בית פורומים עצור כאן חושבים

האם ארגון קולך מתנגש עם אורתודוקסיות?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/1/2005 18:42 לינק ישיר 

פרופסור,

ראשית, תיקון היסטורי: לכל הדעות, החסידות והישיבה הליטאית לא נוצרו כתגובה למודרנה. הם אמנם נוצרו, לדעת חלק מן החוקרים, לנוכח היחלשות מוסדות הקהילה היהודית המסורתית; אך תהליכי המודרניזציה במזרח אירופה החלו לכל המוקדם מאמצע המאה ה19, ורק אז, או מאוחר יותר, התגבשה בה תגובה אורתו'. החסידות, לעומת זאת, החלה באמצע המאה ה18, והישיבה הליטאית הראשונה (וולוז'ין) נוסדה ב1802.

את האורתו' קברו כבר רבים. כבר רבים "חזו את העתיד" של האתמול, וצפו שהאורתודוקסיה תיעלם ממנו, כי כבר לא יהיה בה צורך, כי כבר יראו את הבלותה לנוכח גן העדן הסוציאליסטי/הציוני/הדמוקרטי-הנאור, כי וכו' וכו'. אך נקוט כלל זה בידך: שום גל תרבותי (בין אם הוא אידיאולוגיה סדורה ובין אם "הלך רוח") איננו סוחף עימו את הכל; תמיד יישארו מי שיהרהרו אחריו (גם אם הגל עצמו "מתיר" הכל); וטוב שכך.

אינני מכיר אדם הטוען כי באורתו' אין תמורות ושינויים. ההבחנה היא בין "דינמיקה פנימית" לבין "לחץ חיצוני", ולמרות שההבחנה בין אלה מאוד מאוד מאוד בעייתית - היא לא לגמרי מופרכת. העובדה היא, שתמרוות הלכתיות שביקשה הרפורמה להכניס בגרמניה כבר הכניסו זה מכבר בשקט ובלא התנגדות, ואף בהסכמת הרבנים, במדינות כגון איטליה, אנגליה והולנד (שהרפורמים אהבו להצביע עליהן כתקדימים). ההבדל המרכזי הוא, שבמדינות אלה התהליכים אירעו "מבפנים", ואילו הרפורמה בגרמניה הייתה "תנועה", שהכינה "סדר יום" לרבנים וביקשה לשמש קבוצת לחת מאורגנת. התוצאה ידועה: הלחץ רק פעל את הפעולה ההפוכה. וכשם שאני מצדיק לגמרי את תגובת הרבנים באיטליה ובהולנד, כך אני מצדיק לגמרי את תגובת הרבנים בגרמניה ובהונגריה, כי במקרים מעין אלה לא התוכן קובע, אלא הצורה. הרבנים חייבים לבחון נושא לגופו של עניין, כאשר הוא עולה לגופו של עניין; ואסור להם לבחון אותו לגופו של עניין כאשר הוא מייצג מערכה כוללת, עם אג'נדה סתגלתנית.

אולי הגזמתי כאשר קבעתי שארגון "קולך" איננו אורתו', אך ברור לי שיש מתח חריף בינו לבין האורתו', מן הסיבה הפשוטה דלעיל: הוא לא למד את הלקח ההיסטורי, וחוזר בדיוק על שגיאותיהם של הרפורמים מן המהאה ה19.

אידך גיסא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2005 19:09 לינק ישיר 

אידך גיסא,
לפי דבריך ניתן היה לצפות לתגובה חריפה של כלל המערכת "הפנימית" כנגד ההשפעה החיצונית המגולמת ב-"קולך". ולא היא. קיימת קבוצה לא קטנה של רבנים ציונים דתיים המוכנים להטות אוזן, ובחלק מהתחומים אף לפעול בכיוונים אליהם מושך הארגון. קבוצה זו מורכבת ברובה מרבנים צעירים יחסית, שבעוד עשר או חמש עשרה שנה יהיו נותני הטון, בצבור זה לפחות. הרבנים לא התחילו גם את מהפכת לימוד התורה ע"י נשים, אלא נגררו אחריה - ולמרות זאת חדר לימוד זה גם לחלקים החרד"ליים, ובעקבותיהם הוא עשוי לחדור אפילו לחברה החרדית. אין למהר להסיק מההיסטוריה שמה שהיה הוא שיהיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2005 19:21 לינק ישיר 

אי"ג,
אולי תפרט באיזה אופן נשות 'קולך' חוזרות על כל שגיאות הרפורמים? להבנתי (ואני כידוע איני מנויה עליהן) הן דווקא הפנימו את המסר ופועלות בצורה נבונה למדיי עם ובתוך הממסד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2005 19:25 לינק ישיר 

שחרית,
אולי אני טועה. אצלי נוצר רושם שמדובר בגוף בעל ביקורת קולנית (יצא משחק מלים) על הרבנים שאינם עומדים בקצב ההתפתחויות וכו' וכו'. עצם המסגרת של "ארגון" נפרד מעיד, לדעתי, על אי הפנמת הלקח. אבל אני מודה שאינני קרוב לפולמוסים האלה, ואולי אני טועה.

אידך גיסא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2005 19:34 לינק ישיר 

גו"ג,
ההיסטוריה אף פעם אינה חוזרת על עצמה, ומובן שגם לרבנים האורתודוקסים יש איזה לקח קטן או שניים ללמוד ממנה. אבל בהקשר זה אני חושב שהדרך האורתו' הוכיחה עצמה כנכונה, במבחן התוצאה, עם כל הזנקים שבצידה (שהיו, לדעתי, בלתי-נמנעים).

אגב, גם במאה ה19 היו רבנים שסברו כי יש להיות קשוב לביקורת הרפורמית וכו' וכו', וחלק מהם הצמיחו את הנאו-אורתודקסיה הייקית. (תאמין או לא, אבל מיכאל מאיר הכניס תת-פרק על הרב הירש בתוך ספרו על הרפורמה!). האורתודוקסיה תמיד הציבה קשת של גווני-תגובה, וזה אחד מסודות כוחה; אבל לקשת הזו יש קצוות, גם אם לא תמיד ברורים.

אם אכן הפמיניסטיות הדתיות יידעו לעצור ולא יקבלו תיאבון מוגבר, ואם גם יידעו לקבל פשרות - סביר להניח שאתה צודק; אם לא, סביר להניח שימצאו עצמן מחוץ לגבולות האורתודוקסיה.

אידך גיסא

תוקן על ידי - אידך_גיסא - 12/01/2005 19:37:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2005 19:52 לינק ישיר 

אידך,
המהפכה של הנשים האורתודוכסיות המודרניות היא מרתקת ואמיצה ודומני, כפי שרמזת בדבריך לגו"ג, אין אנו רואים ממנה אלא את קצה הקרחון.
ראשיתה גלויה לעינינו ואחריתה מי ישורנו.
אני לפחות עומדת מן הצד משתאה וגאה באחיותיי (וברור לי שבעיני אחדים זה מה שמוריד מהניקוד שלהן...).
אבל המיוחד בהן לעומת הרפורמה הקלאסית הוא שהן פועלות בתוך המערכת ומתוך המערכת ובעבור המערכת.

כך שלהטיח את ה "R WORD" בכל מי שמעשיו מאיימים ומטרידים זה אולי אפקטיבי מבחינה רטורית, אבל ספק אם עולה בקנה אחד עם האמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2005 20:17 לינק ישיר 

.

פרופיסור:

פראנסיס פוקויאמה.

שחרית:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2005 21:17 לינק ישיר 

אם אכן הפמיניסטיות הדתיות יידעו לעצור ולא יקבלו תיאבון מוגבר, ואם גם יידעו לקבל פשרות - סביר להניח שאתה צודק; אם לא, סביר להניח שימצאו עצמן מחוץ לגבולות האורתודוקסיה.

אידך,

לא הבנתי אותך, איך אפשר לאדם/איש/אישה/פמיניסטי, למצוא עצמו מחוץ לגבולות ההלכה/אורטודוכסיה, אם מה שמנחה ועומד לנגד עיניו של אותו אדם/קבוצה היא מסגרת גבולות ההלכה האורטודוכסית? מה לעצור? על איזה עצירה אתה מדבר? גבולות ההלכה אינן ברורות?

אתה לא שם לב לפרדוכס בדבריך? < אתה כנראה נתון תחת ההשפעה של האשכול על הריפורמה>

שחרית קבלי

ואל תדאגי אף אחד לא יוריד לך נקודות, ההיפך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2005 21:21 לינק ישיר 

ריב,
לא חששתי שיורידו לי נקודות, אלא ל"קולך"...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2005 21:26 לינק ישיר 

גם ל"קולך" לא יורידו, אל תמעיטי בערך עצמך..(בפארפרזה על "אל תהי רשע בפני עצמך)...כל אדם ראוי לו...

תוקן על ידי - riv - 12/01/2005 21:29:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2005 23:36 לינק ישיר 

ריב,
איזה פרדוקס? לא מצאתי שום פרדוקס בדבריי. הראיני נא.

זה הכלל: ככל ש"קולך" יהפכו ללובי יותר מאורגן ומובחן, כך הוא מקטין את סיכוייו למצוא עצמו מחוץ לאורתו'. לי אישית אין בעייה עם זה, כי ברור לי שאדם יכול להיות לא-אורתודוקסי והרשות נתונה וכו' וכו', אבל אם חשקה נפשן של נשות "קולך" להיות דווקא בתוך גבולות האורתו' (אגב, למה??), אז אלו כללי המשחק; לא בגלל שאני קובע אותם ככאלה, ולא בגלל שמישהו ("הרבנים") קובע אותם באיזו אסיפה חשאית, אלא בגלל שכך היה לאורך ההיסטוריה של הדורות האחרונים, כחלק מדינמיקה חברתית ברורה למדי, שגדולים ונכבדים ממני חקרו ותיארו.

אולי זה טוב, אולי זה רע, אבל קשה לחלוק על העובדות ההיסטוריות. הדרך היחידה לחלוק על התחזית היא לטעון (כפי שניסה פרופסור) שהדינמיקה עשויה להשתנות. ועל כך השבתי מה שהשבתי.

אידך גיסא

תוקן על ידי - אידך_גיסא - 12/01/2005 23:41:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2005 00:03 לינק ישיר 

אידך,

הפרדוכס בדבריך הוא בכך שהכללים האלה שהזכרת, במסגרתם פועל 'קולך' הם לגיטימיים ומוכרים כמקובלים ביהדות לאורך כל תולדותיה,ובמקום בו התחייבו שינויים הם נעשו, עד לעת החדשה היהדות היתה יהדות 'חיה'. הצעדים בהם נוקט 'קולך' לקראת 'שינויים' הם רק בדרך לגיטימית, על מנת לתקן את המעוות, ולא לשם אפליה מתקנת, או הפגנת כוח.הן לא רוצות שום דבר בחסד, רק בזכות.

ה'פמיניסטיות הדתיות' כפי שאתה מכנה אותן אינן בהמות שרוצות להשביע את רעבונן, התיאבון שיש להם הוא להחיות את היהדות - והדברים יבחנו לפי אמת מידת האמת ההלכתית.- זה לא עניין של פשרות ופוליטיקה - הן ילחמו במסגרת ובגבולות ההלכה עד שהצדק יראה אור. טחנות הצדק טוחנות לאט, הקלישאה הזו ידועה להם היטב, במסגרת מלחמתם את מלחמת התורה הן רכשו את מידת הסבלנות.והן לא ימצאו עצמן מחוץ לגבולות האורטודוכסיה, האינטרס שלהן הוא לשמור על כך, משום שאין להם מקום אחר ללכת אליו, זו היהדות האחת והיחידה שהן מכירות, ועליה הם מעוניינות לשמור - הלכה למשה מסיני שמבוססת על יסודות התבונה.

תוקן על ידי - riv - 13/01/2005 0:37:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2005 01:54 לינק ישיר 

ריב,
טיעון ביקורתי מצאתי, פרדוקס לא מצאתי.
לדברייך, "עד לעת החדשה היהדות היתה יהדות 'חיה'". ומה קרה בעת החדשה? תלמוד לומר: האורתודוקסיה, ש"שינתה את הכללים", כביכול. דא עקא, שדווקא בתוך האורתו' הזאת הן רוצות להישאר, משום מה, ודווקא את רבניה הן מבקשות לשכנע. ודוקי.

(ובשולי הדברים: במטותא מינך, ובחייאת דינכ, עזבי את כל הרטוריקה הזאת של "מלחמתה של תורה" ו"הצדק יצא לאור". בואי נמקד את הדיון בטענות ענייניות, מבלי לחלק ציונים סופרלטיביים לצדדים שאנו תומכים בהם; תארי לעצמך שאתחיל לקשור כתרים לגדולי ישראל זצללה"ה ויבדל"א, שעיני הבדולח שלהם צופיות למרחוק ויודעים לגדור גדרו של כרם בית ישראל וכו' וכו'. בקיצור, מליצות אינן מסייעות לשכנוע, ואף לא להבהרה, של טיעונים רציניים).

אידך גיסא

תוקן על ידי - אידך_גיסא - 13/01/2005 2:05:36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2005 02:03 לינק ישיר 

ועוד נקודה, שכבר העליתי בעבר, ואעלה שוב, וצר לי אם אעצבן כאן מישהי/הן:

החברה שלנו היא חברה ליברלית, שחרתה על דגלה בין השאר את שוויון האשה. החברה האורתו' לא ראתה בערך זה עקרון יסוד שלה, ובלשון המעטה. והנה, גם בחברה המתיימרת לנהוג שוויון, עדיין אנחנו רואים פערים ניכרים בין גברים לנשים, ששום בר-דעת אינו מוכן לקבלם, לרבות האורתודוקס החשוך ביותר: פערים בשכר, פערים בהזדמנות ההתקבלות לעבודה, פערים בצבא, ואיפה לא. כל אלה מצריכים מאבק אמיתי, כי הם פוגעים בזכויות מוחשיות, ולא בסמלים וב"פעילות הפנאי" של עבודת ה'. יתר על כן, ההגיון מחייב שקודם נתקן את האי-שוויון במקום שבו יש הכרה עקרונית בערך השוויון, ורק אח"כ נפנה לעבוד על אלה שכלל אינם מקבלים אותו כעקרון מנחה. למה, אם כן, פונות נשות קולך דווקא לשויון הדתי, ולא ממקדות את מאבקן בזירה האמיתית?

[רגע, חושבים... מחפשים תירוץ טוב...]

תלמוד לומר: כי מדובר, שוב, בתנועה של נשים מן השכבות השבעות, שהבעיות האמיתיות לא באמת מטרידות אותן, והמאבק ב"חשוכים" הוא עבורן חלק מטרנד תרבותי-רעיוני, ולא תוצאה של "כאב אמיתי ועמוק" וכו' וכו'. ה"כאב" הזה הוא כאב של עשירים. (הכאב היה צריך להיות עמוק הרבה יותר על נשים המקופחות בשכרן, באפשרות התקבלותן לעבודה או במעמדן בצבא). לכן הן גם לא מצליחות, ולא יצליחו, להגיע אל השכבות הנמוכות יותר, וק"ל.

(ריב, שחרית, אשמלום, קחו וואליום, או כוסית ערק, לפני שתגיבו).

אידך גיסא

תוקן על ידי - אידך_גיסא - 13/01/2005 2:07:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2005 02:37 לינק ישיר 

א"ג, אני מתפלאת עליך. קטונתי מלהגן על נשות "קולך", אולם ברור לי שאפילו אתה יודע שיש כל מיני נושאים, וכל מיני מלחמות, ולכל זמן ולכל חפץ.

נכון שנשים מקופחות בכל מיני תחומים, והמאבק לשוויון בתחומים אלו נחוץ וראוי. אין חולק. המאבק לשוויון בתחום אחד אינו מחריג את חשיבותו של מאבק בתחום אחר, אפשר לנהל מערכות מקבילות, וכך גם נעשה.

נכון גם, לכאורה, שעבודת ה' היא "פעילות פנאי", אולם זוהי פעילות פנאי היורדת לשורשם של דברים, היא חיונית במישור הקיומי. היא מתייחסת לכל הבט של הקיום האנושי. לא מדובר כאן בתחביב, בנופש, אלא בדבר מהותי. במינוח ("פעילות פנאי") שנקטת בו יש לשון זלזול, שאיני מאמינה (אם תסלח לי על היומרה) שאתה מאמין בה באמת.

ועוד – רובם של המאבקים החברתיים נעשים על ידי אנשים שבעים. האנשים הרעבים עסוקים מדי, עייפים מדי וחלשים מדי. אין בכך בכדי לגרוע מאמיתותו של המאבק. כך היה תמיד. אי אפשר לטעון כלפי השכבות השבעות שמכיוון שביטנן מלאה, אסור שיהיה להן עניין בצדק חברתי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם ארגון קולך מתנגש עם אורתודוקסיות?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 22 23 24 לדף הבא סך הכל 24 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.