|
|
| נשלח ב-5/6/2002 00:27 |
|
| |
מר בוגי יעלון, העלאת תאוריות כגון אלו שקולה לתאוריה על יצורים מהחלל שנתנו את התורה. נראה כי דיון רציני אודות התישנותה של התורה ח"ו חייב שיתחיל בדיון על מהותה העקרונית כפי שמר מימוני, כך נראה מנסה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 00:54 |
|
| |
אור בערפל!
"קורא האגרת הוא יהיה השליח"!
התכבד נא לדון לפנינו על מהותה. ישנה רק בעיה אחת המתבטאת במה שכתבת "חס ושלום". בזה גילית שהנחת את המבוקש עוד לפני הדיון וכבר הכרחת את עצמך להגיע למסקנה שאין התיישנות.
מיימוני,
דבריך מעורפלים. האם אתה מתכוין "שקר קדוש" חיובי כפי שהסברתי או שקשה לך להשלים עם אפשרות כזאת?
אתה מדבר על "העמדת פנים של כל הרבנים הגדולים". לא התכוונתי לכך. אחר שתורת משה התקבלה עם הרקע שלו אין צורך לחדש ולומר שהרבנים היו מודעים לכך. ייתכן שגם ההמון בדורו של משה לא התמצא בקרוא וכתב וכו' כדי שלא יקבלו את דבריו כפי שזה קרה גם בתרבויות אחרות.
לא מובן לי מה זה נוגע לכאן הנידון אם הקב"ה סיבה חיצונית!!! זו סוגיה אחרת שנידונה כאן באשכול אחר (השם).
תוקן על ידי - בוגיעלון - 6/5/2002 1:00:11 AM
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 01:14 |
|
| |
בוגי
חשבתי שהבהרתי את עצמי. בוודאי שהתכוונתי לחיוב. סוף סוף, שם התואר "קדוש" שהענקתי לשקר מעיד שזה דבר בעל ערך, לא כן?
איני מסכים שמבחינה עובדתית זה מה שהיה במעמד הר סיני והרעיון המוסרי של שקר קדוש שתיארת אינו מתאר את מהלך מחשבותיו של משה רבנו - אבל אילו היה זה עולם שבו ח"ו אין הקב"ה ואין השגחה פרטית, כי אז היה השקר הקדוש שלך מעשה מוסרי מובהק.
(במה דברים אמורים, מבחינה תועלתנית. אם נניח שהשקר הקדוש הזה מועיל לרבים, נחמה ועידוד. אבל אם נזכור שיש עוד ערכים, כגון אמת, הרי הקנטיאני למשל ישלול את המעשה של השקר הקדוש.)
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 01:26 |
|
| |
אני מבין היטב את התיאוריה של בוגי אם כי איני מרגיש נוח אתה ויש לי צורך לחשוב עליה.
לעומת זאת מיימוני, אני קצת המום מתגובתך האחרונה! "עולם שאין בו....." זה בלתי אפשרי. אין כזה דבר "אין הווה" וטוב עשה בוגי להפנות לאשכול השם. גם אני אתפס על ה-ח"ו- אבל בכיוון הפוך מבוגי.
ה-ח"ו- מניח שכאילו ניתן להעלות כן על הדעת. אז ממה נפשך אם ניתן אז אולי אכן ומה הפחד ח"ו, אבל האמת שאי אפשר, אז אין צורך בח"ו.
ח"ו הוא דבר הנאמר על מאורע שלילי העלול לקרוא, לאור זה נראה כאילו אתה מניח שהאמונה באלוקים הוא צורך גדול שעליו ייאמר ח"ו ההיפך. [ראיתי ברשת מאמר חזק בכיוון זה שלדתי צורך באישיות עוגן ולכן הוא כביכול יוצר אלוקים ואכן אצל הרבה או אולי רוב ה"מאמינים" זה המצב]
תוקן על ידי - ווטו1 - 6/5/2002 1:50:44 AM
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 01:43 |
|
| |
אין הנחת המבוקש כי לא טענתי כלום. מה נבהלתם שם מ- ח"ו? המשתמש במונח מעין זה בא להרחיק עצמו ממשמעות משפטו ולהדגישו כדוגמא מסייעת רעיון אחר. עצם הבהלה כמוה כח"ו.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 01:54 |
|
| |
אשכול זה נפתח באות יאוש ודווקא כאן קיבל הפורום תנופה מחודשת.
אורבערפל, ברוך בואך להאיר את ערפול הדעת!
אין בעיה ח"ו
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 01:57 |
|
| |
אור,
צדיקים זוכים ומלאכתם נעשים בידי אחרים...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 02:01 |
|
| |
וטו,
בתוך תגובתך מסתתרת לא פחות מאשר "ההוכחה האונטולוגית" המפורסמת, (מפורסמת לפילוסופים) לקיום הא'.
כיון שהא' חייב להיות נמצא, לא ניתן להעלות על הדעת את העדר מציאותו. כיון שמה שהדעת תופסת באופן ברור והחלטי ובלתי ניתן להחשב להפך חייב להיות נכון, לכן הא' חייב להיות קיים.
זה אחד הניסוחים (ובוודאי לא המוצלח בהם) של ההוכחה האונטולוגית.
(אקדמאי, איפה אתה?).
אבל יש כאן כמה כשלים. אחד מהם הוא להעניק עוצמה ל"דעת" שאיני בטוח שיש לה. על כל פנים, די לחולק לטעון שהדעת היא כלי מלא סתירות, למרות שאין לנו טוב ממנו.
ולמעשה השאלה כבר נידונה בידי אפלטון. כיצד אנו מסוגלים להגות ברוחנו משפטים לא נכונים, או לא נכונים בהכרח. אם ניתן לחשוב מחשבות בלתי אפשריות, אז למה לא להצמיד להן את שם התואר ח"ו, גם אם נסתכן בבהלה שהיא אכן גרועה ביותר?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 02:22 |
|
| |
מיימוני,
בין מצד השעה בין מצד הענין, אדגיש בקצרה שלא התכוונתי לחישובים המחושבנים שהבאת אלא לאמונה הפשוטה והתמימה [אם כי חכמה], המוצגת באשכול השם.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 14:16 |
|
| |
היום שמעתי יהודי שסיפר על דיאלוג שהיה לו עם כומר גרמני וזה הזכיר לי את תסריטו של בוגי על מתן תורה.
היהודי שאל את הכומר, אחר שהלה אמר שהוא מאמין בתורת משה: "האם אתה מאמין שמשה הכה את האבן ויצא ממנו מים?"
ענה לו הכומר: "מה זה משנה? אני רק מאמין במה שמשנה לי!"
זה בעצם כלול בדברי מיימוני למעלה, אם זה החינוך ההוויתי להתאמת האדם, 'אז מה זה משנה?'
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 14:27 |
|
| |
מיימוני,
התבוננתי במה שכתבת על ה"דעת" ככלי מלא סתירות ועל מתן עוצמה שאין לה.
כל עוצמה שלא תעניק היא לדעת, גם אם הדעת תחליט שהנבון ביותר הוא להישען על מי שיש לו את הזקן הכי ארוך בשכונה, הרי זו הדעת שהחליטה וכן אם היא תחליט שהיא מליאה ספיקות וכו'. אנא מיימוני, שים לב שיש כאן חומרת "יכה יוסי את יוסי" לשלול את הלגיטימציה של הדעת, כי אינך אלא דעת [הווה].
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 14:59 |
|
| |
וטו,
יותר ויותר אני נוכח לדעת שצריך להקדיש דיון לנושא: מה נכלל ב"דעת". מיהי ומהי הישות הזו? ובעיקר, עד כמה ניתן לסמוך עליה.
למרות שבפורום הזה ייצגתי עד היום את הרציונליזם נוסח הרמב"ם, אינני רציונליסט, לפחות לא לחלוטין. בעיני, ניתן וגם ראוי להשתמש במנגנון ההשכלה וההתבוננות שלנו שימוש זהיר, ביקורתי ומודע למיגבלותיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 15:54 |
|
| |
הדעת אינה ישות אלא מבט הווה המתחלקת לנקודות מבט כפי מספר היודעים!
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 16:07 |
|
| |
וטו
בוא נלך לאט לאט.
אנו מכירים: עצים, שולחנות, בני אדם.
לבני אדם יש: עינים, ידים, רגלים, ויש לקוות: שכל, למרות שאותו לא ניתן למדוד באופן ישיר (אבל עקיף כן) במעבדה.
במלים "שכל" או "אינטליגנציה" משתמשים כדי להתייחס לאותו משהו שיש לי, לך, לקוראי הפורום, ליהודים ולגויים, ומאפשר לנו לבצע את מה שאנו מכנים "לחשוב". כמובן, יש כאן פעולות שונות, אבל אני חושב שאם נישאר ברמה הפשטנית לא נחטא לאמת.
כרגיל, כשאני מדבר על "דעת", כוונתי לידיעות אמיתיות שאני משיג בשכלי. (למרות הדמיון הדקדוקי, זה לא אותו סוג פעולה כמו 'אני תופס את העט בידי'. אבל בשניהם יש לי שליטה על משהו שעכשו נמצא ברשותי). אני רואה את עצמי כבעלים על הדעת, לא הפוך.
חשוב מאד להבחין בין ה"דעת" שהיא תוכן הידיעות, לבין המנגנון שמאפשר להבין אותה, והוא ה"שכל" או ה"אינטליגנציה". מלים אחרות, שיש להן משמעויות שונות במקצת, עבור אותו תפקיד הן "תודעה" ו"נפש" ו"נשמה". איני בא כרגע לברר את יחסיהן ההדדיים.
עכשו אני רואה איפה טעיתי במינוח שלי. כשכתבתי שצריך להיזהר בשימוש ב"דעת", התכוונתי לא לאוצר הידע הנתפס, אלא לאותו מנגנון. אני רואה שמעתה יהיה עלי להיזהר בלשוני ולהבדיל בין ה"דעת" שהיא ידע לבין המנגנון, שנקרא לו "שכל" או "תודעה".
לאור הבחנה זאת, ראה נא שוב את הביקורת שלי על השימוש הבטוח מדי בעצמו בשכל. הקביעה אודות המציאות המיוחדת מסוג "הווה" נתפסת בשכל, האין זאת? אבל האם באמת ניתן לסמוך על השכל בודאות כה חמורה?
הביטוי "יכה יוסי את יוסי" מקובל אצלנו לתאר בלשון נקיה תופעה נוראה, מעשה גידוף כלפי שמיא. אני מעדיף להימנע מלהשתמש בו, אלא כמליצה, מפני שהוא נושא טעמי לוואי שונים.
לעומת זאת, אני בהחלט בעד בחינה של השכל את עצמו. זה אפילו נראה לי צעד ראשון בדרך להבנה. האם לא יתכן כי השכל יטעה? מעשים בכל יום שכן. אז מדוע שבתחום הפילוסופיה וההגות יהיה אחרת?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2002 16:29 |
|
| |
מיימוני,
אנחנו נכנסים לרמת ויכוח הדורשת פא"פ כדי לעצור על העדינויות, אך בכל זאת אשתדל.
א. אתה מגדיר את מה שאני יודע כיש לי, דהיינו הנחה קרטיזיאנית ש"אני" זו ישות עצמאית הרוכשת ידע. אך לא כן איבע"א סברא ואיבע"א קרא.
איבע"א סברא הרי אין ליודע אלא הידיעה. ראשוניות ה"אני" [ווטו דופק את עצמו בחזה] הוא דמיון מיסטי ממדרגה ראשונה.
איבע"א קרא 'אין עוד מלבד הווה'.
הניסוח שלך "שליטה" ו"בעלים" מוכיח את תפיסתך הנ"ל. אך שים לב, המלה בעל היא בא-על דהיינו השתלטות מתוך דעת מעורפלת ומפוצלת שיש בה כוחניות של שולט ונשלט. אך באמת הטהורה הכל אחד כל הריבוי אינו לוחם אלא קשר בין ישויות [השווה: לא תקראי לי עוד בעלי אלא אישי].
ב. בענין הסמיכה על השכל, אם תסביר מה זו אי הסמיכה על השכל תיווכח שישנה כאן טעות שהיא נוראה [כמובן מהרגע ששמים לב אליה] ושלכן אני משתמש להגדירה במשפט "יכה יוסי". כל טעויות השכל חלים אך "מכאן ולהבא למפרע" מהעת שמכירים בהם.
|
|
|
|
|