|
|
| נשלח ב-4/1/2005 22:22 |
|
| |
אידגי,
כבר טענתי שאיני היסטוריונית ולחלוק עליך דומה עלי כמי שמורה הלכה בפני רבו, ובכל זאת אבקש להגיב לדבריך –
לגבי גייגר, אני סבורה שיש לחלק בין גייגר התיאולוג ובין גייגר המנהיג והרב. כתיאולוג, דעותיו היו קיצוניות בהרבה ממה שבא לידי ביטוי בסידורים שהוציא ובאופן שבו ניהל את חיי הקהילה שלו.
מזכיר לך אולי כמה מחברינו בפורום שנושאים במשרות רבניות ו"מיישרים קו" ככאלה ורק בינותינו מרשים לעצמם לבטא את דעותיהם בקיצוניות?
מה שבא לידי ביטוי ציבורי הוא גייגר המנהיג שהיה אכן מתון למדי.
פטוחובסקי שבדק 171 סידורי תפילה רפורמיים הוא זה שטבע את המונחים: 'רפורמה רדיקלית' ולעומתה – 'רפורמה מבפנים' (Reform from within). ראה בספרו Prayerbook Reform in Europe
הצד המשותף לכולם היא ההבנה שלכל דור יש זכות לעשות שינויים בחומר הליטורגי שהגיע אליו כמורשת העבר. הרפורמים הקיצוניים פרשו מן הקהילות הגדולות והקימו בתי כנסת נפרדים. הראשון שבהם היה ה'טמפל' בהאמבורג.
הרפורמים המתונים ביקשו לקיים את התפילה בלשון המקום, להמעיט בקדישים, לקצר את המישבירכים ולא היססו לחבר תפילות ותחינות חדשות המבטאות את רוח הזמן. רוב השינויים שלהם נגעו בDecorum של בית הכנסת . הם לא פרשו מן הקהילות הקיימות וגישתן נתקבלה על קהילות בשלמותן (מה שמכונה ה Gemeinde).
סיכום נאה לספרו של פטוחובסקי אפשר לראות בספר מאמריו של היינימן 'עיוני תפילה' מעמ' 180 ואילך.
אתה כותב שמתקפתו של החת"ם סופר נבעה כתגובה ליוזמה הרפורמית. אין ספק שאתה צודק, כשאנו מדברים על תנועת מטוטלת, אנו מדברים על תנועה מתמדת ולא על הליכים חד פעמיים. תנועה לצד אחד לא רק הזינה את השני, אלא גם הגבירה את מנעד התנועה.
כפי שכתבתי לעיל, אכן הצלחתה של הרפורמה הרדיקלית בארה"ב דווקא, אינה נהירה לי לחלוטין ודומה שזו סוגיה שיש לחקור. ייזכר נא (מה שכמה מחברים מקפידים לשכוח) שבעשורים האחרונים נוטה תנועת המטוטלת הפנים רפורמית לכיוון יותר ויותר מסורתי. דומה שרבים הרגישו שהרחיקו לכת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2005 22:41 |
|
| |
צמח יקר,
כתבת:
"הקיצוניות הגדולה ביותר שבאולטרה אורטודוקסיות - עודנה נמצאת בתוך מסורת ישראל. תמיד יתלו את החומרה הקיצונית והביזארית ביותר דווקא בהצמדות לאותה מסורת, ותמיד ימצא איזשהו מאן דאמר, תנא או אמורא, שכך נהג והורה, אולי ליחידי סגולה - אבל זה דבר שהיה קיים. משא"כ הקיצוניות הליברלית".
אני מסכימה לכל מילה שלך בתוספת קטנה -"הקיצוניות הגדולה ביותר נמצאת בתוך מסורת ישראל ברמה הרטורית".
כלומר, הפרדת נשים וגברים באוטובוס כהחזרת עטרה ליושנה למשל, היא טענה מוצלחת וטובה ומשכנעת שאינה שונה בהרבה מן הטענה שיעקב למד בבית המדרש של אדם הראשון או מן הטענה שבלכתו להר המוריה, לבש אברהם את הספודיק הטוב שלו.
במקרים רבים, היתלות על תקדימי העבר אינה אלא אסטרטגיה[מודגש]. אסטרטגיה אפקטיבית ואף לגיטימית, אבל אסטרטגיה.
תוקן על ידי - שחרית - 04/01/2005 22:45:17
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2005 23:49 |
|
| |
אשר למידת הרדיקליות של הרפורמה: זו איננה נמדדת רק בנוסח סידורי התפילה (גם הם, כמו כל טקסט, מבטאים דרגה גבוהה יותר של רשמיות, וממילא של זהירות), אלא מה"שטח". אפילו רפורמי-מוקדם כמו אליעזר ליברמן כבר לימד זכות על יהודים שאינם מתפללים כלל בימי החול (אם זכרוני אינו מטעני), ללמדך שיהודים כאלה היו בנמצא, והתנועה הרפורמית נתנה להם לגיטימיות. ב"היכל" של המבורג (או אולי בטמפל אחר, אני כבר לא בטוח, תבדקי אצל מיכאל מאייר), המזון שהוגש לא תמיד היה כשר. ועוד.
באופן בסיסי, אני מסכים ל"תיאוריית המטוטלת", אבל נראה לי ששורש ההבדל בינינו נעוץ בעיקר בשאלת הסימטריה. אני יודע שזה נשמע קטנוני ומשוחד, אבל לדעתי הפורמה היא הדרך כלל הגירוי והאורתודוקסיה היא בדרך כלל התגובה, ולא להיפך. אם להיות תינוקי עוד יותר - "אתם התחלתם". הנימוק: האורתודוקסיה הגיבה בעיקר מתוך צרכים "פנימיים", בעוד שהתביעות הרפורמה הוזנה לא במעט מן הרוחות ש"בחוץ" (רציונליזם ואח"כ רומנטיקה), ולפיכך האורתודוקסיה הייתה "צריכה" את הרפורמה כדי שיהיה לה על מה להגיב, מה שאין כן להיפך.
(אני יודע שסימטריה היא דבר אלגנטי, אבל מה לעשות, החיים לא תמיד סימטריים).
התמקדנו בעיקר בטענה הצדדית של "מי אשם", אבל כמעט שלא הגבת על טענתי העיקרית, שהרפורמה מותירה את היהדות (=היהדות שעל פי גירסתה) ללא מסר משלה, וכל-כולה אינה אלא כאור הלבנה מאור החמה (המודרנית-ליברלית).
אידך גיסא
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2005 00:29 |
|
| |
שחרית,
היית יכולה להביא דוגמאות טובות יותר...
את הקשר של הספודיק הפולני לאברהם אבינו האנטולי, לא הבנתי. אבל אני לא חושב שמופרך לומר שבימי קדם כשנסעו קבוצה גדולה של נוסעים ישבו הגברים בעגלת הגברים והנשים בעגלת הנשים. אולי לא שמו על כך דגש - אבל סביר בהחלט לומר שזו היתה הנורמה המקובלת. אינני חושב - לא בדקתי אמנם - שהיה זה דבר מקובל שנשים וגברים זרים ישבו יחד בעגלה אחת.
ובל נשכח, כי הפריצות השוררת ברחובות היום גם היא לא היתה קיימת אז, וה"סיבה" לריאקציה שמרנית חזקה יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2005 00:35 |
|
| |
מעניין להעלות את הציטוט הבא בהקשר הדיון שלפנינו:
הרמב"ם במורה נבוכים חלק ג' פרק מ"א:
"...כיוון שידוע לפני ה' יתעלה שדיני התורה הזו יש צורך בכל זמן ומקום כפי שינויי המקומות והמאורעות וחיובי הנסיבות לתוספת במקצתן או גרעון במקצת לפיכך הזהיר על התוספת והגרעון ואמר לא תוסיף עליו ולא תגרע ממנו, מפני שזה היה מביא להפסד חוקי התורה ולסבור בה שאינה מאת ה'...."
(יבוסי - זה אני, אל תילחץ).
שימו לב לארגומנטציה המעניינת: ברור שהתורה צריכה לעבור שינויים בכל דור לפי הנסיבות, ודווקא לכן הוזהרנו על לא תוסיף ולא תגרע !! כלומר ראית יחסי תורה-מציאות היא לגמרי ריפורמית (במובן המתמשך של מושג הריפורמה, כלומר לא שיש איזו רפורמה שחייבים לעשות ואז נגיע ליהדות האידאלית, אלא צריך לרפרם כל הזמן).
ודווקא משום כך בא האיסור של "לא תוסיף ולא תגרע" - כדי למנוע קריסה כללית שתבוא מדינמיקה של שינויים! יש כאן ראייה אורתודוכסית, אפילו "חתם סופרית" של הבעייתיות בשינוי באשר הוא שינוי. דת היא דבר הבנוי על מסורת, ומסורת היא לעשות היום מה שעשו אתמול (כל מי שהולך לתפילות יום העצמאות, כמוני לדוגמה, חש את הצרימה הבוטה של מלאכותיות וצרמוניאליות שיש בטכסים הללו שאנשים בדו מליבם בדור האחרון. אני מניח שגם חנוכה ופורים נראו כך בדורות בהם הונהגו). שינוי מתמיד, מעצם טבעו ובלי קשר לכיוון שלו, חותר תחת ההרגשה שאתה קשור עם דבר נצחי הבא מכח בורא עולם.
(אחת התוצאות המוזרות של התופעה הזו קשורה לתעשיית החומרות החרדית בדור האחרון. יש בחברה החרדית מנגנון הכחשה אדיר, דומה קצת למיניסטריון התעמולה ב 1984 של ג'ורג' אורוול, במטרה לטעון שאכן אין שום שינוי: באמת, גם לפני שני דורות חיפשו תולעים בתירס והניחו תפילין "מקשה".)
דומני כי תולדות התנועה הקונסרבטיבית הן ההוכחה המובהקת לטיעון הסוציולוגי של הרמב"ם. הקונסרבטיבים מכירים בהלכה, אלא שהם סוברים שיש בידי הגופים המוסדיים שלהם כח לשנות אותה ככחם של סנהדרין ויותר (עין בהמשך דברי המורה נבוכים הנ"ל שמסביר כיצד ניתן לשנות בסנהדרין וכדומה). מה שקרה בפועל, לפי מה שהסבירו לי, הוא שבשנות החמישים היה גרדיינט חזק מדי של שינויים (שהעיקרי שבהם, שהתחייב עקב נדידת האוכלוסיה היהודית ממרכזי הערים לפרברים, הוא ההיתר לנסוע בשבת לבית הכנסת) וזה שבר לגמרי את שמירת המצוות בציבור שלהם בכלל [לא בדקתי את הדברים, כך אמרו לי אנשים שמכירים קהילות כאלו, ואולי טעות בידי].
איך שלא יהיה, אני סבור שיש כאן נקודה חדשה, שכן מה שהרמב"ם לא עושה הוא להצמד לטיעון האורתודוכסי ה"קלאסי" לפיו התורה היא נצחית וטובה לכל מקום ולכל מצב מפני שניתנה מיד בורא עולם.
וראה מאמרו של קופל ב"אקדמות" האחרון.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2005 09:06 |
|
| |
לא הבנתי, האם הטיעון האורתודוכסי הקלאסי שכח מקיומה של סוגית הוראת שעה? או משלל הסייגים והתקנות שהוסיפו חז"ל?
פירוש "מסורתי" יותר בדברי המורה הנ"ל הוא כי (כפי הטיעון הקלאסי) התורה היא נצחית וטובה לכל מקום ולכל מצב כהוראת קבע. הטיפול במצבים חריגים חולפים הושאר לסמכותו של בית הדין הגדול. לא תוסיף ולא תגרע יתפרש לפי זה: גם אם לפי המציאות המקרית כרגע יש צורך בביטול זמני של דין תורה, עשה זאת בצורה חולפת בלבד, כי בטווח הרחוק, אכן התורה נצחית וטובה וגו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2005 11:55 |
|
| |
י"י,
1. הסמכות להורות הוראת שעה איננה מסורה רק לסנהדרין או בית הדין הגדול.
היא מסורה לכל מרא-דאתרא לקהילתו, למקומו ולזמנו.
2. כך משמע בתלמוד ביבמות, כך נפסק גם ברמב"ם, וכך היא ההלכה, אלא שמרנן דאתריהו ממעטין מאד להשתמש בסמכות זו, וכדין הם עושים.
אולי גם מחשש ההידרדרות שמזכיר המורה ומדגימה המציאות.
ר"מ
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2005 12:10 |
|
| |
מפיסטו?!
הפעם זו לא אני...
אשריי שהגעתי למעמד הזה, אי אי אי איזה שעשועים...
ויונח זולתו בלא ספק – רמב"ם
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2005 12:33 |
|
| |
ר"מ,
אכן כדבריך, אלא שנמשכתי אחר לשונו של המורה שם: "והרשה עם זאת לחכמי כל דור, כלומר בית דין הגדול, לעשות סיג לקיום הדינים התורתיים הללו בדברים אשר יחדירום על דרך סתימת פירצה, ויקבעו לדורות אותם הסייגים, כמו שאמרו ועשו סיג לתורה.
וכן הותר להם עוד לבטל מקצת מעשים תורתיים, או להתיר מקצת איסוריה במצב מסוים ובהתאם למאורע מסוים, ולא יהא זה לדורות, כמו שביארנו בהקדמת פירוש המשנה בהוראת שעה, כי בהסדר זה תתמיד התורה אחת, וינוהל כל זמן וכל מאורע כפי הראוי לו."
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2005 13:44 |
|
| |
י"י,
אמנם לך הדבר ברור, אך כדי למנוע מלטעות בגין מהירות הקריאה ו/או קוצר הידיעה, הרשה לי לתרגם את מה שהבאת מהרמב"ם לעברית מדוברת:
1. קביעת סייגים לתורה - גזירות - כמו גם תקנות - הרי הם מסורים רק לבית דין הגדול.
2. לעומת זאת הוראת שעה - הרי היא מסורה לכל מרא דאתרא למקומו ולזמנו.
ר"מ
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2005 14:03 |
|
| |
אלא שיש לעיין מדוע הלשון במו"נ מורה כאילו גם הוראת שעה מסורה לבי"ד הגדול דווקא - "וכן הותר להם", היינו לאותם שנזכרו לעיל, אלא שאין לדקדק בלשון תרגום כידוע, וצ"ב.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2005 14:33 |
|
| |
י"י?
ממי מורכב בית דין גדול?
בסיבת ה'ממעטים' כבר נימק הגר"א למה!
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2005 19:03 |
|
| |
ר"מ,
ואם נרחיב מעט את הסעיפים המתורגמים אותם הבאת בדיוק רב
אז, בהקדמה למשנה (הכללית) ע' מ הוצאת מוסד הרב קוק, אומר הרמב"ם שהדינים שתקנו הנביאים והחכמים בכל דור ודור, כדי לעשות סיג וגדר לתורה, אלה שנקראות "גזרות", לפעמים תיפול בהם מחלוקת, שהחכמים חולקים איש על רעהו – והוא נותן כדוגמא בשר עוף בחלב שהיא גזרה מדרבנן, כדי להרחיק מן העברה, ולא נאסר בתורה אלא בשר בהמה טהורה, ואסרו חכמים בשר עוף – כדי להרחיק מן האיסור
כמו שר' יוסי הגלילי היה מתיר בשר עוף בחלב, וכל אנשי עירו היו אוכלים אותו –
"הגזרות" "בית דין" שהסכים עליהן אין לשנות אותם, וכולם עליהם לקבל אותם – מהנימוק ש"האיסור פשט בכל ישראל" והוא מביא לדוגמא את "אליהו, זכור לטוב, לא היה יכול לבטל אחד משמונה עשר דבר שגזרו בית שמאי ובית הלל. והביאו טעם על זה: "לפי שאיסורם פשט בכל ישראל" "גזרות" אינן ניתנות לשינוי גם כהוראת שעה -
"התקנות והמנהגים" שנתונים לשינויים בכלל זה גם כהוראות שעה הם אלה שאינם פוגעים באזהרות שבתורה: כגון לא תוסיף ולא תגרע (דברים ד, ב) והם תקנות שהסכימו עליהם בדרך ההגיון על דרך האורחות הנוהגים בין בני אדם – בענייני ממון כפרוזבול : פרוז = תקנה – בול = עשירים, כלומר העניים מוצאים מהיכן ללוות, והעשירים אינם עוברים על איסור לאו: השמר לך פן יהיה וגו'(דברים טו)
ויונח זולתו בלא ספק – רמב"ם
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2005 21:56 |
|
| |
אידגי,
סידורי התפילה הם אכן לא מדד בלעדי, אבל מנסיוני הוא מדד לא רע בכל הקשור בבחינת הטמרפמנט הדתי והלכי הרוחות הקהילתיים הקשורים בו, בעיקר בתנועות הלא-אורתודוכסיות (ואשמח להרחיב בנושא).
עם דאת, במידה מסוימת כך הוא הדבר גם באורתודוכסיה - הועלה כאן עניין ההתייחסויות המגוונות באורתודוכסיה של היום לאספקטים ליטורגיים של יום העצמאות. אני סבורה שזו דוגמה מצוינת המדגימה כיצד הליטורגיה משקפת (או לא) את הלכי הרוח הדתיים של קהילה נתונה.
בעניין המטוטלת - אני מסכימה אתך שזה לא רק ילדותי אלא גם די מיותר לשאול את שאלת הגננת "מי התחיל". סבורתני שהן הרפורמה והן האורתודוכסיה הן תגובות למודרנה, אלא שכדבריך האורתודוכסיה כזרם מובחן קמה (מבחינה כרונולוגית) כתגובה לרפורמה. נו, אז מה בכך? איני רואה כיצד זה מקדם הרבה את הדיון.
לגבי עיקר טענתך, שהרפורמה אינה אלא אספקלריה מאירה של כל מה שהיא לקחה מן המודרנה. כאן אני מרשה לעצמי לחלוק עליך מכל וכל.
השפה שלי היא השפה היהודית, המשקפיים שדרכם אני מביטה בעולם הם יהודיים והדרך שבה אני חווה את קיומי האנושי היא יהודית, לא כי אני כזו צדיקה, אלא כי אין לי שפה אחרת ולא מבט אחר ולא אופן אחר לחוות את המציאות.
האם תוכל לבודד בתנאי מעבדה מהו המסר ה"יהודי הטהור"?
זה דווקא יכול להיות ניסיון מעניין, אם תוכל לבודד מסר זה, אוכל לנסות להידרש לשאלה כיצד התייחסה אליו היהדות הרפורמית לדורותיה.
~ * ~
צמח,
הלוא כבר הסכמנו בעבר שאיש לא יכול להביך את הצד שלו יותר מאשר הוא עצמו. אם יש לך רעיונות לדוגמאות יותר טובות לאנכרוניזם בתרבות החרדית, בבקשה...
ולגבי דבריך האחרונים, הנה זו בדיוק טענתי – ככל שהמטוטלת נעה לכיוון אחד, ככה היא מכה בעוצמה גדולה יותר לכיוון השני. הרבה בריאות איני רואה במהלכים האלה.
~ * ~
לגבי הטיעון של "בל תוסיף ובל תגרע", אני חושבת שהניתוח שנעשה כאן הוא מועיל ומרתק. אבל מבקשת לעורר את תשומת הלב לכך שככל שמנסים לסכור יותר מתוך חרדה [מוצדקת בבסיסה] שאם ירפו ממאמצי הסכירה, יישטף הכל בזרם אדיר באופן שבו לא תישאר אבן על אבן, כך עשויים לגרום לכך שהסכר עצמו הופך לעיקר וקצת שוכחים בפני מה סוכרים.
נדמה לי שפעם הבאתי את הסיפור על אותו צעיר מרוד שאשתו האהובה מתה בלידתה והוא הקים לה מצבה צנועה בביתו. לימים נתעשר בנה האיש היכל לזִכרה וככל שתפחו רווחיו קישטו ופיארו. יום אחד בחן את שכלוליו החדשים, ראה את המצבה העלובה ודרש מצבא מעצביו לסלק את האבן הכעורה מן הארמון.
אמרתי לא פעם [אם כי יש המתעקשים לחבוש על ראשי את הכיפה המגזרית, ואיכא דאמרי גם המגדרית, אבל לא בכך עסקינן כאן], שהקלקול הוא בקרבם של אלה שביטלו את הסכרים לחלוטין, אך לא פחות מכך, אצל אלה שהגביהו סכרים מחשש להתרת הרצועה עד שאלה הסתירו את זיו השמש.
~ * ~
אולי יהיה מי שיוכל להביא את עיקרי דבריו של קופל באקדמות האחרון?
תוקן על ידי - שחרית - 05/01/2005 22:06:35
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2005 22:10 |
|
| |
אי אפשר לבודד את המסר "היהודי הטהור", ודאי לא בכלים אנליטיים צרופים. מצד שני, אפשר בנקל להראות שמסר מסויים הוא כל-כולו "חיצוני". וכאן אענה על שאלתך בשאלה, כמנהג גוברין יהודאין (טוב, גם נשים יהודיות): הראי נא לי ערך רפורמי שהוא לא ערך אוניברסלי, או כלל-מערבי.
(ולהצדקת אופי תשובתי אזכיר בדרך אגב את הבדיחה הנודעת:
שאלה: למה יהודים עונים על שאלה בשאלה?
תשובה: למה לא?).
ודברייך בעניין "השפה היהודית" אינם משכנעים. שפה היא מערכת ייצוג, ולכן היא קרובה לפעולת ההסמלה, שעליה דיברתי כבר. העובדה שערכים כלל-מערביים מולבשים בסמנטיקה "יהודית" איננה נותנת להם תוכן "יהודי", וכנ"ל.
אידך גיסא
|
|
|
|
|