בית פורומים עצור כאן חושבים

משה מנדלסון - מה ה' דורש מאיתך

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/2/2007 10:17 לינק ישיר 

אח_של_השכן:

איך אתה יכול להשוות את מנדלסון לרבינו גרשם. רבינו גרשם הרי משמש במשך אלף שנים להשראה לקיום תורה ומצוות, ומנדלסון ההפך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2007 10:56 לינק ישיר 

כלומר,
מבחן התוצאה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2010 00:29 לינק ישיר 

ספרן כתב:
קראתי פעם תיאור ספרותי של ערב יום כיפור בביתו של מנדלסון,איך שהכל "בסדר" על פי ההלכה,אבל חסר רגש יהודי בסיסי [פגישה עם ידידו לסינג,האזנה למוזיקה קלאסית וכו'] כמדומני שהמחבר היה הלל צייטלין. האם מישהו יודע על המקור המדויק?

נצח ישראל - רא"מ פייבלזון
http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=34184&st=&pgnum=66

(הוא קשור לאשכול גם מכיוון הדברים הנכונים שכתב השכן בעמ' הקודם על ייחוס המשפט
של  יל"ג לרמבמ"ן   כי הוא הראשון שטעה בזה
http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=34184&st=&pgnum=106 )

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/4/2010 12:31 לינק ישיר 

רב תודות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2010 13:33 לינק ישיר 

בינתיים, בזכות זחלץ_קליח, עברתי על כל דברי הראמ"פ במקור. מעתה, יש לדון לאורם עד כמה הדיונים הנכבדים דהכא, נכנסים בגדר "בא עצכ"ח וצינן את האמבטיא". יש בהם לדעתי, גם הסבר מסויים לשאלת אשכול שפתחתי בזמנו על ההבדל (במבחן התוצאה) בין חקירה ללימוד חסידות. עכ"פ ראויים הם הדברים לחזור ולשנותם בכובד ראש.

תוקן על ידי ספרן ב- 14/04/2010 13:35:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2010 15:20 לינק ישיר 

לספרן

לא הבנתי מה החידוש בספרו של הראמ"פ או בדמותו של הראמ"פ (שהיה חרדי מן השורה עם דעות של חרדי מן השורה )שגרם לך הרהורים שניים על עצכ"ח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2010 15:35 לינק ישיר 

צענע,

לא חייב להיות חידוש בדבריו. יחד עם זאת הצליח לדעתי להבהיר, לתאר בצורה חיה ולמקד את הבעיה. להדריך את העוצרים לחשוב, כיצד לעשות זאת, באימה וביראה. גם הזכיר לי ימי תום מקדם, קודם המכאובים שבהוספת הדעת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 08:53 לינק ישיר 

ספרן

עברתי במקופיא על הלינק (רק עמוד אחד. אולי זה לא מספיק).

ראיתי כיצד המחבר מתאר את המפגש הדמיוני בבית מנדלסון, אולי ביום הכיפורים.

ואני שואל את עצמי:

האם יש קשר הכרחי בין התופעות הבאות:

א. אדם שמתעניין בפילוסופיה.
ב. אדם שאינו מוצא טעם, במובן של חויה דתית (אם המונח הזה מספיק ברור וחד משמעי) או חויה יהודית הלכתית, במצוות אלו ואחרות.
ג. אדם שמשתתף בעצור חושבים. כלומר אדם שמנסה להסביר לעצמו את אמונותיו היהודיות והדתיות באופן מושכל, ביקורתי, פילוסופי.

האם אין די והותר בריות מסוג ב'?

האם הפתרון מסוג ג' אינו מסייע לאנשי סוג ב' אם הם מסוגלים לו?

וכשיטתך, האם הפתרון סוג ג' אינו פוגע באלו שאינם נמצאים במצב ב'?

וכשיטתי, האם שילוב של כתיבה ברורה, פילוסופית ודתית, כפי שאני מנסה לכתוב וכפי שאני מוצא אצל הגרי"ד סולוביצ'יק, אינו מונע את הבעיות שעלולות להתפתח.

שהרי אילו היינו באים להציע תיאורים, דמיוניים או אותנטיים, של אנשים שהיו גדולים (גדולים במובן של העמקה והשפעה, לאו דווקא חיובית או שלילית אלא במובן של טעונים בדיקה), האם אדמורים ואפילו רבנים היו יוצאים נקיים, להבדיל?

אפילו תיאור של אדמור שמתפלל ברגש עמוק, אבל מתפלל מנחה של שבת במוצאי שבת לפנות בוקר...

אולי זה מחייב לדון בשאלה החשובה: כאשר לפנינו עמדה דתית שבאה לידי ביטוי במעשה, מה לוקחים ממנו הצופים או הקוראים. והאם זה תלוי בהם, בעושה, אדמור או פילוסוף, או בצייטגייסט (=רוח הזמן. ביטוי הגליאני שכאן בא לציין את המיכלול התרבותי שבתוכו חיים אנו, פועלים, חושבים, מרגישים ומפרשים).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 09:33 לינק ישיר 

הבעיה האמיתית היא במבחן התוצאה. ראה כאן:

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2570384&forum_id=1364

האם הנך סבור למשל שאשכולותיך על הקבלה והצגתה כעבו"ז או הערכת דמותו של ר' חיים ויטאל כאחד הריקים, תורמת לחיזוק הקשר עם המסורת התורנית ? אינני מפקפק בשאיפה לבירור האמת, הטענה היא על המקום הנאות, הדרישה ברבים, הסגנון הבוטה והיחס הכללי למה שקדוש ויקר בעני שלומי אמוני ישראל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 09:49 לינק ישיר 

ספרן

אכן, מבחן התוצאה קובע. גם הוא.

וכמובן, צריך לבדוק מה הן התוצאות הרצויות. ומה הוא מקטע הזמן שיש לבדוק.

אם התוצאה תהיה, דרך משל, היצמדות לשולחן ערוך, אבל כאשר בפנים מאמינים בעבודה זרה. זה רק משל בינתים. האם זה טוב או לא?

או שמא יש לשאול בחדות: עד מתי אתם פוסחים על שני הסעיפים, כמאמר אליהו בשעתו?

(הובא גם על ידי הרבי מחב"ד בשיחה מעניינת המונצחת בספר של יהודי אמריקני NINE AND A HALF MYSTICS, אם אני זוכר נכון).

לשון חדה עוד יותר:

ואם הקבלה היא בפנימיותה עבודה זרה (אמונה במתווך, פניה למתווך), ואם רח"ו באמת היה אדם בעייתי, מה אז?

אני מסכים שלא תמיד צריך לצעוק "המלך עירום". אבל יש הבדל בין לצעוק לבין לכתוב מאמר תורני שבו מוקע המתחזה למלך ומספרים, במקום זה, על המלך האמיתי...

ובוודאי שאני סבור שהנידון שהעלית, כיצד לכתוב ומה לכתוב, הוא דבר יסודי שחייבים לברר. עד היום נהגתי לפי עצתו של בעל חובת הלבבות, לאמור: מחובת הזהירות שלא להיזהר יותר מדי. ובאחד האשכולות הראשונים ממש בפורום הצדקתי את מה שאני כותב ברבים, "גילוי סודות התורה ברבים". איני יודע לינקו כרגע.

אשמח על כל השגה ועל כל הצעה לשינוי יחס מצידי. איני רוצה להזיק. אני רוצה להועיל.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 16:32 לינק ישיר 

http://www.hydepark.co.il/topic.asp?topic_id=119483&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/4/2010 20:26 לינק ישיר 

הנה מאמר ב"המעיין" , בעניין היחס למנדלסון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/4/2010 20:42 לינק ישיר 

rckc כתב:
הנה מאמר ב"המעיין" , בעניין היחס למנדלסון

המאמר הזה הוא תגובה למאמרו של הרב פוזן. בפורום שכן כתבתי בזמנו ביקורת על שניהם [המספור שם הוא על פי גירסת הpdf, לפיכך קישרתי אליה].
(ככלל באותו אשכול נידונה שאלת מנדלסון והיחס אליו היטב.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/4/2010 20:44 לינק ישיר 

[ תודה על הקישור למאמר תגובתו הקצר והמעניין של ידידי איש-אמת הר"י הערקאוויטש שליט"א. המאמר מגליון טבת תשס"ט. ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/4/2010 21:12 לינק ישיר 

בקישור שהביא מרחביה הובאו דברים על רא"מ פייבלזון הנ"ל מפי אלייעזר "אישיות הזוקקת דיון בפנ"ע. ממעט קריאה בכתביו עולה כי במידה מסוימת אפשר להחשיבו כאחד ממעצבי השקפת העולם החרדית כפי שהיא בימינו" 

היכן ניתן לקרוא עליו ועל הגותו ? 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > משה מנדלסון - מה ה' דורש מאיתך
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.