים לאתגרי השעה ולא סברו כי מה שהיה הוא שיהיה.
אידך,
ובדיוק מכוח אותה סמכות, יתוקנו כל הקילקולים ב'חידושים' שינויים שכבר נעשו,ועוד ייעשו - אלו הם הצעדים שנחוצים דווקא לצורך אתגרי השעה, ודווקא בגלל שהם לא אדישים/ות לאתגרי השעה והם לא סברוים/ות כי מה שהיה הוא שיהיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/1/2005 01:05 |
|
| |
שחרית,
מבחינתי, הערך המתקיים בקום מצות צצית הוא הערך הנעלה של עבודת ה'. לצורך כך איני זקוק להנמקות של המעשה עצמו מלבד היותו חלק מהמערכת של עבודת ה' כפי שהיא מקובלת ביהדות יותר מאלפים שנה. נכון שכיום יהודים רבים לא מקיימים את הריטואל הזה, ואולם, חלקם הגדול אינו רואה בעבודת ה' ערך (אלא לכל היותר מתייחס לחלק מהמצוות כמסורת או כעסקה עם המושך בחוטים).
משל למה הדבר דומה? איני רואה בירי בטרטור פלשתינאים במחסום ערך, אלא מעשה הבא לשרת את הערך של הגנת המדינה. ברגע שלא יהיה במעשה כזה צורך מבחינת הערך שהוא ממלא - המעשה יתייתר.
גם ב'עבודת ה'' אני מזהה מעשים שהתייתרו ו/או בוטלו (עיר הנידחת, קרבנות - למעשה ועוד). ההבדל בין עניינים אלו לרפורמה, היא שהם יותרו ע"י קהל שראה עצמו מחוייב להלכה כעבודת ה' ולא ראה את עבודת ה' כאופציה וולנטרית שרירותית משהו.
את הנמקת מצות הצצית העלית את ולא אני, באשר בעיני אין בה נפקות. למיטב זכרוני, העלית אותה כהנמקה לייתור המצוה בימינו. אני בתגובה טענתי:
א. גם אם ההנמקה היא סיבת המעשה - עדיין היא בעינה עומדת, ולא שמעתי על אלטרנטיבה (מלבד 'הצנע לכת' ערטילאי).
ב. לא ראיתי שבמקהלות הרפורמים מוותרים רק על מצוות שהנמקתן ברורה בכתוב ועל אחרות לא.
ג. מדוע מתעקשים/ות רפורמים להתעטף בצצית בעת התפילה?
בסופו של דבר, אדם שאינו מקיים הלכות לא יוגדר ע"י איש כאורתודוכסי. מאידך, האם יש אדם המגדיר עצמו כרפורמי שבעיני הככלל או התנועה לא 'יוכר' ככזה?
הביקורת שלך כנגד הפורמליזם והריטואלים חסרי ההצדקה מזכירה את הביקורת הנוצרית כנגד היהדות ההלכתית. על רקע זה, לא ברור לי מה מבדיל בין רפורמי לנוצרי? הרי אם רפורמי יכול לא להאמין כלל בא-להים ולהיחשב רפורמי, למה יגרע מי שמאמין בא-להים ובבנו הנולד לו במז"ט?
(אני מניח שתעלה הטענה שהנצרות הוציאה עצמה מעם ישראל והרפורמה לא, לכן נקטתי בנוצרים הראשונים שראו עצמם חלק מעם ישראל).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2005 15:04 |
|
| |
אני מבקש להוסיף דברים אחדים לתגובתה של שחרית לשאלתו החשובה של מסתברא. לצערי, אינני מצליח להיות מבאיו הקבועים של הפורום (עצור כאן חושבים), אבל אני מאמין מאוד בחשיבותה של השיחה המתנהלת בו.
השאלה של מסתברא נראית לי חשובה, משום שהיא יוצאת מתוך ההנחה הנכונה, שהאופציה הרפורמית (והקונסרבטיבית) אינה, על פי רוב, חלק מהסוציאליזציה הטבעית של הצעיר/ה הישראלי/ת. בניגוד לציונות הדתית (האורתודוכסית) או לקבוצות החרדיות השונות, מעטים הישראלים שגדלו בסביבה קהילתית, חינוכית וחברתית (תנועת נוער למשל) המכוונת לכיוון זה.
משום כך, רבים מאוד מהמצטרפים אל קהילות התנועה, ועוד יותר מכך מאלה המבקשים ללמוד לימודי רבנות רפורמיים בישראל, נושאים אתם סיפור חיים, סיפור המתחיל בהתם ומגיע להכא, המתחיל על פי רוב בתחושת חסר שאדם נושא עימו במקום שממנו הוא בא וממשיך בתחושה שמבחינה דתית, רוחנית ורעיונית ה"הכא" החדש שמצא נכון יותר לשורש נשמתו, לכמיהתו הרוחנית ולעמידתו החברתית והדתית (וכל הנאמר בלשון זכר נכון באותה מידה גם בלשון נקבה).
הסיפורים השם, כמובן, שונים כשוני שבין האנשים והנשים. גם ה"התם" שממנו מגיעים אנשים הוא מגוון מאוד. אכן, יש הבאים מחינוך חילוני, או חילוני-לכאורה, שהקשר אל העולם היהודי המתקדם הוא חיבורם הראשון אל אלוהיהם, אל המורשת הדתית של עמם ואל עולם הרוח הנובע משני אלה. במקרים רבים הפגישה עם היהדות המתקדמת (ואני מניח שבמידה רבה גם עם זו המסורתית), פירושה שבירה של מחסומים, התגברות על ניכור וגילוי שהדבר ההוא, שהיהדות והחיים הדתיים מייצגים, אינו רק זר ומאיים, אלא גם ראוי ומשמעותי.
במקרים אחרים מדובר באנשים שאת תחושת החסר הרוחנית והדתית חשו בהיותם בבית גידול חרדי או אורתודוכסי-ציוני. אלה מעידים פעמים רבות על תחושת מחנק, על חוסר משמעות, על כך שהישיבה לא הייתה בשבילם דתית מספיק. כידוע, רבים מהעוזבים את העולם האורתודוכסי לגווניו מבקשים חירות ללא מצרים וריבונות ללא גבולות, אותה הם מדמים למצוא בעולם החילוני. זהו תהליך מובן ולעתים אף בריא. אבל יש כאלה, שבמישרין או בעקיפין מחפשים דרך דתית אחרת ולא דרך אל מחוץ לעולם הדתי. חלק מהם מגיעים אלינו ומבקשים אצלנו מנוח לכף רגלם ולעתים אף מוצאים אותו.
כדי להבין את משמעותם של תהליכים אלה צריך להשתחרר מהשיח המשמש בהתדיינות בין הזרמים בדרך כלל, בין אם זו נעשיעת מתוך פולמוס ודה-לגיטימציה ובין אם היא נעשית מתוך רצון אמיתי לעמוד על ה"מאפיינים, וה"הבדלים". חיינו הפנימיים כיהודים דתיים-מתקדמים אינם תלויים באורח שבו אורתודוכסים או חילוניים כאלה ואחרים רואים אותנו. הכרעותינו הערכיות וחוויותינו הדתיות אינן נגזרות מתוך תחושה של "לעומת" מישהו, אלא מתוך השלמות הפנימית שאנו מבקשים להעניק למעשי ידינו לפני אלוהים ואדם. אין פירוש הדבר שלשיח בין הזרמים והקבוצות אין ערך ובוודאי שאין בכך כדי לומר שכל מה שאנו מצליחים לעשות הוא טוב, מספיק או בלתי נתון לביקורת. כל שאני מבקש לומר הוא, שזו זווית הראייה שממנה יש לבחון את התהליכים שאליהם נסובה השאלה.
מבחינה פרקטית, אכן, אין לתנועה המתקדמת "מסיונרים" וכפי ששחרית כתבה, עד לאחרונה הצליח מאוד מסע ההדרה, הדה-לגיטימציה והדחיקה לשוליים שעורכים גורמים שונים נגדנו. בעניין זה השתנה משהו חשוב בשנים האחרונות. הנוכחות של היהדות המתקדמת והמסורתית בשיח התרבותי והדתי הישראלי (תקשורת, מערכות החינוך, חשיפה לפעילות הקהילות, שינוי דרמטי במספר הזוגות הנישאים, בני ובנות מצווה וכיו"ב) היא אחרת לגמרי מזו שהייתה אך לפני שנים מעטות. עובדה היא, שאפילו בפורום הנכבד הזה ("עצור כאן חושבים") עולה נושא הרפורמה מפעם לפעם, כי כנראה - לטוב ולמוטב - הוא נתפס כרלבנטי וכמעניין.
חשוב לציין, שבשנה-שנתיים האחרונות גדל לאט לאט גם מספרם של אלה שלגביהם פתיחת דברי אינה נכונה. מדובר בצעירות ובצעירים שגדלו בקהילות המתקדמות, שהיו חניכים ומדריכים בתנועת הנוער שלנו (נוער תל"ם), שהלכו למכינה הקדם צבאית שפתחנו. אלה הם הניצנים הראשונים לתופעה שתלך ותגבר בשנים הבאות, של אנשים שהמימד היהודי המתקדם בחייהם לא יהיה פרי של סיפור, בבחינת "אף על פי כן", אלא פרי של צמיחה הדרגתית וטבעית על הקרקע הארץ ישראלית שלנו.
לא עליך המלאכה לגמור ולא את/ה בן/בת חורין להיבטל ממנה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2005 15:20 |
|
| |
רודף שלום,
דומני שחלק מהגורמים למצב החברתי אליו התיחסת (ולשינוי שחל בו בשנים האחרונות) נעוצים גם באופן פעולתה של התנועה המתקדמת בארץ, שבמשך שנים רבות עסקה פחות בפניה אל הצבור ובמאמץ להציע לו עולם דתי, ויותר במאבקים משפטיים עקרים (אם כי רבי פרסום) כנגד הממסד הדתי. בשנים האחרונות השתנתה גישה זו, ובעקבותיה השתנו גם התוצאות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2005 20:51 |
|
| |
גם,
א) הגישה הזאת לא ממש השתנתה.
ב) הגישה הזאת כן הצליחה, והשגשוג העכשווי של הרפורמה אינו למרות הגישה הזאת, אלא הודות לה.
ג) להערכתי, חלק בלתי-מבוטל מכח המשיכה של התנועה הרפורמית הוא מאבקה הבלתי-נלאה באורתודוקסיה, ובפרט בחרדים. מערכות הבחירות של העשורים האחרונים הוכיחו בבירור שזהו מקדם-מכירות נפלא.
אידך גיסא
תוקן על ידי - אידך_גיסא - 19/01/2005 20:55:16
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2005 21:11 |
|
| |
אידך גיסא,
איני מצוי במתרחש בנבכי התנועה, אולם דומני שיש שינוי. בכל אופן, לוחמה בחרדים יכולה להביא לעליית פופולריות, אך לא לפעילות במסגרת התנועה - לכל היותר לתמיכה בנוסח ה"ה עוז ויהושע שהוזכרו כאן; אדם אינו בא לתפילות וטקסים בקהילה רפורמית כיון שהתנועה נאבקת בחרדים (מאבק שהוא הדדי, כמובן).
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2005 23:07 |
|
| |
גם-וגם ואידך-גיסא יקרים,
ראשית, ההנחה שהשינוי במעמדה של היהדות המתקדמת בארץ נעוץ גם בדרכי פעולתה מקובל עלי מאוד. זהו גם הבסיס לבחינה המתמדת (ולעתים גם לביקורת שאנו משמיעים פנימה) של דרכי פעולתנו היום, של הצורך בהרחבת הפעולה החינוכית והדתית וכיו"ב. עם זאת, דומני שהתמונה מורכבת יותר. משהו משתנה בחברה היהודית-ישראלית, שחלקים בה נעשים צמאים יותר לתוכן יהודי, ללימוד יהודי ולחוויה רוחנית קרהילתית בכלל. הדבר מתבטא, למשל, בתנועה הגדולה של "חזרה לארון הספרים היהודי", במקום שנקנה לפרשת השבוע בשיח הישראלי (כל שבוע לומדים אלפי ישראלים פרשת השבוע או שומעים דרשה עליה שלא במסגרת בתי הכנסת ותפילת השחרית של שבת) ועוד. גם התחושה, שהאורתודוכסיה היא הנציגה האותנטית של היהדות - האהובה עלי או השנואה עלי, שאני דבק בה או שאני מנוכר לה - שוב אינה חזקה כל כך אצל הרבה מאוד יהודים בארץ. לא הכל פרי מעשה ידינו (הרפורמים) לטוב ולרע. חלק נובע מתהליכי עומק רחבים הרבה יותר.
אשר לשאלת המאבקים ש"המרכז לפלורליזם יהודי" מקיים מטעם התנועה. ראשית, המאבק מעולם לא נתפס על ידינו כמאבק נגד האורתודוכסיה, אלא נגד ממסדים אורתודוכסיים שמצאנו אותם לא פעם מפלים, משחיתים וכיו"ב. המאבק היה גם על הפרהסיה היהודית הנוצרת במדינת ישראל. מעולם לא הייתה כוונה להיאבק נגד יהודי אורתודוכסי באשר זו דרך חייו ואמונתו, לגרום לדה-לגיטימציה של עצם הווייתו הדתית או לגרום לו לשנות את דרך חייו.
מאבקים אלה, כולל לא רק מאבקים הנוגעים ישירות לשלילת זכויותינו ורמיסתן אלא גם מאבקים למען צדק ויושר בכלל - נמשכים ויימשכו. ועם זאת, צריך לומר שהמרכז לפלוןרליזם יהודי בפרט והתנועה בכלל הרחיבו מאוד את "מוטת כנפי" הפעילות הציבורית. אין היום כמעט מאבק למען צדק חברתי שאנשי המרכז אינם מסייעים לו, פעמים רבות מאחרי הקלעים. במקרים רבים מאוד לא מדובר כלל במאבקים הנתפסים בפרספקטיבה השטחית המקובלת כנוגעים לעניינים דתיים (מאבק הנכים, מאבק החירשים, מאבק האנמהות החד הוריות, המאבק למען צדק וחמלה כלפי הבדואים ועוד ועוד). דומני, שבפורום זה יהיה זה מיותר להסביר מדוע בעינינו אלה מאבקים דתיים במובהק.
בשנים האחרונות מושם הרב יותר דגש על כתיבה עיונית וליטורגית (עדיין מעטה מדי), על פיתוח מודלים קהילתיים,, על העמקת חיי הדת של הקהילות, כולל פעולות ממשיות למען צדק וצדקה וכיו"ב. שינוי זה לא נעשה למען הפופולאריות, אלא למען הדבר שלשמו אנו פועלים. אם גם נצא (ז"א, להשקפתנו, עם ישראל והחברה הישראלית) נשכרים מכך - אדרבא ואדרבא.
תוקן על ידי - רודףשלום - 19/01/2005 23:11:38
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2005 19:06 |
|
| |
רודף-שלום,
אני מסכים איתך לגבי התמורה בחברה הישראלית, אלא שגם היא באה לא במעט לנוכח הרצון להגדיר מחדש את הזהות היהודית כדי להוציא מליבם של החרדים, הדתיים וכו'. ברור שזה לא כל הסיפור, אבל בהחלט חלקו.
אשר למאבק נגד האורתודוקסיה, בוא לא ניתפס לסמנטיקה: מה שאתה קורא מאבק ב"ממסדים מפלים, משחיתים" אני קורא מאבק בחרדים. אגב, גם הם נאבקים בעיקר על הפרהסיא הישראלית, ולא על זכותו של הרפורמי הפרטי לנהוג כרצונו ברשותו הפרטית. מכל מקום, לא משנה מה זה ואיך תקרא לזה, וגם אם תכחיש את שנאת הרפורמים כלפי החרדים (למרות שהיא ישנה, ובבירור), תיאלץ כמדומני להסכים איתי שהפעילות נגד אותם "ממסדים מפלים, משחיתים" מציתה את דמיונם של שונאי-חרדים למיניהם ומוסיפה לפופולריות של הרפורמה בעיניהם.
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2005 19:38 |
|
| |
אידך גיסא.
אגב, גם הם נאבקים בעיקר על הפרהסיא הישראלית, ולא על זכותו של הרפורמי הפרטי לנהוג כרצונו ברשותו הפרטית.
מישהו מבלבל כאן בין המפד"ל לחרדים.
תוקן על ידי - עצכח - 21/01/2005 11:12:18
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2005 19:45 |
|
| |
אבליג על הקטילה.
לגוף העניין: לא ראיתי שום הצעת חוק מטעם החרדים שנועדה להוציא את בתי הכנסת הרפורמיים אל מחוץ לחוק, או לאסור טקסי נישואין רפורמיים, או לאסור לבצע גיורים רפורמיים או כל כיו"ב.
המאבק הוא על הכרת המדינהבכל הנ"ל.
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2005 20:53 |
|
| |
או 7 שנות מאסר לנשים מתפללות בכותל.
בכלל הכרת המדינה אינה דבר מופשט. השאלה אינה אם ידליקו משואה ביום העצמאות. מדובר בהחלט בפגיעה בחיי הדת הפרטיים של הרפורמי.אי יכולת להנשא ע"י רבו או רבתו. אי יכולת לכהן כחבר במועצה דתית.או לרב רפורמי לגייר על פי דתו.[שלא לדבר על השאיפה המוצהרת של החרדים ,אבל לא נכנס לזה.]
מדינת ישראל היא אולי המדינה היחידה בעולם שמפלה יהודים דתיים ואינה מאפשרת להם קיום חייהם על פי דתם.
ומה שמפליא,שרפורמי שמנסה להלחם על זכויותיו מואשם בשנאה לחרדים.
אה.. ותודה על שאתם מאפשרים להם קיום דתם בבתיהם הפרטיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2005 04:09 |
|
| |
אני חושב שכולם יסכימו שיש להקים מועצה דתית רפורמית, לקבוע רב/ה ראשי/ת רפורמית, שיהיה לו מעמד של ראש דת, ולהכיר בדת הרפורמית כדת לגיטמית במדינת ישראל.
או אז יכולו הרפורמים להתחתן אצל אותו רב, להתדיין בבית הדין שלהם והכל יהיה מוכר על ידי המדינה.
אולם לא את זאת הם רוצים.
הם רוצים לכבוש את המלכה עמי בבית.
לא את הפרהסיה הם רוצים אלא את ההכרה בהם כלגיטימיים ביהדות.
אכן, הרפורמים בעיניי הם דת הנפרדת והולכת מהיהדות. יש להם הגדרות הלכתיות שונות, תפיסות שונות הקרובות יותר לנצרות. החלק המעשי בדת הרפורמית הוא בעיקר החלק הטוקסי, והחלק המהותי הוא בעיקר הלב. ואכן זה באמת יפה, ואף קרוב להיהדות.
אך יהדות זה לא.
זה הויכוח האמיתי.
ביום שמדינת ישראל תכיר בהם כעדה דתית עם ראש העדה הדתית, היכול לחתן ולגרש על פי הכללים הנהוגים אצלם (עם הכלל שכל כלל נתון לשינוי) אני חושב שכולם יהיו מרוצים, ובמחשבה שניה גם הם.
ואני מבקש סליחה מכל אחד או אחת אם נפגעו באופן אישי, כי זו ממש לא הכוונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2005 10:58 |
|
| |
אפילו אם היה נכון ש"החלק המעשי בדת הרפורמית הוא בעיקר החלק הטוקסי, והחלק המהותי הוא בעיקר הלב", מה שאין לו אחיזה והוא מראה על תפיסה שטחית שלך של האחר, הרי אין בכך אף לתאר שום זרם של הנצרות, בעצם.
אז אולי אתה מבהיר בהודעתך שלא ביקשת לפגוע (ואכן בי, לפחות, לא פגעת אישית, רק ציערת אותי ברמת הדיון שנקטת בה ),
בתחתית הדברים, באת "לקלל" ונמצאת מברך. אכן, ראוי שיהודים רפורמים, ויהודים לא אורתודוכסים בכלל, יהנו מחופש פולחן מלא במדינת ישראל, כפי שנאמר כאן על ידי פעמים רבות בעבר, וכפי שמפרט נאכאמלנישט בטוב טעם (למרות שהוא משרבב את נשות הכותל, שרובן המכריע אינו רפורמיות, אבל זה כבר שייך לאשכול אחר, לעניין).
אפילו ההגיגים שלך על היותה של היהדות הרפורמית דת אחרת אינם רלוונטיים. המדובר בהכרה כ"עדה דתית", לא דת, זוהי דרישת החוק. למשל, אם הכנסייה היוונית אורתודוכסית והכנסייה הקתולית מוכרות, כל אחת, כעדה דתית, זה לא אומר שהן דתות שונות. הדברים ברורים.
שבת שלום.
תוקן על ידי - עצכח - 21/01/2005 11:14:00
תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 09/02/2005 6:15:31
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2005 15:08 |
|
| |
לצערי אין עיתותי כרגע לענות באריכות, אבל שלוש נקודות קצרות:
1. אשמח אם העיתונאים יכבדנו בהסבר מלומד במה דומים הרפורמים לנוצרים. מדי פעם מועלית טענה זו והיא אכן ניצחת ומרשימה, דא עקא, עוד לא היה מי שהראה לנו שיש בה גם טעם וגם אמת.
2. אידך,
דעותיך מכובדות בעיני, אבל בחייך, להגיד שאין הפלייה ואין מניעה כלפי הרפורמים? ברצינות.
- טקסי קידושין של רבנים רפורמים אינם בעלי מעמד חוקי בארץ;
- אין תקצוב ממשלתי לבתי כנסת ולמוסדות חינוך רפורמיים;
- רוב הקהילות הרפורמיות פועלות במקלטים או מבני בתי ספר או במבני ארעי. עד עכשיו אני מצוננת מטקס בר מצווה שהתקיים בשבת שעברה באיזה בניין עלוב ורדוף רוחות;
- גרוע מכל אלה מסע קבוע ושיטתי של דה-לגיטימציה של הממסד האורתודוכסי.
שאמשיך?
כך שזה לגיטימי מצדך לסבור שהרפורמים אינם לגיטימיים, אבל לצאת בהצהרה כזו?.. ספק אם זה מכבד את תורתך ואת אומנותך.
3. אולי הרפורמים בארץ הם אלה שהחזיקו את הפנס לאחרים (מואדיב, רואה? שיניתי את דימוי הגדר), אבל רבים רבים הולכים בעקבותיהם (גם אם לא בדרכיהם) ותובעים לעצמם חזקה על יהדותם:
http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=529970&contrassID=2&subContrassID=4&sbSubContrassID=0
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2005 18:12 |
|
| |
"להגיד שאין הפלייה ואין מניעה כלפי הרפורמים"?
ובאמת, שחרית, אני אמרתי שהם לא מופלים?
עברי על דבריי ונסי למצוא ציטוט שיש בו, ולו ברמז, כדי לבטא טענה שכזאת.
כשבא נאכאמאלנישט וייחס לי זאת - ניסיתי להבהיר, אבל הוא נותר בשלו, אז נואשתי; אבל כשגם את מגלה בעיות בהבנת הנקרא - אני מתחיל לחשוב שאני לא הייתי מספיק ברור (למרות שחזרתי וקראתי את דברי עצמי, והם נראים לי נהירים, בהירים וצהירים).
ברור שיש הפלייה כלפי הרפורמים. על השאלה אם זה מצב ראוי או בלתי ראוי אפשר לנהל ויכוח (ואין לי זמן להיכנס לחזית נוספת - על הראשונים אנו מצטערים - אז במטותא אל תכניסו אותי אליה), אבל על העובדות אין חולק: הרפורמים מופלים; אבל הם מופלים בזירה הציבורית, ולא הפרטית.
מה פירוש?
הפירוש הוא, שאיש, לרבות החרדים, איננו נוקט פעולה אקטיבית למניעה כלשהי של פעילות רפורמית: לא של נישואין, לא של בר-מצווה ("בר עבירה", כפי שלגלג הרב שך על החילונים), לא של גיורים רפורמיים ולא של שום דבר רפורמי אחר. כפי שאמרתי (אני אנלץ לחזור על עצמי), המאבק הוא לא על הזכות לעשות את הפעולות הללו, אלא על הכרת המדינה בהן (לרבות על תקצובן).
זה, מבחינתי, שייך למישור הציבורי, ולא הפרטי.
(וליתר חידוד אבהיר, כי המישור הפרטי איננו כולל בעיני רק ביתו הפרטי של האדם, כפי שניסה לייחס לי נאנכאמאלנישט, שהרי מרבית הפעולות הללו נעשות ברשות הרבים, אלא את כל מה שאיננו מערב את ה"שטעמפל" הרשמי של המדינה כמדינה).
ושוב: אולי זה טוב ואולי זה רע, ואפשר להתווכח על הראוי ועל הרצוי; אבל איש לא יוכל להכחיש כי אלה הן העובדות: המדינה איננה נוקטת כל פעולה אקטיבית דכאנית לגבי פעילות רפורמית פרטית (במובן הרחב הנ"ל), ואיש (לרבות החרדים) איננו מנסה לגרום לה לעשות זאת.
אז אני לא אומר שהרפורמים צריכים להגיד תודה על כך (כפי שלגלג נאכאמאלנישט), וזה לגיטימי מבחינתי שייאבקו על הזירה הציבורית, אבל זה גם לגיטימי שיבואו החרדים ויאבקו נגדם על אותו הדבר עצמו. ולכן כתבתי לרודף-שלום שהמאבק הרפורמי הוא אכן מאבק "נגד החרדים", ממש כמו שהמאבק החרדי הוא "נגד הרפורמים", אף על פי שהרפורמי איננו מנסה להגביל או לשנות את אורחות חייו הפרטיים של החרדי (כפי שציין רודף-שלום בצדק), ואף על פי שהחרדי איננו מנסה להגביל או לשנות את אורחות החייו הפרטיים של הרפורמי. אלה כאלה נלחמים על הפרהסיא הישראלית, ולא על רשות הפרט. זה בדיוק מה שטענתי, ואני עומד מאחורי זה.
משהו עדיין לא ברור?
אידך גיסא
 |
|
|
|
|
|